klekle77
20.02.11, 13:38
Witam
Znalazlam takie foteliki, ale mam pare pytan, bo nie jestem w tym ekspertem i kilka rzeczy jest dla mnie niejasnych. Moze jakies sugestie ktory wybrac? Auto to Vv caddy www.motoforum.pl/Magazyn/200615/tramper.html - tylna kanapa na zdjeciu. NIe wiem czy posiada isosix (czy sama moge sprawdzic? czego szukac?

). Podkresle, ze fotelik ma byc bezpieczny, a nie dziadowski, ale to chyba jasne

Dziecko aktualnie ma 8 miesiecy i nie miesci sie juz w nosidelku, jest dlugie, bo ma blisko 85 cm. Na fotelik.info czytalam, ze dla dziecka siedzenie z nogami na oparciu czy siedzenie po turecku w czasie jazdy to nie problem, pewnie to sprawdzili i wiedza co pisza. Szukam wiec fotelika montowanego tylem i najlepiej takiego, ktory potem da sie przestawic przodem (w razie duzej ciasnoty)

Oto moje typy:
BeSafe iZi Combi X2 (montaż z użyciem 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków) grupa 0-18 - trudny w obsludze (???????????????)
Maxi-Cosi Mobi (montaż z użyciem 2 lub 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków) - i ten wydaje mi sie najbardziej odpowiedni ze względu na rozpietosc wagowa 9-25 kg, tylko czy przez to bedzie rownie bezpieczny jak ten o mniejszej rozpietosci wagowej (??????????). Poza tym nie ma go w wykazie na fotelik.info (???????????????)
Britax (Roemer) Multi-tech (montaż z użyciem 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków) - nie udalo mi sie dotrzec, czy u nas jest dostepny, rowniez trudny w obsludze.
Czy jest jeszcze cos? Dodam jeszcze, ze fotelik nie bedzie raczej na stale zamontowany w aucie. Co to znaczy "trudny w obsludze" - czy chodzi o kwestie wprawienia sie czy tez faktycznie moze byc problem z montazem?
No i jeszcze raz - jak moge sprawdzic czy auto ma isofix?
Bede wdzieczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Mnostwo pytan, wiem, ale wolalam wszystko za jednym zamachem niz potem glowe zawracac