Dodaj do ulubionych

Odbicia poczty na serwerach MS.

14.09.22, 12:44
W ostatnim czasie maile wysyłane z kont gazeta.pl i ogólniej z wszystkich serwerów Onetu
na konta poczt Microsoftu (Hotmail, Live, Outlook itd. oraz ich wersji narodowych) są odbijane
- najczęściej z wyjaśnieniem o umieszczeniu serwera na liście blokad, nie dochodzą do odbiorcy.

Odpowiedź mailera o niedoręczalności poczty powinna pojawić się do pół godziny od próby
wysłania maila i może pojawić się w skrzynce odbiorczej lub (co już bywało) w folderze SPAM.

W razie zauważenia podobnego problemu należy cierpliwie czekać na wyjaśnienie kwestii
między RAS (właściciel Onetu) a Microsoftem i odblokowanie adresów serwerów Onetu.
Nie jest to problem, który wynikałby z ustawień lub zachowań użytkownika i mógłby zostać
usunięty samodzielnie. Problem w odwrotnym kierunku (MS->Onet) nie występuje.
Obserwuj wątek
    • bagienny Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 15.09.22, 08:08
      W przypadku zauważenia podobnego problemu należy ponowić wysyłkę lub skontaktować się działem pomocy.

Mam prośbę, przestań wprowadzać w błąd użytkowników.
      • wariant_b Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 15.09.22, 09:31
        bagienny napisał:

> W przypadku zauważenia podobnego problemu należy ponowić wysyłkę lub skontaktować
        > się działem pomocy.

> Mam prośbę, przestań wprowadzać w błąd użytkowników.

Rozumiem, że również monitorujecie aktualny stan połączeń korzystając z własnych kont
        na gazeta.pl i którymś z serwisów MS (Hotmail, Outlook etc) i ew. na którejś z poczt Onetu.
        Więc konkretnie jaki jest aktualny stan ustaleń administracji serwisu pocztowego gazety
        i czym się różni od podanego przeze mnie? Jakie kroki poczyniono dla rozwiązania problemu?
        • bagienny Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 15.09.22, 10:46
          Nie wiem co rozumiesz, i nie jest to przedmiotem tego forum.

Jesteśmy w trakcie realizacji poprawienia wskaźnika dostarczalności wiadomości na wskazane serwery. Dzisiaj już powinno być już lepiej. Jednak mogą wystąpić opóźnienia.
          • wariant_b Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 15.09.22, 11:40
            bagienny napisał:

> Nie wiem co rozumiesz, i nie jest to przedmiotem tego forum.

Jeśli nie poczta, to co jest przedmiotem tego forum?

> Dzisiaj już powinno być już lepiej. Jednak mogą wystąpić opóźnienia.

Potwierdzam, poczta z konta na op.pl już dochodzi na outlook.com, gazetowa jeszcze nie
            więc czekam na odpowiedź mailera, ale zapewne niedługo również zostanie odblokowana.
            Nie wiem jakich zmian dokonano i jaki jest czas ich propagacji, ale należy być optymistą.

Kiedy post z gazety trafi mi wreszcie do skrzynki na outlook.com - powiadomię.
            • wariant_b Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 15.09.22, 12:31
              Niestety jeszcze nie - ciągle miękkie odbicie i trzeba czekać co dalej - dojdzie czy nie dojdzie.
              Gateway odpowiedzialny za bezpieczeństwo poczty blokuje adres IP serwera nadawczego.
              Czekanie może potrwać trochę dłużej niż myślałem.
              • wariant_b Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 16.09.22, 10:38
                Radość była przedwczesna - dziś rano pojawiła się odpowiedź o odrzuceniu maila
                z gazety nadanego wczoraj przez serwer odbiorczy, a sprawdzenie konta z Onetu
                również dało wynik negatywny (miękkie odbicie). Czekamy.
                • wariant_b Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 17.09.22, 11:53
                  Przy dzisiejszym sprawdzaniu stanu faktycznego otrzymałem szybką zwrotkę o twardym odbiciu.
                  Przesłałem informację do pomoc@agora.pl.

Chyba będę musiał samodzielnie wypełnić zgłoszenie serwisowe MS, bo ciągle nie znam
                  powodu blokady, ale na razie czekam ma odpowiedź od administracji poczty gazetowej.

Gdyby ktoś miał problem z odbiorem na swoim koncie pocztowym MS, zgłosić można to tutaj:
                  support.microsoft.com/pl-pl/supportrequestform/8ad563e3-288e-2a61-8122-3ba03d6b8d75
    • mags6 Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 18.09.22, 16:34
      ja niestety mam to samo, dużo miękkich odbić, z których robią się później twarde odbicia :(
      • wariant_b Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 18.09.22, 18:43
        Z miękkich odbić zwykle robią się twarde tylko trzeba się naczekać, aż dostaniemy
        powiadomienie o odrzuceniu maila przez serwer odbiorcy.

Jeśli byłabyś tak dobra wyiksuj dane osobowe i zacytuj odpowiedź mailera
        lub przynajmniej nazwę poczty odbiorcy i IP zablokowanego serwera nadawcy.
        Na razie wiemy o odrzucaniu adresów serwerów Onetu przez pocztę Microsoftu.
    • wariant_b Odbicia poczty na serwerach MS - konkluzja 21.09.22, 21:27
      Dzisiejsze próby wysyłania maili na adres mojego konta na outlook.com (lub analogicznie
      na dowolny inny adres poczty Microsoftu) zakończyły się niepowodzeniem (twarde odbicie)
      więc wysłałem zgłoszenie do supportu Outlook. Z otrzymanej odpowiedzi wynika, że nie jest
      przewidywane złagodzenie restrykcji związanych z ogromną ilością spamu pochodzącego
      z serwerów Onetu z których korzysta poczta.gazeta.pl

Okazuje się, że Microsoft ma ciekawą politykę - podstawę do oceny reputacji serwerów
      stanowią wiadomości oznaczone przez odbiorców jako śmieciowe (junk), a współpracujący
      z MS dostawcy poczty są powiadamiani i otrzymują do wglądu i oceny kopię maili
      i powinni u siebie zastosować rozwiązania eliminujące ich nadawców.

W tej sytuacji musimy czekać na działania właściciela Onetu (RAS) i mieć nadzieję,
      że kroki zaradcze zostaną szybko podjęte i z kont gazety będzie można wysyłać maile
      na adresy poczt należących do Microsoftu. Na razie nie jest to możliwe.
    • wariant_b Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 08.10.22, 11:16
      Miesiąc minął od zgłoszenia problemu, a maile z gazeta.pl dalej są
      odbijane przez serwery pocztowe Microsoftu. Rozumiem, że ciągle
      jesteście w trakcie realizacji poprawienia wskaźnika dostarczalności
      wiadomości na wskazane serwery
      .

Czy można się dowiedzieć, jaki jest aktualny stan wyjaśniania problemu
      i kiedy można się spodziewać rozwiązania?
    • yenna_m Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 07:58
      Mam odbicia ale nie moich maili.
      Nie macie aby włamu albo wycieku danych?

Wyslalam 2 przyklady na pomoc@agora.pl
      • yenna_m Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 08:33
        Niestety, te wiadomosci nie dotrą bo nastąpilo miekkie odbicie.
        • bagienny Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 09:51
          Miękkie odbicie oznacza, że wiadomość nie została jeszcze dostarczona i będą ponawiane próby jej dostarczenia. Jeżeli otrzymasz informację o twardym odbiciu (oznacza, że wiadomość nie została dostarczona) skontaktuj się z pomocą pomoc@agora.pl
          • yenna_m Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 09:54
            No ale ja mam odbicie ze skrzynki pomoc@agora.pl bo Wam podeslalam 2 maile mailer-daemon do obejrzenia. Ponoc wyszly z mojej skrzynki i sie odbily ale ja ich nie wysylalam.

Po prostu to sprawdzcie, czy to nie grubsza sprawa na serwerze.
            • bagienny Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 10:10
              To nie jest "grubsza sprawa".
              Otrzymasz odpowiedź. Proszę o cierpliwość.
              • yenna_m Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 12:03
                Czyli mam sie spodziewac odpowiedzi w stylu "bla bla bla, przemijajace trudności, bla bla konserwacja, bla bla, cośtam cośtam, aktualizacja systemu, nieponaszejstronie"? ;) :D xd
                • wariant_b Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 13:33
                  yenna_m napisała:

> Czyli mam sie spodziewac odpowiedzi w stylu "bla bla bla, przemijajace trudności, bla bla
                  > konserwacja, bla bla, cośtam cośtam, aktualizacja systemu, nieponaszejstronie"? ;) :D xd

Zapewne tak - administratorzy nie interesują się treścią korespondencji mailowej,
                  a na razie trudno podejrzewać, że np. wystąpił wyciek danych z kont użytkowników,
                  a więc coś, na co musieliby zareagować.

W tego typu przypadkach najczęściej sami jesteśmy źródłem wycieku informacji.
                  Musisz spróbować ustalić (przypomnieć sobie), czy nie podawałaś gdzieś adresu
                  mailowego np. w związku z jakąś atrakcyjną ofertą mailową lub zawartą w reklamie.

Trzeba sprawdzić dokładnie posiadany sprzęt pod kątem niechcianego oprogramowania.
                  Złośliwe oprogramowanie może uzyskać dostęp do informacji, może również
                  przekazywać je dalej lub wykorzystywać na miejscu np. do wysyłania własnych maili.

Odbierane wiadomości o niedoręczalności poczty forwardować na pomoc@agora.pl
                  w celu ich analizy lub analizować samodzielnie. Mogą posiadać załączniki.
                  • yenna_m Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 14:17
                    Dla mnie to nie jest specjalny problem, ale jednak wolę poinformować adminow o sytuacji. Bo to czasem jest objaw włamu na serwer ;)
                    • wariant_b Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 20:06
                      Ty musisz wykluczyć przypadek włamu na twój komputer/smartfon, bo jeśli nastąpiła
                      kradzież danych użytkowników na serwerze pocztowym lub gazetowym, to nie mamy
                      jak na to zareagować, a swój sprzęt musimy mieć pewny.

Moja teoria jest taka, że może to jednorazowy błąd u spamera masowo wysyłającego
                      maile na swoje listy adresatów. Coś poszło nie tak i poprzesuwały się pola danych,
                      mail przypuszczalnie miał trafić do ciebie, a zamiast tego próbował nadać się
                      w twoim imieniu. Ale nie mam tego jak potwierdzić, bo zrzuty ekranowe mało czytelne.
                      Możesz mi przesłać posty z odpowiedziami mailera na moje konto gazetowe.
                      Jeśli w załączeniu przesłał treść kwestionowanego maila, to oczywiście z załącznikami.
        • wariant_b Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 11:41
          yenna_m napisała:

> Niestety, te wiadomosci nie dotrą bo nastąpilo miekkie odbicie.

A czy pierwsza wiadomość w ogóle miała dotrzeć do adresata: info@carofarm.com w Japonii?
          Serwer zgłasza błąd: 553 sorry, that domain isn't in my list of allowed rcpthosts (#5.7.1)
          oznaczający próbę nieautoryzowanego użycia serwera nadawczego z adresu 43.253.222.20
          należącego do również japońskiej firmy accelia.net

W drugim mailu po prostu brakowało adresata.

Oba maile wyglądają na wynik działania szkodliwego oprogramowania, które umieściło twój
          adres gazetowy jako adres zwrotny.
          • yenna_m Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 10.11.22, 12:01
            To nie moje maile ale wracaja do mnie.
            Nie wiem, dokad mialy iść.
            Moze ludzie od gazetowej piczty wiedzą ;)
    • Gość: Arek Re: Odbicia poczty na serwerach MS. IP: *.150.165.167.skyware.pl 24.11.22, 19:45
      Cierpliwość się kończy... Czy jest cień szans że poczta zacznie poprawnie funkcjonować?
      • bagienny Re: Odbicia poczty na serwerach MS. 25.11.22, 15:09
        Poczta funkcjonuje poprawnie. Jeżeli występuje problem zapraszam do kontaktu z działem pomocy pod adresem pomoc@agora.pl
    • wariant_b Problem odbicia poczty na serwerach MS ustąpił 01.12.22, 12:42
      Od pewnego czasu wszystkie maile kontrolne zarówno z gazeta.pl jak i op.pl
      dochodzą poprawnie, więc przypuszczalnie problem został usunięty.
      • Gość: Arek Re: Problem odbicia poczty na serwerach MS ustąpi IP: *.centertel.pl 05.12.22, 11:51
        Tydzień było dobrze i dzisiaj znowu twarde odbicie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka