Dodaj do ulubionych

BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowanie?

08.07.11, 21:12
Witam.

Jakiś czas temu prosiłam na tym forum o porady dotyczące wyboru fotelika. Polecono mi fotelik wymieniony w temacie. Byłam bardzo zadowolona i z fotelika, i z fachowego montażu. Do dzisiaj. Dzisiaj moje dziecko zasnęło w samochodzie. Katastrofa. Głowa leci do przodu w sposób niezdrowy i niebezpieczny. Przez godzinę trzymałam córce główkę, żeby mogła sobie pospać, ale przed nami jest bardzo długa podróż w nocy (ponad 10 godzin) - trzymanie głowy odpada, prawda? Mąż przełożył fotelik - jest on teraz zwrócony przodem do kierunku jazdy (przez co mniej bezpieczny). Moglibyśmy po tej długiej podróży znowu przełożyć fotelik, ale mąż mówi, że jego zdaniem nie jest to dobre dla dźwigni napinającej (uważa, że przekładanie wpływa na jej zużycie - taką obserwację poczynił dzisiaj). I jestem zła na producentów. Wydałam sporo pieniędzy na bezpieczny fotelik, a nie mogę z tego bezpieczeństwa w pełni korzystać (mogłam kupić po prostu tańszego Roemera). Znalazłam wcześniejsze wątki dotyczące tego problemu - szkoda, że dopiero teraz... Uważam, że BeSafe nie pasuje do Focusa. Nie montowany tyłem. A może jest jakiś patent? Z tego, co wyczytałam w innym wątku, wynika, że wałek pod fotelik się nie sprawdza.
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 08.07.11, 21:14
      spróbuj wyregulować wysokość nogi
      • mama_sie_boi Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 08.07.11, 21:22
        Mamy zwykły fotelik - bez systemu Isofix. Mąż próbował dzisiaj robić różne rzeczy (przesuwał siedzenie, próbował zrobić coś z nogą podtrzymującą), żeby ocalić jazdę tyłem - nie uzyskał zadowalającego kąta nachylenia.
      • ktm123 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 08.07.11, 21:24
        to samo było jak przymierzylismy do citroena. Najbardziej odchylona pozycja spoczynkowa dawala bardzo siedząca pozycje. Boje sie ze to samo bedzie w MCmobi.
        Nie wiem czy wysokosc nogi cos da, skoro fotelik jest i tak juz pochylony, ale niech sie nasz specjalista tu wypowie.
        • ald77 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 13.07.11, 16:34
          Maxi Cosi Mobi w Citroenie Xsara Picasso sprawuje się SUPER!
          W Fordzie Focusie brakowało miejsca na nogi pasażerowi z przodu.

Pozycja do spania idealna, po wyprostowaniu dziecko też jest zadowolone.
    • ilhenny Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 08.07.11, 21:36
      napisz do mnie maila
    • mammazuzi Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 08.07.11, 22:40
      oj znam ten bol, u nas ta sama kombinacja focus+besafecrying
      ja znalalam w domu taka piankowa karimate turystyczna, ktora dobrze zwinelismy i podlozylismy. po zamontowaniu fotelik siedzial bardzo sztywno i pozycja byla super. no ale z przodu zbyt duzo miejsca nie zostalo dla pasazera crying
    • mammazuzi Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 08.07.11, 23:02
      wow, gratuluje pomyslu i zaciecia w wykonaniu. u nas troche mniej profesjonalnie ale dziala smile
    • ktm123 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 08.07.11, 23:02
      Ilhenny to ja juz nie kapuję.. to mozna podlozyc coś pod fotelik, jezeli jest problem z kanapą? znaczy sie, ze niepotzrebie si epozbywam tego protectora sad
      • ilhenny Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 08.07.11, 23:41
        pod protectora nic nie trzeba było podkładać tak samo jak pod foteliki Fair na isofix
        a pod foteliki tyłem jest to bardziej skomplikowane w USA są takie właśnie kliny niektórzy idą na łatwiznę i podkładają ręcznik
        najważniejsze nie można przekroczyć kąta na tym filmie widać o co chodzi www.youtube.com/watch?v=NZ7p4-ylklk&feature=related
        • nedd77 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 09.07.11, 00:01
          W foteliku Fair G0/1 ISOFIX który jest tyłem do kierunku jazdy - dzięki montażu fotelika na platformie nie występuje problem pochylania się fotelika który stoi na siedzeniu samochodowym. Po prostu fotelik Faira jest zamontowany na platformie która powoduje że fotelik jest w "poziomie" i na jego pozycję nie wpływa pochylenie kanapy jak to ma miejsce w Besafe.
          • ilhenny Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 09.07.11, 00:11
            nedd77 bo cię zacznę dusić w tym samochodzie nie ma isofixu
            • ktm123 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 09.07.11, 08:42
              Ilhenny no to jezeli mam ten problem w Besafe to bede go tez miala w Moby?? moze lepiej od razu Faira kupic i nie knuć za bardzo? Czy ta tapicerka w Fairze w wersji lux line jest naprawde taka kiepska i chinszczyzna jak mi to w sklepie powiedzieli?? Mozna ewentualnie jakąs matę antypotową włozyc?
              Dzisiaj w sumie zobacze, ale ciekawa jestem opinii twojej.
              • ilhenny Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 09.07.11, 10:13
                oczywiście skoro pasuje Fair trzeba zacisnąć zęby i przeboleć tapicerkę oraz mniejszą ilość udogodnień, tapicerki innych firm też są produkowane w Chinach i ja nie wiedzę w tym nic złego, liczy się jakość, a nie sam kraj, nie da się wszystkiego kupić DOBRE BO POLSKIE
                • mama_sie_boi Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 10.07.11, 20:07
                  Szkoda, że gdy pytałam o tę zbyt pionową pozycję przed kupnem fotelika, nikt nie pisał o klinach, karimatach i innych rozwiązaniach, które są, zdaje się, konieczne, jeśli chce się podróżować z dzieckiem w nocy... Myślę, że chyba nie zdecydowałabym się wtedy na ten fotelik. Dzisiaj córka jechała przodem - zasnęła i było w porządku, ale ja nie czułam się dobrze: miało być tyłem, a jest drogo i przodem.
                  • ilhenny Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 10.07.11, 20:27
                    było było taki sam problem jest w Astrze jednym udaje się zamontować innym nie

najczęstszym błędem jest ustawienie wysokości nogi od razu po postawieniu fotelika na siedzeniu, spróbuj o jedną dziurkę niżej i wtedy korbką dociśniesz foteliki i nogę do podłogi
    • maluman Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 11.07.11, 13:59
      Ja dzisiaj dostałem pocztą klin. Taki:
      i.imgur.com/kAG58.jpg
      Wieczorem, albo jutro opiszę, czy to pomaga.
      Obecnie używam słynnego wałka Sunshine Kids - niewiele daje.
      • ilhenny Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 11.07.11, 19:51
        obawiam się że te kliny są za miękkie w oryginale produkowane są z pianki EVA
        kąt są priorytetem oczywiście całe mocowanie zgodnie z instrukcjami i trzeba sobie zdać sprawę że nie będzie to łóżko
        • maluman Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 11.07.11, 23:37
          ilhenny napisał:

> obawiam się że te kliny są za miękkie w oryginale produkowane są z pianki EVA

Rzeczywiście klin nie jest super twardy, ale biorąc pod uwagę powierzchnię na jakiej opiera się fotelik, siła nacisku się rozkłada i klin niewiele się ugina. Jego twardość jest zbliżona do twardości mojej kanapy w Mondeo.
          Wrzucam fotkę zrobioną na szybko (przepraszam za bałagan wink):
          i.imgur.com/RaHvs.jpg
          Wbrew temu co mogłoby się wydawać ze zdjęcia, baza fotelu jest mniej więcej wypoziomowana. Jedynym minusem jest to, że metalowy uchwyt, który wciska się w oparcie siedzenia jest teraz pod nieco niepokojącym kątem (uchwyt nie jest równoległy do oparcia). Postaram się zrobić dokładniejsze fotki przy okazji.
          • ilhenny Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 11.07.11, 23:43
            chyba troszkę za dużo się wyprostował jutro wezmę kątomierz
            • maluman Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 12.07.11, 10:07
              Nie miałem czasu dzisiaj zrobić lepszej fotki niż wczoraj. Na oko kąt i stabilność fotelika wygląda o.k. Jedynie tak jak pisałem uchwyt metalowy nie opiera się dokładnie na oparciu:
              i.imgur.com/S4yut.jpg
      • wilhelminaslimak Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 12.07.11, 13:54
        A skąd wytrzasnąłeś taki fajny klin?
        My skonstruowaliśmy psudo-klin z takich "siedzidelek" kupowanych w sklepach ogrodniczych, ale taki klin to by byl wypas.
        • maluman Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 12.07.11, 22:59
          wilhelminaslimak napisała:
          > A skąd wytrzasnąłeś taki fajny klin?

Szukaj "klin rehabilitacyjny". Ja za swój dałem 46 zł z przesyłką, od tapicera z Piekar Śląskich w największym polskim serwisie aukcyjnym.
          Rozmiar jaki mi pasował to 40x40x15.
    • kwap666 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 12.07.11, 15:19
      witam, jezeli to mozliwe to zapraszam meza z fotelem i samochodem. fotel montowalem bez dziecka i wydawalo mi sie ze kat jest ok. wypomoziomujemy go troche i bedzie dobrze. pozdrawiam
      • mama_sie_boi Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 12.07.11, 20:45
        Niestety, jutro wyjeżdżamy - na miesiąc. Z chęcią przypomnę się po powrocie - jeśli można. Dziękuję wszystkim za odzew.
        • ilhenny Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 13.07.11, 00:24
          proszę was nie przesadzajcie z tak dużymi klinami
    • mama-anusi Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 16.07.11, 23:32
      Witaj w klubie, ja byłam tak wściekła że sprzedlam samochód. Po kilku podrózach na trasie KRK=Wawa i trzymaniu głowy wkurzylam sie i auto poszło do sprzednia.
      Teraz jezdzę Subaru Foresterem i ten fotelik układa sie idealnie! mała spi, głowa nie leci, idealnie widzi. Niestety nie kazdy moze sobie pozwolic na zamianę samochodu bo fotelik zle lezy, ale jazda z maluchem w focusie z be safem to porazka po całości!!!!!!!!!!!!!!!!!! pisałam o tym sporo, trzeba było czytac! wczesniej nikt nie poruszał tego tematu. Dla zainteresowanych ten sam problem jest w volvo s 80.
      Cóz, polcesam w tej kwestii subaru smile
      • ktm123 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 17.07.11, 10:02
        Świetnie, zaraz się okaże, że Besafe jest dla elity smile nie mogli wymyslic fotelika tak jak Fair z jakims normalną bazą smile bo jakos nie wyobrazam sobie dopasowywac auta do fotelik- raczej na odwrót.
        swoją drogą jak wy przy mierzaliście ten fotelik w aucie? nie widać było ze jest zbyt siedząca pozycja- ja przymierzając go do C5 od razu widzialam, ze głowa w najbardziej lezacej pozycji fotelika jest na maksa do przodu. Moze mi tę nogę źle wyregulowali, ale nawet nie chodzi o pochylenie kanapy, bo isofixa w c5 mam wyzej niz na styku oparcie siedzisko, wiec fotelik byl idealnie w poziomie.
        • lenats31 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 17.07.11, 19:41
          get rid of that vedge. No seat has ever been tested with them.

Install the seat in the centre rear position install the seat with the seatbelt, then pull the tethers until the seat has a nice angel, lock the footprop and drive the front brace into the seatback. Nobody is going to have trouble with space in front as the seat will go between the two front seat. If you are going to have more children - get a different seat and install it behind the passenger seat. Britax Hiway is usually a good option for that.

Lena
          • kwap666 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 17.07.11, 21:59
            nie wiem o co chodzi ale jesli odpisujesz na posta napisanego w rodzimym jezyku sprobuj rowniez w tym jezyku odpisac uncertain
            • maluman Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 18.07.11, 15:43
              kwap666 napisał:

> nie wiem o co chodzi ale jesli odpisujesz na posta napisanego w rodzimym jezyku
              > sprobuj rowniez w tym jezyku odpisac uncertain

To chyba do mnie, żebym wywalił klin. Osoba nie jest polskojęzyczna. No cóż... Przemyślę na bazie fotek, z linka który podała (Ford Focus):

https://www.sikkerautostol.dk/wp-content/uploads/2010/09/DSC00991A1.jpg
              • kwap666 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 18.07.11, 16:38
                niepolskojezyczna osoba odpisuje na polskojezyczne posty. no ok, whatever jak dla mnie smile w sumie nieglupi pomysl z tym srodkowym siedzeniem, tam powinno byc bardziej plasko (chyba) no i jeszcze kwestia czy sa 3punktowe pasy? chociaz lat temu pare w combi x2 byla pokazana opcja montazu pasem 2punktowym... (moze sie myle ale gdzies bija jakies dzwony)
                mozesz tez sprobowac zamontowac tak jak opisalem w poscie o fairze i combi z wczoraj. jesli chcesz moge poinstruowac telefonicznie.
            • lenats31 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 18.07.11, 17:55
              I use Google translator to get an idea what you are all writing about. I don´t know the Polish language, so you really don´t want me to write it. I took the photo of the Besafe in the Ford Focus that has been copied and pasted in here. It just shows that you can get a decent recline in the seat in that car. The baby in it was just 4 months old when the photo was taken. The parents have never had issues with the head falling forward.
              • kwap666 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 18.07.11, 18:09
                ok then, thats what im still talkin about but no one belives me wink thanks for that photo, i hope it will help some ppl here. there was 2 or 3 point belt?
                • lenats31 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 18.07.11, 19:34
                  My Polish (or lack thereof) would send the Google Translator straight to it´s grave, I´ll tell you that. The Besafe needs a 3-point seatbelt. The Ford Focus has a 3-point seatbelt in the centre rear position. The rear centre seat solves all the issues debated right here in this thread, and you wont have to move it, in order to give an older child more legroom.
                  https://www.sikkerautostol.dk/wp-content/uploads/2010/09/DSC00990B1.jpg

Lena
                  • kwap666 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 18.07.11, 20:30
                    > My Polish (or lack thereof) would send the Google Translator straight to it´s g
                    > rave

Error 666: Google Translator is dead because of Poland, Ford Focus and some other dark forces. please try again later wink

i thought that few years ago manual said that combi/kid can be installed with 2point belt. in fact there are 7ways to install combi, but all of them are not included in manual, so nevermind.
          • maluman Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 18.07.11, 22:30
            (see below for english version)
            Jak dla mnie, nie da się zamontować BeSafe Izi Combi X3 w Fordzie Mondeo Hatchback 2001 (mk3). Tunel powoduje, że noga opierając się na nim, nie ma odpowiedniego kąta (jest zbyt pionowo), po zamontowaniu i zaciśnięciu pasków, oraz wysunięciu pałąka fotel jest niestabilny. Wracam do montażu za pasażerem.

(ENG):
            enats31 napisała:

> get rid of that vedge. No seat has ever been tested with them.
            >
            > Install the seat in the centre rear position install the seat with the seatbelt
            > , then pull the tethers until the seat has a nice angel, lock the footprop and
            > drive the front brace into the seatback. Nobody is going to have trouble with s
            > pace in front as the seat will go between the two front seat. If you are going
            > to have more children - get a different seat and install it behind the passenge
            > r seat. Britax Hiway is usually a good option for that.
            >
            > Lena

For me, it appeared to be impossible to mount X3 on center rear sit in Mondeo MK3 Hatchback 2001 successfully. The leg doesn't get a proper angle, after tightening all the mountings the seat is very unstable.
    • lenats31 Re: BeSafe Izi Combi X3 + Ford Focus = rozczarowa 17.07.11, 19:23
      mama_sie_boi napisała:

> Witam.
      >
      > Jakiś czas temu prosiłam na tym forum o porady dotyczące wyboru fotelika. Polec
      > ono mi fotelik wymieniony w temacie. Byłam bardzo zadowolona i z fotelika, i z
      > fachowego montażu. Do dzisiaj. Dzisiaj moje dziecko zasnęło w samochodzie. Kata
      > strofa. Głowa leci do przodu w sposób niezdrowy i niebezpieczny. Przez godzinę
      > trzymałam córce główkę, żeby mogła sobie pospać, ale przed nami jest bardzo dłu
      > ga podróż w nocy (ponad 10 godzin) - trzymanie głowy odpada, prawda? Mąż przeło
      > żył fotelik - jest on teraz zwrócony przodem do kierunku jazdy (przez co mniej
      > bezpieczny). Moglibyśmy po tej długiej podróży znowu przełożyć fotelik, ale mąż
      > mówi, że jego zdaniem nie jest to dobre dla dźwigni napinającej (uważa, że prz
      > ekładanie wpływa na jej zużycie - taką obserwację poczynił dzisiaj). I jestem z
      > ła na producentów. Wydałam sporo pieniędzy na bezpieczny fotelik, a nie mogę z
      > tego bezpieczeństwa w pełni korzystać (mogłam kupić po prostu tańszego Roemera)
      > . Znalazłam wcześniejsze wątki dotyczące tego problemu - szkoda, że dopiero ter
      > az... Uważam, że BeSafe nie pasuje do Focusa. Nie montowany tyłem. A może jest
      > jakiś patent? Z tego, co wyczytałam w innym wątku, wynika, że wałek pod fotelik
      > się nie sprawdza.

I suppose you have the non-isofix version?? Ford do not install isofix into their cars onless the buyer orders it.

You can mingle with the seat. Loosen the frontbrace a bit, unlock the footprop, then tighten the tethers some more, and drive the frontbrace back into the seatback, then re-lock the footprop. it will take two people to do this.

You can actually do the same with the isofix version if you have that one. loosen the frontbrace, un-lock the footprop, then push down on the seat (husband´s job) and drive the frontbrace back into the seatback and finally lock the footprop again.

The seat will need more space tough. Alternatively, you can install it in the centre rearseat

I´m going to be a bit "rude" to the rules now by adding a lin to my own Besafe Izi Kid X3 photopage. There you will find it installed to a Ford Focus in the rear centre position.

Tekst linka

Lena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka