Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i...

09.12.10, 23:24
Witam i bardzo proszę o pomoc... Mój niemal 7-miesięczny synek wyrasta mi z pierwszego MC - w zimowym ubranku ledwo zapinam pasy - waży ok 9kg i mierzy ok 76 cm. W najbliższym czasie czeka więc nas przesiadka do czegoś większego.... i tu pojawia się problem - co wybrać. Ja jeżdzę Golfem IV 3d.(ze mną najczęściej Mały podróżuje) a mąż Astrą (wykorzystywana na dłuższe wyjazdy, ale ta raczej do wymiany w przeciągu roku)... Zależy mi przede wszystkim na bezpieczeństwie ale też wygodzie Malca, który należy do wysokich raczej szczupłych dzieci...

Tyle się naczytałam, że sama już nic nie wiem... Bardzo proszę znawców tematu o podpowiedzenie kilku typów spośród których mogłabym wybrać. Z góry BARDZO dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 09.12.10, 23:33
      spokojnie zmiana dopiero latem, zakładam że wszystkie kliny i wkładki wyjęte
      • agnesew Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 10.12.10, 09:07
        Wyjęte wszystko co się dało... do lata nie "dojedziemy" to pewne... myślę, że na obecnym foteliku pociągniemy nie dłużej niż 1-2 m-ce... Już w tej chwili ledwo zapinam pasy, a przed nami cała zima i grubych ubranek nie da się uniknąć sad
        • agnesew Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 10.12.10, 09:27
          ... może jeszcze dodam, że mam chętnego na kupienie teraz fotelika w ramach prezentu... stąd dodatkowe "parcie" na wybór odpowiedniego big_grin
          • ilhenny Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 10.12.10, 10:48
            ale to jest za wcześnie na zmianę fotelika, krytyczne minimum na fotelik przodem to 9 miesięcy,
            chyba że zdecydujesz się dalej wozić dziecko tyłem, co jest bezpieczniejszym rozwiązaniem
            • agnesew Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 10.12.10, 11:15
              a jakie mam opcje 2 w 1? Najpierw tyłem, potem przodem? Kojarzę chyba jeden Besafe... ale on ma skomplikowane mocowanie co w samochodzie 3-drzwiowym może człowieka wykończyć... coś jeszcze?

No dobrze, a zakładając że uda nam się "dojechać" do tych granicznych 9-10 miesięcy to jakie opcje możesz nam polecić - do korzystania na przyszłość, a do kupienia już teraz skoro Mikołaj prezenty nosi... smile
              • ilhenny Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 10.12.10, 13:55
                Besafa montuje się raz i z głowy, sam sprawdzałem jak się sprawuje w trzydrzwiowym samochodzie, montuje się go na środkowym miejscu i wsiada się razem z dzieckiem na tylną kanapę i na siedząco zapina się dziecko, inne rozwiązanie to 0-18 kg i tyłem się jeździ od teraz do 13 kg, później obraca i dziecko jeździ przodem, no i wybierane najczęściej doczekać do 9 miesięcy 9 kg i zapiąć w 9-18 kg przodem
                • agnesew Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 25.01.11, 11:44
                  Wracam z tematem bo przez jakiś czas "odwiesiłam go do szafy" i nadal nic nie wybrałam... Młody rośnie... teraz ma 8,5 mieś, 10kg i coś pod 80cm. Jeździmy jeszcze w MC 0-13 ale w końcu trzeba się zmobilizować do kupna nowego. Wolę wybrać na spokojnie i kupić fotelik - niech ewentualnie postoi poczeka, niż później kupować na wariata...
                  Kręcę się wokół dwóch fotelików montowanych przodem - Romer King Plus i MC Tobi... oraz rozważam Besafe Combi (teraz tyłem a jak już nie będzie chciał, to przodem)... Zastanawiam się tylko czy wszystkie one będą pasować do naszych aut - przede wszystkim mojego Golfa IV 3drz i w drugiej kolejności - męza Astry combi. Czy po zamontowaniu fotelika nadal da się korzystać z przedniego siedzenia pasażera?
                  • ilhenny Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 25.01.11, 12:47
                    spróbuj kliknąć w wyszukiwarce wątku "combi x3" zobaczysz gdzie został zamontowany i jak wygląda sprawa miejsca
                    • mrukumaster Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 25.01.11, 13:32
                      Podaj rocznik Astry bo tam są problemu z montażem Romera i Maxi-cosi Tobi smile
                      • mrukumaster Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 25.01.11, 13:35
                        Jeszcze jedno, jak w golfie masz taką kanape:
                        auto-komis.hiperogloszenia.pl/volkswagen/ogloszenie/138178-vw-golf-iv-1-4-1998r-oferta/
                        To tu wejdzie większość foteli
                        • agnesew Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 25.01.11, 14:10
                          Kanapę obejrzę dokładnie bo "z pamięci" nie potrafię stuprocentowo potwierdzić, a o rocznik Astry muszę dopytac męża... Zaczęłam dokładniej studiować temat wożenia tyłem i... coraz bardziej skłaniam się do opcji RF... Jakie foteliki montowane tyłem zmieszczą się w moim Golfie? a jak wygląda montowanie ich z przodu (oczywiście z wyłączoną poduszką)? Można? wszystkie? tylko niektóre???
                          • ponponka1 Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 25.01.11, 14:23
                            agnesew napisała:

a jak wygląda montowanie ich z przodu
                            > (oczywiście z wyłączoną poduszką)? Można? wszystkie? tylko niektóre???

Jesliz przodu jest zamontowana poduszka (nie wazne czy wlaczona czy nie) w Polsce nie wolno wozic tylem....

• agnesew Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 25.01.11, 15:12
                              Piersze słyszę... możesz przywołać konkretny przepis? z chęcią się dokształcę smile
                              • aribeth1 Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 25.01.11, 15:17
                                "Kierującemu pojazdem zabrania się:
                                (...)
                                4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;"
                                • aribeth1 Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 25.01.11, 15:20
                                  Kodeks drogowy art. 55 pkt 2
                                  • aribeth1 Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 25.01.11, 15:21
                                    45 miało byćsmile
                                • agnesew Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 26.01.11, 08:41
                                  HM... muszę zapytać znajomego policjanta jak do tego podchodzą... smile Można zawsze podjąć dyskusję, że poduszka wyłączona przez ASO to tak jakby samochód nie był w nią wyposażony big_grin
                                  • aribeth1 Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 26.01.11, 09:25
                                    Mój mąż jest policjantem, a kłócił się ze mną, że nie mam racji i wolno wozić przy wyłączonej poduszcecrying Mam wrażenie, że temat bezpieczeństwa dzieci w samochodach nie jest jakoś szczególnie akcentowany w procesie szkolenia policjantów, a szkoda.
                                    • agnesew Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 26.01.11, 11:06
                                      Szkoda, że nie można... Szwedzi jakoś nie mają z tym problemów... a mają jeden z najniższych na świecie wskaźników umieralności dzieci w wypadkach... miejsce pasażera z przodu to BARDZO bezpieczny wybór... np. www.carseat.se/rearfacing/position-in-vehicle/front-seat-safety/
                        • agnesew Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 26.01.11, 08:46
                          Sprawdziłam kanapę... wydaje się podobna do tej na zdjęciu, aczkolwiek głowy za to nie dam, bo tutaj oszukują trochę te pokrowce...
                          Jeszcze jedno - na środkowym siedzeniu mam tylko pas biodrowy - 2-punktowy... na takim, nie zamontuję fotelika, zgadza się?
                          • mrukumaster Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 26.01.11, 09:19
                            W sumie to jest jeden fotel, który można zamontować na środku tylko pasem biodrowym jest to Romer Eclipse.
                            Policjant ma obowiązek dać Ci mandat jak wieziesz z przodu nawet przy wyłączonej poduszce ze względu na to, że zniknęło z przepisu słowo aktywna co oznacza, że nawet wyłączona poduszka nic nie daje. Odpowiem od razu dlaczego. Jak pokazały badania i przypadki z życia nawet wyłączona poduszka potrafi wybuchnąć w trakcie wypadku a nawet sama z siebie. Więc nawet jak ASO Ci ją wyłączy ona może strzelić wink
                            Co do kanapy nie chodziło mi o pokrowce tylko bardziej o pasy. Jeżeli masz takie jak na zdjęciu to tak jak było pisane wyżej.
                            • mrukumaster Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 26.01.11, 10:50
                              Przepis jest świeży bo z sierpnia. Był już tu przypadek, że policjant dziewczynę z forum strofował bo kłóciła się z nim używając podobnych argumentów typu przecież poduszka jest wyłączona więc jakaś część policjantów z na ten przepis. Czemu akurat Twój mąż nie tego to już niestety nie wiem.
                              • aribeth1 Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 26.01.11, 11:07
                                Teraz już znawink Mogę go usprawiedliwić tylko tym, że akurat nie jest z drogówkismile
                            • agnesew Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 26.01.11, 11:12
                              Pasy wydają się być identyczne... czyli jak rozumiem wybór jest spory...

Skłaniam się coraz bardziej w stronę foteli montowanych tyłem do kierunku jazdy... co konkretnie możecie polecić? ma być przede wszystkim bezpieczne i wygodne dla dziecka. W drugiej kolejności mogłoby zajmować jak najmniej miejsca by z fotela pasażera tez się dało korzystać... wystarczającą gimnastyką będzie dla mnie wsadzanie dziecka do fotelika RR w 3-drzwiowym aucie... wolałabym nie wykreślać z użycia jeszcze pasażera smile
                              • mrukumaster Re: Jaki fotelik 9-18kg - Golf IV i... 26.01.11, 11:45
                                Jedynym sensownym wyborem jest Besafe Combi x3. W 3 drz. nigdy nie jest łatwo montować fotelik oraz wkładać do niego malucha. A pasażer z przodu będzie musiał mieć krótkie nogi wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka