Dodaj do ulubionych

Maly domek na prerii?

03.05.10, 09:44
Ktos czytal? Czy jest polska wersja? Jakim jezykiem jest napisana? A
moze angielska? Czy to trafi do 7-latka?
Potrzebuje jakiegos oderwania dla dziecka od tematu gwiezdnych wojen
i kosmosu, ale mam watpliwosci co do jezyka tej ksiazki, nigdy nie
czytalam, a nie mam mozliwosci wziac do reki, moge tylko kupic w
necie.

Prosze o pomoc smile
Obserwuj wątek
    • tymianek21 Re: Maly domek na prerii? 03.05.10, 10:55
      O ile pamietam to widziałam ją w mojej bibliotece, ale nawet nie
      przeglądałam bo dla mojego chyba jeszcze za trudne. Znalazłam to:
      www.biblionetka.pl/art.aspx?id=3404
    • ur-tica Re: Maly domek na prerii? 05.05.10, 09:27
      Czytałam dwie części "Domek na prerii" (po angielsku) i "Szczęśliwe lata" (w polskim tłumaczeniu, właściwie ciągle czytam - wczoraj pożyczona).

W pierwszej bohaterki są małymi dziewczynkami, wiek przedszkolny lub wczesnoszkolny, nie pamiętam dobrze, w drugiej Laura ma ok. 16 lat, obejmuje pierwszą posadę jako nauczycielka i zaręcza się. Pomiędzy tymi dwiema jest oczywiście kilka książek, których nie czytałam. Na moje niedoświadczone oko określiłabym, że się nadają dla 7-10letnich dziewczynek. Może nawet do 12 lat... Tzn. po polsku - bo chociaż język jest prosty, to dużo słownictwa nie spotykanego na codzień - bierwiona, uprzęże itd. Fajne są szczegóły życia pionierów - to budowanie domów od podstaw, wyprawy po szyby do okien itd. Niektórym dzieciom może się to podobać, dla innych narracja może być zbyt powolna. Niektóre fragmenty świetne - np. opis zimowych dni w "Szczęśliwych latach" - podczas jazdy saniami w czterdziestopniowym mrozie trzeba się zatrzymywać co kilka mil, żeby rozgrzać chrapy koni, zamarzająca para wodna mogłaby spowodować uduszenie zwierząt. Poza tym okazja do refleksji nad różnymi zmianami obyczajowymi - powtarzające się uwagi, że dzieci nie powinny się odzywać niepytane, wzmianka o prezbiterianinie, który uważał głośny śmiech w niedzielę za niewłaściwy itd.

Tłumaczenie wydaje mi się dobre, chociaż korekta w paru miejscach zawiodła, jeśli chodzi o interpunkcję.
      • tymianek21 Re: Maly domek na prerii? 05.05.10, 09:52
        Bardzo zaciekawił mnie twój opis a znalazłam jeszcze coś takiego.
        pl.wikipedia.org/wiki/Domek_na_prerii
        Poszukam w bibliotece.
      • moleslaw Re: Maly domek na prerii? 15.10.10, 13:04
        Czytałam bardzo dawno temu o ile pamiętam to zrobiły na mnie wrażenie książek dla grzecznych dzieci, takie sielankowe i poukładane, mnie zachwyciły i zamierzam sobie kiedyś kupić całą serię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka