Dodaj do ulubionych

Foteliki 9-18 dla bliźniaków

15.06.12, 13:45
Witam.
Szukam dwóch fotelików 9-18 dla bliźniaków.
Moje auto to ford mondeo mk4 kombi 2007. Mam isofix, kanapa dość szeroka.
Budżet to maks 1000 za fotelik.
Chłopaki mają w tej chwili 11,5 miesiąca, ważą niecałe 9kg i mają niecałe 80cm wzrostu. Są raczej szczupli i średnio wysocy. Fotelika mam zamiar używać za 3 miesiące bo narazie mieszczą się w kołyskach więc mam czas na zastanowienie się.

Zależy mi na:
- bezpieczeństwo
- żeby dało się je w miarę łatwo demontować bo nie chcę z nimi jeździć cały czas
- dobrze żeby nie były zbyt szerokie zewnętrznie bo mama od czasu do czasu chciałaby między nimi jechać
- isofix opcjonalnie
- możliwie niska cena bo i tak mam dużo wydatków(ale nie kosztem niższego bezpieczeństwa)

Moje typy to:
- maxi-cosi mobi
- romer king plus
- Besafe iZi Comfort X3(bez isofix bo za drogi)
- jane exo
- ?? czekam na inne propozycje

Tylko kinga mierzyłem do auta i mocowanie stabilne ale jest dość szeroki i w środku jest bardzo mało miejsca i nie wiem czy żona się zmieści.
Obserwuj wątek
    • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 15.06.12, 13:48
      Oczywiście chodziło mi o maxi-cosi tobi a nie mobi.
      • kwap666 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 15.06.12, 14:20
        a czemu nie mobi? skoro bezpieczenstwo na pierwszym miejscu to fotel montowany tylem do kierunku jazdy
        • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 15.06.12, 14:53
          Też myślałem o mobi i innych fotelikach mocowanych tyłem ale... bardzo trudno się je montuje(a ja foteliki chcę demontować i montować tylko jak jadą dzieci) i chyba nie ma szans żeby wsiadła żona w środek jak zamontuje się oba foteliki. Jakby to był jeden fotelik to może bym się zdecydował ale dwa będą chyba zbyt uciążliwe(a w pośpiechu łatwo o niedokładne mocowanie).
          Pozatym obawiam się jakby zareagowali chłopacy.
          No i inne foteliki mocowane tyłem są strasznie drogie(a mobi nie ma testów a skorupę ma chyba z fotelika który ma trzy gwiazdki).

• kwap666 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 15.06.12, 15:28
            to jeszcze pytanie czy zona z tylu miedzy fotelikami jest koniecznoscia?
            • mrukumaster Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 15.06.12, 15:39
              2 fotele z tyłu z grupy 9-18kg lub 15-36kg = zero wygody dla osoby po środku + niebezpieczeństwo w trakcie wypadku = jak nie musi nikt tam jeździć to lepiej tego nie robić. Co do wyboru fotelika to do Mondeo pasuje większość foteli.
              • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 15.06.12, 21:54
                Nie jest to konieczność i zdaję sobie sprawę że to nie jest najlepsze rozwiązanie ale awaryjnie może się przydać taka możliwość szczególnie na początku.
                • meggi502 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 15.06.12, 23:35
                  jako mama bliźniąt prawie 3 letnich jeżdżących tyłem w beasfe powiem Ci tak. jeśli żona jest szczupła to się zmieści, jeśli ma nieco więcej kg to będzie ciężko jej wcisnąć się pomiędzy foteliki a o wygodzie i dłuższej jeździe możecie zapomnieć. i to w opcji montowania tyłem jest jeszcze jakaś szansa, żeby ktokolwiek szczupły z tyłu usiadł, bo jak zamontujesz je przodem, to fakt łatwiej się wsiada i wysiada, ale się nie oprzesz plecami o oparcie...
                  nie wiem jak wypada to w mondeo, ale w avensis combi właśnie tak to wygląda, a wydaje mi się że te auta są gabarytowo podobne. jeśli chodzi o reakcję dzieci to nie potrzebnie się martwisz, bo żadnej reakcji zapewne nie będzie, poza tym jak jest teraz? przecież też tyłem jeżdżą. ja ze swoimi podróżuję dużo, w dłuższe trasy i często sama. wszystko jest kwestią organizacji i gdzieś na bliźniaczym forum czytałam, żeby bez potrzeby nie siadać koło dzieci, bo jak się nauczą takiego trybu podróżowania to będzie bardzo ciężko to zmienić. tym bardziej, że to nie jest całkiem bezpieczne więc po co. życzę dobrego wyboru i pozdrawiam.
                  • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 16.06.12, 09:46
                    A jaki masz dokładnie model? I jak często je demontujesz? Obawiam się tego montażu fotelików tyłem no i ceny.
                    • meggi502 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 16.06.12, 10:16
                      mamy besafe izi combi x3, na isofix. fotelików z reguły nie wyciągam, ale zdarzają się takie dni, że wyciągam je i wkładam po 2 razy dziennie, co jest dziecinnie proste w mocowaniu isofix. wysuwam w fotelikach te dolne szyny, wciskam te w mocowania w kanapie, maksymalnie odkręcam tą wajchę, która opiera się o oparcie, zakładam mocowanie w tej a la nodze i włala.
                      na szybko sprawdzając ceny na teraz to są od 1149zł, to najmniejsza cena jaką zauważyłam. moje maluchy za 2 miesiące będą miały 3 latka i myślę, że do zimy, może nawet wiosny w nich pojeżdżą. pozdrawiam.
                      • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 16.06.12, 13:11
                        A jak z miejscem na nogi? Próbowałaś mocować go przodem?
                        • meggi502 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 16.06.12, 13:34
                          przodem mocuje się na pasy, też dosyć prosto, ale tak jak pisałam, nie ma szans żeby dorosła osoba usiadła w środku i oparła plecami o oparcie kanapy. miejsca na nasze nogi, z fotelami montowanymi tyłem, jest sporo, a my po 180 wzrostu więc z tym jest luz.
                          miejsce na nogi naszych dzieci też jest. wstawiam zdjęcie, ale robione jakoś w lutym. na chwile obecną mają 34 miesiące, ok 98 cm wzrostu oraz odpowiednio 15 i 16 kg.
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/kj/fb/urdt/nkyRB2n0LhydrWkxbB.jpg
                          • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 16.06.12, 14:24
                            Dzięki wielkie za szczegółowe informacje. Przemyślimy jeszcze raz foteliki tyłem ale nie wiem czy wtedy nie wolałbym 9-25.
                            Ok ale wróćmy do początkowego tematu, chce mieć najlepszą opcję przodem. Co wybrać z tego co podałem a może coś innego?
                            • kwap666 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 16.06.12, 14:49
                              najlepszy bedzie king, ale zona raczej nie usiadzie. najwezezy jest tobi
                              • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 18.06.12, 08:03
                                A co z innymi, jest jeszcze coś w tej cenie godnego polecenia?
                                Czy nieznacznie przekraczając tysiąc można znaleźć coś lepszego?
                                Mówię narazie tylko o fotelikach przodem.
                                • ilovetwins Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 03.07.12, 23:29
                                  Rowniez sie wypowiem jako mama blizniat. Zgadzam sie w 100% z meggi. w zadnym wypadku nie uczyc dzieci, ze ktos moze siedziec z tyłu miedzy nimi. Jak zauwazą, że jest to mozliwe, będą się tego domagac i bedzie tylko klopot. Ja nigdy nie siadalam miedzy nimi z tyłu - w poprzednim aucie nie miesciłam się miedzy maxi cosi cabrio fix (jestem chuda i niska), ledwie tyłek wcisnęłabym na styk, wiec o jakimkolwiek podrozowaniu nie bylo mowy. Teraz dziewczynki maja 2 latka, mają maxi cosi pearl montowane na bazach. Jezdzimy vw touranem. W sumie to dałabym rade siasc miedzy nimi, ale nie robię tego. Poza tym bardzo czesto jezdze z dziecmi sama i to na długoch trasach - ostatnio np. pomorze - dolny sląsk. Uwazam, ze dzieki temu, ze nie pokazalam dzieciom, ze moge siedziec kolo nich i zabawiac je, lepiej znoszą podroz i same potrafią sie czyms zajac na dłuzej.
                                  • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 16.08.12, 14:34
                                    Wracam do tematu fotelików przodem.
                                    Byłem prawie zdecydowany na Combi x3 tyłem ale ostatecznie postanowiliśmy zrezygnować z tego z żoną. Nie chcę w tym miejscu dyskutować dlaczego.

Za to zmieniam trochę wymagania co do fotelików przodem, budżet rośnie praktycznie bez ograniczeń, no chciałbym maks 1200 i koniecznie z isofix. Nacisk na dobre wyniki w teście zderzenia czołowego.
                                    Po analizie wyników testów moim typem jest romer Safefix Plus(ten z nogą).
                                    Zaważyły o tym dobre wyniki w testach(patrz temat Testy ADAC i możliwość instalacji na isofix i pasy.

Czy to optymalny wybór?
                                    Proszę też o opinie osób posiadających Safefixa Plus.
                                    • mrukumaster Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 16.08.12, 16:39
                                      Po Trifixie to jeden z najlepszych foteli przodem i do tego uniwersalny smile Siedzisko masz to samo co w modeli King Plus.
                                      • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 28.08.12, 07:37
                                        Chcę kupić safefixa plus przez neta bez przymierzania bo musiałbym jechać do Wrocławia za nim a nie specjalnie mam czas. Czy na 100% będzie pasować do mondeo Mk4 kombi z 2007 roku? Na liście pojazdów jest więc chyba nie ma ryzyka?
                                        • mrukumaster Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 28.08.12, 11:49
                                          Będzie pasować a jak chcesz przymierzyć i kupić to zapraszam do Wrocławia smile
                                          • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 28.08.12, 15:09
                                            OK, wysłałem wiadomość w tej sprawie na priva.
                                    • bluemka78 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 17.09.12, 12:16
                                      > nie bez ograniczeń, no chciałbym maks 1200 i koniecznie z isofix. Nacisk na dob
                                      > re wyniki w teście zderzenia czołowego.

Jesli nacisk na dobre wyniki zderzenia czolowego, to tylko montowane tyle do kierunku jazdy. Nie chodzi tu o jakosc fotelika, a o sam fakt co dzieje sie z delikatnym cialem dziecka w trakcie takiego zderzenia.

Ostatnio kupilam dla moich blizniaczek besafe izi combi x3 isofix. Montaz prosty, samochod mniejszy, bo jezdza w vw caddy, a od biedy jade z nimi z tylu wygodnie (np. jak jedzie z nami babcia). Dzieci jada wysoko wiec nie marudza, bo ogladaja swiat za szyba. Fotelik wygodny, dziewczyny zadowolone, na mam troche malo miejsca na nogi podczas kierowania samochodem (175cm wzrostu), ale w mondeo nie bedzie tego problemu. Przed caddy jezdzialm mondeo i jest to duzy wygodny samochod, gdzie i zona po srodku od biedy sie wygodnie zmiesci, i kierowca bedzie mial duzo miejsca na nogi.
                                      • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 17.09.12, 12:25
                                        A ile twoje bliźniaczki mają, tyle co w stopce(2 lata 2 miesiące)? W jakim wieku je przesadziłaś z kołysek? W takim wieku to coś kumają i można im coś wytłumaczyć a naszym chłopcom(14 miesięcy) trochę ciężko. To jest jeden z powodów dlaczego przodem.
                                        My już raczej zdecydowaliśmy że będzie to fotel przodem a dokładnie romer safefix plus. Ale odwlekamy zakup i przekładkę aż wyrosną z kołysek(mają jeszcze z 2cm zapasu zanim główka zacznie wystawać).
                                        • mrukumaster Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 17.09.12, 13:06
                                          Najbardziej niebezpieczne wy wypowiedziach i tym bardziej od kierowcy usłyszeć mam mało miejsca na nogi. To teraz wyobraź sobie, że masz dzwona i przez nieprawidłowo ustawiony fotel kierowcy masz połamane nogi i nie tylko. Pamiętajcie nie tylko dziecko w samochodzie ma jechać bezpiecznie bo ktoś je wyżywić musi wink
                                          • bluemka78 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 20.09.12, 15:08
                                            Moze to kwestia przyzwyczajenia z tymi nogami, bo maz jest wyzszy i mu dobrze sie siedzi. Ja lubie jezdzic z max odsunietym fotelem do tylu, z prawie wyprostowanymi nogami. Teraz sie juzak nie da.
                                            Tak, moje maja tyle co w stopce.
                                        • fasol-inka Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 21.09.12, 11:31
                                          ale co Ty im chcesz tłumaczyć co do jazdy przodem?
                                          tyłem jest bezapelacyjnie bezpieczniej, nie znają jazdy przodem, więc nic im nie będziesz musiał tłumaczyć
                                          mój ponad dwulatek nadal w besafie tyłem, nigdy się nie buntował, wręcz przeciwnie - kiedyś stanął okoniem, kiedy musieliśmy besafe'a zamontować przodem u dziadka w samochodzie
                                          • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 21.09.12, 11:49
                                            Właśnie zamówiłem Safefix Plus, więc temat praktycznie zamknięty.
                                            Zdam relację po instalacji i przejażdżce ale to może trochę potrwać bo nie planuję narazie wyjazdu i może jeszcze trochę w kołyskach się przejadą.
                                            Co do dyskusji czy tyłem czy przodem to wszystko ma plusy i minusy, tyłem musi być naprawdę prawidłowo zamontowany(chodzi o fotel pasażera i kierowcy i jego odpowiednie ustawienie) i w zderzeniach bocznych ma gorsze wyniki. A przodem to wiadomo gorsze bezpieczeństwo przodem ale łatwiejszy montaż i lepsze wyniki bokiem. Do tego dochodzi wariant psychologiczny dzieci, każde dziecko się inaczej zachowuje ale dla mnie wizja jazdy godzinę w krzyku bo nie mogę dziecka uspokoić też nie jest bezpieczna. Nie wiem jak moi się będą zachowywać ale z doświadczenia widzę że może być problem i nie chodzi o jazdę tyłem ale kontakt wzrokowy z rodzicami. Przypominam że to są bliźniaki i z tyłu nie usiądzie raczej mama.
                                            Za safefixem plus zadecydowało:
                                            - najlepsze bezpieczeństwo w zderzeniu czołowym z fotelików przodem
                                            - bardzo dobre wyniki w zderzeniu bocznym
                                            - łatwa instalacja w isofix
                                            - komfortowe i obszerne siedzisko
                                            - uniwersalność ze względu na możliwość montażu pasami
                          • motylanoga71 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 21.09.12, 13:41
                            jak ci sie udaje zmiescic za kierownica jak macie po 180 cm? Ja wprawdzie mam troche wiecej (prawie 2) ale nie wyobrazam sobie zeby za mna mialo byc BeSafe X3 (jest za siedzeniem pasazera).
                            • mrukumaster Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 21.09.12, 18:42
                              No właśnie o tym pisałem wink Rodzić też musi dojechać w kawałkach w razie wypadku bo inaczej to rodzina zastępcza albo dziadkowie zostają lub renta inwalidzka, z której trza wyżyć i dzieci wykarmić. No chyba, że ktoś ma mega super hiper ubezpieczenie zdrowotne o ile wypłacą wink
                              • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 25.09.12, 07:46
                                Przyszły foteliki(Safefix plus), ogólne wrażenie bardzo dobre, jakość wykonania dobra i sprawiają wrażenie solidności. Przymierzałem do aut i do mondoeo mk4 na isofix pasuje idealnie, łatwo się zapina i siedzi bardzo stabilnie, trochę wysiłku trzeba użyć żeby mocno nogę docisnąć. W focusie mk1 na pasy montaż trochę trudniejszy, widać że to jednak tylko dodatkowa opcja ale da się zapiąć i fotelik siedzi dobrze z tym że nie tak stabilnie jak na isofix, szczególnie górę fotelika można trochę rozbujać.
                                Dzieci jeszcze nie przymierzałem bo się zbuntowaływink
                                Co do miejsca między fotelikami to nawet ja wejdę ale na barki brakuje miejsca, jak się zwinę to jakoś się wcisnę ale o jeździe nie ma mowy ale małżonka jakoś się wciska i po mieście po parę kilometrów awaryjnie może się przejechać.
                                • lukaszko1982 Re: Foteliki 9-18 dla bliźniaków 06.11.12, 14:45
                                  Obiecałem zdać relację po pierwszych jazdach, więc piszęwink
                                  Chłopaki mają za sobą kilka podróży(najdłuższa 2x30km). Do fotelików pasują idealnie(zagłówek narazie jest na drugim ząbku). Jeżdżą bardzo chętnie, nie ma problemów z wsiadaniem do fotelika. Instalacja fotelika jak już pisałem na isofix jest bardzo prosta, foteliki są bardzo stabilne. Przypinanie dziecka proste, trzeba tylko parę razy dociągnąć pasy. Spały już w czasie podróży i nawet bez rozkładania nie opadała im główka. Jak na tą chwilę nie widzę większych wad i jesteśmy zadowoleni.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka