Dodaj do ulubionych

Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem

21.07.11, 10:23
Witajcie...
Czas za jakiś miesiąc lub 2 zmienić fotelik dla młodszego. Póki głowa na równi z kołyską a wagowo jeszcze ok, to wozimy się w Jane Rebel Pro.
Ale co potem? Najchętniej wzięłabym coś co mogę przymierzyć do naszej Carismy ale tu wybór mały niestety.... W Krakowie miejsc gdzie mogę kupić fotelik tyłem/przodem szukać ze świeczka uncertain

Rozważam póki co 3 typy:
BeSafe Izi Combi - tylko jaki? X2, x3??
Graco Belogic - tylko kiedy będzie go można w stacjonarnych sklepach zobaczyć żeby przymierzyć do auta?
Trzeci typ to Brio Zento 2011 ( mam możliwość sprowadzenia go ze Szwecji) - tylko go nie dam rady przymierzyć wcześniej i nie wiem czy będzie pasował....
Cenowo tez ważne bo mam ograniczone środki ....
Mnie najbardziej podoba się ten Brio.... teraz w wersji 2011 poprawili widzę zagłówek.... fajna jest ta jakby podstawka że można dopasować do fotela w samochodzie? (oświećcie mnie jeśli się mylę do czego to służy wink
Dziecię moje dość sporych gabarytów - aktualnie 11 miesięcy - waga ok. 11-11,5kg, ok.80cm. Taki pulchny grubasek wink

Ilhenny, mruku i inni - doradźcie, plisss....
który z tych 3 ?
A może jeszcze coś innego??
Najlepiej z możliwością montażu zarówno tyłem jak i przodem.

Renia
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 21.07.11, 13:30
      ciezko doradzic bo z tych trzech mozemy porozmawiac o jednym tongue_out graco moze na koniec roku zobaczymy wiec odpada, w szwecji bylem rok temu - w tym sie nie wybieram wiec o brio tez niewiele. pomponka by pomogla w tym temacie ale nieobecna narazie. z foteli w zasiegu reki zostaje ci combi x3 (x2 jest z 2009, znajdziesz w powiedzmy niepopularnych kolorach). combi jezeli nie w krakowie to na slasku znajdziesz napewno. w ostatecznosci w wodzislawiu slaskim w sklepie dystrybutora. szczerze odradzamy kupowanie fotela bez przymiarki w samochodzie, i o ile w popularnych samochodach typu skoda czy inne golfy mozemy powiedziec w ciemno czy pasuje czy nie o tyle jak by to u ciebie wygladalo to ja osobiscie nie mam pojecia.
      • renowa Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 21.07.11, 13:57
        Dzięki...
        Nosz to Graco mi się bardzo podoba.. ale mierzyć się go do auta nie da póki go w sklepach nie ma sad
        Myślałam o tym Wodzisławiu ale kurcze u nich combi bez iso ponad 1500zł uncertain A na allegro kupię już dużo taniej....
        No ewentualnie do Wawy mogę się wybrać.. tam dużo większy wybór ... no a Wawy to i do Ilhennego blisko tongue_out
        Co do BeSafa mam sporo wątpliwości bo co chwila czytam, że u wielu jest problem z montażem tak, by siedzisko dobrze się odchylało do tyłu....

Rozważam jeszcze montaż zaczepów ISOFIX w mojej Cari - nawet wysłałam emalia do serwisu ale na razie nikt mi nic konkretnego nie odpisał...

Na Pomponkę mogę poczekać jeszcze z miesiąc dwa mam czasu na wybrzydzanie wink

W najgorszym wypadku jakby mi się nie udało niczego dopasować co można tyłem zamontować to rozważam Cybex Pallas albo Romera King plus, mc priori albo Casual play beat? Który z tych przodem?
        • mrukumaster Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 21.07.11, 14:30
          Do Carismy w ciemno ciężko dobierać fotele a największy problem będzie przy fotelikach przodem ponieważ ta marka samochodów do pewnego rocznika ma kiepskie pasy tzn długie zamki pasów. Podaj chociaż rocznik samochodu lub zdjęcie tylnej kanapy możesz znaleźć gdzieś w necie podobną ale tak aby zamki pasów były widoczne wink
          • renowa Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 21.07.11, 16:34
            To jest Carisma poliftowa - rocznik 2001 wersja elegance.
            A tylna kanapa wygląda tak:
            https://lh5.googleusercontent.com/-6YWbewxOXi4/TYuPgjXLMgI/AAAAAAAAAU4/FGKLSQcVD6s/s512/SDC10997.JPG
            • mrukumaster Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 21.07.11, 18:46
              A klamry są takie ledwo wystające jak na zdjęciu? Jeżeli tak to Romera czy maxi-cosi zapniesz, co do besafe trza zerknąć bo kanapa ździebko nachylona jest.
              • renowa Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 21.07.11, 19:18
                Tak, klamry nie wychodzą wyżej. To sa real fotki naszego auta.
                Z tego co pamietam to przedliftówka ma te klamry troche wyzej.
                • mrukumaster Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 08:16
                  No to pasy masz ok. Więc tylko przymiarka została smile
                  • renowa Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 09:35
                    No tylko, że ja bym baaardzo chciała tyłem.... a z tego co widzę to mi tylko ten BeSafe zostanie tongue_out A jak nie on to co?
                    No i pytanie ile miejsca dla pasażera zostanie z przodu bo z tego co widzę ten fotel dość sporo miejsca zajmuje..
                    • abigail83 Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 09:58
                      Jeszcze może Mobi?
                      Co do miejsca to cudów nie ma, każdy fotel montowany tyłem zajmuje go sporo.
                      • renowa Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 10:23
                        Mobi tylko tyłem a ja chciałabym mieć alternatywę w razie czego wink
                        Dlatego najchętniej taki montowany zarówno przodem jak i tyłem.
                        Możliwość wyboru znikoma w naszym przypadku... sad
                        • mrukumaster Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 10:30
                          Masz jeszcze 2 opcje, BRitax first class oraz BC Opal do 13kg tyłem a potem do 18kg przodem oczywiście możesz wcześniej przodem także zamontować tylko bez przymiarki ani rusz, one troszkę mniej miejsca zajmują od tych do 18kg tyłem.
                          • renowa Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 10:52
                            Ale one są tyłem tylko do 13kg a potem przodem.
                            Myślę, że do 13kg jeszcze w kołysce dojeździmy bo chłopisko moje niewysokie a dośc tęgie. Mieści się jeszcze w Jane Rebel Pro.
                            Mnie chodziło o te fotele stricte tyłem i przodem do 4 roku życia, właśnie typu Graco Belogic, Besafe czy Bimbo na platformie. Niestety Bimbo odpada bo nie mamy isofixu... zostaje tylko graco (którego nie ma i jeszcze czas jakiś nie będzie sad i ten be Safe), coś jeszcze?
                            • mrukumaster Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 11:25
                              A widzisz w tych tyłem do 13kg dziecko siedzi tak samo wysoko ja w Besafe i często starcza do wożenia dziecka nawet 2,5 roku tyłem a potem do pewnego wieku przodem. Tak samo nie nastawiaj się tak do końca że w Besafe czy innym foteliku który jest montowany tył/przód (Bo Belogic takiej funkcji nie ma), że dziecko pojeździ do 4 lat bo niestety często się zdarza, że jeździ jednak krócej smile Tak jak pisałem najpierw przymierz do samochodu Besafe i sprawdź czy będzie pasował bo kanapy mają dosyć duży kąt (tak przynajmniej mi ze zdjęcia wynika) i może się zdarzyć sytuacja, że nie będzie pasował tak jakbyś chciała smile
                              • renowa Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 13:32
                                No to ładnie Mruku mi teraz klina zabiłeś wink
                                Może faktycznie to byłoby dobre rozwiązanie? Moje dziecię waży aktualnie ok. 11 kg.... biorąc pod uwagę, że zaczyna włąśnie się więcej ruszać mam nadzieję, że z wagą przystopuje nieco i pójdzie w zwyż a nie w szerz.... więc te 2 kg..hmmm....
                                Ale chyba najpierw przymierzę jednak tego BeSafe.
                                A graco belogic nie ma możliwości montażu przodem?? Czytałam na stronie sprzedawcy- jakiegoś sklepu internetowego, że jest możliwość montażu zarówno tyłem jak i przodem....
                                • mrukumaster Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 14:09
                                  Belogic jest tylko tyłem.
        • kwap666 Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 21.07.11, 14:43
          przodem to juz niech ten romer bedzie ale ja nie moge tak napisac bo gromy sie na mnie posypia wiec jak juz przeczytalas to zdanie to zaznacz je i wytnij wink
          zaprosilbym cie do wroclawia na mierzenie bs ale tez nie bardzo moge bo zbyt komercyjnie by bylo smile
          z tym mierzeniem jest tak, ze nawet jak jest fotel w sklepie to zdarza sie ze sprzedajacy nie bardzo wie co z nim zrobic i wychodza historie typu: nie da sie. poprostu musisz przymierzyc w placowce w ktorej ogarniecie sprzedawcow spelnia pewne minimum logistyczne i bedziesz wiedziala na czym stoisz. mozesz wkleic zdjecie kanapy to powiem ci czy w ogole jest sens gdziekolwiek ruszac szanowny tylek
          • mrukumaster Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 21.07.11, 15:27
            Z romerem czy maxi-cosi w mitsubishi może być ciężko ze względu na pasy i dlatego prośba o zdjęcie kanapy no i oczywiście przymiarka musowo smile
          • bitabob Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 11:19
            Za tego Roemera to jedynie mogę obsypać Cię różami smile Poważnie to fotel ma pasować do auta. Najlepiej jakby udało się RWF... Co do komercji to i tak tego nie unikniecie...Tym razem odpuszczę wam WY kapitaliścismile
            • kwap666 Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 12:03
              dziekuje ci laskawco wink
              • renowa Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 13:26
                Mogę i do Wrocławia zamiast do Warszawy wink
                Wrocław piękne miasto i zwiedzać jest co i autostrada jest to szybciutko będzie wink
                No zobaczymy jak będzie z kasą i jakby co to odezwę się do Ciebie na prv big_grin
                • kwap666 Re: Fotel 9-18, Carisma, bez isofix - tyłem 22.07.11, 13:47
                  ok, ja obecny caly czas, zabytkow tez nie przonosza poki co wink
    • renowa zdjęcie kanapy tylnej raz jeszcze. 21.07.11, 16:43
      https://lh5.googleusercontent.com/-6YWbewxOXi4/TYuPgjXLMgI/AAAAAAAAAU4/FGKLSQcVD6s/s512/SDC10997.JPG

Powiem Wam, że z pasami tu nie jest najgorzej. Znaczy z długością pasów.
      Mam teraz kołyskę Jane Rebel Pro - o taki:
      https://www.pushchairsandcarseats.co.uk/images/xt_pics/jane_rebelpro_cherry_1.jpg

i w Seacie Ibiza z 2002 roku o takim:
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Seat_Ibiza_6L_BJ2002.jpg/800px-Seat_Ibiza_6L_BJ2002.jpg
      miałam problem z zapięceim tego fotelika ze względu na zbyt krótkie pasy...
      Znaczy zapięłam fotel ale był tak maksymalnie nachylony w stronę kanapy, że noworodek mósiałby jechać w pozycji siedzącej.... tongue_out
      W naszej Cari szału nie ma ale pasy są na styk, że dziecko jedzie w pozycji półleżącej smile
      Ta kanapa w Cari też nie wygląda tragicznie nie? wink
      • renowa Re: zdjęcie kanapy tylnej raz jeszcze. 22.07.11, 10:25
        A Ty ilhenny?
        Masz coś do dodania?
        • renowa Czekam jeszcze na opinię Ilhenny 26.07.11, 23:12
          smile
          Czekam na Twoją opinię.
          Jak kanapa się nada do BeSafe?
          Bo jak widzę to jedynie ten fotelik mi został do rozważenia z fotelików tyłem i przodem do kier. jazdy.
          Jeszcze ten Brio Zento kusi ale nie wiem czy bez przymiarki będę ryzykować....
          Chyba że do DE na przymiarkę pojedziemy tongue_out

Pozdrawiam
          • lizzy9 Mialam Brio Zento 27.07.11, 09:11
            Hej, mialam Brio Zento, tez sprowadzalam ze Szwecji (fotelik kupiony 3 lata temu), ale musialam niestety sprzedac, gdy mlody mial ciut ponad dwa lata, gdyz fotelik okazal sie za niski. Mam wysokiego synka, ktory wagowo mial jeszcze kupe miejsca, ale byl za wysoki i tyle. Ja na twoim miejscu kupilabym Multitech ze Szwecji, gdyz ten fotelik byl wiekszy od Brio Zento. Nie wiem jak wyglada obecna wersja Brio, moze jest to wyzszy fotelik niz kiedys byl.
            • renowa Re: Mialam Brio Zento 27.07.11, 15:18
              No włąśnie w tej wersji z 2011 roku coś zmienili ale nie wiem czy tylko ten zagłówek zrobili bardzoej obejmujący głowę czy też zrobili coś z foelikiem. Choć sądzę, że skorupy nie ruszali tylko ten zagłówek dodali inny.
              Lizzy a w jakim samochodzie miałaś go zamontowanego? Czy trudno się go montuje?
              Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka