Dodaj do ulubionych

Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opinie

21.02.11, 13:39
Czy 3, 4 letnie dziecko faktycznie zmiesci sie w foteliku zamontowanym tylem? Jak z wygoda? Szukam fotelika 0-18 lub 9-18 montowanego tylem, ale zastanawiam sie czy w takim wieku dziecku faktycznie jest wygodnie. Ponoc foteliki montowane najpierw tylem a potem montowane przodem nie maja zbyt dobrych opinii. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • nniebieska77 Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 21.02.11, 13:52
      Wlasnie jestem po rozmowei z konsultantem w sklepie..... nie wiem czy moge podac, jeden z pierwszych w google i bardzo mily pan staral sie mnie przekonac, abym dla mojego 8miesiecznego dziecka kupila fotelik montowany przodem, bo "predzej czy pozniej i tak bedzie musiala pani kupic". Troche mnie przytkalo, klientka tego sklepu to ja nie bede.
      Czekam na wasze opinie na temat fotelikow montowanych tylem.
      • jotka_k Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 21.02.11, 14:23
        moja córka, obecnie prawie 18 miesięcy, jeździ tyłem w BeSafe Izi Combi X3
        ona jest zadowolona- siedzi wysoko, widać że jest jej wygodnie
        my jestesmy zadowoleni bo wiemy, że jest bezpieczna
        na razie jeszcze jeździ z wkładką spłycającą więc myślę, że za rok czy dwa również wejdzie do tego fotelika
    • ponponka1 Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 21.02.11, 15:10
      Moja ma 2 lata, 13 kg i 87 cm - spokojnie sobie siedzi w Combi tylem i woli go od Britaxa bo tam siedzi nisko......
      • mrukumaster Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 21.02.11, 18:53
        Dziecko 3 lub 4 letnie w zależności od budowy ciała ,wzrostu i wagi może jeździć spokojnie już przodem ale jest to zawsze uwarunkowane właśnie czynnikami o których piszę. Przodem także może jeździć także dziecko roczne ale dobry fotel tyłem prawidłowo zamontowany jest zawsze bezpieczniejszy od dobrego fotela przodem. Niestety nie każdy fotel dostępny na naszym rynku i przodem i tyłem pasuje do każdego samochodu więc to też jest pewne kryterium. Każde dziecko jest inne i pod tym kątem także trzeba wybierać fotel. Dla przykładu mój syn kończy w maju 3 lata i z Besafe Combi by już wyrósł. Wagę 15kg przekroczył już w okolicach 20 miesiąca życia, wzrostowo i wagowo jest w 97centylu. Jeszcze troszke i będzie i tak musiał jeździć w foteliku 15-36kg z tańszej grupy foteli bo na recaro young Sport 9-36kg mnie nie stać a i w samochodach jeździmy z dzieciakami okazjonalnie.
        • nniebieska77 Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 22.02.11, 13:11
          Moje dziecko tez jest na 97 centylu i wagowo i wzrostowo (8 miesiecy), ale fotelik jaki chce kupic na pewno bedzie montowany tylem. Zbieram opinie, bo chce, zeby posluzyl jak najdluzej. Czyli wg Ciebie - Twoje 3 letnie dziecko juz do besafe nie wejdzie.... Dobrze wiedziec. A jaki fotelik macie?
          • mrukumaster Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 22.02.11, 13:19
            Wielkościowo powiedzmy coś jak Nania Cosmo czyli ani duży ani mały. Dla przykładu podam, że miałem okazję posadzić syna jakiś miesiąc temu do fotelika Coneco Zenith czyli niby wysoki fotel, pasy musiał mieć na maxymalnej wysokości i wychodziły już równo z nad ramion a młody ma teraz 32 miesiące więc. Teraz czekam na zwrot z podatku żeby kupić mu ferrari Befix.
            • mrukumaster Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 22.02.11, 14:56
              Dobrze, że korzystam z samochodu raz na miesiąc albo rzadziej wink
              • katiusza1981 Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 24.02.11, 11:14
                nniebieska77, u nas podobnie dziecko z czerwca i juz 12 kg, jest poza siatkąsmile Chyba tylko BeSafe Combi bierzemy pod uwagę. Mam już wizyty w sklepach za sobą i montowanie różnych fotelików w aucie. Nie wiem jaki masz samochód ale u nas w Focusie kombi BeSafe ledwo się mieści, przedni fotel pasażera na maksa podsunięty do przodu, duża osoba nie wsiądziesad
                MAXI COSI Mobi zajmował jeszcze więcej miejsca i wydawał mi się mniej stabilny. Na 100% najpierw przymierz fotelik do samochodu, bo wszystko ma znaczenie (kształt kanapy tylniej itd.)
                Z tego wszystkiego zmieniamy samochód na większy, bo ja się uparłam, że dzieciak ma jeździć tyłem i już! Jak nie pozna jazdy przodem to i nie będzie marudzić! Dodam jeszcze, że we wszystkich sklepach co byłam odradzali mi BEeSafa, byłam w szoku. Mówili, że ma słabe wyniki w testach!!! a jak się przodem zamontuje to już porażka!!!
                • mrukumaster Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 24.02.11, 12:24
                  bo sprzedawcy często znają tylko uwielbiany ADAC i nie potrafią wyników czytać. Poza tym nie każdy jest fanatykiem takim jak ihenny czy ja, że staramy się uczyć poza tym co podstawowa wiedza.
                • nniebieska77 Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 24.02.11, 16:09
                  Ale odradzali wam, ze co? Tyko to, ze ma slabe wyniki w testach? A mowili, ktory ma dobre? Bo ja tez pytalam juz kogo sie da i jednak pozostaje za wiedza mrukumastera, ilhenny i bitabob. Pewnie mowili Ci tez, ze jak duze dziecko to i po co fotelik tylem skoro zaraz z niego wyrosnie smile Ja wszedzie tego slucham.
                  • mrukumaster Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 24.02.11, 22:19
                    Jest w skandynawii takie coś jak np. certyfikat Test Plus który pocenia fotele tyłem. Fotele Besafe i nei tylko otrzymały tam bardzo dobre wyniki. Wynik adac jest zaniżony z powodu trudnego montażu. To samo tyczy się wyniku bezpieczeństwa bo jak zerkniesz na izi kida to tam masz 4* a to ta sama konstrukcja co izi combi tyłem. Combi ma wynik 3 dlatego, że przodem ma 3*. Co do montażu przodem w sumie przy długiemu machaniu korbką mozna uzyskac mega sztywny fotelik. Sprzedawcą może się po prostu nie chce.
    • abwgdzl Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 27.02.11, 19:39
      Akta Graco BeLogic - wiem, że takim poleceniem uderzam w rodzimych sprzedawców, jednak fotelik oferuje to czego oczekuję od takiego produktu:

1. Bezpieczeństwo!
      2. Wygodę dla dziecka
      3. Łatwość montażu
      4. Możliwie kompaktowe wymiary
      5. Uniwersalność - możesz go zamontować w praktycznie każdym samochodzie

Ino trzeba go kupić za granicą, co w dobie internetu jest oczywiście równie i proste co zakupy w polskich sklepach internetowych, jednak raczej się go nie przymierzy przed zakupem.

Kilka zdjęć ("na sucho") można zobaczyć tutaj - www.rearfacing.pl/.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
      • ilhenny Re: Fotelik montowany tylem, 3 lata - wasze opini 27.02.11, 20:08
        Jest to ich najlepszy produkt, no jeszcze 9-13 jest na wysokim poziomie, ale niestety brak gwarancji i duża niekompatybilność z samochodami ogranicza bardzo import go do Polski.
      • ciociacesia badz tak dobra i napisz ile cie ta frajda 28.02.11, 11:46
        kosztowala z przesyłką
        niestety mocno ograniczona finansowo jestem sad
        • abwgdzl Re: badz tak dobra i napisz ile cie ta frajda 28.02.11, 12:06
          ciociacesia napisała:

> kosztowala z przesyłką
          > niestety mocno ograniczona finansowo jestem sad

Będę taki dobry wink 1600 zł z dostawą do domu.

Pozdrawiam
          • ciociacesia o matulu 28.02.11, 12:50
            polowa mojego samochodu smile
            a dziecko zadowolone? nie luci mu glowa do przpodu w pozycji do spania?
            jego sie montuje pasami? bardzo to trudne?
            • abwgdzl Re: o matulu 28.02.11, 15:28
              ciociacesia napisała:

> polowa mojego samochodu smile

Ja nie twierdzę, że to fotelik dla każdego..

> a dziecko zadowolone? nie luci mu glowa do przpodu w pozycji do spania?

Nie zgłaszało sprzeciwu do tej pory. Odkąd włożyłem pod fotelik klin, to nie zauważyłem aby mu głowa leciała w pozycji do spania. Nawet w pozycji do siedzenia, problem ten ostatnio nie występuje. Jak jedziemy na dłuższym odcinku i mały nie siedzi w puchowej kurtce, to problem z w ogóle znika.

> jego sie montuje pasami? bardzo to trudne?

Nie. Powiedziałbym nawet, że łatwe.

Pozdrawiam
              • ciociacesia to jeszcze dopytam 09.03.11, 13:19
                o tego klina, co to za czort? kupowalas pecjalnie czy wykonałas chałupniczo?
                i jeszcze czy masz jakies lusterko w zestawie - bo w sytuacji ja za kierownica, dziecie z tyłu przydala by sie mozliwosc nawioazania kontaktu wzrokowego bez akrobacji smile
                no i ostatnie - masz moze informacje na temat tego czy mozna ten fotelik montowac z przodu (jesli poduszka powietrzna jest wylaczona rzecz jasna) - w sensie czy jest taka techniczna mozliwosc
                • mrukumaster Re: to jeszcze dopytam 09.03.11, 13:42
                  Żaden fotel nie może być montowany tyłem w samochodzie z poduszką powietrzną z przodu nawet wyłączone. Bez względu na markę, model, wielkość samochodu jak i fotela.
                  • ciociacesia pytam bo mam przed oczami obrazek 09.03.11, 13:55
                    z youtuba z jakiejs szweckiej (chyba) kampanii promujacej foteliki tylem do kierunku jazdy w ktorym uroczy 3-4 latek usypia trzymajac mame za reke - wlasnie z przodu i wlasnie tylem do kierunku jazdy.
                    • mrukumaster Re: pytam bo mam przed oczami obrazek 09.03.11, 14:21
                      Ale my mieszkamy w Polsce i takie mamy prawo od sierpnia 2010 roku że nie można jak jest poduszka co jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka