Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc w wyborze fotelika

12.05.11, 13:11
Zaczne od tego ze z wymiana fotelika mecze sie juz rok, a dlatego ze po pierwsze od zeszlych wakacji nie jezdzilismy samochodem wiec nie bylo koniecznosci uzywania fotelika, a po drugie to z upragnieniem czekalam az moja starsza corka przekroczy magiczny prog 15 kg, niestety nie doczekalam sie...

a ze zblizaja sie wakacje to chcialabym jeszcze w tym miesiacu cos jej kupic

zalaczam tez link do mojej postu zeszlorocznego:
forum.gazeta.pl/forum/w,97434,112309181,112309181,fotelik_dla_3_5_latki_prosze_o_rade.html
na dzien dzisiejszy zmienilo sie to ze waga mojej corki waha sie teraz w przedziale 14,8-15 kg wiec jest postepsmile i mierzy juz 102 cm
nadal jezdzimy oplem Astra II z 2007 r bez isofixu
mlodsza corka jezdzi w maxi cosi cabriofix bez bazy na pasy

I teraz moje pytania i watpliwosci:
co wybrac dla starszej corki? czy ona nadaje sie juz na fotelik od 15kg?jezeli tak to jaki model powinnam rozwazac i dlaczego i jaki pasuje do naszego samochodu?
wczesniej ilhenny proponowal mi recaro young plus, bo zalezalo mi na 5 punktowych pasach ale chcialabym sie dowiedziec jakie inne mamy mozliwosci, jak czytam forum to wystepuja przerozne modele, a moze powinnam nadal wziasc dla niej cos z 5puktowymi pasami

druga sprawa to kolo grudnia bedziemy musieli zmienic mlodszej corce fotelik na wiekszy i tu zastanawiam sie czy nie pojsc w jakis tylem do kierunku jazdy, tylko jaki, czym sie kierowac? a moze zwykly tzn. przodem?

myslalam tez zeby przejsciowo kupic starszej jakis fotelik do 18kg, ktory potem przeszedl by za pol roku na mlodsza, tyle ze starsza raczej tylem jezdzic nie bedzie chciala(jeslibym kupila taki z mysla o mlodszej)

poradzcie prosze bo mimo ze czytam forum to mam dosc duzy metlik w glowie, a chcialabym wybrac najlepiej z oferowanych fotelikow na rynku
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 12.05.11, 14:27
      W grupie 15-36kg do przymiarki Besafe izi up x2, Cybex solution x, casualplay protector fix, maxi-cosi fero, Romer kid najlepiej wersja sict. Co do młodszego dziecka. Przy dwójce musielibyście pojechać w 4 osoby zamontować oba fotele jeden przodem dla starszaka i jeżeli miałby być tyłem do 18kg lub 25kg to zamontować go za pasażerem i osoba która jeździ na przednim siedzeniu niech sobie usiądzie i sprawdzi czy da radę w ten sposób jeździć jeżeli tak to polecam besafe izi combi x3 lub np. Maxi-Cosi Mobi jeżeli nie to już w tedy inne propozycje ale do Astry II przodem rewelacji się nie wybierze smile
      • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 12.05.11, 15:28
        a ten mobi to ma jakies gwiazdki w tych testach ADAC bo na stronie fotelik.info nie ma zadnych gwiazdek?

a jezeli wolalabym przodem dla mlodszego dziecka to nad jakimi modelami powinnam sie zastanowic?
        • mrukumaster Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 12.05.11, 15:40
          Ten Mobi ma gwiazdki ale nie w ADAC a w skandynawskich testach ma 4*
          • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 13.05.11, 12:11
            a jak to jest w tych fotelikach tylem z miejscem na nogi, bo jak wiemy 4 latka to nie dwulatka i jednak nogi duzo dluzsze
            ja wiem ze bezpieczenstwo wazniejsze niz miejsce na nogi ale poprostu ciekawi mnie jak to wyglada praktycznie
            • mrukumaster Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 13.05.11, 12:15
              4 latek to w zależności od długości nóg. Dziecko ja ma ochotę to może w takim fotelu nawet po turecku jechać wink Zawsze fotele do 18 czy 25kg ma miejsce na nogi.
              • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 13.05.11, 13:03
                a ten casualplay protector to chyba w moim przypadku bez fixa? bo my nie mamy w samochodzie isofixu? ale moze sie myle

kurcze kazdy z tych fotelikow mi sie podoba decyzja bedzie trudna
            • ponponka1 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 13.05.11, 15:32
              Tu masz galerie zdjec nog w roznym wieku i konfiguracjach. jak znajdziesz ktores w wyrazem bolu (a moze bulu...ehehhhee) to daj mi znac wink
              fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html
              www.carseat.se/gallery/
              A tu o tym czemu tylem
              fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html
              • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 13.05.11, 16:35
                dzieki za zdjecia
                ja wiem ze tylem najbezpieczniej, poprostu bylam ciekawa jak to wyglada faktycznie, bo nie wiele sie widzi takich fotelikow a wszyscy krzycza ze nie ma miejsca na nogi(z tych co nie wiedza oczywiscie)
                • ilhenny Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 13.05.11, 18:02
                  102 cm to dużo i już się nie zmieści do fotelików do 18 kg
                  a parametry są wystarczające do Cybex Solution X jest to fotelik świetnie sprawdzający się u szczupłych dzieci
                  poszukaj jeszcze isofixu bo w 2007 powinien być

a młodszemu pewnie że coś tyłem na przykłada Besafe Combi X3
                  • mrukumaster Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 14.05.11, 08:37
                    Fix to tak z rozpędu wpisałem wink
                  • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 14.05.11, 08:53
                    ja wiem ze powinnien byc isofix, ale akurat nasz samochod go nie ma, kupilismy ostatnia sztuke z tego rocznika w salonie(bo taniej) i niestety niezainstalowanym isofixem, nie wiedzialam wtedy ze to wazne
                    • ilhenny Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 14.05.11, 09:07
                      były takie Astry w kolorze białym ogołocone z wszystkiego co można było wyjąć jako samochody flotowe dla przedstawicieli handlowych i taka perełka się pewnie wam trafiła
                      • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 14.05.11, 11:14
                        mamy srebrna w sumie oprocz isofixa to wszystko jest, mozna go bylo zamontowac wtedy ale czlowiek niewiele wiedzial wtedy o fotelikachsad
                        • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 14.05.11, 11:16
                          na stronie fotelik.info jest wzmianka ze beda wchodzic inne modele fotelikow montowanych tylem, wiadomo kiedy? moze beda nieco tansze
                          • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 14.05.11, 11:21
                            a i mam jeszcze pytanie ktory z tych fotelikow dla starszej ccorki ma mozliwosc odchylenia oparcia lubi spac dziewczyna, wiem ze cybexy maja lekko odchylany zaglowek
                            • mrukumaster Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 14.05.11, 11:43
                              W zagłówek nie wierz. Rzeczywiste odchylenie mają: Casualplay protector, besafe izi up x2 oraz MC Rodi AP lub Fero.

Co do nowych foteli tyłem to jest na pewno Akta Graco Belogic, Bebe Confort Opal ale on jest do 13kg tyłem potem trzeba przodem ale do tanich one nie należą. Zobaczymy co jeszcze ciekawego wejdzie.
                              • ilhenny Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 14.05.11, 16:34
                                Opal już jest a ma wyjść Graco Belogic o niczym innym nie słyszałem może jesienią pokażą coś w Koloni
    • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 16.05.11, 11:26
      przy okazji kupowania spacerowki dla mlodszej obejrzalam romer kidfix i maxi-cosi ferofix(oba byly tylko na isofixie, ale ja tylko chcialam dziecko posadzic na chwile) i musze przyznac ze ten fero nam sie nie spodobal, mojemu dziecku zreszta rowniez, za to bardzo nam sie spodobal romer,szczegolnie podoba mi sie to ze zaglowek ladnie glowe oplata a moje dziecko od razu sie do snu ulozylosmile i boki tez sa jakby bardziej opatulajace dziecko
      jakies mam skrzywienie z tymi bokami, wydaje mi sie ze jak nie wystaja na metr przed fotelik to inaczej nie chronia dobrze, z zaglowkiem mam to samo

tylko sie zastanawiam czy on nie za waski na zime bedzie, moje dziecko cienkie co prawda jest ale jakos tak ladnie wypelnila tego romera swa osoba

w weekend moze uda nam sie podjechac samochodem do ktoregos z tych dwoch polecanych prze illheny sklepow zeby poprzymierzac do samochodu, w kazdym razie maxi-cosi odpada totalnie

jak juz obejrze wszystkie to wroce z kolejnymi pytaniamismile
    • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 16.05.11, 12:36
      mam jeszcze krotkie pytanie czy foteliki ktore wymieniliscie beda ewentualnie pasowac do suzuki ignis z 2004 roku?
    • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 24.05.11, 11:15
      Po niedzielnej wizycie w sklepie pytan nasunelo mi sie kilka, bardzo prosze o rade:

1. Stoje wlasnie przed wyborem pomiedzy casualplay protector a Roemer Kid plus sict i nie wiem ktory wybrac, moze jakies argumenty macie o ktorych nie wiem. W romerze przekonuje mnie ochrona boczna jak i uklad zaglowka idealny do spania i ogolnie do mnie przemawia smileale nie ma regulacji oparcia (mojemu mezowi tez sie spodobal najbardziej) za to w casualplay jest regulacja oparcia i siedziska a takze aluminiowa rama fotela i to jedyne moje argumenty , wybor ciezki. troche sie gubie w tych testach jak te foteliki w nich wypadaja? Troche nie spodobalo mi sie rowniez ze casualplay wypadl slabo z innymi fotelikamitej marki.

2. Nie udalo mi sie obejrzec Besafe izi up x2 ( albo wykupiony albo na zamowienie) czy warto za nim pojezdzic? czy wybrac z dwoch powyzszych?

3. Ogladalam dla mlodszej corki Besafe izi combi x3 tylem do kierunku jazdy i jest super ale czy on na pasach ma tak samo dobre wyniki jak na isofixie? nie mamy isofixu. A moze skoro dla mlodszej fotelik bede zmieniac dopiero listopad/grudzien to warto poczekac np. na Akta Graco, moze on lepszy nie na isofixie? Tu mam duzo watpliwosci bo fotelik jest drogi i jak juz go kupie to nie dam rady wymienic i chcialabym wybrac najlepiej. a i posadzilam w nim moja 4,5 latke i spokojnie sie miesci wiec mlodsza pewnie pojezdi w tym foteliku do 5 lat a moze nawet dluzej, wiec to fotelik na tzw. dlugie latasmile

4. Zastanawialam sie nad mc mobi bo tanszy ale nie udalo mi sie go obejrzec a sprzedawca w sklepie odradza, ze awaryjne i nie przez wszystkich testowane i ze na oficjalnej stronie MC go nie ma wiec na pewno to nie jest super fotelik, nie chce mi sie wierzyc w tego sprzedawce bo to zaden z polecanych przez ciebie ilhenny ale ziarno watpliwosci zasial. Jak on w koncu wypada w tych testach?

5. A z pytan nie zwiazanych do konca z wyborem jesli zmienimy samochod(niestety to tylko teoria na razie) i bedzie on mial isofix to czy te fotele ktore wybiore bedzie w jakis sposob mozna zamontowac na tym systemie czy juz zawsze na pasach nawet majac isofix?

mam nadzieje ze jasno napisalam, i ze cos poradzicie, oj trudny wyborsmile
      • ilhenny Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 24.05.11, 11:27
        no nie dam rady szybko wiec zostaje na wieczór jeszcze jestem śnięty czytałem testy do wczesnych godzin
        • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 24.05.11, 11:40
          wolne wyczerpujaca odpowiedz jutro smile
        • mrukumaster Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 24.05.11, 11:40
          Romera nie ma sensu brać kid plusa weź Kid Sict bo przy plusie płacisz za zbędną regulację szerokości siedziska nie pleców. Co do wyboru SICT z tego co wywnioskowałem wypada bardzo dobrze przy uderzeniu bocznym i klasycznie przy zderzeniu przednim. Ogólnie dostał 4* ja czekam jeszcze na ocenę punktową bo to mnie bardziej interesuje (zastanawiam się jak blisko był 5*). Co do pozycji do spania w Romerze uzyskuje się ją za pomoca kładki z tyłu fotela, trzeba to zrobić przed wyjazdem lub w trakcie się zatrzymać, może sposób upierdliwy ale rzeczywiście troszke fotel zmienia kąt plus właśnie ten świetny zagłówek. Casual też oczywiście bardzo dobre rozwiązaniem z regulacjami. Ja akurat lubię obydwa fotele. Co do wszystkich foteli wymienionych nie ma możliwości dokupienia isofixu. Akta Graco Belogic będzie kosztował zapewne mniej niż Besafe, te ceny w necie to jakieś z kosmosu wzięte bo widziałem swego czasu cennik i wychodzi jakieś 1399zł a w necie pewnie taniej.
          • livia25 Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 25.05.11, 15:07
            a sa gdzies podane konkretne informacje jak te dwa foteliki wypadly dla poszczegolnych zderzen? bo to chyba bedzie decydujace kryterium wyboru, bo jesli oba maja taka sama note przy czolowym to wiadomo ze biore roemera bo ma najlepsza ochrone boczna

to rozumiem ze mam odpuscic besafe izi up x2 i nie brac juz go pod uwage?

a jak to jest w koncu z tymi fotelami tylem? jak jest w nich przy kolizji bocznej? sa rownie bezpieczne jak te przodem, ktory jest bezpieczniejszy bokiem? bo wiadomo ze przy czolowej to sa najlepsze
            no i kurcze z testow to widze ze byly testowane tylko na isofixie(chyba ze zle widze) czy sa jakies dane jak sie zachowuja na pasach?
            i rozumiem ze jak mam czas to lepiej poczekac na ten Akta Graco beologic? a jak w nim jest z waga? czy tu jest ograniczenie wzrostowe? bo moje corki to drobinki i 25 kg to moze osiagna w gimnazjumsmile
            a w besafe wsadzilam moja 4,5 latke i spokojnie moglaby pojedzic nim, choc ma juz 103 cm wzrostu

no i czy powinnam zrezygnowac z mc mobi? cena jest zachecajaca.... ale nie udalo mi sie go zobaczyc i ten odstraszajacy sprzedawca

i bardzo dziekuje za dotychczasowe podpowiedzismile
    • at_a Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 28.11.11, 11:03
      Witam, mam pytanie na ktory fotelik zdecydowalas sie dla swojego starszego dziecka? ja obecnie tez stoje przed takim wyborem i ciagle szukam smile zastanawiam sie nad 2 romer kidfix(tylko nie wiem czy to oparcie dobrze sie reguluje do spania) i consualplay fix (nie mam jak go zobaczyc na zywo). ktory jest lepszy ktory polecacie? fotelik ma byc do toyoty avensis combi 2004r.
      • maeve_binchy Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 28.11.11, 18:09
        wybieralisy m-dzy romerem, casualplay a besafe. najpierw bylam zdecydowana na besafe, bo lubie ich foteliki. ale mlody nie byl zadowolony. casualplay mnie rozczarowal na zywo - szczegolnie po podniesieniu oparcia, robi sie taka dziura m-dzy pupa a plecami. synek narzekal, ze mu niewygodnie.
        kupilismy romera kidfix sict - jest dosc duzy, wygodny, przekonala nas ochrona boczna i wygoda dziecka (mlody zadowolony)
        do 2 samochodu mamy cybexa solution chyba, jakis z 4* - tez ok, ale mniejszy niz romer)
        • at_a Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 30.11.11, 11:13
          dziekuje za odpowiedz. wczoraj bylam ogladac romera kidfix i rozczarowala mnie pozycja do spania, w zasadzie nie ma rozniczy czy jest normanie czy pochylone. dlatego zaczelam sie zastanawiac mocniej nad tym consualplay. ale jak widac tez nie jest doskonaly sad
          czy moze ktos napisac czy to oparcie w consualplay rozkalada sie mocniej niz w romer.
          • mrukumaster Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 30.11.11, 12:02
            Zależy od kanapy. Czasem jeszcze mnie niż w Romerze czasem więcej, ale zwróć też uwagę na pozycję dziecka w samym foteliku po odchyleniu. Romer ma fajny zagłówek. Musisz przymierzyć wraz z dzieckiem i w tedy będziesz wiedzieć gdzie dziecku wygodniej smile
            • at_a Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 30.11.11, 16:40
              A nie wiesz jak to wygląda w toyocie avensis kombi (2004r). Nie jestem niestety teraz w Polsce i foteliki mogę zobaczyć tylko na sieci, albo w sklepie typu (Spielmax, babywalz) a tam niestety tylko są gotowe kanapy do przymiarki,ale nie można wziąć fotelika do swojego auta przymierzyć sad
              Mój synek mówił że w Romerze mu wygodnie. Consualplay wiem tylko jak wygląda z sieci, nie spotkałam go w sklepie.
              • ilhenny Re: prosze o pomoc w wyborze fotelika 30.11.11, 19:16
                samo oparcie rozkłada się bardziej w Protectorze jednak w Romerze są zagłówki w których dziecko śpi nawet bez rozkładania do Toyoty pasuje jeden i drugi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka