zakusa 09.07.08, 21:15 ...coś się stało czy tak już będzie do czasu, aż kilka osób się powiesi rano? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szara_mysz1 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 00:10 przepraszam a o który Kościół chodzi? Bo jeśli chodzi o Miłosierdzia Bożego to nie od kilku dni tylko od conajmniej 7 lat bo tyle mieszkam w Ząbkach tam dzwonią dzwony o 6 rano. Dzwonią nie po to żeby ludzi pobudzić tylko że to jest znak że za pół godziny odbędzie się tam msza. O 17:30 też dzwonią "na mszę" o 18tej. Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 08:39 na Powstańców dzwonią o 6:30, 12 i 18:30, trudno wymagać od księdza, żeby wyłączył dzwony... Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 09:18 W innych miastach dzwony biją na święta kościelne i w niedzielę. Jak ktoś ma iść do kościoła to wie co i jak i o której... więc to dzwonienie, to jednak chyba na pobudkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 10:36 w poprzednim miejscu w którym mieszkałam (centrum W-wy) dzwony biły o 12 i o 18 codziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 09:28 Może zainstalować ekrany akustyczne :) Całe szczęście, że nie mamy meczetu. Pierwsza modlitwa o świcie, ostatnia o zachodzie, a w międzyczasie jeszcze kilka żeby nie usnąć w pracy (zamiast kawy). Odpowiedz Link Zgłoś
husky_ Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 14:14 Gdyby osoba skarżąca się na dzwony miałaby meczet przed domem zamiast kościoła nie pisnęłaby ze strach. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobono Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 21:58 Sprobuj np. pomieszkać w Palestynie, gdzie skoro świt z jednej strony na cały głos wzywa muezzin do porannej modlitwy, a z drugiej biją dzwony. Ciesz się, że mieszkasz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 10:55 ranoma napisał: > na Powstańców dzwonią o 6:30, 12 i 18:30, trudno wymagać od księdza, żeby > wyłączył dzwony... Zwyczajowo dzwony w normalny dzień biją 3 razy dzienie wzywając do modlitwy Anioł Pański rano, w południe i wieczorem i dalej podepre sięfragmentami z wikipedii pl.wikipedia.org/wiki/Anioł_Pański Anioł Pański - chrześcijańska modlitwa maryjna, która przypomina o zwiastowaniu Maryi przez archanioła Gabriela i wcieleniu Jezusa Chrystusa. Odmawiana jest o godz. 6.00, 12.00 i 18.00. (...) Zwyczaj odmawiania Anioł Pański istniał już w I połowie XIII wieku propagowany przez zakon franciszkanów . Odmawiali oni Zdrowaś Maryjo na wieczorny głos dzwonu, którym dawano znak gaszenia ogni we wszystkich obejściach. Tradycja odmawiania tej modlitwy rozpowszechniła się w XVI w. w całym chrześcijaństwie zachodnim. Wówczas Anioł Pański zaczęto odmawiać także rano na cześć Maryi jako "Jutrzenki Porannej". Zwyczaj odmawiania w południe został wprowadzony w 1456 roku przez papieża Kaliksta III w celu uproszenia u Maryi ratunku przed najazdem tureckim na Konstantynopol . Tradycja tej niedzielnej modlitwy papieża trwa do dzisiaj i gromadzi tysiące wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 11:06 wiem o której odmawia się Anioł Pański... a raczej o której się powinno i dzwony kiedyś faktycznie biły na Anioł Pański... jednak ksiądz z ulicy Powstańców delikatnie mówiąc "żyje własnym życiem" i wiele rzeczy robi moim zdaniem nie tak jak trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 15:47 tomkrt napisał: Odmawiana jest o > godz. 6.00, 12.00 i 18.00. > (...) No to coś nasz proboszcz się rozjeżdża ze swoim harmonogramem, bo dzwony byją o 6.30; 11.30 i o 18.30, a jakoś teraz jest jeszcze jedna msza wieczorna, więc jeszcze o 19.30... hę?... Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 16:08 dzwony biją o 6:30, 12 i 18:30, czasem jeszcze w ciągu dnia jak jest pogrzeb...ale to chyba normalne, widać nie dla wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
kikatoja Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 14:08 Dziwię się trochę tym pretensjom... W Polsce cały czas jednak jest żywa tradycja bicia dzwonów. Ktoś decydując się na mieszkanie przy kościele musi to wziąć pod uwagę... Widziały gały co brały - kościoła przecież trudno nie zauważyc! A jak widziały to po co brały? Jest w tym kraju dużo miejsc gdzie jest daleko pod najbliższego kościoła i dzwonów nie słychać... Pomysł aby zmieniać tradycję nie jest - moim zdaniem - najlepszy ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 14:35 i bardzo dobrze że jest:) póki co Polska jest krajem katolickim i na razie nie zanosi się żeby to zmieniono...:) Odpowiedz Link Zgłoś
maras358 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 03.09.08, 08:47 I tutaj się z Tobą nie zgodzę. Polska nie jest państwem wyznaniowym a neutralność światopoglądowa zapewnia równy status osobom wierzącym bez względu na wyznanie, jak i niewierzącym. Chyba, że coś się ostatnio zmieniło... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7171 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 15:33 Zgadzam sie w 100% - "widziały gały co brały" ! Problem tylko w tym drogi Panie lub Pani , że w 2000 roku jak sprowadzałem się na Powstańców żadnego kościała nie było (a nawet dziury w ziemi na kosciół). Jakiej teraz Pan/Pani argumentacji udzieli? .... Wiem ! - powie Pan/pani - przeprowadz sie !! Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 16:02 piotr7171 napisał: > Zgadzam sie w 100% - "widziały gały co brały" ! > > Problem tylko w tym drogi Panie lub Pani , że w 2000 roku jak > sprowadzałem się na Powstańców żadnego kościała nie było (a nawet > dziury w ziemi na kosciół). > > Jakiej teraz Pan/Pani argumentacji udzieli? > .... > > Wiem ! - powie Pan/pani - przeprowadz sie !! hmmm z czystej ciekawości...w którym miejscu Pan mieszka? wokół kościoła chyba żaden budynek nie jest sprzed 2000 roku...ja mieszkam na osiedlu 15 i dzwony nie są jakoś strasznie uciążliwe Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7171 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 16:48 z czystej ciekawosci - powstancow 60a od strony zachodniej Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 21:04 z tego co wiem od znajomych mieszkających na tym osiedlu to dzwony tam nie są jakoś bardzo uciążliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 15:41 ranoma napisał: > z tego co wiem od znajomych mieszkających na tym osiedlu to dzwony tam nie są > jakoś bardzo uciążliwe... o 6.30?? w każdy dzień tygodnia?? Prosze spędzić u znajomych ze 2 dni, wtedy porozmawiamy... Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 16:07 jeśli ktoś chce sobie szukać powodów do narzekań to zawsze coś znajdzie...bo a to dzwony, a to nowe osiedle które się właśnie buduje a to jeszcze coś innego...dzwony biją i będą biły czy to się komuś podoba czy nie. Ja jak już wcześniej napisałam mieszkam pod 15... początkowo faktycznie dzwony rano słyszałam, musiałam się do nich przyzwyczaić i teraz mi już nie przeszkadzają... Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl1978 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 21:29 ja mieszkam na osiedlu 15 i dzwony ni > e > są jakoś strasznie uciążliwe bardzo nie... ale słychać JE :( Odpowiedz Link Zgłoś
tomasztdi Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 21:57 ja mieszkam na przeciwko i wiem ze dzwony glownie te rano wkurzaja wszystkich. mimo tego ze mam sypialnie z drugiej strony strony bloku to rano jest nie do zniesienia. trzeba cos z tym zrobic. albo zebrac podpisy pod petycja i ruszymy do ksiedza niech sie troche zastanowi ze wiekszosc ludzi pracuje i nie zycza sobie byc budzonym waleniem albo niech zmieni na jeden tylko a nie minutowe "łubudu" jak nie to moze wezwac straz miejska. ciekawe jak skoncza budowac wiekszy kosciol to czy nie zrobia wiekszej dzwonnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 10.07.08, 22:23 no tak...petycja do papieża pewnie mogłaby załatwić sprawę... Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 08:12 To nic nie da. Tu trzeba poinformować najwyższą instancję. Pomóc może jedynie zmasowana modlitwa zarówno tych wierzących, jak i tych którzy wierzą, że nie wierzą. Do dzieła, mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kikatoja Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 08:22 Dzień dobry! Nie, nie będę Panu, Panie Piotrze, doradzał przeprowadzki. Pozostanę przy argumentacji: widziały gały ... Wprawdzie fizycznie kościoła w tymczasie (1-sza połowa 200) nie było, ale trzeba było zerknąć na plany zagosopdarowania. Tam był teren zarezerwowany pod kościół. Wydaje mi się, że analiza planów zgospodarowania to jedna z podstwowych przy kupnie nieruchomości. Weryfikuje się w ten sposób potencjalne przyszłe uciążliwe sąsiedztwo ... Chyba Pan tego nie zrobił, prawda? No cóż, cżłowiek uczy się na błędach ... Natomiast już całkiem nie rozumiem ludzi, którzy kupowali mieszkania w blokach tuż przy kościele i teraz im to przeszkadza. Pozdrawiam i miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7171 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 08:51 Szanowny Panie; Ma Pan racje, że nie zobaczyłem na plany. Jeśli twierdzi Pan, że w 2000 roku w planach było juz miejsce zarezerwowane pod kościół ... wierze Panu. Fakt powyższy nie usprawiedliwia jednak budzenia mieszkańców dzwonami o 6:00 rano. Powinien mieć Pan szczęście, że dziś nie latają nad Pana mieszkaniem F-16. Ciekawe jak wtedy by Pan sprawidził i gdzie, że będzie taka uciążliwość. Idąc dalej tym tropem rozumiem, że mogę o 06:05 po zakończeniu bicia dzwonów podjechać samochodem pod Pana blok/mieszkanie i trąbić przez 15 min ? Bo ptrzecież moge sobie tak trąbić ? czyż nie. Ps. Jeśli ktoś chce zbierać podpisy pod petycją - jestem ZA !! Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 09:11 w zasadzie, to Pan nie może, bo trąbienie na obszarze zabudowanym jest niedozwolone... Odpowiedz Link Zgłoś
jruszczynska Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 09:40 Mieszkam blisko kościoła przy Powstańców i z tego co wiem, to dzwony biją o 6:30 a nie o 6:00 ( a weekendy o 7:30). A poza tym cisza nocna obowiązuje zwyczajowo do 6:00 rano. Do wszystkiego można się przywyczaić (albo założyć okna dzwiękoszczelne). Mieszkałam przez 24 lata przy przejeździe kolejowym (pociągi jeździły już od 4 rano) i w porównaniu z tamtym bicie dzwonów trzy razy dziennie zupełnie mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 09:55 zgadzam się w zupełności...ja wcześniej mieszkałam w samym centrum Warszawy, okna miałam nad przystankiem tramwajowym, obok jeździły autobusy i jeszcze do tego metro pod ziemią, które jak przejeżdżało to się kieliszki w kredensie trzęsły... cisza nocna jest od 22 do 6... ksiądz jej nie łamie, więc nie sądzę, aby coś ktoś mu mógł zrobić... a Ci, którzy sobie kupili mieszkanie w blokach zaraz przy kościele i teraz narzekają na dzwony są naprawdę niepoważni... to tak jak ludzie przychodzą ze śpiącymi dziećmi na mszę na 11:30 w niedzielę i stają pod dzwonnicą....dzwony o 12 biją i budzą dzieci...no i oczywiście winny jest proboszcz... Odpowiedz Link Zgłoś
tuba_100 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 11.07.08, 23:14 Do tych co są za - a nie wydaje się Wam, że każdemu należy się odrobina spokoju. Ot taki drobny luksusik na który pozwolił sobie każdy z nas kupując dom/mieszkanie w tym mieście.? To chyba nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 14.07.08, 08:22 a czy tej odrobiny brakuje? dzwony biją tylko przez minutę 3 razy dziennie...razem 3 minuty... zostaje jeszcze 1437 minut spokoju w ciągu doby... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztooff Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 14.07.08, 10:52 Dzień dobry. Przepraszam, ja trochę nie na temat, ale prosiłbym więcej tego typu, postów i dyskusji, bardzo lubię tego typu "rozmowy":) Serdecznie pozdrawiam mieszkańców ul.Powstańców:) Miłego i spokojnego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
ania.kam Re: o 6 rano... 14.07.08, 14:14 A zna ktoś może sposób na poranne pianie kogutów ? Zastrzegam z góry, że podcięcie gardła nie wchodzi w grę ! I a propos dzwonów - nikt nie narzekał chyba jeszcze na zegar na ząbkowskim ratuszu - czyżby nikomu nie przeszkadzał? Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: o 6 rano... 14.07.08, 15:38 ania.kam napisała: > > I a propos dzwonów - nikt nie narzekał chyba jeszcze na zegar na > ząbkowskim ratuszu - czyżby nikomu nie przeszkadzał? Bo zegar na Ząbkowskim ratuszu ma tryb nocny - gdy kuranty są prawie niesłyszalne. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasztdi Re: o 6 rano... 28.07.08, 10:38 ksiadz nie ma chyba internetu moze trzeba opisac problem w miejscowej gazecie? Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: o 6 rano... 28.07.08, 11:09 no..pewnie trzeba...może nawet pójść do telewizji żeby oskalpowali niedobrego księdza...no jak on śmie używać dzwonów??? no przecież to niedopuszczalne...szczególnie w kościele Odpowiedz Link Zgłoś
marek_greda Re: o 6 rano... 28.07.08, 11:33 Wobec tego trzeba zrobić o tym jakiś reportaż i "puścić" go w Radiu Maryja i TV Trwam. Odpowiedz Link Zgłoś
maras358 Re: o 6 rano... 03.09.08, 08:57 I tutaj się mylisz, pod nickiem ranoma na pewno kryje się proboszcz... Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo53 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 28.07.08, 11:48 A może lepiec zrobić reportaż o miłośnikach zwierzat, zostawiajacych w zamknietych mieszkaniach swoje wyjące całymi dniami i nocami pieski i pokazać w TVN. Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 28.07.08, 12:01 o takich to nie robić reportażu tylko też tak zostawić w domu na cały dzień samego z zamkniętą toaletą... Odpowiedz Link Zgłoś
tomasztdi Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 08:50 przed dodaniem postow prosze przeczytac tytul watku - to nie jest animals. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo53 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 10:04 Wątek czytałem, bo chyba skarżymy się na hałas niezależnie od źródła, z jakiego pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasztdi Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 14:35 do gonzo53 skarzymy sie na konkretny halas dzwonnicy. do zainteresowanych sprawa zostala przekazana do strazy miejskiej w zabkach poinformowano ze zgloszenie zostalo przyjete i beda probowac naklonic ksiedza do zaprzestania zaklocania spokoju lub ewentualnie skrocenia czasu walenia. jesli nie odniesie to skutku spawa zostanie przekazana po pisemnym zgloszeniu mieszkancow do sadu grodzkiego na drodze cywilno-prawnej z art 51 kodeksu wykroczen. Odpowiedz Link Zgłoś
kusymo Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 14:56 świat zwariował........ już się niczemu nie dziwię, ale jak mieszkania kupowali to kościoła ( kaplicy) nie widzieli Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 15:04 no nie widzieli chyba... niedługo pójdą do księdza bo mszę odprawia w niedzielę i oni słyszą jak organista gra na organach...ehhh....żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
zabki_be Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 15:34 Współczuję ludziom z takim podejściem. Jak im wszystko przeszkadza, zamiast mieszkania w bloku powinni kupić sobie szałas w lesie. Pochodzę z katolickiej rodziny i nigdy do głowy mi nie przyszło by skarżyć się na dzwony w kościele, tym bardziej, że dzwony były pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 15:40 ale wtedy też będzie źle bo drzewa za bardzo szumią:)) albo ptaszki ćwierkają... Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 20:44 Ludzie, leczyć się na nogi, bo na głowę już za późno.... powstańcy.. Odpowiedz Link Zgłoś
monic18 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 22:33 Bez przesady. Od tysiąca lat w tym kraju biły dzwony i dziesiątki pokoleń Polaków z tym żyły. Teraz znalazł się amator ciszy któremu to bardzo przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
bbwr Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 04.09.08, 10:56 A jeszcze 40 lat temu ludzie klękali i całowali "dobrodzieja" w rękę. Komu to przeszkadzało, dlaczego teraz nikt tego nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 23:09 anka.k76 napisała: > Ludzie, leczyć się na nogi, bo na głowę już za późno.... > powstańcy.. Nie uogólniaj tak. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 29.07.08, 23:19 tomasztdi napisał: > jesli nie odniesie to skutku spawa zostanie > przekazana po pisemnym zgloszeniu mieszkancow do sadu grodzkiego > na drodze cywilno-prawnej z art 51 kodeksu wykroczen. Polecam najpierw rozmowę z proboszczem w sprawie dzwonów. Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 30.07.08, 08:38 podobno już rozmawiali i nic to nie dało...zresztą wcale się nie dziwię... Odpowiedz Link Zgłoś
egzorcysta-poranny Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 30.07.08, 08:15 Kupowały gały co kupowały.Dom Boży już stał a owce sprowadziły się później i teraz beczą zakłócając posługę Bożą.Czeka was piekło bezbożnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
egzorcysta-poranny Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 30.07.08, 11:22 egzorcysta-poranny napisała: > Widziały gały co kupowały w Ząbkach.Dom Boży już stał a owieczki sprowadziły się później i > teraz beczą zakłócając posługę Bożą.Czeka was piekło bezbożnicy. Co to za cisza na Forum grzesznicy,boicie się gniewu Bożego...!! Tym co przeszkadzają dzwony kościelne proponuję sprzedaż mieszkania i przeprowadzkę do stolicy tam będzie ciszej i spokojniej........... Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 te dzwony 31.08.08, 21:33 na powstańców są KOSZMARNIE głośne i bardzo uciążliwe :( Mogę się tylko cieszyć że nie kupiłam tu mieszkania a jedynie wynajmuję. Uważam że to chore zmuszać innych do znoszenia uciążliwości swojego wyznania w tak nachalny sposób, mam nadzieję że szybko zrobi się zimno i przy zamkniętych oknach uda mi się nie budzić codziennie przez te okropne dzwony (są po prostu wyjątkowo GŁOŚNE i to jest uciążliwe) Te dzwony faktycznie nauczyły mnie że kupując mieszkanie będę sprawdzać czy nie ma w pobliżu kościoła, chociaż nie daje mi to gwarancji że kościół nie wyrośnie tam później. Taki urok mieszkania w kraju wyznaniowym :( Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 do tych co porównują 31.08.08, 21:39 dzwony z powstańców do piania koguta czy innych odgłosów wiejskich lub miejskich - nie bądźcie proszę śmieszni. To że kogut zapieje nie przeszkadza nikomu - za to walące mega głośno i wcześnie rano dzwony owszem. To że raz na jakiś czas przejedzie karetka czy przeleci samolot - ledwo słychać. A codzienne długie i głośne walenie w dzwony - słychać bardzo bardzo. nawet głośna impreza o ile jest raz na jakiś czas jest do zniesienia. I tak nie jest tak głośna jak te dzwony i nie jest CODZIENNIE. Mam pecha mieszkać zaraz obok tych okropnych dzwonów i niestety nie zwróciłam uwagi na nie bo nie miałam wcześniej takich doświadczeń. Mam nauczkę :/ Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: te dzwony 02.09.08, 19:49 Proponuje poszukać mieszkania w kraju nie wyznaniowym. To będzie najlepsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 Re: te dzwony 03.09.08, 19:41 nie dziękuję. jakoś wytrzymam ;) A tak w temacie - dzisiaj miałam pierwsze "starcie" z księdzem w szkole który wypytał mi dziecko przy innych uczniach, nie zwolnił z religii mimo wcześniejszych ustaleń z wychowawcą i dyrekcją a mnie postraszył kreseczką w dzienniku i brakiem oceny. Właściwie finalnie mnie to rozbawiło ale zastanawiam się czemu tak trudno pojąć że teoretycznie jest u nas wolność wyznaniowa i naprawdę mam prawo nie być katoliczką a moje dziecko naprawdę ma prawo nie chodzić na religię w szkole. Sama nie wierzę że to piszę ponieważ zawsze staram się raczej integrować, bardzo rzadko jak do tej pory narzekałam mimo że doświadczyłam już sporo przykrości z powodu nie bycia katoliczką (m.in utrata pierwszej pracy, duże problemy w liceum) Jak czytam ze ktoś proponuje mi się wyprowadzić z Polski to chce mi się śmiać na smutno bo to idealny obraz tolerancji i wolności wyznania tutaj: "jak Ci nie pasuje to spadaj" Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: te dzwony 03.09.08, 21:01 "jak Ci nie pasuje to spadaj" Dokładnie tak. Tolerancja działa w dwie strony. Ty tolerujesz tych co praktykują (sposób dowolny- ich sprawa), oni tolerują, że nie praktykujesz- Twoja sprawa. Z tą sztandarową tolerancją zacznij od siebie. Wychodzi na to, ze powinnaś zaakceptować dzwony, a jeśli tego nie potrafisz to jak na wstępie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: te dzwony 03.09.08, 21:26 anka.k76 napisała: > "jak Ci nie pasuje to spadaj" Dokładnie tak. Tolerancja działa w dwie strony. > Ty tolerujesz tych co praktykują (sposób dowolny- ich sprawa), oni tolerują, że > nie praktykujesz- Twoja sprawa. Z tą sztandarową tolerancją zacznij od siebie. > Wychodzi na to, ze powinnaś zaakceptować dzwony, a jeśli tego nie potrafisz to > jak na wstępie. Pozdrawiam. veto, sposób powinien być taki, żeby innym nie uprzykrzał życia - na tym polega problem religijności w Polsce (i generalnie współżycia społecznego). Tolerancja katolika jest następująca - ze mną albo przeciwko mnie, czyli "jak Ci nie pasuje to spadaj" - nowa definicja tolerancji. Trochę generalizuję, ale z obserwacji niestety jawi się taki obraz... Co to oznacza, że praktykujący katolicy (tutaj można by jeszcze wgryźć sie głębiej w temat czy chodzenie do kościoła oznacza, że ktoś praktykuje) tolerują tych co nie praktykują?? Możesz rozwinąć ten temat?. O dzięki bardzo, za możliwość nie praktykowania. Ja swoim nie praktykowaniem nikomu nie przeszkadzam... bo i czym tu mam przeszkadzać (chyba, że dla zasady "samiec Twój wróg"). Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: te dzwony 03.09.08, 22:42 Witam, czytanie ze zrozumieniem jest na poziomie szkoły podstawowej. Szkoda, że nie przedszkola, bo wtedy mogła bym napisać "do piaskownicy, jak zrozumiesz to wrócisz". Jednak napiszę. Jak zrozumiesz co napisałam, to wróć na forum, a na razie "do piaskownicy". Tolerancja działa w dwie strony. Zrozum. "veto, sposób powinien być taki, żeby innym nie uprzykrzał życia" Tutaj dam pewien przykład. Otóż jest tradycją procesja w uroczystość Bożego Ciała. W naszych starych Ząbkach są wyznaczone ulice, którymi procesja idzie. Mieszkańcy w odpowiedni sposób się przygotowują. Procesja idzie właśnie tymi ulicami co roku. Muszą się przygotować. Czy to jest uprzykrzanie życia? Dlaczego się na to godzą, dekorują ulice, swoje domy.Nie narzekają. Ale pewnie wokół mógł by się znaleźć ktoś komu przeszkadza procesja.I co, reszta po dziesiątkach lat mieszkania tutaj ma tolerować i ustąpić???? A spadaj!!! Nie podoba Ci się znajdź inne miejsce. Tutaj jest właśnie TAK i TAK zostanie? I mam nadzieję, że dzwony będą dzwoniły tak jak w innych ząbkowskich parafiach i nikt tam nie krzyczy, a tu się "powstańcy" odzywają. Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: te dzwony 03.09.08, 23:22 anka.k76 napisała: > Witam, czytanie ze zrozumieniem jest na poziomie szkoły podstawowej. > Szkoda, że nie przedszkola, bo wtedy mogła bym napisać "do piaskownicy, jak > zrozumiesz to wrócisz". Jednak napiszę. > Jak zrozumiesz co napisałam, to wróć na forum, a na razie "do piaskownicy". > Tolerancja działa w dwie strony. Zrozum. > "veto, sposób powinien być taki, żeby innym nie uprzykrzał życia" > Tutaj dam pewien przykład. Otóż jest tradycją procesja w uroczystość Bożego > Ciała. W naszych starych Ząbkach są wyznaczone ulice, którymi procesja idzie. > Mieszkańcy w odpowiedni sposób się przygotowują. Procesja idzie właśnie tymi > ulicami co roku. Muszą się przygotować. Czy to jest uprzykrzanie życia? Dlaczeg > o > się na to godzą, dekorują ulice, swoje domy.Nie narzekają. Ale pewnie wokół móg > ł > by się znaleźć ktoś komu przeszkadza procesja.I co, reszta po dziesiątkach lat > mieszkania tutaj ma tolerować i ustąpić???? A spadaj!!! Nie podoba Ci się znajd > ź > inne miejsce. Tutaj jest właśnie TAK i TAK zostanie? I mam nadzieję, że dzwony > będą dzwoniły tak jak w innych ząbkowskich parafiach i nikt tam nie krzyczy, a > tu się "powstańcy" odzywają. ojojojoj ochłoń, raz, dwa, trzy... oddychamy równo i głęboko, o tak.. już lepiej? Nie obrażam Ciebie czemu mnie obrażasz? (chciałoby sie rzec typowo katolickie). Twój post w ani jednym zdaniu nie odnosi się merytorycznie do kwestii poruszonych w moim poście. Co ma wspólnego dekorowanie ulic z dzwonieniem??? CO MA PIERNIK DO WIATRAKA??? Ktoś napisał, że przeszkadzają mu udekorowane ulice? Odrzuć emocje. Od zawsze mieszkam w pobliżu kościoła i NIGDY mi to nie przeszkadzało. Ale nie jestem w stanie pojąc 2 rzeczy: 1. Po co tak walić dzwonami (zwłaszcza rano - to rzecz wspólna dla wszystkich kościołów)? Dajcie ludziom pospać. 2. Po co nadawać msze przez głośniki na zewnątrz jak nikt nie stoi na zewnątrz? Czy to tak trudno żyć w zgodzie i zrozumieć ludzi, którzy chcą sie w sobotę wyspać, ale nie, nie można trzeba powalić... NIe wiem czemu ale przypomniała mi się ta scenka www.youtube.com/watch?v=TA6zswmE5X4 Po złości mógłbym "doradzić", żeby osoby które mieszkają w pobliżu kościoła w czasie mszy słuchały głośno radia... a co nie wolno?? Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: te dzwony 05.09.08, 12:49 corrida_pl napisał: > Od zawsze mieszkam w pobliżu kościoła i NIGDY mi to nie przeszkadzało. Ale nie > jestem w stanie pojąc 2 rzeczy: > 1. Po co tak walić dzwonami (zwłaszcza rano - to rzecz wspólna dla wszystkich > kościołów)? Dajcie ludziom pospać. > 2. Po co nadawać msze przez głośniki na zewnątrz jak nikt nie stoi na zewnątrz? Otóż to, ja też jestem katoliczką, a nie rozumiem, dlaczego poza świętami i na Anioł Pański mają dzwonić?? Przeciez i tak, ten kto ma iść na mszę wie dokładnie, o której godzinie się ona zaczyna, a ten, kto ma to głęboko w poważaniu i tak przez dzwony zachęconym nie będzie...?? Odpowiedz Link Zgłoś
rossjac Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 02.09.08, 17:55 zakusa napisał: > ...coś się stało czy tak już będzie do czasu, aż kilka osób się > powiesi rano? Dwa lata temu zamieściłem na forum uwagi odnośnie dzwonienia.Nie jest to może moją zasługą,ale przynajmniej rano nie dzwonią 3-dzwony a tylko jeden. Księdzu Jackowi ,Którego już nie ma w tej Parafii przy okazji kolęndowania zwróciłem na to uwagę i prosiłem by przekazał to proboszczowi.Jest proste wyjście przy następnym kolendowaniu- szczególnie samego proboszcza zapowiedzieć ,że nie uzyska datku jeśli dalej bez umiaru będzie walic w dzwony-(wiejski zwyczaj). Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 02.09.08, 20:43 to przy następnym kolĘdowaniu proponuję poprosić proboszcza żeby zburzył kościół...w końcu tylko przeszkadza taki budynek, a tyle pożytecznego miejsca by było.... Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 budynek 03.09.08, 19:44 mi nie przeszkadza i mało mnie obchodzi. Tak samo jak praktyki religijne i wszystko co nie włazi mi butami w życie. Ja nikomu nie włażę i jedyne co mi się marzy to aby i mnie nikt nie właził. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 03.09.08, 10:05 rossjac napisał: > Dwa lata temu zamieściłem na forum uwagi odnośnie dzwonienia.Nie > jest to może moją zasługą,ale przynajmniej rano nie dzwonią 3- > dzwony a tylko jeden. Czyli obecnie bije tylko jeden dzwon rano? Jak długo trwa bicie dzwonu? Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 03.09.08, 10:39 minutę, no i to jest takie straszne- wręcz nie do wytrzymania:) Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 03.09.08, 19:46 do wytrzymania chociaż nadal się budzę. Pozostaje mi się cieszyć że nie dzwonią trzy na raz (skoro jeden robi tyle hałasu) Oczywiście że się przyzwyczaję tak jak do innych niedogodności. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 04.09.08, 09:41 ranoma napisał: > minutę, no i to jest takie straszne- wręcz nie do wytrzymania:) Sądzę, że są na świecie sprawy gorsze i prawdziwie nie do wytrzymania. Co do dzwonów - biją minutę i jeden z trzech, wcześniej biły trzy - rozmowy mieszkańców z księdzem doprowadziły do zawarcia jakiegoś kompromisu. Uważam, że należałoby to docenić, znam nieco proboszcza i nie jest on człowiekiem, który nie jest zdolny do zawierania kompromisów. I nie jest człowiekiem, który chciałby szkodzić mieszkańcom. Proponuję ewentualnie jeszcze porozmawiać na temat czasu trwania bicia dzwonów - może zamiast minuty mogłyby bić np. pół minuty, może jeszcze krócej? Bicie dzwonów to pewnien symbol - mniej istotne są głośność i czas trwania. A może mogłyby bić o 7:00? Wydaje mi się, nawet jestem pewnien, że da się ten problem rozwiązać w sposób ugodowy, na zasadzie zawarcia KOMPROMISU. Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 04.09.08, 09:45 no właśnie- kompromis...a co to za kompromis jak mieszkańcy żądają żeby dzwony w ogóle nie biły??? a sądzę że ze strony proboszcza i tak jest miłe, że zamiast o 6 dzwony biją o 6:30...bo powinny pół godziny wcześniej... Odpowiedz Link Zgłoś
login556 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 04.09.08, 20:33 Macie szczęście że w tradycji katolickiej nie ma armatniej salwy co rano. Odpowiedz Link Zgłoś
totamto75 Re: Od kilku dni dzwony kościelne o 6 rano... 02.09.08, 21:47 Myślę, że wolnośc każdego człowieka kończy się tam gdzie zaczyna się wolnośc drugiego... i chyba można się modlic bez hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7171 Re: Od kilku dni dzwony ... WYROK 60tys EUR 03.09.08, 09:55 www.tvn24.pl/-1,1563404,0,1,parafia-zaplaci-za-glosne-dzwony,wiadomosc.html 60 tysięcy euro - tyle za zbyt głośne i zbyt częste bicie kościelnych dzwonów musi zapłacić parafia z okolic Genui - pisze dziennik "La Repubblica". Wyrok sądu zapadł po 23 latach procesu. Po przegranej batalii parafia będzie musiała obniżyć poziom dźwięku dzwonów, a także ich częstotliwość ich używania. 60 tysięcy euro odszkodowania dostanie nauczycielka mieszkająca nieopodal kościoła. Kobieta, narzekająca na uciążliwe sąsiedztwo, walczyła o swoje prawa blisko ćwierć wieku. Straty fizyczne i moralne Sąd uznał, że sąsiadce kościoła pod wezwaniem Madonna del Carmine w miejscowości Lavagna należy się zadośćuczynienie "za straty fizyczne i moralne". Decydujące w tym wyjątkowo długim procesie okazały się zeznania świadków. Jak zeznawali niektórzy z nich, to właśnie z powodu głośnych dzwonów nie odwiedzają oni mieszkającej koło kościoła kobiety. Wysokość odszkodowania uwzględnia również to, jak długo kobieta narażona była na te uciążliwości. Sąd uznał, że dzwony biły nie tylko zbyt często, lecz przede wszystkim ich bicie przekraczało dopuszczalne normy hałasu. Zgodnie z wyrokiem, zasądzoną kwotę ma zapłacić parafia oraz jej proboszcz. Do sumy 60 tysięcy euro dodano również koszty postępowania sądowego w wysokości 8500 euro. Na parafię nałożono ograniczenia w używaniu dzwonów: będzie mogła z nich korzystać tylko przed mszami oraz podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy Odpowiedz Link Zgłoś
tomek19641 Re: Od kilku dni dzwony ... WYROK 60tys EUR 04.09.08, 08:52 ale w Polsce z kościołem nikt nie wygra :((( Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony ... WYROK 60tys EUR 04.09.08, 09:11 to zależy...jeśli zarzuty są zasadne to pewnie wygra, ale w tej sprawie to nie sądzę... bo to tak, jakby powybijać wszystkie koguty żeby rano nie piały i powyłączać sygnały w karetkach bo- nie daj Boże- jeszcze jakaś przejedzie pod oknem i obudzi w sobotę rano...albo co gorsza w nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Od kilku dni dzwony ... WYROK 60tys EUR 04.09.08, 09:17 ranoma napisał: > to zależy...jeśli zarzuty są zasadne to pewnie wygra, ale w tej sprawie to nie > sądzę... bo to tak, jakby powybijać wszystkie koguty żeby rano nie piały i > powyłączać sygnały w karetkach bo- nie daj Boże- jeszcze jakaś przejedzie pod > oknem i obudzi w sobotę rano...albo co gorsza w nocy... kogut to natura karetka ratuje życie Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Od kilku dni dzwony ... WYROK 60tys EUR 04.09.08, 09:26 dla mnie to jest naturalne, że dzwony w kościele biją...zawsze biły i zawsze bić będą... Odpowiedz Link Zgłoś
zanecin Re: Od kilku dni dzwony ... WYROK 60tys EUR 04.09.08, 09:59 Nie do końca; w typowych sypialniach wśród bloków jest to po prostu kwestia kultury i szacunku do ludzkiej pracy i wypoczynku. Na warszawskiej woli skąd się przeprowadziłem stoi kościół pośród bloków i wyobraźcie sobie że nie bije nie tylko rano ale w ogóle. A Kościół podczas mszy i tak jest pełen. Jest to zwyczaj dobry gdy gęstość zaludnienia jest mniejsza niż w blokowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Od kilku dni dzwony ... WYROK 60tys EUR 04.09.08, 10:21 ranoma napisał: > dla mnie to jest naturalne, że dzwony w kościele biją...zawsze biły i zawsze bi > ć > będą... Nie o to chodzi, jedną z funkcji życiowych koguta jako organizmu żywego jest pianie, podobnie jak kota miauczenie - to jest natura, przyroda i tego się nie zmieni. To, że coś dla kogoś jest naturalne nie znaczy, że jest "poprawne". Dla jednych naturalne może być np smrodzenie grillem na balkonie. Tak jak napisał/a Zanecin - to kwestia kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
vovv To juz jest taka tradycja ząbkowska... 05.09.08, 11:25 i nie ma na to siły, musza ludzie wiedzieć, kto tu rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś