Dodaj do ulubionych

Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie?

13.06.10, 10:53
Czy ktoś coś wie na temat tego fotelika? Testował ktoś? Wyników testów
zderzeniowych nie znalazłam, niestety. Sama firma Graco kojarzy mi się nie
najlepiej, czyli z fatalnej jakości, megaplastikowymi wózkami. A fotelik
wygląda ładnie, co, oczywiście, większego znaczenia dla bezpieczeństwa dziecka
nie masmileA generalnie idea jest taka, że szukam fotelika, w którym moje dziecko
będzie mogło jak najdłużej jeździć przypięte 5- punktowymi pasami i szukam
alternatywy dla Recaro.
Obserwuj wątek
    • tracey1 Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 18.06.10, 17:48
      Moi znajomi kupili niedawno ten fotelik, szczerze mówiąc, nie
      szukali patrząc na wyniki testów, tylko szukali w ogóle fotelika,
      którego mogliby używac jak najdłuzej. Nautilusa wg nich można używac
      do 12go roku życia.Na razie są bardzo zadowoleni, fotelik jest
      solidny, material obiciowy dobrze znosi pranie, ma uchyty na kubek.
      Mi tez sie podoba, wprawdzie moja starsza corka jest jeszcze na
      niego za mała, ale w sumie za taką cenę warto moim zdaniem kupic
      fotelik, który wystarcza na tak długo.
      A propos Graco, ja akurat miałam podobne skojarzenia co do tej
      firmy, jeśli chodzi o wózki do niedawna, ale szukając wózka dla
      drugiej córci oglądałam Graco Symbio- kurcze chyba jakis przełom w
      tej marce! serio..oblukaj sobie w necie
      • ilhenny Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 19.06.10, 00:04
        tracey1 napisała:
        Na razie są bardzo zadowoleni...
        A moje pytanie brzmi, z jaką prędkością mieli wypadek? Jeśli z żadną, to nie
        można mówić, że jest się zadowolonym z fotelika.
        • tracey1 Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 20.06.10, 14:54
          ilhenny, może bez przesady... mi samej zdarzało się być zadowolona
          lub nie z fotelika, ponieważ jeden model sie np. źle wpinał albo
          miał głupio prowadzone pasy - na nóżkach dziecka, zamiast pod
          spodem, pod fotelkiem (to była kolyska).. Teraz mam inny, innej
          firmy, i jestem zadowolona. A wypadku nie mielismy.
          • ilhenny Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 22.06.10, 10:46
            Jeśli fotelik nie ma potwierdzonych niezależnych testów, to możemy napisać, że
            łatwo się zapina, ma ładną tapicerkę, ale nie że jest się zadowolonym.
            Zadowolonym można być po wypadku jak fotelik sprawdzi się i uratuje życie. Takie
            jest jego przeznaczenie i trzeba zmienić myślenie, iż to zło konieczne, żeby nie
            zapłacić mandatu.
          • 1mzeta Z góry przepraszam ale buahahahaaaa.... 01.08.13, 19:12
            Jak dla ciebie najważniejszymi parametrami jest materiał obiciowy, uchwyty na kubki i to , że fotelik na długo starcza, a nie to, że ma dobre wyniki w testach no to sorry ale coś jest "nie halo". I popieram wypowiedź wyżej- zadowolonym to można być jak się miało wypadek i dziecku nic poważnego się nie stało.
        • jakubus4 Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 03.08.13, 16:39
          Aha, czyli nie mając wypadku nie można być z niczego zadowolonym hehehe
    • malami259 Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 31.07.13, 19:57
      No my akurat od niedawna mamy NAutilusa i jak na razie zadowoloni jesteśmy i to bardzo.Wygodny dla maluszka, bezpieczny, ma wszelkie atesty, testy zderzeniowe na 3pkt. A w smyku trafiliśmy na fają promocję i zniżka na fotelik zwala z nóg.smile
      • 2szara-myszka Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 25.09.13, 16:03
        No my także kupiliśmy za namową siostry męża Nautilus Graco i chwale sobie fotelik. Grunt to bezpieczeństwo i wygoda mojej pociechy
        • mrukumaster Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 25.09.13, 20:25
          No nie wiem czy taki bezpieczny i och ach bo ma 3* ale nie tak blisko 4* i do tego dla małego dziecko stanowczo mówimy nie
      • literuwka Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 27.09.13, 17:52
        No tez juz dołączyliśmy do grona posiadaczy Nautilusa i jak na razie fotelik sprawuje się ok, a córeczka uwielbia w nim podróże od pierwszego razusmile Wygodny, bezpieczny, no i zapina sie łatwo. Pasy też ok bo koleżanka moja miała problem żę się dziecko nie dopinało w swoim foteliku. Tu problemu nie ma
        • gapina2 Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 29.10.13, 18:52
          Oglądałam dzisiaj Nautilus Graco w sklepie bo jestem na etapie poszukiwań fotelika dla syna ma 8 mc.Wpadł mi w oko ten model akurat i tak szukam opinii na jego temat. Piszecie że 3 punkty ma w testach adac a z tego co już sie dowiedziałam są na 5 więc nota 3 to dobrze przecież? Pasy bezpieczeństwa są ok, atesty ma wszelkie. Ale mam dylemat...
          • sabina_online Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 29.10.13, 20:57
            Do jakiego samochodu(marka,model,rocznik)?Bo nie każdy fotelik pasuje do każdego samochodu sad Jaki budżet? Taki maluch powinien jeździć tyłem do kierunku jazdy a od 9kg do 36 żaden fotelik nie wytrzyma, bo maksymalny okres przydatności to ok. 5 lat, a przepisy wymagają przewozić do 12 roku życia i 36kg smile
          • gapina2 Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 31.10.13, 20:49
            No synek ma 8 miesięcy ale juz jest duży i ze swojego fotelika wyrasta. Jak go przymierzałam do Nautilusa Graco właśnie to spokojnie siedzi, głowa mu bynajmniej nie wisi, nie wystaje.No tak to ok. Samochód mamy Opla Astrę rocznik też potrzebny ? Sprzedawca mnie tak nie wypytywał o szczegóły samochodu
            • sabina_online Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 01.11.13, 19:56
              tak smile A w jakim dotychczas jeździ foteliku oraz jaki budżet?
            • dol-ger Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 02.11.13, 21:59
              Nie każdy sprzedawca jest kompetentny. Dla takiego makucha celuj raczej w 9-18 KG Dziecko minimum do 13 kg powinno jeździć tylem do kierunku jazdy, a im dłużej tym lepiej, w odpowiednim foteliku oczywiście.
              • sana-nka Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 24.11.13, 23:40
                Powiem szczerze nie wyobrażam sobie naszego synka 3 letniego wożonego tyłem...nie ma opcji by mi tak wysiedział. Nautilusa mamy od roku ponad i sprawuje się dobrze. Bynajmniej dziecko siedzi w nim stabilnie, pasy trzymają jak trzeba.Wiadomo że sprzedawcy bywaja niekompetentni bo chcą sprzedać towar, my juz jednak uzywamy fotelika i jesteśmy zadowoleni.
                • turnesolka Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 25.11.13, 20:29
                  Nie rozumiem skąd się biorą te komentarze że 2-3 latnie dziecko nie usiedzi tyłem? Jeśli przenosi się doświadczenia z końcówki używania pierwszego fotelika to jest to całkowicie błędne założenie. Przy pierwszym foteliku i około rocznym dziecku nie kierunek jazdy jest problemem a to że fotelik jest bardzo nisko i dziecko nic nie widzi przez szyby. Kolejne foteliki tyłem są już wysokie i dziecko widzi doskonale w bok i przez tylnią szybę.
                  Osobiście dla 3 latka właśnie mamy 2 foteliki - główny nadal tyłem Besafe i dodatkowy Nautilus właśnie. Synek jeździ tak samo chętnie tyłem i przodem. Tak samo bez problemu wsiada do jednego i drugiego. Zapina się go odrobinę łatwiej w Nautilusie, choć to tak naprawdę kwestia przyzwyczajenia. Ja używam częściej Besafe'a i łatwiej mi zapiąć pas w Besafe'ie, mąż na odwrót. Myślałam, że na tą zimę to już bankowo Besafe będzie za ciasny a tu niespodzianka - nawet w kombinezonie nie ma problemu.
                  Jedyny mankament fotelika tyłem to to, że zajmuje masakrycznie dużo miejsca i jazda w samochodzie klasy compact na fotelu przez fotelikiem jest niewygodna/niemożliwa. W samochodzie klasy sedan nie ma większego problemu. Oczywiście montaż tego fotelika w aucie też jest trochę dłuższy i trudniejszy. To są jednak mankamenty dość błache w porównaniu do różnicy w bezpieczeństwie.
                  • amtiredof Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 30.11.13, 14:13
                    turnesolka napisała:

> Jedyny mankament fotelika tyłem to to, że zajmuje masakrycznie dużo miejsca i j
                    > azda w samochodzie klasy compact na fotelu przez fotelikiem jest niewygodna/nie
                    > możliwa. W samochodzie klasy sedan nie ma większego problemu.

Oczywiście nie ma znaczenia, czy auto jest sedan'em, kombi, lift-back'iem, czy hatch-back'iem.

Jeśli fotelik montowany jest tyłem iso-fix'em, to decydujący jest rozstaw osi, czyli klasa auta. Jeśli montowany jest tyłem pasami, decydująca jest długość siedziska kanapy.
                    • turnesolka Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 11.12.13, 20:46
                      o matko a ty już nie masz się czego czepiać??? Chyba odrobina zdrowego rozsądku wystarczy żeby zrozumieć że aby BeSafe tyłem się zmieścił i dało się przed nim wygodnie siedzieć to samochód musi być większy niż kompakt. Dla mnie ta następna klasa nazywa się sedan czyli np. Toyota Avensis, Opel Insignia, Saab 95 etc. Kwestia tyłu samochodu jest mniej ważna aczkolwiek z mojego doświadczenia samochody z mocno spadającymi z tyłu dachami (Insignia nawet Combi) są upierdliwe przy fotelikach tyłem bo jest mało miejsca do wsadzania dziecka, bo wsadzasz go w najniższym miejscu. Pod tym względem najlepiej wsadza mi się synka do Skody Roomster!
            • turnesolka Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 25.11.13, 20:30
              Nautilus, choć fajnym fotelikiem jest dla 8mcznego dziecka się kompletnie nie nadaje. Tak koło 2 lat ujdzie.
              • alinkaaz Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 30.11.13, 01:31
                Czemu niby dla 8 mc dziecka sie nie nadaje? Wagowo ok no a przeciez Nautilus Graco ma jakas wkładke dla mniejszych dzieci, z tego co mi mówiła sprzedawczyni nawet dodatkowo absorbująca wstrząsy.A i regulacja wysokości jest, pasy 5 punktowe więc i zapnac jest dobrze takiego szkraba. Ja to sie obawiałam w drugą strone jak dla starszaka choć wiem że ok bo koleżanka używa też dla 5 latka i jest dobry.
                Ja sie teraz właśnie przymierzam do zmainay naszego fotelika i ten Nautilus jest na liście jak na razie na pierwszym miejscu
                • turnesolka Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 11.12.13, 20:40
                  dla 8mcznego dziecka jest po prostu za obszerny i takiego malucha zdecydowanie jeszcze trzeba tyłem wozić
                  piszę to po prostu na podstawie naszych doświadczeń z BeSafem i Nautilusem.
                  Do Besafe'a synka przesadziliśmy ok 11 mca i było akurat. Mieścił się jeszcze spokojnie w pierwszym foteliku (Jane Strada) dla masakrycznie się wkurzał że nic nie widzi i usiłował siedzieć bardziej pionowo. Po przesiadce do BeSafe'a mimo że nadal siedział tyłem uspokoił sie bo wszystko widział. Dokupiliśmy tylko szybko spinacz do pasów bo inaczej trochę się zsuwały z ramion. Spinacz używamy nadal zwłaszcza teraz jak jest zimno i jeździ w kombinezonie. Tak znam teorię, że dziecko powinno jeździć bez kurtki ale wg mnie to największy idiotyzm jaki słyszałam i w naszych warunkach klimatycznych bez garażu nie do zrealizowania. Jak spinam pasy na piersiach tym spinaczem (oryginalny BeSafe) to nie ma szansy żeby dziecko się wyślizgnęło, nawet jakby kurtka była z teflonu.
    • makaczkaa Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 05.12.13, 23:09
      Testy na 3 teraz, wiem że bylo więcej rok temu jeszcze. No my akurat mamy Nautilus Graco i powiem że fotelik ok, wygodny, bezpieczny, dziecko odpowiednio stabilnie siedzi...czego więcej trzeba? My go testowalismy i na małym synku i na córeczce mojej przyjaciółki ktorą wiozłam jak wróciły z Angli. No i zarówno mój Kacperek roczniak jak i Jagoda - 7 latka odpowiednio w foteliku byli zamocowani, pasy na swoim miejscu. No ja jestem zadowolona
      • konicz_ynka Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 31.12.13, 01:04
        Dla mnie będzie opinia dobra...Fotelik ma atesty, rośnie wraz z dzieckiem, niewiele waży i łatwo się go montuje, ma specjalne oznaczenia więc to proste dla każdego.A moja córeńka uwielbia w nim jeździć a to istotne było bo marudna jestsmile Graco nautilus polecam także, warto poszukać filmów z jego testów, pomoga wam podjąć decyzję jak mnie i mężowi.
      • eska1311 Re: Graco Nautilus 9-36 - jakie opinie? 02.03.14, 15:13
        Ja właśnie teraz będę zmieniać fotelik córce ma 3 lata 18 kg i 100cm wzrostu i nie wyobrażam sobie aby ona siedziała tyłem do kierunku jazdy. Właśnie mam okazje kupić Graco nautilus nowy za 399zł z mojego Banku 399zł plus pkt i powiem że bardzo mi się spodobał wcześniej miała kinderkraft ale ułamał się haczyk od oparcia i chcemy coś porządnego poprzedni niewypał prezent smile Dodam ze córa jest szeroka też w barkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka