mikaaan 29.06.13, 11:35 Czekam na ten fotel jak na zbawienie, żeby nie musieć syna pasem samochodowym jeszcze zapinać, a dzisiaj natrafiłam na listę kompatybilnych aut i niestety fabii tam nie ma . Za słaby isofix? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 29.06.13, 11:51 Po wgłębieniu się w temat, wychodzi na to że do 18kg fotelik można montować na isofix. A powyżej 18kg, jeśli chcę dalej zapinać dziecko pasem 5-punktowym, to montuję go pasem samochodowym + uwięź górna. No i właśnie do tego drugiego sposobu montowania jest lista kompatybilnych marek- skody fabii nie ma niestety . Wogóle ta lista jest bardzo ograniczona. Jeśli tak jest rzeczywiście, to fotelik traci dla mnie swój największy atut - możliwość używania pasa 5-punktowego do 25kg. Odpowiedz Link
meggi502 Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 29.06.13, 21:04 Mikaaan lista aut faktycznie słaba, ale powiedź gdzie znalazłaś informacje o tym, że pasy powyżej 18 kg to montuje się go tylko określoną wyżej metodą? u mnie ten problem na szczęście odpada bo według listy fotelik pasuje do mojego auta. pozdrawiam Odpowiedz Link
mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 29.06.13, 22:17 w instrukcji jest napisane, że isofix jest do 18kg Odpowiedz Link
bitabob Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 08:27 Xtensafiks instrukcja i lista pojazdów. Odpowiedz Link
meggi502 Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 12:02 to faktycznie trochę lipnie, ale w sumie bardziej dziwi mnie też fakt, że skoda z 2012 r nie posiada tych haczyków do uwięzi. pozdrawiam. Odpowiedz Link
mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 12:05 no kicha... a to służbowe auto, najwięcej nim jeżdżę i nie mam szans na wymianę na razie Odpowiedz Link
mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 12:09 No i nie jestem pewna czy to o te haczyki chodzi, bo zobacz, na liście do montażu "pasy + uwięź górn" są tylko wybrane bmw, mercedesy, VW, porsche i volvo. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że audi, renault, opel, landrover i inne marki haczyków nie mają ... Odpowiedz Link
counter_puncher Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 13:26 mikaaan napisała: > No i nie jestem pewna czy to o te haczyki chodzi, bo zobacz, na liście do monta > żu "pasy + uwięź górn" są tylko wybrane bmw, mercedesy, VW, porsche i volvo. > Jakoś nie chce mi się wierzyć, że audi, renault, opel, landrover i inne marki h > aczyków nie mają ... Chodzi o punkt montażu top-tether'a, czyli o 3-ci haczyk iso-fix-u. Pełny iso-fix jest 3-punktowy. 3 haczyk isofix-u oznacza się symbolem: Odpowiedz Link
mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 15:07 Jeśli to chodzi o top-thethera, to dlaczego zatem na liście aut kompatybilnych nie ma Nissana Qashqai, ToyotyCorolli Verso, czy chociażby Citroena C4, które to auta na 100% top-thethera mają. No i co najśmieszniejsze sprawdziłam - moja skodzina też to mocowanie ma. Może zatem fachowcy się wypowiedzą, dlaczego lista aut kompatybilnych jest tak mocno ograniczona? Odpowiedz Link
counter_puncher Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 17:09 mikaaan napisała: > Jeśli to chodzi o top-thethera, to dlaczego zatem na liście aut kompatybilnych > nie ma Nissana Qashqai, ToyotyCorolli Verso, czy chociażby Citroena C4, które t > o auta na 100% top-thethera mają. > No i co najśmieszniejsze sprawdziłam - moja skodzina też to mocowanie ma. > > Może zatem fachowcy się wypowiedzą, dlaczego lista aut kompatybilnych jest tak > mocno ograniczona? Temat był już wałkowany kilka razy: to producentom aut powinno zależeć, by na liście mieć swoje samochody. Producenci fotelików nie będą przecież zatrudniać specjalnie ludzi, którzy jeździliby po salonach samochodowych i przymierzali foteliki do samochodów. To VW, GM, itd. mają zadziałać, by np. Romer stwierdził kompatybilność swoich fotelików. Odpowiedz Link
lianis Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 15:10 Ja tez dlugo czekalam na ten fotelik, mamy honde i opla i maz zaczal szukac informacji w instrukcjach samochodow i w serwisach, bo ani nasz opel ani honda nie maja zaczepu do mocowania kotwicy. W serwisie mu powiedzieli ze w naszym oplu nie ma i nie bedzie, w hondzie mozemy sobie dokupic u nich razem z montazem. U nas wiec ten fotelik niestety odpadl Odpowiedz Link
meggi502 Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 16:37 no to skoro ma takie mocowanie to chyba dobrze też mnie to zdziwiło, bo ja mam auto z 2005 i wiem na 100% że takie mocowanie jest. znalazłam natomiast info, że lista aut jest uzupełniana, więc może dlatego nie ma na niej jeszcze Twojej skody. Pozdrawiam Odpowiedz Link
fasol-inka Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 18:44 zaraz, ja instrukcję zrozumiałam tak, że jest kompatybilny ze wszystkimi samochodami przy montażu pasami, czy nie tak? Odpowiedz Link
meggi502 Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 19:30 przy montażu samymi pasami tak, ale jeżeli chcesz używać pasów wewnętrzych w foteliku do 25kg to musi być zamontowany dodatkowo na isofix/kotwicę. Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 01.07.13, 18:24 Stop bo strasznie ktoś tu miesza informację. Zaczepy isofix to nie "kotwica". Zaczepy isofix to te, które są w kanapię. "Kotwica" a dokładnie zaczep toptether znajduje się najczęście pod zagłówkiem, na plecach kanapy lub w bagażniku. Zaczepy isofix są do 25kg czy z toptetherem czy bez (piszemy o dziecku zapiętym pasami w środku). Więc pewnie chodzi wam, że jak powyżej 18kg chcemy używać pasów wewnętrznych fotel zapinamy pasami plus zaczep toptether. Odpowiedz Link
meggi502 Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 02.07.13, 00:21 masz rację użyłyśmy skrótów myślowych niemniej jednak chodziło nam o to samo. pozdrawiam. Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 02.07.13, 20:10 a ja się muszę poprawić że isofix czy z toptetherem czy bez jest do 18kg a powyżej musi być na pasy Skróty myślowe w takich sytuacjach są złe bo ktoś kto nie ogarnia tematu przeczyta i zgłupieje. Odpowiedz Link
fasol-inka Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 09:59 ok, bo ja też nie ogarniam jednak mam dziecko, niecałe 15 kg, 3 lata; xtensafix mi się podoba ze względu na wewnętrzną uprząż do 25kg - zatem jeśli teraz chciałabym przesadzić dziecia do niego to jak muszę zamontować ten fotel? sam isofix? i jak gdy młody przekroczy 18kg i będę chciała dalej korzystać z wewnętrznej uprzęży? montaż fotela na pasy + toptether? Odpowiedz Link
beticz Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 13:51 Proszę o opinie jakiejś doświadczonej osoby. Czy mogę go używać zapinając dziecko i fotelik tylko i wyłącznie 3-punktowym pasem samochodowym w grupie 15-36 kg. (oczywiście nie używając 5-cio punkt. szelek, - bo tu zrozumiałam musi być isofix bądź trzeci punkt mococwania + pas samochodowy) Wydaje mi się być bezpieczniejszy (wiem testów nie ma na razie), ale jest najbardziej zabudowany z dostępnych no i firma teź raczej niezawodna. Co myślicie, czy mam odpuścić go sobie. Odpowiedz Link
mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 16:33 ja rozumiem to tak: - do 18kg montaż na isofix (dziecko zapinane wewnętrzną uprzężą) - 18-25kg montaż pasem 3-punktowym + toptether (dziecko zapinane wewnętrzną uprzężą) - ale tu britax dał listę aut kompatybilnych, na której nie ma wielu modeli z isofixem i toptether - pytanie czy nie ma ich dlatego że nie były testowane czy dlatego że nie pasują Odpowiedz Link
lianis Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 18:30 Nie bardzo rozumiem, isofix tego fotelika nie dziala powyzej 18kg? Odpowiedz Link
counter_puncher Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 19:06 W instrukcji obsługi jest wszystko wytłumaczone łopatologicznie - wystarczy raz przeczytać. Słowa klucze: - uprząż 5-punktowa (dziecko przypięte do fotelika szelkami), - pas samochodowy (dziecko przypięte pasem samochodowym 3-punktowym). Są aż 3 możliwości w grupie 15-25 kg zabezpieczenia dziecka w podróży w tym jedna wykorzystująca dolne punkty mocowania iso-fix (bez górnego), jedna wykorzystująca górny punkt mocowania iso-fix (bez dolnych). Odpowiedz Link
beticz Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 20:36 Czytam ta instrukcję i ja to rozumiem tak 9-18 kg - musi być isofix + trzeci punkt mocowania + 5 cio punktowe pasy 15-25 kg - musi być trzeci punkt mocowania + pas samochodowy wtedy można stosować 5 -cio pnktowy pas 15-36 - isofix + pas samochodowy 15-36 - sam pas samochodowy czyli wynika z tego że w grupie 9-18 nie ma opcji isofix + pas samochodowy i wtedy 5 cio punktowe pasy? Okazałąo się że mMam isofix ale trzeciego punktu mocowania nie i z fotelika nici Odpowiedz Link
counter_puncher Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 21:08 beticz napisała: > czyli wynika z tego że w grupie 9-18 nie ma opcji isofix + pas samochodowy i w > tedy 5 cio punktowe pasy? Fotelik zaprojektowany jest przede wszystkim z myślą o samochodach wyprodukowanych na cywilizowane rynki - czyli nie na polski. Pełny - czyli 3-punktowy - iso-fix w autach wyprodukowanych na rynek np. niemiecki był w nich już na porządku dziennym 5 lat temu. "U nasz" to nadal rzadkość. Ponieważ fotelik nie ma nogi - i jednocześnie nie jest takim rodzynkiem jak Romer Duo Plus - to w grupie 9-18 montowany musi być iso-fix'em pełnym, czyli takim, gdzie nogę zastępuje Top Tether (uwięź górna). Zadaniem nogi lub Top-Tether'a jest zapobieganie pochylaniu fotelika w trakcie kolizji w kierunku do przodu i w dół (czyli tak, jak zachowuje się w trakcie kolizji czołowej ciało człowieka). Odpowiedz Link