Dodaj do ulubionych

Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka

20.02.11, 13:38
Witam
Znalazlam takie foteliki, ale mam pare pytan, bo nie jestem w tym ekspertem i kilka rzeczy jest dla mnie niejasnych. Moze jakies sugestie ktory wybrac? Auto to Vv caddy www.motoforum.pl/Magazyn/200615/tramper.html - tylna kanapa na zdjeciu. NIe wiem czy posiada isosix (czy sama moge sprawdzic? czego szukac? smile). Podkresle, ze fotelik ma byc bezpieczny, a nie dziadowski, ale to chyba jasne smile Dziecko aktualnie ma 8 miesiecy i nie miesci sie juz w nosidelku, jest dlugie, bo ma blisko 85 cm. Na fotelik.info czytalam, ze dla dziecka siedzenie z nogami na oparciu czy siedzenie po turecku w czasie jazdy to nie problem, pewnie to sprawdzili i wiedza co pisza. Szukam wiec fotelika montowanego tylem i najlepiej takiego, ktory potem da sie przestawic przodem (w razie duzej ciasnoty) smile
Oto moje typy:

BeSafe iZi Combi X2 (montaż z użyciem 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków) grupa 0-18 - trudny w obsludze (???????????????)

Maxi-Cosi Mobi (montaż z użyciem 2 lub 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków) - i ten wydaje mi sie najbardziej odpowiedni ze względu na rozpietosc wagowa 9-25 kg, tylko czy przez to bedzie rownie bezpieczny jak ten o mniejszej rozpietosci wagowej (??????????). Poza tym nie ma go w wykazie na fotelik.info (???????????????)

Britax (Roemer) Multi-tech (montaż z użyciem 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków) - nie udalo mi sie dotrzec, czy u nas jest dostepny, rowniez trudny w obsludze.

Czy jest jeszcze cos? Dodam jeszcze, ze fotelik nie bedzie raczej na stale zamontowany w aucie. Co to znaczy "trudny w obsludze" - czy chodzi o kwestie wprawienia sie czy tez faktycznie moze byc problem z montazem?
No i jeszcze raz - jak moge sprawdzic czy auto ma isofix?
Bede wdzieczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Mnostwo pytan, wiem, ale wolalam wszystko za jednym zamachem niz potem glowe zawracac smile

Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 20.02.11, 15:52
      w tym samochodzie powinien być isofix https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/IuvViGBJKDsKduInKB.jpg
      a wtedy będzie łatwiej, przekładanie fotelików tyłem to nie jest najlepszy pomysł, wiele rodziców już na tym forum ma foteliki tyłem i mogą się podzielić opinią
      • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 20.02.11, 21:11
        Chyba jednak nie ma isofix niestety.
        A co masz na mysli piszac, ze przekladanie fotelikow tylem to nie jest najlepszy pomysl? Probowalam poszukac na forum, ale nic nie znalazlam.
        • ilhenny Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 20.02.11, 21:21
          na 90 % że isofix jest, wsadź głębiej rękę
          przekładanie fotelika tyłem jest pracochłonne i nie na damskie rączki
          pierwszy montaż może trwać nawet godzinę i jak przełożysz pasy stabilizujące pod szynami to wyjęcie i wsadzenie ich do drugiego samochodu to znowu godzina, łatwiej jest w przypadku isofixu, trzy minuty i po sprawie, ale fotelik jest ciężki, a dla kobiet nawet bardzo ciężki
          • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 20.02.11, 21:32
            Wow smile
            Ciezki fotelik, trudno - czego sie nie robi dla dziecka.
            Sprawdzalam tu envo.nazwa.pl/alle/lista_aut.html wychodzi na to, ze isofix jest.......
            Co w takim razie polecasz?
          • free.groszek Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 20.02.11, 21:33
            Mam Besafa izi combi x3 na isofix. Fajnie się go montuje, ale trochę to zajmuje. Ciężki jest, ale bez przesady. Samej z dzieckiem ciężko go zamontować, bo mi mała zwiewa z siedzenia w aucie i nie mogę się skupić na montażu smile U nas jest on zamontowany na "stałe", nie przenosimy go między autami.
            • ilhenny Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 20.02.11, 21:42
              który to jest rok samochodu ja jeszcze sprawdzam na listach Romer-Britax i Besafe
              • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 21.02.11, 08:23
                Rocznik 2009, czyli raczej na bank jest, ale jesli mozesz to potwierdz.
                • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 21.02.11, 11:31
                  I jeszcze jedno - fotelik Fair - Bimbo FIX
                  Można mocować tyłem i przodem: 0-18kg - tyłem do kierunku jazdy z platformą RWF lub 9-18kg - przodem do kierunku jazdy z platformą FWF, albo bez platformy 9-18kg - przodem do kierunku jazdy mocując fotelik na pasy.

Co to znaczy platforma RWF i FWF - ze trzeba kupic dwie bazy isoxix???????????
                  • bitabob Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 21.02.11, 11:55
                    Tak, chcąc montować ten fotel na isofix tyłem i przodem, potrzebne są dwie bazy isofix. Fotelik ma też możliwość montażu na pasy przodem do kierunku jazdy. Czyli można kupić platformę RWF i wozić dziecko tyłem a w razie czego przodem na pasy. Strona polskiego dystrybutora
                    • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 21.02.11, 13:00
                      Ok, wielkie dzieki.
                      Rozumiem, ze Bimbo Fix i Fair G 0/1 ISOFIX to jedno i to samo......?
                      Jesli chodzi o montaz na pasy to widze, ze z obslugi otrzymal on 1* czyli raczej klapa smile i tylko baza wchodzi w gre.
                      Ok, cos juz zaczyna mi sie w glowie przejasniac. Bede wdzieczna za propozycje innych fotelikow.

• klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 21.02.11, 13:32
                        A w sklepie mi jeszcze takie cos polecali: Britax First Class Plus
                        Ale ja wole zasiegnac jeszcze waszej opinii.
                      • nniebieska77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 21.02.11, 13:56
                        W sklepie za wszelka cene probowali mnie odwiesc od zakupu fotelika Fair G 0/1 ISOFIX, nie wiem dlaczego, moze maja prowizje od sprzedazy innych fotelikow smile
                        • mrukumaster Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 21.02.11, 18:55
                          Britax jest fotelem do 13kg tyłem a potem przodem. Nie jest bardzo obszerny więc jeżeli dziecko jest normalnych bądź mniejszych rozmiarów to ok. ale jeżeli większe trzeba pomyślec o czymś innym.
                          • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 22.02.11, 13:19
                            Ano mam chyba dwa typy, tylko teraz licze na wasza pomoc, ktora okazuje sie nieoceniona smile

1. Fair G 0/1 ISOFIX - bezpieczny, stosunkowo tani nawet po zakupie baz RWF i FWF no i jak mi sie wydaje dzieki temu, ze jest montowany zarowno tylem jak i przodem na isofix to raczej bedzie bezpieczniejszy i łatwiejszy w montazu niz fotelik montowany tylem na baze a przodem na pasy (no chyba, ze sie myle)

2. BeSafe iZi Combi X 2 lub 3 - duzo uzytkownikow pozytywnie sie o nim wypowiada, ale jest montowany tylko tylem wiec na ile starczy dla mojego dziecka, ktore w wieku 8 miesiecy ma 85 cm.

Prosze was o wypowiedzenie sie na temat tych dwoch fotelikow (ewentualnie jestem otwarta na propozycje).

• ilhenny Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 22.02.11, 16:29
                              nie do końca się zgadzają twoje założenia bo Fair z bazami kosztuje sporo
                              a Besafe Combi jest montowany przodem na pasy
                              85 cm na 8 miesięcy to bardzo dużo może lepiej darować sobie te foteliki i spróbować MC Mobi
                              • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 08:39
                                A co, uwazasz, ze w zadnym z tych moje dziecko dlugo nie pojezdzi? Mobi ok, ale on nie ma testow czy tez ja zle szukam??????? Chcialam dzis jechac z mala do lekarza to w gondolce w kombinezonie wisza jej nogi, pol glowy wystaje, teraz siedze i rycze, bo juz mam dosc wszystkiego, sama na siebie musze liczyc. Jak sie wscieklam to i isofix dzis rano znalazlam. Teraz jestem uziemiona do momentu zakupu fotelika.
                                • ilhenny Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 08:59
                                  no później dziecko tak szybko nie rośnie, moje dwuletnie dziecię ma tyle wzrostu, Besafe jest duży i mieszczą się duże dzieci
                                  • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 09:05
                                    No ale wczesniej napisales mi, abym darowala sobie Besafe i pomyslala nad Mobi? Przepraszam, moze jestem upierdliwa, ale zalezy mi na dobrym wyborze, ale Ty sie znasz wiec i pewnie dobrze doradzasz.
                                    • ilhenny Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 09:23
                                      nie wykluczam tylko dodatkowo daję do rozważenia
                                      niestety ale idealny fotelik nie istnieje i trzeba się pogodzić że któremuś zawsze czegoś brakuje
                                      Mobi mimo iż większy nie montuje się na isofix i jest tylko tyłem
                                      • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 09:35
                                        No wlasnie, jak juz wynalazlam to isofix to i chyba skorzystam smile
                                        Czyli jednak chyba pozostane przy Besafe. Jeszcze kwestia czy uda mi sie dostac w sklepie stacjonarnym.
                                        • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 09:37
                                          a mozesz mi jeszcze doradziec - besafe x1, x2 czy x3?
                                          • ilhenny Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 10:14
                                            X2 można teraz kupić w promocyjnej cenie za 1000 zł, jest tylko czarny 66, a X3 za 1350 zł
                                            X3 ma fajniejszy zagłówek regulowany od razu z pasami i magnesy w pasach żeby rozchylić przy wkładaniu dziecka, reszta taka sama
                                            • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 10:31
                                              Jak mam wydac 1000zl to juz te 1300 tez przezyje. Dzieki.
                                              • marchewkowa77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 11:34
                                                Jeszcze czegos nie rozumiem...........
                                                Czy ten fotelik ma dwie nazwy, czy jest to za kazdym razem inny fotelik?
                                                BeSafe iZi Combi X3 ISOfix
                                                BeSafe IZI Kid X3 Isofix
                                                Na stronie fotelik.info pod jaka nazwa mam go szukac? Bo znalazlam tylko Besafe Izi X2, ktory z obslugi ma 2, bezpieczenstwo 3.......... ale bez isofix.
                                                Szalenstwo normalnie. Pocieszam sie, ze za pierwszym razem tez tak poszukiwalam, wtedy wybor padl na Atona, ale dzieki temu ani przez chwile nie zalowalam swojego wyboru.
                                                • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 13:37
                                                  Hehe, widze ze ktos mi tu kibicuje smile Typy mamy takie same. Z tego co udalo mi sie dowiedziec to sa to dwa rozne foteliki, ale jak ich szukac w bazie testowanych tego nie wiem. Zwlaszcza izi combi nie udaje mi sie znalesc. Pytanie wiec do znawcow tematu.
                                                  • mrukumaster Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 23.02.11, 15:08
                                                    Bo Combi tyłem ma wynik izi kida a przodem Comforta adac nie jest jedynym miejscem testowym na świecie tylko jednym z wielu wink Mobi ma testy i wypada dobrze pod warunkiem dobrego montażu. Combi wypada bardzo dobrze tyłem a dobrze przodem.
                                                  • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 25.02.11, 20:38
                                                    No to jade jutro po Besafe.
                                                  • klekle77 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 26.02.11, 20:35
                                                    Chlopaki jeszcze pytanko - czy jesli chodzi o besafe to gwarancja z firmy Marko z Wodzislawia Ślaskiego jest ok? Mam swistek zatytulowany "karta gwarancyjna",na ktorym jest napisane, ze ta firma jest jedynym dystrybutorem fotelikow besafe, pieczatka jest ze sklepu, w ktorym dokonalam zakupu. Czy tak jest ok? Kupilismy fotelik, po godzinie jechalismy z powrotem do sklepu, bo po odchyleniu tapicerki okazalo sie, ze ta styropianowa czesc zaglowka ma calkowicie oderwana czesc z lewej strony i przyklejona tasma klejaca smile. Sprzedawca wymienil, choc krecil nosem. No i czy to normalne, ze jak siedzialam na przednim siedzeniu i gdy odwrocilam sie do tylu i pchnelam fotelik (jestem maniaczka, jak ma byc stabilny to sprawdzalam na swoje sposoby) to z lekka polecial do przodu razem z ta noga, na ktorej sie opieral? Nie wiem czy sprzedawca dobrze zamontowal, choc przyznam, ze po waszych radach patrzylam mu na rece.
                                                  • ilhenny Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 26.02.11, 20:49
                                                    gwarancja OK czasami jest nawet kserówka, ale z reguły ładna z jakąś promocją Marko
                                                    styropiany są przyklejane taśmą i też jest to normalne
                                                    fotelik nie może się ruszać, jednak jest to bardziej skomplikowane niż poruszanie na boki czy też do przodu
    • dzoana87 Re: Fotelik tylem dla 8 miesiecznego dziecka 21.02.11, 19:02
      witam, ja mam podobny problem, bo za chiny nie wiem jaki fotelik byłby najlepszy dla mojej małej uncertain a mianowicie, moja niuna ma teraz z 71 cm, 9kg smile jest dużym dzieckiem i nieedługo wyrośnie mi z nosidełkasmile
      mam problem bo za 2 miesiące ( więc będzie mieć prawie 8mcy i dużo więcej kg i cm wink ) wybieramy się w bardzo długą podróż samochodem i zastanawiam się nad kupnem wygodnego fotelika dla niej i nie mam pojęcia jaki wybrać! jeśli macie jakieś przetestowane wygodne foteliki to prosiłabym o radę które smile oczywiście montowane tyłem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka