Dodaj do ulubionych

nie sprzedajesz? - awansujesz!!

17.01.13, 21:46
Co może grozić najgorszemu doradcy w mikroregionie, który nie wykonuje planów i pisze programy naprawcze??
Nie, nie zwolnienie. Awans na stanowisko kierownicze!!

W związku z nową organizacją, w pewnym oddziale wolny jest etat na menedżera MSP-MIKRO.
Z obserwacji (bo wszystko owiane jest wielką tajemnicą) najprawdopodobniej zostanie nim doradca który przez większośc poprzedniego roku pisał programy naprawcze i jego plan był rozpisany na pozostałych doradców.

Jak nie wybiorą tegoż doradcy automatycznie na menezera, to rozpisze się konkurs gdzie wynik i tak będzie z góry znany i nikt lepszy na to stanowisko nie będzie pasował.

A co z doradcami którzy wykonywali swe przychody i realizowali plany? Co robili co kwartał po 150%?? Ano, będą dalej pracowac na chwałę bgż i nowego menedżera.
Okaże sie bowiem, że ów nowy menedżer ma super zdolności menedżerskie, bo teraz plany będzie miał wykonane, (które i tak owi doradcy mu wykonają).
A jak nie będą plany wykonywane, to nowy menedżer ma doświadczenie w pisaniu planów naprawczych.. ;)

No cóż, komuna w bgż trwa nadal. Znajomości dalej decydują o wszystkim. Sprzedażowy doradca nie ma szans rozwoju, bo obsadzamy kierownicze stanowiska znajomościami.

Pogratulować!!
Obserwuj wątek
    • obronakonieczna Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 19.01.13, 14:25
      Ten doradca nie zostanie menedżerem bo jest kiepski ale dlatego, że już kilka razy był dyrektorem/menedżerem w tych samych bankach co jego przełożeni (wylatywał razem z nimi) - to się nazywa nepotyzm, nie komuna. Do tego zawsze krył grzeszki swoich przełożonych w poprzednich miejscach pracy. Tacy nie zginą w korporacjach, gdzie obowiązują tabelki - ich plany dostają pozostali.
    • pracujka Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 19.01.13, 17:34
      hahaha,
      przeczytałam i idealnie pasuje do sytaucji jaka wydarzyła się w Naszym Odziale, czyzby była mowa o tej samej osobie?????
      A co powiecie na to osoba, która nie wykonała narzuconego planu, ma przy rozliczeniu robioną korektę (zmniejszony plan) i o...juz jest, plan wykonała i jeszcze pochwałę dostała. No cóz wszystko da się zrobić w BGŻ.
      • bruczkow Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 21.01.13, 18:14
        a jakiż to region?? górny czy dolny?? ze wschodu czy z zachodu??
    • egon1970 Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 21.01.13, 21:41
      Podam jeszcze inny ciekawy przypadek. Aby móc skorzystać z wielce reklamowanego programu Prestiż dla pracowników za moich czasów trzeba było mieć stosowną ocenę roczną i pracować ponad rok. Znam przypadek gdzie ocena zrobiła się taka jak powinna a okres stał się wyjątkiem. Cóż;.... przepisy, które ...znaczą. Aż miło patrzeć Panie Prezesie. najlepsza firma roku - tylko nie wiem którego.
      • oli303 Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 21.01.13, 22:15
        Pan Prezes, to ma nas w dupie. Zgarnął za 2012r. dwa miliony zł i ma gdzieś czy, to jest najlepsza firma w roku i czy komuś się dobrze pracuje, czy nie. Pracować, sprzedawać i nie podskakiwać. Zwolnienia grupowe się jeszcze nie skończyły, tania siło robocza. Dobrzy w BGŻ są tylko poganiacze, reszta to śmieci.
    • bruczkow Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 22.01.13, 12:17
      czyli wszędzie kłamstwo, chmastwo w biały dzień.
      Awansujmy swoich, mrówki niech wypie**ają.
      A co do prestiżu to w nim byłem. Tak mocno się zapierają aby mnie nie awansować. Niewygodny dla mojej kadry kierowniczej jestem.

I tak na koniec "ku pokrzepienu serc"
      img2.demotywatoryfb.pl/uploads/201301/1358784101_8cfxdu_600.jpg
      • miki2013 Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 24.01.13, 20:11
        U nas w regionie lepsze wałki się odbywają. W ramach zwolnień grupowych zwalniają delikwenta z Centrali (tak jak zapowiadali), koleś dostaje odprawę a że był mendą to nikt go nie pożałował, zapanowała radość ... a tu nagle zostaje zatrudniony już w nowym roku, ale już nie przez centralę lecz region!! na tym samym stanowisku!! I zabawa zaczęła się od nowa... Brak mi słów, robią to na naszych oczach, mają nas szarych pracowników za idiotów!! Rzygać mi się chce na takiego pracodawcę!
        • falubazzg2 Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 24.01.13, 22:18
          Robercik RMS:-)???
          • bruczkow Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 24.01.13, 23:47
            to my tu wszyscy z tego samego regionu jestesmy.... :)
            czy w innych regionach to samo czy tylko u nas takie wałki odchodzą??
            • miki2013 Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 25.01.13, 17:28
              no widać tak, południowy :)
              • obronakonieczna Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 25.01.13, 20:11
                PRZEJRZYSTOŚĆ, uczciwość - o tym piszecie?
                • ojtobanczek Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 27.01.13, 20:57
                  Niestety nie tylko na południu "ciekawie" się dzieje. To co dzieje sie na północy to dopiero!!! Zwolnienia, mobbing, tresura i to za akceptacją "najwyższych" . Nasz Kojak już nam pokazał że tylko ślepe posłuszeństwo albo wylatujesz. Nawet spojrzeniem nie możesz sie zdadzić że coś ci nie pasuje bo jak sam o sobie mówi tylko on jest mądry piękny i bogaty.
              • stefan_zarobas Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 31.01.13, 20:37
                Uszczegóławiając Południowo-Zachodni :)
                • falubazzg2 Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 02.02.13, 12:24
                  Dobry artykuł ku pokrzepieniu serc i by lepiej zrozumieć zasadę rekrutacji w naszym regionie:-)

wyborcza.biz/biznes/1,100896,13336372,Nie_zrzucajmy_calej_winy_na_kryzys__Mamy_slabych_menedzerow.html#BoxSlotII3img
                  • obronakonieczna Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 02.02.13, 23:00
                    dyrektorzy tabelkowi (excel-pas) są preferowani przez Z i jego mocodawców. Może jak obudzimy się z ręką w nocniku (b. duża strata na wyniku) coś się zmieni, chociaż wątpię - bo kto przyznaje się do błędów.
                    • bruczkow Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 02.02.13, 23:56
                      Nie no, nie rośmieszaj mnie. WIna managerów?? Dobre sobie.
                      To nie będzie ich wina tylko wina pracowników. Bo to oni nie wykonali planu. Zresztą po detalu w swym oddziale to widzę.

Była kiedyś taka historyjka z dwoma łodkami rywalizującymi na rzece.
                      Różnica polegała na tym że w pierwszej był jeden sternik a wioślarzy 6, a w drugiej było sterników 6 a wioslarz jeden.
                      Jak wiadomo wygrała łodka pierwsza.
                      W załodze drugiej łódki długo analizowano co było przyczyną porażki. Po długich analizach stwierdzono że sternicy dobrze wykonali swoją robotę, tylko wioślarz nie wykonał powierzonego w niw zadania i go zwolniono.
                      ot taki z tego morał.

W końcu jak to kumpel ostatnio stwierdził. BGŻ to jedyna instytucja gdzie strukruta organizacyjna wygląda jak lejek a nie jak odwrócony lejek jak to powinno być.
                      Ja już nie wiem pod kogo ja podlegam.
                      Kierownik wydziału, dyrektor oddziału, dyrektor regionu, wszelcy pomocnicy typu leasing, agro, concordia, koordynator sprzedaży itp... chcą więcej, więcej i więcej.
                      Narobiono stanowisk nieproduktywnych a zwalniają tych którzy na wynik Banku najwiekszy mają wpływ.
                      • obronakonieczna Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 03.02.13, 19:08
                        może trochę przesadziłam ale faktycznie nadzorców niedługo będzie więcej niż "wioślarzy". Coś czuję, że po korporacji przyjdzie czas na zwolnienia w detalu (oczywiście wioślarzy).
                    • vabank4 Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 14.02.13, 12:58
                      Spokojnie,spokojnie.Po co te narzekania?No,chyba że chcecie sobie ulzyć.To ok.Jest tyle ogłoszeń o pracy w bankowości,że można spróbować gdzie indziej.Plany są wszędzie i docisk też jest.Ale sposób w jaki się to robi w BGŻ-cie jest jedyny w swoim rodzaju.Zmieniłem pracę i jestem już w innym banku.Różnica ooggrroommnnaa.Teraz wiem co to kultura ludzi z którymi się pracuje.Przełożony tu też jest człowiekiem,a ja jestem człowiekiem dla nich.Rozejrzyjcie się.Może czas na zmiany.?
    • zniesmaczonaaa Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 05.02.13, 17:17
      Z tym, że dobry sprzedawca nie awansuje to prawda.Było wolne miejsce na hipoteki, gdzie chcialam przejść. Nawet mi nie zaproponowano choć w oddziale kazdy wiedział, ze chcę przejść na hipoteki. Na pytanie dlaczego to nie ja usłyszalam, że mam za dobre wyniki i kto by sprzedawał, gdyby mnie przesunięto na hipoteki. Przejscie na BO juz mi zaproponowano, ale jak już chciałam podwyzkę to okazało się, ze niby nie mają pieniędzy:D haha. Miesiąc po znaleźli BO z zewnątrz i dostała tyle, co chciała. Dało się??? nie rozumiem polityki banku w tym zakresie.
      • obronakonieczna Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 08.02.13, 17:56
        wróciłam (wreszcie) z pracy ...
        Zniesmaczona - masz rację: wysokie apanaże są tylko dla nowych z rekrutacji zewnętrznej, dla swoich poddanych 20% mniej.
        Pracowników, traktuje się jak wiernych Klientów - czyli gorzej. Dla nowych Pracowników większe zarobki, lepiej oprocentowane lokaty dla nowych Klientów, itd, (ostatnio przerabiano to w PKO BP - ciekawe kto tam kierował sprzedażą jeszcze prawie 2 lata temu ???).
        Tak wyglądają działania lojalnościowe ;-)
      • bruczkow Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 08.02.13, 20:56
        Jeżeli czegoś nie można pojąć, to znaczy że pracujesz w BGŻ. W naszym słynnym regionie odeszło z końcem roku trzech analityków i dwóch WAK'owców.
        Teraz analitycy robią wniosek minimum tydzień a na umowę nie doczekasz się szybciej niż 3-4 dni.
        Prces kredytowy wydłużył sie zatem o tydzień. No ale kogo zwolnili?? Tych co wspomagali sprzedaż. A kogo zatrudniają od 01.004?? Nowy RMS, kierownicy w detalu czy też w korporacji.
        Potworzyli stanowiska niesprzedażowe kosztem tych co wspierali sprzedaż.

Aha. Ale Żeby nie było. Pozwalniali bo trzeba było ciąć koszty. Bo ci nowi eremesowcy i banda kierowników to będzie pracować napewno za miskę ryżu....
        • miki2013 Re: nie sprzedajesz? - awansujesz!! 11.02.13, 20:44
          Ten nowy czyli stary :) tylko koszty przypadną na region a nie na centralę. Tak jak obiecał Prezes, że w większości zwolnienia dotkną pracowników centrali i tak się stało, nie dodał tylko że zatrudnią zwolnionych w regionach i tam pójdą koszty. Takie misz masz :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka