Dodaj do ulubionych

Maile od znajomych wędrują do folderu "spam"

18.03.16, 08:16

zamiast do "odebrane" i od kilku dni sprawdzanie poczty zaczynam właśnie od folderu "spam" - dodatkowo przy wszystkich otrzymywanych mailach mam zaznaczone czerwone kropeczki, a wcześniej tak nie było.

Co jest nie tak?
Obserwuj wątek
    • bagienny Re: Maile od znajomych wędrują do folderu "spam" 18.03.16, 13:42
      Po wybraniu wiadomości wybierz przycisk "to nie spam".
      • inna57 Re: Maile od znajomych wędrują do folderu "sp 20.03.16, 13:11
        Drogi Bagienny
        Nie chodzi o to żebyśmy mechanicznie wydłubywali ze spamu ważne dla nas e-maile. To użytkownik ma prawo określić adresy z których przesyłki uważa za spam. Obecnie jest tak że to poczta określa swoje "widzi mi się" i tak kwalifikuje przesyłki.
        Moje przypadki z jednego tygodnia:
        1. e-mail z linii lotniczych o zmianie terminu lotu (szczęśliwie lot za kilka tygodni)
        2. e-mail z zagranicy z ważnymi dla mnie informacjami.

Oba adresy nadawców były wcześniej używane i przesyłki od nich dotąd lądowały w odebranych.
        Poczta nadal przychodzi w terminach dowolnych, opóźnienie dostarczenia przesyłki sięga 3 dni, ale cóż począć skoro nadal nie kupiono listonoszowi porządnego roweru.
        Coraz większą ilość osób nakłaniacie do tego aby założyli sobie skrzynki gdzieś indziej.

A tak przy okazji proszę zdradź mi tajemnicę jak to jest że tylko to forum jest nadal w starej niezmienionej na "nowość wątpliwej jakości" formie?
        • bagienny Re: Maile od znajomych wędrują do folderu "sp 21.03.16, 08:19
          Dlatego użytkownicy poczty mogą określać czy chcą mieć włączony filtr antyspamowy i oznaczać w razie potrzeby czy to poprzez oznaczanie/odznaczanie wiadomości jako spam bądź poprzez tworzenie własnych reguł.

Fora mają włączany nowy wygląd sukcesywnie. Forum dotyczące pomocy, również będzie miało zmieniony wygląd.
          • inna57 Re: Maile od znajomych wędrują do folderu "sp 21.03.16, 16:36
            Dzięki za odpowiedź, to nie jest częste na forach "właścicielskich".

Moim zdaniem to jednak użytkownik powinien móc zadekretować co jest spamem a co nie. Poczta sama z siebie nie może za nikogo decydować a tak się stało przynajmniej w moim przypadku. A mam określone z jakich adresów pocztę uważam za zbędną. Adresy z których przyszła opisywana poczta do takich nie należały więc trochę ściemniasz, być może sam nie wiesz o jakimś ktosiu którego przy okazji wcisnął nam dreamlab.

A co do forum to ściemniasz na maksa. "F" dzień już był kiedy to wszystkie fora zmieniły się na gorsze, szczęśliwie nie na najgorsze. Jedynie forum o poczcie jakoś się uchowało.
            • bagienny Re: Maile od znajomych wędrują do folderu "sp 22.03.16, 06:40
              Użytkownik może zarządzać swoją pocztą m.in. z tego powodu może włączyć lub wyłączyć filtr antyspamowy, możne oznaczać co jest spamem a co nim nie jest oraz tworzyć własne reguły.
              • inna57 Re: Maile od znajomych wędrują do folderu "sp 24.03.16, 10:20
                Dobrze piszesz tylko że nasza poczta tak nie działa.
                W myśl dobrych zasad do chwili w której użytkownik nie określi że dany adres nadawcy jest dostarczycielem spamu tak długo każdy nadawca powinien być traktowany jako zaufany i pożądany. To UŻYTKOWNIK ma prawo określić i zdefiniować reguły którymi ma się rządzić używana przez niego skrzynka. Niestety tak nie jest. Skrzynka stara się decydować za użytkownika według jej tylko znanego widzi mi się. Jest to sytuacja niedopuszczalna i jednocześnie groźna również dla portalu. Wyobraźcie sobie sytuację gdy na skutek decyzji poczty narażony będzie na szwank czyiś interes również ekonomiczny. W moim wypadku się udało bo po pierwsze mam zwyczaj raz w tygodniu przeglądać spam a po drugie do lotu którego termin został zmieniony jest jeszcze trochę czasu. Gdyby było inaczej zapewniam że nie skończyłoby się wyłącznie na pogrożeniu palcem.
                O tym że poczta potrafi dotrzeć do mnie nawet po 3 dniach nawet nie warto wspominać.
                Przywykłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka