Dodaj do ulubionych

Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ warto???

04.08.15, 16:31
jestem na etapie szukania nowego fotelika, jak już parę dni wcześniej pisałam synek jest drobny ale dość wysoki 106 cm... szukam i natknęłam się na ten fotelik... szukam bo następny Besafe okazało się że nie pasuje do naszej chudziny...

Ktoś to widział, używa? Niby ma 4 gwiazdki, ale dużo niższą cenę w porównaniu do innych renomowanych firm... więc pytanie czy warto? nie ukrywam że podobają mi się te gadżety w postaci uchwytów na kubki - sporo jeździmy więc się przyda... no i te rozszerzenie na boki - wydaje się być mądrym rozwiązaniem.... czytałam że niby jeśli on ma ten ruchomy izofix...izofast to można spróbować go zamontować na środkowym siedzeniu podpinając się do bocznych izofixów.... brzmi dziwnie, ale tak gdzieś wyczytałam... pytanie jak się sprawdza ten ruchowy izofix....nie widziałam go jeszcze w żadnym sklepie stacjonarnym... ale może ktoś że sprzedawców miał go w ręce, wiem że na inspekcjach go teraz mają, ale akurat wszędzie mamy daleko...;/
Obserwuj wątek
    • frezja5 Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 13.10.15, 18:16
      Witam
      Tez chętnie poznam opinie na temat tego fotelika. Jesteśmy na etapie wyboru fotelika 18 - 36 kg i nie wiemy na co się zdecydować. Fotelik ma być dla szczupłego 5,5 latka waga ok. 18,5 kg, najlepiej z isofix
      • afroddytta Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 18.10.15, 13:41
        Ja mam 3 takie foteliki, z czego jeden już ze 3lata chyba i wszystko ok. Mam też Recaro Milano i Transformer XT i te Diono jakoś najsensowniej wypadają. Recaro jest strasznie lichy (takie sprawia wrażenie) i nie ma ISofixa, nie jest rozszerzany, drugi raz bym nie kupiła. Natomiast Concord jest taki bardziej zabudowany, wygodniejszy dla małego dziecka które ma przytulniej, ale mój 9latek mówi, że jakoś mu ciasno. Dla mnie minusem jest też to że równocześnie się podnosi głowę i rozszerza się, nie każde wysokie dziecko jest też szerokie. Też ten sztywny Isofix może być trudniejszy do zamontowania w różnych samochodach. Ogólnie muszę kupić kolejny fotelik i zastanawiam się czy od razu Diono czy coś innego jeszcze rozważać.
        • eesti_2005 Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 20.10.15, 11:24
          Afroddytta, dzięki za opinię o Diono.
          A masz może porównanie do Kiddy Cruiser Pro? Bo zastanawiam się nad tymi dwoma i nie wiem, który wybrać.
          • afroddytta Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 20.10.15, 14:32
            Będę mieć bo właśnie kupiłam i do mnie jedzie smile
            Obejrzę go póki co, jeżdzić będzie u męża (ale dopiero za tydzień), więc praktyczną styczność będę mieć rzadko. Ma być dla 4,5 latka, ma ok. 100 cm.
            • eesti_2005 Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 20.10.15, 14:54
              O, super! smile
              Mogłabyś napisać kilka słów o nim, gdy do Ciebie dojedzie? Ja potrzebuję dla 6l ok 110cm i zastanawiam się, czy Dioni nie będzie na niego trochę za duży.
              • afroddytta Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 20.10.15, 14:59
                Mam na stanie 6latka ok 110 cm i za duży to nie, już ma zagłówek podniesiony. Chyba od roku jeżdzi w Diono, wcześniej w Recaro bo ten jest mniejszy.

• eesti_2005 Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 20.10.15, 19:18
                  Dzięki.
                  W takim razie daj proszę później znać, który fotelik jest wygodniejszy dla dziecka, jakie wrażenie sprawia itd smile Bo już doczytałam, że Diono jest ogólnie większy i na dłużej starczy.
                  • afroddytta Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 20.10.15, 21:16
                    Diono jest produkcji USA i tam jest przeznaczony do wagi chyba do 60 kg i wzrostu do 160 cm z tego co pamiętam, czyli starczy niektórym praktycznie do dorosłości smile. W EU oczywiście jest zarejestrowany wdł. norm EU do 36 kg.
                    • eesti_2005 Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 23.10.15, 16:42
                      Afroddytta, a gdzie kupowałaś fotelik? Widzę, że na Allegro są one o wiele tańsze, niż w sklepach int. Nie wiem, czy to jakieś zeszłoroczne modele....?
                      • afroddytta Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 23.10.15, 19:09
                        Pytasz o Diono? Diono są przeważnie w dwóch cenach tzn. poprzednioroczna kolorystyka jest tańsza. Ja ostatnie 2 kupowałam w necie, wdł. tego co ceneo mi pokazało.

Doszedł do mnie Kiddy i ogólnie dobre wrażenie, jest zgrabny, ale wygląda solidnie. Fajnie się powiększa, faktycznie te boczki (i zagłówka i ramion) są mniejsze, tak jak reklamują aby dziecko się nie wychylało. Chyba już wiem który syn będzie w nim siedział, bo zawsze ma głowe obok fotelika uncertain

Ogólnie w poniedziałek lub wtoreb będę miec obydwa w pokoju to zrobię jakieś fotki. Dzieciaków tez jeszcze nie sadzałam bo nie mam kiedy.
                        • eesti_2005 Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 24.10.15, 03:12
                          Pytałam o Kiddy, ale już rozkminiłam - wyskoczyły mi modele Cruiserfix, choć w nazwie było samo Cruiser, stąd 250zł różnicy.

Z tego co czytam i oglądam, to dużym plusem w Kiddy jest wysuwany podnóżek.
                          Ale żadnego z tych fotelików nie widziałam na żywo, dlatego ciężko mi wybrać.

Baaardzo chętnie zobaczę porównawcze fotki obu fotelików. Czy faktycznie tak się różnią wielkościowo, jak to piszą na necie....
                          • afroddytta Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 24.10.15, 16:43
                            No podnóżek wygląda ciekawie, zobaczymy jak w praktyce (choć to dla dużych dzieci, a u mnie ma najmniejszy jeżdzić).
                            Wrzucę fotki jak będe mieć 2 foteliki w domu, bo teraz 2 diono mam w samochodzie, a trzeci pożyczony więc nie chce mi się ich targać.
                            • eesti_2005 Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 24.10.15, 20:12
                              Ok, jasne, poczekam. Dzięki smile
                              • hugo43 Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 25.10.15, 07:38
                                Ja mam trzy lata ten fotelik.jest ok,wyglada jak nowy wciaz.z isofixa rzadko korzystam,bo fotelik czesto wyciagam.tylko,ze nasz to stary model,jeszcze sprzed zmiany nazwy.dla corki,jak wagowo dorosnie tez, mam zamiar kupic.mam go w astrze h i pasuje idealnie.
                            • eesti_2005 Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 30.10.15, 13:37
                              Afroddytta, wybacz, że Cię męczę, ale mogłabyś jeszcze napisać, czy u Twojego 9-latka nogi już wiszą w Diono czy jeszcze długość siedziska jest wystarczająca? Zastanawiam się, czy ten wysuwany podnóżek w Kiddy faktycznie jest potrzebny.
                              • afroddytta Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 30.10.15, 13:47
                                Mam juz zdjęcia, spróbuję je teraz powrzucać.
                                Co do 9latka to on jest mały tzn. miski ok 130 cm, miałam foteliki w domu, ale nie zwróciłam uwagi, zerknę w weekend.

• afroddytta Diono Monterey vs Kiddy Cruiserfix pro 30.10.15, 14:01
                                Tutaj są zdjęcia, od razu z Recaro Milano, którego miałam pod ręką.
                                Chyba zdjęć z rozłożonym podnóżkiem nie zrobiłam uncertain

fotoforum.gazeta.pl/a/77748.html
                                • eesti_2005 Re: Diono Monterey vs Kiddy Cruiserfix pro 30.10.15, 19:42
                                  Teraz rozumiem, czemu Diono wypadł o wiele gorzej w testach przy zderzeniu bocznym.
                                  Kiddy jak dla mnie zdecydowanie wygrywa ze względu na regulowaną wysokość osłonek bocznych smile
                                  Dziękuję Ci bardzo za zdjęcia smile
                                • eesti_2005 Re: Diono Monterey vs Kiddy Cruiserfix pro 01.02.16, 13:31
                                  Afroddytta, czy mogłabyś wypowiedzieć się o Kiddy'm, po tych 3 miesiącach użytkowania? Czy sprawdza się dobrze? Jesteś zadowolona z wyboru?
                                  Nie kupiłam jeszcze fotelika, bo miałam nadzieję na jakieś zniżki po nowym roku (na zeszłoroczne modele), ale nie widzę żadnych przecen, a fotelik muszę już zamówić.
                                  • mariken Re: Diono Monterey vs Kiddy Cruiserfix pro 02.02.16, 20:15
                                    ja mam dla dziewięciolatki cruiserfix pro - podnóżek to super rozwiązanie, w drugim aucie mamy cybexa i wiszące nogi często drętwiały. tutaj z wysuniętym podnóżkiem jest o niebo wygodniej smile. tapicerka 'oddychająca', wykonanie super.
                                  • afroddytta Re: Diono Monterey vs Kiddy Cruiserfix pro 24.02.16, 22:39
                                    Szczerze to jakoś nie jestem zadowolona, tzn nie mam uwag czysto technicznych, a jedynie subiektywne praktyczne tzn. patrząc jak syn w nim siedzi to faktycznie wygląda na bardzo nieosłoniętego, mam wrażenie że siedzi przed fotelem, jakoś nie może się wygodnie w nim usadzić (jeżdzi na stałe mały 6latek). Isofix ok, ale klamra do prowadzenia pasa ta górna jest jakaś symboliczna tzn nie trzyma pasa. Mąż z tego powodu przerzucił ten fotelik do mnie bo nie miał siły się z tym użerać przy każdym zapinaniu uncertain . Faktycznie jest to kłopotliwe dla dziecka, że musi wstawać/wysiadać z fotelika aby ten pas sobie włożyć. Generlanie fotelik wydaje mi się płytszy i mniej wygodny niż Diono. Jak wyjeżdzamy gdzieś czy na wakacje/weekend itd. to mąż najczęściej przekłada foteliki tak aby cała trójka (4,5, 6 i 9 lat) jechała w Diono bo jak mają siedzieć kilka godzin, spać itd. to w tych zdecydowanie im najwygodniej. Ja jestem dość sceptyczna, dlatego radzę obejrzeć na żywo i porównać z innymi (choć może jak dziecko nie ma porównania to i do tego przywyknie wink)
                                    • mariken Re: Diono Monterey vs Kiddy Cruiserfix pro 27.02.16, 01:10
                                      Afroddytta, mam ten fotelik od ponad roku - nigdy nie bylo problemow z pasami - zobacz czy wkladacie je do tego zamka we wlasciwy sposob...
                                      • afroddytta Re: Diono Monterey vs Kiddy Cruiserfix pro 28.02.16, 17:34
                                        W takim razie sprawdzę to przy najbliższej okazji, może faktycznie nie wkładamy tego pasa tam gdzie ma być uncertain
                                        • celinad2011 Re: Diono Monterey vs Kiddy Cruiserfix pro 18.03.16, 18:42
                                          Witam, może jeszcze uda się mi uzyskać odpowiedź smile Dziewczyny bradzo prosze o pomoc, zastanawiam się nad fotelikiem cybex mfix, xfix, kiddy cruiserfix. Pierwsze dwa mam w miarę zapoznane ale kiddy ciężko, nie mam gdzie sprawdzić a co najlepsze nie mogę na necie znaleźć wymiarów tego fotelika, tj. szerokość całkowita przed i po rozłożeniu, szerokość miejsca dla dziecka na wys, ramion i głebokość siedziska. Proszę pomózcie. Jśli macie możliwość to zmierzcie ten fotelik i podajcie mi wymiary.
                                    • eesti_2005 Re: Diono Monterey vs Kiddy Cruiserfix pro 27.02.16, 23:29
                                      Zdążyłam już kupić Cruiserfixa i mam takie samo wrażenie, że syn jest zbyt odsłonięty. Wydaje mi się, że przy ewentualnym bocznym zderzeniu byłoby kiepsko... Głowa wystaje poza zagłówki. Ale synowi jest wygodnie, jest bardzo zadowolony z fotelika (również dlatego, że ma taki luz).
                                      Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym pasem, ale nam pas nie wypada z klamry. Syn sam się zapina i odpina.
                                      Na żywo nie miałam możliwości obejrzeć, dlatego tak dopytywałam na forum wink
                                      Ale ogólnie jesteśmy zadowoleni z wyboru, tylko mam nadzieję, że nie będziemy musieli sprawdzać bezpieczeństwa fotelika. Swoją drogą, to nie wiem dlaczego on miał 2 razy lepszy wynik niż Diono przy zderzeniu bocznym...
                                      • celinad2011 Re: Diono Monterey vs Kiddy Cruiserfix pro 18.03.16, 18:43
                                        Witam, może jeszcze uda się mi uzyskać odpowiedź smile Dziewczyny bradzo prosze o pomoc, zasnawiam sie nad fotelikiem cybex mfix, xfix, kiddy cruiserfix. Pierwsze dwa mam w miarę zapoznane ale kiddy ciężko, nie mam gdzie sprawdzić a co najlepsze nie mogę na necie znaleźć wymiarów tego fotelika, tj. szerokość całkowita przed i po rozłożeniu, szerokość miejsca dla dziecka na wys, ramion i głebokość siedziska. Proszę pomózcie. Jśli macie możliwość to zmierzcie ten fotelik i podajcie mi wymiary.
    • fotelikisamochodowe Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 15.04.19, 14:27
      Są pewnie lepsze ale na testach fotelik.info widać nie jest najgorszy. Jest jednym z najtańszych fotelików - z serii bezpiecznych. Na pewno lepsze niż poddupniki, które są poważnym zagrożeniem dla życia ludzi.

Więcej: sklep.fotelik.info/diono-monterey-2.html
      • biernat.angela Re: Fotelik Diono Monterey 2 15-36 Kg‎ wart 19.04.19, 09:32
        moja znajoma też upolowała fotelik za nie cale 600 zł i ma isofix. Fotelik concord Transformer x-bag do 36 kg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka