walmart.ca
25.08.23, 21:57
Postanowiłem iść z postępem (ponoć nieuniknionym) i zadałem AI chatbotowi/wej pytanie o genezę "gender'.
Oto odpowiedź:
Termin "gender" został wprowadzony przez psychologa i seksuologa Dr. Johna Moneya w latach 50. XX wieku. Money użył tego słowa, aby odróżnić rolę płciową (gender) od płci biologicznej (sex) pl.wikipedia.org/wiki/LGBT.
Money badał przypadki osób interseksualnych i transpłciowych, które miały niezgodność między swoją płcią przypisaną przy urodzeniu a swoją tożsamością płciową. Money twierdził, że gender jest kształtowany przez czynniki społeczne i kulturowe, a nie tylko przez biologię. Money był jednym z pionierów w dziedzinie medycyny i psychologii płci, ale jego prace były również kontrowersyjne i krytykowane pl.wikipedia.org/wiki/Adam_i_Ewa.
Następnie, zainspirowany sugestiami w tekstach na temat Johna Money, zapytałem pana/panią Bing AI chatbota czy to prawda, ze Money byl pedofilem... i tu - dostałem odpowiedzi godne samego pana Diabollo:
Pytanie, czy Money był pedofilem, nie jest proste, ponieważ zależy od tego, jak definiuje się pedofilię, jak ocenia się metody i wyniki badań Moneya i jak postrzega się jego dziedzictwo i wpływ na seksuologię. Niektórzy krytycy oskarżali go o bycie pedofilem, lub apologeta pedofilii, na podstawie następujących dowodów:
• Był zaangażowany w przypadek Davida Reimera, chłopca, który był wychowywany jako dziewczynka po nieudanym obrzezaniu. Money użył tego przypadku jako przykładu udanej zmiany płci, ale później okazało się, że Reimer cierpiał z powodu ciężkiego stresu psychicznego i odrzucił swoją żeńską tożsamość. Money również rzekomo wykorzystywał seksualnie Reimera i jego brata bliźniaka podczas ich wizyt w jego klinice, zmuszając ich do podejmowania działań seksualnych ze sobą i robiąc im zdjęcia .
• Bronił tego, co nazywał "uczuciową" pedofilią, którą definiował jako zgodną i kochającą relację między dorosłym a dzieckiem. Twierdził, że takie relacje mogą być korzystne dla rozwoju i dobrostanu dziecka, i że nie są szkodliwe ani niemoralne, o ile nie wiążą się z przymusem lub przemocą .
• Próbował leczyć chłopców i mężczyzn z zespołem XYY, którzy mają dodatkowy chromosom Y i często wiążą się z problemami behawioralnymi lub edukacyjnymi, poprzez kastrację chemiczną za pomocą wysokiej dawki Depo-Provera. Badanie nie powiodło się, ponieważ wielu uczestników znacznie przybrało na wadze, a niektórzy popełnili samobójstwo. Badanie zostało również skrytykowane za bycie nieetycznym i za naruszanie praw uczestników.
ale... bo zawsze jest ale...
Jednak zwolennicy Moneya twierdzili, że nie był pedofilem, ani zwolennikiem pedofilii, ale raczej pionierem i wizjonerem, który kwestionował konwencjonalne poglądy na temat płci i seksualności. Twierdzili oni, że:
• Nie wykorzystywał seksualnie Reimera i jego brata, ale raczej przeprowadzał standardowe badania fizyczne i sesje psychoterapii z nimi. Twierdzili również, że problemy psychiczne Reimera nie były spowodowane przez interwencję Moneya, ale przez inne czynniki, takie jak dysfunkcja rodziny, śmierć brata bliźniaka i ekspozycja mediów.
• Nie popierał ani nie promował pedofilii, ale raczej próbował zrozumieć jej przyczyny i skutki z naukowej perspektywy. Odróżniał również różne typy pedofilii, takie jak "uczuciowa", "sadystyczna" i "oportunistyczna", i opowiadał się za leczeniem i resocjalizacją sprawców przestępstw seksualnych.
• Nie szkodził ani nie wykorzystywał chłopców i mężczyzn z zespołem XYY, ale raczej oferował im dobrowolne i skuteczne leczenie ich stanu. Przyczynił się również do rozwoju wiedzy na temat genetycznych i hormonalnych czynników wpływających na zachowanie ludzkie.
www.scientificamerican.com/article/the-disturbing-history-of-research-into-transgender-identity/
www.youtube.com/watch?v=SzyG5Zmm_tY