Dodaj do ulubionych

Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny?

08.01.11, 12:44
Prawie rok temu, za Pana sugestią kupiłam dla noworodka fotelik Maxi-Cosi Citi. Zależało mi wówczas na możliwie tanim rozwiązaniu i db foteliku. Wybór okazał się strzałem w 10 i jestem z niego bardzo zadowolona. Aktualnie córka ma 10m. i 10,5kg wagi. Szukam fotelika, który będzie następcą Citi. Raczej będę musiała wybrać model używany, bo dysponuję kwotą ok. 200zł. Ale wolę używany a porządnej firmy = bezpieczny, niż nowy badziew made in china. Proszę coś polecić w tym przedziale cenowym, bezpiecznego, a także w miarę funkcjonalnego. Przy starszym synku miałam Coneco Zenith, ogólnie ok, choć po 6mies. tapicerka do niczego, ale najgorsze było to, że jak już się go zamontowało, to nie było mowy o przekładaniu go w inne miejsce, bo cięzko się go tymi pasami przypinało... Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mala_malgo Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 12:45
      dodam jeszcze, że samochód to Fiat Brava 98.
      • ilhenny Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 13:22
        od ubiegłego roku troszkę się zmieniło, zresztą zawsze są jakiś nowości na rynku i sensacyjne crash testy
        od początku roku wreszcie w Polsce jest Nania, foteliki firmy Team Tex które wszędzie na świecie wypełniały lukę między chińszczyzną a drogimi fotelikami
        i przykładowo za przyzwoity fotelik firmowy używany w dobrym stanie trzeba zapłacić 300-400 zł a Nania 250-300 zł kosztuje nowa, nie wszystkie ich foteliki są rewelacyjne ale sporo przeszło pozytywnie crash testy i uzyskały pozytywne noty
        tak więc masz już dwie możliwości nowy i używany ale do 300 zł
        ps za 150 200 sprzedasz City
        • dziecieca_arystokracja Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 16:08
          Foteliki Driver SP oraz Cosmo SP marki Nania uzyskały *** w testach ADAC, więc można rozważyć ich zakup. Przy zakupie na allegro, trzeba jednak uważać, ponieważ foteliki Maxim są sprzedawane jako Driver, Driver jako Driver SP, a Driver SP jako Cosmo SP. Sam kilkakrotnie interweniowałem w tej sprawei, ale nic się nie zmienia. Nie polecam zakupu ani fotelika Maxim, ani też Driver. Są to foteliki, które nie posiadają wystarczająco dobrej ochrony bocznej, a ponadto foteliki Maxim nie posiadają zacisków pasów samochodowy, co powoduje, że ich montaż, choć łatwy to nie zapewnia stabilności.
          • ilhenny Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 16:29
            dobrze że to napisałeś sam bo ja mam takie samo zdanie od kilku lat
            • dziecieca_arystokracja Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 16:36
              Niestety, ale często sprzedawcy nie rozumieją podstawowych zasad kupieckich i wykorzystują niewiedzę kupujących.
              • mala_malgo Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 19:31
                No ok, niech będzie, że dołożę, powiedzmy więc, że ma to być fotelik za ok. 300-350zł. Kiedyś dużo czytałam o MC Priori i Tobi. Już ich nie polecasz? A te Nania to jkai model dokładnie?
                • dziecieca_arystokracja Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 20:24
                  Jeśli zdecyduje się Pani na Nanię, to tak jak pisałem wyżej Driver SP do 200zł lub Cosmo SP do 250 zł ewentualnie droższa linia Fisher Price lub Ferrari do 350 zł.
                  • mala_malgo Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 20:49
                    A z używanych? Może Maxi-Cosi? Przekonuje mnie ta marka smile choć nie odrzucam innych opcji.
                  • ilhenny Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 20:53
                    ja z Nani uznaję Cosmo SP im droższy tym lepsza tapicerka
                    Priori kosztuje z 500 a Tobi 700 oczywiście w najniższych cenach z używek bardzo trudno znaleźć jakiś sensowny, obok jest wątek ktoś szuka w używkach więc i ja za chwilkę coś upoluje
                    • ilhenny Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 20:55
                      no i nie zamontujesz w Astrze Tobi
                      • mala_malgo Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 22:03
                        mam Fiata Bravę smile
                    • mala_malgo Re: Fotelik dla 10mies. dziecka, 10kg -do Ilhenny 08.01.11, 22:09
                      Przeglądnełam wszystkie foteliki mające 3 i 4 * w testach no i na moją kieszeń to wychodzi tak: Nania Cosmo za ok. 200zł. choć nie wiem czy db myślę, ale wydaje mi się, że tapicerka jest mega sztuczna i dziecko bedzie się pocić, poza tym średnio mi się podoba ale to rzecz gustu; fajny wydaje się być Chicco Key-1 X-Plus za 350zł. no i ewentualnie coś z Maxi-Cosi Priori lub Tobi ale używany. Fotelik bedę kupowała za ok. miesiąc. Wówczas córka skończy 11 miesięcy. Teraz ma 10mscy, 10,5kg i ok. 80cm wzrostu.
            • andzi-a233 Re: fotelik do opel astra 94 -do Ilhenny 08.01.11, 20:51
              potrzebujemy fotelika dla córki, która ma 9 miesięcy taki do 200zł . Dziękuję za wszelkie sugestie i opinie.
              • ilhenny Re: fotelik do opel astra 94 -do Ilhenny 08.01.11, 20:55
                też do Astry i jaki ma wzrost
                • andzi-a233 Re: fotelik do opel astra 94 -do Ilhenny 08.01.11, 21:05
                  90 cm
                  • ilhenny Re: fotelik do opel astra 94 -do Ilhenny 08.01.11, 21:21
                    nie możliwe 90 cm 9 miesięcy a ile kilo coś nie wierzę
                    • andzi-a233 Re: fotelik do opel astra 94 -do Ilhenny 08.01.11, 21:24
                      rano ją zmierzę to napiszę dokładnie smile teraz już śpi. Podałam 90cm bo na tyle jej ciuszki kupuję
                      • ilhenny Re: fotelik do opel astra 94 -do Ilhenny 08.01.11, 21:27
                        to i tak bardzo dużo minus 5 więc ma około 85 cm ale podaj mi dokładnie wiek wagę i wzrost wtedy o wiele łatwiej coś dobrać
                        • mrukumaster Re: fotelik do opel astra 94 -do Ilhenny 09.01.11, 10:41
                          Często ciuszki na rozmiar 92 to w rzeczywistości 86-92 co oznacza że dziecko może byc normalnych rozmiarów wink to tak jak bym podał, że dla 4 letniej córki kupuje ciuszki na 116cm a przecie jeszcze tyle nie ma wink
                        • andzi-a233 Re: fotelik do opel astra 94 -do Ilhenny 09.01.11, 11:45
                          córeczka zmierzona! ma 75cm, waży 11kg.
                          • mrukumaster Re: fotelik do opel astra 94 -do Ilhenny 09.01.11, 12:15
                            Przy tym samochodzie nie koniecznie by pasowały Tanie foteliki Nani. Warto zastanowić się nad używką. Ihenny troszkę tego wyszukał. forum.gazeta.pl/forum/w,97434,120697188,120697188,polowanie_na_uzywki.html

Polecam Maxi-Cosi Priori może się uda do 200zł albo ciut powyżej kupić. Zawsze możesz kupić w sklepie internetowym nową nianie Cosmo lub driver sp i sprawdzić w samochodzie bo masz prawo w ciągu 10 dni na rezygnację w momencie jak kupujesz w internecie. Tylko pamietaj w takiej sytuacji jeżeli sa jakieś wiszące metki, karteczki itd na foteliku nie zrywaj ich zanim sprawdzisz czy fotel pasuje w samochodzie. Montaż jest w sumie dosyć łatwy pod warunkiem że będzie wszystko pasowało. Na pewno trzeba będzie kilkakrotnie zwinąć zamek pasa samochodowego żeby go skrócić i najlepiej zapinać we dwoje bo klamrę trzymająco pas trzeba zamknąć od strony zamka co utrudnia nam mocne porządne naciągnięcie pasa więc dodatkowe ręce się przydają.
                            • andzi-a233 Re: fotelik do opel astra 94 -do Ilhenny 09.01.11, 12:28
                              Tak właściwie, to nad używanym jeszcze nie myślałam, byłam bardziej na nowy nastawiona. W używkach odpycha mnie myśl,ze jakieś dziecko używało taki fotel powiedzmy 4 lata i teraz moja córa kolejne 4. Czy on aby na pewno tyle wytrzyma? Z drugiej jednak strony samochodem jeździmy bardzo mało więc aż tyle córka nie będzie go używała i może watro by było się nad używanym zastanowić. Ciężko coś dobrać, tyle tego że już mi się w głowie poprzewracało smile
                              • mala_malgo to ja załozyłam wątek - może ktoś mi odp ? 09.01.11, 12:48
                                Pisałam już wyżej, ale powtórzę smile
                                Mogę dołożyć kasy i kupić coś w granicach 300-350zł. Przegladnęłam testy i wyszukałam na Allegro foteliki z 3 i 4 *. Nie ma tego dużo. Są Maxi-Cosi Priori, jakiś Tobi, używane oczywiście, poza tym Nania Cosmo za ok. 200zł. ale wydaje mi się, że tapicerka jest kiepska; no i Chicco Key-1 który wizualnie całkiem mi się podoba i nowy kosztuje ok. 350zł. Dodam, że nie mam Astry, tylko Fiata Brava 98r. Co z tego byłoby najlepsze? W którym dziecko będzie miało najwięcej miejsca?
                                • dziecieca_arystokracja Re: to ja załozyłam wątek - może ktoś mi odp ? 09.01.11, 21:40
                                  W fotelikach Nania tapicerka, to 100% poliester podszyta gąbką w zależności od linii w grubości od 3 do 12 mm. W liniach Plus i Luxe tapicerka jest wykonana w formie drobnej siateczki, która w pewnym stopniu ułatwia oddychanie.
                                  Cosmo SP występuje tylko z siateczką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka