Dodaj do ulubionych

4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik?

02.06.16, 23:01
Córka z tych drobnych dzieci. Do 15 kg będzie dobijała pewnie ze 3 lata wink Obecnie jeździ Besafe Izi Combi X3 przodem. Fotelik powinniśmy już zmienić ale z braku alternatywy nie bardzo jest na co. Pomóżcie, proszę coś wybrać.
Rozważałam 0-18 czy 9-18 ale większość z nich do wzrostu 105 cm (i-size) albo nie jest nigdzie napisane do jakiego (tylko wiek 4 lata i waga).
Z kolei fotele 15-36 montowane pasami absolutnie nie dla niej - taka z niej drobina, że wyleciałaby z tego fotela nawet przy hamowaniu...
Oczywiście chciałabym, żeby był montowany za pomocą Isofixa.
Rozważałam Romer Advansafix 2 Sict ale zniechęciła mnie trochę ta "3" w tegorocznych testach (może ktoś znalazł dlaczego ta trójka, albo w której z grup tak słabo wypadł?) Z drugiej strony co mi po foteliku ocenionym na 4 czy 5 gwiazdek jeśli dziecko z niego wypadnie bo jest przypięte pasem samochodowym...
A może nadałby się taki Romer Kidfix II sict - który ma tą nakładkę na pasy i ten 4 punkt zaczepienia? Może dzięki tym innowacjom będzie lepiej trzymał dziecko? Wiem, że trzeba przymierzyć i tak oczywiście zrobię ale na razie jestem na etapie szperania po internecie i szukania bo niestety obsługa w sklepach jest różna i nie chcę, żeby mnie wprowadzili w błąd.
Poradźcie coś, proszę.
Obserwuj wątek
    • panna.z.wilka Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 03.06.16, 10:01
      a dlaczego uważasz, że powinniście już zmienić fotelik? pasy uprzęży zrobiły się za krótkie i wychodzą zza pleców? bo jeśli nie, i da się córkę poprawnie zapiąć, to ja bym zostawiła jak jest.
      • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 05.06.16, 09:19
        No właśnie jest na styk. Pasy nie są za krótkie bo córka jest chuda. Zagłówek nie da się już bardziej podnieść i główka prawie wystaje a pasy zaczynają wychodzić zza pleców.
        • panna.z.wilka Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 05.06.16, 20:35
          a wchodzi w grę opcja dalszej jazdy tyłem? bo jeśli tak, to jest kilka foteli z zakresu 9-25, z własną uprzężą do 25kg.
          • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 06.06.16, 10:57
            Niestety nie. Od jakiegoś czasu jeździ już przodem (tak wiem - nie trzeba było przesadzać). I teraz już się nie da. Poza tym te foteliki 9-25 tyłem mają niestety zakres wzrostu do 105 cm a córka ma już 101 więc nie bardzo uśmiechałoby mi się kupować fotelika za 2 tysiące, żeby pojeździła w nim, no nie wiem, pół roku?
            • panna.z.wilka Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 06.06.16, 13:36
              ee, tam to tak z grubsza tylko smile
              mój miał 104cm jak się z izi combi do minikida przesiadał, teraz ma 109cm i przy dociąganiu uprzęży zagłówek zjeżdża jeszcze dobrych klka centymetrów.
              w każdym razie rozumiem twoją rozterkę, sama miałam podobną, tyle że mój syn nie znał jazdy przodem. ale gdyby nie chciał jeździć już tyłem, to posadziłabym go do advansafixa właśnie.
    • jotka_k Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 06.06.16, 08:33
      A dlaczego miałoby wypaść z Advansafixa ? Nie rozumiem. Przecież Advansafix ma pasy wewnętrzne do 25 kg. Właśnie w Advansafixie wożę mojego 4-latka.
      • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 06.06.16, 11:00
        Chodziło mi o to, że Advansatix wchodzi w grę i chyba się na niego zdecyduję tylko trochę odstraszają mnie te 3 gwiazdki w testach.
        Rozważałam też np Romera KIDFIX XP, który dostał 5 gwiazdek ale co mi po tych gwiazdach jeśli dziecko jest tak drobne, że może wypaść z 3-punktowego pasa, którym jest w tym foteliku zapięte.
        • maeve_binchy Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 06.06.16, 11:23
          Moja jeździ od miesiąca w advansafix. Nie ma innego z własnymi pasami > 18 kg na rynku, więc nie miałam wyboru. Młoda ma 111cm i 17,8kg, wiek: 4 l. 10 mies. Do początku maja jezdzila w besafe do 18 kg, tylem. W drugim aucie nadal tylem, bo mamy fotelik do 25kg.
          • cocodeville Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 08.06.16, 09:47
            z tego co wiem to Romer Advansafix miał beznadziejne testy bezpieczeństwa i został wycofany... tak samo Advansafix II, też zastąpili go jakimś innym, ale trudno mi cokolwiek powiedzieć na ten temat, wiele opinii bylo takich, ze jesli w pasach 5-punktowych do 25 kg to tylko tylem, wiec chyba balabym sie tego Advansafixa uncertain
            • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 08.06.16, 12:01
              Advansafix II sict otrzymał 3 gwiazdki w teście ADAC w tym roku więc na pewno nie został wycofany. Nie znalazłam nic lepszego powyżej 18 kg z 5-punktowymi pasami bezpieczeństwa. Ze strony na Facebooku fotelik.info wyczytałam, że punktacja została obniżona z powodu cytuję: "pękła część systemu regulacji wysokości uprzęży. Jest to niegroźne dla dziecka podczas zderzenia, jednak to nie powinno mieć miejsca, stąd obniżona ocena." Myślę, że gdyby coś było bardzo źle to ADAC nie dałby 3 tylko 1 i fotelik nie przeszedłby testów.
              Xantafix został wycofany za to, że trzypunktowy pas samochodowy, którym przypinamy starsze już dziecko przebiegał zbyt blisko szyi. Proszę, tutaj można poczytać więcej:
              osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/11/xtensafix-w-adac-czyli-nie-negocjuj-z.html
              Opinie jak widzisz są podzielone na temat tego fotelika. Z tego co napisane jest w artykule test w pasach 5-punktowych wyszedł w porządku.
              Chciałabym, żeby moje dziecko ważyło obecnie 20 kg i wtedy mogłabym ją wsadzić do nowego Romera Kidfix XP Sict, który otrzymał 5 gwiazdek w teście ADAC... ale niestety waży 13kg więc wielkiego wyboru nie mam. Akurat sytuacja jest o tyle złożona, że największe foteliki tyłem (i-size) są do 105 cm wzrostu a moja córka ma 101 cm. Kupowanie fotelika za 2 tysiące na 4 centymetry niestety nie wchodzi w grę.
              Wiem, że wybór nie jest idealny ale coś muszę wybrać.
              • panna.z.wilka Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 08.06.16, 12:44
                tak tylko dla sprostowania - to nieprawda że największe foteliki tyłem są do 105cm. piszesz o fotelach do 18kg (izi combi, izi kid). ale są większe (9-25kg), do których spokojnie zmieści się wyższe dziecko.
                • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 08.06.16, 13:26
                  Panno.z.wilka czy mogłabyś podać przykłady. Dziękuję.
                  Ja niestety nie znalazłam takich. Wszystkie RWF jakie znalazłam były do 4 lat albo 105 cm.
                  • panna.z.wilka Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 08.06.16, 15:13
                    na ten przykład axkid minikid (i wszystko z zakresu 9-25 axkida, bo mają taką samą skorupę), besafe izi plus, britax multitech 2.
                    o axkidzie dystrybutor pisze, że spokojnie do 125cm dziecko pojeździ.
                    • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 08.06.16, 22:42
                      besafe izi plus jest właśnie do 105 cm więc odpada ale Axkida nie brałam pod uwagę. Rozważę go. Przeszkadza mi brak testów ADAC. Fakt, że ma zaliczony test Plus ale ADACa brak. Inne foteliki AXkida mają w ADACu bardzo słabe wyniki.
                      Britax odpada bo montowany jest za pomocą pasów a w naszym aucie pasy nie pozwalają na prawidłowe zamontowanie fotelika (nie blokują się i fotelik rusza się po całym siedzeniu). Musi być montowany za pomocą isofixa.
                      • thea19 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 08.06.16, 22:46
                        testy adac dla kat 9-18, 9-25 sa dla foteli rwf nic nie warte. moje dziecie w izi plusie miesci sie a ma znacznie ponad 105cm. liczy sie dlugosc tulowia. na isofix tylem mozna zamontowac fotele tylko do 18kg i pod warunkiem odpowiedniej klasy isofixu w aucie.
                      • panna.z.wilka Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 08.06.16, 23:09
                        adac się z rwf nie bardzo lubią wink

a z tymi pasami to jakieś niezrozumienie musiało wkraść, brak trybu fotelikowego w pasach nie dyskwalifikuje fotelików do montażu na pasach. w każdym razie nie z zasady... ja też nie mam w aucie trybu fotelikowego a zarowno izi combi jak i teraz minikid zamontować się dało na mur beton.
                        bo chyba nie masz na myśli, że twoje pasy w ogóle nie działają i nie blokują się przy szarpnięciu?
                        • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 09.06.16, 06:13
                          Tak, to prawda z tym adakiem i RWF - nie bardzo się dogadują.
                          Jeśli chodzi o pasy to poprzednio BeSafe zamontowany był w Audi (syn), potem w Toyocie (córka) za pomocą pasów i były dosłownie wmurowane w siedzenie - przy próbie poruszenia fotelikiem ruszało się auto. Zmieniliśmy ostatnio auto na Forda S-Max i tutaj totalna porażka. Ten sam fotelik wcale się nie trzyma. Pasy działają bezwładnościowo tzn. przy szarpnięciu się blokują. Nie wiem co to jest tryb fotelikowy smile W poprzednich autach podczas mocowania fotelika pas wyciągało się do końca i wtedy następowała blokada tzn. nie można go było już bardziej wyciągnąć tylko wsunąć. Fotelik zamontowany takimi pasami był praktycznie nie do ruszenia. W nowym aucie te pasy się nie blokują i fotelik sobie stoi luźno na fotelu - można go sobie ruszać w przód i tył, do boków - pasy go nie przytrzymują. Zapewne podczas gwałtownego hamowania zadziałałby ten system bezwładnościowy ale jak pasy nie są wcale naciągnięte to fotelik bardzo znacznie by się przesunął. Z tego co wiem pasy muszą być maksymalnie naciągnięte przy montażu fotelika (temu służą te wszystkie systemy napinające w fotelikach).
                          W ASO potwierdzili, że tak ten model ma i że jest tam ISOFIX do montażu fotelika.
                          Jak poczytałam trochę w necie to owszem do się to jakoś zamontować, przesuwając kanapę, dociskając kanapę i inne podobne temu zabiegi. Nam się to nie udało: niby był zablokowany a potem podczas jazdy się odblokowywał i znowu sobie luźno stał.
                          Doszliśmy do wniosku, że skoro nie potrafimy tego zrobić to będziemy mocować tylko za pomocą ISOFIXa - nie będziemy ryzykować życia dziecka skoro auto nie jest dostosowane do takiego montażu i dużo bezpieczniej jest po prostu zapiąć fotelik w ISOFIX.
                          • panna.z.wilka Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 09.06.16, 09:11
                            czyli w audi u w toyocie pasy miały tryb fotelikowy smile
                            w aucie gdzie pas nie blokuje się w taki sposób, izi combi montowałam tak, że po przypięciu fotelika i maksymalnym napięciu pasów uruchamiałam system bezwłasnościowy szarpnięciem, a ten dwucentymetrowy luz który się tworzył na pasie niwelowałam rozwierając mocniej ramę antyrotacyjną. działało.
                            z minikidem jest o tyle prościej, że on ma takie klamry (krokodylki) zaciskające pas z obu stron siedziska i wszystko co trzeba zrobić z pasem, to go porządnie naciągnąć przed zapięciem krokodylków. obejrzyj filmik z montażu.
                        • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 09.06.16, 06:17
                          A jeszcze a wracając do ADACa - ostatnio mnóstwo fotelików BeSafe ma dobre lub bardzo dobre oceny w testach ADAC więc chyba się jednak nieco zapoznali z tematem. Concord Reverso też dostał 5. A testów AXkida brak.
                  • thea19 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 08.06.16, 17:34
                    Nie patrz slepo na wiek a na dopasowanie dziecka i wage. Moj ma prawie 120cm i jezdzi tylem w izi plusie. Jest juz na granicy zaglowka ale wakacje przejezdzi do prawie 6 roku zycia.
                    • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 08.06.16, 22:58
                      Nie patrzę ślepo na wiek. Waga tutaj raczej nie ma znaczenia w tym sensie, że nie ona zmusza do zmiany fotelika tylko wzrost właśnie. Izi plus jest mocowany pasami samochodowymi a niestety fotelik musi być mocowany isofixem (nie da się prawidłowo przypiąć pasami).
                      Nie wiem co robić.
                      Dzisiaj ją przymierzyłam do Romera Kidfix II sict, który kupiłam dla syna i normalnie się w nim utopiła. Ten pad-cośtam przytrzymujący pas przebiegał pod samą szyją. To mnie tylko utwierdziło w przekonaniu, że musi być przypięta pięciopunktowymi pasami fotelika.
                      • beeranek Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 10.06.16, 20:23
                        Ale córka ma 13 kg, to z samego tego faktu nie powinna jeździć w fotelu 15-36. Pasy bezwladnosciowe podobno są właśnie na 15 kg zaprojektowane i od takiej wagi zadziałaja. Wiadomo, w razie hamowania jest to większa siła, jest też fotel, zwiększa to wage, nacisk ale toż to drobina. Mój niski trzylatek ma metr, więc 101 cm i w życiu nie widzę go w 15-36, więc mimo 1.5 roku więcej córka i tak jest za niska i za drobna jak piszesz. W Axkidach pojezdzilaby dluuuugo. Mój metrowiec ma w nim jeszcze masę zapasu
                        • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 11.06.16, 10:06
                          Zdaję sobie z tego sprawę i dlatego szukałam najlepszego rozwiązania. Szukałam fotelika z 5-punktową uprzężą, przypinanego ISOFIXem ale taki jest tylko Advansafix II sict.
                          Jeździ już przodem do kierunku jazdy więc nie da się przesadzić znowu tyłem.

Już zdecydowałam i kupiłam Advansafix.
                          • beeranek Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 11.06.16, 10:15
                            To jest właśnie strasznie dziwne, dlaczego nie robi się więcej foteli z uprzężą do 25kg.
                            • beeranek Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 11.06.16, 10:15
                              Przodem, bo tyłem są
                            • jusiakr Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 11.06.16, 20:49
                              W sumie to ciekawe, bo fotelik mojego syna (tyle, ze kupowany w USA) ma uprzęż do 23 kg. Wiec technicznie chyba sie da. Mały ma prawie 6 lat i dalej w uprzęży jeździ (musze go zważyć, ile mu jeszcze kg zostało).
                          • jotka_k Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 11.06.16, 13:18
                            Bardzo dobra decyzja smile
    • karambol1982 Re: 4,5 roku, 13 kg, 101 cm - jaki fotelik? 12.06.16, 07:00
      Dziękuję za wszystkie rady.
      Dzięki nim uświadomiłam sobie, że za wcześnie przesadziłam córkę przodem do kierunku jazdy. Myślałam, że 4 lata to wystarczająco. Powinnam wziąć pod uwagę, że jest taka drobna, że będzie problem z następnym fotelikiem. Powinnam wozić ją tyłem do tej pory i teraz zmienić na większy RWF.
      Wyszło inaczej. Liczę, że wybrałam najlepszą możliwą opcję.
      Człowiek uczy się na błędach - dla najmłodszego kupiłam BeSafe Izi Kid x2 i-size - starczy do 105 cm smile
      Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka