Dodaj do ulubionych

Antysemityzm domaga się hołdu polskiej niewinności

04.06.23, 15:43

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,100865,29815896,antysemityzm-domaga-sie-ode-mnie-jako-polskiej-zydowki.html?_ga=2.244365957.1475788937.1685885955-2086356677.1551012865&_gl=1*1gido9d*_gcl_au*MjA2NDk4ODg2Ni4xNjg0NTcyNTU0#S.TD-K.C-B.6-L.1.duzy
Obserwuj wątek
    • walmart.ca Re: Antysemityzm domaga się hołdu polskiej niewin 04.06.23, 23:10
      A dziękuję i podpieram wątek linkiem do wspomnianego przez panią Graff artykułu pana Lipszyca:

www.dwutygodnik.com/artykul/10693-gmina-centrum-kamieniem.html
      • diabollo Re: Antysemityzm domaga się hołdu polskiej niewin 04.06.23, 23:54
        Dzięki piękne!
        Mocne.

Kłaniam się nisko.
      • grzespelc Re: Antysemityzm domaga się hołdu polskiej niewin 07.06.23, 00:17
        „Trafił na żyda”

Łożesz!
        Całe szczęście, że wychowałem się w blokowisku, które powstało na niczym...
    • diabollo Re: Antysemityzm domaga się hołdu polskiej niewin 04.06.23, 23:42
      Dla porządku wklejam całość:

AGNIESZKA GRAFF

Antysemityzm domaga się ode mnie, jako polskiej Żydówki, hołdów dla polskiej niewinności

Urażony prawdą historyczną Polak domaga się od Żyda przeprosin. Ba, przeprosiny to mało, Polak pragnie odwetu.

Niedawno miałam okazję wypełnić ankietę pt. „Postrzeganie i doświadczanie antysemityzmu". Badanie zleciła Agencja Praw Podstawowych Unii Europejskiej, przeprowadza się je w 13 państwach Unii, a jego cel to „lepsze zrozumienie wpływu antysemityzmu na życie Żydów". Mam żydowskie pochodzenie, żydowską samoidentyfikację oraz europejski paszport, ale już po kilku pytaniach czułam się dziwnie niezrozumiana i lekko wkurzona. Czy ta ankieta aby na pewno skierowana jest do mnie? Klikając w kolejne kwadraciki, doszłam do wniosku, że Agencja o polskim antysemityzmie nie ma bladego pojęcia. Można by jej to i owo opowiedzieć, ale istnieje obawa, że i tak by nie uwierzyła.

Niektóre przejawy antysemityzmu są uniwersalne. Wspólne są teorie spiskowe (te o bankierach, rządzie światowym, a ostatnio także o pandemii). Wszędzie pojawiają się sugestie, że Żydzi wykorzystują Zagładę i wyolbrzymiają jej znaczenie. Neofaszystowskie graffiti też jest w różnych zakątkach świata podobne. Wiadomo – swastyki, zaproszenia do gazu, gwiazdy Dawida i szubienice oraz cyferki, które ponoć zawierają aluzję do Hitlera. W ankiecie padają też liczne pytania o sprawy, które polskich Żydów dotyczą w niewielkim stopniu, brakuje natomiast pytań, na które chętnie bym odpowiedziała. Przypisywanie wszystkim Żydom winy za politykę Izraela? Hmm. Raczej zdarza mi się w gronie znajomych Żydów na Izrael gremialnie narzekać. Klikam na „nie". Dewastacja synagog? Nie zdarzyło się, chociaż cmentarzy to już owszem (w 2020 roku w Pszczynie, Tarnowskich Górach, Dobrodzieniu i Zabrzu). Klikam, że bywało. Agencja pyta o ubój rytualny, obrzezanie i święta, ale nie pyta o ten szczególny rodzaj antysemityzmu, który w Polsce leje się wartkim strumieniem, a polega na agresywnych wyznaniach miłości do martwych Żydów i domaganiu się za to hołdów od Żydów żywych. Brakujące pytania dotyczą mrocznych kart polsko-żydowskiej historii i obsesyjnej potrzeby, aby je zaraz, natychmiast, całkowicie wybielić, przy okazji oskarżając potomków polskich Żydów o „obrazę". Antysemityzm, o którym chętnie bym opowiedziała Agencji, jest pokręcony i pokrętny, kłamliwy i cyniczny, a polega na zaprzeczaniu istnieniu w Polsce antysemityzmu. W głośnym swego czasu eseju antropolożka Joanna Tokarska-Bakir nazwała to zjawisko „obsesją niewinności".

To, co dzieje się wokół niewinności i obrazy po wywiadzie prof. Engelking dla TVN 24, ma szansę zawalczyć o laur pierwszeństwa ze sprawą Jedwabnego. Na czym ten arcypolski skrypt polega? Oto urażony prawdą historyczną Polak domaga się od Żyda przeprosin. Ba, przeprosiny to mało, Polak pragnie odwetu. W tym przypadku w rolę Polaka wcielił się rząd, a w roli Żyda wystąpiła najpierw Barbara Engelking, potem Instytut Filozofii i Socjologii PAN, a wreszcie tysiące naukowców z całego świata, sygnatariusze listu protestacyjnego.

W brawurowym felietonie na łamach „Dwutygodnika" Adam Lipszyc skwitował sprawę następująco: „Ta jadowita cedzinada, od której robiło się zimno jak w karcerze i która w archiwach naszej gminy natychmiast ulokowała się tuż obok napaści Gomułki na Jasienicę, miała tylko jeden moment komiczny, kiedy to z patriotycznej arytmetyki premiera zaczęło z wolna wynikać, że Polaków Ratujących było więcej niż – panie kochanku – Polaków". Prof. Michał Bilewicz, który od lat bada polski antysemityzm, uważa, że polityka historyczna PiS-u ma realne skutki społeczne: „Antysemityzm wtórny, sprowadzający się do zniekształcania i przemilczania historii Holokaustu, ma się w Polsce dobrze. Badania ostatniej edycji Polskiego Sondażu Uprzedzeń pokazują, że ponad połowa Polaków irytuje się, gdy ktoś wspomina o zbrodniach dokonanych w przeszłości przez Polaków na Żydach. Co czwarty Polak uważa, że Żydzi cynicznie wykorzystują polskie wyrzuty sumienia".

Polskim Żydom zrobiło się nieswojo
      Agencja Praw Podstawowych się o tym nie dowie, bo nie pyta, ale polskim Żydom zrobiło się ostatnio nad wyraz nieswojo. Zdarzyło mi się kiedyś uciekać w parku przed szaleńcem, który wrzeszczał na mój widok: „Ty żydowska szmato, ty komunistyczna dziwko!". Zdarzyło mi się otwierać plugawe maile i zaraz je kasować. Zdarzyło mi się kulić na widok widzianych z okna pociągu napisów na murach. Jednak to wszystko pestka przy antysemityzmie obsesyjnie niewinnym i drapieżnie chełpliwym, który bohaterstwem Sprawiedliwych – także tych, którzy uratowali mojego ojca, ukrywając ten fakt przed sąsiadami – wstecznie obdziela niezliczonych Polaków, a ode mnie, jako polskiej Żydówki, domaga się hołdów dla polskiej niewinności. Czuję, że w Polsce robi się coraz bardziej duszno, a z tego co słyszę i czytam – nie tylko ja tak czuję.

*Agnieszka Graff – feministka, publicystka, wykładowczyni na UW, autorka wielu książek, m.in. „Matka feministka"

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,100865,29815896,antysemityzm-domaga-sie-ode-mnie-jako-polskiej-zydowki.html?_ga=2.244365957.1475788937.1685885955-2086356677.1551012865&_gl=1*1gido9d*_gcl_au*MjA2NDk4ODg2Ni4xNjg0NTcyNTU0#S.TD-K.C-B.6-L.1.duzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka