Dodaj do ulubionych

w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu...

01.02.13, 20:52
... sprzedawca na dziale wózki-foteliki nie wie co to fotelik RWF!!!! W związku z czym, zwracam się o pomoc wcześniej niż myślałam. Trochę sobie formum przejrzałam, poczytałam też całkiem fajnego bloga wink, ale z taką wiedzą fotelika dla dziecka nie wybiorę bez Waszej pomocy. Tak więc proszę doradźcie: potrzebuję fotelik 9-18kg do renault scenic III (2011r) i renault magane III (2011r) i vw amarok (2012r) - hehe cała rodzina do dyspozycji jednej małej dziewczynki wink. Fajnie by było gdyby miał możliwość montażu też tyłem - tak na wszelki wypadek.
Pytanie mam jeszcze takie, czy jeśli fotelik 9-18kg będzie typu RWF to nadal obowiązuje zasada im później przesadzać tym lepiej? Czy mam wozić córkę w kołysce tak długo jak się da, czy mogę ją przesadzić do następnego fotelika RWF bez straty na bezpieczeństwie?
Aha, czy w foteliku 9-18kg RWF można przewozić dziecko na przednim siedzeniu (przy wyłączonej poduszce oczywiście)?
Pomóżcie proszę.
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 01.02.13, 21:16
      a ktory to sklep?
      • aasia_g Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 01.02.13, 21:25
        A pati i maks
        A pomozesz z wyborem?
        • kwap666 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 01.02.13, 21:37
          pomoge tongue_out jakie masz typy?
          • aasia_g Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 01.02.13, 22:20
            Nie mam, nie znam oferty, nie wiem co będzie do wymienionych aut pasowało, na co zwrócić uwagę, co jest tylko modą, a co praktycznym rozwiązaniem, nie mam się kogo poradzić - oprócz Ciebiesmile, nie znalazłam rzetelnego źródła, które by szczegółowo, niezależnie aktualnie dostępną ofertę omawiało, chociaż codziennie sprawdzam wspomnianego bloga... Dlatego się tu uzewnętrzniam z problememsmile
            • kwap666 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 02.02.13, 08:27
              zacznij od przymiarki besafe izi combi na isofixie. wedlug mojej wiedzy w pati i maksie powinni miec big_grin
              • aasia_g Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 02.02.13, 13:46
                Tak mają, oglądałam go już ale przymiarki córki jeszcze nie robiłam, w pati i maksie innych RWF nie ma, więc nie wiem czy mam szukać jeszcze gdzieś, czy besafe to najlepszy wybór. ?? izi combi jest z przedziału 0-18kg, czy w związku z tym jest mniejszy niż takie 9-18kg?
                • kwap666 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 02.02.13, 13:56
                  combi jest z przedziału 5miesiecy - 4lata i jest duzym fotelem i jak dla mnie to najlepszy fotel na naszym rynku. inne fotele rwf:
                  cybex sirona, fair g 0/1, recaro polaric, britax maxway, mc mobi, graco belogic.
                  • aasia_g Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 03.02.13, 21:30
                    Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Przyjrzałam się w necie wszystkim, które wymieniłeś, teraz czas na pomacanie na żywo. Tak czy tak wyszło na to, ze besafe jest faworytem, mogę sie założyć, ze to tego ostatecznie wybierzemy. Jeszcze raz dziękismile
                    • kwap666 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 03.02.13, 21:39
                      bs za bardzo nie ma konkurencji na rynku, jedyna wada to to ze zabiera troche miejsca. nie chcialem za ciebie wybierac tongue_out przymierz go do auta i sprawdz czy ten czarny duzy kablak ktory opiera sie o oparcie kanapy bedzie przylegal minimum polowa powierzchni. jego najszersze miejsce musi scisle przylegac do kanapy, sprzedawcy nie zawsze zwracaja na to uwage. daj znac jak poszly przymiarki.
                      • mrukumaster Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 04.02.13, 18:43
                        Ja dodam tylko o zwrócenie uwagi przy montażu nogi na podłodze a dokładnie w scenicu masz schowki w podłodze a noga na nich nie może stać więc trzeba sprawdzić czy da się ustawić nogę poza schowkiem smile
                        • kwap666 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 04.02.13, 18:57
                          zgadza sie, nie dopatrzylem ze tam scenic jeszcze wink ale da rade za schowkiem oprzec
                          • aasia_g Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 04.02.13, 20:23
                            Wyczytałam tu na forum, że ta noga przychodzi za schowkiem, ale pamiętam, żeby zwrócić na to uwagę. Dziękismile
                            • aasia_g Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 22.04.13, 10:35
                              Jeszcze nie kupiłam.... na szczęscie liczne przeciwności losu zostały własnie pokonane i mogę zamawiać. Pytanie mam jeszcze jedno, bo w obliczu najnowszych doniesieńwink okazuje się, ze wożenie dziecka tyłem na przedniej kanapie jest jednak równie bezpieczne co na tylnej, więc ja tak mam zamiar wozić. Bezsensu wydaje mi się w takim razie kupowanie fotelika z isofixem, bo na przednim siedzeniu się nie przyda. Czy montaż na pasy ustępuje w kwesti bezpieczeństwa lub jakiejś innej temu na isofix w przypadku tego fotelika?
                              • amtiredof Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 22.04.13, 21:19
                                aasia_g napisała:

> w obliczu najnowszych do
                                > niesieńwink okazuje się, ze wożenie dziecka tyłem na przedniej kanapie jest jedna
                                > k równie bezpieczne co na tylnej

Kto takie herezje głosi? Znowu jakiś pseudo-znawca?
                                • kwap666 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 22.04.13, 21:36
                                  ja smile
                                  • amtiredof Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 22.04.13, 22:39
                                    Żartujesz?

Takie coś może głosić jedynie ktoś:
                                    a. z małym doświadczeniem w montażu na przednim siedzeniu;
                                    b. kto nie bierze pod uwagę zagrożenia wynikającego z zasłoniętego prawego lusterka;
                                    c. bez wyobraźni.
                                    • kwap666 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 22.04.13, 22:48
                                      nie zartuje. poczytaj sobie opinie tych, ktorzy maja kilkadziesiat lat doswiadczenia w montowaniu fotelikow tylem do kierunku jazdy. pozdr
                                      • motylanoga71 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 23.04.13, 14:03
                                        czy aby wg. polskiego prawa jazda w foteliku tylem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu jest dozwolona jedynie dla pojazdow FABRYCZNIE NIE POSIADAJACYCH PRZEDNIEJ PUDSZKI POWIETRZNEJ DLA PASAZERA?
                                        • mrukumaster Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 23.04.13, 19:02
                                          A to zależy od interpretacji kodeksu. Jest napisane wyposażony w poduszkę. I teraz jakbym ja był policjantem to bym dał mandat ale inny może nie dać jak poduszka wyłączona guzikiem/kluczykiem. Dla mnie nadal jest tam poduszka po wyłączeniu i nie ma opcji ale inni mogą twierdzić inaczej.
                                      • amtiredof Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 26.04.13, 23:08
                                        kwap666 napisał:

> nie zartuje. poczytaj sobie opinie tych, ktorzy maja kilkadziesiat lat doswiadc
                                        > zenia w montowaniu fotelikow tylem do kierunku jazdy. pozdr

Nie muszę nic czytać, żeby wiedzieć, że mówienie, iż "wożenie dziecka tyłem na przedniej kanapie jest jednak równie bezpieczne co na tylnej" to żenująca teza głoszona przez "miszczów teorii", którzy może z 1 raz zamontowali Combi'ego tyłem na przednim siedzeniu. Na sztywno Combi'ego można zamontować na 70% tylnych kanap i z 10% przednich siedzeń. Nic dziwnego, w końcu na przednim siedzeniu nie wbijamy korbką usztywnienia przedniego w oparcie tegoż siedzenia, prawie nikt nie napręży odpowiednio mocno dodatkowych pasów mocujących, bo będzie się bał o deskę rozdzielczą, poza tym deski rozdzielcze naprawdę często są wyprofilowane tak, że plecy Combie'ego będą dobrze przylegać z jednej strony, ale z drugiej już nie.
                                        • amtiredof Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 26.04.13, 23:13
                                          amtiredof napisał:

> Nic dziwnego, w końcu na przednim siedzeniu ni
                                          > e wbijamy korbką usztywnienia przedniego w oparcie tegoż siedzenia

To znaczy wbijamy, ale nie jest wtedy naprężany biodrowy odcinek pasa, co jest kluczem do sztywnego zamocowania.
                                          • kwap666 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 27.04.13, 00:18
                                            to wbijamy czy nie wbijamy? czas start!
                                            --
                                            • amtiredof Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 27.04.13, 20:26
                                              kwap666 napisał:

> to wbijamy czy nie wbijamy? czas start!

Nie fikaj, nie cwaniakuj, bo nie masz na to kwitów. W piątek późnym wieczorem człowiek może napisać coś niejasno, ale się poprawiłem natychmiast po przeczytaniu samego siebie.

Pochwal się lepiej, ile razy montowałeś na przednim siedzeniu Be Safe'a Izi Combi lub Maxi-Cosi Mobi.
                                              • amtiredof Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 27.04.13, 20:28
                                                amtiredof napisał:

> Pochwal się lepiej, ile razy montowałeś na przednim siedzeniu Be Safe'a Izi Com
                                                > bi lub Maxi-Cosi Mobi.

Tzn. napisz, ile razy udało ci się je dobrze zamontować?
                                                • mrukumaster Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 28.04.13, 10:54
                                                  A Wy znowu przepychanki heh.
                                                  • aasia_g Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 28.04.13, 11:12
                                                    I bądź tu człowieku mądry. Zazwyczaj podróżuję z córką sama, więc z przyczyn oczywistych wolałabym wozić ją na przednim siedzeniu. I może faktycznie jest to równie bezpieczne jak wożenie na kanapie tylnej, ale inna sprawa, czy fotelik da się prawidłowo zamontowaćuncertain Nie mam możliwości przymierzenia fotelika przed zakupem, bo w cudownym Pati i Maksie nie mają bez isofixa (pomijam już fakt, ze z isofixem też nie można przymierzyć, bo jedyny na stanie egzemplarz mają niekompletny - sklep porażka, obsługa porażka x2) i wygląda na to, że w całym Poznaniu takiego fotelika nie ma.....
                                                    Druga sprawa to poduszka - wyłączona, ale jednak jest.
                                                    I dalej nie wiem co zrobićuncertain Autobusem będziemy jeździć big_grin
                                                  • mrukumaster Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 28.04.13, 12:06
                                                    A po co robić problem. Wozić z tyłu i tyle. Na prawdę są ważniejsze problemy aniżeli ten, że jadę samemu z dzieckiem a ono biedne samo z tyłu jedzie bo dziecku tam krzywda się nie stanie smile
                                                  • aasia_g Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 28.04.13, 13:03
                                                    Wiadomo, to nie jest żaden problem dla tych, którym dzieciak na tylnej kanapie grzecznie siedzi a nie lamantuje jak mój a ma 14 miesięcy i nie bardzo można jej coś ot tak wytłumaczyć. Gdyby było inaczej to faktycznie nie byłoby tych wszystkich rozterek, bo też wolałabym wozić z tyłu i już.
                                                  • wiedzma000 Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 04.05.13, 08:36
                                                    aasia_g polecam lusterko do obserwacji dziecka na tylną kanapę.
                                                    ja też często jeżdzę sama z maluchem w bs combi x3 i dzięki temu lusterku w każdej chwili mogę zerknąć co robi. Lusterko nie przeszkadza w prowadzeniu samochodu bo nie patrzysz w nie cały czas a naprawde jest przydatne.
                                                    Co do krzyków i buntów to poprostu nie reaguj! ja czasem poprostu podgłaśniam radio i czekam aż się uspokoi i dotrze do niego że " mama kieruje i musi patrzeć gdzie jedzie żeby wypadku nie zrobić". Już niejeden wypadek był z powodu kierowcy za bardzo reagującego na złości pasażera.
                      • dwellajna Re: w największym sklepie dziecięcym w Poznaniu.. 22.04.13, 11:40
                        czarny duzy kablak ktory opiera sie o oparcie kanapy bedzie przylegal minimu
                        > m polowa powierzchni. jego najszersze miejsce musi scisle przylegac do kanapy,

skoro przylega najszersza czescia, to chyba nie ma sposobu, by nie przylegal ta dolna waska?
                        u nas (alfa 156 sportwagon, vw cc - isofix) szeroka okragla czesc nie przylega w 100%, a fotelik zostal na inspekcjach fotelik.info uznany za zamontowany w 100% prawidlowo
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka