diabollo
22.09.23, 07:50
Już dawno miałem przejść przez tę książkę, bo dużo o niej słyszałm, i w końcu ją sobie kupiłem, niestety w formie audiobooka, więc podzielić się nie mogę (1,2 GB)...
"Całkiem zwyczajny kraj" Brian Porter Szücs
W końcu historia Polski nie jako jakaś nacjonalistyczna albo romantyczna agitka, ale z dystansu (autor jest profesorem Uniwersytetu Michigan w USA) i w kontekście tego, co się w danym momencie na świecie działo.
Bez bajek, sama rzeczywistość zdecydowanej większości mieszkańców Polski. Jaki był większościowy mental w danym momencie i czym uzasadniony. Np. rozbiory Rzeczpospolitej Obojga Narodów w ogóle nie wpłynęły na życie i najprawdopodobniej były zupełnie obojętne dla 90% populacji RP (tej większości pozaszlacheckiej).
To jest moje spojrzenie na historię i tak chcicałbym ją widzieć, jako opis ówczesnej rzeczywistości.
Akurat troszeczkę pamiętam jeszcze PRL i właśnie zawsze mi nie pasowało co mówi oficjalna "historia PRLu", a jak to wyglądało, przyjanjmniej jak ja to zapamiętałem. To niesamowite jak można zakłamać historię, w której jeszcze sporo ludzi żyło zwyczajnie przez ustawienie pożadanych akcentów i skierowanie całej uwagi na jedne rzeczy i pominięcie innych.
Niemniej książkę pana Briana Potera Szücsa bardzo polecam.
www.publio.pl/calkiem-zwyczajny-kraj-brian-porter-sz-cs,p744332.html
Kłaniam się nisko.