Dodaj do ulubionych

montaż besafe izi combi x3 - pomocy!

31.12.10, 11:03
witam,
Parę dni temu kupiliśmy besafe izi combi, specjalnie w sklepie stacjonarnym, żeby profesjonalnie nam zamontowali. Nie widziałam montażu, mąż był sam, facet ze sklepu twierdził, że to bardzo proste. Jak zobaczyłam fotelik w samochodzie to się załamałam. Nie wiem, czy sobie wymyślam problemy, czy faktycznie jest źle zamontowany. Po pierwsze fotelik nie jest stabliny - z łatwością mogę ruszać nim na boki, nawet przy ostrzejszym zakręcie się przechyla. Po drugie nie zamontował tych dodatkowych pasów na dole, bo twierdził, że one są do montażu przodem, a widziałam na filmikach instruktazowych, że na pewno nie. Po trzecie noga podtrzymująca opiera sie tylko na jednym końcu, a drugi sobie wisi 2 cm nad podłogą. W ogóle tez można nią ruszać w przód i tył, a pas, który jest zahaczany w połowie tej nogi sobie wypadł z zaczepu. No i pozycja fotelika - na ostatnim poziomie (niby pozycja do spania) jest całkiem pionowo, a na pierwszym oparcie pochylone do przodu, że mały wisi na pasach głowa w dół.
Jestem załamama, bo wydaliśmy kupę kasy na fotelik, żeby zapewnic dziecku bezpieczeństwo, ale chyba przy takim montażu nie spełnia on swoich funkcji, nie mówiąc już o komforcie jazdy, który jest zerowy - mały strasznie płacze tuz po włożeniu, a do tej pory uwielbiał jazdę samochodem.
Bardzo proszę o rady co zrobić - a najlepiej jakiś namiar w Warszawie lub okolicach, gdzie ktos mi naprawdę profesjonalnie zamontuje ten fotelik. Ja ani mąż nie damy rady tego zrobić.
Dziecko ma 10 miesięcy, 9,5 kg, a samochód to Toyota avensis kombi.
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 31.12.10, 11:30
      daj mi namiary na sklep amatorów na mila, a dam ci namiary na porządnych
      to jest totalna amatorszczyzna z tego co piszesz to absolutnie wszystko jest źle zrobione
      w tym samochodzie nawet nie drgnie
      spokojnie damy radę
      • ktozajalzyzyrafe Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 31.12.10, 14:42
        ilhenny, a masz namiar na kogos kto porzadnie zamontuje taki sam fotelik w krakowie ?
        • ilhenny Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 31.12.10, 15:15
          tak jest tu no forum wątek
          • mrukumaster Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 01.01.11, 19:06
            Podziel się gdzie tak zamontowali.
          • ktozajalzyzyrafe Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 01.01.11, 21:57
            jedyne watki które znalazlam na forum o montażu be safe w krakowie to o sklepach, w ktorych mozna je kupic (w tym glownie o kolorino, ktore juz nie istnieje) - ilhenny, czy moglbys polecic kogos kto pomoze w takim montazu ? odplatnie oczywiscie. maz zamontowal tak, ze jak poruszam to caly fotelik lata...
            • ilhenny Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 01.01.11, 22:02
              chodziło mi o Kolorino
              napisz do mnie maila a dam ci numer telefonu do przedstawiciela Besafe a on da namiar na kogoś kompetentnego
              czemu zamknęli?
              • sabinka79 Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 01.01.11, 22:31
                Kolorino zamknęli i już. Pisałam maile do przedstawiciela Be Safe i niestety nigdzie w Kraku sie go nie kupi, tzn kupisz ale na zamówienie (w 4kids na Zakopiance)- czyli wcześniej nie przymierzysz, bo nie mają nic na stanie (dzwoniłam przed Sylwestrem).
                Przedstawiciel przesłał mi listę sklepów w Katowicach i podajrze w Wodzisławiu śląskim (chyba sklep firmowy), ale to już strasznie daleko.
                • mrukumaster Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 02.01.11, 19:06
                  Przecie z krakowa na śląsk to rzut beretem jeżeli zależy Ci na foteliku.
                • mama.d Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 03.01.11, 16:37
                  Mogę prosić o jakiś dobry namiar w Katowicach?
      • schnittlauch Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 03.01.11, 22:24
        ilhenny, bardzo dziękuję za namiary - fotelik został dziś ponownie zamontowany i jest o niebo lepiej! Co prawda okazało się, że to trochę też wina samochodu i besafe nie jest idealnym fotelikiem do niego (toyota avensis ale trochę stara), ale pan dołożył wszelkich staran, żeby fotelik byl zamontowany jak najlepiej i różnica jest naprawde ogromna. Oby wiecej takich fachowców smile
        jeszcze raz dziekuję
        • mama.d Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 04.01.11, 11:14
          Witam
          Czy po prawidłowym zamontowaniu fotelika zmieniło się też coś na lepsze w temacie regulacji oparcia? Tzn czy rozkłada się bardziej niż tylko do pionu przy zamontowaniu tyłem do kierunku jazdy?
          • ilhenny Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 04.01.11, 11:25
            nie zmieni się nic w temacie rozkładania
            foteliki są bardziej na siedząco i nie rozkładają się na płasko do spania
            • mama.d Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 04.01.11, 15:51
              nie zależy mi na rozkładaniu na płasko, tylko żeby chociaż była możliwośc o parę stopni opuścić oparcie żeby dziecko nie musiało spać w tej samej pozycji w której siedzi. tak jak czasem robią dorośli w samolocie czy w aucie w fotelu pasażera smile
              pozdrawiam
              • ilhenny Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 04.01.11, 15:57
                troszkę się odchyla są dwie pozycje
    • ktozajalzyzyrafe Re: montaż besafe izi combi x3 - pomocy! 04.01.11, 18:11
      ilhenny, ja rowniez dziekuje za namiar - uprzejmy pan sprawdzil i okazalo sie, ze maz calkiem sprawnie poradzil sobie z montazem wink
      dziekuje !
    • schnittlauch zmiana samochodu 16.05.11, 11:47
      odświeżam wątek
      zmieniamy samochód na mazdę 6 (rocznik 2007). Chiałabym się upewnić przed zakupem, czy nie będzie problemu z montażem fotelika.
      Fotelik mam montowany na pasy, bez isofixa. W załączeniu zdjęcie tylnej kanapy.
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/me/oc/zi9x/HYkhxaOEcuwogKQ8bB.jpg
      da radę coś powiedzieć na tej podstawie?

• ilhenny Re: zmiana samochodu 16.05.11, 11:54
        da się nie zapomnij o macie bo na skórze bardzo się ślizga fotelik i zniszczysz tapicerkę
      • maluman Re: zmiana samochodu 16.05.11, 12:08
        Ostatnio kupiłem ten fotelik. Jest do niego dołączana lista samochodów, Mazda 6 widnieje z możliwością montażu na wszystkich siedzeniach (pasażera - oczywiście jeśli można wyłączyć poduszkę, oraz wszystkich trzech z tyłu).
        • ilhenny Re: zmiana samochodu 16.05.11, 12:28
          usunąłem wpisy żeby nie było obciachu
          mnie uczono że z tyłu pasy mają być nie skrzyżowane, jeśli fotelik jest zamontowany na tylnym siedzeniu, krzyżuje się je na przednim siedzeniu, tak samo z przeciąganiem przez oczko
          z drugiej strony on ma tyle możliwości montażu że czasami sam montuję go na kilka sposobów i pozostawiam najbardziej stabilny
          • maluman Re: zmiana samochodu 16.05.11, 13:53
            ilhenny napisał:

> mnie uczono że z tyłu pasy mają być nie skrzyżowane, jeśli fotelik jest zamonto
            > wany na tylnym siedzeniu, krzyżuje się je na przednim siedzeniu, tak samo z prz
            > eciąganiem przez oczko
            > z drugiej strony on ma tyle możliwości montażu że czasami sam montuję go na kil
            > ka sposobów i pozostawiam najbardziej stabilny

Z instrukcji wynika raczej, że pasy powinny być skrzyżowane. Logicznie rzecz ujmując zwiększa to dystans do mocowania i dzięki temu zmniejsza kąty natarcia pasa na mocowania z obu stron.
            Instrukcja jest chyba nie do końca dobrze przetłumaczona, ale ilustracje wyraźnie pokazują skrzyżowane pasy (nawet jeśli fotelik jest zamontowany z tyłu). Potwierdzają to filmy instruktażowe BeSafe, także proponuję krzyżować -www.youtube.com/watch?v=jUsQCetW_Ho .
            • ilhenny Re: zmiana samochodu 16.05.11, 14:09
              bardzo lubię sformułowanie, kąty natarcia bo kojarzy się z młodością w szkole lotniczej,
              jednak prze wydłużenie pasów wydłuży się również rozciągnięcie ich, tak więc zawsze znajdzie się kontrargument
              może juniornet napisze jaka jest koncepcja ja staram się montować na prostych pasach
              • mrukumaster Re: zmiana samochodu 16.05.11, 14:58
                A ja widzę to tak: załóżmy, że stoi na przeciw siebie 2 ludzi o tym samym wzroście. Jak złapiemy się za ręce tak normalnie wyprostowane i coś na nie położymy wytrzymamy krócej niż jak są skrzyżowane.
              • juniornet.pl Re: zmiana samochodu 16.05.11, 15:08
                pasy MUSZĄ byc skrzyzowane ZAWSZE. i na tylnej kanapie, i na srodkowej kanapie, i przednim fotelu. inaczej nie mozna, amen
                • ilhenny Re: zmiana samochodu 16.05.11, 15:16
                  więc zostają skrzyżowane
                  zobaczymy czy Martin z Janem nie wymyślą czegoś znowu dla odmiany żeby szkolenia nie były nudne
                  • juniornet.pl Re: zmiana samochodu 16.05.11, 15:59
                    z nowosci to ma byc baza iso do izi go na jesieni bo jakies przepisy sie zmienily i sie im przedluzylo. plus bedzie patent mc z fotelem 9-18 pasujacym do tej bazy. ale to nie wiem kiedy. a skoro o nowosciach - moze nie w temacie - ale nowy xlander w lipcu i powrot x1 (kocham ten wozek) w styczniu smile
                    • ilhenny Re: zmiana samochodu 16.05.11, 17:23
                      x1 maiła być w limitowanej wersji już rok temu nawet miałem kolory ale nic nie wyszło a jutro mam właśnie gości z Deltimu
                      z nowości Besafe ma być Izi Up mocowany na isofix prawdopodobnie isofast wiadomość z targów w Brnie od Jana chcą go pokazać w Koloni
                      • juniornet.pl Re: zmiana samochodu 16.05.11, 17:31
                        taaaa krodylowe jakies o ile dobrze pamietam smile szkoda ze nie wyszlo, moze w tym roku lepiej sie postaraja
                        • ilhenny Re: zmiana samochodu 16.05.11, 17:56
                          przechodzę na pismo klinowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka