Dodaj do ulubionych

Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help

08.06.11, 08:54
Witam serdecznie. Zostałam tutaj skierowana z forum emama z informacją, że tutaj mi pomożecie smile
Otóż mam problem ponieważ córka 7,5 miesiąca (waży trochę ponad 8 kilo) nie chce mi siedzieć w foteliku-nosidełku w samochodzie. Chwyta się za uchwyt i podnosi do siedzenia. Nie siada jeszcze całkiem sama, ale jak jest w pozycji takiej półleżącej jak w foteliku właśnie, to bez problemu by się podniosła, gdyby pasy jej nie trzymały.
I tutaj moje pytanie, czy warto kupować fotelik z przedziału 0-18 kg? Czy ten 9 kilo-wzwyż? Wiem, że nie powinno się dziecka sadzać za szybko przodem do kierunku jazdy, dlatego chyba ten 0-18 chyba byłby lepszy, tylko na ile on wiekowo starczy- tak pi razy drzwi? No i nie ukrywam, że nie stać mnie na fotelik za 500 zł, czy droższy. Wiem, że takie są z crashtestami itp, że bezpieczeństwo jest cenniejsze, ale po prostu mnie nie stać a dzieciaka w czymś wozić muszę.
U nas w mieście jest raczej kiepsko ze sklepami dziecięcymi, ale jak już mają foteliki to głównie firmy caretero.
Mamy renault scenic z 99 roku
Będę wdzięczna za rady, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 09:14
      Z montażem nie będzie problemu w tym samochodzie. Jedyna rada taka, że możesz kupić tańszy fotel np. Nania/Ferrari/Fisher PRice Cosmo i wozić do 10kg tyłem, w tym foteliku dziecko będzie wyżej więc będzie widzieć przez okno więc butu nie powinno być. Jak przekroczy 10kg montujesz fotel przodem. Ten fotel akurat ma crash testy i wypadł nieźle bo dostał 3* a jak za jego cenę to jest ogólnie dobrze.
    • mrukumaster Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 09:58
      Powinno być ok smile
      • ilhenny Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 10:50
        jeśli dziecko siada w foteliku 0-13 to znaczy że jest źle zapięte naciągnij mocniej pasy i już się nie podniesie smile
        • edit0808 Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 11:27
          kfiatuszkowa też meczyłam tutaj znawców na ten temat z takim samym dzieckiem i zdecydowałam się na fotelik ferrari cosmo za cenę 300zł z allegro, jednak co testy to testy a faktycznie główka naszych dzieci jest jeszcze "latajaca" i bezpieczeństwo najważniejsze smile
          • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 12:50
            Szczerze powiedziawszy, z tych trzech ten ferrari najbardziej mi się podoba, mimo tego, że to dla dziewczynki wink
        • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 12:48
          Wiem... Zdaję sobie z tego sprawę, że jest za słabo przypięta. Ale przypięcie mocniej wcale mi nie zagwarantuje, że mloda nie będzie podejmowała kolejnych prób wink A nieudane próby i tak będą oznaczały larmo wink
          • mrukumaster Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 12:51
            Ale dziecko będzie bezpiecznie przewożone. A tak w momencie zderzenia pasy nie będa pełniły swoje funckji wręcz odwrotnie mogą mocno zaszkodzić smile
          • trawaa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 12:51
            Przecież jak za słabo ją przypniesz (za mało ściągniesz pasy), to ona się może z tych pasów wyślizgnąć - warto ryzykować?
            • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 14:16
              Ona nie jest aż tak luźno zapięta. Pod pas można 2 palce wsunąć na ciasno. Nie wiem, czy to za luźno? Ale podnieść się próbuje.
              • ponponka1 Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 12:28
                dwa place? nic dziwnego, ze probuje sie podniesc. Dziecko sciskasz pasem tak mocno jak mozno je kochasz smile
                • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 13:53
                  wink Ło matko, to chyba by jej oczy na wierzch wyszły wink
                  • jotka_k Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 13:57
                    i dobrze wink niech wyjdą, im ciaśniej tym bezpieczniej
                    • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 15:03
                      Ja będę marudzić aż do znudzenia... Doradźcie mi, proszę, jaki fotelik dla niej lepszy... Dziś ją ważyłam, 8,700 kg
                      • ponponka1 Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 15:07
                        Zaden nie bedzie lepszy jak bedziesz ja zapinac na dwa place. Naprawde. Bo sam fotelik dziecka nie utrzyma, dziecko w foteliku trzymaja pasy, MOCNO zapiete pasy, a tylko dziecko w foteliku jest bezpieczne smile

Pomijam kwestie montazu smile
                        • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 15:41
                          Ok, nie wiedziałam tego. Dobrze, że jest to forum smile Co ciekawe, montuję pasami zawsze na sztywno/ciasno. O tym pomyślałam. Niestety nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak ważne są mocno zapięte pasy dziecka
                          • ilhenny Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 15:59
                            bardzo mocno, ja mam taki problem że jak zapinam córunię to często pasami przyciskam jej włosy i płacze jak chce ruszyć głową, bo wyrywa włosy, jak widzisz luz jest mniejszy niż grubość włosa
                            • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 16:18
                              Ilhenny proszę doradź mi, czy kupić już ten fotelik ferrari 0-18, albo powiedz jaki fotelik mogę kupić 9-25 kg. I co z tą tapicerka?
                              • ilhenny Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 17:29
                                tylko przejście tego znowu jest poza moimi możliwościami
                                więc napisz jeszcze raz wiek waga dziecka i samochód
                                • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 20:47
                                  Mała za tydzień kończy 8 miesięcy, waży 8700 (dziś ją ważyłam) a samochód renault scenic '99 rok.
                                  • ilhenny Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 21:07
                                    nic innego nie wymyślimy do 10 kg tyłem a później przodem w Ferrari Cosmo SP
                                    • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 21:22
                                      A ta poliestrowa tapicerka... Trochę mnie przeraża... Nie ma czegoś, choćby droższego, ale co by choć trochę "oddychało"?
                                      • mrukumaster Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 10.06.11, 08:42
                                        Kupujesz fotel z linii ferrari do niego dokupujesz matę aerosleep pod fotel 9-18kg i jest git smile
                                        • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 10.06.11, 12:16
                                          A gdzie taką matę dostanę i za ile +/- ?
    • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 14:44
      Kurczę, nie wiem, co zrobić, pomęczyć tą moją małą w tym foteliku 0-10 i kupić potem ten 9-25 kg, czy lepiej kupić ten 0-18? Sama już nie wiem... Obejrzałam trochę tych fotelików i mam problem. Boję się, że ten 0-18 za długo nam nie posłuży. Przepraszam, że tak wymyślam ale mimo wszystko nie chciałabym potem żałować
      • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 14:48
        Acha i mam dylemat bo na allegro głównie są 2 rodzaje tapicerek. Welurowa i taka jakby piankowa (tak wygląda). Która by była lepsza, szczególnie na lato? Żeby nie grzała i nie odparzała
      • maltry Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 08.06.11, 22:02
        Chciałabym zauważyć, że nie tylko waga dziecka ma znaczenie ale głównie to, jak samodzielnie siedzi. Kiedy starsza córka wyrastała z nosidła kupiliśmy jej Recaro 9-36 kg i było wszystko ok, jeździła w nim od ok. 9,5 kg (ok. 9 m-ca). Młodszemu synowi już w nosidle bardzo ciasno, waży 8.900 i ma 8 m-cy, przymierzaliśmy go do Recaro i kiszka, siedzi pozwijany jak makaronik. Szukamy więc fotelika 0-18, przynajmniej będzie i wygodnie, i zdrowo, i bezpiecznie wink
        • kfiatuszkowa Re: Problem z fotelikiem dla 8. kg dziecka- help 09.06.11, 07:49
          No tak, dlatego chcę iść dziś z młodą poprzymierzać się do tych fotelików smile
          No ale w dalszym ciągu nie wiem, co z tym materiałem, mógłby mi ktoś doradzić?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka