Dodaj do ulubionych

czy maxi cosi będzie pasował do mojego samochodu?

17.11.10, 13:07
Witam!
Samochód który posiadam to opel corsa 4 drzwiowy (1997r.). Chciałabym córce (10 m-cy jeszcze nie siedzi) zapewnic maksymalny komfort jazdy i staąd moje pytanie..... Czy fotelik maxi cosi priori zmieści się do tego samochodu? Czy bedzie wygodny i dla niej i dla mnie jako osobe "wkładającą" ją do tego fotelika?
Jeżeli nie, to prosze o jakąs inna propozycję.
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 17.11.10, 16:31
      OK, pamiętaj że dziecko musi umieć siedzieć samodzielnie
      • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 17.11.10, 18:15
        Tak tylko, że fotelik potrzebuje na juz bo córka waży 10 kg i ma 80 cm, wyrosła już z bujaka a często z nią jeździmy. Więc co w tej sytuacji? Moze jakiś fotelik z przedziału 0-18? pozdrawiam
        • bitabob Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 17.11.10, 18:32
          Piszesz że wyrosła z fotelika 0-13 kg. To znaczy że wystaje jej główka ponad oparcie fotela, lub nie można prawidłowo poprowadzić i zapiąć pasów? Wyjęłaś już wkładkę redukcyjną dla noworodka?
          • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 17.11.10, 18:54
            Wkładke dla noworodka wyjęłam juz dawno temu, jakieś pół roku. Teraz wystaje jej głowa w tym bujaku 0-13 kg.
            • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 17.11.10, 19:07
              jowitka345 napisała:

> Teraz wystaje jej głowa w tym bujaku 0-13 kg.

Mało tego, że wystaje jej głowa to jeszcze nogi i jak jedziemy samochodem to strasznie krzyczy bo nie może nóg wyprostować.
              • ilhenny Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 17.11.10, 19:33
                no to mamy problem bo nie możemy zamontować fotelika przodem, a 0-18 w większości nie będą pasowały
                nogi mogą wystawać to nie jest problem, problemem jest wystająca głowa, musicie się przemęczyć, proponuję sporą ilość ćwiczeń rechabilitacyjnych, a jeździć wtedy kiedy śpi, za miesiąc powinno już być OK i wtedy wsadzić dziecię do nowego fotelika, przykładowo MC Priori XP i wozić w pozycji troszkę rozłożonej, tak żeby główka leżała anie podnosiła jej jak to robi pewnie teraz z ciekawości świata
                • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 17.11.10, 20:05
                  Problem w tym, że mała nie spi w samochodzie a jeżeli juz to krótko. Własnie bardzo chętnie ogląda świat, ale, że nie siedzi jeszcze stabilnie to pozycja półleżąca bylaby tu jak najbardziej wskazana.
                  Pytałam o tego opla corse poniewaz ja nim jeżdzę z małą ale samochodem rodzinnym jest peugeot 307 SW ( 2002r.) i czy ewentualnie do niego można by JUŻ? zamontowac tego maxi cosi, tak aby zapewnic córce bezpieczeństwo i do tego komfort? Podróż z krzyczącym dzieckiem jest bardzo uciążliwa.
                  • ilhenny Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 17.11.10, 21:15
                    dobrze że piszesz o drugim samochodzie, bo w nim jest pionowe oparcie tylnej kanapy i sporo fotelików nie pasuje, Priori XP pasuje
                    jak bym was widział na żywo, to może bym zaryzykował wsadzenie jej do Priori XP, przez internet nie
                    • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 17.11.10, 21:19

ilhenny napisał:

jak bym was widział na żywo, to może bym zaryzykował wsadzenie jej do Priori XP
                      > , przez internet nie

To powiedz mi od czego zależy to ryzyko wsadzenia jej do priori? gdzie mozna Cię spotkać w realu?
                      Może zaproponuj mi coś co będzie lepiej pasowało w podobnej cenie, ja nie upieram sie przy maxi cosi.
                      dzięki
                      • mrukumaster Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 09:29
                        Tutaj nie chodzi o konkretną markę. Rozumiem, że mała ma problemy z siedzeniem spowodowane jakimiś przejściami (choroba itd itp) ? Jeżeli tak to trudno nam przez internet stwierdzić czy dziecko na tyle dobrze zachowuje się w foteliku aby mogło pojechać przodem do kierunku jazdy smile
                        • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 09:51

Fakt, że córka była operowana w wieku 6 m-cy(rozszczep podniebienia) ,ale zupełnie nie ma to związku z jej siedzeniem. Syn również w wieku 10 m-cy nie siedzał za stabilnie. Corka wstaje przy meblach i chodzi przy nich. Siedzi w wózku, na kanapie także, nie za długo ale jednak, po prostu woli raczkować i nie ma czasu na siedzenie. Po prostu ja się boje o jej kręgosłup i nie chce ze względu na to, że często z nią jeździmy i w długie trasy i nie chciałabym go obciążać.
                          • mrukumaster Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 10:11
                            Hmmm, ale jak siedzi to co przewraca się na bok bo nie utrzymuje ciała czy siedzi normalnie?
                            • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 10:23
                              W wózku siedzi, normalnie, nie kiwa sie na boki, na kanapie siedzi bardzo krótko bo od razu przewraca sie na brzuch i chce raczkować i wstawac do chodzenia. Generalnie woli chodzenie od siedzenia i dlatego uważam, że nie miała czasu nauczyć się siedzieć tak na 100%. Dostalismy fotelik 0-18 ale to firma "no name" i boje się jej w tym wozić i niby, ze to 0-18 to i tak pozycja bardziej siedząca niz nawet pół leżąca, ale jak ją tam wsadziliśmy ( w domu oczywiście) to siedziała spokojnie.
                              • ilhenny Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 11:03
                                jak już wiesz jest kilka warunków żeby wsadzić dziecię do fotelika przodem
                                mówi się, że musi umieć siedzieć żeby określić rozwój fizyczny, dzieci idą swoim tempem i nie mamy na to większego wypływu, jeśli raczkuje, chodzi podtrzymując się, to nie jest źle, najważniejszy jest kręgosłup i głowa dlatego w foteliku max to dwie godziny, więc rozumując logicznie w waszym przypadku trzeba rozłożyć fotelik żeby jak najmniej obciążać kręgosłup i skrócić do godziny, przerwa na rozprostowanie kości, piciu i dalej w drogę
                                napisz jaki masz fotelik 0-18
                                • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 11:50
                                  Fotelik który posiadam to Patti ECE R44/04 04301214
                                  Podejrzewam, ze zakupiony został w jakimś markecie.
                                  • mrukumaster Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 11:57
                                    Pewnie tak i do tego jest max do 13kg tyłem. Czyli rozumiem, że mała siedzi. Powiem może trochę drastycznie ale z praktyki wiem, że rodzice czasem sa przewrażliwieni. Jak dla mnie dziecko zapewne siedzi tylko nie ma na to czasu. Znam takie przypadki bo mam 2 owe w domu. Chociaż one z tych silnych co szybko chodzą i siadają. Ale jeżeli maluch chodzi przy meblach itd to pewnie jest ok. Jeżeli nie ma przez lekarza stwierdzonych problemów z mięśniami czy kręgosłupem to nie ma przeciwskazań. Tylko jak Ihenny napisał nie odrazu jazda 10godz. samochodem smile
                                    • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 12:36
                                      Nie mam żadnych zaleceń od lekarza, że kręgoslup czy napięcie mięśniowe. Neurolog oglądała i mówiła, że mała jest ok ale to było ze 4 m-ce temu.
                                      Czyli mam rozumieć, że mogę kupić jej maxi cosi priori bez obaw? i mogę mocować go w obydwóch samochodach przodem? smile
                                      • ilhenny Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 13:13
                                        jeśli nie ma przeciwwskazań lekarza, to powoli delikatnie pakujcie się do MC Priori XP maksymalną prędkość ogranicz do minimum
                                        • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 14:02
                                          Czym sie rózni priori od XP tak "po polsku"?
                                          Czy od Was expertów dowiem sie gdzie kupic oryginalne te fotele? (najlepiej w Łodzi?)
                                          W wątku obok wyczytałam, ze priori ma czarne pasy,a te co oglądałam na allegro mają szare i do tego cena ok 150 zl niższa.
                                          dałabym linka do aukcji ale nie wiem czy można uncertain
                                          • ilhenny Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 14:22
                                            możesz dać link, bo zawsze mogę go usunąć, ale nie musisz, bo prawie na pewno są to foteliki z poza oficjalnej dystrybucji czyli pominięciem Poltrade, napisz do mnie maila, a dam ci namiar na dobry sklep w Łodzi
                                          • bitabob Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 14:58
                                            zajżyj pod ten link. Ta sprawa była już poruszana na forum. forum.gazeta.pl/forum/w,97434,118134239,118172874,Re_jeden_fotel_do_corsy_alfy.html
                                            • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 15:16
                                              bitabob napisał:

> zajżyj pod ten link. Ta sprawa była już poruszana na forum. forum.gazeta.pl/forum/w,97434,118134239,118172874,Re_jeden_fotel_do_corsy_alfy.html

Jestem pierwszy raz na tym forum i winkdziekuję to bardzo przydatny link dla mnie .pozdrawiam
                                    • saras-wati Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 18.11.10, 14:37
                                      Rehabilitanci rozróżniają dwie rzeczy: czy dziecko siedzi oraz czy siada. Wcześniej siedzi posadzone i to całkiem stabilnie, a siada znacznie późniejwink
                                  • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 20.11.10, 20:49
                                    jowitka345 napisała:

> Fotelik który posiadam to Patti ECE R44/04 04301214
                                    > Podejrzewam, ze zakupiony został w jakimś markecie.

Czy ten fotelik możemy używać jako "zapasowy" np u dziadków w samochodzie na sporadyczne wyjazdy czy lepiej go wystawić na smietnik?
    • ilhenny Re: inny kolor pasów? 18.11.10, 15:56
      szare są OK
      ten sprzedawca wygląda że ma oryginały z Poltrade
      jeśli już szukacie staroci po kolorach, to niebieskie skorupy są stare
    • mrukumaster Re: inny kolor pasów? 18.11.10, 18:08
      Tak. Póki nie było niskiej ceny to nikt nie kupował tej tapicerki i się nie dziwię bo strasznie szybko ten róż łapie syfki smile
    • saras-wati Re: inny kolor pasów? 18.11.10, 19:03
      Dla mnie kolor to drugorzędna sprawasmile Jednak, gdybym w tej samej cenie miała wybór, to z pewnością nie kupiłabym gosuspicious Jednak przyznam, że w rzeczywistości ładniej się prezentuje niż na zdjęciachsmile No i pięknie pasuje do srebrnego lakieru, hehesmile
      • ilhenny Re: inny kolor pasów? 18.11.10, 20:01
        jak były nowością to miałem problemy z sprowadzeniem dla klientki, a teraz jest promocja zawsze jasne kolory są w promocji na koniec roku
        w Niemczech odwrotnie, wszyscy szukają jasnych i czarne są w promocji
    • ilhenny Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 20.11.10, 21:44
      nie nadaje się, brak zabudowy bocznej
      zakładam że dziadkowie będą jeździć po mieście, a tam największym zagrożeniem są zderzenia boczne, fotelik nie ma żadnej ochrony
      • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 20.11.10, 21:49
        ilhenny napisał:

> nie nadaje się, brak zabudowy bocznej
        > zakładam że dziadkowie będą jeździć po mieście, a tam największym zagrożeniem s
        > ą zderzenia boczne, fotelik nie ma żadnej ochrony

Czyli jutro z rana zaniose go na śmietnik..tylko jak to zrobić, żeby nikt go nie wziął "do używania"?
        • ilhenny Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 20.11.10, 22:08
          przecina się pasy
          ale był u mnie pół roku temu klient który chciał kupić pasy, maił w foteliku zamontowane pasy z plastikowymi klamrami od krzesełka do karmienia
          z drugiej strony jak ktoś nie ma żadnego, to może niech wozi w ogóle w takim
          • jowitka345 Re: czy maxi cosi będzie pasował do mojego samoch 20.11.10, 22:18
            Dziekuje serdecznie za rady smile
            Zorientuję się kto potrzebuje fotelika dla dziecka, a go nie stać na żaden i oddam.

P.S. MC priori XP juz zakupiony.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka