3.14-roman 31.08.10, 23:12 Mamy swoją religię, Wielkiego Jesiona. Proponuję założyć państwo- Jesionię. Na początek musimy ustalić parę rzeczy- w dalszych postach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 31.08.10, 23:15 Przede wszystkim trzeba ustalić, gdzie Jesionia będzie się znajdować. Ja proponuję jakieś miejsce, gdzie jest ciepło. Może zawładniemy kawałkiem Lazurowego Wybrzeża? Proszę o propozycje miejsca. Myślę, że Jesionia może być niewielkim państewkiem. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 31.08.10, 23:18 Innym zagadnieniem jest ustrój Jesionii. Proponuję, żeby było to państwo demokratyczne. Uważam, że Jesionia powinna być niepodległa oraz niezależna- niech wzorem Szwajcarii jest państwem neutralnym. Jesionia mogłaby być państwem wolnym wyznaniowo- Św. Jesion jest tak wielki, że nie martwi się brakiem wiary w siebie. Wyznawcy Latającego Potwora Spaghetti mile widziani. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 07.09.10, 10:03 a może utopia? czemu nie? możemy sobie na to pozwolić. państwo wolne wyznaniowo jak najbardziej, niech każde wyznanie wykupi sobie jakiś teren gdzie będzie mogło budować świątynie, plebanie, miejsca kultu a reszta państwa neutralna. raz w roku wielkie święto wszystkich religii, z paradą głównymi ulicami stolicy, każda religia może się zaprezentować po swojemu. stragany z dewocjonaliami, potrawami, strojami itp. oczywiście święto jako zabawa, muzyka i tańce, mogą też być pokazy filmów. żadnej martyrologii, śmiertelnie poważnych mów czy kazań. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 10.09.10, 17:59 Utopia to niezły pomysł,ale wtedy trzeba by było zmodyfikować nazwę. Może Utopijny Związek Jesionii? Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 31.08.10, 23:20 Myślę, że trzeba też wybrać flagę i godło Jesionii. Ja proponuję kolory zielone i liść jako motyw przewodni. Czekam na propozycje, mile widziane rysunki. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 06.09.10, 00:48 Oto flaga, proszę o Wasze opinie Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 31.08.10, 23:22 Innym problemem jest pełna nazwa Jesionii. Ja proponuję Wolną Republikę Jesionii. Jakie są Wasze pomysły. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 06.09.10, 00:52 Oto godło Co sądzicie o kolorach? Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 06.09.10, 19:00 kolory cudne, jak wszystkie zielone. na godło dobre, ale flaga coś nie bardzo. nie powinny być jednakowe Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 06.09.10, 21:46 Ok, a jakie kolory dać do flagi? Myślę, że zielony powinien być... ale jeszcze może jakieś inne, pasujące? Może złoty? Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 07.09.10, 09:14 może zielony z białym, albo bladym żółtym. albo 3 kolory-zielony,ciemny zielony i jakiś jasny. ze złotym będzie pretensjonalnie i dyktatorsko. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 07.09.10, 20:15 Zielony i ciemny zielony plus jakis jasny to bardzo dobry pomysł. Mysle, ze ladnie by to wyglądało w połączeniu z bialym. Tylko czy te zielone dac kolo siebie czy bialy w srodku? Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 08.09.10, 09:01 no to juz musi wyjść w praniu przy rysowaniu Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 08.09.10, 21:16 Albo przy praniu brudnej flagi :) Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 16.09.10, 17:14 Myślę, że biały między zielonymi byłby lepszy, ale że piszę teraz z telefonu, nie mogę wstawić odpowiedniego obrazka. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 06.09.10, 00:54 A nazwa? Może być też Demokratyczna Republika Jesionii. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 31.08.10, 23:23 Trzeba też pomyśleć o sprawach gospodarczych. Import, eksport... oraz lokalne specjalności. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 07.09.10, 10:13 Jesionia leży na wielkich złożach dóbr naturalnych wszelakich. żyje z eksportu owych dóbr a całą resztę kupuje. mieszkańcy Jesionii nie muszą pracować, gdyż wszelkie prace wykonują wysoko wyspecjalizowane roboty (stać nas na nie, możemy kupować z Japonii). jako że Jesionia to zielona kraina więc zrozumiałe ze specjalnością kraju jest produkcja najlepszego piwa w różnych smakach, o różnych mocach. trzeba zaprojektować puszki, butelki, dziesięciopaki (po mniej to przecież nie ma sensu iść do sklepu) plakaty i hasło reklamowe. cztery razy w roku odbywają sie wielkie festiwale piwa, co przyciąga turystów z całego świata i rozkręca gospodarkę. dzięki temu nasze piwo znane jest nawet w najmniejszej osadzie w Mongolii czy na Grenlandii. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 10.09.10, 18:05 Myślę, że idealnie pasowałby tv pomysł Vifxen z piwem Szacunek. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 10.09.10, 18:46 wątku o Szacunku nie znam więc proszę o przybliżenie tematu Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 11.09.10, 09:11 zatem czas na listę smaków i rodzajów Szacunku. lekkie, dobrze gazowane, z lekką goryczką i dużą pianą-Szacunek Classic dla Kobiety Która Zawsze Chodzi Swoimi Drogami. puszka w kolorach czarnym +ciemnozielonym znak graficzny: Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 11.09.10, 21:10 Szacunek Hardcore- dla nastolatków o zainteresowaniach imprezowych. Na puszce- zdjęcie wytatuowanego młodzianka. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 16.09.10, 17:18 Szacunek FREEDOM- dla wolnych duchów, z posmakiem owoców tropikalnych i kolibrem na etykiecie. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 16.09.10, 17:22 Szacunek Fragile - dla delikatnych i wrażliwych kobiet, piwo o smaku róży, z delikatnym motylem o pastelowych skrzydłach na etykiecie. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 17.09.10, 08:01 Szacunek POWER dla mężczyzn , którzy lubią duże mięśnie. smak intensywny, 8 procent, na puszce z jednej strony naga kobieta, a tyłu mięsień piwny. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 17.09.10, 18:49 Szacunek Smooth dla kobiet Zielona butelka, wąż na etykiecie, smak mango Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 18.09.10, 09:01 Freedoma to w upalny dzień chętnie bym się napiła Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 31.08.10, 23:25 Można też poszukać znanych ludzi wywodzących się z Jesionii. Na początek na przykład Jan Kochanowski- bo lubił drzewa. Macie inne propozycje? Jesionia może też nadawać obywatelstwa honorowe :d Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 04.09.10, 14:58 sławni ludzie i hymn przy okazji Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 31.08.10, 23:27 To na razie wszystko, jeżeli jutro będę mógł, opracuję listę imion i nazwisk używanych w Świętej Jesionii. Czy macie inne tematy do omówienia? Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Stwórzmy swoje państwo! 02.09.10, 21:54 Ja mogę być prezydentem :-) Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 02.09.10, 22:02 Proszę bardzo! Teraz trzeba tylko zaprojektować pałac prezydencki :) Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Stwórzmy swoje państwo! 02.09.10, 22:07 Tylko jak? Może jakoś tematycznie czyli cmentarnie? Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 02.09.10, 22:47 Moze pałac prezydencki w kształcie urny pogrzebowej? Z Motywem liścia? A przed pałacem duży plac (żeby bylo dużo miejsca na demonstrację obrońców jodły) i mnóstwo jesionów. Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Stwórzmy swoje państwo! 03.09.10, 22:27 Z drewna ze świętego Jesionu uczyniony? Odpowiedz Link
sootball Re: Stwórzmy swoje państwo! 03.09.10, 16:44 no jak to gdzie - za krainą deszczowców. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 04.09.10, 18:04 Poproszę o mapę :) Czy to jest daleko od Śródziemia? Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 06.09.10, 00:57 Myślę, że można to połączyć- Jesionia może być państwem podzielonym na kawałki. Może być odrobnika Jesionii w Hiszpanii, trochę we Francji, trochę w Śródziemiu, trochę w Krainie Muminków. Jakie tereny należą do Jesionii? Czy słyszeliście coś o tym? Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 06.09.10, 01:05 Oto fragment Jesionii ukryty we Francji. Fragment oznaczono liściem. Odpowiedz Link
sootball Re: Stwórzmy swoje państwo! 10.09.10, 09:29 fragment Jesionii na pewno leży w Fantazji i nigdy nie został dotknięty Nicością. Nie tak dawno widziano tam Atreju :) Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 10.09.10, 18:09 O tak! Jesionia znajduje się też w poblizu Hogwartu, w Zakazanym Lesie. Odpowiedz Link
misiania Re: Stwórzmy swoje państwo! 10.09.10, 20:21 Podoba mi się lokalizacja. po cichutku moszczę sobie legowisko na tym kawałku, który dla postronnych jest Ligurią. Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: Stwórzmy swoje państwo! 10.09.10, 20:34 W tym państwie to jednak powinna być większa dowolność działań, wyboru wszystkiego i w ogóle. Ja to sobie wyobrażam jak w greckiej mitologii: Arkadia- kraina wiecznej szczęśliwości. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Stwórzmy swoje państwo! 11.09.10, 08:32 popieram. Wolna Jesionia to wolny kraj. ziemie Jesionii są też na Atlantydzie i w Eldorado. Odpowiedz Link
sootball Re: Stwórzmy swoje państwo! 11.09.10, 16:21 no a część jest na Atlantydzie. Przez przezroczyste sufity i ściany można podziwiać wszystkie najzupełniej zachwycająco przedziwne formy życia w głębinach, przyciągnięte przez blask rozświetlający miasto. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 11.09.10, 21:08 Myślę, że warto też skolonizować Mars- może w jakimś przytulnym kraterku znalazłoby się miejsce dla Jesiona. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 11.09.10, 21:14 Oczywiście, chociaż Jesionia to bardziej Kraina Mrocznej Szczęśliwości :) Odpowiedz Link
3.14-roman Imiona i nazwiska- wprowadzenie 06.09.10, 01:36 Imiona i nazwiska w Świętej Jesionii Przede wszystkim obywatele Jesionii mają zazwyczaj dwa imiona. Pierwsze z nich nadawane jest zaraz po urodzeniu przez rodziców, drugie z nich jest wybierane przez Jesiończyka, w wieku 15 lat. Jest tu pewna dowolność- można używać obu imion, można wybrać sobie jedno. Odpowiedz Link
3.14-roman Pierwsze imię 06.09.10, 01:47 Pierwszę imię jest związane z miesiącem, w którym delikwent się urodził (a). Kiedyś na każdy miesiąc przypadało tylko jedno zasadnicze imię, teraz możliwe są różne wariacje. 1. Styczeń Ten miesiąc związany jest z zimnem. Imię tradycyjne- Frigo/Friga Inne imiona- Frigilla, Frigillo, Frigio, Frigia, Friginna, Frigelle i tak dalej 2. Luty Temat: biel IT: Albus, Alba II: Albin, Albina, Albia, Albinnella.... 3. Marzec Temat: deszcz IT: Pluvia, Pluvius II: Pluvinna, Pluvitta, Pluvio... 4. Kwiecień Temat: kwiat IT: Flos, Flora II: Florina, Floretta, Floriviel Odpowiedz Link
3.14-roman Pierwsze imię- cd 06.09.10, 01:54 Maj Temat: Drzewo IT: Arbor, Arbora II: Arbia, Arborin, Arboris... Czerwiec Temat: Słońce IT: Sol, Sola II: Solio, Soletta, Soligia... Lipiec Temat: Ogień IT: Ignis, Igna II: Ignio, Ignilla, Ignitius... Sierpień Temat: Niebo IT: Caelum, Caela II: Caelle, Caellito, Caelina Odpowiedz Link
3.14-roman Pierwsze imię 06.09.10, 01:59 Wrzesień: Żółty IT: Flavus, Flava II: Flavinus, Flavia, Flavilla... Październik: Kamień IT: Lapis, Lapia II: Lapinia, Lapilla... Listopad: Noc IT: Nox (dla obu płci) II: Noxia, Noxio, Noxiella... Grudzień: Dom IT: Domus, Doma II: Domilia, Dominna, Domiletta... Odpowiedz Link
3.14-roman Drugie imię 06.09.10, 02:02 W Jesionii akceptowane są imiona zagraniczne, jednakże większość Jesiończyków przybiera imiona rodzime. Są one oparte najczęściej na nazwach drzew, a także innych roślin. Reguła jest prosta- znajdź sobie jakieś drzewo, poszukaj jego nazwy, w obojętnie jakim języku, a następnie przekształć ją dowolnie. Największą popularnością cieszą się imiona wywodzące się od: Jesiona: Ash, Fraxinus, Fraxina, Fraxino, Fraxia, Esche, Eschella, Eschello, Eschellina... Wierzby: Willow, Salix, Salixsa, Salixio, Weide, Weidelle, Weidello, Vide, Vidella, Sauce, Saucella Buka: Fagus, Faga, Fago, Hetre, Hetra, Haya, Hayalla, Beech Brzozy:Betula, Betulus, Betulo, Betulla, Bouleau, Birch, Birchella, Birchello,Birke, Birka, Birkina, Birkelle Modrzewia: Larix, Larixsa, Larixo, Larch, Larche, Larchee, Larchina, Larchio, Larchette, Alerce, Alerca, Alercetta Topoli: Popula, Populus, Populo,Pioppo, Pioppa, Piopetta,Pappel, Pappela, Pappelette, Poplar, Poplaria, Poplarina o dziwo, bardzo popularne są też imiona pochodzące od Jodły i Świerka. Zgodnie z tradycją, imiona te przynoszą nieszczęście, lecz dla nastolatków są czymś niczym znak 666 na koszulce- prowokacją. Jodła: Abies, Abiesa, Abieso,Fir, Fira, Abeto, Abeta, Abetella, Abetina, Tanne, Tannelle Świerk: Picea, Fichte, Fichtella, Spruce, Sprucinna, Sapin, Sapinne, Gran, Grano, Granilla Odpowiedz Link
3.14-roman Nazwiska 06.09.10, 02:09 Większość Jesiończyków używa tylko swoich imion. Jeżeli ktoś jednak chce mieć nazwisko, niech pamięta, że w Jesionii w użyciu jest tylko kilka nazwisk, pochodzących od roślin. Fraxina (odjesionowe) Rosa Lilia Malo (odjabłkowe) Heliantho (odsłonecznikowe) Niektórzy Jesiończycy dodają sobie do nazwiska "de" lub "von" (niektórzy i to, i to). Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Imiona i nazwiska- wprowadzenie 06.09.10, 02:12 Tak więc Jesiończyk urodzony w maju, fan Jodły może się nazywać na przykład Arborin Tanello von Malo albo po prostu Arborin Tanello. Odpowiedz Link
3.14-roman Podajcie swoje imiona 06.09.10, 02:14 Pozdrawia Was Caelio Fraxino (de Malo) Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Podajcie swoje imiona 06.09.10, 19:05 Ignitia Salixia de Betulla. miło mi Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Podajcie swoje imiona 19.09.10, 13:18 A ja mogę być Soletta Birchello de Heliantho? Uadnie? Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: Podajcie swoje imiona 20.09.10, 09:23 bardzo ładnie. Hiszpanów zostawiamy w tyle Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 04.10.10, 23:35 Trzeba też określić, jakie nazwy Jesionia będzie miała w obcych językach. Angielski Ashcountry lub z łaciny Fraxinia Czy macie jakieś inne propozycje? Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 10.10.10, 21:03 Po hiszpańsku Cenizas albo Cenizalandia Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Stwórzmy swoje państwo! 10.10.10, 21:05 Po portugalsku Cinzas albo Cinzalandia Odpowiedz Link