Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co sadzicie o zielonych dachach ???

IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 11:27
    na razie znalazłe tutaj ciekawe informacje, ma ktoś jakieś doświadczenia? nigdzie w watkach nie mogę znaleźć takiej dyskusji.

Zielone dachy też są bardzo ekologiczne i do tego pozwalają na zapewnienie pięknego wyglądu oraz lepszej izolacji - to nie tylko ciekawy wygląd naszego budynku, ale także bliższy kontakt z naturą. Są przede wszystkim ekologiczne, gdyż pochłaniają kurz, zanieczyszczenia, a także dwutlenek węgla wydzielając tlen. Jest to szczególnie ważne w przypadku miast. Pomimo wysokiej ceny mają coraz więcej sympatyków.
    więcej można tutaj poczytać
    www.projektoskop.pl/a-808-zielone-dachy-ekologia-w-najlepszym-wydaniu.html
    Manieczka
    Obserwuj wątek
      • wcyrku1 Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? 19.09.09, 22:02
        Sadzimy zielonym do góry
        • drzejms-buond Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? 21.09.09, 17:21
          uwielbiam! gdybym tylko mógł zrobiłbym sobie taki.
          niestety pierońsko drogie , no i trzeba by zmieniać konstrukcje domu.
          a na ściany rzuciłbym jeszcze roślinność wertykalną,
          dla mnie obecny styl budowania, to straszne marnotrawstwo przestrzeni.
          • Gość: Afro Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.09, 11:29
            Zielony ekologiczny?? To jest ekologiczny dach
            [url=http://www.virtualwall.eu/index.php/ekologia/157-solarna-dachowka]Tekst
            linka[/url]. Ładnie wygląda jeszcze prąd generuje :D
        • tomciakk Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? 13.06.14, 15:30
          Ja jestem na tak, tylko w bardziej nowoczesny sposób jak na przykład montaż kolektorów słonecznych np takich - www.dedietrich-solary.pl/kolektory_sloneczne
          • lilis2 Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? 29.09.14, 14:00
            Ja inwestuję w infrastrukturę wodną od masterforce.pl/produkty i mam wydaje wodne ogrzewanie domu.
      • zawsze.i.niezmiennie Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? 25.09.09, 08:27
        Jeśli konstrukcja dachu jest odpowiednia, to zakładajmy zielone dachy :)
      • Gość: Gość Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? IP: 194.181.132.* 14.11.09, 00:15
        Pozwolę sobie odgrzać stary topic i podrzucę link do mojej osobistej strony www
        - mamy od ponad 10 lat zielony dach na naszym domu, warto zobaczyć na własne
        oczy. Rzeczywiście obciążenie jest spore, zwłaszcza kiedy dosypie śniegu, więc
        konstrukcja dachu była pod to liczona (bodaj że 350 kg/m^3). Napisaliśmy i
        opublikowaliśmy o nim kilka artykułów

Tutaj są zdjęcia:
        www.robert_hoffman.republika.pl/_sgg/m3m2_1.htm (z lotu ptaka)
        www.robert_hoffman.republika.pl/_sgg/m3m2_1.htm (strona m.in. o tym dachu)
        • Gość: Gość Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? IP: 194.181.132.* 14.11.09, 00:24
          Sorry - rozpędziłem się trochę ;-))
          Obciążenie, to 350 kg/m^2, czyli w kilogramach na metr kwadratowy. :-))

Miał być też link do fotki z lotu ptaka:

www.robert_hoffman.republika.pl/userfiles/dom4x1.jpg
          Pozdrawiam,
          Robert
      • Gość: jamie Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.06.14, 12:30
        Jak dla mnie to świetny pomysł, nieco kosztowny ,ale niesamowicie oryginalny no i prawdziwie ekologiczny. Spodobał mi się na tyle,ze skontaktowałam się z jedną z firm, która w swojej ofercie proponuje takie dachy www.bauder.pl korzyści z posiadania takiego dachu jest mnóstwo, najgorzej jednak z tym ze na poczatku jest to dosc spory wydatek :)
        • Gość: tonia Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.07.14, 10:22
          Dla mnie to strzał w dziesiątkę, jak się nie ma ogrodu. Mieszkam w bloku na samej górze. I jak juz kupowałam mieszkanie zapytalam czy jakoś można dach zagospodarować. I udało się dzięki mieszkańcom wygrać i teraz mamy taki ogrod, zrobiła nam go firma www.xeroflor.pl/zielone-dachy.php . kazdy moze wyjsc, ale i tak niewielu chodzi, bo nie ma czasu. ja zawsze jak mam chwile tam ide bo widoki są ekstra.
          • Gość: justyna_34 Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.14, 11:57
            fajne te zielone dachy, podoba mi się taka inwestycja. Jednak póki co dostaliśmy z męzem dofinansowanie na panele solarne, wszystkie formalności pomogła nam załatwić firma Ekosun, tu jest więcej informacji co jest potrzebne przy takim dofinansowaniu: ekosunkoszalin.pl/?page_id=72 A za załóżenie zielonego dachu weźmiemy się w nastęonej kolejności :)
            • Gość: finka_28 Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.08.14, 14:26
              Moim zdaniem to świetny pomysł! My właśnie szykujemy się do założenia takiego dachu u siebie, na razie firma p. Błaszczaka www.kostka.info.pl/ robi nam projekt, ale już się nie mogę doczekać, jak będę tam mogła sobie wieczorem posiedzieć :)
      • robzap Re: Co sadzicie o zielonych dachach ??? 22.06.20, 16:14
        Idealna izolacja na taki dach - https://remont.biz.pl/hydroizolacja-2/plynna-membrana-dachowa-system-plynnych-hydroizolacji-weber-dry-pur-system/
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka