Dodaj do ulubionych

pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważne?

10.01.12, 13:44
Witam
Poczytałem trochę wątki na tym forum – trochę artykułów w sieci… ale zamiast poczuć się mądrzejszym, cóż…..
Przejdę do sedna. Otóż za czas jakiś, dziecię moje osiągnie wiek 9 miesięcy i wtedy przyjdzie czas na dalszy wyjazd, a potem kolejny i kolejny
Dystans 400-750 km
Tu rodzi się pytanie, pytanie które pozornie jest banalne i często przewija się na tym forum…. Jaki kupić fotelik….
Moje wątpliwości to
- używany czy nowy (wszak używany nie jest zły… a może jestem w błędzie?)
- 9-25 czy 9-36 ??? (nie ukrywam, że nie stać na s na szybką zmianę fotelika)
- planowaliśmy ok. 300-500 zł… i tu pewnie dostanę zj…by (i zapewne słuszne), że za takie pieniądze to se mogę kaszanki kupić, a nie fotel dla dziecka
- jakiej firmy unikać a jakie są ok.?
- co jest ważne, a co nie?
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 10.01.12, 14:26
      Za 549zł masz MC Priroi najlepszy z najtańszych i wcale zjeb za to nie dostaniesz. Gorzej by było jakby zaczęła wymyślać jakieś cudaczne fotele za 250zł. Nie każdy ma 2tyś na Besafe i my to rozumiemy wink

Przedstawiony fotel jest z grupy 9-18kg. Napisz może coś wiecęj do jakiego samochodu, jakich gabarytów i w jaki wieku jest dziecko.

Z używek też się da coś wynaleźć.
      • urzednik.ilawa Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 10.01.12, 15:05
        mrukumaster napisał:

> Napisz może coś wiecęj do jakiego samo
        > chodu, jakich gabarytów i w jaki wieku jest dziecko.
        >

samochód VW Touran
        dzieciątko teraz ma pół roku a najbliższy wyjazd za ok 3 mies
        gabaryty smile ogólnie wszystko w normach - taraz waga ok 7 kg ale za 3 miesiące uhuhu to kto wie - a tak serio to podobno (mnie trudno oceniać) mała jest "długa" jak na swój wiek (i pewnie niska nie będzie wink )

> Z używek też się da coś wynaleźć.
        • urzednik.ilawa Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 11.01.12, 07:47
          a co myślice o Nautiliusie?
          nr aukcji allegro 2044600961?
          dobre totot czy badziew?
          • mrukumaster Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 11.01.12, 08:20
            Dla 8 miesięcznego dziecka to i typowe 9-18kg nie jest dobre. Jedynie 0-18kg jeżeli chcesz za 3 miesiące zmienić i tu się schody zaczynają bo za 500zł nie kupisz nic dobrego. Nautilus jest jeszcze powiedzmy w miarę ale nie nadaje się dla takiego maluszka bo nie ma nawet zbytnio pozycji spoczynkowej. Tak jak pisałem wcześniej dobrym wyborem jest MC Priori ale dziecko za małe. Powoź jeszcze spokojnie w tym foteliku co masz 0-13kg smile
            • urzednik.ilawa Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 11.01.12, 08:48
              w sumie mamy Graco - jak do tej pory się sprawdzało - tylko nie wiadomo jak długo bo jest do 11 kg a to już niedługo
              jak przyjdzie nam jechać w marcu-kwietniu to mała bedzie miała ok 9 mies

chcieliśmy coś kupić już teraz - bo i tak nas to nie ominie smile
              łatwiej chyba kupić samochód niż fotelik sad
              Deltim mały podróżnik?
              OSANN COMET ISOFIX?

• urzednik.ilawa Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 11.01.12, 09:55
                a foteliki firmy Britax?

nie lepiej kupić coś z kategorii 0-25 kg ?
                na dwa lata starczy
                • mamaly Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 12.01.12, 12:49
                  urzednik.ilawa napisał:

> a foteliki firmy Britax?
                  >
                  > nie lepiej kupić coś z kategorii 0-25 kg ?
                  > na dwa lata starczy

Mam wrażenie, że nie bardzo wiesz w jaki sposób dzieci na wadze przybierają wink
                  Roczne dziecko waży ok. 10 kg, średnio oczywiście. W fotelu 0-13 kg dziecko może jeździć dopóki główka nie wystaje za krawędź oparcia bo wagę ..... no właśnie wagę 13 kg to najczęściej osiągają 3 -latki (oczywiście nadal średnio, bo dziecko na 90 centylu może osiągnąć taką wagę w wieku 12-18 m-cy, ale to Twojego dziecka póki co nie dotyczy). 25 kg osiągają natomiast dzieci w wieku 6 lat !!!!!!, więc fotelik 0-25 z pewnością starczyłby na dłużej niż 2 lata.
                  Proponowany wyżej Priori 0-18 kg może być dobrym wyborem bo to duży fotel. Spokojnie starczy wyższemu dziecku do 4 roku życia, a niższemu do 5-tego.
                  • mamaly Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 12.01.12, 12:52
                    > Proponowany wyżej Priori 0-18 kg

ech o czym ja myślę, oczywiście Priori jest 9-18 big_grin i nadaje się dla dzieci powyżej roku, ale do tego czsu spokojnie możecie wozić dziecko w foteliku 0-13.
                  • urzednik.ilawa Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 12.01.12, 13:22
                    mamaly napisała:
                    > Mam wrażenie, że nie bardzo wiesz w jaki sposób dzieci na wadze przybierają wink

i tu mnie masz smilesmile

nie wiem jak będzie przybierąc ani jakie są normy
                    wiem tyle, że zapowiada się szczupła i długa dziewucha smile ale o się moze zmienić

zdecydowaliśmy się na Britax first class - ma 3 gwiazdki i chyba będzie pasował do Tourana
                    na dwa lata powinien wystarczyć - potem kolejne poszukiwania wink
              • motylanoga71 Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 11.01.12, 10:35
                Tez niedawno mielem taki problem , tez mam dluugiego dzieciaka i tez chcialem zmiescic w cenie ktora podales no moze ciut wiekszej - ok 800 PLN fotelik ktory bedzie bezpieczny, wygodny i "posluzy". Szukalem, ogladalem, czytale i .... koniec koncow dolozylem i kupilem za 1400 nowego BeSafe combi na isofixie. Bralem pod uwage Faira ale jak go zobaczylem i obok niego BeSafe to stwierdzilem ze nie bede oszczedzac na bezpieczenstwie i komfrocie dziecka. A ze mozna w nim jezdzic dlugo tylem spory plus. Tez namawiano mnie na taki 0 25 ale .... po przemysleniu sprawy wole kupic teraz do 18 a za te 2 lata sprzedac tego i dolozyc do nowszej juz konstrukcji chocby do 36 kg.
                • urzednik.ilawa Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 11.01.12, 10:50
                  no własnie chyba zdecydujemy się na 0-18
                  nie ukrywam, że nie stac nas obecnie na inną kwotę i BeSafe nie wchodzi w gre - chbya że używka się znajdzie w tym przedziale
                  a co myślisz o britax?
                  • mrukumaster Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 11.01.12, 11:09
                    z Britaxa na naszym rynku jest 0-18kg Frist Class i multitech 9-25 ale multi tech kosztuje jeszcze więcej od Besafe a Frist class ok. 800zł. Mały podróżnik to mega porażka a fotelik osann to nic innego jak Nania i dla dziecka od 9 miesiąca to on się nie nadaje wink
                    • ponponka1 Multitech nie dla polrocznego dziecka 11.01.12, 12:01
                      Ja bym miala opory posadzic w nim roczniaka ... to wielki fotel, na pweno do 25 kg ale nie od 9 kg....

Dla polroczniaka tylko Britax Forst Class albo Be Safe Combi (KID) ale montaz TYLKO tylem dopoki dziecko nie osiagnie min. 9 miesiecy i co najmniej 9 kg.
                      • urzednik.ilawa Re: Multitech nie dla polrocznego dziecka 11.01.12, 12:13
                        czyli szukamy britaxa
    • motylanoga71 Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 11.01.12, 16:09
      na allegro w tej chwili jest uzywany fair z baza isofix o 300 powyzej budzetu.
      allegro.pl/fotelik-fair-g-0-1-isofix-tylem-do-kierunku-jazdy-i2024686299.html
      Nie wiem jak jest z innymi fairami bimbo ale sa 0-18 montowane tylem np:
      no i nowka miesci sie w budzecie

www.ceneo.pl/3555378s

• urzednik.ilawa Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 12.01.12, 07:10
        co to jest własciwie ten isofix - tak łopatologicznie

nasz fotelik nie bedzie wyjmowany z samochodu a z tego co widzę baza ułatwia montaż i demontaż
        czy ma wpływ na bezpieczeństwo?
        • ponponka1 Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 12.01.12, 12:53
          Izofix - lopatologiczne to takie haczyki zamontowane na belce pod tylnym siedzieniem. W te haczyki wczepia sie fotelik, ktory ma takie zaczepy. Jak fotelik nie ma zaczepow to nie wczepisz, jak samochod nie ma haczykow to tez nie wczepisz smile

Ma o tyle wplyw na bezpieczenstwo, ze zaczepiajac na te haczyki jest mniejsze niebezpiecznestwo ze popelnisz blad przy montazu fotelika w samochodzie. Inaczej mowiac - jest to tak latwe, ze latwiej sie nie da. A w foteliku najwaznijesz rzecza jest by byl poprawnie zamontowany (dlatego nie kazdy fotelik pasuje do kazdego samochodu). W drugiej kolejnosci
          waznosci jest ciasne zapiecie pasow w foteliku - sciskasz dziecko tymi pasami tak mocno jak je kochasz.

Baza jest ulatwoeniem w przypadku, kiedy czesto sie wyjmuje fotelik. Czy ma wplyw na bezpiecznestwo - tak i na minus i na plus. Na minus - np. fotelik emmaljungi wyskakiwal z bazy w czasie testow. Inne foteliki lepiej wychoda w testach z baza niz tylko na pasach. Wszystko zalezy od fotelika.....i bazy....
          • urzednik.ilawa Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 12.01.12, 13:28
            ponponka1 napisała:

> Inaczej
            > mowiac - jest to tak latwe, ze latwiej sie nie da.

normalnie to będzie mój ulubiony cytat z tego forum smilesmilesmile

a tak serio - to czy moze być problem z Britaxem First Class i Touranem z 2006 r?
            siedzenia z tyłu stosunkowo płaskie; oparcia tez nie kubełkowe

o ile się orientuję to isofix odpada, bo Touran ma z tyłu schowki pod nogami pasazera a to rzutuje na "nogę" od Isofixa - ale moge się mylić
            • ponponka1 ja tu tylko sprzatam :) 12.01.12, 14:40
              Wiec nie wiem czy Britax bedzie pasowal do Tourana

co do nogi - to jest to noga nie izofixa - izofix to cos takiego
              tnij.org/ow6n
              a tu jak to jest zaczepia sie i ten haczyk wystajacy z fotela (to ten srebrny drucik)
              tnij.org/ow6o
              a tu same haczyki na naguska
              tnij.org/ow6q
              a tu jak sie montuje
              tnij.org/ow6r
              a noga to cos co stabilizuje fotelik i wystepuje glownie w fotelikach montowanych tylem np i wyglada to mniej wiece tak - tu zdjecie bazy z noga
              tnij.org/ow6s
              lub fotelik z noga
              tnij.at/3241
              tnij.at/3244
              jak widzisz koncowka nogi moze byc rozna

Czasami noge stabilizujaca maja tez foteliki montowane przodem
              tnij.at/3242
      • ponponka1 Re: pytaqnie banalne - jaki fotelik, co jest ważn 12.01.12, 12:55
        motylanoga71 napisał:

>
        > www.ceneo.pl/3555378s

To nie jest fair. To jakies bimbo co to tylem tylko do 9 kg.....
        • urzednik.ilawa a co o ty myślicie? 13.01.12, 07:50
          stwierdziliśmy, że póki się będzie mieściła to pojeździ sobie w swoim Graco do 13 kg

a potem może taki?

aukcje.gazeta.pl/fotelik-samochodowy-britax-i2039373401.html
          co o tym myślicie?
          • ponponka1 to chyba first class 13.01.12, 12:55
            www.britax-roemer.de/auto-kindersitze/auto-kindersitze/first-class-plus
            do 13 kg tylem od 13 do 18 - przodem
            • urzednik.ilawa Re: to chyba first class 13.01.12, 13:20
              no tez mi się tak wydaje

cena była chyba niezła?

jaest jescze taki sam za 400 zł - warto?
              • urzednik.ilawa Re: to chyba first class 13.01.12, 13:42
                ktoś go zidentyfikował jako
                Britax Eclipse
                • mrukumaster Re: to chyba first class 13.01.12, 14:11
                  Bo to jest Eclipse który ma identyczną skorupę jak First Class tylko nie posiada pewnych elementów umożliwiających montaż tyłem no i ma ciut węższy korpus dolny smile
                  • urzednik.ilawa Re: to chyba first class 13.01.12, 14:13
                    dobry jest?
                    • anna090481 Re: to chyba first class 20.01.12, 19:48
                      Ja mam first class i vw Sharan. Jestem bardzo zadowolona, moja córka też.
                      Hania ma teraz 2,2 i wazy 12 kg, jeździ w tym foteliku od podajże 8 kg, tyłem oczywiście. I wygląda na to że jeszcze długo pojeździ ( niestety już przodem)
                      Łatwo się go montuje, Na you tube są łapotologiczne instrukcje montażu.
                      Minusem jest to że jako fotelik tyłem ma bardzo mało miejsca dla dziecka i dziecku w pewnym momencie robi się niewygodnie.
                      Dzisiaj musiałam jej przerzucić fotelik już przodem niestety sad
                      • ilhenny Re: to chyba first class 21.01.12, 21:57
                        no dobra urzędniku iławski napisz do mnie maila smile jesteśmy sąsiadami
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka