Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eksperta

12.09.12, 21:12
Sytuacja obecna jest taka że starsza córka ma 2,5 roku 14 kilo i rozmiar 98 i jeździ w maxi cosi Priori xp, a młody ma 11 miesięcy i jeździ w maxi cosi 0-13. Na razie jest ok ale przed zimą będę musiała zmienić fotelik młodemu bo w kurtce się nie zmieści a i starszej czubek głowy wystaje już z priori. I tu mam dylemat bo nie chcę ze względów finansowych kupować drugiego priori i później wymieniać znów obydwa na większe.... Więc myślę o przełożeniu młodego do priori i zakupie dla starszej czegoś większego co starczy na dłużej. Ale czy niespełna 3 latka mimo że dość duża może jeździć w 15-36? Priori nam się fajnie sprawdza bo dobrze leży na pochyłej tylnej kanapie i na długich trasach rozkłada się do spania. Czy w większych fotelikach 15-36 jest w ogóle opcja rozkładania do spania?
Druga opcja to zostawić jeszcze starszą w priori a dla młodego kupić nowy ale też taki który wystarczy na dłużej ale jaki?
Jeździmy astrą II z 2004. Kilka razy w roku robimy całonocne trasy więc funkcja rozkładania do spania bardzo się przydaje.
Biorę też pod uwagę fotelik montowany tyłem dla młodego ale czy jest coś co po pierwsze zmieści się do astry zakładając że i kierowca i pasażer to wysokie i długonogie osoby, po drugie ta pochyła dość mocno kanapa.
Proszę o jakieś podpowiedzi na który wariant się nastawiać bo aspekt ekonomiczny nie jest tu bez znaczenia i najlepiej by fotelik nie był bardzo drogi i wystarczył na długo.
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 13.09.12, 12:40
      Szczerze to jedyne sensowne wyjście to starszej kupić recaro young sporta, młodsze do priori. Jak młodsze z prioriego będzie wyrastać pójdzie do Young Sporta a starszej kupić 15-36kg.
      • ruda_czarna Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 12.11.12, 20:14
        Podbijam znów bo czas wymiany fotelika zbliża się wielkimi krokami.
        Obecnie totalnie nie stać mnie na tego Romera Yung sporta sad i pytanie mam co innego z niższej półki cenowej? Są foteliki 9-36 za ok 300-400 pln albo nawet i mniej ale czy one są w miarę dobre? Ja wiem że Romer posłużył by nam długo bo i młodszy syn by z niego korzystał ale 700-800 to nie do przejścia w tej chwili dla nas sad
        No i pytanko jeszcze o 15-36... znajoma ma cybex solution dla córki młodszej i drobniejszej niż moja (no i poleca że super) ale ja nie widzę niespełna 3 latki zapiętej tylko pasem samochodowym... a może niesłusznie?
        No i ta pochyła kanapa...
        Proszę jeszcze o jakieś podpowiedzi.
        • amtiredof Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 13.11.12, 01:33
          ruda_czarna napisała:

> Podbijam znów bo czas wymiany fotelika zbliża się wielkimi krokami.
          > Obecnie totalnie nie stać mnie na tego Romera Yung sporta sad i pytanie mam co i
          > nnego z niższej półki cenowej? Są foteliki 9-36 za ok 300-400 pln albo nawet i
          > mniej ale czy one są w miarę dobre? Ja wiem że Romer posłużył by nam długo bo i
          > młodszy syn by z niego korzystał ale 700-800 to nie do przejścia w tej chwili
          > dla nas sad
          > No i pytanko jeszcze o 15-36... znajoma ma cybex solution dla córki młodszej i
          > drobniejszej niż moja (no i poleca że super) ale ja nie widzę niespełna 3 latk
          > i zapiętej tylko pasem samochodowym... a może niesłusznie?
          > No i ta pochyła kanapa...
          > Proszę jeszcze o jakieś podpowiedzi.

Recaro Young Sport i tak odpada w przypadku Opla Astry 2. Mógłby być montowany tylko z przodu, obok kierowcy. Jeśli by się Państwo zdecydowali na montaż z przodu, to za niecałe 600 zł można kupić STM Starlight SP, czyli tak samo bezpieczny i niemal identyczny fotelik jak Recaro.

Jesli chodzi o pochylenie tylnej kanapy w Astrze 2, to jest to korzystne dla fotelików przodem do kierunku jazdy.

Proszę pamiętać, że foteliki 15-36 kg marki Cybex nie mają pozycji spoczynkowej.
          • ruda_czarna Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 13.11.12, 12:38
            Wkradł się błąd do ostatniego posta...
            Chodzi o fotelik Recaro Yung Sport który polecał mi mrukumaster w 2 poście.
            Nie wiem skąd wziął mi się ten Romer sad

Wracając do tematu chciałabym aby obydwa foteliki były na stałe zamontowane z tyłu (ewentualnie czasem starsza do przodu ale to sporadycznie)

No właśnie ta pozycja spoczynkowa jest dla nas ważna bo jak pisałam jeździmy czasem na całonocną trasę a starsza córka nie ma jeszcze 3 lat i chciałabym jej w miarę bezpieczną i wygodną pozycję zapewnić dlatego nie spieszy mi się do fotelika z grupy 15-36. Jednak niestety względy finansowe też są bardzo istotne w obecnej chwili sad
          • ruda_czarna Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 13.11.12, 12:48
            A i dlaczego Recaro mógłby być tylko z przodu montowany?
            • amtiredof Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 13.11.12, 14:56
              W przypadku Young Sport'a czy STM Starlight'a 3-krotne skręcenie zamka pasów (tej skrzyneczki w którą wpinamy klamrę) na tylnej kanapie Astry 2 nie daje należytej stabilności. Maxi Cosi Priori się trzyma ok, te nie będą.
              • mrukumaster Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 13.11.12, 19:32
                Potwierdzam, pomroczność jasna mnie złapała i widziałem trzy kreseczki zamiast II smile
                • ruda_czarna Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 13.11.12, 19:58
                  Ok ok drodzy panowie smile

To w takim razie zaczynamy od początku smile
                  W co ja mam w takim razie przesadzić moje starsze dziecię???
                  Skoro nie stać nas na fotelik za 700 czy 1000 zł to tym bardziej na zmianę naszej biednej asterki na nowszy model smile

Piori faktycznie jak mocno dociągnę pas przy montażu i ułożę fotelik w zagłębieniu kanapy to jest super smile ale już jak próbowałam go ułożyć na środku lub przy samych drzwiach by zrobić miejsce dla dodatkowego pasażera to już tak stabilnie nie było...
                  Więc chciałabym fotelik który nie będzie latał mi po samochodzie smile

Już nie musi mieć nie wiem ile gwiazdek (bo na takowy mnie nie stać) ale żeby pasował do tego samochodu i był w miarę stabilny.

Dane dzieciowo samochodowe z pierwszego postu nadal aktualne
                  • amtiredof Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 13.11.12, 21:43
                    We wrześniu starsza pociecha miała 98 cm wzrostu i 2,5 roku. Dwa miesiące później - czyli teraz - dziecko ma 32 miesiące - wydedukowałem, he, he - a wzrostu?

Dziecko jest odpowiedzialne, przeciętnie odpowiedzialne, mało odpowiedzialne w czasie jazdy autem? ( : Wierci się w foteliku czy jest spokojne?

Ile teraz waży?
                    • ruda_czarna Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 14.11.12, 11:58
                      Córka nosi rozmiar 98-104 postaram się ja zmierzyć po południu dokładnie. Waga ok 14-15 kilo
                      W priori czubek głowy jest na wysokości krawędzi fotelika i niby nie wystaje jeszcze ale w kurtce też jest jej trochę ciasno.

W czasie jazdy jest raczej spokojna, kręci się macha nogami jak to dziecko i czasem jak ma gorszy dzień to marudzi ale ogólnie nie jest źle. Nigdy nie było akcji rozpinania czy wyciągania z fotelika, od początku uczymy dzieci że w samochodzie każdy musi być zapięty w swoim foteliku itp.... Nie wiem czo jeszcze o odpowiedzialności niespełna 3 latku mogę powiedzieć.... w Priori sama mówi kiedy chce spać i żeby jej rozłożyć.

Młody za chwilę będzie miał 14miesięcy (10kilo i 77 wzrostu) i w kołysce wścieka się już strasznie a teraz to w kurtce jest mu niewygodnie, jechał kiedyś w priori starszej i był zadowolony.
                    • ruda_czarna Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 14.11.12, 16:47
                      Młoda ma 14,5 kilo i 98cm
                      • amtiredof Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 14.11.12, 17:25
                        Ja jestem wysoki i mieszczę się za prawie maksymalnie odsuniętym do tyłu siedzeniem przedniego pasażera. Myślę, że córce najlepiej kupić STM Stralight SP i montować go na przednim siedzeniu.

Jeśli córka ma długie nogi, to w pasach szelkowych tegoż fotelika pojeździłaby jeszcze z pół roku. Czasem jednak zdarzają się dzieci wysokie od pasa w górę, o proporcjonalnie krótkich nogach. Jeśli córka zbudowana jest w ten drugi sposób, to trzeba by było przymierzyć się najpierw do tegoż fotelika lub bliźniaczego produktu Recaro (Young Sport).

Foteliki te różnią się tylko tapicerką i moim zdaniem obie firmy mają tapicerki równorzędne. Na Ceneo znalazłem za 515,99 zł STM Stralight SP w kolorze Rose.
                        • ruda_czarna Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 14.11.12, 17:34
                          Przyznam szczerze że wolałabym aby obydwoje jeździli z tyłu.
                          Czy ta kanapa jest tak "straszna"? Nie da się tam zamontować nic co by miało przyzwoitą cenę i było stabilne?
                          • amtiredof Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 14.11.12, 18:15
                            Proszę spróbować podjechać do jakiegoś ogarniętego sklepu z fotelikami. Niech sprzedawcy spróbują. Jeśli zamontują, to proszę zapytać ich, czy jest bezpiecznie zamontowany. Ciekawe, co powiedzą?

Faktem jest, że jak te dwa foteliki pasują do auta, to można je zamontować na sztywno. Nawet jeśli sprzedawca 3-krotnie skręci zamek, to i tak nie będzie wystarczająco stabilnie. Będzie też, mimo skręcenia zamka, niezgodność z instrukcją obsługi. Doskonale wiem, że bardzo, bardzo wielu ludzi w Polsce ma tak zamontowane foteliki, ale to co najmniej ryzykowny pomysł.

Fotelikiem skopiowanym z dwóch powyższych jest BabySafe Sport, ale jeszcze bardziej nie będzie pasował do tylnej kanapy Astry 2.
                            • ruda_czarna Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 14.11.12, 18:35
                              Z "ogarniętym" sklepem może być problem smile mieszkam w Koszalinie smile
                              (chyba że w Szczecinie możecie coś polecić to M czasem tam bywa to mógłby coś przymierzyć)
                              Ja podjadę do sklepu u nas i sama spróbuję przymierzyć któryś z wymienionych. Na co zwracać uwagę? Zrobić zdjęcia?

Szczerze to cenowo ten trzeci do mnie przemawia smile jest do przełknięcia dla budżetu....
                            • ruda_czarna Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 14.11.12, 18:38
                              A no i jeszcze dopytam to ten przedział 15-36 na razie odpuścić?
                              A może Przetrzymać starszą do wiosny i wtedy kupić jej 15-36? mam możliwość pożyczyć na jakiś czas od koleżanki Romera 9+ jakiś ale nie pamiętam jaki model (starszy typ po jej 4 letnim synu)
                              • amtiredof Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 14.11.12, 19:20
                                Ja nie wiem, które sklepy poza Warszawą mają sensownych pracowników.

Żaden Romer 9-18 kg nie da sobie rady na tylnej kanapie Astry 2.

Proponuję zrobić tak. Ściągnąć z sieci instrukcję obsługi Recaro lub STM'a, wkuć i pojechać do sklepu. Zamontować Recaro, STM'a lub BabySafe'a starannie na przednim siedzeniu. Sprawdzić stabilność - czy się nie da rozbujać. Następnie przerobić to samo na tylnej kanapie.
                                • kwap666 Re: Jaki fotelik 15-36 do astry II? Prośba do eks 14.11.12, 19:43
                                  amtiredof blagam nie polecaj babysafe'a. mialem ten pazdzierz u siebie i przy wyciaganiu z kartonu prowadnica mi zostala w reku. byla wkrecona na czarne wkrety do drewna w plastik. odeslalem w cholere. ksztaltem moze to to i przypomina ys czy stm ale tutaj sie podobienstwa koncza.
                                  • ruda_czarna Kwap666 14.11.12, 21:44
                                    Ok to czy możesz polecić cokolwiek innego w przystępnej cenie?
                                    A może tracę czas próbując tu czegoś się dowiedzieć.... i równie dobrze mogłabym kupić pierwszy z brzegu fotelik w markecie za 150zł bo wszystko co kosztuje mniej niż 600 to badziew?
                                    • kwap666 Re: Kwap666 15.11.12, 09:51
                                      niekoniecznie wszystko co kosztuje mniej niz 600zl to badziew ale w przypadku foteli 9-36 albo tak jest, albo fotele ktore sa tansze i w miare bezpieczne nie beda pasowaly do twojego auta. nie wiem jak u ciebie wyglada zycie codzienne, ale przy twoim ukladzie najrozsadniej byloby przeczekac zime w skladzie fotelikowym jaki masz a na wiosne rozejrzec sie za 15-36. te fotele sa juz znacznie tansze i duzo lepsze niz 15-36 przerobione z 9-36. za 300-400zl mozesz kupic fotel nawet z 4*, za 500 masz takiego romera kida. mowie ze nie wiem jak wyglada twoje zycie codzienne, bo taka opcja moze wiazac sie z tym ze najpierw nagrzewasz auto, a pozniej pakujesz do niego dzieci niekoniecznie opatulone w kurtki, kombinezony i inne spiwory, polar wystarczy. ale to wymaga troche gimnastyki. tak to widze.
                                      • amtiredof Re: Kwap666 15.11.12, 10:54
                                        kwap666 napisał:

> niekoniecznie wszystko co kosztuje mniej niz 600zl to badziew ale w przypadku f
                                        > oteli 9-36 albo tak jest, albo fotele ktore sa tansze i w miare bezpieczne nie
                                        > beda pasowaly do twojego auta. nie wiem jak u ciebie wyglada zycie codzienne, a
                                        > le przy twoim ukladzie najrozsadniej byloby przeczekac zime w skladzie foteliko
                                        > wym jaki masz a na wiosne rozejrzec sie za 15-36. te fotele sa juz znacznie tan
                                        > sze i duzo lepsze niz 15-36 przerobione z 9-36. za 300-400zl mozesz kupic fotel
                                        > nawet z 4*, za 500 masz takiego romera kida. mowie ze nie wiem jak wyglada two
                                        > je zycie codzienne, bo taka opcja moze wiazac sie z tym ze najpierw nagrzewasz
                                        > auto, a pozniej pakujesz do niego dzieci niekoniecznie opatulone w kurtki, komb
                                        > inezony i inne spiwory, polar wystarczy. ale to wymaga troche gimnastyki. tak t
                                        > o widze.

To, co napisałeś, i tak nie dotyczy tej konkretnej sytuacji, bo wymienione przez ciebie foteliki byłyby używane na tylnej kanapie Astry 2 niezgodnie z instrukcjami obsługi.

W tej konkretnej sytuacji wydać trzeba by było co najmniej 494 zł na Izi Up'a.
                                        • kwap666 Re: Kwap666 15.11.12, 11:33
                                          to chyba i tak lepsze rozwiazanie niz 9-36 w wersji ekonomicznej?
                                          • amtiredof Re: Kwap666 15.11.12, 12:19
                                            W Oplu Astra 2 wolę bezpiecznie zamontowany na przednim siedzeniu "podróbkowy" fotelik, niż na tylnej kanapie niepasujący 15-36 kg.

Pomysł Maxi-Cosi na ankiety, które wypełnialiśmy swego czasu jako sprzedawcy, dotyczące między innymi bezpiecznego ułożenia klamry i zamka pasa samochodowego co prawda już nie jest obecny, ale idea przestrzegania pewnych zasad nie upadła i nie powinna.
                                            • kwap666 Re: Kwap666 15.11.12, 12:39
                                              biorac pod uwage ze 15-36 ma starczyc na 8lat lepiej kupic taki pasujacy na tylna kanape a nie podrobkowe 9-36 ktore sa fotelami fatalnymi i ktore na tylna kanape astry nie beda pasowac nigdy. a co z poduszka dla pasazera? jezeli jest to czy 9-36 ma napewno sens na przednim siedzeniu?
                                              • amtiredof Re: Kwap666 15.11.12, 12:50
                                                Pisałem już, że ja się mieszczę na tylnej kanapie, gdy przednie siedzenie jest daleko odsunięte do tyłu a jestem wysoki.

STM Starlight SP za 515 zł na przednim siedzeniu jest obecnie lepszym rozwiązaniem niż BeSafe Izi Up za 494 zł na tylnej kanapie.

Dziecko ma 2 lata i 8 miesięcy, waży 14,5 kg, ma 98 cm wzrostu i wolno rośnie.
                                      • ruda_czarna Re: Kwap666 15.11.12, 12:40
                                        Generalnie na co dzień to w grę wchodzi odwożenie córki do przedszkola (5-10 minut jazdy) i z powrotem. Mieszkamy w bloku a samochód stoi na zewnątrz więc rano jest delikatnie mówiąc wyziębiony, opcja nagrzewania i wracania do mieszkania po córkę byłaby hmmm upierdliwa smile
                                        zresztą starsza jeszcze w tym priori xp się mieści i mogłaby w nim doczekać do zmiany na 15-36.
                                        Problem jest z młodszym bo jemu jest już na maxa ciasno a jak pisałam wcześniej chciałabym by odziedziczył po starszej priori bo nie chcę drugiego 9-18 kupować....

To może wezmę od koleżanki tego Romera zrobię zdjęcia po zamontowaniu i dam znać... i gdyby się udało go zamontować w miarę ok to wtedy spokojnie jeszcze pół roku poczekam do zakupu nowego fotelika.
                                        (a może w tym czasie uda się zmienić samochód)
                                        poproszę o e-mail na który ewentualnie mogłabym przesłać zdjęcia do oceny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka