Dodaj do ulubionych

Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobus 170

28.10.10, 13:17
Na stronie burmistrza pojawił się pomysł czegoś lepszego od 170!!!

Pojawił się gimbus, który bedzie jeździł z Powstanców do M1.

Skoro to będzie lepsze od 170 to dlaczego linię na prawie identycznej trasie, która funkcjonowała w poprzedniej kadencji, burmistrz na początku swojej kadencji zlikwidował?

Czy dlatego, że uzgodniono ją z przedstawicielami Klubu Seniora, której przedstwiciele kandydują z listy PiS. Czyzby kiełbasa wyborcza?

WS
Obserwuj wątek
    • powstaniec_pl Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 28.10.10, 14:30
      Dobrze. Pan już mi na pytanie w innym poście nie odpowiedział, gdy zapytałem jakie konkretne działania by Pan podjął, aby poprawić komunikację z Warszawą.

Widzę, że jedyną Pana metodą jest obrzucanie burmistrza Perkowskiego błotem w każdym nadarzającym się momencie.

A może tak promocja własnych pomysłów ? Jeżeli będą sensowne i poprawią w krótkim czasie komfort życia w Ząbkach to z chęcią je poprę.
      • lasic01 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 28.10.10, 14:57
        tia, to samo SIS. Perkowski jest tragiczny, ale jaki maja pomysl to juz cisza...
      • wstachera Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 28.10.10, 15:09
        powstaniec_pl napisał:

> Dobrze. Pan już mi na pytanie w innym poście nie odpowiedział, gdy zapytałem ja
        > kie konkretne działania by Pan podjął, aby poprawić komunikację z Warszawą.
        >
        > Widzę, że jedyną Pana metodą jest obrzucanie burmistrza Perkowskiego błotem w k
        > ażdym nadarzającym się momencie.
        >
        > A może tak promocja własnych pomysłów ? Jeżeli będą sensowne i poprawią w krót
        > kim czasie komfort życia w Ząbkach to z chęcią je poprę.

Autobus na takiej trasie był moją autorską koncepcją wdrożoną w poprzedniej kadencji Rady Miasta, którą to koncepcję zarzucił obecny burmistrz dwa lata temu, a teraz pisze, jak o swoim pomyśle, bo nie umiał załatwić 170 czy też 770.

Koncepcja komunikacyjna dla miasta zostanie przez SiS przedstawiona w jednym z kolejnych materiałów wyborczych.

WS
        • lalamido28 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 28.10.10, 15:27
          a czemu nie tu?
          ja już dziękuję za zaśmiecanie skrzynki!
          • kkrasz Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 28.10.10, 17:56
            Ja rowniez dziekuje za zasmiecanie skrzynki
            • zaza4.4 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 28.10.10, 18:31
              Panie i Panowie, co prawda nie roznoszę tych listów, jednak sądzę, że nie można was omijać, bo listonosze nie mają na drzwiach lub skrzynkach zaznaczone, iż tutaj mieszkają zwolennicy PO, PiS czy też Stachery. Na tej samej zasadzie proszę wysłać maila z adresu tego portalu do Lidla, Tesco lub Carefoura, aby wam nie przysyłali ulotek, bo robicie zakupy u konkurencji. Takie stawianie sprawy jest po prostu śmieszne.
              • norrischucknorris Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 28.10.10, 20:17
                Nie chcę psuć tak pięknej pyskówki politycznej, która obchodzi jedynie piszących. Chciałbym wrócić do tematu
                Sam pomysł jest, jak widać, przyznaniem, że 170 (czy 700 coś tam) nie dojedzie do Ząbek i próbą ratowania PR przed wyborami. (w zaproponowanym wydaniu raczej to byłaby porażka)
                Prawdą jest,A1 kiedyś jeździł i myślę, że jest potrzebny i teraz. Byle nie w formie takiej jak A1 z poprzedniej kadencji.
                Najlepiej dla mieszkańców byłoby włączyć X do wspólnego biletu Ztm lub rozsądnie zmieniając trasę połączyć go ze 199. Trasy obu autobusów przecież pokrywają się. Można byłoby wtedy puścić 199 częściej. 199 mógłby teraz skręcać w Maczka do Powstańców ale wtedy bez świateł na Piłsudskiego w Zielonce stałby w giga korku. (rano) Jeśli możliwe byłoby zrobić tam światła to takie rozwiązanie byłoby ok.

• zaza4.4 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 08:56
                  słusznie zauważyłeś, ze pomysł burmistrza jest zaczerpnięty od kogoś innego i jeśli nie będą jeżdzić nowoczesne autobusy typu solaris na dodatek często co 15-20 minut, to pożytek będą z nich mieć jedynie jeżdzący na zakupy

sądzę, że łatwiej pozmieniać trasę X niż 199, zatem wpływajmy na to co możemy zmienić, a nie na to na co mamy mało realny wpływ.
              • kkrasz Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 08:01
                Juz to kiedys gdzies pisalem nie jestem zawolennikiem ani SIS ani P. Perskowskiego ani P. Stachery, po prostu za krótko tu mieszkam żeby miec zdanie nie ten temat. Ulotki Lidla itp nie denerwują mnie tak bardzo jak SIS, chodzi o ich wydzwiek.

Krzysztof
                • zaza4.4 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 08:50
                  ulotka ma mieć charakter informacyjny, takie jest jej zadanie, a że informacje są takie a nie inne, to bierze odpowiedzilność za to wydawca.

natomiast meritum sprawy polegało na tym, że musisz się osobiście zgłosić zastrzeżenie, aby nie otrzymywać ulotek, przecież na drzwiach nie masz napisane kkrasz
                  • luzka13 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 09:08
                    Mniam, mniam, mniam - pyszna ta kiełbaska i w dodatku za darmo.
                    • forumowy_wyjadacz Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 09:59
                      A przypadkiem z dniem 31 stycznia nie kończy się umowa z Grodziem na obsługę linii X? Dlaczego przypadkiem Burmistrz rozmawia z Grodziem na temat tego darmobusa? Koniec X, będzie darmówka? Super. :)
                      • pi0trw Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 11:16
                        Ciekawe jak niby ta linia miałaby funkcjonować. Przed wejściem każdy chętny do jazdy byłby legitymowany (czy kierowca ma do tego prawo?), a może trzeba będzie wyrobić sobie "kartę mieszkańca Ząbek"? Co z przejazdami dla gości i osób niezameldowanych? Według mnie to trochę mydlenie oczu - nie udało się dogadać z ZTM, to zrobimy coś pseudo podobnego, ale mniej użytecznego. I tak w końcu płaci podatnik...

> A przypadkiem z dniem 31 stycznia nie kończy się umowa z Grodziem na obsługę li
                        > nii X? Dlaczego przypadkiem Burmistrz rozmawia z Grodziem na temat tego darmobu
                        > sa? Koniec X, będzie darmówka? Super. :)
                        • forumowy_wyjadacz Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 12:18
                          pi0trw napisał:

> Ciekawe jak niby ta linia miałaby funkcjonować. Przed wejściem każdy chętny do
                          > jazdy byłby legitymowany (czy kierowca ma do tego prawo?), a może trzeba będzie
                          > wyrobić sobie "kartę mieszkańca Ząbek"? Co z przejazdami dla gości i osób niez
                          > ameldowanych? Według mnie to trochę mydlenie oczu - nie udało się dogadać z ZTM
                          > , to zrobimy coś pseudo podobnego, ale mniej użytecznego. I tak w końcu płaci p
                          > odatnik...
                          >
                          > > A przypadkiem z dniem 31 stycznia nie kończy się umowa z Grodziem na obsł
                          > ugę li
                          > > nii X? Dlaczego przypadkiem Burmistrz rozmawia z Grodziem na temat tego d
                          > armobu
                          > > sa? Koniec X, będzie darmówka? Super. :)

W innym wątku napisałem... Nie widzę nic innego, jak tylko wyrabianie "spersonalizowanej ząbkowskiej karty miejskiej...". A goście i niezameldowani niech płacą, a co! ;]
                  • kkrasz Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 10:46
                    Oczywiscie ze na drzwiach nie mam napisane ale na klatce obok skrzynki oczywiscie ze mam napisane ze wpsolnota bardzo prosi o nie wkladanie ulotek do skrzynki. Obok stoi taka powiecmy "kuweta" gdzie mozna wkladac ulotki.
                    EOT
        • netgater Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 14:26
          wstachera napisał:
          > Autobus na takiej trasie był moją autorską koncepcją wdrożoną w poprzedniej kadencji

1. nie był Pan burmistrzem, więc proszę nie przypisywać sobie tego co wdrożył Boksznajder (używając Pana języka powinienem powiedzić "p.Stachera skłamał..." ;)
          2. czy poprzedni pomysł też zakładał darmowe przejazdy dla zameldowanych?
          3. jaka była wtedy a jaka teraz jest planowana częstotliwość przejazdów?
          4. W jakich godzinach wtedy kursował autobus?

Odpowiedzi Pan i ja znamy. Oba pomysły łaczy tylko trasa. Wymyślenie tras przez Ząbki to akurat skończona, nieduża liczba możliwości.

--------------------------------------------------------------
          • wstachera Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 14:47
            netgater napisał:

> wstachera napisał:
            > > Autobus na takiej trasie był moją autorską koncepcją wdrożoną w poprze
            > dniej kadencji

>
            > 1. nie był Pan burmistrzem, więc proszę nie przypisywać sobie tego co wdrożył B
            > oksznajder (używając Pana języka powinienem powiedzić "p.Stachera skłamał..." ;
            > )
            > 2. czy poprzedni pomysł też zakładał darmowe przejazdy dla zameldowanych?
            > 3. jaka była wtedy a jaka teraz jest planowana częstotliwość przejazdów?
            > 4. W jakich godzinach wtedy kursował autobus?
            >
            > Odpowiedzi Pan i ja znamy. Oba pomysły łaczy tylko trasa. Wymyślenie tras przez
            > Ząbki to akurat skończona, nieduża liczba możliwości.
            >
            > --------------------------------------------------------------
            • netgater Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 18:20
              Proszę nam wytłumaczyć jedną rzecz. O ile mi wiadomo, władza wykonawcza to burmistrz, a nie radny czy członek komisji, nawet rewizyjnej. Ale idąc tym tropem, że jednak to Pan do czegoś zmusił Boksznajdera, to dlaczego nie zmusza Pan tak samo skutecznie Perkowskiego?
              Dlaczego też wszystkie zaniedbania i porażki poprzedniej kadencji przypisuje Pan Boksznajderowi, jako władzy wykonawczej, a wszystkie sukcesy sobie (wybudowanie Gimnazjum nr2, oddłużenie miasta, etc.)? Albo miał Pan decydujący wtedy głos i odpowiada za całokształt czyli sukcesy i porażki, albo za nic Pan nie odpowiada bo nie był burmistrzem. Takie wybiórcze przypisanie sobie tylko orderów, to chyba kpina ze zdrowego rozsądku.

• wstachera Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 19:14
                netgater napisał:

> Proszę nam wytłumaczyć jedną rzecz. O ile mi wiadomo, władza wykonawcza to burm
                > istrz, a nie radny czy członek komisji, nawet rewizyjnej. Ale idąc tym tropem,
                > że jednak to Pan do czegoś zmusił Boksznajdera, to dlaczego nie zmusza Pan tak
                > samo skutecznie Perkowskiego?

Ponieważ w poprzedniej kadnecji większość radnych była niezalezna od burmistrza i mogła przegłosować rozwiązania, których burmistrz nie popierał.

W tej kadnecji jest pełna symbioza między burmistrzem i Radą. Rada przegłosowuje tylko to co zgłosi burmistrz. Opozycja, w tym moja skromna osoba, ma tyle do powiedzenia "co Żyd za okupacji".

Ot i całe wyjaśnienie.

Waldemar Stachera

PS. Do tej pory nie odpowiedział mi Pan czy czuje się zmanipulowany przez burmistrza w kwestii kosztów administracji. Unika Pan jasnej odpowiedzi?
                • netgater Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 20:32
                  Rozumiem: w poprzedniej kadencji odpowiadał tylko za udane pomysły, za porażki odpowiadał Boksznajder.

Podsumujmy różnicę między Pana wersją A1 a proponowaną teraz przez burmistrza:
                  1. w poprzednim wcieleniu linii A1 bilet kosztował 2 zł, teraz autobus ma być za darmo dla Ząbkowian
                  2. wtedy przejazd był z częstotliwością 1 kurs na 1h (proszę o korektę jeśli to nieprawda), teraz ma być co 15 minut.
                  3. wtedy kursował w godzinach 6-22, teraz 4-23.
                  4. wtedy jeździł ostatni gruchot, ok.20-letni ~10 osobowy busik, który potrafił nie kursować przez parę dni z powodu awarii, teraz normalne autobusy

Rzeczywiście, ta poprzednia wersja tej linii wygląda na Pana autorski pomysł :)

• zombie_ppp Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 21:24
                    netgater napisał:

> Rozumiem: w poprzedniej kadencji odpowiadał tylko za udane pomysły, za porażki
                    > odpowiadał Boksznajder.
                    >
                    > Podsumujmy różnicę między Pana wersją A1 a proponowaną teraz przez burmistrza:
                    > 1. w poprzednim wcieleniu linii A1 bilet kosztował 2 zł, teraz autobus ma być z
                    > a darmo dla Ząbkowian
                    > 2. wtedy przejazd był z częstotliwością 1 kurs na 1h (proszę o korektę jeśli to
                    > nieprawda), teraz ma być co 15 minut.
                    > 3. wtedy kursował w godzinach 6-22, teraz 4-23.
                    > 4. wtedy jeździł ostatni gruchot, ok.20-letni ~10 osobowy busik, który potrafił
                    > nie kursować przez parę dni z powodu awarii, teraz normalne autobusy
                    >
                    > Rzeczywiście, ta poprzednia wersja tej linii wygląda na Pana autorski pomysł :)

Mój wielki szacun. Nawet ja był lepiej tego nie ujął. Między Stacherą i Perkowskim jest taka różnica jak między starym A1 a nowa linią autobusową Burmistrza.
                  • karthoon Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 30.10.10, 00:13
                    netgater napisał:

> Podsumujmy różnicę między Pana wersją A1 a proponowaną teraz przez burmistrza:
                    > 1. w poprzednim wcieleniu linii A1 bilet kosztował 2 zł, teraz autobus ma być z
                    > a darmo dla Ząbkowian
                    bzdura, nie ma nic za darmo. Po prostu zamiast z biletów bedzie finansowany z podatków.
                    I jak to w takiej sytuacji bywa - pewnie wyjdzie drożej....
                    • marian_zarzeczynski Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 01.11.10, 15:01
                      Jak burmistrz pisze że darmowy ma być to znaczy że darmowy będzie. To tak samo jak ze sprawą rzekomego "kłamstwa" ws administracji. Zarzucać kłamstwo osobie która sama układa budżet i wie co z czym się je? Nikt nie jest w stanie tak interpretować ustaleń budżetowych jak on sam. Burmistrz posiada wielką biegłość w budżetowych niuansach.
                      Tak więc będziemy mieli darmowy autobus dzięki naszemu NIEZASTĄPIONEMU BURMISTRZOWI. Bo jak burmistrz tak twierdzi to tak będzie

Czy ktoś jest w stanie podjąć się zakwestionowania zasadności darmowego autobusu, zwłaszcza dla seniorów i młodzieży? Nikt. Seniorzy to grupa wielce zasłużona dla naszego miasta. Całe swoje życie tu przepracowali i całe życie zawodowe płacili tu podatki. To tez wyborcy mający czynne prawo wyborcze. Ich głosy wyborcze zawsze były nacechowane troską o dobro miasta. W zasadzie to dzięki nim nasze miasto może stabilnie się rozwijać. Ich głosy wyborcze czy podatki nie uciekną za większym mieszkaniem do innych miast. O takich obywateli naszej ząbkowskiej społeczności trzeba dbać. Jest w stanie ktoś to zakwestionować?

Ten autorski pomysł burmistrza najlepiej skomunikazuje całe Ząbki pozwalając obywatelom swobodniej przemieszczać się po mieście
                  • ttjj11 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 31.10.10, 10:56
                    "Podsumujmy różnicę między Pana wersją A1 a proponowaną teraz przez burmistrza:"
                    Można dodać:
                    5. Było tanio czyli - dobrze wydane pieniądze.

"Ponieważ w poprzedniej kadnecji większość radnych była niezalezna od burmistrza i mogła przegłosować rozwiązania, których burmistrz nie popierał.
                    W tej kadnecji jest pełna symbioza między burmistrzem i Radą. Rada przegłosowuje tylko to co zgłosi burmistrz. Opozycja, w tym moja skromna osoba, ma tyle do powiedzenia "co Żyd za okupacji". "
                    Tę różnicę widać bardzo dobrze, szczególnie podczas spaceru po Ząbkach.
                    • netgater Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 31.10.10, 16:50
                      > 5. Było tanio czyli - dobrze wydane pieniądze.

Nie ma takiej prostej analogii - tanio, znaczy dobrze. Jeśli by taka była, to wydanie groszy (część tego co było w budżecie) na budowę Powstańców 4 lata temu przez Boksznajdera, przed wyborami, możnaby pochwalić. Odważysz się to zrobić?

• netgater Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 20:35
                  > PS. Do tej pory nie odpowiedział mi Pan czy czuje się zmanipulowany przez burmi
                  > strza w kwestii kosztów administracji. Unika Pan jasnej odpowiedzi?

A do czego ta informacja Panu? Moje uczucia Pana interesują? Obawiam się że nie.

• fela68 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 14:55
            Ludzie nie dyskutujcie ze Stacherą, flaki mnie już bolą, wróciłam z siatami, czytam forum i znów geniusz Ząbek przebija wszystkich i wszystko. Zapomniał tylko dodać, że nowy autobus ma być darmowy tylko dla zameldowanych w Ząbkach, a karty przejazdu będą wydawane w Urzędzie. Będzie to zapewne zachęta dla niezameldowanych, aby to zrobić. Stachera jest najmądrzejszy, najładniejszy, najprzystojniejszy, jak ruska mucha - wielkości gołębia. Ile autorskich koncepcji wdrożył Pan w ciągu 20 lat?, ta lista byłaby zapewne króciutka. Mistrzem jest Pan w totalnej krytyce, tyle w temacie.
            • corrida_pl Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.10.10, 15:54
              karty przejazdu wydawane w urzędzie - heheh dobre, nawet bardzo dobre

dla wszystkich nie posiadających karty przejazdu (znaczy nie zameldowanych) będzie wydawana ken karta
              • tedglen Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 02.11.10, 11:15
                corrida_pl napisał:

> karty przejazdu wydawane w urzędzie - heheh dobre, nawet bardzo dobre
                >
                > dla wszystkich nie posiadających karty przejazdu (znaczy nie zameldowanych) będ
                > zie wydawana ken karta

Ciekawy jestem o ile wzrośnie ilość osób zameldowanych tylko ze względu na ten autobus. Bo może okaże się, że do budżetu wpłynie więcej pieniędzy niż zostanie wydane na dotację do biletów. Podobnie jak z becikowym.
                • tofeek Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 02.11.10, 11:35
                  No nie wiem, ja na przyklad zamiast sie zameldowac przestane placic tu podatki.
                  O taki efekt chodzilo?
                  • netgater Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 02.11.10, 11:57
                    Rozwiń może temat.
                    Przestaniesz płacić podatki, bo zostanie uruchomiona nowa linia?
                    I myślisz, że wielu postąpi w ten sposób?

• corrida_pl Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 02.11.10, 12:07
                      Mnie denerwuje takie meldunkowe podejście. Płacę podatki w Wołominie (NIP-3) - i jestem w "promocjach" pomijany. Nie jest to fair.
                      • kriis.borowski Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 03.11.10, 11:53
                        Nie fair jest dlatego że oprócz wpływów do kasy miasta z podatków, subwencje zależne są od osób zameldowanych, np. obłożenie etatami w policji. Jest pewnie jeszcze dużo innych kwiatków zależnych od meldunku. Tylko czekam na leni z organów ustawodawczych aby w końcu doprowadzili nowelizację odpowiedniego prawa... ale znając realia "będzie ciężko..."
                    • tofeek Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 02.11.10, 12:34
                      No mniej wiecej, place tu podatki a jestem pomijany w tym nowym autobusie "tylko dla zameldowanych" - "nur fur ...".
                      No to skoro mnie nie chca to sie nie bede narzucal...
                      • jedyny-michal Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 02.11.10, 17:14
                        Nie będziesz się narzucał to się wyprowadź;) wielki ten nasz kraj i może gdzieś Ci się spodoba:)
                        • corrida_pl Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 03.11.10, 08:09
                          jedyny-michal napisał:

> Nie będziesz się narzucał to się wyprowadź;) wielki ten nasz kraj i może gdzieś
                          > Ci się spodoba:)

kwintesencja ząbkowskiego "myślenia"
                        • tofeek Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 03.11.10, 10:58
                          Ale mi sie podoba, tylko zeby minusy nie przeslonily w koncu plusow. Jak sie wprowadzalem drog bylo prawie tyle co teraz a osiedli dwa razy mniej (ukochane Zabki Pld). Osiedli przybywa a miasto sie dusi.
                          Rozumiem, ze Ty jesli Ci sie cos nie podoba w miescie, miejscu pracy, kraju to sie wyprowadzasz. Proba zmian nie wchodzi w gre? OK, taka taktyka tez jest dla mnie do zaakceptowania. Mi sie nei podoba, ze pomimo placenia tutaj podatkow odbierasz mi prawo do wyrazania swojej opinii na temat niemadrych pomyslow. Jestes zameldowany w W-wie? Pewnie nie. A ucieszylbys sie gdybys musial placic za bilet wiecej niz warszawiacy?
                          Myslenie nie boli...
                          • norrischucknorris Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 03.11.10, 14:03
                            "Są plusy ujemne i plusy dodatnie, problem w tym aby te ujemne nie przesłoniły tych dodatnich".
                            Zbliżają się wybory i to jest kiełbaska. "Jak mnie nie wybierzecie to nie będzie kiełbaski. Jak mnie wybierzecie to się zobaczy."
                            Po wyborach pewnie spełni się obietnica ale jakim kosztem? Czy ktoś wyliczył ile to kosztuje, ktoś robił badania ile osób będzie jeździć tymi autobusami. Mam nadzieje, że tak, bo inaczej jak można szastać kasą wszystkich przed wyborami. Czy nie ma innych ważnych przedsięwzięć do zrobienia? Skąd ta rozrzutność.
                            Mogą mnie drażnić jego uśmiechy do każdej okazji i "parcie na szkło", przechwałki i zamówione wywiady z bliskimi, ale uważam, że Perkowski jest ok i robi dużo dla miasta.
                            To nie znaczy jednak, że nie trzeba przyglądać się co robi za naszą kasę. Zwłaszcza jeśli do końca nie wiadomo, kto będzie układał następne budżety.

Uf..... (za Bareją " ...o musztardzie było wspomnieć").

• marian_zarzeczynski Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 04.11.10, 09:30
                              Przecież nie będzie żadnych problemów z wygraniem przez Roberta Perkowskiego tych wyborów. Tak więc dalej będzie kontynuował swoją politykę. Nie może być żadnej mowy o jakieś tak rozrzutności. Jak można tak mówić o najoszczędniejszym i najlepszym zarządzającym Burmistrzu w naszym powiecie.
                • kriis.borowski Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 05.11.10, 15:23
                  Dokładnie, w moim przypadku becikowe zmotywowało mnie do tego by się zameldować, pewnie i tak bym się w końcu zameldował, ale znając mój awers do instytucji publicznych (a szczególnie ich funkcjonowania) pewnie trochę by to trwało.
                  • zaza4.4 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 05.11.10, 19:42
                    no to gratuluję żonie dobrego planowania, tak aby można z rocznym wyprzedzeniem zajść w ciążę ;)

panu zaś gratuluję bezmyślności, bo jeśli tylko 1000 zł było powodem do urodzenia dziecka, to jaką przyszłość mu pan zapewni?
                    • zombie_ppp Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 05.11.10, 20:38
                      zaza4.4 napisała:

> panu zaś gratuluję bezmyślności, bo jeśli tylko 1000 zł było powodem do urodzen
                      > ia dziecka, to jaką przyszłość mu pan zapewni?

Za wypowiedzi właśnie w takim stylu ludzie "kochają" W. Stacherę. Za dwa tygodnie dadzą dowód tej miłości.
                      • zaza4.4 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 06.11.10, 00:44
                        nie wiem za co ludzie kochają Stacherę, wiem jednak, że "ludzie" nie chcą wiedzieć prawdy i na nią reagują alergicznie.
                        Swego czasu premier polskiego rządu stwierdził, że należało się ubezpieczyć i zaraz stracił stanowisko.
                        Jeśli uważasz, że kryterium poczęcia dziecka jest kilkaset zł becikowego, no to jedynie można się rozpłakać nad przyszłościa tego dziecka. Była w prasie nawet swego czasu dyskusja dotycząca matek z tzw. ubogich środowisk, które z tego uczyniły źródło dochodu na flaszkę. Cóż więcej można na ten temat powiedzieć.
                    • norrischucknorris Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 06.11.10, 16:10
                      > no to gratuluję żonie dobrego planowania, tak aby można z rocznym wyprzedzeniem
                      > zajść w ciążę ;)
                      >
                      > panu zaś gratuluję bezmyślności, bo jeśli tylko 1000 zł było powodem do urodzen
                      > ia dziecka, to jaką przyszłość mu pan zapewni?

No to się żeś "zestanisławoauguścił".
                      Weź chłopie (lub babo) przeczytaj posta, a potem komentuj. Bo to forum przez takich jak ty schodzi na psy.
                      • zaza4.4 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 06.11.10, 20:14
                        nic co napisałam nie jest niezgodne z prawdą cytuję: w moim przypadku becikowe zmotywowało mnie do tego by się zameldować". Jeśli się nie mylę to aby otrzymać becikowe u nas, trzeba być zameldowanym na rok przed otrzymaniem zasiłku 1000 zł i dodatkowo rozliczać się podatkowo z Wołominem. Zatem prawdą jest to co napisałam czy nie?
                        • corrida_pl Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 06.11.10, 21:02
                          zaza4.4 napisała:

> nic co napisałam nie jest niezgodne z prawdą cytuję: w moim przypadku becikowe
                          > zmotywowało mnie do tego by się zameldować". Jeśli się nie mylę to aby otrzymać
                          > becikowe u nas, trzeba być zameldowanym na rok przed otrzymaniem zasiłku 1000
                          > zł i dodatkowo rozliczać się podatkowo z Wołominem. Zatem prawdą jest to co nap
                          > isałam czy nie?

wystarczy sam NIP 3, nie trzeba być zameldowanym aby otrzymać ząbkowskie becikowe.
                          • norrischucknorris Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 10.01.11, 11:44
                            Podbijam.

Zbliża się luty. Czy wiadomo coś o nowym środku zmasowanego transportu w Ząbkach Perkowskiego? Zostało 3 tygodnie, a cisza jakaś.
                            Może magistrat skupił się na odśnieżaniu i łataniu dziur.
                            Odśnieżanie zakończone z oceną na 5 - dzięki pogodzie.
                            Łatanie dziur na 4 bo w tym wypadku ocieplenie nie pomaga. (trzeba ruszyć ręcyma)
                            I nie jest prawdą, że na ul.3maja są dziury, zwłaszcza, że już tamtędy nie jeżdżę.
                            Wszystko przez skąpstwo mieszkańców naszego miasta. Dać w kryzysie taką małą podwyżkę rządzącym to jak splunąć im w twarz. Jak sobie wybraliśmy, to za tym powinny iść czyny(konkretna podwyżka z 2 z przodu), bo za te kilkanaście tysi, to nikomu się nie chce.
                            No i w telewizji też się pokazać nie można przy załatanej dziurze, bo co to za temat.
                            Zaraz ktoś napisze, że mokro i się nie da naprawiać. A w innych miastach się da?
                            No to jak z tym autobusem?

• michal0510 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 10.01.11, 15:22
                              > No to jak z tym autobusem?

Autobus miał być na dowód. Ale z tym dowodem to kiepsko, bo kto by chciał legitymować się przed kierowcą autobusu. Poza tym druk mały, a tu kolejka pasażerów do wejścia, więc z tym sprawdzaniem to nie bardzo. Na to ktoś wyskoczył z pomysłem z kartami miejskimi uprawniającymi do darmowego przejazdu. No to bądź teraz człowieku mądry jak tu wydać dwudziestuparu tysiącom osób naraz karty miejskie. ZTM przerabiał podobną operację przy końcu obowiązywania starych kart miejskich na koniec 2009r. kiedy trzeba było wymienić ok. 20 tysięcy kart miejskich. Skończyło się to 3 miesięcznym paraliżem siedziby ZTM i punktów obsługi pasażerów z powodu gigantycznych kolejek. Zakładając, że w Ząbkach taką operację mógłby przeprowadzić tylko UM, to życzę powodzenia całemu przedsięwzięciu.
                              • tasiolot Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 10.01.11, 18:38
                                Poniewaz nowy super-autobus nie bedzie dojezdzal do wileniaka, pozostaje przesiadac sie na stacji na pociag, co tez dzisiaj i w piatek uczynilam.
                                Efekt - pociagi rano nie przyjezdzaly, a do tych, ktore w koncu sie dotoczyly i tak juz nikt nie wsiadl.
                                • norrischucknorris Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 10.01.11, 21:31
                                  No tak wszystko wiadomo.
                                  Tylko nie wiadomo czy będzie. Zostało niewiele czasu, a informacji konkretnej nie ma. Chyba, że chodzi o niespodziankę- wychodzisz sobie rano pierwszego lutego na przystanek, w ręce torebka, w drugiej pieniążek na bilecik na X, czy karta miejska na 199. Stoisz,, czekasz, a tu jak nie zajedzie stado czerwonych perkusików jak nie wciągną Cie do srodka, kamery flesze, wywiady autografy, uściski Burmistrza, darmowe bilety do programu mamy Cię... raj. I nie przeszkadzać będzie, że jedziesz w nieznane, perkusik podskakuje wesoło na dziurach, to nic to twój dzień.
                                  To co będzie ten perkusik czy nie będzie?
                              • fuks0 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 11.01.11, 00:31
                                > Ale z tym dowodem to kiepsko, bo kto by chciał legit
                                > ymować się przed kierowcą autobusu

A niby dlaczego przed kierowcą? Przyjęło się, że w pojazdach zbiorowej komunikacji miejskiej biletów kierowca nie sprawdza.
                            • rtef Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 26.01.11, 20:39
                              Wie ktoś coś o tym nowym środku transportu w Ząbkach?
    • fuks0 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 11.01.11, 01:04
      Czy trasa tej nowej linii jest już niezmienialna? Wg. serwisu jakojade.pl korzystając z pkp Rembertów oraz przejeżdżających przez nie SKM'ki można się dostać ok. 20 minut szybciej niż w przypadku korzystania z grupy: autobus- >pkp Ząbki -> dworzec wileński + jakiś autobus/tramwaj do centrum. Dlatego moim zdaniem gdyby nowa linia jeździła przynajmniej (a najlepiej do Ronda Wiatraczna) do PKP Rembertów do zdecydowanie zyskałaby na swojej funkcjonalności. Poza tym zamiana stacji docelowej z dworca wileńskiego na m1 jest pomysłem zdecydowanie nietrafionym.

Na chwilę obecną sporym utrudnieniem w możliwość korzystania z tej formy dojazdu do centrum Warszawy jest:

- potrzeba przejścia kilkuset metrów z przystanku do PKP Rembertów
      - rzadko jeżdżące autobus linii 199
      - linia 199 jest niedostępna ze względu na swoją trasę, dla sporej liczby Ząbkowian
      (przydałby się chociażby jakiś dodatkowy przystanek na powstańców.
      • norrischucknorris Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 11.01.11, 10:42
        Racja, wszyscy napinają się na Wileniak. Tymczasem wielu ludzi chętnie pojechałoby z Ząbek przez Marsa. Co prawda korki rano są, że miło ale koniec końców i tak byłaby to alternatywa. (w innych godzinach przejazd jest ok. ,a do 145 ludzie mają kawałek) Łatwo z Marsa o połączenie z południem Wawy.
        Wracając do perkusików, to jak zrozumiałem jest to linia w zamyśle Ząbkowska i dlatego ma jeździć tylko po Naszych tylko dziurach.
        To kiedy ruszy pierwszy pojazd? Ktoś wie?
        • norrischucknorris Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 28.01.11, 19:08
          Czy ktoś wie kiedy rusza perkusik?
          Luty za 4 dni. A następne wybory za 1100 dni, jak myślicie, bliżej której daty pojawi się informacja o nowym autobusie obiecanym przez Perkowskiego?
          • robek1978 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 29.01.11, 07:44
            Na perkosia bym nie liczył , ale co z obiecanymi drogami,chyba też nici trzeba będzie chodzić pieszo bo po drogach już się jeździć nie da.
            • jedyny-michal Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 30.01.11, 13:36
              Co do autobusu to i ja bym sie czepiał ale o co wam z drogami chodzi? teraz jest taka pogoda ze nie da się tego robić... Za drogi to na koniec lata można podliczyć obietnice i dopiero wyciągać wnioski o tej porze roku nigdzie się tego nie robi a raczej przy takiej temperaturze..
              • cocteau99 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 30.01.11, 15:37
                No właśnie chodzi o to, że gdzie indziej SIĘ ROBI.
                • ratatuj.1 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 30.01.11, 19:57
                  cocteau99 napisał:

> No właśnie chodzi o to, że gdzie indziej SIĘ ROBI.

To ja już wolę, żeby w środku zimy nie budowali dróg i broń Boże nie lali asfaltu. Jest minus 10 i jak dla mnie to robotnicy nie mają teraz co szukać na budowie dróg. Jak przyjdzie wiosna i będzie kilka stopni na plusie to niech się drogi budują, ale nie teraz.
                  • jedyny-michal Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 30.01.11, 20:03
                    > cocteau99 napisał:
                    >
                    > > No właśnie chodzi o to, że gdzie indziej SIĘ ROBI.

No i właśnie każdy chce takich rzeczy od razu a później narzeka ze za pół roku trzeba robić znowu... Niestety przy niektórych temperaturach wszystkiego nie da się zrobić..
                    • awawawaw Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 30.01.11, 20:54
                      Dlatego w takiej temperaturze stosuje się bardzo tanią "technologię": grys + smoła. Wytrzymałość niewielka, ale do końca zimy by raczej wystarczyło (ewentualnie z poprawką). Można byłoby przejechać bez ryzyka uszkodzenia zawieszenia.

Odcinek Kwiatowej kosztowałby kilkaset złotych.

Dla porównania - za kursowanie linii 199 objazdem dopłacamy dziennie ekstra ok. 132 zł
                      (40 kursów * 1,1km * 7,51zł/km * 40%).

Nie wiem jak jest z linią X, ale właśnie ze względu na dziury PKS skierował na tą linię największe szroty.
                      • raptor73 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 30.01.11, 22:45
                        Ostatnio zauważyłem na Kowieńskiej na Pradze - jednego dnia powycinane prostokąty w miejscach dziur wycinarką, za dwa dni zalepione asfaltem - i co nie da się? Pier... nie o Szopenie proszę Państwa... Jak się chcę to się da tylko trzeba się wziąć do roboty.
                        • norrischucknorris Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 31.01.11, 14:00
                          Wszędzie się da tylko w grajdole nie. Władza ma w nosie ludzi i ich samochody z prostej przyczyny. Wybory za 4 lata.
                          Nikt nie chce budować dróg przy -10, chcemy remontu jak temperatura wzrasta, a taka pogoda była kilka dni. Tymczasem zalepiono na odwal się tylko niektóre dziurska.
                          A włodarze pochowali się, nawet ich tu na forum już nie widać. Strona Pana P, zatrzymała się w czasie tuż po wyborach.
                          Od jutra miał jeździć perkusik Ząbkowski, a tymczasem nikt nie jest w stanie zamieścić jakiejkolwiek informacji w stylu: "z przyczyn obiektywnych...", lub "mając Was już w du.... żym poważaniu, ponieważ jest już po wyborach."
                          Nikt już nie ma za grosz godności w tym kraju. Nie wszystko się udaje ale trzeba mieć odrobinę odwagi cywilnej.

Pewnie wyjechał swoją toyotą tam gdzie zimowych dziur nie ma.
                          Żenada.
                          • marian_zarzeczynski Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 01.02.11, 10:05
                            Nasz Burmistrz Robert Perkowski nie rzuca słów na wiatr! On zawsze wywiązuje się z zawartych obietnic! Co obiecuje to się z tego wywiązuje dzięki temu nasza gmina się tak dynamicznie rozwija! Jeśli tak obiecał Nasz Burmistrz Robert Perkowski to tak będzie!
                            • cocteau99 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 01.02.11, 11:45
                              marian_zarzeczynski napisał:

> Nasz Burmistrz Robert Perkowski nie rzuca słów na wiatr! On zawsze wywiązuje si
                              > ę z zawartych obietnic! Co obiecuje to się z tego wywiązuje dzięki temu nasza
                              > gmina się tak dynamicznie rozwija! Jeśli tak obiecał Nasz Burmistrz Robert Perk
                              > owski to tak będzie!

Czy może być coś bardziej bezczelnego i odrażającego od wpisu forumowego trolla w dniu, kiedy niespełnienie kolejnej "zawartej obietnicy" i brak jakiegokolwiek wytłumaczenia okazuje się jawną drwiną z mieszkańców...
                              • raptor73 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 01.02.11, 13:07
                                Najlepiej na niego nie reagować, bo jak zauważyłem to taki Jasiu Śmietana...
                                • norrischucknorris Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 04.02.11, 23:16
                                  Nie wprost, ale kochany przywódca poinformował mieszkańców jak chce finansować linię autobusową. Zrobił to z gracją w Kurierze Mazowieckim. Autobus ma kursować za pieniądze zabrane z becikowego. 600 tys złotych, według niego marnotrawione jest rocznie na naciągaczy, złodzieji i dzieciorobów, a mogłoby służyć tak szczytnemu celowi jak wożenie tyłków tych samych za darmo po całym grajdole.
                                  www.tvp.pl/warszawa/informacyjne/kurier-mazowiecki/wideo/04022011/3901525
                                  Tylko czemu się nie uśmiecha, tak mi tego brak...może przez ten sweterek?
                                  • rtef Po feriach zimowych wakacje. Cóż. 28.02.11, 10:48
                                    To burmistrz Robert Perkowski obiecał darmobus od lutego, i to on powinien się z tego wywiązać wiedząc jakie problemy musi po drodze pokonać.To Burmistrz Rober Perkowski obiecuje termin nie wiedząc z jakimi problemami to może się wiązać? Nie jest burmistrzem od wczoraj.

Tłumaczenie na łamach "Co słychać?", z niedotrzymaniem terminu z darmobusem jest zabawne. Od kiedy, pojedynczy głos radnego na znaczenie w 21osobowej radzie, gdzie pakiet większościowy ma koalicja PiS ze Wspólnotą??

Należy się zapytać pozostałych radnych, w tym też z PiS dlaczego poparli wniosek opozycyjnego radnego? A może projekt uchwały był mocno niedopracowany i zwala się na tego co miał odwagę głośno to powiedzieć, z czym nie sposób było się nie zgodzić pozostałym radnym? A jeżeli nawet cały PiS uważał, że uchwała jest dopracowania i głosowała za nią, to co to może oznaczać? Że w radzie jest nieformalna koalicja w opozycji do PiSu?

Dlaczego burmistrz Robert Perkowski wprost nie napisał, że większość rady nie przyjęła tego projektu uchwały o darmobusie i przesunięto go do komisji? Bo tak to należy rozumieć. Dlaczego burmistrz Robert Perkowski nie napisał do jakiej komisji projekt uchwały poszedł i jakie były do niego zastrzeżenia? Komisja nie chce się tym zająć, czy projekt uchwały jest mocno niedopracowany? Czemu w okresie między 14 grudnia 2010 r. a 25 lutym 2011 r. burmistrz na łamach gazety dopiero teraz wyraża swoje zdanie co do tempa pracy komisji ws tego projektu uchwały? Teraz to robi jak jest po zawodach? Jak coś przeoczyłem proszę o poprawienie mnie.

W CS pisze też "Również najbardziej zniszczona droga, jaką chyba jest Kwiatowa (odcinek Szwoleżerów-Sikorskiego), będzie remontowana w okolicach kwietnia."
                                    Chyba???? Jak nie wie, (bo nie musi - co potrafię zrozumieć, ma od tego innych ludzi), to niech w takich kwestiach da się wypowiadać kompetentnym ludziom w tych kwestiach. Jeżeli na podobnym poziomie merytorycznie, była przygotowana uchwała o darmobusie, jak wypowiedź o Kwiatowej to cóż można rzec!

Czy wszystkie pomysły wyborcze burmistrza Roberta Perkowskiego będą realizowane na takim samym poziomie merytorycznym?
                                    • madzi_czer Re: Po feriach zimowych wakacje. Cóż. 01.03.11, 11:39
                                      Czy komuś wiadomo coś na temat zniesienia przez Pana Burmistrza pewnych ulg (emeryci, osoby niepełnosprawne) w biletach miesięcznych linii X??? i wprowadzeniu nowych dla uczniów, studentów...
                                      • awawawaw Re: Po feriach zimowych wakacje. Cóż. 01.03.11, 11:53
                                        Wiadomo już od dawna:
                                        forum.gazeta.pl/forum/w,97,120887308,121792945,Re_Przetarg_na_obsluge_linii_X_podwyzka_cen_.html
                                        UM Ząbki zlikwidował dotychczasową ulgę handlową. Obowiązują tylko ustawowe.
                                        Wykaz ulg: pksgrodzisk.com.pl/baza/zabki/regulamin/UlgiUstawowe.pdf
                                        • madzi_czer Re: Po feriach zimowych wakacje. Cóż. 01.03.11, 11:59
                                          awawawaw napisał:

> Wiadomo już od dawna:
                                          > forum.gazeta.pl/forum/w,97,120887308,121792945,Re_Przetarg_na_obsluge_linii_X_podwyzka_cen_.html
                                          > UM Ząbki zlikwidował dotychczasową ulgę handlową. Obowiązują tylko ustawowe.
                                          > Wykaz ulg: pksgrodzisk.com.pl/baza/zabki/regulamin/UlgiUstawowe.pdf

Dzięki!
    • fuks0 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 03.06.11, 16:16
      Czerwiec zawitał parę dni temu do Ząbek, a więc czas podziękować za komunikację miejską na najwyższym poziomie.

Drodzy Ząbkowanie podziękujmy wspólnie naszemu burmistrzowi za fantastyczny darmobus, za 170 i 770 także!

Wszyscy razem:

Dziękujemy Ci burmistrzu! Nigdy Ci tego nie zapomnimy!!!
      • pi0trw Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 03.06.11, 19:39
        Ale o co chodzi? Obietnice bez pokrycia to norma dla polskich polityków. Czekamy na kolejne.

Mnie szczególnie bawi podejście Perkowskiego do bloga - skądinąd głównego kanału komunikacji z mieszkańcami. Jest w końcu osobą publiczną, a na blogu promuje się głównie jako bywalec imprez publicznych. Są więc liczne fotorelacje z imprez publicznych, wyluzowane fotografie na rybach, pochwały dla nowych dróg, niespecjalnie składne i nazbyt górnolotne odpowiedzi na "listy mieszkańców", a nawet - "happening z udziałem kozy, Kononowicza, piłek i urządzeń plażowych, przy akompaniamencie kulturalnych tekstów znanych z >>przedszkola<<" + filmik (jeśli to post samego burmistrza, a nie kilkunastolatka, to niestety kiepsko świadczy to o poziomie menedżera wynajętego do zarządzania miastem). Nie ma natomiast nic o kwestiach naprawdę istotnych dla mieszkańców.
    • michal0510 Re: Od lutego 2011 będzie coś lepszego niż autobu 27.06.11, 08:10
      Wakacje oficjalnie się już rozpoczęły więc kolejny termin nie dotrzymany....
      • qba_zabki Kto jest winny opóźnieniom? 27.06.11, 08:47
        Prośba do osób mających wiedzę w tym temacie: kto jest winny opóźnieniom w uruchomeniu "darmobusu"?

Burmistrz na stronie: robertperkowski.pl/?co=show&nom=1261 napisał, że:

Do uruchomienia tej linii potrzebowaliśmy zgody Rady Miasta w postaci uchwały. Niestety na wniosek radnego Pana Andrzeja Chibowskiego w dniu 14 grudnia 2010 roku projekt uchwały został przesunięty do komisji. Niby nic dziwnego, nowa rada miała potrzebę zajęcia się sprawą, być może zaproponowania innego przebiegu itp. Niestety już trzeci miesiąc a opinii brak. Bez tej uchwały nie jesteśmy w stanie pójść dalej.

Czy faktycznie Burmistrz ze swojej strony zrobił wszystkom, co trzeba, a opóźnienia powodują inne osoby?

Pozdr,
        Kuba
        • michal0510 Re: Kto jest winny opóźnieniom? 27.06.11, 11:43
          Przytoczony wpis burmistrza pochodzi z lutego. Jeżeli dobrze rozumiem powołuje się on na art. 23 ustawy o transporcie zbiorowym, zgodnie z którym:

Organizator publikuje ogłoszenie o zamiarze przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia w trybie, o którym mowa w art. 19 ust. 1 pkt 1 i 2, lub bezpośredniego zawarcia umowy, o którym mowa w art. 22 ust. 1 pkt 1-3, w terminie nie krótszym niż:
          1) jeden rok;
          2) sześć miesięcy - w przypadku gdy umowa o świadczenie usług w zakresie publicznego transportu zbiorowego ma dotyczyć świadczenia tych usług w wymiarze mniejszym niż 50 000 kilometrów rocznie.
          2. Organizator zamieszcza ogłoszenie, o którym mowa w ust. 1, w Biuletynie Informacji Publicznej.
          3. Niezwłocznie po zamieszczeniu ogłoszenia, o którym mowa w ust. 1, organizator zamieszcza także odpowiednie ogłoszenie w miejscu powszechnie dostępnym w swojej siedzibie oraz na swojej stronie internetowej.

Czyli: pół roku od ogłoszenia + czas na rozstrzygnięcie przetargu, podpisanie umowy i dopiero wtedy ewentualnie uruchomienie nowej linii. Na jakiej podstawie burmistrz więc twierdził, że uda się nową linię uruchomić do wakacji????
          • cocteau99 Re: Kto jest winny opóźnieniom? 27.06.11, 13:56
            michal0510 napisał:

> Czyli: pół roku od ogłoszenia + czas na rozstrzygnięcie przetargu, podpisanie u
            > mowy i dopiero wtedy ewentualnie uruchomienie nowej linii. Na jakiej podstawie
            > burmistrz więc twierdził, że uda się nową linię uruchomić do wakacji????

Gwoli ścisłości, obietnica dotyczyła LUTEGO 2011, a nie obecnych wakacji. Nie mówiąc już o tym, że była to kolejna obietnica, po kompromitująco niedotrzymanej dotyczącej 170 / 770 (z wpisu Perkowskiego: "KONKRETNA informacja: autobus RUSZA od 1 października [2010]"...
            I niech nikt nie mówi, że był to pomysł bez sensu, że Wileniak w perspektywie rozkopany, że Powstańców w remoncie, że zmieniła się ustawa, itd.
            To wszystko wcześniej musiał wiedzieć Perkowski, a mimo to składał takie obietnice, zamieszczając przed wyborami na swojej stronie fotografię autobusu przegubowego MZA Warszawa (sic!) w zatoczce na ul. Maczka. Nabraliście się? Gratulacje... :(
            Powtarzam: pod tymi obietnicami podpisał się Perkowski. Bezwarunkowo. O przeszkodach nic nie wspominał, a jeśli je znał, to pisał nieprawdę.

Dla przypomnienia:
            robertperkowski.pl/?co=show&nom=1017
            robertperkowski.pl/?co=show&nom=1063
            robertperkowski.pl/?co=show&nom=1194
            Słodkie, prawda??
            Jakimi słowami można określić takie postępowanie? Czy to jest uczciwe? Niech mi ktoś uprzejmie wytłumaczy.
        • cocteau99 Re: Kto jest winny opóźnieniom? 27.06.11, 13:37
          qba_zabki napisał:

>
          > Czy faktycznie Burmistrz ze swojej strony zrobił wszystkom, co trzeba, a opóźni
          > enia powodują inne osoby?
          >

Przecież to była obietnica wyborcza burmistrza Perkowskiego, a zarazem kandydata na następną kadencję (a jakże). Obietnica padła na stronie 27 października 2010, na miesiąc przed wyborami, jako rozpaczliwa próba ratowania "wizerunku" po żenującej kompromitacji z obietnicą 170 / 770.
          Więc skoro złożył tą obietnicę Perkowski osobiście, to dlaczego szukać teraz innych kozłów ofiarnych i zwalać winę na innych. On za to odpowiada i nikt inny. Składając taką obietnicę, trzeba było wcześniej sprawdzić ustawy i zapewnić sobie poparcie w radzie.
          • qba_zabki Re: Kto jest winny opóźnieniom? 27.06.11, 15:16
            cocteau99 napisał:

> qba_zabki napisał:
            >
            > >
            > > Czy faktycznie Burmistrz ze swojej strony zrobił wszystkom, co trzeba, a
            > opóźni
            > > enia powodują inne osoby?
            > >
            >
            > Przecież to była obietnica wyborcza burmistrza Perkowskiego, a zarazem kandydat
            > a na następną kadencję (a jakże). Obietnica padła na stronie 27 października 20
            > 10, na miesiąc przed wyborami, jako rozpaczliwa próba ratowania "wizerunku" po
            > żenującej kompromitacji z obietnicą 170 / 770.
            > Więc skoro złożył tą obietnicę Perkowski osobiście, to dlaczego szukać teraz in
            > nych kozłów ofiarnych i zwalać winę na innych. On za to odpowiada i nikt inny.
            > Składając taką obietnicę, trzeba było wcześniej sprawdzić ustawy i zapewnić sob
            > ie poparcie w radzie.
            -------------------------------

Zgodziłbym sie z tym poza jedną sytuacją - gdyby pan Chlibowski bez potrzeby przesunął uchwałę do komisji kierując się następującą logiką: utrudnię Perkowskiemu ten jego darmobus, to spadnie mu poparcie i my będziemy mieli lepszą sytuację przed następnymi wyborami.

Dlatego byłoby dobrze, gdyby osoba merytoryczna wyjaśniła wyborcom tę sprawę, niezależnie od tego, kto ma rację. Czy przesunięcie przez pana Chlibowskiego uchwały do komisji było zasadne? Nie chodzi o to, czy miał do tego podstawę prawną (bo na pewno miał), tylko, czy miał solidne argumenty?
            • michal0510 Re: Kto jest winny opóźnieniom? 27.06.11, 16:36
              > Czy przesunięcie przez pana Chlibowskiego uchwały do komisji było zasadne?

Skoro jest przewodniczącym Komisji Finansów i Budżetu to ma nie tylko takie prawo, ale i obowiązek, w końcu do zadań komisji należy: "ocena zgodności projektów uchwał z budżetem Miasta". Natomiast burmistrz pisze, że radny "miał taką potrzebę".
              Natomiast co do braku wydania opinii przez komisję przez trzy miesiące, to przecież burmistrz ma możliwość wpływania na radnych swojego klubu, którzy współdecydują o porządku obrad komisji.
              • abc.321 Re: Kto jest winny opóźnieniom? 28.06.11, 19:54
                Czy zatem jest szansa, że po remoncie powstańców będzie jakiś autobus jechał tą ulicą?
                • michal0510 Re: Kto jest winny opóźnieniom? 29.06.11, 09:27
                  > Czy zatem jest szansa, że po remoncie powstańców będzie jakiś autobus jechał tą
                  > ulicą?

Wszystkie zapowiedzi i pomysły burmistrza w tej kwestii niewypaliły. Projekt pt. Ząbkobus też prawdopodobnie umrze śmiercią naturalną.
                  Są za to szanse na korektę trasy 199, tzn. puszczenie tej linii kawałkiem ulicy Powstańców i Maczka, ze względu na ograniczenia w ruchu przy przebudowie DW 631 od granic Warszawy do ronda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka