Dodaj do ulubionych

nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybrać????

15.07.11, 22:46

Moja córcia właśnie kończy 8 miesięcy, waga ok. 10 kg i główkę ma już na "granicy" fotelika, jest "długa". Czy już muszę zakupić nowy fotelik, czytam forum, przeglądam różne strony i mam totalny mętlik w głowie. Mamy dwa auta Focus Kombi z 2003 roku i Renault Clio z 2005 r (trzydrzwiowe) - które jest w trakcie zmiany, ma być zamiast tego auta Mazda 6 Kombi rocznik 2003-2005. Chciałabym kupić taki fotelik aby pasował do tych wszystkich aut, czy jest w ogóle taka możliwość, budżet hmmm, tak gdzieś 500-600 zł maks, no chyba że to byłby fotelik 2w1 to wtedy 700-800 zł spokojnie, tak się zastanawaim nad fotelikem CybexPallas, tylko nie wiem czy moje dziecko nie "zniknie" w tym foteliku, nie widziałam go na żywo, i czy w ogóle jest sens kupować taki fotelik 2w1 - bo jaka jest "czasowa" wytrzymałość takich fotelików, bo waga do 36kg to przecież to duże dziecko. Bardzo proszę o jakieś "doradztwo"
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 16.07.11, 12:29
      Dziecko wiekowo jest jeszcze za małe na fotelik przodem. Problem z fotelikiem może się pojawić po zakupieniu mazdy gdyż nie jest ona przyjemna przy fotelach. Jeżeli mówimy o kwocie 500-600zł to wchodzi w grę tylko maxi-cosi priori xp i będzie pasował do obu samochodów.
      • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 18.07.11, 10:07
        hmmmm, a co to znaczy że mazda nie jest przyjemna przy fotelach????
        Zastanawiam się też nad fotelikiem 9-36kg.......
        • kledka82 Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 18.07.11, 11:46
          Wspomniany przez Ciebie Pallas jest fotelikiem 9-36, jest wersja tez na isofixa - nie wiem czy Twoje samochody maja. Z fotelików 9-36 ten jest o tyle fajny, ze ma możliwość regulacji do pozycji spoczynkowej. Tylko jest jedno ale, nie wszystkie dzieci lubią takie fotele tj. z barierką z przodu.
          Kolejny 9-36 to np. recaro young sport. Ale dla 8 miesięcznika, nie jestem pewna czy to nie za duzy fotel. Ale z drugiej strony Twoje dziecko jest dość duże, moj półtoraroczniak ma okolo 83 cm i 11 kg i mamy od niedawna wspomniane recaro.

Jesli masz taka możliwość to proponowałabym Ci pomierzenie fotelikow, np. wlasnie cybexa i recaro i tez jakies fotele z 9-18, np. mc priori, tobi, moze roemera kinga.. Pozatym obezenie na zywo i posadzenie dziecka bardzo duzo daje.

Pytałaś o "date ważności" fotela, juz nie pamietam gdzie, być moze nawet tu na forum sie doczytalam, że fotele wlasciwie starczaja max na 5 lat, materialy z ktorych sa robione maja nie az tak dlugi okres ekspolatacji.
          Powodzenia!
          • mrukumaster Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 18.07.11, 13:24
            Mazda ma kiepskie pasy do montażu foteli samochodowych i trzeba dokładnie sprawdzić czy dany fotel do niej pasuje. Cybex pallas dla małego dziecka to Bardzo zły pomysł bo ta barierka jest na twarzy dziecka. Jeżeli upierasz się nad fotelem 9-36kg to najbardziej uniwersalnym modelem jest Recaro Young a lepszy rozwiązaniem jest MC Priori XP lub tyłem MC Mobi. Ale to dopiero jak dziecko będzie odpowiednio duże.
    • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 18.07.11, 21:50
      Byłam dzisiaj w sklepie, tak na chwilkę bo nie miałam zbyt dużo czasu, była jakaś likwidacja i wyprzedaż, mało fotelików, był cybex - posadziłam w nim moją córę - zdecydowanie odpada, przy mocowaniu tej "bariery" wściekała się na maksa, więc nie wyobrażam sobie podróży w tym fotelu, kobitka bardzo zachwalała drugi fotel - Concord Trimax, mojej małej wyraźnie się w nim podobało, siedziała z bananem na twarzy, a przy wyjmowaniu mina nie tęga byłasmile nie mierzyłam do auta tego fotela, był taki wielki........ fajny bo taki wysoki.... tylko nie wiem czy nie "za duży" teraz czytam opinie że narzekają na małą regulację, no i tak myślę że gdybym coś to musiałabym do niego chyba na teraz jakąś wkładkę dokupić.... muszę się wybrać na koleją "przymiarkę" fotelów, ale ten Concord mi się spodobał, i córci teżwink a co Wy o tym modelu sądzicie?
      • kwap666 Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 18.07.11, 22:08
        ja mysle ze concord jest ok i akurat mam pare kolorow na zbyciu w dobrej cenie wink a tak powaznie to siedzisko naprawde duze, 3* w adacu i solidne mocowanie. co do wychylenia to wyglada bez szalu na polce, natomiast w samochodzie jest niezle, napewno lepiej niz w recaro. jeszcze rok temu naprawde duzo tego sprzedawalismy, teraz nagle stanely. podejrzewam ze na rzecz foteli typu nania, ktore moga pomarzyc o jakosci concorda. przy okazji takie pytanie do innych sprzedajacych: czemu nie polecacie concordow? core czy kiedys lift to naprawde dobre fotele, teraz doszedl transformer click. a na forum ni widu ni slychu. jak to widzicie?
        • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 18.07.11, 22:16
          Ale dla takiego malucha mojego to chyba na początek musiałabym dokupić tą wkładkę? Nie chcę kupować fotela i za chwilę się stresować że w kombinezonie będzie jej ciasno. No i sama nie wiem co robić, jest mała - wiekowo, ale wzrostowo- wysoko, z tego fotelika główka wystaje, więc chyba jednak już pora na zmianę, ja dzisiaj ten concord widziałam taki pomarańczowy, tak była wyprzedaż i były tylko trzy sztuki, a jakie kolory i jaka byłaby cena u Ciebie?
          • kwap666 Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 18.07.11, 22:24
            wkladke niekoniecznie, zreszta widzialas jak dziecko wyglada. co ciasnosci w kombinezonie - trimax to jeden z wiekszych foteli na rynku wiec tutaj ryzyko jest najmniejsze. z kolorow pamietam ze mam czerwony, zielony i jeszcze jakis ale jaki to jutro zobacze i ci powiem. cena? do negocjacji tongue_out
            • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 18.07.11, 22:32
              no właśnie miała sporo miejsca w tym fotelu, serio mocno jestem zainteresowana tym fotelem, to jaka by ta cena była? z przodu jaka cyferka? a wysyłka? jutro jeszcze się wybieram jakieś inne pooglądać, trochę się obawaiam tej regulacji, ale kobitka twierdziała że kąt nachylenia plus kąt nachylenia kanapy i jest ok, musiałabym na żywo w aucie to jeszcze zobaczyć
              • kwap666 Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 18.07.11, 23:11
                napisze po 12 jakie mam kolory i jaka cena bo z glowy to nie pamietam. a kobitka w sklepie dobrze mowi z tym nachyleniem.
              • kwap666 Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 19.07.11, 12:56
                czerwony, zielony i pomaranczowy. z przodu moze byc 4, co do wysylki to jak nie bedziesz przeginac z negocjacjami to wezme ja na siebie wink
                • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 19.07.11, 16:00
                  pomarańczowy, czyli dokładnie ten kolor się amber nazywa tak? taki w sklepie widzieliśmy i bardzo nam się podobałwink zaraz się zbieram i jadę jeszcze jakieś zobaczyć inne, na razie ten concord "wygrywa", a jakie województwo zakupu tego fotelika? hmmm negocjacie, kolejna cyferka po 4 jaka by była? na razie na pierwsza mi się bardzo podobawink
                  • kwap666 Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 19.07.11, 16:08
                    wojewodzdwo dolnoslaskie, gmina wroclaw, powiat wroclawski, miasto wroclaw, dzielnica fabryczna wink zeby zostawic cos na deser umowmy sie ze ostatnia bedzie 0.
                    • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 19.07.11, 21:28
                      no proszę a ja w czwartek jadę do Wrocławiawink że ostatnia będzie 0 to podejrzewałamwink środek jest jednak bardzo istotnywink hmmm fajnie by było kupić w weekend fotelik, rozumiem że jakieś inne modele też są? rozumiem że Pan w sklepie pracuje, to może byśmy jakoś podjechali, pomierzyli i coś wybraliwink
                      • kwap666 Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 20.07.11, 11:26
                        w czwartek po 12 bede na miejscu, takze zapraszam. daj maila to ci podesle kontakt do siebie.
                        • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 20.07.11, 21:35
                          jednak zmiana planów, jak pojedziemy to dopiero w weekend, więc jak coś w poniedziałek moglibyśmy podjechać, jejku jaka "dyskusja" się zrbiławink
                • anna_trebicka Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 13.10.11, 23:32
                  Witam serdecznie,
                  Poproszę o informację na priv jaka byłaby u Pana cena Concord Click.
                  Pozdrawiam,
                  Anna.
        • bitabob kwap666 20.07.11, 08:52
          kwap666 napisał:

> ja mysle ze concord jest ok i akurat mam pare kolorow na zbyciu w dobrej cenie
          > wink a tak powaznie to siedzisko naprawde duze, 3* w adacu i solidne mocowanie. c
          > o do wychylenia to wyglada bez szalu na polce, natomiast w samochodzie jest nie
          > zle, napewno lepiej niz w recaro. jeszcze rok temu naprawde duzo tego sprzedawa
          > lismy, teraz nagle stanely. podejrzewam ze na rzecz foteli typu nania, ktore mo
          > ga pomarzyc o jakosci concorda. przy okazji takie pytanie do innych sprzedajacy
          > ch: czemu nie polecacie concordow? core czy kiedys lift to naprawde dobre fotel
          > e, teraz doszedl transformer click. a na forum ni widu ni slychu. jak to widzic
          > ie?
          Sprzedawcą nie jestem, ale dostrzegam ze zdumieniem, że ani razu z Twojej strony (w tym wątku) nie padła propozycja fotela montowanego tyłem. Skąd taka zmiana, czyżby zalegające na półce concordy miały tak duży wpływ na Twoje wypowiedzi? Przypominam że dziecko ma 8 miesięcy... Wiek idealny żeby wozić nadal w fotelu RWF. Domyślam się że to taka pajęcza strategiasmile Zwabić klienta do siebie i przekonać do RWF na miejscu. Bo przecież pieniądze to nie argument. Powodzenia zatem. I zanim podniesiesz larum, przeczytaj swoje wcześniejsze wypowiedzi na tym forum.
          • kwap666 Re: kwap666 20.07.11, 11:22
            > Sprzedawcą nie jestem, ale dostrzegam ze zdumieniem

gratuluje zatem bystrosci umyslu i sokolego wrecz oka, faktycznie nie-sprzedawcy maja ograniczone pole obserwacji uncertain

że ani razu z Twojej stron
            > y (w tym wątku) nie padła propozycja fotela montowanego tyłem.

forum.gazeta.pl/forum/w,97434,126189692,126189692,Dlaczego_tylem_O_fotelikach_9_18_przeczytaj_.html (tak przy okazji jak tam twoja zaoferowana pomoc w redagowaniu i czemu post karmi dinozaury w archiwum a nie wisi na gorze pierwszej strony?)

a poza tym to na forum ni slowa na temat rwf nie znajdziesz. nawet pol zdania. jak ktos nie daj boze zapyta o rwf kasujemy watek. jak ktos zapyta o fotel za 1000zl polecamy romera. jak ktos napisze o fotelu tylem wylewamy pomyje na glowe. slowa besafe, rwf i tylem wyszukiwarka celowo pomija. zreszta nawet jakby nie pomijala to z pustego i salomon nie naleje. nie wiem skad pomysl jakis fotelikow tylem. naczytales sie skandynawskich glupot i poploch siejesz. na forum nie mowimy o tym. my mamy zle samochody i zarabiamy 500zl miesiecznie. dlatego wcale nie piszemy o takich fanaberiach. nic a nic. zero. i tobie tez radze abys zaprzestal poruszac ten temat. w ogole to jakie rwf? u mnie cala sciana caretero i nani, pol fotela besafe w kacie i trzy trimaxy na wyprzedazy. i przy okazji dziekuje ze po raz kolejny martwisz sie moja praca, ale rozumiem tez doskonale ze tym niedobrym kapitalistom nalezy patrzec na rece. bo jak ktos cos ma to pewnie skads to ma!
            zgadza sie? bo innej logiki u ciebie nie widze
            • bitabob Re: kwap666 20.07.11, 11:40
              Wystarczy zmienić ton. Mniej pieniactwa kwap666 a posty nie będą usuwane. Każda uwaga w Twoja stronę kończy się awanturą, zapowiada się tak i teraz. Mam nadzieję że jak czekoladino zawita do Ciebie to już ochłoniesz. Pozdrawiam. Jak chcesz mogę wysłać Ci balonik z akcji "Fotelik nie gryzie", upuścisz sobie trochę powietrza i świat od razu będzie piękniejszy a ludzie nastawieni pokojowo. Nie mam nic do Ciebie, sprzedawców, ale bądź konsekwentny. Już przyzwyczaiłem się do tego że walczysz o RWF jak inkwizycja z czarownicami a tu taka skuchasmile
              • bitabob Re: kwap666 20.07.11, 11:45
                Co do rzekomej deklaracji...Przeczytaj mój post uważnie i wtedy rób mi wyrzuty.
              • kwap666 Re: kwap666 20.07.11, 12:17
                > Wystarczy zmienić ton. Mniej pieniactwa kwap666 a posty nie będą usuwane.
                znaczy post o rwf byl pieniactwem i zostal usuniety? byl rzeczowy i z sensem, natomiast umarl smiercia naturalna i gnije gdzies sobie na 10stronie, mimo szumnych zapowiedzi ze jak ktos w koncu to napisze to wyladuje na glownej. nie wyladowal. w takim razie bede go podbijal co dwa dni tongue_out

Już przyzwyczaiłem się do
                > tego że walczysz o RWF jak inkwizycja z czarownicami

no bo walcze uncertain jak mam ci odpowiedziec bez ironii (czy tam pieniactwa, jak wolisz) skoro wszedzie gdzie sie da pisze o rwf, a ty mi zarzucasz skuche bo ktos chce kupic fotel za 400zl i pyta o opinie nt concorda w tym przypadku. nie martw sie, KAZDY kto przychodzi do mnie do sklepu slyszy o rwf i dopiero wtedy bedac swiadomym co to jest i dlaczego tak a nie inaczej podejmuje decyzje. wedlug mnie to jest konsekwencja, a wedlug ciebie? ta mila Pania tez to czeka tylko jeszcze o tym nie wie tongue_out co do powietrza to tez sie nie martw, dla mnie naprawde swiat jest piekny, tylko nie lubie jak ktos mi prowadzi wyklady z etyki biznesu w kraju, w ktorym co drugi na czarno, co trzeci na rencie, co czwartemu sie nie chce a ja co miesiac czuje ze pracuje po 16godzin po to zeby zrobic dobrze tej "zaradnej" czesci spoleczenstwa.
                • mrukumaster Re: kwap666 20.07.11, 13:16
                  kwap666 długo Cię na forum nie było chyba na kajakach popływałeś więc troszkę więcej luzu wink Jakoś ja nie usuwałem postów i tak patrzę to nikt nie usuwał chyba, że zostały przywrócone ale nie przeze mnie tongue_out Fotele tyłem są polecane cały czas i wcześniej także były, a na tą chwilę jest więcej zapytań tak i odpowiedzi na temat właśnie foteli RWF więc nie pisz nie prawdy, że tylko Romera polecamy bo tak nie jest.
                  • kwap666 Re: kwap666 20.07.11, 13:28
                    Fotele tyłem są polecane cały
                    > czas i wcześniej także były, a na tą chwilę jest więcej zapytań tak i odpowiedz
                    > i na temat właśnie foteli RWF więc nie pisz nie prawdy, że tylko Romera polecam
                    > y bo tak nie jest.

ironizowalem mrukumasterze na zarzuty bitaboba ze skuche robie i o rwf zapomnialem. 2 na 3 watki ostatnio dotycza rwf i jesli nie plyne kajakiem to w dalszym ciagu walcze jak moge smile
                    • abigail83 Re: kwap666 20.07.11, 14:05
                      Walczysz w ogolnych watkach nazwijmy to ideologicznych, a w konkretnym watku, dotyczacym konkretnego dziecka - za malego na fwf, ktorego matka nawet w tytule pyta,czy nie za wczesnie na zmiane - ani sie zajakniesz o rwf,tylko handlujesz. Sorry,ale tak to wyglada.
                      • kwap666 Re: kwap666 20.07.11, 15:33
                        > Walczysz w ogolnych watkach nazwijmy to ideologicznych,

przyklady poprosze. niewiele ideologii na tam tym forum, raczej konretne watki z konkretnymi dziecmi.

cyt: Moja córcia właśnie kończy 8 miesięcy, waga ok. 10 kg i główkę ma już na "granicy" fotelika, jest "długa".

wydaje mi sie ze to oznacza "czas na zmiane fotela". wiesz lepiej? wypowiedz sie

cyt: Mamy dwa auta Focus Kombi z 2003 roku i Renault Clio z 2005 r (trzydrzwiowe) - które jest w trakcie zmiany, ma być zamiast tego auta Mazda 6 Kombi rocznik 2003-2005. Chciałabym kupić taki fotelik aby pasował do tych wszystkich aut, czy jest w ogóle taka możliwość, budżet hmmm, tak gdzieś 500-600 zł

czy widzisz tu miejsce dla bs combi montowanego pasami (mobi odpada od razu)? w takim razie pogratulowac wyobrazni albo raczej wspolczuc niewiedzy. obawiam sie ze nawet nie przeczytalas posta czekoladino a jesli tak to przeczytaj go raz jeszcze zastanow sie chwile nad nim.

d
                        > otyczacym konkretnego dziecka - za malego na fwf, ktorego matka nawet w tytule
                        > pyta,czy nie za wczesnie na zmiane - ani sie zajakniesz o rwf,tylko handlujesz.

to teraz idz i przekaz nowine wszystkim ktorzy pytaja o 9-18 ze ich dziecko jest za male na fwf. ja taka nowine powiesilem na gorze ale jak widac nie nie lubimy czytac.

• mrukumaster Re: kwap666 20.07.11, 15:48
                          Teraz konkretnie co do fotela napiszmy i nie odbiegajmy od tematu wyboru fotela. kwap666 masz pewność, że Trimax, będzie pasował do mazdy 6 bo ja tej pewności nie mam ponieważ mazda w tych rocznikach ma długi zamek pasa i tu na pewno pasuje Recaro young sport i z 9-36kg i priori XP z 9-18kg a poleciłbym jeżeli dziecko ma 8 miesięcy a mazdy jeszcze nie ma Britax first class do 13kg tyłem a potem przodem. Bo przodem w mazdzie britaxa się zamontuje smile

• kwap666 Re: kwap666 20.07.11, 16:10
                            first classa znam tylko z opowiesci, ale jesli dziecko dlugie to nie wiem czy tylem bedzie uzywane.
                            • ilhenny Re: kwap666 20.07.11, 18:02
                              tyłem Britax nie pasuje, Concord na 90% będzie pasował
                              nie drapcie się, wiem że trudno pogodzić wszystkich z różnymi temperamentami i celami,
                              więc dzieci numer jeden, później długo długo nic i nasze problem i animozje
    • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 20.07.11, 22:05
      a z fotelików montowanych tyłem, do tych wszystkich aut jakiś by pasował????
      • ilhenny Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 20.07.11, 22:44
        nie pamiętam całego wątku ale foteliki tyłem zaczynają się od 800 zł
        • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 21.07.11, 09:06
          No ale gdybyśmy pominęli kwestię finansową, bo może jakoś damy radę, to jakie fotelik by pasował do samochodów?
          • ilhenny Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 21.07.11, 09:48
            focus i mazda można zawalczyć w clio będzie bardzo mało miejsca więc nawet po przesunięciu fotela będzie mało komfortowo jeśli pogodzisz się z wyłączeniem przedniego siedzenia o można zawalczyć z każdym prawdziwym tyłem powyżej 13 kg
            • ilhenny Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 21.07.11, 09:51
              i jeśli chcesz przekładać fotelik to widzę więcej przeciw niż za fotelikiem tyłem
              więc lepiej pozostać przy dobrym foteliku przodem oczywiście jak dziecko podrośnie lub przy 0-18 ale też widzę więcej problemów niż korzyści a wiadomo że źle dopasowany zamontowany fotelik nawet 4* jest nic nie wart
              • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 21.07.11, 10:04
                A tak optymalnie to do kiedy mogę ją wozić jeszcze w tym, waży ok. 9,5kg, skończyła 8 miesięcy, ale jesy wysoko, główka jest już "na granicy" fotelikawink może faktycznie jeszcze poczekamy, optymalny wiek na jazdę przodem to jaki? mnie martwi ta główka już na "styku" fotelikawink
                • ciociacesia tak kolo 2 lat 21.07.11, 11:07

• kwap666 raczej kolo 3 lat 22.07.11, 12:10
                    bo dopiero jakies tam miesnie zaczyna miec dziecko i kregoslup w miare sztywny robi sie.
                    • mrukumaster Re: raczej kolo 3 lat 22.07.11, 12:33
                      Besafe piszę, że od 2,5 roku smile Co do mięśni to wszystko też od konkretnego przypadku bo dzieciaki jednak różnie się rozwijają ale czysto teoretycznie 2,5-3 lat ale są też tacy, którzy piszą od 12 miesiąca i dlatego takie fotele są też produkowane smile
                      • kwap666 Re: raczej kolo 3 lat 22.07.11, 12:42
                        pisze ze od 3lat bo nie jestesmy w stanie stwierdzic na jakim etapie rozwoju sa miesnie i kegoslup dziecka bez badania, ktore to pewnie przekroczyloby koszt fotelika tongue_out a szwedzi powiedzieli ze do 4 tylem i kropka. z tymi 2,5 czy tam 3 to jest tak, ze w tym wieku dziecko powinno sobie poradzic ze zderzeniem przy 50km a prawda jest taka ze gdyby zrobic samochody jezdzace tylem do przodu to i wsrod doroslych liczba ofiar bylaby duzo mniejsza. takze raz jeszcze: tylem tak dlugo jak tylko sie da.
                        • czekam_na_spadki Re: raczej kolo 3 lat 22.07.11, 13:12
                          > szwedzi powiedzieli ze do 4 tylem i kropka.

Czy to znaczy że jak mam BeSafe X3 i dziecko, które rokuje na 18 kg w wieku 3 i 1/4 roku to znaczy, że już powinienem odkładać kasę na jakiś fotelik tyłem, który pomieści większe?
                          Swoją drogą - ciekaw jestem jak to jest z tymi 18 kg w BeSafe - mógłby ktoś się wypowiedzieć? Pierwszy fotelik jaki miałem - Concord ION (niby do 13 kg) przy ok. 8-9 kg przestał się nadawać.
                          • kwap666 Re: raczej kolo 3 lat 22.07.11, 13:31
                            to znaczy ze gdybys mieszkal w szwecji to mialbys problem, bo tam prawo nakazuje przewozenie dzieci tylem do 4roku zycia.
                            że już powinienem odkładać kasę na jakiś fotelik tyłem, kt
                            > óry pomieści większe?
                            kase zawsze warto odkladac, z tym ze nie kupisz u nas fotela ktory pomiesci wieksze dziecko. 25kg mobiego to chyba homologacji dotyczy bo nie ma szans zmiescic tam dziecka powyzej 18kg
                            > Swoją drogą - ciekaw jestem jak to jest z tymi 18 kg w BeSafe - mógłby ktoś się
                            > wypowiedzieć?
                            w skandynawii sprzedaje sie glownie izi kid - czyli to samo co combi tylko bez mozliwosci odwrocenia przodem. i jezdza te dzieciaki do 18kg.

Concord ION (niby do 13 kg) przy
                            > ok. 8-9 kg przestał się nadawać.
                            co znaczy ze przestal sie nadawac? nie mowie ze w twoim przypadku tak bylo, ale niestety czestym standartem jest to, ze wg rodzicow fotel sie nie nadaje, natomiast wg sprzedawcow majacych jakiekolwiek pojecie o fotelach fotel sie nadaje ale za nic w swiecie nie da sie przetlumaczyc rodzicowi ze dany fotel moze smialo uzywac jeszcze przez miesiac, dwa czy inne pol roku. sa trzy kryteria zmiany fotela: waga (tutaj 13 kg), wzrost (glowa wystaje z fotelika, w nastepnej grupie - oczy ponad fotelikiem) lub niedajace sie dopiac pasy fotelika. powody typu: dziecku jest niewygodnie albo wydaje mi sie ze.. nie sa dobrymi powodami.
                            • czekam_na_spadki Re: raczej kolo 3 lat 22.07.11, 14:06
                              Tutaj akurat powód wymieniony przez Ciebie: "dziecku jest niewygodnie" był najważniejszy. Dziecko było wręcz na wcisk włożone do fotelika (fotelik jest bardzo głęboki) i nie miało możliwości nawet sensownie ruszyć rączkami (barki ściśnięte).
                              Wolałbym przestać jeździć niż skazywać dziecko na takie katusze. Na szczęście odkryłem, że są inne foteliki i dziecko odżyło w Maxi Cosi Cabrio Fix. Z tego fotelika jednak również wyrósł mając nieco ponad 10 kg i zmieniliśmy na BeSafe X3.
                              Dlatego zastanawiam się teraz ile w tym praktyki a ile teorii z tymi 18 kg, chociaż faktem jest że być może dziecku trzyletniemu łatwiej wytłumaczyć niewygody, niż 10-miesięcznemu.
                              • mrukumaster Re: raczej kolo 3 lat 22.07.11, 14:21
                                Teoretycznie a praktycznie to jest duża różnica i tu nawet można dodać foteliki tyłem do 25kg. Podam na przykładzie swojego syna: ma 3 lata i 2 miesiące waga 16,5-17kg. Wzrostowo nie wszedłby już do żadnego fotelika tyłem dostępnego na naszym rynku a także do Britaxa Multi tech 9-25kg tyłem (testowałem swego czasu na Evolvie a to ta sama skorupa) a także w MC Mobim który też jest do 25kg tyłem. Dlaczego nie wszedłby? Ponieważ pasy już by były za krótkie. I tyle teorii i praktyki. Wszystko zależy od konkretnego dziecka i jego budowy. Jedno dziecko ma 3 lata i już musi jeździć przodem a są takie które i w pomyślnych wiatrach do 5 roku życia pojeżdżą smile
                              • kwap666 Re: raczej kolo 3 lat 22.07.11, 17:13
                                nie chce sie klocic, nie zrozum mnie zle wink ale porownalem przed chwila oba fotele i na szerokosc sa takie same. ion jest glebszy (chociaz ja bym powiedzial ze ma bardziej zabudowane boki) i tylko tyle (w zasadzie to lepiej bo bezpieczniej). miejsca w srodku jest dokladnie tyle samo, wiec nie mam pojecia skad ta roznica, ze w ionie barki scisniete a cabrio dobrze? w sumie mi to nie przeszkadza, klient ktory dla jednego dziecka kupuje dwa fotele 0-13 za 500zł sztuka jest klientem idealnym smile
              • magdulababula Jaki fotelik do renault scenic 99r.? 22.07.11, 19:30
                Proszę o porade jaki wybrac fotelik do renault scenic 99 by rownież pasował do fiat punto 2011r. w renault nie mam isofixa, 3 fotele kubełkowe z tylu, wszystkie wyciągane. Zosia ma 13 miesiecy, pewnie siedzi i chodzi, waży 8,3kg, już sie kuli w baby confort creatis i przeklada sobie raczki pod pasami mimo ze mam wrazenie ze wrecz za mocno ja przypinam, pasy sa juz lekko ponizej lini barkow, wiec pewnie juz najwyzszy czas? proszę o propozycje fotelika 9-18kg. Z góry dziekuje smile
                • kwap666 Re: Jaki fotelik do renault scenic 99r.? 22.07.11, 20:24
                  jakis szablon musze ustawic smile zosi brakuje 5kg do osiagniecia "wagi" fotelika, jezeli glowka nie wystaje ponad fotelik jest ok. za mocno pasow sciagnac sie nie da, byl watek na ten temat. im mocniej tym lepiej. jezeli dziecko przeklada raczki tzn ze pas jest za luzny.w fotelikach montowanych tylem pasy moga byc ponizej linii barkow, nie wplywa to na bezpieczenstwo. byleby nie byly wyzej od barkow. z kubelkowymi fotelami bedziesz miala problem, ciezko cokolwiek tam wpasoawc. najlepiej kupic fotel 9-18 tylem do kierunku jazdy ale z ta renowka bedzie slabo. punto tez nie powala miejscem w srodku. o fotelach fwf nie lubie pisac bo nie po drodze im z moimi przekonaniami, moze ktos mnie wyreczy.
                • kwap666 Re: Jaki fotelik do renault scenic 99r.? 22.07.11, 20:43
                  chociaz jest rozwiazanie. do punto (zakladam ze z isofixem) albo combi albo fair (tak - ja to napisalem tongue_out ). i dziecko jezdzi tylem, pasazer z przodu musi byc niski albo siedziec z tylu. no ale czego nie robi sie dla dziecka. do renowki te fotele przodem, nie wiem jak fair sie zachowa na kubelkowym fotelu ale combi dobrze daje sie wcisnac w kazdy fotel. koszt obu to jakies 1400
                  • magdulababula Re: Jaki fotelik do renault scenic 99r.? 22.07.11, 21:09
                    Czyli przy wadze 8,5kg mam jeszcze poczekać do fotelika 9-18? Naprawde nie ma fotelika do kubełkowych siedzen? Mąż sie ucieszy jak mu oznajmie ze musimy zmienic autosmile
                    • ktm123 Re: Jaki fotelik do renault scenic 99r.? 22.07.11, 21:23
                      nie załamuj się smile jest super fotelik, ktory lezy jak ulał na kubełkowych siedzeniach i jest to Fair (of course tylem do kierunku j.)
                      Od wczoraj jestem posiadaczka takiego- jak przesledzisz moj wątek gdzie jest 75 wpisów smile to dowiesz sie sporo o roznych tylem smile no i kubelkowych siedzeniach smile
                      Mierzylismy besafe combi x3 na pasy (tyle ze my mamy isofix, kubelkow esiedzenia z tylu i isofix nie jest na styku kanapy z oparciem tylko wu=yzej w oparciu) - okropnie trudny montaz jak dla mnie i gdyby besafe pomyslal o jeszcze jednej dziurce w nodze podpierającej i przewidzial siłę i krzepę sprzedawcy- (ktory robil wszystko zeby ustawic fotel w pozycji wygodnej dl dziecka- niezbyt pionowej) to nawet byłby ok. Co prawda po 2 latach kanapa samochodowa by sie nadawala do wymiany. Nie wiem jak jest u ciebie.= z isofixem. U nas Fair naprawde super lezy i nawet nie drgnie. Pozycja dla dziecka świetna- glwoa mu podczas snu nie spada na klatkę.
                      Wbrew temu co wiele osób głosi, ze dziecko sie poci itd- : zgoda ze wykonanie mogłoby bc lepszę- jak za tą kasę, z cała pewnoscią. Dzisiaj jednak przejechalismy do Wwy i z powrotem i jedynym miejscem w ktorym sie mje dziecko spocilo byla głowka- ale bez tragedii. Koszulka na plecach byla suchutka- w przeciwienstwie do maxi cosi cabrio z pokrowcem frotte. Fair tez nie ma kanałów wentylacyjnych z tylu raczej.
                      Malej bardzo sie podobało, Fair w przeciwienstwi edo Besafe nie zabiera miejsc apasazerowi z przodu. Fotel jest wysoko bo na platformie i wszystko widzi w tylnej szybie i bocznej.

• magdulababula Re: Jaki fotelik do renault scenic 99r.? 22.07.11, 21:31
                        Dziekuje za podpowiedzi smile zaraz zajrze na wymieniony wąteksmile
                        Pozdrawiam
                        • mrukumaster Re: Jaki fotelik do renault scenic 99r.? 22.07.11, 21:41
                          www.autorubik.sk/kupujem-ojazdene-auto/renault/renault-scenic/
                          Zobacz na sam dół i ostatnie zdjęcie to tylna kanapa. Masz zapewne takie siedzenie i to nie jest kubełek. Na tych siedzeniach zamontujesz wszystko tak samo jak w Fiacie więc lepiej zakupić najlepsze co można wybrać big_grin
                    • mrukumaster Re: Jaki fotelik do renault scenic 99r.? 22.07.11, 21:23
                      Scenic nie ma kubełkowych siedzeń. Tam to się wszystko da zamontować smile Do punto na iso także tylko przy fotelu tyłem może być mało miejsca ale nie musi. W Scenicach jedyne co jeżeli masz schowki w podłodze to trzeba nogę ustawić albo za schowkiem (da się) albo w w schowku pod warunkiem, że długość nogi będzie ok. Jeśli chodzi o fotele przodem to nie ma problemu w obu modelach chyba, że punto w jakiejś mega sportowej wersji smile
                      • magdulababula Re: Jaki fotelik do renault scenic 99r.? 22.07.11, 21:41
                        Rzeczywiście raczej przypominaja kubełkowe ale raczej nie sa prosta kanapą jak to w Punto smile Dlatego pytam czy ktos miał z takimi profilowanymi fotelami do czynienia.Myślałam o romerze king plus, ale i tak czeka mnie przymierzanie przy sklepie. Jestem rowniez ciekawa jak Zoska bedzie sie miała w wiekszym już foteliku, skoro ma 8,5kg to jednak jest długasmile na pewno musze zwrocic uwage na to by wysokość pasów miała wiecej nic 2 opcje. a co myślicie o kiddy energy pro? Czy ta oslona tulowia rzeczywiscie jest lepsza od pasów?
                        • mrukumaster Re: Jaki fotelik do renault scenic 99r.? 22.07.11, 21:50
                          Na pewno nie jest lepsza poza tym nie ma zbytniej regulacji spoczynkowej (chodzi o Kiddy). Na pewno lepszym rozwiązaniem jest King Plus jeśli chodzi o fotele przodem ale młoda musi mieć 9kg. Nie masz profilowanych siedzeń. Są to po prostu pojedyncze oddzielne siedziska.

Powtórzę jeszcze raz bo może nie doczytałaś. W tym samochodzie zamontujesz prawie każdy fotel jaki jest na rynku i to bez większych problemów.
    • czekoladino Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 27.07.11, 09:25
      Mierzyłam moją małą do kolejnych foteli, MC Priori - bardzo fotel mi się spodobał, tylko faktycznie nie wiem na jak długo by ten fotel starczył, w porównaniu z Concoredm jakiś taki niski mi się wydawał....., natomiast zainteresował nas jeszcze bardzo Recaro Young Sport - taki bardzo obudowany, główka świetnie zabezpieczona, tylko nie wiem jak z regulacją nachylenia, moja córa sporo śpi i fajnie gdyby ta "pozycja spoczynkowa" była w miarę ok, w sklepie pokazywali nam jeszcze fotele Recaro STM - nie wiem bo w sumie wyglądał zupełnie jak recaro, tylko logo w zasadzie inne, no i cena znacznie niższa, więc tak naprawdę na wybór będzie pomiędzy tymi trzema - Concord Trimax, MC Priori i Recaro (czy też ten STM) - ktoś doradzi coś jeszcze????
      • mrukumaster Re: nie za wcześnie na zmianę, jaki fotelik wybra 27.07.11, 10:00
        Jak dla mnie Recaro miażdży Trimaxa jakością wykonania i długością użytkowania, STM to to samo co recaro z tym, że Recaro jest dużo lepiej wykonane. Pozycja spoczynkowa nie jest za duża ale dziecko ma gdzie się w Recaro czy STM przytulić. Przymierz sobie w samochodzie o pod profilu kanapy także zależna jest pozycja spoczynkowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka