Dodaj do ulubionych

Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9-18/25

25.04.16, 22:57
Chcę kupić fotelik montowany tylko tyłem dla dziecka w wieku 1,5-5 lat, bo jest dużo bezpieczniejszy. Niestety nigdzie nie ma opinii rodziców, jak sobie radzą z takimi fotelikami - czy dzieci tolerują? Czy, gdy dorastają, mogą wygodnie rozłożyć nogi?? Bo wygląda trochę, jakby musiały siedzieć po turecku. Będę bardzo wdzięczna za opinie rodziców, którzy już jakiś czas jeżdżą z takim fotelikiem ze starszym dzieckiem (powyżej 1,5 roku).
Obserwuj wątek
    • szczesliwaczworka Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 26.04.16, 08:30
      Syn przesiadl sie do besafe izi combi x3 (na isofixie) w wieku 8,5 m-ca i pojezdzil w nim do 2 lat i 8 m-cy. W tym wieku zaczął troche narzekać na miejsce ze mu z nogami ciasno - ale on jest z tych większych dzieci bo wazy 17 kg a fotelik jest do 18 kg. Czyli pojezdzil 2 lata ale gdyby ważył mniej i dalej jezdzil na bocznym siedzeniu to bym mu nie wymieniala-obecnie byloby go trudno wkladac do fotelika tylem na środkowym fotelu.
      Wiec duzo zalezy czy kupisz do 18 czy 25 kg no i przede wszystkim od gabarytów dziecka. Jesli chodzi o sama jazdę to nigdy problemów nie bylo ze siedzi tylem a brat przodem - wręcz przeciwnie, jak raz mu zmieniliśmy kierunek jazdy to uważam cala drogę ze za szybko jedziemy smile
    • tylempl Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 26.04.16, 09:13
      >Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9-18/25
      Tak, my wink
      Chętnie pomożemy.
      Zapraszamy do kontaktu.

>Niestety nigdzie nie ma opinii rodziców, jak sobie radzą z takimi fotelikami - czy dzieci >tolerują?
      Nie ma opinii, bo niestety takich rodziców jest mało sad
      Dzieci i rodzice radzą sobie świetnie wink Dzieci więcej niż tolerują wink

>Będę bardzo wdzięczna za opinie rodziców, którzy już jakiś czas jeżdżą z takim >fotelikiem ze starszym dzieckiem (powyżej 1,5 roku).
      Codziennie rozmawiamy z rodzicami takich dzieci.
    • jusiakr Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 26.04.16, 18:39
      Ja chętnie tez posłucham. Wlasnie przesiadamy sie do drugiego fotelika montowanego tyłem. Na razie córka jest mała, nie chodzi, wiec błota nie wnosi, ale zastanawiam sie co bedzie pózniej. Macie jakies patenty, ochraniacze na siedzenia?
      Jakimi samochodami jeździcie? My mamy mazdę cx5 i po zamontowaniu fotelika pasażerowi z przodu duzo miejsca nie zostało. uncertain
      O kontakty społeczne podczas jazdy sie nie martwię, bo mała bedzie twarzą do starszego brata, bedą mogli sobie gadać.
      • jotka_k Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 26.04.16, 20:09
        Moja córka jeździła w RWF do 3 lat i 7 miesięcy- fotelik BeSafe Izi Combi Fix zamontowany w Renault Scenic II, na siedzeniu był ochraniacz, jakoś szczególnie nie ucierpiało wink nigdy nie narzekała, poza tym jak miała narzekać jeśli nie wiedziała że może jeździć przodem wink
        syn jeździł w RWF do 3,5 lat, zamontowanym w Citroenie C4 Grand Picasso, na siedzeniu ochraniacz, syn widział, że siostra jeździ przodem ale wystarczyło mu powiedzieć, że jak będzie starszy to też będzie miał taki fotelik
        żadne z moich dzieci nigdy nie miało problemu z ułożenium nóżek- albo po turecku albo po prostu luźno puszczone
    • mariken Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 26.04.16, 22:27
      Ja mam od dwóch lat britax maxway (9-25). Corka ma teraz 3.4, waży 14, więc mniej więcej dwa lata na bank jeszcze tyłem pojeździ wink. W aucie ojca ma maxi cosi tobi, zero problemów z tym, że jeździ raz przodem, raz tyłem. Nogi mieszczą się na luzie (mam ochraniacz na oparciu siedzenia). Fotelik jest wygodny, super wykonany i bezpieczny (test plus). Jak kupiłam fotelik to wsadziłam do niego siedmiolatkę, gdyby nie wystająca głowa to mogłaby w nim jeździć wink. Plus u nas polega jeszcze na tym, że dzieciaki jeżdżą zwrócone do siebie przodem i żadna się nie musi wychylać smile.
      • mariken Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 26.04.16, 22:31
        A, mam yarisa pięciodrzwiowego, wcześniej nasz maxway był montowany w audi a6.
      • frescauk11 Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 26.04.16, 22:38
        Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi - bardzo cenne, bo naprawdę trudno znaleźć opinie rodziców w Internecie (dzieci tym bardziejwink ). Cieszę się, że tacy rodzice istnieją, bo zaczynałam mieć wrażenie, że chcę należeć do grona kosmitówsmile Dziękuję też za odpowiedź ze sklepu tylem.pl - i tak się do Państwa wybierałam w sprawie fotelikasmile Jeśli jeszcze ktoś będzie chciał podzielić się doświadczeniami, chętnie się dowiem!
        • thea19 Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 26.04.16, 23:05
          moj jest rekordzista. ma 5lat i prawie 5mcy, wazy jakies 23kg, ma prawie 120cm wzrostu i jezdzi tylem w besafe izi plus - to nasz 3 fotel tylem. poniewaz szelki sa juz za nisko i zaglowek na maksa wyciagniety, to wkrotce czeka nas przesiadka na nowe krzeslo. syn miesci sie zupelnie normalnie, nogi ma albo po turecku albo stopy oparte o kanape (jest pokrowiec).
          czasem zdarza mu sie jezdzic przodem i nigdy nie marudzil - zadna opcja nie jest atrakcyjniejsza dla niego, jest po prostu inna. nie pyta tez dlaczego inne dzieci jezdza przodem - przyjmuje swoja pozycje za oczywistosc i nie podwaza zasadnosci.
    • tien33 Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 26.04.16, 23:32
      Mój trzylatek od ponad dwóch lat jeździ w izi combi i nie narzeka wink tapicerka brudna bo nieamt pokrowca ale taki problem to nie problem.
    • mamaewy22 Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 27.04.16, 13:51
      Córka ma w tej chwili 3 lata i 2 miesiące, jeździ w foteliku recaro polaric 9-18 kg, jest to jeden z mniejszych fotelików rwf, gdybym kupowała jeszcze raz to kupiłabym do 25 kg. Ale córka jest drobna (13 kg i 94 cm) i mam nadzieję że ok roku pojeździ w nim jeszcze. Pozdrawiam
    • maeve_binchy Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 27.04.16, 14:50
      Córka prawie 5 lat, właśnie przesiadła się przodem w jednym aucie, bo fotelik do 18kg a ona waży jakieś 17,5kg plus ciuchy. Wzrost - jakieś 112cm. Ma dość krótki tułów, długie nogi, odrobinę już narzekała, że ją bolą. W drugim aucie fotelik tyłem do 25 kg, mniej miejsca zajmuje mimo to i córa jeszcze tam długo tyłem pojeździ.
    • panna.z.wilka Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 27.04.16, 19:49
      mój czterolatek jeździ tyłem (od pół roku w axkid minikid) - nie narzeka.
      nogi ma oparte o kanapę, czasem siada po turecku. oczywiście mamy ochraniacz na kanapę.
      im dziecko starsze, tym fotelik stoi bardziej pionowo, a wówczas można zamontować go na skraju siedziska kanapy i wtedy miejsca na nogi jest więcej. gdy dziecko małe to montujesz w bardziej leżącej pozycji bliżej oparcia kanapy. u nas (bmw3) zdaje to egzamin. choć przy besafe izi combi nie było tak różowo jak przy minikidzie, ten jest zdecydowanie bardziej kompaktowy.
    • lusiamamusia Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 28.04.16, 22:21
      Mogę doradzić. Jestem sprzedawcą ale postaram się bez stronie i fachowo. Przede wszystkim pojechać do sklepu i przymierzyć fotelik do samochodu i dziecko do fotelika. Jeżeli chcecie długo wozić tyłem to proponuję Besafe combi x4 jeden z większych tyłem montowany na isofix przodem na pas. Niestety swoje kosztuje. W ostatnich dniach fajny (moim zdaniem) pojawił się Coletto mokka do zobaczenia tutaj: www.coletto.pl/kategoria/17/0-18-kg cena fajna 1080zł obraca się o 360 stopni trochę mniejszy od combi x4. Nowa propozycja warta uwagi. Dobry fotelik ma też Maxi Cosi
      • jotka_k Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 29.04.16, 11:22
        Nie wiem czy zauważyłaś ale ten cały Coletto tyłem jest TYLKO w zakresie 0-13. Wątek ten dotyczy fotelików RWF, czyli TYŁEM do 18 lub 25 kg.
        Nie polecaj badziewia.
      • thea19 Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 29.04.16, 14:38
        kiepskim jestes sprzedawca skoro nie potrafisz czytac ze zrozumieniem i do tego polecasz badziew w postaci coletto.
    • crazy_mama Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 29.04.16, 10:47
      Trzecie dziecko wożę w BeSafe Izi Combi X3. Syn ma 3 lata i 2 mce, jeździ mu się rewelacyjnie, problem z nogami to jedynie jakiś urojony problem dorosłych. W wieku 3 lat tyłem jeździła cała moja trójka i żadne dziecko absolutnie nigdy nie zgłosiło jakiegokolwiek problemu z nogami, a dziecko w tym wieku od razu mówi co mu nie pasuje smile Syn jest z tych drobnych dzieci, więc zagłówka nie ma nawet jeszcze wysuniętego na max. Na razie nawet nie myślę o zmianie fotela big_grin
    • blueaha Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 29.04.16, 21:30
      córa moja jęździ w besafe izi combi już 3 lata, teraz dobija do 4 lat, wzrost 99cm, waga 16, miesci sie spokojnie, ne narzeka, ba! nie lubi jeżdzic przodem, mówi wtedy ze tata za szybko jedziewink tyłem nigdy nie narzeka, bawi się ze starszym bratem.. nogi ma zgięte ale do siedzena po turecku to sporo brakuje. my mamy ochraniacz na oparciu i siedzenie sie nie brudzi
    • kapao1 Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 01.05.16, 23:04
      My mamy fotelik 0-18 kg montowany przodem/tyłem. Dziecko na razie z miłą chęcią jeździ tyłem do kierunku jazdy i myślę, że się to nie zmieni, aczkolwiek w razie "W" zawsze można taki fotelik ustawić przodem do kierunku jazdy wink
    • minininja Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 03.05.16, 10:42
      Córka jak miała 13 miesięcy przesiadła się do BeSafe Combi x3. Nie było problemu z jazdą tyłem. Sama wsiada do fotelika (my ją tylko zapinamy), nie narzekałała na brak miejsca. Teraz ma 3 lata i 3 miesiące i dopiero wczoraj zmieniliśmy kierunek jazdy do przodu. W sumie to chciałam, żeby nadal jeździła tyłem, ale ostatnio zaczęło jej się robić niedobrze i po prostu musieliśmy zmienić kierunek (wczoraj dużo jeździliśmy i przodem było ok, brak nudności)... Miejsca na nogi mało, ale dzieci z tym sobie radzą smile Nogi po turecku albo trochę podkurczone (kolana w górę).
      • minininja Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 03.05.16, 10:45
        Aha, dodam jeszcze, że fotelik był zamontowany w Oplu Corsa trzydrzwiowym (!!!) smile A teraz w Toyocie Auris.
      • minininja Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 24.05.16, 12:17
        I poprawka. Nudności córce minęły i znowu jeździ tyłem. Do naszego Aurisa kupiliśmy parę dni temu Axkid Duofix, a BeSafe Combi x3 powędrował do Corolli dziadków (tez tyłem). Axkida pokochała. smile
    • samanc-iakowa Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 03.05.16, 13:41
      nie wiem ja tam jakoś nie jestem zwolenniczką tych fotelików montowanych tyłem. Dla malego dziecka ok, ale dla starszego to raczej nie za wygodnie. podoba mi sie bardzo nowy fotelik Graco Milestone. Bardziej uniwersalnego fotelika juz nie mogli wymyślić- na cały okres użytkowania bo od narodzin dziecka po 12 rok życia.
      • thea19 Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 03.05.16, 15:53
        Zapytaj dzieci w rwf czy im wygodnie i zapytaj w fwf gdzie 90 % rodzicow nie odsuwa przedniegp fotela a nogi im zwisaja smetnie i dretwieja.
      • mariken Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 06.05.16, 13:35
        ja tam jestem zwolenniczką bezpieczeństwa w podróży i dlatego moje dziecko jeździ w rwf, i jeszcze długo tak będzie. graco to badziew akurat. a fotelik do wszystkiego (czyt. od urodzenia do 12 roku życia) jest do niczego.
    • mika8001 Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 18.05.16, 12:20
      Córka ma 3 lata i 8 miesięcy. Jeździ w fotelikach Britax-Roemer RWF. Czeka nas wkrótce zmiana, ponieważ zaczyna niestety wzrostowo wyrastać. Planujemy zmienić albo na Axkida Minikid albo na Besafe Izi Plus. Zobaczymy który jest wyższy.
      Problemów przy jeździe tyłem brak. Pojawiły się natomiast przy jeździe przodem w zeszłym roku na urlopie w wypożyczonym samochodzie. Narzekała straszliwie - niewygodnie, nic nie widzi (fotel niższy no i tylko boczna szyba do wyglądania), nie ma gdzie oprzeć nóg.
    • milkshake_88 Re: Czy ktoś ma doświadczenia z fotelikiem RWF 9- 02.08.17, 15:26
      To chyba jedna z najczęstszych obaw rodziców odnośnie RWF. Czy dziecko, które zna jazdę przodem do kierunku jazdy zaakceptuje przesiadkę do RWF. Najczęstsze opinie to takie, że przebiega to bez problemu.
      Jeżeli masz obawę, że dziecko będzie się buntowało i nie będzie chciało podróżować tyłem, możesz zastanowić się nad kupnem fotelika 0-18kg z opcją mocowania tył / przód. Sporo z tych fotelików jest obrotowych, co ułatwia wkładanie dziecka do samochodu.
      Jest na facebooku grupa poświęcona takim fotelikom:
      www.facebook.com/groups/1416202398445437

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka