Dodaj do ulubionych

Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami?

04.10.06, 16:59
Do wyborów już całkiem niedaleko. Kto je wygra w Ząbkach? Oto moja krótka
analiza na 6 tygodni przed.

Trzeba pamiętać, że Ząbki nie stanowią jednolitej struktury wyborców. Z
jednej strony należy wymienić rdzennych mieszkańców, z drugiej zaś - nowych,
zazwyczaj młodych ludzi.
W przypadku pierwszej grupy można mówić o przewadze zdecydowanie prawicowych
poglądów, można to zresztą sprawdzić po ostatnich głosowaniach, są to głównie
wyborcy PiS-u, LPR. Liczy się też, choć przegrywa, oczywiście PO. Wyborcy Ci
głosowali dosyć kapryśnie, bo z jednej strony poprarli Boksznajdera (głównie
w II turze), ale z drugiej strony wybrali radę będącą w opozycji do niego.
Tak jakby wyrażając pierwsze symptomy ograniczonego zaufania. Wydaje się, że
po 4 latach to zaufanie jeszcze bardziej spadło. Na kogo będą głosować Ci
mieszkańcy? Jeśli nie zgadzają się z polityką JB, to zagłosują na PiS,
Komitet Stachery i PO, szacuję że będzie to odpowiednio około: 30%, 15% i 25%
(wśród "starych" mieszkańców). Wspólnota Samorządowa będzie miała jakieś 10%.
Trzeba oczywiście pamiętać, że starzy mieszkańcy będą bardziej uważnie
patrzeć na nazwiska, bowiem zazwyczaj znają kandydatów, stąd szacowanie
rozkładu głosów może ulec zmianie, jeżeli poszczególnym Komitetom uda
się "ściągnąć" na swoje listy znane osoby. W wyborach na burmistrza wydaje
się, że wśród tych wyborców wygra Perkowski. Pozostałe głosy rozłożą się w
miarę równo.

Na kogo zagłosują zaś "nowi" mieszkańcy? Ci którzy nie interesują się
lokalnymi potyczkami będą głosować zgodnie z ogólnymi upodobaniami
politycznymi. Do niedawna liderami byli PiS i PO, teraz na czele została
tylko PO. Bardziej zorientowani (głównie dzięki internetowi) wybiorą raczej
Stacherę, bo w wirtualnym świecie jest aktywny i o wiele bardziej
przekonujacy niż w realu. Strzelę trochę, bo nie wiem jak liczna jest
pierwsza a jak druga grupa, ale wydaje mi się że raczej wygra PO, przed
Stacherą i PiS-em, odpowiednio: 35%, 30%, 20%.

Reasumując, biorąc pod uwagę że starzy mieszkańcy to jakieś 2/3 całości,
rozkład głosów w nowej Radzie będzie mniej więcej taki:
PiS: 7 (ok.28%), PO: 7 (ok.28%), Stachera: 6 (ok.20%), WS: 1 (ok.8%).

W drugiej rundzie wyborów na burmistrza Perkowski wygra ze Stacherą.

Ciekawie wyglądać będzie zatem tworzenie "koalicji" powyborczej. Dwie z tych
grup powinny się dogadać. PO przed wyborami strzela póki co w kierunku PiS i
Stachery, chcąc zaistnieć w świadomosci "starych" mieszkańców. W efekcie
powoduje "zbliżenie" swoich przeciwników politycznych, bo nic tak nie
integruje jak wspólny "wróg". PO nie chce też się zdeklarować co do
ewentualnych sojuszy powyborczych, podczas gdy PiS jest tu najbardziej
otwarty na rozmowy.

Ząbkowski PiS to swojego rodzaju ciekawostka. Tworzą go głównie młodzi
ludzie, w okolicach 30-tki, których prędzej możnaby podejrzewać o członkostwo
w PO, z racji stylu, charakteru czy światopoglądu. Jeżeli będą potrafili
dotrzeć do "nowych" mieszkańców z przekazem: nie jesteśmy takimi małymi
Kurskimi w wydaniu lokalnym, tylko poważnymi, ambitnymi i trzeźwo myślącymi
ludźmi - mają duże szanse na nowych osiedlach. Tyle tylko, że większość
postrzega ich przez pryzmat liderów PiS, a Ci nie mają dobrej prasy wśród
młodych ludzi pracujących w Stolicy.

PO w Zabkach to w tej chwili publicznie tylko Chibowski. Trochę mało. To też
ciekawostka, ale znowu bardziej by pasował do PiS, niż do PO - z tych samych
powodów z jakich lokalny PiS przypomina młodzieżówkę PO. Dla "starych"
mieszkańców bardziej Chibowski przekona ludźmi jakich wystawi, niż etykietą
partii. Zresztą niech zobrazowaniem tego będzie taki podsłuchany komentarz
pod Kościołem: "Chibowski zapisał się do PO, a to była taka porządna
rodzina...". W nowych osiedlach zdecyduje etykieta partii, jako
gwarant "dobrej jakości" dla dużej części wyborców.

Stachera odniesie pyrusowe zwycięstwo. Z jednej strony JB, z którym walczy od
lat, przejdzie do historii, z drugiej - nie będzie ani burmistrzem, ani nie
będzie miał tylu ludzi w Radzie by samemu rządzić. Na z-cę się nie zgodzi,
będzie wolał poczekać 4 lata i spróbować ponownie. Jeśli wejdzie w koalicję z
PiS, zostanie pewnie Przewodniczącym Rady. Taki układ daje dobry przyczółek
do wymarzonego fotela burmistrza w następnych wyborach.

Oczywiście to są subiektywne oceny. Zastrzegam prawo do erraty, jeśli poznamy
już pełne listy kandydatów.
Obserwuj wątek
    • kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 04.10.06, 23:19
      dziekuję tobie katmandu4 za subiektywną analizę sytuacji w Ząbkach, jest to tym
      bardziej ciekawe, że przeprowadzasz ją nie znając podstawowych danych, to jest
      kandydatów na radnych i burmistrza.
      Choć podkreślasz, że starzy mieszkańcy stanowią wiekszą wagę i będą bardziej
      uważnie patrzeć na nazwiska, bowiem zazwyczaj znają kandydatów, to jednak
      obstawiasz taki wynik wyborów PiS: 7 (ok.28%), PO: 7 (ok.28%), Stachera: 6
      (ok.20%), WS: 1 (ok.8%).
      W swojej analizie dodatkowo pomijasz pozostałe komitety wyborcze, choć sam
      stwierdzasz, że starzy mieszkańcy są to głównie wyborcy PiS-u, LPR.

Zakładasz jednocześnie, że po wyborach powstanie w Zabkach koalicja PiS oraz
      PO, co jest tym ciekawsze, że politycy obu opcji nie potrafili sie ze sobą
      dogadać na poziomie kraju, czyżby zatem pojednanie między nimi miało sie
      narodzić u nas. Jednak w Zabkach poza różnicami w poglądach politycznych
      nakłada sie na to postrzeganie postawy dotychczasowego burmistrza JB. O ile PiS
      w pewien sposób kontestuje Boksznajdera, to ze strony PO widać wyraźne elementy
      wsparcia dla Boksznajdera, w tym także wciąganie na swoje listy jego
      zwolenników, w tym obecnych radnych (o ile plotki o Ignacym Jarzyło są zgdne z
      prawdą)

Podsumowując zgadzam się z tobą, że jest to twoja subiektywna ocena. Jak sądzę,
      na taką analizę nie zdecydowałyby się żadne ośrodki badania opinii społecznej
      bez przeprowadzenia odpowiednich sądaży, a i tak nie dawałyby one pewnych
      wyników, czego przykładem były badania przeprowadzone przed ostatnimi wyborami
      parlamentarnymi. Sądzę więc, że twoja analiza jest raczej zaklinaniem
      rzeczywistości niż stanem faktycznym.

pozd.
      krzysztof laskowski
      • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 05.10.06, 10:12
        > Zakładasz jednocześnie, że po wyborach powstanie w Zabkach koalicja PiS oraz
        > PO, co jest tym ciekawsze, że politycy obu opcji nie potrafili sie ze sobą
        > dogadać na poziomie kraju, czyżby zatem pojednanie między nimi miało sie
        > narodzić u nas.

A dlaczego lokalni przedstawiciele obu partii mają brać wątpliwy przykład ze
        swoich kolegów działających na poziomie kraju? Uściński wyrażał chęć rozmowy z
        PO (patrz forum PO), choć na razie nie było specjalnego odzewu PO.

> ze strony PO widać wyraźne elementy
        > wsparcia dla Boksznajdera, w tym także wciąganie na swoje listy jego
        > zwolenników, w tym obecnych radnych (o ile plotki o Ignacym Jarzyło są zgdne z
        > prawdą)

Ja rozumiem, że przypinanie komuś łatki "zwolennika Boksznajdera" jest
        dyskredytujące, ale nie szafowałbym tym określeniem tak śmiało. Ja mam wrażenie,
        że raczej chciałby Pan go tam zaklasyfikować według miary "kto nie z nami, ten
        przeciwko nam", albo "było wiele głosowań, gdzie głosował ramię w ramię z
        Boksznajderem". A to trochę słabe kryteria wiązania kogoś z JB.

Dr Jarzyło był/jest namiawiany na startowanie na burmistrza, być może również
        przez PO, bo jest znany w północnych Ząbkach i postrzegany jako kandydat
        umiarkowany, niezwiązany ani z kontrowersyjnymi Stacherą/Laskowskim ani z
        burmistrzem.
      • sdarp Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 05.10.06, 17:58
        kristoflaskowski napisał:

> O ile PiS
        >
        > w pewien sposób kontestuje Boksznajdera, to ze strony PO widać wyraźne elementy
        >
        > wsparcia dla Boksznajdera, w tym także wciąganie na swoje listy jego
        > zwolenników, w tym obecnych radnych (o ile plotki o Ignacym Jarzyło są zgdne z
        > prawdą)
        >

Jakie elementy wsparcja ze strony PO poza plotkami ma Pan na myśli ?
        Ja na razie takowcy nie zaobserwowałem.

A skoro jestśmy przy plotkach, to miasto już od nich chuczy.

Ostatnio słyszałem ze Ignacy ponownie wrócił na łono JB
        jako wiano wniósł garść pomysłów do programu które
        zasłyszał podczas dyskusji kiedy próbował być w bliskich
        kontaktach z PiS, a potem z PO.

Ale to nie potwierdzona informacja.

Inna ploteczka: to że PO będzie proponować Stacherze zblokowanie się.

A jak będzie na prawde to dowiemy się z plakatów PKW
        za kilkanaście dni.
        i to będzie jedyna pewna informacja.

Co do PiSu
        to wydaje mi się że przyjeli taką socjotechniczną sztuczke.
        wmawiają wszystkim że wszyystko co dobrego zrobiła Rada Miasta
        i co się udało zmienić w Zabkach na lepsze to zasługa radnych z PiS.
        a co złego się działo to wina boksznajdera.
        Radni chcieli dobrze - ale Boksznajder nie realizował.
        A nalezy pamiętać że świat nie jest ani czarny ani biały
        tylko w odcieniach szarości.
    • libromante Bardzo trafna diagnoza - gratuluję 05.10.06, 09:12
      W pełni przychylam się do opinii katmandu4. Już dawno nikt tak trafnie nie
      przedstawił obecnej sytuacji.

Gratuluję Tobie Katmandu przedstawienia jedynej rzetelnej diagnozy szans
      wyborczych. Uważam, że przeceniłeś jedynie Stacherę a w zasadzie jego rolę na
      terenie naszego osiedla przy Powstańców. Sam Stachera miałby większe szanse bez
      LAskowskiego - każdy może ocenić jego poglądy, rzetelność i "obiektywizm"
      emanujący z wypowiedzi. Uważam, że w ten sposób nie zdobędą poparcia. Południe
      Ząbek to myślący młodzi ludzie, którzy nie dadzą się wmanewrować i z pewnością
      wybiorą właściwie.

Laskowski jak zwykle ma swoją opinię i jak zwykle inną niż prezentowana.
      • kristoflaskowski Re: Bardzo trafna diagnoza - gratuluję 05.10.06, 10:47
        zanim znowu w kolejnym poście rozpoczniesz czarny PR na mój temat, bądź łaskaw
        najpierw wyjasnić zarzutu, które mi postawiłeś.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=49622980&wv.x=2&a=49772608
        pozd.
        krzysztof laskowski
        • monic18 analiza 05.10.06, 13:11
          Rzeczywiście Katmandu4, twoja diagnoza wydaje się być racjonalna, chociaż
          bardzo dużo jeszcze w niej niewiadomych.
          Perkowski i Stachera są powszechnie rozpoznawalni, stąd też będą mieli dużą
          przewagę nad anonimowym kandydatem PO, do tego rzuconym wyborcom w ostatniej
          chwili.
          Chibowski wydaje się być za słaby, może chodzący na internetowej giełdzie
          Jarzyło? Wydaje mi się jednak, że obaj w bezpośrednim starciu z Perkowskim lub
          Stacherą są bez szans. W ogóle to PO ma chyba kłopot ze znalezieniem mocnego
          kontrkandydata.

Ciekawe jak zachowa się lokalna LPR. Jeżeli nie wystawi własnego kandydata na
          burmistrza,lecz oficjalnie poprze Perkowskiego, to jego przewaga nad
          konkurentami w starych Ząbkach może być na tyle poważna że w konsekwencji
          przyczynić się do wyborczego zwycięstwa. Z prognozą wyników na ul. Powstańców
          uważam podobnie. Będą one odzwierciedlały polityczne sondaże, może z małą
          poprawką na Stacherę. Wygra PO, PiS będzie jednak przed Stacherą. Zresztą moim
          zdaniem wiele zależy od kandydatów na radnych oraz programu wyborczego.

Trzeba też pamietać o czarnym koniu lokalnej polityki - burmistrzu
          Boksznajderze. Po 16 latach niełatwo odkleić się od stołka, więc jeżeli sam nie
          spróbuje startować (marne szanse) to może przyczepi sie do jakiegoś komitetu.
          Nie będzie to Perkowski i Stachera, może PO?

Twoja diagnoza nie uwzględnia Samoobrony, SLD, SDPL, PSL, Domu Ojczystego,
          Polskiej Partii Narodowej, i innych małych ugrupowań. Jak do tej pory nic o
          nich nie słychać. Może wystawią własnych kandydatów, a może przykleją się do
          PiS lub PO. Raczej jest to konserwatywny elektorat (z wył. lewicy), więc
          wieksze szanse na przejęcie głosów tych wyborców ma PiS niż PO. Zrażeni
          politycznie wybiorą Stacherę.

Twoją diagnozę trzeba będzie zaktualizować po zamknięciu list wyborczych, gdy
          kampania ruszy pełną parą.
          • monic18 Re: analiza 05.10.06, 13:36
            Przy okazji Jarzyły wypłynął mi Ziemski - aktualny Przewodniczący Rady Miasta.
            Pomimo, że kandydował z listy PiS na Powstańców to wygrał wybory uzupełniające.
            Zatem z tą dominacją PO na Powstańców też może być różnie.
      • basiaxx A jednak nietrafna diagnoza 05.10.06, 14:38
        Libromante i Katmandu kto Was upoważnił do wypowiadania się w charakterze
        wyroczni tego, co dobre dla mieszkańców ul. Powstańców. Ja tez tam mieszkam, na
        jednym z osiedli, i nie przypominam sobie, aby mnie czy kogokolwiek z moich
        znajomych ktoś pytał o wyborcze preferencje. A szkoda, bo dowiedziałby się, że
        wcale nie zamierzamy głosować na pisowców. Ja osobiście uważam, że najlepszym z
        dotychczas znanych nam kandydatów jest Stachera, który nie jest gołosłowny i
        wiele juz zrobił dla tego miasta, jakkolwiek byłoby wam to nie na rękę.
        • katmandu4 Re: A jednak nietrafna diagnoza 05.10.06, 15:12
          basiaxx, nie martw się, moja wypowiedź jest tylko analizą, moimi
          przewidywaniami, a o wyborze zdecydujesz TY i inni mieszkańcy.

Libromante twierdzi, że przecaniam siłę Stachery na nowych osiedlach, Ty
          twierdzisz że zdobędzie jednak więcej niż podane przez mnie 30% głosów w tych
          rejonach. Kto najtrafniej wytypował - zobaczymy.

Krótkie pytanie do Ciebie - znasz pana Stacherę? Rozmawiałaś kiedyś? Potrafisz
          go scharakteryzować? Czy opierasz się tylko na tym co czytasz w wiertualnym świecie?
          • basiaxx Re: A jednak nietrafna diagnoza 06.10.06, 11:47
            Poznałam Pana Stacherę na zebraniu osiedla w szkole podstawowej, gdy wspólnie z
            radnymi Laskowskim i Szarubko przedstawili propozycję "Kontraktu dla osiedli",
            która została potem uchwalona przez Radę Miasta, ale podważona przez Burmistrza
            i uchylona przez Wojewodę, a szkoda... Dodatkowo kierowana przez niego Komisja
            Rewizyjna przekonała Radę do wpisania do budżetu miasta na 2004 rok wykonania
            projektu drogi Powstańców.
            Rozmawiałam z nim też kilka razy na temat problemów Ząbek południowych,
            które zna doskonale i czyni starania w celu zapewnienia mieszkańcom godziwych
            warunków w tej części miasta, bo w przeciwieństwie do władz urzędujących zdaje
            sobie sprawę, że wydanie pozwolenia na budowę kolejnego osiedla to nie "koniec
            tematu", ale trzeba też tym dużym skupiskom ludzi zapewnić dojazd i umożliwić
            naukę dzieciom "na miejscu". Pierwsze połączenia prywatne na Powstańców zostały
            uruchomione m.in. z jego inicjatywy, jeździł też do ZTM-u w sprawie
            rozszerzenia komuniakcji ZTM w Ząbkach, czy ostatnio w sprawie utrzymania linii
            145 i 345.
            To kilka konkretów, o które prosisz. Jeśli chodzi o to, jakim jest
            człowiekiem,to najbardziej przekonał mnie do siebie - poza dużą wiedzą i
            doświadczeniem samorządowym - swoją kultura osobistą, otwartością i gotowością
            do rozmawiania z każdym.
            • katmandu4 Re: A jednak nietrafna diagnoza 06.10.06, 12:36
              Ciekaw jestem co powiedzieliby inni radni, bo wszystkie zasługi przypisałaś
              Stacherze. Tylko on był w ZTM, to on uruchomił A1 i A2? A3 pewno też on?
              Zauważ jedną rzecz: w mieście oceniasz że jest źle. Mówisz, że wszystko co się
              nie udało to przez JB, a co się udało - to dzięki Stacherze. Nie zauważasz tu
              dysonansu, nawet bez wnikania w szczegóły? Wierzysz w to?

Jak mieszkańcy zwracali się z pretensjami, że coś jest nie zrobione - to
              wskazuje się palcem na JB, bo on nie chce, nie umie. Skoro tyle zależy od
              burmistrza, że to on tym wszystkim kręci, to dlaczego nagle jak coś się zdarzy
              pozytywnego to sprawcą tego jest Stachera? Proszę myślmy trochę krytycznie o
              tym co nam wmawiają.

FYI: jak wojewoda coś uchyla, to dlatego, że ma wadę prawną, a nie dlatego że
              zgadza się z JB. Zresztą obecna rada pobiła rekordy w uchwałach które potem
              kwestionowała RIO (Regionalna Izba Obrachunkowa).
              • kristoflaskowski Re: A jednak nietrafna diagnoza 06.10.06, 13:48
                katmandu4 zachowujesz się ja typowy manipulator, wkładasz w "usta" basiaxx
                tezy, których nie wypowiedziała i udzielasz na nie odpowiedzi, zdaje się że nie
                chcesz omawiac sytuacji, ty ja kreujesz jak Tomasz Sekielski i Andrzej
                Mrozowski w programie "Teraz my" pokazując tzw. taśmy prawdy o kulisach
                tworzenia większości parlamentarnej przez PiS

pozd
                krzysztof laskowski
              • basiaxx Re: A jednak nietrafna diagnoza 07.10.06, 23:56
                katmandu4 napisał:

> Ciekaw jestem co powiedzieliby inni radni, bo wszystkie zasługi przypisałaś
                > Stacherze. Tylko on był w ZTM, to on uruchomił A1 i A2?

Może czytałbyś uważniej - napisałam: „Pierwsze połączenia prywatne na
                Powstańców zostały uruchomione m.in. z jego inicjatywy…” chyba nie zauważyłeś
                M.IN.

> Zauważ jedną rzecz: w mieście oceniasz że jest źle.

Tego nigdzie nie napisałam – czyżbyś próbował bawić się w telepatę?

Faktycznie uważam, że jest źle przynajmniej w „mojej części” tego miasta.
                Może uważasz, że wydając pozwolenia na budowę kolejnych osiedli nie trzeba się
                przejmować np. kanalizacją, bo każdy kolejny deweloper położy jakąś nową nitkę
                kanału ewentualnie ogłosi się przetarg na kanalizację dochodzącą z bocznej
                ulicy ryjąc przy okazji co pół roku drogę lub raczej jej namiastkę (oczywiście
                mówię tu o ul. Powstańców)? Chyba można zaplanować docelową ilość ścieków i
                wybudować od razu większy kolektor? A jak Ci się podoba przetarg na „Budowę
                chodnika i nawierzchni asfaltowej” w listopadzie i grudniu ulicy Powstańców
                obejmujący swoim zakresem JEDYNIE „Budowę chodników o pow. 3 328,0 m2,
                krawężników 1664,0 mb oraz ułożenie jednej warstwy asfaltu o pow. 9 812,4 m2”
                (cytaty z SIWZ) na nierówny, popękany, pozapadany i różnej szerokości i
                grubości beton bez żadnej podbudowy? Łatwo przewidzieć jak będzie wyglądał za
                rok ten asfalt, a tego, że przy kolejnych pracach ziemnych nawet ta warstwa
                betonu została w różnych miejscach pościnana pewnie nikt poza jeżdżącymi nią
                mieszkańcami nikt nie zauważył.
                Mogłabym tu przytoczyć jeszcze wiele innych spraw, ale nie dysponuję taką
                ilością czasu.

>>Mówisz, że wszystko co się
                > nie udało to przez JB, a co się udało - to dzięki Stacherze.

Nie przypominam sobie, żebym coś takiego powiedziała. Obecny Burmistrz wiele
                obiecywał w latach 2000-2002, kiedy jeszcze przychodził na spotkania z
                mieszkańcami na osiedla w Ząbkach Południowych, ale z realizacją obietnic już
                źle - więc może faktycznie „nie chce” (Ty to napisałeś:)))

> Proszę myślmy trochę krytycznie o
                > tym co nam wmawiają.

Nie znasz mnie więc nie oceniaj mojego sposobu myślenia, w opinii znajomych
                jestem osobą dość krytyczną.

P.S. Nie napisałam też, że Wojewoda zgadza się z JB – napisałam tylko, że
                szkoda, że nie ma „Kontraktu dla osiedli” (taka jest moja - ale nie tylko -
                opinia), i wiem, że RIO kwestionowała wiele uchwał obecnej rady i dużo było
                wśród nich też uchwał zgłaszanych przez burmistrza.

• monic18 Re: A jednak trafna diagnoza 06.10.06, 15:10
              basiaxx napisała:

Poznałam Pana Stacherę na zebraniu osiedla w szkole podstawowej, gdy wspólnie z
              radnymi Laskowskim i Szarubko przedstawili propozycję "Kontraktu dla osiedli",
              która została potem uchwalona przez Radę Miasta, ale podważona przez Burmistrza
              i uchylona przez Wojewodę, a szkoda... Dodatkowo kierowana przez niego Komisja
              Rewizyjna przekonała Radę do wpisania do budżetu miasta na 2004 rok wykonania
              projektu drogi Powstańców.

To tylko świadczy o tym, że Pan Stachera ma może i dobre pomysły, ale już z ich
              wykonaniem jest znacznie gorzej. Wojewoda uchyla uchwały RM jeżeli są niezgodne
              z prawem.

Komisja Rewizyjna ma za zadanie kontrolować Burmistrza, chyba coś Ci się
              pomyliło. Zresztą o konieczności budowy Powstańców wie chyba każdy. Sukces ma
              wielu ojców, klęska jest sierotą.
    • walach2 ciekawostki katmandu 06.10.06, 08:59
      > Ząbkowski PiS to swojego rodzaju ciekawostka. Tworzą go głównie młodzi
      > ludzie, w okolicach 30-tki, których prędzej możnaby podejrzewać o członkostwo
      > w PO,
      i
      > PO w Zabkach to (...)też ciekawostka, ale znowu bardziej by pasował do PiS,
      > niż do PO - z tych samych powodów z jakich lokalny PiS przypomina
      > młodzieżówkę PO.

Ciekawostki Ząbek, czy ktoś jeszcze zgadza się z tymi trafnymi spostrzeżeniami?
    • wstachera Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 09:52
      katmandu4 napisał:
      > Bardziej zorientowani (głównie dzięki internetowi) wybiorą raczej
      > Stacherę, bo w wirtualnym świecie jest aktywny i o wiele bardziej
      > przekonujacy niż w realu.

Od początku swojej bytności na tym forum, za główny cel postawiłeś sobie
      deprecjonowanie mnie. A to, że zawsze przegrywam z Boksznajderem, a to, że Rada
      i Boksznajder to to samo i trzeba nowych, a to, że jestem niegrzeczny,
      kostyczny i w ogóle nie nadaje się do współpracy. Polemizuję z Tobą, jak
      brakuje Ci argumentów, zwijasz temat i szukasz innego pretekstu do zaczepki.

Dla odmiany obserwując moją półroczną bytność na tym forum, chyba trudno
      odnieść wrażenie, że jestem chamski i kostyczny. Co więcej, sam zauważasz, że
      jestem aktywny i przekonujący. Zmieniłeś więc taktykę. Owszem na forum trudno
      mi cos zarzucić, ale w realu to Ty mnie znasz prawdziwego (jesteśmy nawet na
      ty) i zaświadczasz na każdym kroku, jak to się do niczego nie nadaje. Tylko,
      dziwnym trafem 7 osób, którym PiS proponował kandydowanie do Rady ze swoich
      list, woli kandydować z listy Stachery CZAS NA ZMIANY. Pewnie tych 7 osób zna
      mnie wyłącznie z Internetu? (nazwiska tych 7 osób mogę podać, ale dopiero po
      zgłoszeniu list wyborczych).

Stachera to taki Jekyl i Mr Hyde (mogłem przekrecić pisownie). Przed włączeniem
      komputera wypija jakąś miksturę i w cudowny sposób staje się miły i
      sympatyczny, ale jak mikstura przestaje działać to... wyrasta mu diabelski ogon
      i rogi. Katmandu4 przestać się osmieszać.

Świadomie manipulujesz opinią publiczną.

Zresztą cała Twoja ocena wyborcza to jedna wielka manipulacja, w której na
      każdym kroku Stachera przerywa z PiSem. Próbujesz po prostu wyrobić takie
      przekonanie u forumowiczów. Z Twojej oceny, jeżeli odrzeć ją z elementów
      manipulacji, wynika jednak coś innego, że PiS najbardziej boi się Stachery i
      uważa, że to mój komitet jest najgroźniejszy. I to mnie cieszy.

Myślę, że niedoceniasz też Burmistrza. Jego komitet zdobędzie dużo więcej
      głosów i mandatów. Żeby ich wpływ na przyszłą Radę zmniejszyć, potrzebne jest
      zblokowanie rozsądnie myślących przeciwników obecnego układu.

Moja ocena wyborów na Burmistrza jest następująca: do drugiej tury wejdzie
      Boksznajder i Stachera, chyba, że JB nie będzie mógł wystartować (sprawy
      sądowe – najbliższa rozprawa 12.X.2006).

Waldemar Stachera
      • piotruscinski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 12:00
        wstachera napisał: (zwracając się dla ścisłości do katmandu4)
        > Świadomie manipulujesz opinią publiczną.
        > Zresztą cała Twoja ocena wyborcza to jedna wielka manipulacja, w której na
        > każdym kroku Stachera przerywa z PiSem. Próbujesz po prostu wyrobić takie
        > przekonanie u forumowiczów. Z Twojej oceny, jeżeli odrzeć ją z elementów
        > manipulacji, wynika jednak coś innego, że PiS najbardziej boi się Stachery i
        > uważa, że to mój komitet jest najgroźniejszy. I to mnie cieszy.

Waldku, katmandu4 nie jest z PiS, źle go identufikujesz. Na tym forum pisał
        również swoje prognozy niesprzyjające PiSowi. Każdy ma do tego prawo. Nie można
        traktować każdej wypowiedzi, w której forumowicze wyrażają swoje
        przypuszczenia, prognozy itd jako manipulację. Mógłbym analogicznie powiedzieć,
        że manipulacją jest Twóje twierdzenie, że skoro katmandu4 Ciebie krytykuje to
        znaczy, że PiS się Ciebie boi. Nie popadajmy w paranoję.

> Tylko,
        > dziwnym trafem 7 osób, którym PiS proponował kandydowanie do Rady ze swoich
        > list, woli kandydować z listy Stachery

I nawzajem. U nas są osoby, którym Ty proponowałeś kandydowanie i wybrały PiS.
        • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 12:19
          > Waldku, katmandu4 nie jest z PiS, źle go identufikujesz.

Fakt, trudno mnie nazwać zwolennikiem PiS.

>> Tylko, dziwnym trafem 7 osób, którym PiS proponował kandydowanie do Rady ze
          >> swoich list, woli kandydować z listy Stachery
          > I nawzajem. U nas są osoby, którym Ty proponowałeś kandydowanie i wybrały
          > PiS.

Panowie, na radnych trwała prawdziwa łapanka. Sam miałem 2 propozycje, a jak
          policzyć odezwę Stachery w internecie - to nawet 3 ;-). Nie kandyduję, żeby
          była jasność. Generalnie to ludzie startują z list z których uważają że mają
          większe szanse (lepszy Komitet, albo wyższe miejsce, albo słabsi koledzy z tej
          samej listy). Po wyborach dopiero Wam się to może rozleźć. Daleko szukać: radny
          Laskowski (dzień dobry) startował z listy LPR, a związał się ze Stacherą.
          • kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 13:04
            katmandu4 napisał:
            "Daleko szukać: radny Laskowski (dzień dobry) startował z listy LPR, a związał
            się ze Stacherą."

A znasz inną osobę publiczną w Zabkach, na której możesz polegać, być pewnym,
            ze dotrzyma danego slowa.
            Ponieważ inspirujesz do roli znawcy samorzadności ząbkowskiej, to sięgnij
            pamiecią do wyborów z przed 4 lat.

LPR startowało wtedy z hasłem odsunięcia Boksznajdera od władzy, jednak tuż
            przed ciszą wyborczą to członkowie LPR kolportowali ulotki nawołujące do
            głosowania za Boksznajderem. Zobacz też jak głosowali radni wybrani z komitetu
            wyborczego LPR, okazalo się, że są największa podporą Boksznajdera w radzie.
            Czy miałem uczestniczyć w tej szopce?

Jeszcze przed poprzednimi wyborami komitet wyborczy "Czego nie słychać"
            wyraźnie poparł moja kandydaturę do rady, wobec czego całkowicie naturalne
            jest, że współpracuję z Waldemarem Stacherą.

Jeśli jesteś rzeczywiście tak "obiektywny i rzetelny", to podaj dowody na to,
            że kłamię lub przestań robić ludziom wodę z mózgu.

pozd.
            krzystof laskowski
            • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 13:14
              Ależ ja nie mówię że Pan kłamie!

Podając Pana przykład mówię tylko, że robienie przypadkowej łapanki na radnych,
              skończy się niespójnością i szybkim rozpadem "Klubów Parlamentranych" w nowej
              Radzie. Tak było 4 lata temu (znał Pan poglądy innych kandydatów z LPR?), tak
              będzie i teraz. Krytykuję metodę, nie Pana.

Nie mam do Pana pretensji, że Pan nie działał z innymi radnymi LPR, wręcz
              przeciwnie - pochwalam to!
        • wstachera Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 12:36
          piotruscinski napisał:

> Waldku, katmandu4 nie jest z PiS.

Skąd to wiesz.
          Czy wszyscy ludzie z PiSu (mam na myśli tylko członków i kandydatów) mówią Ci,
          że pisują na forum i pod jakimi nickami?

W.Stachera
          • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 13:08
            >> Waldku, katmandu4 nie jest z PiS.
            > Skąd to wiesz.

Idąc tropem teorii spiskowych, to ja jestem Waldek Stachera. Polemizuję ze
            sobą, że podnieść zainteresowanie swoją osobą. Pod prawdziwym nazwiskiem jestem
            opanowany i taki akuratny, a Katmandu to takie moje alter ego do wyrzucenia z
            siebie tego wewnętrznego pfuj, ukrytego błe.
            • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 13:21
              > do wyrzucenia z siebie tego wewnętrznego pfuj, ukrytego błe.

To tak a propos "deprecjacji" o jakiej mówił p.Stachera:
              www.plusgsm.pl/nasze_reklamy/deprecjacja.zip
            • wstachera Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 13:22
              katmandu4 napisał:

> Idąc tropem teorii spiskowych, to ja jestem Waldek Stachera.

Katmandu4, ja nigdzie nie napisałem, że jesteś z PiSu.
              Nie mam żadnej spiskowej teorii.

To Piotrek Uściński zapewnił, że nie jesteś z PiSu, a ja chciałem się tylko
              dowiedzieć, skąd to wie.

Katmandu4 skąd u Ciebie, taka nerwowość w tej materii?

W.Stachera
              • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 13:26
                > Katmandu4 skąd u Ciebie, taka nerwowość w tej materii?

Nerwowość? Siła spokoju. Zniosę nawet posądzenie, że jestem Hanną Prywatą.
                • wstachera Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 14:17
                  katmandu4 napisał:

> Nerwowość? Siła spokoju. Zniosę nawet posądzenie, że jestem Hanną Prywatą.

Widzę, że się zaczynasz bać, że ktoś napisze na forum kim jesteś.

WS
                  • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 14:52
                    no normalnie cóż za przenikliwość...
                    Tylko czego niby mam się bać? Na szczęście nie jestem agentem WSI.

Swoją drogą wierzy Pan, że opublikowanie mojego nazwiska coś by zmieniło?
                    Niezmiennie Pan wierzy, że za mną ktoś musi stać, musi być jakaś przyczyna
                    pozamerytoryczna naszych polemik? Zawiódłby się Pan w takim razie.

To na czym mi zależy jest proste: mówić publicznie o osobach z czołówki naszej
                    lokalnej "elity", upubliczniać prawdę, przedstawiać opinie krytyczne zmuszające
                    do myślenia. Krótko to się nazywa - dziennikarstwo polityczno-społeczne.
                    Oczywiście jeżeli w jednym wątku odpowiada 3 radnych, to może Pan powiedzieć,
                    że kreuję trochę naszą rzeczywistość, ale skoro Pan ze mną dyskutuje, to
                    domniemuję, że albo Pana chorobliwie drażnię, albo prawda w oczy kole.
                    • wstachera Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 16:59
                      katmandu4 napisał:
                      > To na czym mi zależy jest proste: mówić publicznie o osobach z czołówki
                      > naszej lokalnej "elity", upubliczniać prawdę.

Katmandu4. Ty masz za cel upubliczniać prawdę?
                      Przytoczę dwa Twoje posty o Tobie samym:

16.02.06, 14:08 w notce Jak wyciekają pieniądze z Miasta... napisałeś:
                      > Działalnośc gospodarcza od 12 lat. Żona i ja w Ząbkach od 40 lat. Podatki
                      > zawsze trafiały do Ząbek. Niemałe.

27.06.06, 10:22 w notce Re: Kwitowski - koń trojański w obozie lokalnego
                      napisałeś:
                      > FYI: wiek ok.35 lat. Bezpartyjny, niezależny, od urodzenia w Ząbkach.

Katmandu4 to 35 latek od 40 lat mieszkający w Zabkach.

Pozdrawiam
                      Waldemar Stachera
                      • tijufit Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 17:18
                        wstachera napisał:

> Katmandu4. Ty masz za cel upubliczniać prawdę?
                        > Przytoczę dwa Twoje posty o Tobie samym:
                        >
                        > 16.02.06, 14:08 w notce Jak wyciekają pieniądze z Miasta... napisałeś:
                        > > Działalnośc gospodarcza od 12 lat. Żona i ja w Ząbkach od 40 lat. Podatki
                        >
                        > > zawsze trafiały do Ząbek. Niemałe.
                        >
                        > 27.06.06, 10:22 w notce Re: Kwitowski - koń trojański w obozie lokalnego
                        > napisałeś:
                        > > FYI: wiek ok.35 lat. Bezpartyjny, niezależny, od urodzenia w Ząbkach.
                        >
                        > Katmandu4 to 35 latek od 40 lat mieszkający w Zabkach.

Panie Stachera, co Pan jeszcze znajdzie o Katmandu w archiwum? Stara się Pan o
                        stanowisko burmistrza, ale takimi wypowiedziami to sobie Pan wyborców nie
                        zjedna...
                        • wstachera Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 17:34
                          tijufit napisał:

> Panie Stachera, co Pan jeszcze znajdzie o Katmandu w archiwum? Stara się Pan
                          o
                          > stanowisko burmistrza, ale takimi wypowiedziami to sobie Pan wyborców nie
                          > zjedna...
                          >

Katmand4 od lutego br. regularnie atakuje mnie na tym forum.
                          Mam prawo się bronić przed tymi atakami.
                          Moja obrona głownie polega na cieprliwym tłumaczeniu swoich decyzji i działań w
                          Radzie.

Tym razem pokazałem, że katmandu4 kłamie. Choć jest anonimowy, nie stać go na
                          uczciwą polemikę. Stać go na anonimowe obrzucanie błotem. Ja się nie obrażam,
                          zwyczajnie się bronie.

Nie sądzę, aby chciał Pan dla Zabek Burmistrza, który jest fajtłapą i najlepiej
                          mu wychodzi "podkulanie ogona".

Pozdrawiam
                          Waldemar Stachera

• libromante Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 18:44
                            wstachera napisał:
                            > Mam prawo się bronić przed tymi atakami.
                            > Moja obrona głownie polega na cieprliwym tłumaczeniu swoich decyzji i działań
                            > Tym razem pokazałem, że katmandu4 kłamie. Choć jest anonimowy, nie stać go na
                            > uczciwą polemikę. Stać go na anonimowe obrzucanie błotem. Ja się nie obrażam,
                            > zwyczajnie się bronie.

Panie Stachera. A ja mam wrażenie, że jest Pan bardzo zakompleksiony i każdą
                            polemikę traktuje Pan jako atak na siebie. Co więcej, Pana kolega Laskowski
                            zachowuje się tak samo. Opanujcie się. To nie jest teoria spiskowa i nie wszyscy
                            są przeciwko wam. Takie zachowanie, odpowiadanie atakiem na zadanie pytanie to
                            przecież nie jest merytoryczna rozmowa. Sam Pan deklarował, że spokojnie
                            odpowiada i tłumaczy.... jest jednak inaczej. Niech Pan weźmie przykład z
                            wypowiedzi Perkowskiego, są wyważone i spokojne, nawet jeżeli go ktoś atakakuje
                            to nie da się wyprowadzić z równowagi.

Zachowując się w ten sposób wyglądacie jak grupa zakompleksionych chłopczyków w
                            przykrótkich spodenkach.

Z lektury forum wynika, że jesteśnie najlepsi w: rozgryzaaniu innych nicków i
                            przytaczaniu słownikowego znaczenia niektórych słów.

Muszę przyznać, że miałem okazję Pana poznać i w realu robi Pan podobne
                            wrażenie. Panu oraz Panu Laskowskiemu życzę trochę więcej zadowolenia i uśmiechy
                            na codzień.
                            • kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 07.10.06, 00:22
                              szanowny libromante nie jestem oszołomem, bardzo zakompleksionym za jakiego
                              przedstawiasz mnie w każdym swoim poście, nie mam syndromu oblężonej twierdzy
                              po prostu umiem czytać.

Cały czas obraższ swojego "przeciwnika" stosując ulubione chwyty miłościwie
                              panujacego nam burmistrza, czerpiąc z jego repertuaru pełnymi garściami: "grupa
                              zakompleksionych chłopczyków w przykrótkich spodenkach". W swoich wystąpieniach
                              zarówno ty, Katmand4, monic18 jak i hankow już wybraliscie strone po której
                              chcecie stać, dlatego nie jest dla nie dziwne, że gloryfikujecie PiS i
                              Perkowskiego, natomiast jak czerwona płachta na byka działają na was osoby
                              mogące zagrozić mu w elekcji. W związku z tym nie możesz/możecie być
                              obiektywni.

twierdzisz: "To nie jest teoria spiskowa i nie wszyscy są przeciwko wam." I tu
                              wyjątkowo się z tobą zgadzam.

pozd.
                              krzysztof laskowski

ps. cały czas czekam na udowodnienie kłamstw na mój temat, które rozsiewasz
                              także w innych postach

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=49772662&wv.x=2&a=49812298
                              • libromante Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 07.10.06, 09:04
                                > Cały czas obraższ swojego "przeciwnika" stosując ulubione chwyty miłościwie
                                > panujacego nam burmistrza, czerpiąc z jego repertuaru pełnymi garściami:

Jeszcze trochę to napiszesz, że pod nickiem libromante ukrywa się sam
                                J.Boksznajder. Absurd.
                                Pozatym, trudno się z Tobą rozmawia bo każda polemika to wg. Ciebie atak. A
                                jeżeli tak nie jest to po dłuższej dyskusji z Tobą krew zaczyna wrzeć i emocje
                                sięgają zenitu.... wtedy to na pewno jest atak..... ale kto na kogo?

> ps. cały czas czekam na udowodnienie kłamstw na mój temat, które rozsiewasz
                                > także w innych postach

Dlaczego używać innych metod niż Ty sam. Dlaczego oczekujesz odemnie bym
                                odpowiadał na Twoje pytania skoro sam postępujesz inaczej. To jest nie uczciwe.
                                Ty sam nigdy nie rozwiałeś wielu pytań np. dlaczego twierdzisz, że hankow to
                                Hanna Prywata.
                                Nie bądź taki szybki w ocenach, popatrz na siebie.
                                • kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 07.10.06, 11:26
                                  libromante napisał:

"Pozatym, trudno się z Tobą rozmawia bo każda polemika to wg. Ciebie atak. ...
                                  Dlaczego używać innych metod niż Ty sam. Dlaczego oczekujesz odemnie bym
                                  odpowiadał na Twoje pytania skoro sam postępujesz inaczej."

Podaj choć jeden przykład, kiedy na mój temat wyowiedziałeś się pozytywnie,
                                  obiektywnie, kiedy pochwaliłeś Laskowskiegoza to czego dokonał w mijającej
                                  kadencji.

Tym się różnimy, że ja w przeciwieństwie do ciebie nie oczerniam ludzi, nie
                                  pomawiam ich, nie insynuję, że jest osobą z tzw. półświatka.
                                  Używasz w swoich postach metod zaczerpniętych z Kurskiego, który to dziękki
                                  brudnej kampanii wywalczył dla PiS zwycięstwo. To samo narzedzie chcesz
                                  przenieśc na grunt ząbkowski. Natomiast ja nie uważam, aby to było dobre.

Jeśli uważasz, że takie metody mają przynieść sukces twojej wybranej partii, to
                                  stosuj je dalej. To tylko świadczy źle o samym PiS.

pozd.
                                  krzysztof laskowski

ps. twoje wypowiedzi typu "grupa zakompleksionych chłopczyków w przykrótkich
                                  spodenkach" są prawie cytatami wypowiedzi Boksznajdera i jak widać nie boisz
                                  się z niego brac wzoru :(
                                  • libromante Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 07.10.06, 20:54
                                    > Podaj choć jeden przykład, kiedy na mój temat wyowiedziałeś się pozytywnie,
                                    > obiektywnie, kiedy pochwaliłeś Laskowskiegoza to czego dokonał w mijającej
                                    > kadencji.

To jest właśnie Twoja metoda: Jeżeli temat jest trudny lub ciężko odpowiedzieć
                                    na jakieś pytanie, to najlepiej je trochę zmienić by odciągnąć dyskusję od
                                    właściwego tematu.
                                    Rozmawialiśmy przecież o Twoim przewrażliwieniu na własny temat, o tym, że
                                    oczekujesz od innych przestrzegania zasad, których sam nie przestrzegasz.
                                    Dlaczego teraz chcesz przejść na temat chwalenia Ciebie, skoro sam na to nie
                                    pozwalasz poprzez takie zachowanie.
                                    Nasza dyskusja przeradza się w prywatą polemikę więc ją przerywam w tym wątku.
                      • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 20:03
                        A jednak to chyba Pan się boi. Mi się nie chce analizować Pana postów, żeby
                        wykazać niespójność, kłamstwa itp. Szkoda mi czasu na zabawę w agenta.

Mimo że na necie Pan się tak pilnuje to słoma wcześniej czy później i tak
                        wychodzi.
                        • marczef1 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 09.10.06, 16:15
                          Nie no Katmandu, czy mam mieć wrażenie, że nie masz argumentów?
                          Szło rzeczowo i z jednej i z drugiej strony aż tu nagle... się wycofujesz.
                          Uważam, że dla każdego, kto ma zamiar zagłosować i czyta forum, wnioski płynące
                          z topica takiego jak ten, są cenne.
                          To co, podejmiesz w imię hipotetycznego, późniejszego nieoglądania wychodzącej
                          słomy?
                          • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 09.10.06, 16:53
                            Marczef1, co mam tłumaczyć dlaczego w jednym poście zaokrągliłem do 40, a w
                            drugim napisałem ok.35? Naprawdę nie zniżę się do takiego poziomu rozmowy,
                            nawet z szanownym radnym.

Pan Stachera stosuje proste techniki odwracania uwagi od istoty rzeczy (jak
                            teksty Kurskiego o Suboticu jako agencie WSI w TVN).
                            Jak piszę że obraża i poniewiera ludźmi, to uważa że tematu nie ma. Jak piszę
                            że wizerunek jedynego sprawiedliwego jaki kreuje w necie jest sztuczny, to jest
                            to atak. No to co robi? Szuka jakiegoś punktu zaczepienia, podważenia
                            wiarygodności, a jakby mógł toby prześledził adresy IP, zrobił analizę
                            billingów, ostatnich loginów, itd. Albo ktoś umie pogodzić się z innymi
                            opiniami, albo panicznie reaguje. Zwłaszcza jak wie że te uwagi są prawdziwe.
                            Zapewniam Was że gdyby na tym forum więcej było "starych" mieszkańców Ząbek
                            usłyszelibyście dużo ostrzejsze słowa. Ja jestem skazą na tym jego sielankowym
                            obrazku - stąd cały czas próbuje walczyć (bo nie zauważyłem polemiki, tylko
                            właśnie walkę, kontratak, szukanie haków ;-). Typowe zachowanie które
                            prezentują z Laskowskim i to nie tylko na forum.

Czy to naprawdę jest ważne Panie Stachera kim ja jestem? To Pan jest osobą
                            publiczną, ja nigdy nią nie byłem i nie zamierzam być. To Pan musi pokazać w
                            życiu, nie w necie, że jest Pan człowiekiem na poziomie. Przynajmniej na takim
                            jaki się wymaga od kandydatów na burmistrza.
                            Ale przynajmniej po naszej dyskusji dał się Pan lepiej poznać...
                            • kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 09.10.06, 17:09
                              katmandu4 napisał: "Ja jestem skazą na tym jego sielankowym obrazku - stąd cały
                              czas próbuje walczyć (bo nie zauważyłem polemiki, tylko właśnie walkę,
                              kontratak, szukanie haków ;-). Typowe zachowanie które prezentują z Laskowskim
                              i to nie tylko na forum."

katmandu4 uprzejmnie prosze o nie mieszanie mnie do twojej marnej agitacji
                              przedwyborczej. Widac taka koncepcja jest tobie bliska, a być moze to ty
                              cierpisz na manie prześladowczą, w kazdym razie ja mogę z czystym sumieniem
                              stwierdzić, ze nie szukam i nie mam na nikogo haków. Zatem zamilknij lub podaj
                              kiedy, na kogo i jakie haki zbieralem lub tez wykorzystałem.

W innym miejscu piszesz: "Pan Stachera stosuje proste techniki odwracania uwagi
                              od istoty rzeczy... Albo ktoś umie pogodzić się z innymi opiniami, albo
                              panicznie reaguje."
                              Zdaje się, ze ty sam stosujesz takie techniki, które wmawiasz innym. Nie możesz
                              strawić opinii Marczef1 a w swoim poście dokopujesz po raz kolejny Stacherze,
                              dodając z uśmiechem: "To Pan jest osobą publiczną, ja nigdy nią nie byłem i nie
                              zamierzam być. To Pan musi pokazać w życiu, nie w necie, że jest Pan
                              człowiekiem na poziomie." Cóż za hipokryzja

pozd.
                              krzystzof laskowski

ps. Jak "starzy" muszą być mieszkancy, aby mogli potwierdzić twoja wizję świata?
                              • tijufit Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 10.10.06, 09:44

> "To Pan jest osobą publiczną, ja nigdy nią nie byłem i nie
                                >
                                > zamierzam być. To Pan musi pokazać w życiu, nie w necie, że jest Pan
                                > człowiekiem na poziomie." Cóż za hipokryzja

Gdzie ta hipokryzja? Stachera (i inni na tym forum) są osobami publicznymi,
                                podpisują się nazwiskiem, zabiegają o głosy wyborców, prezentują siebie i swój
                                program, itd. Inni (jak na przykład Katmandu) nie są osobami publicznymi i
                                nikogo właściwie nie interesuje czy są na poziomie, czy zasługują na zaufanie
                                społeczeństwa itd. Ich rolą jest zadawanie pytań osóbom publicznym, wyrażanie
                                swoich opinii, również krytyka tych osób.

Stachera i Ty przyjęliście taktykę ataków personalnych na osobę krytykującą
                                Was, zamiast merytorycznie z nią dyskutować. Raczej należy się skupić się na
                                treści krytyki a nie na osobie tą opinię wypowiadającą...
                                • kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 10.10.06, 10:42
                                  tijufit napisał: "Gdzie ta hipokryzja? Stachera (i inni na tym forum) są
                                  osobami publicznymi, podpisują się nazwiskiem, zabiegają o głosy wyborców,
                                  prezentują siebie i swój program, itd.Inni (jak na przykład Katmandu) nie są
                                  osobami publicznymi i nikogo właściwie nie interesuje czy są na poziomie, czy
                                  zasługują na zaufanie społeczeństwa itd."

A skąd ty wiesz, kim jest Katmandu w realnym świecie, że możesz stawiac tak
                                  katygoryczne stwierdzenia.

Ja natomiast słyszalem, że będziesz kandydował do rady miejskiej z list PiS,
                                  czy zatem twoje wypowiedzi na forum, były już wypowiedziami osoby publicznej?
                                  Moim zdaniem nie jesteś obiektywny.

pozd.
                                  krzysztof laskowski
                                  • tijufit Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 10.10.06, 11:28

> A skąd ty wiesz, kim jest Katmandu w realnym świecie, że możesz stawiac tak
                                    > katygoryczne stwierdzenia.

Nie wiem kim jest Katmandu i nie interesuje mnie to. Jego wypowiedzi należy
                                    traktować jak wypowiedzi zwykłego mieszkańca, chyba nie podejrzewasz go
                                    o "podszywanie się" pod jakąś znaną osobę?

> Ja natomiast słyszalem, że będziesz kandydował do rady miejskiej z list PiS,
                                    > czy zatem twoje wypowiedzi na forum, były już wypowiedziami osoby publicznej?

Nie będę kandydował na żadne stanowisko w najbliższych wyborach. Moje
                                    wypowiedzi nie są wypowiedziami osoby publicznej.

Znowu niepotrzebnie skupiasz się na mojej osobie...

> Moim zdaniem nie jesteś obiektywny.

Staram się być obiektywny.
                                    • kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 10.10.06, 14:03
                                      tijufit napisał: "Nie będę kandydował na żadne stanowisko w najbliższych
                                      wyborach"

Osobiście mogę jedynie wyrazić żal, jesli to prawda. Natomiast z kręgów
                                      zbliżonych do PiS dały się słyszeć głosy, że jesteś ich 100% kandydatem.

pozd
                                      krzysztof laskowski
                                      • libromante Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 10.10.06, 14:18
                                        > tijufit napisał: "Nie będę kandydował na żadne stanowisko w najbliższych
                                        > wyborach"
                                        > Osobiście mogę jedynie wyrazić żal, jesli to prawda. Natomiast z kręgów
                                        > zbliżonych do PiS dały się słyszeć głosy, że jesteś ich 100% kandydatem.

Panie Laskowski, to wygląda na wielką manipulację z Pana strony. Skoro ktoś
                                        deklaruje, że nie startuje w wyborach a Pan tajemniczo pisze, że będzie 100%
                                        kandydatem z Pisu to coś jest nie tak.

Mam pytanie do Pana Uścińskiego: Czy może Pan potwierdzić tą informację? Czy
                                        tijufit będzie kandydował z list Pisu? Czy Pan Laskowski znowu coś knuje i
                                        snuje spiskową teorię dziejów (przecież wszyscy są przeciwko jego osobie)?

> Już wcześniej napisałem, że nie zamierzam ujawniac nazwisk wbrew woli
                                        > osoby, która kryje się pd danym nick-iem.

Skoro szanuje Pan wolę osoby, która nie chce się ujawniać, to dlaczego Pan
                                        wbrew woli innych osób ujawnia inne dane takich osób? Mam nadzieję, że jest Pan
                                        pewien tego co pisze i nie wprowadza użytkowników w błąd.
                                        • kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 10.10.06, 15:23
                                          libromante napisał:

"Mam pytanie do Pana Uścińskiego: Czy może Pan potwierdzić tą informację? Czy
                                          tijufit będzie kandydował z list Pisu? Czy Pan Laskowski znowu coś knuje i
                                          snuje spiskową teorię dziejów (przecież wszyscy są przeciwko jego osobie)?"

libromante od knucia intryg to chyba jednak jesteś ty specjalistą, można nawet
                                          usnuc termin manipulator. Stawiasz zarzuty mojej osobie, że jestem zwiazany z
                                          półświatkiem, że knuję (cokolwiek by to nie miało znaczyć), że snuje spiskową
                                          teorię dziejów. Jednak kiedy zadawałem tobie konkretne pytania, czy masz dowody
                                          na poparcie tego co piszesz, to rozpoczynasz inny wątek, do kórego dorzucasz
                                          coraz to nowe insytuacje. Jeśli się nie mylę to napisaleś, że każdy kandydat na
                                          radnego może wypisywac pod nick-iem cokolwiek mu ślina na język przyniesie i
                                          będzie to opinia zwykłego obywatela, jednak ty nadużywasz tego prawa.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=49772662&wv.x=2&a=49812298
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=49772662&wv.x=2&a=50092415
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=49772662&wv.x=2&a=49926572
                                          libromante napisał: "dlaczego Pan wbrew woli innych osób ujawnia inne dane
                                          takich osób"

znowu się mylisz w tym co piszesz, wszelkie informacje można odszukac na
                                          stronach internetowych i sa one całkowicie jawne, a jesli tak to dlaczego
                                          zabraniasz mi z nich korzystać? Na dodatek kazdy może osobiscie sprawddzić
                                          podawane przezez mnie dane, więc o jakim wprowadzaniu w bład jest mowa.

czekam na rzekome dowody moich "zbrodni", choć jak sądzę, prędzej doczekam się
                                          z twojej strony kolejnych bredni i wątpliwej jakości rewelacji na mój temat.

pozd
                                          krzysztof laskowski

• piotruscinski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 11.10.06, 11:16
                                        > tijufit napisał: "Nie będę kandydował na żadne stanowisko w najbliższych
                                        > wyborach"

> Osobiście mogę jedynie wyrazić żal, jesli to prawda. Natomiast z kręgów
                                        > zbliżonych do PiS dały się słyszeć głosy, że jesteś ich 100% kandydatem.

Krzysztof, zapytam Ciebie co to są te kręgi zbliżone do PiSu? Uważam, że Twoja
                                        wypowiedź to tylko blef i tak naprawdę nie masz żadnych informacji na ten temat.

Ja nie wiem kim jest tijufit, ale na pewno nie jest to nikt z PiS. Nie jestem w
                                        stanie prześledzić wszyskich wypowiedzi tijufita na forum, ale ogólnie profil
                                        tej osoby kojarzę (zapewne młody mieszkaniec nowych osiedli, wygląda na
                                        jakiegoś webmastera) i nie pasuje do nikogo z PiS. Co więcej, kiedyś wydawał mi
                                        się zwolennikiem Waldka, nigdy jednak nie napisałem, że to kandydat z Waszych
                                        list.
                                        Przestań każdemu forumowiczowi, który deklaruje poparcie dla Perkowskiego
                                        wmawiać, że jest ukrytym pod anonimowym nickiem kandydatem PiS ! (podobnie jak
                                        tijufita potraktowałeś kiedyś hankow - wyobraź sobie, że dowiedziałem się kim
                                        jest hankow, i nie jest to ani Hania P. ani żaden z kandydatów PiS)
                                        Uważam, że starasz się takimi insynuacjami zdyskredytować PiS, po co Ci to?
                                        • kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 12.10.06, 10:07
                                          Już raz wypowiadaleś się na mój temat w podobnym tonie, dziwna metoda na
                                          prowadzenie rozmow między radnymi, którzy współpracują ze sobą. Poprzednio
                                          uznalem to za nieprzemyślaną przez ciebie decyzję i na nią nie zareagowałem,
                                          tym razem jednak nie może być o pomyłce.

Jak rozumiem znasz nick-i wszystkich osób kandydujących lub wspierających
                                          komitet PiS w kampanii samorzadowej, może w takim razie podasz do publicznej
                                          wiadomości listę takich nick-ów.

pozd.
                                          krzysztof laskowski
                                          • tijufit Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 12.10.06, 12:04

> Jak rozumiem znasz nick-i wszystkich osób kandydujących lub wspierających
                                            > komitet PiS w kampanii samorzadowej, może w takim razie podasz do publicznej
                                            > wiadomości listę takich nick-ów.

Daj już spokój tym nick'om :)
                                        • tijufit Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 12.10.06, 12:17
                                          piotruscinski napisał:

> Ja nie wiem kim jest tijufit,

I jeszcze przez jakiś czas pozostanę anonimowy.

> ale na pewno nie jest to nikt z PiS.

Zgadza się.

> Nie jestem w
                                          > stanie prześledzić wszyskich wypowiedzi tijufita na forum, ale ogólnie profil
                                          > tej osoby kojarzę (zapewne młody mieszkaniec nowych osiedli,

Chyba połowa osób z tego forum to młodzi mieszkańcy nowych osiedli, nie inaczej
                                          jest także w moim przypadku.

> wygląda na
                                          > jakiegoś webmastera)

Nie.
                                          • piotruscinski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 12.10.06, 12:47
                                            tijufit napisał:

> piotruscinski napisał:
                                            > > wygląda na
                                            > > jakiegoś webmastera)
                                            >
                                            > Nie.

Tak mi się zdawało gdy czytałem Twoje rzeczowe uwagi dotyczące forum Roberta
                                            Perkowskiego
                                            • tijufit Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 12.10.06, 13:05
                                              piotruscinski napisał:

> Tak mi się zdawało gdy czytałem Twoje rzeczowe uwagi dotyczące forum Roberta
                                              > Perkowskiego

Żałuję, że mało tych moich uwag zrealizowaliście :(
                                              • piotruscinski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 12.10.06, 13:14
                                                tijufit napisał:
                                                > Żałuję, że mało tych moich uwag zrealizowaliście :(

To fakt, jednak biorąc pod uwagę, że ktoś zrobił to dla nas społecznie
                                                usprawiedliwia niedociągnięcia, a funkcjonalność jest wystarczająca dla potrzeb
                                                komunikacji z wyborcami.
                                                Oczywiście nie jestem zwolennikiem słabych rozwiązań, dlatego uważam, że np.
                                                strona internetowa UM jest niewystarczająca na potrzeby mieszkańców. Miasto nie
                                                może tworzyć takiej amatorszczyzny (robionej niby społecznie, ale za
                                                pieniądze).
                                  • libromante Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 10.10.06, 11:55
                                    > Ja natomiast słyszalem, że będziesz (tijufit) kandydował do rady
                                    > miejskiej z list PiS,

Najpierw hankow jako Hanna Prywata, teraz tijufit, w miedzy czasie
                                    inne "ciekawe spostrzeżenia". Panie Krzysztofie, zawsze Pan prosił o
                                    udownodnienie swoich tez, pytań stwierdzeń. Czy zatem mógłby Pan wyjawić nam
                                    kim jest tijufit? Jestem bardzo ciekawy (pewnie nie tylko ja ;)

> tijufit napisał: "Gdzie ta hipokryzja? Stachera (i inni na tym forum) są
                                    > osobami publicznymi, podpisują się nazwiskiem, zabiegają o głosy wyborców,
                                    > prezentują siebie i swój program, itd.Inni (jak na przykład Katmandu) nie są
                                    > osobami publicznymi i nikogo właściwie nie interesuje czy są na poziomie, czy
                                    > zasługują na zaufanie społeczeństwa itd."

Pan Panie Laskowski, Stachera, Uściński występujecie pod swoim własnym
                                    nazwiskiem by je po porstu promować. Jesteście zatem osobami publicznymi,
                                    jesteście oceniani, możecie na tym coś ugrać ale wymaga się również od was
                                    godnego zachowania. Jeżeli są tu osoby, które będą startowały w wyborach ale
                                    nie ujawniają swoich personaliów to już inna sprawa. W ten sposób reprezentują
                                    one zwykłego obywatela i poprzez swoją anonimowość nie mogą również robić sobie
                                    reklamy jaką robi Pan. Z resztą jaką mamy pewność, że kotek i inni użytkownicy
                                    to nie jest Pan w innym wcieleniu?!

• kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 10.10.06, 13:53
                                      libromante napisał:
                                      "Czy zatem mógłby Pan wyjawić nam kim jest tijufit? Jestem bardzo ciekawy
                                      (pewnie nie tylko ja ;)"

Już wcześniej napisałem, że nie zamierzam ujawniac nazwisk wbrew woli osoby,
                                      która kryje się pd danym nick-iem. Po drugie jeśli chcesz dowiedzieć się
                                      nazwiska tijufit,to możesz to uczynic w prostszy sposób, kierując pytanie
                                      bezpośrednio do niego.

libromante napisał: "Jeżeli są tu osoby, które będą startowały w wyborach ale
                                      nie ujawniają swoich personaliów to już inna sprawa. W ten sposób reprezentują
                                      one zwykłego obywatela.."

Chyba powinieneś przemyśleć raz jeszcze to co napisałeś.

pozd.
                                      krzysztof laskowski

• zulu2000 uwaga libromante! 15.10.06, 14:35
                                      libromante, zanim dojdzie do spełnienia twoich podniet względem p. Perkowskiego
                                      (szczególnie podobał mi się Perkowski)pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu się

minister Religa
                                      • tijufit Re: uwaga libromante! 16.10.06, 16:20
                                        zulu2000 napisał:

> libromante, zanim dojdzie do spełnienia twoich podniet względem p.
                                        Perkowskiego
                                        > (szczególnie podobał mi się Perkowski)pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu
                                        się
                                        >
                                        > minister Religa

Regulamin i netykietę forum już przeczytałeś? Jeśli nie, to zrób to jak
                                        najszybciej, masz tutaj link do regulaminu:
                                        forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617538.html
                                        i netykiety:
                                        forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html
                                        • zulu2000 Re: uwaga libromante! 16.10.06, 16:43
                                          tijufit napisał:

> zulu2000 napisał:
                                          >
                                          > > libromante, zanim dojdzie do spełnienia twoich podniet względem p.
                                          > Perkowskiego
                                          > > (szczególnie podobał mi się Perkowski)pamiętaj o odpowiednim zabezpieczen
                                          > iu
                                          > się
                                          > >
                                          > > minister Religa
                                          >
                                          > Regulamin i netykietę forum już przeczytałeś? Jeśli nie, to zrób to jak
                                          > najszybciej, masz tutaj link do regulaminu:
                                          > forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617538.html
                                          > i netykiety:
                                          > forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html

Poproś o usunięcie tego wpisu. Jest taki obraźliwy, taki ośmieszający, no
                                          zgroza. Nie można tolerować takiego chamstwa i warcholstwa. Zwłaszcza w
                                          towarzystwie tylu towarzyszy pisowo-elpeerowo-samoobronno-platformowych. To
                                          skandal;-)
                                          A nie uważasz tijufit, że niektóre histeryczno-apologetyczne wpisy partyjnych
                                          entuzjastów zapełniających to forum zasługują tylko na obśmianie?
                                          Wiem, wiem. Śmiech, to straszna broń.
                                          A najbardziej uczuleni na punkcie własnej śmieszności są ci najpoważniejsi.
          • piotruscinski Apeluję o opanowanie emocji 09.10.06, 09:41
            wstachera napisał:

> piotruscinski napisał:

> Czy wszyscy ludzie z PiSu (mam na myśli tylko członków i kandydatów) mówią
            Ci,
            > że pisują na forum i pod jakimi nickami?

Nie wiem kto na tym forum jest z PiS, kto z Twojego komitetu a kto jest wogóle
            nam nie przychylny. Być może ktoś jednak próbuje nas poróżnić chcąc promować
            zupełnie innego kandydata i chcąc niedoprowadzić do ewentualnej naszej
            współpracy (którą np. proponuje Grzesiek Majtyka). Być może też ludzie z
            Twojego komitetu czy też z naszego próbują różnych sposobów. Ja też mogę
            podejrzewać, że np. kot1007 to koleżanka z Twojego komitetu. Nie dajmy się
            jednak prowokować. Zaczynacie z Krzyśkiem Laskowskim krytykować PiS za
            działania anonimowych forumowiczów. Nie widzisz do czego to doprowadzi?

Jednocześnie proszę wszystkich forumowiczów, którzy faktycznie popierają PiS
            (np. libromante) o opanowanie emocji w stosunku do innych komitetów, które
            swoje emocje potem kierują niesłusznie przeciwko PiS.
            • katmandu4 Re: Apeluję o opanowanie emocji 09.10.06, 09:57
              Dziękuję Panie Piotrze za głos rozsądku.
              Prawdą jest, że radni Stachera i Laskowski nie przyjmują do wiadomości nie
              tylko słów krytyki, ale uznają jakąkolwiek wypowiedź, nawet moją niewinną
              analizę wyborczą, za atak na nich. Obawiam się, że po wygranych wyborach
              niezależność CS można włożyć między bajki, nawet na tym forum będą chcieli mieć
              monopol na słuszność i zakrzyczeć inwektywami swoich oponentów.

Współczuję tworzenia jakiejkolwiek koalicji z nimi po wyborach.

Żeby była jasność co do moich poglądów: ja nie zdecydowałem jeszcze co do
              swojego poparcia.
              • wstachera Re: Apeluję o opanowanie emocji 09.10.06, 15:11
                katmandu4 napisał:

> Prawdą jest, że radni Stachera i Laskowski nie przyjmują do wiadomości nie
                > tylko słów krytyki, ale uznają jakąkolwiek wypowiedź, nawet moją niewinną
                > analizę wyborczą, za atak na nich.

Katmandu4, ja nie przyjmuję do wiadomości przede wszystkim twoich kłamstw.
                Wypadałoby forumowiczów zwyczajnie przeprosić, za kłamstwa, które tu piszesz.

W.Stachera
                • tijufit Re: Apeluję o opanowanie emocji 10.10.06, 09:49
                  wstachera napisał:

> Katmandu4, ja nie przyjmuję do wiadomości przede wszystkim twoich kłamstw.
                  > Wypadałoby forumowiczów zwyczajnie przeprosić, za kłamstwa, które tu piszesz.

Czy mogę prosić o wkazanie tych kłamstw? Tyko proszę o nie podawanie "kłamstwa"
                  w rodzaju "Katmandu tutaj napisał, że ma lat około 40 a tutaj, że 35".
            • zulu2000 Re: Apeluję o opanowanie emocji 15.10.06, 14:31
              Emocje są nierozerwalnie związane ze stanem euforii miłosnej w jakiej pogrążony
              jest niejaki libromante. Pisssał niedawno, że podoba mu się Perkowski. Miejmy
              nadzieję, że to miłość platoniczna i nie dojdzie do jakiegoś skandalu
              obyczajowego.
              Ale nie wymagajcie od libromante zbyt wiele, gość jest widać w okresie rui
              przedwyborczej.
        • grzegorz.ma Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 07.10.06, 22:34

Witam!
          Za wcześnie dzielić „skórę na burmistrzu” – choć dążenie do zmiany sposobu
          zarządzania miastem powinno być głównym celem tych wyborów. Nie sądzę, żeby
          konieczne było prowadzenie licytacji, ilu radnych wejdzie z tego czy innego
          komitetu.
          Cztery lata temu uczestniczyłem w próbie zmiany Burmistrza. Kandydatura p.
          Krzysztofa Słomki była dość mocna, również z powodu dużego potencjału
          niezadowolenia z działalności burmistrza Boksznajdera na osiedlach w płd.
          Ząbkach. Teraz chyba nie ma już takiego zaangażowania ze strony mieszkańców.
          Obym się mylił, ale można odnieść takie wrażenie, że duża część mieszkańców
          uznała, że droga na ul. Powstańców jest niczym węzeł gordyjski...
          Podejmując się organizacji spotkań z radnymi i kandydatami zauważyłem, że
          zainteresowanie nimi jest znikome. Trzeba zastanowić się na poważnie jak
          przekonać mieszkańców do większej aktywności. Na forum też ciągle te same
          osoby. Oby aktualna nie stabilna sytuacja polityczna nie przełożyła się na
          nikłe zainteresowanie wyborami do samorządów.
          Działania tej Rady oceniam bardzo pozytywnie, zarówno w kwestii
          przeprowadzonych kontroli, podjętych uchwał oraz propozycji do budżetów. Chcę
          podkreślić, że na ten obraz w dużej mierze pracują radni wybrani współpracujący
          z Waldemarem Stacherą jak i PiS-em. Gdyby nie ich praca ... no lepiej nie
          gdybać.
          Jeszcze raz podkreślam, że dla dobra Ząbek powinna zostać zawarte porozumienie
          pomiędzy komitetem Waldemara Stachery a ząbkowskim PiS-em.
          Idealnym rozwiązaniem byłoby uzgodnienie wspólnego kandydata na burmistrza.
          Może nie jest jeszcze za późno.
          Kompromisy są zawsze potrzebne – tu w Ząbkach również mogą więcej zrobić
          dobrego.
          Pozdrawiam – Grzegorz Majtyka
      • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 06.10.06, 12:08
        No normalnie co bym nie napisał, to się Panu nie podoba. "Od początku mojej
        bytności na tym forum, za główny cel postawiłes sobie deprecjonowanie mnie", i
        moich poglądów, Waldku.

> Od początku swojej bytności na tym forum, za główny cel postawiłeś sobie
        > deprecjonowanie mnie.

Nigdy takiego celu nie miałem, co więcej liczyłem na to, że zmieni Pan nie
        tylko swój wizerunek w internecie (a pracuje Pan nad nim bardzo skrupulatnie),
        ale i "realne" zachowanie. Cenię zaangażowanie w sprawy miasta, ale nie sposób
        w jaki to Pan czyni: obrażając i pomiatając ludźmi. Trudno mi polemizować,
        jeśli ktoś tak uparcie jak Pan twierdzi że jest niewinny, a z drugiej strony
        spotykam ludzi, którzy są głęboko dotknięci tym jak ich Pan potraktował. I
        bynajmniej nie za to, że coś ukradli, albo zrobili coś złego. Cel nie uświęca
        środków, Panie Stachera. Brak kultury, pokory to rzecz która może skutecznie
        zepsuć chęć obcowania z Panem. Niech Pan uwierzy - Ząbki to mała miejscowość, o
        Panu trudno usłyszeć dobre słowo na mieście, mam wrażenie że nawet Pana wyborcy
        nie bardzo ujawniają swoje poglądy.

> Zresztą cała Twoja ocena wyborcza to jedna wielka manipulacja,

Każdy mierzy swoją miarą i swoimi metodami. Manipulacją to akurat nie mogę się
        równać politykom. Nawet lokalnym.

> Z Twojej oceny, jeżeli odrzeć ją z elementów
        > manipulacji, wynika jednak coś innego, że PiS najbardziej boi się Stachery i
        > uważa, że to mój komitet jest najgroźniejszy.

??? A gdzie to tak napisałem?

> Moja ocena wyborów na Burmistrza jest następująca: do drugiej tury wejdzie
        > Boksznajder i Stachera

Nie rozumiem też na czym polega ta moja manipulacja, bo Pan też szacuje kto
        będzie w drugiej turze. Jak Kalim manipulować to źle, a jak Kali manipuluje to
        dobrze?

• kot1007 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 09.10.06, 17:31
          Jakoś tak sie dziwnie porobiło, że ty katmandu znasz Stacherę, a ja znam
          ciebie. I wiesz co ci powiem, im bardziej go oczerniasz, tym większy honor dla
          tego człowieka. Bo gdyby inni wiedzieli, jaki jestes, baliby sie usłyszec
          jakikolwiek komplement od ciebie, żeby nie byc posądzonym o przypadkowe nawet
          podobieństwo do twojej osoby. Tak że pluj dalej, może w końcu zabraknie ci
          sliny.
          • qznia Re: Kto wygra wybory? Kot 1007 rozwiń myśl 09.10.06, 18:31
            bo to przecież nie może tak być że opowiadasz ja wiem ale nie powiem, kotku...
          • tijufit Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 10.10.06, 09:22
            kot1007 napisała:

> Jakoś tak sie dziwnie porobiło, że ty katmandu znasz Stacherę, a ja znam
            > ciebie. I wiesz co ci powiem, im bardziej go oczerniasz, tym większy honor
            dla
            > tego człowieka. Bo gdyby inni wiedzieli, jaki jestes, baliby sie usłyszec
            > jakikolwiek komplement od ciebie, żeby nie byc posądzonym o przypadkowe nawet
            > podobieństwo do twojej osoby. Tak że pluj dalej, może w końcu zabraknie ci
            > sliny.

Gdzie do licha Katmandu oczernia i pluje na Stacherę? Wskaż konkretne słowa.
            Chyba, że polemikę i słowa krytyki traktujesz jako obrzucanie błotem? Czy nie
            wolno każdemu wyrazić swojej opinii o radnych (kandydatach na radnych,
            burmistrza) na tym forum? Stachera reaguje dziwnie nerwowo na słowa Katmandu
            zamiast merytorycznie i spokojnie odpowiadać na słowa krytyki. Zamiast
            sensownie i merytorycznie dyskutować, atakuje personalnie Katmandu (wyszukując
            w archiwum informacje na jego temat, na przykład Stachera twierdzi, że Katmandu
            kłamie, bo raz podał, że ma lat około 35 a raz około 40).

Nikt tutaj nie ma monopolu na prawdę, jeśli Katmandu kłamie, to chyba nie
            powinno być problemu z udowodnieniem swoich racji?
      • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 11.10.06, 13:35
        > wstachera napisał:
        > Myślę, że niedoceniasz też Burmistrza. Jego komitet zdobędzie dużo więcej
        > głosów i mandatów. Żeby ich wpływ na przyszłą Radę zmniejszyć, potrzebne jest
        > zblokowanie rozsądnie myślących przeciwników obecnego układu.

Moje szacunki odnośnie Wspólnoty Samorządowej Boksznajdera są jednak chyba
        bliskie prawdy (ok. 1 radnego w nowej Radzie). Po pierwsze
        Wspólnota "odpuszcza" sobie walkę o radę gminy. Główne siły skupi na powiecie
        gdzie wystawia prawdziwą "śmietankę" towarzyską: Sikorski (vice burmistrz),
        Marzoch (sekretarz), Jarzyło (ex przewodniczacy rady) i Połomski (ex redaktor
        CS). Do gminy startuje zdecydowanie drugi albo i trzeci garnitur, trudno nawet
        powiedzieć że to ludzie Boksznajdera. Sam JB też może dołączyć do tej grupy,
        jak nie wystartuje na burmistrza. Zapewne nikt z tej grupy nie chce startować
        na burmistrza, bo oparcia w radzie ni widu ni słychu. Generalnie towarzystwo
        spod "białej flagi".
        Natomiast jeśli chodzi o wybory do Powiatu - to będą się liczyć.
        Swoją drogą, gdyby tak Stachera wystartował do Powiatu, to tez miałby duże
        poparcie - od jednych jako nagroda, od innych jako "kop w górę" i w mieście
        wreszcie spokój.

> wstachera napisał:
        > Moja ocena wyborów na Burmistrza jest następująca: do drugiej tury wejdzie
        > Boksznajder i Stachera, chyba, że JB nie będzie mógł wystartować (sprawy
        > sądowe – najbliższa rozprawa 12.X.2006).

Dziwne tylko, że radny Stachera nie wierzy w zwycięstwo w Sądzie (które
        uniemożliwi start JB), skoro zakłada że to z nim spotka się w drugiej turze.
        • pppwz Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 11.10.06, 15:29
          katamandu4 napisał: Główne siły skupi na powiecie
          > gdzie wystawia prawdziwą "śmietankę" towarzyską: Sikorski (vice burmistrz),
          > Marzoch (sekretarz), Jarzyło (ex przewodniczacy rady) i Połomski (ex redaktor
          > CS)

odnośnie Jarzyło - ły - to są pewne informacje? bo ja słyszałem, że ma startować
          z PiS, potem widywałem go na spotkaniach PO mówił cytuję: "w radzie potrzeba
          świeżej krwi, trzeba dać się wykazać młodym" a teraz okazuje się, że poszedł do
          Boksznajdera, do którego negatywnym stosunkiem pałał hmmm.... ciekawe może do
          dnia wyborów zaliszy jeszcze SO, LPR i Czas na zmiany?
          Powodzenia Panie IJ :)
          • wstachera Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 11.10.06, 17:21
            pppwz napisał:
            odnośnie Jarzyło - ły - to są pewne informacje? bo ja słyszałem, że ma startowa
            > ć
            > z PiS, potem widywałem go na spotkaniach PO mówił cytuję: "w radzie potrzeba
            > świeżej krwi, trzeba dać się wykazać młodym" a teraz okazuje się, że poszedł
            do
            > Boksznajdera, do którego negatywnym stosunkiem pałał hmmm.... ciekawe może do
            > dnia wyborów zaliszy jeszcze SO, LPR i Czas na zmiany?

Ignacy Jarzyło został Przewodniczącym Rady dzięki JB.
            O jakiej negatywnym stosunku jest mowa?

W.Stachera
        • wstachera Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 11.10.06, 17:29
          katmandu4 napisał:

> Sam JB też może dołączyć do tej grupy,
          > jak nie wystartuje na burmistrza.

Można jednoczesnie kandydować i do Rady i na burmistrza.

> Dziwne tylko, że radny Stachera nie wierzy w zwycięstwo w Sądzie (które
          > uniemożliwi start JB), skoro zakłada że to z nim spotka się w drugiej turze.

Czasmi życie jest barwniejsze niż nam się wydaje.
          Pełne paradoksów. Ale o tym nie teraz. Gra idzie o zbyt dużą stawkę.

Zainteresowanych zapraszam jutro (12.10.2006 godz. 14.30 - sala rozpraw nr 7 -
          Sąd w Wołominie).

W.Stachera
    • pppwz Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 09.10.06, 23:15
      katamandu4 piszesz : PO w Zabkach to w tej chwili publicznie tylko Chibowski
      jesteś zorientowanny w sytuacji więc dokończ moje zdanie:

PiS w Zabkach to w tej chwili publicznie tylko ...

od razu chciałbym zaznaczyć, że jestem sympatykiem PO

nawiązując do ankiety to sprawa wygląda następująco:

burmistrz=JB
      RADA=15%Czas na zmiany 15%=Boksznajder 20%PiS 15%=PO 25%LPR 25%Reszta
      • walach2 Rada 115% normy 10.10.06, 09:19
        coś chyba za dużo o 15 % sie uzbierało w Radzie
        trzeba by odjąć po 5% trzem największym PIS LPR i Reszcie
        i wszyscy będą mieli po równo :0) prosty podział
    • dandar2 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 13.10.06, 23:38
      lubię poczytać sobie podsumowania katmandu4, nie sądziłam, ze z tak niewinnych
      cyferek moze powstać .. mozna chyba to juz tak nazwać paranoja:
      prześladowania,oczerniania,... Dla mnie ważne jest co bedzie w programie
      wyborczym i jego realizacja oraz co sobą reprezenuje. Fajne było, w którymś ze
      wczesniejszych postów podsumowanie obietnic i wykonania. Tylko mam wątpliwości
      co do proporcji "biorąc pod uwagę że starzy mieszkańcy to jakieś 2/3 całości".
      Macie jak rozumiem uproszczony dostęp do danych z urzędu. Mam pytanie czy ktos
      może mi odpowiedzieć ile było osób mających prawa wyborcze w 1994 r i ile ich
      bedzie obecnie (bo zakładając, ze jeżeli nie byłoby migracji zewnetrznej to
      liczba obecnych wyborców niewiele rózniła by sie od liczy z 1994 r., wiec
      nadwyzka to są Ci Nowi).
    • zulu2000 katmandu4- byłeś u wróżki czy sam stawiasz karty? 15.10.06, 21:34
      A może poczciwe, stare fusy? z kawy czy herbaty?
      Że też taki umysł analityczny się marnuje.
      Do Rady bracie!
      Katmandu4 na burmistrza!!!!
    • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 19.10.06, 09:49
      Analiza kandydatów nasuwa parę wniosków:
      1. Wspólnota Samorządowa zgłosiła najwięcej kandydatów, oznacza to, że jej
      szanse wzrastają. Wiadomo, na listę będzie głosować rodzina, znajomi...
      2. Dla większości mieszkańców liczą się znane nazwiska, a tych ... jak na
      lekarstwo. Porozrzucane po różnych listach. Dlatego wybór będzie zdecydowanie
      na ludzi, a nie na ugrupowania. W moich rachubach, spadnie zatem notowanie PO.
      3. Cieszy mnie fakt, że na listach są aktywni uczestnicy forum, którzy dali się
      poznać z wyważonej i mądrej strony: p.Tomasz Kret (PO) oraz p.Robert
      Świątkiewicz (PiS) i to na długo przed wyborami. Gorąco pozdrawiam i polecam
      waszej uwadze.
      4. Na tych samych listach są osoby o tak różnych poglądach, że czasami mi się
      wydaje, że ktoś zrobił sobie żart i potasował ich po przypadkowych komitetach.
      To jeszcze raz pokazuje, że cały ten podział na Komitety Wyborcze jest guzik
      wart.
      5. Wybrałem już swojego kandydata na radnego :-) I niezależnie w jakim
      komitecie by był, to bym na niego zagłosował. Liczę, że sobie poradzi. Młody,
      ale ma poukładane w głowie. Czego Wam i sobie życzę.
      • tijufit Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 19.10.06, 10:53
        katmandu4 napisał:

> 3. Cieszy mnie fakt, że na listach są aktywni uczestnicy forum, którzy dali
        się
        >
        > poznać z wyważonej i mądrej strony: p.Tomasz Kret (PO) oraz p.Robert
        > Świątkiewicz (PiS) i to na długo przed wyborami. Gorąco pozdrawiam i polecam
        > waszej uwadze.

Na kogo głosować jak nie na młodych, rozsądnych, aktywnych ludzi z pomysłami?
        • zulu2000 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 20.10.06, 14:27
          > katmandu4 napisał:
          >
          > Na kogo głosować jak nie na młodych, rozsądnych, aktywnych ludzi z pomysłami?

Może na starszych, doświadczonych i bardziej kompetentnych. Takich, co to nie
          pomylą zlewni z oczyszczalnią.
          Bo widzę, że zaczyna się kult króla Maciusia.
          I od kiedy to rozsądek jest właściwy dla młodości?
      • tato60 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 21.10.06, 01:14
        Uff.. Przebrnąłem. I pozwolę sobie zabrac głos w tej hmm.. przepychance. Drogi
        katmandu4 - zaczęłeś od analizy jak to będzie. Ok to Panu/Pani wolno. I na tym
        zakończyłeś.. Zadnych dalszych argumentów za/przeciw, dyskusji - tylko swoisty
        ciąg pomówień w stylu : no przecież to nie ja to oni - Ci źli, się zdenerwowali
        (a tylko usiłowali grzecznie napisać, że powinieneś dopisać na końcu dużymi
        literami WEDłUG MNIE)i teraz mnie atakują. Tak to z Twoich postów wynikło, że Ci
        źli to akurat Pan Waldek Stachera i jego Komitet Wyborczy. Próbujesz za wszelką
        cenę ośmieszyć Pana Stacherę, i o dziwo biorąc pod uwagę walkę wyborczą to Ci
        wolno - tylko gdzie tu jakieś rzeczowe argumenty??? Niestety, mimo że się
        krygujesz, z Twoich postów jasno wynikaja Twoje preferencje polityczne. Ale
        uważnie doczytałem do końca i co - ot trafiła się kolejna analiza - do której
        niestety nie trzeba wykazywać się specjalnym polotem - wystarczy przejrzeć listy
        kandydatów i odrobina matematyki typu 2+3. Ale, i tu smaczek - punkt 3 Twojej
        analizy dwa bardzo konkretne nazwiska:
        3. Cieszy mnie fakt, że na listach są aktywni uczestnicy forum, którzy dali się
        >
        > poznać z wyważonej i mądrej strony: p.Tomasz Kret (PO) oraz p.Robert
        > Świątkiewicz (PiS) i to na długo przed wyborami. Gorąco pozdrawiam i polecam
        > waszej uwadze.
        Oczywiście z odpowiednim dopiskiem. No jeśli to nie jest agitacja wyborcza to ja
        jestem hiszpańskim książęciem. Teraz ja pozwolę sobie na przewidywania - Twój
        następny post będzie usiłował zdeprecjonować to moje skądinąd całkiem trzeźwe
        podsumowanie Twojej dotychczasowej aktywności w ramach tego tematu. I życzę Ci
        (jako mieszkaniec Ząbek) i sobie i Tobie żebyś mógł sobie przypomnieć słowa z
        jednej z doskonałych książek - "z mojego wielkiego bólu moja mała piosenka". Ja
        będę śpiewał "duże".
        • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 21.10.06, 14:42
          Naprawdę myślisz że mam zamiar deprecjonować Twoją wypowiedzieć? Każdy ma prawo
          do własnych osądów, bo każdy ma inne doświadczenia i wiedzę o ludziach. Pozwól
          że będziemy się różnić. Kto miał wystarczającą wiedzę o ludziach o których
          rozmawiamy - może kiedyś się przekonamy. (A propos - naprawdę nigdy nie
          słyszałeś o Uścińskim? Wierzyć mi się nie chce).
          Myślę, że niezrozumienie przez Ciebie moich postów wynika z tego, że dołączyłeś
          do forum niedawno, a ja w tym jednym wątku nie powtarzam tego wszystkiego o
          czym pisałem wcześniej. Jeśli chcesz mieć pełen obraz moich poglądów -
          przeczytaj więcej.

Powtórzę jednak dwie sprawy:
          1. uważam że coś takiego jak podział polityczny, partyjny w Ząbkach nie
          istnieje. Są ludzie i na nich trzeba głosować. Nie na komitety.

2. uważam, że zarówno dokonania p.Stachery, jak i p.Uścińskiego w ostatniej
          kadencji (jak i poprzednich) są niewystarczające. Była walka z burmistrzem, ale
          dla miasta zdarzyło się zbyt mało. I jestem zdania że winę ponoszą i burmistrz
          i radni. Umywanie rąk od tego co się działo w ostatnich latach to kpina z
          inteligencji ludzi. Dlatego jestem za totalnym "wywietrzeniem" w radzie i
          urzędzie.

Nie wiem o co Ci chodzi z p.Kretem i p.Swiątkiewiczem. Napisałem, że są obecni
          na forum i dali się poznać z dobrej strony. Jeśli masz inną ocenę, proszę
          napisz. Czy to gorsza agitacja, niż to co piszesz o Stacherze w innym wątku?
          • kristoflaskowski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 21.10.06, 17:25
            katmandu4 napisał:
            "uważam, że zarówno dokonania p.Stachery, jak i p.Uścińskiego w ostatniej
            kadencji (jak i poprzednich) są niewystarczające. Była walka z burmistrzem, ale
            dla miasta zdarzyło się zbyt mało. I jestem zdania że winę ponoszą i burmistrz
            i radni. Umywanie rąk od tego co się działo w ostatnich latach to kpina z
            inteligencji ludzi. Dlatego jestem za totalnym "wywietrzeniem" w radzie i
            urzędzie."

Twoim prawem jest miec wasne zdanie na kazdy temat. Jednak wbrew temu co
            twierdzisz nie wiesz o czym piszesz. Ciągle nie jesteś w stanie dostrzec
            różnicy w uprawnieniach jakie daje prawo burmistrzowi i radnym. Tak więc
            cytując JB mieszasz "milennium z aluminium".

W przeciwieństwie do ciebie z bliska dane mi było obserwować pracę Waldemara
            Stachery i jestem pełen podziwu dla jego wysiłku i zaangażowania na rzecz
            poprawy miasta.

pozd.
            krzysztof laskowski
          • tato60 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 21.10.06, 18:37
            Drogi Katmandu4 - zauważ, że jedynie w sprawie burmistrza wypowiedziałem się,
            powołując się na Pana Waldemara Stacherę, jako jedynego rozsądnego kandydata.
            Jeśli masz ochotę, możesz prześledzić moje posty - w żadnym nie znajdziesz
            jakigokolwiek innego nazwiska, niech kandydaci promują się sami, bo nie ja
            jestem od narzucania komukowiek swoich wyborów, jak również uważam za duży
            nietakt opisywanie niektórych kandydatów na zasadzie : nie ma szans, niezbyt
            inteligentny, kłótliwy itp. Niech każdy z Nich wypowie się sam - może nas czymś
            zaskoczy?. Szukam na tym forum od dłuższego czasu argumentów za lub przeciw,
            nie chwalipięctwa co zrobiliśmy (bo to oczywiście cieszy) ale konkrety co
            chcemy zrobić dalej a co najważniejsze JAK?. I jeśli takowa dyskusja zaczyna
            się, jest natychmiast negowana przez kilka osób na tym forum które usiłują
            zniżyć ją nie do pozomu wyłącznie dyskusji na argumenty, ale do poziomu walki
            na pomówienia. Co do Pana Piotra Uścińskiego - niestety, przykro mi ani nie
            słyszałem ani nie widziałem.
            Obserwuję to forum od dłuższego czasu, brak wypowiedzi nie oznacza braku
            uczestnictwa. Co do Twoich punktów Drogi Katmandu4 to pozwolę sobie o kilka
            słów komentarza:
            1. o tym, że nie wyobrażam sobie partyjniactwa na tym poziomie tzn. samorządy
            już napisałem. Ja będę głosował na ludzi, którzy chcą zrobić coś dla Naszego
            Miasta. Jak na razie tylko radni, których znalazłem na liście kandydatów Pana
            Stachery mnie do tego przekonują przede wszsytkim chęcią współpracy (to oni
            mnie znaleźli z moimi problemami a nie ja szukałem ich i to oznacza że
            interesują się tym co się dzieje w lokalnej społeczniści). Ale podkreślę - że
            to wyłącznie moje odczucia. Jeśli ktoś ma do powiedzenia coś w sprawach, które
            opisałem w pierwszej części mojej wypowiedzi - zawsze chętnie wysłucham,
            podyskutuję, może dam się przekonać - ale proszę chociaż spróbować - a takich
            prób nie zauważyłem. Natomiast od razu zapewniam, że nie bedę brał udziału w
            pyskówkach, ale niewątpliwie będę zadawał niekiedy niewygodne pytania (już
            kilka zadałem i czekam na wypowiedzi).
            2. Co do współpracy Panów W. Stachery oraz P. Uścińskiego w ramach obecnej
            kadencji Rady słyszałem raczej pochlebne opinie. Co do walki z obecnym
            burmistrzem.. no cóż kto Go widział wie - złotousty obieca wszsytko tylko co
            dalej. Jeśli tak samo podchodzi do współpracy z Radą Miasta to o czym tu
            rozmawiać. Jeśli Ty, drogi Katmandu4, powołujesz się na pewne informacje z UM,
            a radni nic nie wiedzą to to nie oznacza nic innego, tylko to że Pan burmistrz
            robi co chce. Więc, ja nie mam pretensji w świetle takich faktów, że zrobili
            tyle ile zrobili - więcej się nie da w takim układzie już nie decyzyjnym ale
            towarzyskim.
            Myślę, że wniski nasuwają się same - ale chętnie przeczytam, kto jakie ma
            zdanie na całośc tego co napisałem. A co do nazwisk - nich promują się sami, ja
            nie jestem od tego, żeby podawać jakiekolwiek nazwiska. Skończę górnolotnie -
            niech przemówią czyny.
            Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów.
            • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 21.10.06, 21:21
              > Ja będę głosował na ludzi, którzy chcą zrobić coś dla Naszego
              > Miasta. Jak na razie tylko radni, których znalazłem na liście kandydatów Pana
              > Stachery mnie do tego przekonują przede wszsytkim chęcią współpracy

I pięknie! Oto chodzi. Ja nikogo nie będę zniechęcał do Komitetu Stachery.
              Jeśli ufasz tym ludziom, jesteś zadowolony z ich zaangażowania - to super.
              Powiedziałem już że we wszystkich komitetach są ludzie wartościowi i
              przynależność "klubowa" nie ma nic do rzeczy.
              Osobiście natomiast uważam, że sam "szef" nie nadaje się na burmistrza. O
              powodach pisałem nie raz.

> Natomiast od razu zapewniam, że nie bedę brał udziału w
              > pyskówkach, ale niewątpliwie będę zadawał niekiedy niewygodne pytania (już
              > kilka zadałem i czekam na wypowiedzi).

Co do pyskówek: myślisz że ja z chęcią chodzę na taki poziom rozmowy? Dokładnie
              tak jak Ty, chcę zadawać niewygodne pytania i obnażać prawdę. Ale to nie zawsze
              jest taki proste. Zobacz ile burzy wywołała moja ocena szans wyborczych i w
              jakim kierunku się potoczyła.
              • tato60 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 22.10.06, 00:44
                No mój Drogi Katmandu4 - ewoluujesz brawo. Pierwszy post w którym prawie
                napisałeś - według mnie. To cieszy bo zaczyna sprowadzać naszą rozmowę na
                właściwe tory.
                Jeśli chodzi o ludzi Pana Waldka Stachery - to są w zasadzie jedyni ludzie z
                obecnej Rady Miasta, którzy interesują się problemami które niejako i ich
                dotyczą z racji zajmowanej funkcji. Owszem, nie mam powodów im nie ufać ale
                pozwolę sobie zaznaczyć, ża jakoś inni ani nie usiłują ani chyba nie chcą
                dotrzeć do szeregowych obywateli Naszego Miasta. Przecież to forum jest chyba
                najtańszym sposobem promocji, a nie widzę jakoś aby udzielali się tu następni
                nasi kandydaci (i znów wracamy do tego, że udzielają się tu ludzie z komitetu
                Pana Waldka i usiłuje się udzielić Pan Piotr Uściński, ale nie w celu
                przekonania do swojego programu a tylko w celu wypromowania kandydata, którego
                postów raczej nie zauważyłem więc z kim mam dyskutować?). Przecież to forum
                jast najprostszym sposobem dodarcia, do jak sądzę sporej rzeszy ząbkowskich
                internautów.
                Co do, jak to określiłeś - szefa - Pana Waldka. Moim zdaniem, dał się poznać
                jako najlepszy orędownik "czystych Ząbek". Walczy z układem towarzyskim, jaki
                się stworzył od kilku lat, jest świetnie zorientowany w sprawach Naszego Miasta
                i co najważniejsze wszyscy, którzy choć odrobinę interesują się sprawami Ząbek
                znają Pana Waldka, a przynajmniej wiedzą kto to jest. I co warte podkreślenia,
                znamy życiorys "szefa", i pod tym względem jest najlepiej przygotowanym
                kandydatem na tę funkcję.
                Teraz pozwolę sobie parę zdań co do pyskówek. Jak mawiał mój Dziadek (a był
                nauczycielem) - intelgentni ludzie potrafią rozmawiać kulturalnie, a obnażanie
                prawdy nie oznacza obrażania ludzi. Zadawanie niewygodnych pytań, to przywilej
                ale zarazem i odpowiedzialność każdego z Nas. Uważam, że to prosta prawda.
                Teraz Twoja ocena szans wyborczych. Jak napisałem wyżej, cieszę się i to
                bardzo, że nareszcie napisałeś moja ocena. Moja ocena szans wyborczych jest
                inna, aczkolwiek nie pokuszę się o taką dokładność jaką się wykazałeś. Przede
                wszystkim, założyłeś częśc żelaznego elektoratu PiS - ludzi starszych. I tu nie
                ukrywam, zastanawiam się skąd taka ocena. Ponieważ staram sę uważnie obserwować
                to co się dzieje, mogę stwierdzić, że starsi ludzie w Ząbkach bardzo się
                aktywizują. Starają się brać udział w życiu miasta, i odnoszę wrażenie, że to
                raczej forma obrazy w stosunku do tej grupy ludzi, która ewoluuje raczej ku
                środkowi a nie na prawo. Widzą, jak dorastają lub dorosły ich dzieci i starją
                się choć trochę dogonić młodych jak potrafią. Patrząc się na przekrój
                mieszkańców Ząbek, to jedyny żelazny elektorat to ludzie obecnego Pana
                Burmistrza, ale co tu ukrywać oni walczą o życie a raczej przetrwanie. Moim
                skromnym zdaniem, co należy podkreślić, nie da się z taką dokładnością jaką
                podałeś określić procentowego udziału wszystkich komitetów. Nowe osiedla, które
                powstają i powstały to elektorat raczej środka. Ci co już tu troszkę
                pomieszkali, widzą co jest źle i raczej nie zagłosują na listy partyjne. Ci
                całkiem nowi zapewne zagłosują zgodnie ze swoimi upodobaniami wyborczymi w
                skali kraju. Owszem, każde z ugrupowań o charakterze ogólnopolskim ma częśc
                swojego elektoratu i to jest bezdyskusyjne, ale strzelanie ten 5% ten 10%, o to
                się nie bedę nawet spierać bo to raczej forma wróżbiarstwa niż rzeczowej
                dyskusji.
                No i wracamy do naszego niesmiertelnego tematu kandydata na burmistrza. Skąd
                założenie, że Pan Perkowski wejdzie do drugiej tury???? A że wygra.. Olaboga..
                Toż to troszku jak z polityką w tym kraju - były teczki, potem szafy to teraz
                czas na wieszaki????? Drogi Katmandu4 moje, podkreślam moje zadnie jest takie,
                że:
                1. drugiej tury nie ma a burmisrzem jest Pan Waldek Stachera
                2. w drugiej rundzie spotka się obecny burmistrz (moim zdaniem nie należy go
                niedoceniać - jak napisałem walczy o przetrwanie) i Pan Waldek Stachera.
                No cóż, ja rozumiem, że Twoje preferencje wyborcze to Pan Perkowski, ale
                pozwolę sobie zauważyć, zgodnie z akurat Twoimi przewidywaniami, że PiS w
                Ząbkach to:
                "Ząbkowski PiS to swojego rodzaju ciekawostka. Tworzą go głównie młodzi
                ludzie, w okolicach 30-tki, których prędzej możnaby podejrzewać o członkostwo
                w PO, z racji stylu, charakteru czy światopoglądu. Jeżeli będą potrafili
                dotrzeć do "nowych" mieszkańców z przekazem: nie jesteśmy takimi małymi
                Kurskimi w wydaniu lokalnym, tylko poważnymi, ambitnymi i trzeźwo myślącymi
                ludźmi - mają duże szanse na nowych osiedlach. Tyle tylko, że większość
                postrzega ich przez pryzmat liderów PiS, a Ci nie mają dobrej prasy wśród
                młodych ludzi pracujących w Stolicy."
                No, cóż jak podkreśliłeś, na razie nie udowodnili, że są małymi Kurskimi. A co
                do trzeźwości myślenia - to uważni obserwatorzy życia Ząbek wiedzą czego z czym
                nie należy mylić. Tak dla zasady. Ale, żeby i im oddać trochę sprawiedliwości -
                zaczęli coś robić, tylko jakoś ta lokomotywa chyba się zatrzymała, a
                organizacja spotkań w kolejnych miejscach, do których ludzie chodzą się modlić -
                raczej nie jest najlepszą promocją.
                Konkludując, mam nadzieję, że od teraz ta dyskusja przyjmie na stałe
                cywilizowany wygląd. Nie ukrywam, że liczę na to że kazdy z kandydatów na
                burmistrza zabierze głos na tym forum i odpowie na następujące pytania:
                1. jak wg Niego wygląda obecna sytuacja Ząbek?
                2. jakie widzi najpilniejsze sprawy do pozałatwiania?
                3. jak chce te problemy rozwiązać?
                Żadnemu z kandydatów się nie dziwię, że do tej pory milczą lub zamilkli. Ja na
                Ich miejscu zrobiłbym dokładnie to samo. Nie branie udziału w pyskówce powinno
                być, moim zdaniem, przywilejem każdego kandydata. To poniżej ich godności. I
                tego po Nich oczekuję.
                Pozdrawiam.
                • tato60 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 22.10.06, 09:30
                  Drobna errata:
                  > No, cóż jak podkreśliłeś, na razie nie udowodnili, że są małymi Kurskimi.
                  Oczywiście powinno być :
                  No, cóż jak podkreśliłeś, na razie nie udowodnili, że nie są małymi Kurskimi.
                  Nieraz tak jest.. bywa.
                • katmandu4 Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 23.10.06, 14:59
                  Zwracasz się do mnie jak prezes firmy do pracowników "moi _drodzy_" ;-)

Przepraszam, ale to Ty pisałeś coś o agitacji wyborczej? No bo uprawiasz tutaj
                  niezłą propagandę.
                  Ze smutkiem zauważam, że nie zrozumiałeś mojego wywodu: próbujesz wmówić, że
                  fajni ludzie są tylko w "CNZ". Otóż są tam też osoby słabe, dużo słabsze niż w
                  innych komitetach. Żaden z Komitetów nie ma monopolu na mądrość.

To że inni kandydaci nie są aktywni na forum wynika z Regulaminu tego forum,
                  które zabrania prowadzenia kampanii wyborczej. To że niektórzy się wyłamują z
                  tej zasady, to ja nawet pretensji nie mam, ale trzeba uszanować powstrzymywanie
                  się od dyskusji akurat na tym forum p.Chobowskiego i p.Perkowskiego. Mają swoje
                  fora.

> 1. drugiej tury nie ma a burmisrzem jest Pan Waldek Stachera
                  > 2. w drugiej rundzie spotka się obecny burmistrz (moim zdaniem nie należy go
                  > niedoceniać - jak napisałem walczy o przetrwanie) i Pan Waldek Stachera.

Coś brakuje Ci konsekwencji: to będzie czy nie ta druga tura?
                  Uważam że to bardzo dobrze że startuje i Stachera i Perkowski. Wmawianie, że
                  PiS powinien poprzeć Stacherę i nie wystawiać własnego kandydata, to byłoby
                  strzelanie do własnej bramki. Niech się zmierzą w I turze, i lepszy niech
                  pokona JB (choć ja uważam że mało prawdopodobne jest że JB wejdzie do II tury).

• sabrina-zabki Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 23.10.06, 15:52
                    Przeczytałam regulamin forum i nie widzę zapisu zabraniającego w sposób
                    kulturalny i bez obrażania innych osób prezentowania swoich opinii na temat
                    Ząbek i problemów naszego miasta - niezależnie, czy ktoś jest radnym
                    burmistrzem, czy kandydatem w nadchodzących wyborach. Dodatkowo atutem tego
                    forum jest możliwość wymiany opinii przez osoby o różnych poglądach - bez
                    potrzeby brylowania na forum tej czy innej partii. Strony partyjne są często
                    cenzurowane przez właścicieli i przez to nudne - lansując jedynie słuszne
                    poglądy i opinie.

Sabrina
                    • piotruscinski Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 23.10.06, 16:00
                      sabrina-zabki napisała:

> Przeczytałam regulamin forum i nie widzę zapisu zabraniającego ...

Ale jest zapis dotyczący reklam, w poprzednich wyborach moderatorzy forum
                      burzyli się na jakiekolwiek próby kampani wyborczych na forum właśnie powołując
                      się na regulamin

> Strony partyjne są często
                      > cenzurowane przez właścicieli i przez to nudne - lansując jedynie słuszne
                      > poglądy i opinie.
                      Forum PiSowskie nie jest cenzurowane, zapewniam. PO też nie usunęło ze swojego
                      forum umieszczanych przez nas często krytycznych materiałów, a więc bez
                      przesady.
                      • sdarp Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 23.10.06, 16:13
                        I tak największym rywalem zarówno PiSu PO i Stachery jest
                        grupa pod wezwaniem obecnego burmistrza.
                        Oni nie bawią się w fora, dyskusje, czy zakładanie stron wyborczych.
                        bo po co, wiekszosć ich elektoratu i tak nie obsługuje komputerów.
                        • hankow Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 23.10.06, 19:14
                          I tutaj własnie tkwi niebezpieczeństwo. Domyślam się, że kilkanaście młodych
                          osób wypowiada się na tym forum, sa tak jak ja przekonani, że obecny burmistrz
                          nie wejdzie do II tury, powiem więcej , utwierdzają się w tym przekonaniu po
                          przejrzeniu tego forum, ale jak zauważono, elektorat Pana Bosznajdera nie
                          obsługuje komputera....
                      • sabrina-zabki Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 23.10.06, 16:27
                        Reklama faktycznie jest zabroniona, ale odpowiedzi na pytania, prezentowanie
                        swojego zdania na ten czy inny temat - raczej nie. Na forum ząbkowskim jest
                        wiele postów z różnymi poglądami i nie zauważyłam, aby coś znikało.

Wygodniej jest wymieniać poglądy na jednym forum, niż skakać ze strony na
                        stronę. Myślę, że redakcja GW ze swoimi poglądami uszanuje wymianę zdań.

Czy jakiś post PiS na tym forum zniknął? Chętnie go poznam.

Sabrina
                        • hankow Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 23.10.06, 19:17
                          Myślę, że właśnie to forum jest doskonałym miejscem na wymianę poglądów, nawet
                          jeśli nie udzielają sie tutaj kandydaci na burmistrza. Skakanie ze strony na
                          stronę jest rzeczywiście męczące, a poza tym troche nudne, bo poz kilkoma
                          osobami nikt tam tak naprawdę nie pisze.
                          Pozdrawiam.
                • hankow Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 23.10.06, 19:23
                  No i wracamy do naszego niesmiertelnego tematu kandydata na burmistrza. Skąd
                  > założenie, że Pan Perkowski wejdzie do drugiej tury???? A że wygra.. Olaboga..
                  > Toż to troszku jak z polityką w tym kraju - były teczki, potem szafy to teraz
                  > czas na wieszaki?????
                  Ciekawe, dlaczego taka nagła zmiana stylistyki? Odbieram to jako ironię. A
                  zanosiło sie na taki poważny i profesjionalny tekst. Nie ładnie...
      • robert_swiatkiewicz Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 22.10.06, 10:48
        katmandu4 napisał:
        Cieszy mnie fakt, że na listach są aktywni uczestnicy forum, którzy dali się
        poznać z wyważonej i mądrej strony: p.Tomasz Kret (PO) oraz p.Robert
        Świątkiewicz (PiS) i to na długo przed wyborami. Gorąco pozdrawiam i polecam
        waszej uwadze.

Dziękuję Panu Bardzo. Staram się jednak mininalizować swój udział na tym forum,
        chociaż wzorem Roberta Perkowskiego śledzę na bieżąco toczącą się tutaj
        dyskusję.
        Całą swoją aktywność polityczną koncentruję na forach www.perkowski.pl oraz
        forum PO w Ząbkach. Aktywność społeczą wyrażam na forum gazety.pl "osiedle
        legionów - zabki". Wszystkich zainteresowanych zapraszam do merytorycznej
        dyskusji.
    • pppwz Re: Kto wygra wybory? Kto będzie rządził Ząbkami? 25.10.06, 18:48
      zastanawiam się dlaczego na tapecie są tylko 3 ugrupowania PO,PiS,Czas na zmiany
      a nikt nie komentuje kandydatów wspólnoty ani samoobrony ani LPR hmm... czyżby
      smy się z nimi nie liczyli?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka