Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik FWF od 9 kg?

15.06.15, 19:20
Na razie mała jeździ w kołysce Tario Teutoni i jeszcze trochę w niej pojeździ. Przymierzylam foteliki RWF, ale mimo, ze mam duży samochód, to kiepsko z wygodą zarówno pasażera, jak i pozostałej dwójki dzieci. Tak wiec poniewaz muszę mieć trzy foteliki, ten od 9 kg bedzie umieszczony na środku, normalnymi pasami, nie ma na środku isofixa. I chyba musi byc niestety FWF. Jaki model polecacie?
Obserwuj wątek
    • mika8001 Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 15.06.15, 22:23
      Żaden. A nie możesz jednego dziecka do przodu przesadzić?
    • tylempl Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 16.06.15, 12:49
      Polecamy RWF.
      Z wąskich zobacz:
      Klippan KISS2 - ma pasy i Isofix i jest wąski.
      Jest jeszcze Recaro Polaric - ale tylko na Isofix

Czy masz możliwość poprzesadzać foteliki, tak aby RWF był np. za pasażerem?
      • nellyssima Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 19.06.15, 09:00
        Mam możliwość, oczywiscie, ale problem z tym, ze z tylu kanapa ma 2,5 miejsca, to środkowe to nie jest pełnowartościowe miejsce. Dwójka pozostałych dzieci jeździ na poddupnikach, mogą siedzieć tylko po bokach. Pasażer dorosły musi siedzieć z przodu, nie mam możliwości przesadzić dziecka w długa trasę na przedni fotel.
    • ela.dzi Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 16.06.15, 12:52
      Klippan KISS2 wszedł do mojej Micry bez zabierania miejsca pasażerowi z przodu.
      • nellyssima Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 19.06.15, 09:01
        A masz trójkę dzieci, wszystkie w fotelikach?
    • kwap666 Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 19.06.15, 23:18
      zamontuj rwf na pasy na środku i po kłopocie. nie zabierze miejsca dla kierowcy i pasażera, nie będzie go też na oparciu kanapy i łatwiej ci będzie zamontować fotele dla starszych. proste
      • nellyssima Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 21.06.15, 12:01
        Tak, to też jest rozwiązanie, tyle, że wlasnie musiałby być na pasy, a tu już chyba ograniczony wybór, chyba większość dobrych RWF jest na isofix. Ale rozejrzę się.
        • panna.z.wilka Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 21.06.15, 12:26

• beeranek Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 21.06.15, 13:57
          Większość ma opcję na pasy albo isofix albo i to i to, w zależności do jakiego auta przekladasz. Britax Maxway, Multitech 2, Axkid Kidzone, Duofix, Besafe Izi Combi, Joie Anchor, Kllipan Kiss 2.
        • tylempl Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 01.07.15, 13:55
          Polecamy porównanie modeli fotelików RWF.
    • yadrall Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 29.06.15, 19:23
      A RWF na srodku kanapy nie bedzie zwiekszal ryzyka dla dwojki dzieci siedzacej na poddupnikach???
      • kwap666 Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 30.06.15, 09:09
        w jaki sposób?
        • panna.z.wilka Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 30.06.15, 09:44
          nie wiesz?
          dzieciak w rwf będzie kopał po twarzy rodzeństwo siedzące po bokach wink bo przecież nic nie widzi, to się na bank wyzłośliwiać będzie ^^
          • yadrall Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 01.07.15, 14:19
            Nie do konca o to mi chodzilo-raczej zastanawiam sie jakie szanse na wyjscie bez szwanku w przypadku zderzenia bocznego maja dzieci siedzace miedzy drzwiami,a fotelikiem RWF? I zapewniam Cie,ze nie chodzi mi o odradzanie fotela RWF-sama w takim woze mlodsze dziecko. Raczej zastanawiam sie nad bezpieczenstwem poddupnikow...
            • panna.z.wilka Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 01.07.15, 15:07
              w takim razie przepraszam za zgryźliwy komentarz wink
              co do meritum - myślę, że ryzyko obrażeń przy zderzeniu bocznym będzie duże niezależnie obok jakiego fotelika (fwf czy rwf) będą siedzieć dzieci na poddupnikach.
              • kwap666 Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 01.07.15, 21:38
                rwf zostawia wolną przestrzeń obok starszych dzieci, fwf byłby obok nich więc chyba raczej lepiej rwf. jak chcesz zapytam szwedów czy mają jakieś badania ten temat bo ja to sobie mogę eksperymenty myślowe jedynie wink
                • yadrall Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 01.07.15, 22:50
                  Mi to w sumie za jedno-moje dzieci nie jezdza (i jezdzic nie beda) na poddupnikach,ale ciekawa bylam jak to moze wygladac. I jakos mocno mi sie wydaje,ze ktos kto wozi starsze dzieci na poddupnikach nie bedzie przekonany do fotelika RWF dla mlodszego,ale moze sie myle?
                  • nellyssima Re: Jaki fotelik FWF od 9 kg? 01.07.15, 23:03
                    A w czym mam wozić dzieci? Ważą obie 35-36 kg, wzrost jedna 146, druga 140? Bez poddupników pasy przechodzą przez szyję, natomiast fotelikI nie wchodzą w grę, bo wagowo już są na styk. Chyba, że są jakieś ponad 36 kg, moze o czym nie wiem.
                    • sabina_online Re: fotelik powyżej 36kg 02.07.15, 16:27
                      fotelik.info/pl/news/foteliki-dla-dzieci-powyzej-36-kg,268.html
                      • nellyssima Re: fotelik powyżej 36kg 03.07.15, 20:33
                        Wszystko ok, ale artykuł jest z 2011 roku. Maxi Cosi Rodi XR nie jest dostępny w sprzedaży, ten drugi Diono również nie.
                        • beeranek Re: fotelik powyżej 36kg 03.07.15, 21:13
                          Jest Diono Monterey 2, ciekawe czy tak samo testowany z cięższymi niż 36kg manekinami. Rodi też jest, ale póki sa sprzedawane w PL z homologacja, będą w grupie 3 do 36kg bo takie ma ta grupa limity
                          • nellyssima Re: fotelik powyżej 36kg 04.07.15, 20:47
                            Jest Rodi XP2 i SPS I jeszcze RodiFix i AirProtect, wszystkie do 36 kg. XR nie ma. Diono rownież do 36 kg.
                            • beeranek Re: fotelik powyżej 36kg 04.07.15, 23:29
                              Sprzedawane w Polsce ZAWSZE będą miały opis do 36kg ze względu na to ze homologacja jest tylko do 36kg, nie ma wyższej grupy w Europie, co nie oznacza że nie mogą być te foteliki testowane na cięższych manekinach
                              • nellyssima Re: fotelik powyżej 36kg 05.07.15, 22:33
                                Rozumiem. Czyli mnie to nie interesuje, jesli nie ma homologacji. Pozostaje jednak poddupnik.
                                • beeranek Re: fotelik powyżej 36kg 05.07.15, 22:38
                                  Ma homologację, amerykańską. Ale wg niektórych blogerów popularnych wśród znawców fotelików, dla starszych dzieci poddupniki bywają lepsze niż pełen fotel. Nie wiem, nie sprawdzalam bo póki co mam jeszcze dwa przedziały wagowe do tych 36kg
                                  • beeranek Re: fotelik powyżej 36kg 05.07.15, 22:39
                                    Tzn nawet i europejską mają ale europejska nie przewiduje ze fotelik może być potrzebny dziecku powyżej 36kg i nie ma takiej kategorii
                                  • nellyssima Re: fotelik powyżej 36kg 11.07.15, 19:37
                                    Mnie tez się wydaje, ze w naszym przypadku poddupnik jest koniecznością i jest niezbędny, ale zaczęło się od postu yadrall, ktora to dziwiła się, że ktoś moze wozić dziecko na poddupnikach i sugerowała, ze jak wożę na poddupnikach, to nie będę zainteresowana RWF. Innej opcji niż poddupnik w naszym przypadku nie widzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka