Dodaj do ulubionych

9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp

11.10.10, 10:56
Witam,
Synek ma 8,5 miesiąca, waży ok 11 kg, jeździ w Maxi Cosi citi. Zaczynam interesować się kupnem kolejnego fotelika, bo w tym citi już zaczyna wystawać mu głowa, a do tego jest już w grubszej kurtce ściśnięty jak śledzik.
I teraz proszę o porady. Sugeruję się testami ze strony fotelik.info i tam wybrałam 2 foteliki: Romer Duo Plus i Maxi Cosi Pearl. W Romerze fajne jest to, że można montować i do isofixa i pasami. Nie wiem czy tak można tez w MC Pearl? Który z tych fotelików jest lepszy?
Dziecko jest wożone w toyocie avensis 2004r combi oraz w vw passat 2007 combi.
Często fotelik przekładamy, więc zależy mi żeby montowanie i demontowanie fotelika szło dość sprawnie. Proszę o porady czy któryś z 2 ww fotelików spełnia te wymagania?
No i jeszcze pytanie: wiem, że najbezpieczniej jest wozić dziecko tyłem: czy ten warunek wziąć jako najważniejszy i pod tym kątem wybierać fotelik, czy jest to tylko sugestia i wziąć pod uwagę pozostałe zagadnienia i wybrać jeden z 2 wymienionych wyżej (Romer lub MC)?
Przepraszam za chaotyczność tego postu, liczę że pomożecie mi uporządkować myśli w tym temacie i wybrać najlepiej dla dziecka.
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 11.10.10, 11:10
      Ja z Romera wybrałbym Safefix Plusa bo ma obszerniejsze siedzisko od 2 pozostałych wymienionych. Pearl nie można montować Pasami on wykorzystuje tylko i wyłącznie bazę familyfix która jest tylko na isofix. Tyłem jest bezpiecznie ale przy przekładaniu między samochodami to już nie będzie tak przyjemnie. Safefix plus po zamontowaniu pasami siedzi mocno bo ma dodatkowo stopę. Przy Duo plusie zaleca się używania dodatkowo pasa toptether którego posiadaczem Twój samochód nie wiem czy jest.
      • forumowiczka.to.ja Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 11.10.10, 12:56
        Drążę dalej: czyli fotelik Romer Safefix Plus TT można montować za pomocą bazy Isofix oraz alternatywnie samymi pasami?
        Nasze samochody nie posiadają pasa TopTether, ale na filmiku instruktażowym widziałam, że taki pas jest dodany do fotelika - czy warunkiem prawidłowego zamontowania fotelika jest użycie pasa TopTether? Czy może on być montowany tylko isofixem albo pasami bez TT?
        • ilhenny Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 11.10.10, 15:48
          samochody mają punkty TT, a jedynym fotelikiem który można montować bez pasa TT jest Duo czego ja zdecydowanie odradzam, siły są za duże a pas TT przyjmuje większość tej energii
          • mrukumaster Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 11.10.10, 19:54
            Dlatego żeby nie było zabawy lepszym wyborem jest Safefix plus a nie TT czyli wersja ze stopą która przy mocowaniu na pas dużo daje smile
            • ilhenny Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 11.10.10, 20:46
              Z tym modelem można tak zrobić, jednak jest jeden wielki problem z fotelikami isofix 9-18 kg, waga, ważą tyle że kobitka jest bez szans na samodzielne przełożenie fotelików, albo zrobi to raz i kupi drugi do następnego samochodu.
              • forumowiczka.to.ja Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 11.10.10, 21:41
                Panowie, to polećcie coś sensownego. Nie upieram się przy isofixie, w innym moim wątku poleciliście chyba Romera Kinga. Czy to jest nr 1 jeśli chodzi o przedział 9-18 (mam na myśli moje ww potrzeby)? Czy może jest coś jeszcze lepszego?
                Czy warto kupić 9-18, czy można od razu 9-25 albo nawet 9-36 i nie poczuje się różnicy? Dotychczas spotkałam się z opiniami, że jednak warto stawiać na mniejsze przedziały, a co Wy o tym sądzicie?
                • ilhenny Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 11.10.10, 21:54
                  też tak uważam, a nawet uważamy, lepiej 9-18 chyba że dziecko jest wielkie, ma to być fotelik do drugiego auta, itd.
                  co do konkretnego modelu, każdy ma wady i zalety i trzeba wypośrodkować do swoich potrzeb
                  • forumowiczka.to.ja Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 11.10.10, 22:02
                    To podpowiedz proszę jeszcze na jakie modele zwrócić uwagę oprócz Kinga? W tym gąszczu fotelików zanim znajdę coś konkretnego to dzieciak mi przeskoczy na 15-36 wink Bo rozumiem, że w tym przedziale, przy częstym przekładaniu fotelika nie ma co inwestować w isofix?
                    • ilhenny Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 11.10.10, 22:43
                      King, Tobi, Comfort X3, Axiss, Priori XP
                      • ponponka1 Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 12.10.10, 09:29
                        MC Mobi (9-25) - montowanie tylem i przodem, Britax Multi tech (9-25)- tylem i przodem, Izi KID lub Combi na pasy

a tu cos do przemyslenia ze warto tylem
                        forum.gazeta.pl/forum/w,572,116041912,117090472,Jeszcze_kilka_innych_danych.html
                        a dzwiganie da sie przezyc jesli w gre wchodzi zdrowie i zycie dziecka
                        • forumowiczka.to.ja Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 12.10.10, 09:35
                          Z tego co widzę na fotelik.info britax multi tech nie zdał testu - ocena 2, więc to chyba nie jest dobry wybór. Nie ma ocen MC Mobi.
                          • ilhenny Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 12.10.10, 10:11
                            ponponka1 ma dobre intencje, bo warto wozić dzieci tyłem, jednak za dużo jest w poście błędów, również w przytoczonym wątku
                            tylko Combi można montować tyłem i przodem, oraz Fair G 0/1 Isofix po zastosowaniu odpowiedniej platformy, inne foteliki nadają się do zamontowania w dobrym sklepie i nie ruszanie ich, bo montaż jest skomplikowany
                            • forumowiczka.to.ja Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 12.10.10, 10:22
                              Pewnie, ja nie podważam dobrych intencji ponponki, bardzo dziękuję za porady, jednak chyba zdecyduję się na kinga. Mam nadzieję, że dość łatwo się montuje....
                            • mamatymona2010 Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 16.05.11, 13:27
                              Od jakiegoś czasu szykam fotela 9-18. Chciałabym tyłen do kierunku jazdy ale niestety sprzedawcy odradzają z powodu trudności montażu - dość częśto będziemy przekładać fotel do innego samochodu. Nadmienię iż jeden to golf IV a drugi toledo - obydwa nie mają specjalnych punktów kotwiczenia przy fotelach przednichsad Mobi więc odpada za skomplikowanie operacji. Zastanwiam się nad besafe combi ale nie wiem czy wielokość samego siedziska nie jest skalkulowana bardziej na 0kg niz 18kg sad bo wydawał mi się mały. Czy jest inny fotelik warty uwagi?
                              Przymierzaliśmy już fotele przodem - king plusa i duo plusa (king odpada w toledo - pas jest za długi i wchodzi na skorupę co powqoduje złe mocowanie). Duo wg mnie ma mały fotel (syn ma 15miesięcy i ok. 12 kg). Prosze o pomoc - pilnie - jeździmy jeszcze w mc cabrio ale to ostatnie podrygi bo główka jest jużna równi i tylko patrzec jak będzie wystawała.
                              Pytanko do Ilhenny - gdzie można Cię spotkac face to face? Mówisz ze lepiej osobiscie niż zdalnie - stąd pytanie. pozdrawiam
                              • ilhenny Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 16.05.11, 13:33
                                Mobi i Combi montuje się bardzo podobnie jak już się dojdzie do wprawy i zostawi uchwyty to trwa to 5 minut tak więc chyba nie ma sensu kombinować tylko nauczyć się montować

są ludzie w Warszawie Łodzi Krakowie Wrocławiu Gdańsku i Olsztynie do których mam jakieś kontakty i na pewno znają się na montażu
                                • mamatymona2010 Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 16.05.11, 13:46
                                  dziękuję. Kurczę bardzo chciałabym fotel tyłem - mały teraz nic a nic nie protestuje - dlatego sądzę ze dopóki nie zazna jazdy przodem będzie mu dobrze jechac tyłem smile A co powiesz o fotelu Bimbo (chyba fair bibmo). Podoba mi się to że można potem przełożyć do jazdy przodem (gdy np. okazała się że mały wymiotuje tyłem).
                                  Jestem z Warszawy - gdzie warto jechac po dobre rady i pomoc?
                                  • mamatymona2010 Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 16.05.11, 13:57
                                    mamatymona2010 napisała:

> dziękuję. Kurczę bardzo chciałabym fotel tyłem - mały teraz nic a nic nie prote
                                    > stuje - dlatego sądzę ze dopóki nie zazna jazdy przodem będzie mu dobrze jechac
                                    > tyłem smile A co powiesz o fotelu Bimbo (chyba fair bibmo). Podoba mi się to że m
                                    > ożna potem przełożyć do jazdy przodem (gdy np. okazała się że mały wymiotuje ty
                                    > łem).
                                    > Jestem z Warszawy - gdzie warto jechac po dobre rady i pomoc?

ojjjj dokopałam się do info o tym bimbo - strasznie malutki ten fotelik.
                                    Co innego w takim razie???? Biorę pod uwagę fotel przodem - romer safefix - jednak tył mnie przekonuje ze względu na bezpieczeństwo. Crash testy nie pozostawiają złudzeń w tym temacie. Pomocy.
                                    • ilhenny Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 16.05.11, 14:12
                                      Fair jest dość normalnych rozmiarów i można montować go na dwa sposoby najlepiej z wykorzystaniem platform isofix
                                      kontakty rozdaję na maile
                                      • mamatymona2010 Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 16.05.11, 14:52
                                        ale jest mniejszy od mc mobi sad więc skoro trudność montażu jest podobna lepszy jest mobi? Czy się myle czy adac ich nie testował?
                                        a jaką masz opinię na temat besafe combi (tyłem). Czy z doswiadczenia wiesz że dziecko 15, 18kg mieści się tam bez problemowo? w kurtce zimowej równiez?
                                        A może są nan rynku inne warte uwagi fotele tyłem?
                                        A z foteli przodem, który polecasz?
                                        prosze o kontakty na maila: mamatymona2010@gazeta.pl
                                        Z góry bardzo dziekuje.
                                        • maeve_binchy Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 16.05.11, 16:06
                                          moj synek ma prawie 3 lata, 17kg, 100cm i miesci sie bez problemu w be safe, nawet w grubszej kurtce, Jedyny problem dla nas w tej chwili, to obawa, ze szybko przekroczy 18kg i bedzie musial zmienic fotelik (ale waga raczej wynika z jego wzrostu, bo jest sredniej budowy)
                                          do besafe przesiadl sie, jak mial 13 miesiecy i ca. 11kg
                                          • mamatymona2010 Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 16.05.11, 21:26
                                            dziękuje. dzis mierzyłam syna do basefa combi (isofix) i jest ok, ma jeszcze sporo mniejsca, pozycja tez ok, trochę mało miejscan a fotelu pasażera ale nie ma tragedii, fotel generalnie mi sie podoba, młody tez czuł się w nim dobrze. To najlepsza - najbezpieczniejsza opcja dla dziecka - czy sie mylę?
                                            • ponponka1 Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 18.05.11, 14:24
                                              Nie mylisz sie smile
                                              • mamatymona2010 Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 18.05.11, 15:02
                                                a co z isofixem? Czy stare (golf IV z 1998 i toledo z 2000r) isofixy eliminują wkońcu combi na iso tyłem czy nie? Tam są złe isofixy? wtedy lepiej combi na pasy? i zabawa z przekładaniem z auta do auta (ryzyko popełnienia błędu przy montażu itd.) Jak to jest? CZy combi na iso w starym isofixie (patrz wyżej) jest mniej bezpieczny od jakiegokolwiek (w granicach rozumu) fotela przodem na iso czy pasy? Proszę o pomoc. Zagłupiałam z tymi isofixami już na maksa.
                                                • mrukumaster Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 18.05.11, 15:08
                                                  A masz samochód od nowości i masz 100% pewność, że nie miał dzwona? To samo przy takim wieku auta trza sprawdzić czy rdza gdzieś już tam się nie pojawiła. To jest jednak starszy samochód i nie masz pewności co do wytrzymałości czy już chociażby klasy tego iso.
                                                  • mamatymona2010 Re: 9-18 na 2 auta + kilka pytań: przod/tył itp 18.05.11, 15:39
                                                    no nie mam pewności, niby nie był bity ale....czyli olać te isofixy i brac na pasy chyba tzreba. a jak bym zdecydowała się na fotelik montowany przodem (romer safefix) to sprawa z iso ma się tak samo czy w przypadku montożu przodem jakoś inaczej to działa - inne siły i ibciążenia na iso? Hmmm to tak myślę że Ci wszyscy którzy mają fotele na iso i mają używane auta (w domysle bez 100%pewności braku dzwona) tomają teraz ból głowy jak wczytają się w takie fora sad O matko - im dalej w las ..... smile ale dzieki za wskazówki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka