Dodaj do ulubionych

Czarownice i skarby

05.12.15, 11:04
Nowy wątek i nowe granie. smile

Na pierwszy ogień ucieczka z domu czarownicy:
www.enagames.com/escape-game/escape-from-witch-house-3
Dość łatwe to jest, na pewno zrobisz od pierwszego podejścia.
Obserwuj wątek
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 05.12.15, 11:05
      A to trudniejsze, podchodziłam już chyba ze trzy razy i nie udaje mi się skończyć:

www.enagames.com/escape-game/emperor-escape
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 05.12.15, 12:25
      Trochę nietypowo, bo ratujemy czarownicę, którą inna czarownica zamknęła w butelce (a właściwie w buteleczce):

www.enagames.com/escape-game/escape-the-witch

Przeszłam. Tam jest jeden kodzik, który wygląda na trudny, ale udało mi się go zrobić w trzech (bodajże) ruchach - i tak naprawdę to nie mam pojęcia jak. Dziki fart to był. wink
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 05.12.15, 23:33
        To ja też mam nadzieję na farta. wink
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 05.12.15, 23:34
        Może być dziki, ten fart. big_grin
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 09.12.15, 22:53
        Stanęłam na tym takim owakim kodzie. uncertain
        Chyba poczekam do weekendu.
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 10.12.15, 17:43
          Jego naprawdę da się zrobić w trzech (instynktownych wink) ruchach, ale jeśli nie trafiasz, to lepiej sobie dać spokój. Nie jest to jakaś super gra.
    • stela2004 Re: Czarownice i skarby 05.12.15, 23:32
      Na razie wszystko zalinkowałam. Jutro będę próbowała grać.
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 07.12.15, 18:19
      Ta jest całkiem fajna, grafika mi się podoba i atmosfera halloweenowa też. Wczoraj dość długo kombinowałam, sporo przeszłam, ale chyba jestem wciąż daleko od końca:
      www.enagames.com/escape-game/make-the-kid-happy
      Zapisywalna, co jest dużym plusem.
      • k.fanka Re: Czarownice i skarby 07.12.15, 18:53
        Zrobione. smile
        • stela2004 Re: Czarownice i skarby 05.01.16, 19:36
          Dobrze, że zapisywalna, bo nie wiem ile razy ją robiłam. Niby są podpowiedzi, ale zgadnij o co im chodzi. big_grin
          Jak na mój gust za bardzo skomplikowana. Zrobiłam tylko dlatego, że się uparłam i że mam trochę czasu.
          • k.fanka Re: Czarownice i skarby 05.01.16, 21:03
            Aha, mam takie samo zdanie. Trochę przekombinowana. Ale skoro obie ją zrobiłyśmy, to jednak szczyt trudności to nie był. wink
    • stela2004 Re: Czarownice i skarby 09.12.15, 22:57
      Już do dwóch gier zaglądnęłam z bardzo kiepskimi rezultatami.
      W jednej stoję na kodzie, a w drugiej na kwiatkach. Na razie nie chcę podpowiedzi, bo nie wydały mi się jakieś trudne. No i niewiele czasu poświęciłam, a więc cierpliwość jeszcze mam.
      • k.fanka Re: Czarownice i skarby 10.12.15, 17:47
        Dla Ciebie pewnie żadna z nich nie będzie trudna, jeśli się przyłożysz. smile
        Mam już wytypowanych kilka następnych. Całkiem nieźle mi idzie ostatnio, prawie wszystkie przechodzę i to w miarę szybko. Szkoda, że zapisywalnych jest tak mało, czasem nie chce mi się wracać do nieukończonej gry, bo to tyyyle roboty, żeby dojść do miejsca, w którym się zacięłam.
        • stela2004 Re: Czarownice i skarby 30.12.15, 13:20
          Tę z kwiatkami i zaklętym w kamień księciem przechodziłam dwa dni, ale przeszłam. Taką drugą w domu, też przeszłam i to nawet szybko. Nie przeszłam tej z kodem, gdzie na tarczach są cyfry. Wiem, że to już końcówka, ale nie mam cierpliwości i pomysłu na ten szyfr. uncertain I tu mi nie podpowiesz, bo wiadomo, że trzeba tak kręcić, aby cyfry odpowiednio się ustawiły. To tak jak z kostką Rubika.
          • k.fanka Re: Czarownice i skarby 31.12.15, 17:42
            Z kwiatkami i zaklętym w kamień - masz na myśli emperor escape? Mnie się nie udało.
            Z tarczami i cyframi to fakt, nie podpowiem, bo jestem przekonana, że drugi raz odruchowo nie pokręcę we właściwy sposób. wink
            Chcesz jakieś nowe linki? Zachęciłaś mnie do grania i już zrobiłam ze 20 następnych. big_grin Ale niektórych nie dałam rady i chętnie bym Ci je podrzuciła. wink
            • stela2004 Re: Czarownice i skarby 31.12.15, 19:55
              > Z kwiatkami i zaklętym w kamień - masz na myśli emperor escape? Mnie się nie ud
              > ało.

Dosyć to jest trudne, trzeba okopcić osy, później zdjąć kokon, bo znowu mrówki trzeba potraktować, ale najpierw pogrzebać kijem w mrowisku. W ogóle trzeba w kilka miejsc zaglądnąć i pokopać, a wcześniej użyć czarodziejskiej róży, podlać roślinkę. W sumie to jest trochę czasochłonne. Może to już przeszłaś i zapomniałaś, bo ja z dużym opóźnieniem robiłam.

> Chcesz jakieś nowe linki? Zachęciłaś mnie do grania i już zrobiłam ze 20 następ
              > nych. big_grin Ale niektórych nie dałam rady i chętnie bym Ci je podrzuciła. wink

Jasne.
              • k.fanka Re: Czarownice i skarby 31.12.15, 21:33
                Ja tam bardzo dużo zrobiłam, róży użyłam, roślinkę podlałam, kijem w mrowisku pogrzebałam, ale chyba nie dało to efektów, a co do os, to już nie pamiętam. uncertain Czegoś jednego mi zabrakło, żeby dać czarownicy, długo kombinowałam - i się zniechęciłam. Ta gra niezapisywalna jest i to mnie zniechęca, niechcemisie już próbować.

Zaraz coś powstawiam, ale może założę nowy wątek? Będzie jaśniej i wyraziściej.
                • stela2004 Re: Czarownice i skarby 31.12.15, 23:28
                  No, przymusu nie ma. Ja jeszcze jestem w połowie jednej - tej z Halloweenem. Jakoś mi tam idzie, ale powoli. wink
                  • k.fanka Re: Czarownice i skarby 01.01.16, 11:07
                    O tej dziewczynce, której trzeba dać dużo cukierków? Namęczyłam się nad nią. Ale da się zrobić.
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 04.02.16, 19:02
      Niechcemisie zakładać nowego wątku, więc pod ten podczepię. Za wcześnie go porzuciłam, bo jest krótki. Gra niby nie o czarownicach, ale miejsce jest nawiedzone, więc prawie pasuje. wink

www.enagames.com/escape-game/haunted-hotel-escape

Chyba nie jest zapisywalna, ale można ją zrobić za jednym podejściem. Trochę trudna, trochę łatwa. Fajna tak ogólnie.
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 05.02.16, 17:44
        Zapisywalna. Przeszłam, ale trochę miałam problemy z szyfrem, a jest wskazówka jak drut! big_grin
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 05.02.16, 18:08
          Zgaduję, że masz na myśli zegar plus X 3 na ścianie. wink
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 06.02.16, 21:18
            Zgadłaś. Zawsze miałam problem z rebusami, bo rzadko zdarza mi się zgadnąć, co autor narysował, chyba, że jest to bardzo oczywiste. wink
            • k.fanka Re: Czarownice i skarby 07.02.16, 14:54
              Mnie rebusy zawsze szły jako tako, ale z tym też miałam problem, trochę czasu mi zajęło, zanim skojarzyłam. wink
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 07.02.16, 14:59
      Dziś trzy krótkie i łatwe:

www.enagames.com/escape-game/spooky-tree-house-escape

www.enagames.com/escape-game/escape-gamesave-my-sister

www.enagames.com/escape-game/ena-gas-station-escape

Ta ostatnia to staroć wielka (ale chyba nie grałyśmy w nią w dawnych czasach), ze świetną postapokaliptyczną grafiką. Choćby dla tej grafiki warto w nią zagrać.
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 09.02.16, 18:38
        Zlisiłam się na trochę, bo musiałam odpocząć od komputera.
        Przeszłam dwie, a do każdej podchodziłam dwa razy. Jeżeli od razu zebrałaś robaczki dla ptaszków, to przeszłaś jedną z marszu. Ja wzięłam ser, a robaczki dopiero wtedy, gdy brakło mi konceptu. uncertain
        Ta z książką jest co najmniej wkurzająca - łazi tam jakiś w tę i z powrotem. Ale fajna, taka inna. Też nie od razu postawiłam basen tam, gdzie należy, nie wiedzieć dlaczego, bo jest to proste. uncertain
        Tej z samochodem jeszcze nie przeszłam, bo coś się chyba zawiesza - łom wszędzie za mną łazi, a śruba zawisła. Muszę tam iść jeszcze raz - jak tradycja, to tradycja. big_grin
        Ps. Jak samopoczucie?
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 09.02.16, 19:05
          Pochwalę się, że wszystkie trzy przeszłam z marszu. wink
          Aha, też nie lubię, jak ktoś mi łazi (tu był to braciszek zaniepokojony losem siostrzyczki wink), ale doceniłam grę za oryginalność.
          Oj, szkoda, że ta z samochodem Ci się zawiesza. U mnie wszystko było ok, czyli nie dzieje się tak za każdym razem. Może jak dochowasz tradycji, to już będzie dobrze. wink
          PS. Jako tako. Kaszel mnie jeszcze męczy, ale u mnie to normalne. Poza tym może być. Żyję. Przeżyję. smile
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 09.02.16, 21:57
            Ps. No to się cieszę. smile
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 10.02.16, 20:45
            Przeszłam. Łatwa i krótka bardzo. Przyjemnie się gra i muzyka fajna. Dzisiaj mi wszystko śmigało.
            • k.fanka Re: Czarownice i skarby 10.02.16, 21:23
              Fajnie, że się udało. smile
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 09.02.16, 19:08
      Na pewno pamiętasz grę z zajączkiem porwanym przez orła (musiałaś mi sporo podpowiadać wink). To była druga część, a teraz znalazłam pierwszą. Jest tak samo fajna, ale chyba łatwiejsza, bo udało mi się ją skończyć bez Twojej pomocy. wink W roli porwanego występuje tu żółw:

www.enagames.com/escape-game/escape-games-race-of-champions
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 10.02.16, 17:29
        Jakoś mi to ciężko szło. Tradycyjnie, dopiero za drugim razem. Trochę czasu upłynęło zanim się w końcu domyśliłam, żeby tubylcowi przyłożyć w łeb i glista też mi nie chciała zejść, ale w końcu musiała.
        Odnoszę wrażenie, że to drugie mi płynniej poszło. big_grin
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 10.02.16, 18:01
          A ja tubylca załatwiłam od razu. big_grin Z glistą też miałam pewien problem, no ale w końcu jakoś dała się namówić. Najtrudniejsze okazało się znalezienie ostatniej strzały, ona była blada, wbita w drzewo gdzieś w tle i sporo czasu upłynęło, zanim ją zauważyłam. Ale tak poza tym całokształt był dla mnie duuużo łatwiejszy niż część druga. wink
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 10.02.16, 18:05
      Stara, krótka, łatwa, niezapisywalna:

www.enagames.com/escape-game/little-fairy-escape
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 10.02.16, 20:48
        Ech, te Twoje łatwe. To idę sprawdzić, co to za łatwizna jest. Zauważyłam, że te trudniejsze szybciej mi idą. uncertain
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 10.02.16, 21:26
          Nie no, naprawdę łatwe toto. wink
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 10.02.16, 22:03
            Ojej, odleciałam w koronie! Ale Ty pierwsza. uncertain
            Znowu. big_grin
            Znam łatwiejsze.
            • k.fanka Re: Czarownice i skarby 11.02.16, 18:41
              Przecież nie mówię, że jest najłatwiejsza ze wszystkich. wink A poza tym już żeśmy wiele razy stwierdziły, że co trudne dla mnie, dla Ciebie niekoniecznie. I na odwrót. wink
              • stela2004 Re: Czarownice i skarby 11.02.16, 18:51
                O tron nie będziemy się bić?
                Muszę być uzurpatorem, bo znowu pierwsza byłaś w koronie. big_grin
                • k.fanka Re: Czarownice i skarby 11.02.16, 18:55
                  Eee. Tron został skonstruowany dla wielkiego, brzuchatego króla.
                  Zmieścimy się obie. big_grin
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 11.02.16, 18:52
      Ta gra jest jednocześnie realistyczna i absolutnie abstrakcyjna. Trzeba uwolnić zwierzęta z klatek (a potem uwolnić się samemu). Słoń jest wielkości przeciętnego krzaczka, a panda wcina ryby aż miło. Na dodatek tu i ówdzie szwendają się okropnie tępi barbarzyńcy. big_grin

www.enagames.com/escape-game/animals-escape

Staroć, niezapisywalna. To feler, bo jest stosunkowo długa (aczkolwiek bez przesady). Za to praktycznie bez kodzików (kiedyś robiło się bezkodzikowie gry, echh, łezka w oku... wink).
      Jest tam jeden podstępny moment: kluczowy kamyczek trzeba wyklikać, nie pokazuje się na nim łapka. Ale widać go dobrze, więc ta podpowiedź powinna Ci zadanie ułatwić.
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 12.02.16, 17:26
        Zrobiłam wielkie buum. Za drugim razem, oczywiście. Przy pierwszym podejściu nie udało mi się znaleźć kamyczka do procy. A do drugiego razu wspomogłam się okularami.
        Szczęście, że nie chodziło znowu o koronę. big_grin
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 12.02.16, 18:52
          Ja też za drugim. I już prawie się poddałam, na szczęście udało sie przypadkiem kliknąć na tym, co teoretycznie było nieklikalne. wink
          A co, ciasno Ci razem ze mną na tym tronie? big_grin
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 12.02.16, 19:11
      Skoro zrobiłaś tamtą, to podrzucam kolejną łatwą staroć:

www.enagames.com/escape-game/sea-escape

Zajęła mi mniej niż pół godziny, więc musi być łatwa. wink
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 13.02.16, 10:07
        Chwalę się. A ja byłam szybsza! Tylko 20 minut. big_grin
        No, chociaż raz mi się udało. wink
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 13.02.16, 15:33
          Dobra, skoro tak się cieszysz, to ja już nie będę wspominać, że jednocześnie wtedy grałam i czytałam komcie na SJ. big_grin
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 13.02.16, 20:21
            Zaiste, nie wspomniałaś. sad
            • k.fanka Re: Czarownice i skarby 14.02.16, 18:33
              Oj tam, oj tam, przecież wiesz, że z natury rzeczy jesteś ode mnie lepsza w te klocki. smile
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 13.02.16, 15:37
      Dziś na taką trafiłam. Gasimy pożar:

www.enagames.com/escape-game/gas-station-escape-2

Niezapisywalna. Trudnawa, zacięłam się. uncertain Nie mam jednego kółka z niebieskimi kropkami i nie potrafię rozwiązać jednego 3-cyfrowego kodu. Ratuj. wink
      • k.fanka Re: Czarownice i skarby 13.02.16, 17:40
        Uff... udało się. smile
        • stela2004 Re: Czarownice i skarby 13.02.16, 20:19
          Przeszłam. smile
          Fajna była, taka pół na pół, czyli w sam raz.
          • k.fanka Re: Czarownice i skarby 14.02.16, 18:32
            Skoro fajna, to się cieszę.
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 14.02.16, 18:35
      Uwaga, uwaga, w tę grę należy grać wyłącznie po obfitym posiłku. wink

www.enagames.com/escape-game/cookie-island-escape

Może być, raczej łatwa niż trudna, choć zaciąć się można. Zapisywalna.
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 15.02.16, 21:03
        Fanką lodów nie jestem, ale takiego czekoladowego owszem...
        Nawet sprytnie mi to poszło. Za pierwszym razem. smile
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 16.02.16, 17:37
          No to gratulacje. smile
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 16.02.16, 17:43
      W takim razie dziś coś trudniejszego. W każdym razie dla mnie, bo już ze dwa dni temu zastopowało mnie skutecznie i nie mam pojęcia, jak ruszyć dalej:

www.enagames.com/escape-game/escape-from-bus

Tak dla zmyłki pod linkiem jest zupełnie inna gra niż by to wynikało z jego treści - "Crazy Garden Escape". I robale są. wink Zapisywalna.
      Mam latawiec, nić, kulę i łopatkę z piaskiem. Zero pomysłu na ciąg dalszy, a przeklikałam już chyba wszystko po sto razy. uncertain
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 18.02.16, 11:05
        Co z tego, że zapisywalna, kiedy mi się zawieszała i musiałam robić od początku.
        Szpulę ustaw na brzegu (daleko od latawców, chyba naprzeciwko). Łopatę z piaskiem wykorzystasz w domku. A tego ze szczypcami już nakryłaś? - bo nie pamiętam jak to w kolejności leci.
        Przy kodzie nie zapomnij kliknąć kwiatka, bo nie zadziała.
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 18.02.16, 11:08
        Jakoś tak mi się zdawało, że Ci tylko została łopatka i się niepotrzebnie stresowałam.big_grin

Ps. Mam jednodniową labę. wink
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 18.02.16, 17:40
          Po raz któryś tam powtórzę, że jesteś genialna. smile Nigdy w życiu bym na tę szpulę nie wpadła. A po jej użyciu wszystko stało się proste. wink Skończyłam.
          Dziwne, mnie się ani razu nic nie zawiesiło, a wchodziłam tam z dziesięć razy. uncertain
          PS. Ech, Tobie to dobrze. Mam już okropnie dość tego tygodnia. Na szczęście jutro koniec (na chwilę) tych mąk. wink
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 18.02.16, 21:55
            Z tą genialnością to raczej ostrożnie. Lepiej brzmi uparta, a chwilami nawet zdeterminowana. Sporo czasu mi zajęło, żeby zrozumieć, że to musi być do latawca i do latawców. Gdzie ja tej szpulki nie dawałam?! big_grin Tu zadziałał przypadek i nawet pomyślałam, że znowu coś mi się zawiesiło. uncertain
            • k.fanka Re: Czarownice i skarby 20.02.16, 12:36
              Niech Ci będzie, że uparta i zdeterminowana, choć ja swoje wiem. wink
              Co prawda też miewam przebłyski geniuszu big_grin bo od razu wiedziałam, że szpula jest do latawca. Ale w żaden sposób nie potrafiłam przełożyć tej wiedzy na efekty. uncertain
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 18.02.16, 17:47
      Dziś będą dwie, bo są ogólnie podobne, chyba wymyślił je ten sam gość. Pierwszą skończyłam dość dawno temu (w bólach wielkich wink), a z drugą od wczoraj się męczę:

www.enagames.com/escape-game/cat-escape

www.enagames.com/escape-game/cartoon-treasure-hunt-3

Właściwie prawie wszystko zrobiłam, nie wiem tylko jak klikać w kulki przy misiu. To, co uważam za podpowiedź, nie chce mi działać. uncertain
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 18.02.16, 22:27
        Jedno się skończyło jakimś romansem. Trochę dużo tych scen. Lekka, łatwa i przyjemna.
        Drugiej jeszcze nie próbowałam.
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 18.02.16, 23:01
        Ognie piekielne się pokazały. Hehe.
        Musisz na wyczucie - zaczynasz raz po prawej. To się da szybko rozpracować - dwukrotnie też się klika. Już gdzieś był szyfr na klikanie. Ten jest trochę dłuższy, musisz tylko zapamiętać i jak się skujesz wyjść i jeszcze raz próbować. Trochę inaczej niż te liście pokazują.
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 20.02.16, 12:42
          Metodą prób i błędów też próbowałam. Za każdym razem działało mi inaczej, prawy się klikał jako pierwszy albo nie. uncertain Teraz znowu usiadłam - i to samo. Już prawie się poddałam, ale wiedziona przeczuciem zajrzałam do liści i spisałam kolejność od dołu. Wyobraż sobie - wyszło!
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 20.02.16, 12:46
      Robiłam (i zrobiłam) ją gdzieś w okolicach Nowego Roku, już prawie nie pamiętam, ale zapisałam sobie, żeby wrzucić, więc pewnie jest tego warta. wink

www.enagames.com/escape-game/lift-the-curse-of-princess
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 20.02.16, 21:11
        > , ale zapisałam sobie, żeby wrzucić, więc pewnie jest tego warta. wink

No, będzie. Trudnawa, ale nie przesadnie. Melduję, że odczarowałam księżniczkę. wink
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 21.02.16, 11:45
          Byłam pewna, że dasz radę. smile
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 21.02.16, 11:51
      Ta jest fajna, trochę trudnawa, niestety niezapisywalna. Ratujemy trzy ptaki zamknięte w klatkach przez niedobrego zbója:

www.enagames.com/escape-game/birds-escape

Kodzików niedużo, utrudnieniem (ale niewielkim) jest brak łapek w klikalnych miejscach, kiedy wchodzimy do domku. Poza nim łapki są.
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 21.02.16, 21:28
        Dzięki wielkie. smile
        Właśnie miałam ją podrzucić, bo mi się wydała dosyć ciekawa.
        Przeszłam i to od pierwszego razu.
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 21.02.16, 22:03
          Eee, za co te dzięki, skoro ją znasz. wink
          Czyli też czasami coś próbujesz "po obrazkach". Obrazek tej gry przewijał mi się przed oczami wiele razy, ale przez długi czas nie wydawał mi się wystarczająco atrakcyjny. Dopiero ostatnio tak jakoś mi się kliknęło.
          Ja też przeszłam od pierwszego, ale trwało to cały wczorajszy dzień, z wieloma długimi przerwami, aż w końcu tuż przed spaniem się sprężyłam, bo uświadomiłam sobie, że zapisać się nie da. wink
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 22.02.16, 22:08
            No, za dobre chęci. smile
            • k.fanka Re: Czarownice i skarby 23.02.16, 17:51
              Ahaa. uncertain Zaraz jeszcze jedną wrzucę, ciekawe, czy ją też znasz. wink
              • stela2004 Re: Czarownice i skarby 23.02.16, 18:08
                Ale przyznam, że nie ja ją wynalazłam, bo, jak mówiłam, nie mam zdolności w tym kierunku. uncertain
                • k.fanka Re: Czarownice i skarby 23.02.16, 21:22
                  Wnioskuję z tego, że zaraziłaś co niektórych naszą eskejpową pasją. smile
                  • stela2004 Re: Czarownice i skarby 24.02.16, 17:20
                    A jak! Czasem się przyda pomoc. big_grin
                    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 24.02.16, 18:27
                      No taaak... Ja się tu sama męczę, a Ciebie jest więcej do tej roboty. big_grin
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 23.02.16, 17:53
      Króliczka trzeba uwolnić:

www.enagames.com/escape-game/little-rabbit-escape

Taka trochę trudnawa, podobała mi się.
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 24.02.16, 17:18
        Hura! Uratowałam króliczka. Musiałam dzisiaj od początku robić, bo niezapisywalna, ale dosyć szybko mi już poszło, bo większość wczoraj zrobiłam. Trudnawa, ale bardzo fajna. I mózg mi się nie zlasował. wink
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 24.02.16, 18:26
          Hoho, tradycyjne gratulacje. smile
          Aha, fajna była i przyjemnie się robiła, bez żadnych dziwolągów. wink
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 24.02.16, 18:29
      Robiłam ją już miesiąc temu, nie skończyłam.
      Nic mi nie szło tak jak trzeba.
      A kodziki mnie przerosły.
      www.enagames.com/escape-game/forest-island-escape
      Może Ty dasz radę (pewnie dasz wink).
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 27.02.16, 15:22
        Ja stanęłam na kodzie cyfrowym na drzewie - podpowiedź: czaple. Pół dnia się z tym mordowałam, bo żadne kombinacje mi nie szły i dopiero jak dojrzałam wreszcie czwórki z nóg, to ruszyłam. Te drugie, to 1, ale nie wiem dlaczego - tak mi wyszło, bo z 2 nie dawało. Traktuję to jako fuks.
        Wszystko inne mi szło, ale jak tego kodu nie rozwiążesz, to dalej nie ruszysz.
        Mogę podpowiedzieć jak coś, ale wydają mi się takie ewidentne te pozostałe podpowiedzi do kodów. Bo zakładam, że ryb nałapałaś i tych latających (chyba w pierwszej odsłonie) też.
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 27.02.16, 16:54
          Też stanęłam na tym samym, kombinowałam z czaplami, ale czwórek nie zauważyłam. uncertain Dzięki wielkie za podpowiedź. Zrobione. smile
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 27.02.16, 16:57
      Trzeba uwolnić stado indyków:
      www.enagames.com/escape-game/ena-thanksgiving-turkeys-escape
      Zapisywalna, dość fajna. Na dwa razy ją robiłam, bo dopiero za drugim podejściem doznałam iluminacji w sprawie jednego z kodów. wink
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 27.02.16, 22:01
        Porobiłam trochę i mnie zastopowało. Nie wiem, co zrobić z wiaderkiem pełnym piasku, nie wiem co chcą ode mnie kompasy, nie wiem gdzie mam sobie włożyć kluczyk (big_grin), nie wiem jak rozwiązać kod w izbie, nie wiem co to to takiego z tą klapą, nie wiem po co to niebieskie pod sufitem. To już wszystko czego nie wiem. Czyli, nic nie wiem. Może do jutra mi się rozjaśni? Chyba, że jakaś delikatna podpowiedź? - chyba jeszcze nie na tym etapie. uncertain
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 27.02.16, 22:14
          Za wcześnie na podpowiedź. wink
          No dobra, pomogę Ci z tym wielkim kodem w izbie, który mnie zastopował na dłużej: parami. smile
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 28.02.16, 15:38
            LOL. Dopiero dojrzałam, że w domku można iść dalej. big_grin
            Ps. Dzięki za podpowiedź.
            • k.fanka Re: Czarownice i skarby 28.02.16, 17:54
              Dobre, dobre. To tak jak ja wczoraj, ale w zupełnie innej grze. wink
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 29.02.16, 21:01
            Szło mi to jak po grudzie, a taka fajna gra. W końcu dojrzałam usta - może wcześniej ich nie było? big_grin I udało mi się uruchomić ten kolorowy szyfr, bo wcześniej mi nie poszedł na najprostsze rozwiązanie, więc kombinowałam. No i w końcu domyśliłam się, że na szafce trzeba było wpisać szyfr ze stołu - mózg mi stanął czy co?
            Uwolniłam te indory wreszcie. Trochę długo to trwało, nie?
            • k.fanka Re: Czarownice i skarby 29.02.16, 21:29
              Długo trwało. Jak na Ciebie. wink
              Ta gra jest niby nietrudna, ale jednak podstępna. Też się namęczyłam.
              Zaraz jeszcze jedną podstępną wrzucę, ale teraz już rozgrzana jesteś, więc na pewno szybciej Ci pójdzie. big_grin
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 29.02.16, 21:33
      Podstępna okropnie. Fajna. Niestety niezapisywalna.
      Całą niedzielę (z licznymi przerwami, rzecz jasna) ją robiłam. Pod koniec dnia, kiedy pomyślałam sobie, że wyłączę komp i potem będę musiała robić od początku - to od razu mnie oświeciło. wink

www.enagames.com/escape-game/escape-treasure-from-pirate-island
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 29.02.16, 22:36
        Nic z tego. Zaglądnę tylko, co to jest i idę spać. Ciężki dzień się zapowiada. uncertain
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 01.03.16, 19:22
          Jak widziałam tu i ówdzie, przeżyłaś. smile
          Ja też, choć też łatwo nie było. wink
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 05.03.16, 23:36
        A ja robiłam trzy razy, bo nie mogłam znaleźć tego trzeciego wejścia - nie mieli gdzie dać!
        I odpłynęłam ze skrzynia pełną skarbów (klejnotów), jak mniemam.
        Ps.Trochę odpoczywałam od komputera.
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 06.03.16, 10:58
          No przecież napisałam, że podstępna. wink
          PS. I dobrze, czasami trzeba. Nie wiem, czy dawać kolejną grę, czy jeszcze poodpoczywasz? Hmm... może dam jakąś bardzo łatwą.
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 06.03.16, 11:01
      Bardzo stara, niezapisywalna, całkiem przyjemna i wyjątkowo łatwa. Raz dwa zrobiłam, naliczyło mi aż 1056 punktów. wink

www.enagames.com/escape-game/new-monster-escape
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 11.03.16, 20:27
        Dla mnie co łatwe - nie jest tak ewidentnie łatwe. Trochę czasu zmitrężyłam zanim zasadziłam roślinkę i później przy cyferkach. Przyjemna.
        Możesz dawać, bo ja tak okresowo wypoczywam.
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 11.03.16, 21:32
          Żadna gra nie jest ewidentnie łatwa. Stopień trudności w dużej mierze zależy od tego, czy ma się szczęście i czy we właściwym momencie dozna się iluminacji. wink
          Dobra, to zaraz coś dam.
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 11.03.16, 20:30
        Mam i ja, ale nie wiem, czy nie za łatwa dla Ciebie:
        www.enagames.com/escape-game/curse-king-escape
        Nie zwróciłam uwagi, czy zapisywalna.
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 11.03.16, 21:36
          Już ją robiłam. smile Fajna była, ż tego co pamiętam.
          Mam o niej zapisane: 'Łatwa, z kwiatkami i żabami na początku.' big_grin
          Lubię łatwe. Jeśli sądzisz, że nie lubię, to nie masz racji. wink
    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 11.03.16, 21:50
      Podrzucam więcej, żebyś miała zapas, jak najdzie Cię ochota. smile

Najpierw kilka stosunkowo łatwych, starych i z reguły niezapisywalnych. Mam wrażenie, że niektóre z nich już robiłyśmy (a przynajmniej ja) w dawnych czasach:
      www.enagames.com/escape-game/finding-treasure-map
      www.enagames.com/escape-game/chopper-escape
      www.enagames.com/escape-game/summer-camp-escape
      www.enagames.com/escape-game/escape-from-rivershore
      www.enagames.com/escape-game/snake-island-escape
      www.enagames.com/escape-game/ena-april-fools-day-escape

A teraz dwie, przy których zapisałam sobie: "Wrzucić, może Stelka da radę". big_grin
      Obie zapisywalne:

www.enagames.com/escape-game/escape-from-king-castle
      www.enagames.com/escape-game/splendid-escape
      • stela2004 Re: Czarownice i skarby 12.03.16, 22:42
        Nie przeszłam: summer, island i april. Do pierwszej wchodziłam trzy razy - kodu mi nie daje. uncertain
        W drugiej byłam raz i statek mi przypłynął, ale chyba coś nie zrobiłam. Do trzeciej zaglądnęłam.
        Będę jeszcze je robić.
        Zrobiłam king castle. Najwięcej kłopotu miałam z pająkiem, zanim doszłam, że mi potrzebne kamienie. Nie wiem na jakim etapie zakończyłaś. Mogę coś podpowiedzieć, bo do jutra może nie zapomnę. big_grin
        Do splendid też już zajrzałam, ale tylko się rozglądnęłam. Jutro spróbuję.
        • k.fanka Re: Czarownice i skarby 13.03.16, 11:14
          Z tego, co mam zapisane, kod w summer to przekrojony owoc plus niebieskie kwiatki.
          W island przypłynięcie statku jest dopiero połową sukcesu, jeszcze trzeba zbudować łódkę, żeby do statku dopłynąć.

W king castle wiele nie zdziałałam. Nie wiem, o co chodzi z tym czymś na ścianie, z płytą na ziemi i nie potrafię otworzyć drzwi zabitych dechami. uncertain Mam łopatę, klucz, bransoletkę i zapalony znicz.
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 13.03.16, 15:47
            W island łódkę zbudowałam wcześniej. Zrobiłam już to i summer, i april. Najwięcej problemów miałam z aprilem i najdłużej mi zeszło.
            W castle coś nie znalazłaś - będę musiała jeszcze raz iść, bo nie pamiętam. Na pewno nie masz śrubokręta do tych dech na drzwiach. Bransoleta dopiero w drugiej komnacie. Musisz znaleźć kamienie, żeby zapalić pochodnię - to na pająka. Tyle na razie pamiętam. Aha, płytę dopiero jak w drugiej komnacie będziesz.
            W splendidzie stoję, a już tak dużo zrobiłam, nawet głupie szyfry roztrzaskałam.
            • stela2004 Re: Czarownice i skarby 13.03.16, 15:55
              Prostuję. Do drzwi potrzebny łom. W ogóle nie ruszysz jak nie przejdziesz szyfru (niebieskiej kulki).
            • stela2004 Re: Czarownice i skarby 13.03.16, 16:12
              Miałam Ci jeszcze podpowiedzieć, ale doszłam do wniosku, że sobie poradzisz. Będziesz miała narzędzia to działaj.
          • stela2004 Re: Czarownice i skarby 13.03.16, 15:50
            To na ścianie: niebieską kulkę musisz przesunąć do końca, tylko uważnie, bo ucieka. uncertain
            • k.fanka Re: Czarownice i skarby 13.03.16, 16:31
              O żesz, tyle razy toto na ścianie macałam, a nie zorientowałam się, że kulka się porusza. uncertain
              Nie wiem, dlaczego pochodnię nazwałam zniczem big_grin w każdym razie mam ją, zapaloną. Nie pamiętam już, czy zastosowałam ją na pająka, ale niewykluczone że tak.
              Wielkie dzięki za podpowiedź. smile Dechy na drzwiach już rozwaliłam, zaraz będę myśleć nad drugą komnatą.

Zrobiłaś w splendidzie ten szyfr, gdzie w dwóch rządkach jest po 7 (bodajże) przycisków, jedne pomarańczowe, a drugie fioletowe? Wygląda na powiązany z pojemnikami z łyżeczkami (tymi na pierwszym ekranie), ale nijak nie chce mi wyjść.
              • stela2004 Re: Czarownice i skarby 13.03.16, 20:14
                Pewnie przedostatnią łyżeczkę dałaś fioletową, a ma być niebieska albo odwrotnie.
                Dużo zrobiłam. Zostałam z podpowiedzią do tego szyfru dużego - nijak mi nie chce wyjść., z sejfem, liną i jeszcze jakąś podpowiedzią z kulkami. uncertain
                Koszulę wyprałam, szyfr nad kuchenką uruchomiłam na zasadzie 1:1.
                • k.fanka Re: Czarownice i skarby 14.03.16, 19:24
                  Wychodzi na to, że prawidłowo zdiagnozowałaś mój problem. A trzy razy próbowałam! Nad innymi odcieniami niebiesko-fioletowymi się wahałam i kombinowałam, a ten jeden wydawał mi się oczywisty. wink Dzięki po raz kolejny, zrobione. smile)
                  Linę wciąż masz? To czegoś nie zrobiłaś, bo do liny trzeba kulę przyczepić. Nie potrafię nic więcej podpowiedzieć, bo robiłam to tydzień temu, a tych kodów tam cała masa. uncertain
                  • stela2004 Re: Czarownice i skarby 14.03.16, 21:43
                    Zrobiłam, ale muszę przyznać, że dawno przy żadnej grze tak się nie namęczyłam. uncertain
                    Dzięki za podpowiedź. Dziur przedtem nie zauważyłam, a wszystko dlatego, że nie wspomogłam się okularami. big_grin
                    • k.fanka Re: Czarownice i skarby 15.03.16, 17:19
                      Ja mam odwrotnie - żeby lepiej widzieć szczegóły na ekranie, zdejmuję okulary. wink
            • k.fanka Re: Czarownice i skarby 13.03.16, 16:48
              Uff. Zrobione. smile Jedyna podpowiedź, jakiej potrzebowałam, to ta z kulką. Przed kulką i po kulce wszysko było łatwiuśkie. wink
              • stela2004 Re: Czarownice i skarby 14.03.16, 21:44
                Faktycznie, to były wymagające gry, a szczególnie ta splendid.
                • k.fanka Re: Czarownice i skarby 15.03.16, 17:24
                  W zasadzie splendid w ogóle nie powinnam zaczynać, bo nie lubię gier rozgrywających się w zwyczajnym domu. Ale spodobało mi się to oryginalne, "liniowe" przedstawienie planu akcji. I nie żałuję, bo choć wymagająca, gra była całkiem fajna. Dobrze czasami porządnie się pomęczyć. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka