Dodaj do ulubionych

Xtensafix a skoda fabia 2012

29.06.13, 11:35
Czekam na ten fotel jak na zbawienie, żeby nie musieć syna pasem samochodowym jeszcze zapinać, a dzisiaj natrafiłam na listę kompatybilnych aut i niestety fabii tam nie ma sad.
Za słaby isofix?
Obserwuj wątek
    • mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 29.06.13, 11:51
      Po wgłębieniu się w temat, wychodzi na to że do 18kg fotelik można montować na isofix.
      A powyżej 18kg, jeśli chcę dalej zapinać dziecko pasem 5-punktowym, to montuję go pasem samochodowym + uwięź górna. No i właśnie do tego drugiego sposobu montowania jest lista kompatybilnych marek- skody fabii nie ma niestety sad.
      Wogóle ta lista jest bardzo ograniczona. Jeśli tak jest rzeczywiście, to fotelik traci dla mnie swój największy atut - możliwość używania pasa 5-punktowego do 25kg.
      • meggi502 Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 29.06.13, 21:04
        Mikaaan lista aut faktycznie słaba, ale powiedź gdzie znalazłaś informacje o tym, że pasy powyżej 18 kg to montuje się go tylko określoną wyżej metodą? u mnie ten problem na szczęście odpada bo według listy fotelik pasuje do mojego auta. pozdrawiam
        • mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 29.06.13, 22:17
          w instrukcji jest napisane, że isofix jest do 18kg
          • bitabob Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 08:27
            Xtensafiks instrukcja i lista pojazdów.
            • meggi502 Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 12:02
              to faktycznie trochę lipnie, ale w sumie bardziej dziwi mnie też fakt, że skoda z 2012 r nie posiada tych haczyków do uwięzi. pozdrawiam.
              • mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 12:05
                no kicha... a to służbowe auto, najwięcej nim jeżdżę i nie mam szans na wymianę na razie
              • mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 12:09
                No i nie jestem pewna czy to o te haczyki chodzi, bo zobacz, na liście do montażu "pasy + uwięź górn" są tylko wybrane bmw, mercedesy, VW, porsche i volvo.
                Jakoś nie chce mi się wierzyć, że audi, renault, opel, landrover i inne marki haczyków nie mają ...
                • counter_puncher Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 13:26
                  mikaaan napisała:

> No i nie jestem pewna czy to o te haczyki chodzi, bo zobacz, na liście do monta
                  > żu "pasy + uwięź górn" są tylko wybrane bmw, mercedesy, VW, porsche i volvo.
                  > Jakoś nie chce mi się wierzyć, że audi, renault, opel, landrover i inne marki h
                  > aczyków nie mają ...

Chodzi o punkt montażu top-tether'a, czyli o 3-ci haczyk iso-fix-u. Pełny iso-fix jest 3-punktowy. 3 haczyk isofix-u oznacza się symbolem:

https://fotelik.info/images/bib/fotelik_top_tether_pictogram-1661M.jpg
                  • mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 15:07
                    Jeśli to chodzi o top-thethera, to dlaczego zatem na liście aut kompatybilnych nie ma Nissana Qashqai, ToyotyCorolli Verso, czy chociażby Citroena C4, które to auta na 100% top-thethera mają.
                    No i co najśmieszniejsze sprawdziłam - moja skodzina też to mocowanie ma.

Może zatem fachowcy się wypowiedzą, dlaczego lista aut kompatybilnych jest tak mocno ograniczona?
                    • counter_puncher Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 17:09
                      mikaaan napisała:

> Jeśli to chodzi o top-thethera, to dlaczego zatem na liście aut kompatybilnych
                      > nie ma Nissana Qashqai, ToyotyCorolli Verso, czy chociażby Citroena C4, które t
                      > o auta na 100% top-thethera mają.
                      > No i co najśmieszniejsze sprawdziłam - moja skodzina też to mocowanie ma.
                      >
                      > Może zatem fachowcy się wypowiedzą, dlaczego lista aut kompatybilnych jest tak
                      > mocno ograniczona?

Temat był już wałkowany kilka razy: to producentom aut powinno zależeć, by na liście mieć swoje samochody. Producenci fotelików nie będą przecież zatrudniać specjalnie ludzi, którzy jeździliby po salonach samochodowych i przymierzali foteliki do samochodów. To VW, GM, itd. mają zadziałać, by np. Romer stwierdził kompatybilność swoich fotelików.
                • lianis Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 15:10
                  Ja tez dlugo czekalam na ten fotelik, mamy honde i opla i maz zaczal szukac informacji w instrukcjach samochodow i w serwisach, bo ani nasz opel ani honda nie maja zaczepu do mocowania kotwicy. W serwisie mu powiedzieli ze w naszym oplu nie ma i nie bedzie, w hondzie mozemy sobie dokupic u nich razem z montazem. U nas wiec ten fotelik niestety odpadl sad
                  • meggi502 Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 16:37
                    no to skoro ma takie mocowanie to chyba dobrze smile też mnie to zdziwiło, bo ja mam auto z 2005 i wiem na 100% że takie mocowanie jest. znalazłam natomiast info, że lista aut jest uzupełniana, więc może dlatego nie ma na niej jeszcze Twojej skody. Pozdrawiam
    • fasol-inka Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 18:44
      zaraz, ja instrukcję zrozumiałam tak, że jest kompatybilny ze wszystkimi samochodami przy montażu pasami, czy nie tak?
      • meggi502 Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 30.06.13, 19:30
        przy montażu samymi pasami tak, ale jeżeli chcesz używać pasów wewnętrzych w foteliku do 25kg to musi być zamontowany dodatkowo na isofix/kotwicę.
        • mrukumaster Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 01.07.13, 18:24
          Stop bo strasznie ktoś tu miesza informację.

Zaczepy isofix to nie "kotwica".

Zaczepy isofix to te, które są w kanapię. "Kotwica" a dokładnie zaczep toptether znajduje się najczęście pod zagłówkiem, na plecach kanapy lub w bagażniku. Zaczepy isofix są do 25kg czy z toptetherem czy bez (piszemy o dziecku zapiętym pasami w środku). Więc pewnie chodzi wam, że jak powyżej 18kg chcemy używać pasów wewnętrznych fotel zapinamy pasami plus zaczep toptether.
          • meggi502 Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 02.07.13, 00:21
            masz rację użyłyśmy skrótów myślowych smile niemniej jednak chodziło nam o to samo. pozdrawiam.
            • mrukumaster Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 02.07.13, 20:10
              a ja się muszę poprawić że isofix czy z toptetherem czy bez jest do 18kg a powyżej musi być na pasy smile

Skróty myślowe w takich sytuacjach są złe bo ktoś kto nie ogarnia tematu przeczyta i zgłupieje.
              • fasol-inka Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 09:59
                ok, bo ja też nie ogarniam jednak smile
                mam dziecko, niecałe 15 kg, 3 lata; xtensafix mi się podoba ze względu na wewnętrzną uprząż do 25kg - zatem jeśli teraz chciałabym przesadzić dziecia do niego to jak muszę zamontować ten fotel? sam isofix?
                i jak gdy młody przekroczy 18kg i będę chciała dalej korzystać z wewnętrznej uprzęży? montaż fotela na pasy + toptether?
                • beticz Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 13:51
                  Proszę o opinie jakiejś doświadczonej osoby.

Czy mogę go używać zapinając dziecko i fotelik tylko i wyłącznie 3-punktowym pasem samochodowym w grupie 15-36 kg.
                  (oczywiście nie używając 5-cio punkt. szelek, - bo tu zrozumiałam musi być isofix bądź trzeci punkt mococwania + pas samochodowy)

Wydaje mi się być bezpieczniejszy (wiem testów nie ma na razie), ale jest najbardziej zabudowany z dostępnych no i firma teź raczej niezawodna.

Co myślicie, czy mam odpuścić go sobie.

• mikaaan Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 16:33
                  ja rozumiem to tak:

- do 18kg montaż na isofix (dziecko zapinane wewnętrzną uprzężą)

- 18-25kg montaż pasem 3-punktowym + toptether (dziecko zapinane wewnętrzną uprzężą) - ale tu britax dał listę aut kompatybilnych, na której nie ma wielu modeli z isofixem i toptether - pytanie czy nie ma ich dlatego że nie były testowane czy dlatego że nie pasują
              • lianis Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 18:30
                Nie bardzo rozumiem, isofix tego fotelika nie dziala powyzej 18kg?
                • counter_puncher Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 19:06
                  W instrukcji obsługi jest wszystko wytłumaczone łopatologicznie - wystarczy raz przeczytać.

Słowa klucze:
                  - uprząż 5-punktowa (dziecko przypięte do fotelika szelkami),
                  - pas samochodowy (dziecko przypięte pasem samochodowym 3-punktowym).

Są aż 3 możliwości w grupie 15-25 kg zabezpieczenia dziecka w podróży w tym jedna wykorzystująca dolne punkty mocowania iso-fix (bez górnego), jedna wykorzystująca górny punkt mocowania iso-fix (bez dolnych).

• beticz Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 20:36
                    Czytam ta instrukcję i ja to rozumiem tak

9-18 kg - musi być isofix + trzeci punkt mocowania + 5 cio punktowe pasy
                    15-25 kg - musi być trzeci punkt mocowania + pas samochodowy wtedy można stosować 5 -cio pnktowy pas

15-36 - isofix + pas samochodowy
                    15-36 - sam pas samochodowy

czyli wynika z tego że w grupie 9-18 nie ma opcji isofix + pas samochodowy i wtedy 5 cio punktowe pasy?

Okazałąo się że mMam isofix ale trzeciego punktu mocowania nie i z fotelika nici sad
                    • counter_puncher Re: Xtensafix a skoda fabia 2012 03.07.13, 21:08
                      beticz napisała:

> czyli wynika z tego że w grupie 9-18 nie ma opcji isofix + pas samochodowy i w
                      > tedy 5 cio punktowe pasy?

Fotelik zaprojektowany jest przede wszystkim z myślą o samochodach wyprodukowanych na cywilizowane rynki - czyli nie na polski. Pełny - czyli 3-punktowy - iso-fix w autach wyprodukowanych na rynek np. niemiecki był w nich już na porządku dziennym 5 lat temu. "U nasz" to nadal rzadkość.

Ponieważ fotelik nie ma nogi - i jednocześnie nie jest takim rodzynkiem jak Romer Duo Plus - to w grupie 9-18 montowany musi być iso-fix'em pełnym, czyli takim, gdzie nogę zastępuje Top Tether (uwięź górna). Zadaniem nogi lub Top-Tether'a jest zapobieganie pochylaniu fotelika w trakcie kolizji w kierunku do przodu i w dół (czyli tak, jak zachowuje się w trakcie kolizji czołowej ciało człowieka).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka