Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

energia odnawialna - tak czy nie?

22.04.11, 01:12
    Czy uważacie, że warto przy budowie domu zainwestować w energię odnawialną? Czy alternatywne źródła mogą zastąpić z powodzeniem ogrzewanie elektryczne w przypadku domu o powierzchni około 100 m2?
    Obserwuj wątek
      • Gość: ajaks Re: energia odnawialna - tak czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 15:00
        Pewnie masz na myśli instalację kolektorów. Myślę, że to dobry patent, zwłaszcza, że teraz można zdobyć dofinansowanie na taki interes.
        • rocksky91 Re: energia odnawialna - tak czy nie? 30.04.11, 21:41
          mam zamiar zainstalować kolektory z Makrotermu. Liczę, że nie pożałuję tej decyzji, wiele osób mi tak doradzało ;)
      • s-orbona Re: energia odnawialna - tak czy nie? 09.05.11, 11:42
        Mogą zastąpić tylko czy jest to opłacalne? Coraz więcej widzę solarów na dachach, jak dla mnie to znak, że jednak warto w takie coś inwestować.
        • flawina Re: energia odnawialna - tak czy nie? 12.05.11, 21:19
          tez uwazam ze warto :-)
          szkoda tez ze prawo jest takie ze nie mozna miec wlasnego wiatraka i prad :-) znaczy mozna meic tylko ze trzeba energie elktroni sprzedawac a potem ja odkupywac heh
          • Gość: Kazik Re: energia odnawialna - tak czy nie? IP: *.internetia.net.pl 18.12.11, 17:18
            Wcale nie musisz sprzedawac energii energetykom. Wrecz przeciwnie, jezeli chcesz ja sprzedawac to musisz wypelnic sporo roznych formalnosci, a jak chcesz uzywac do wlasnych potrzeb to nie ma zadnych przeciwskazan.
      • sonia.beauty Re: energia odnawialna - tak czy nie? 05.09.11, 09:37
        Moi rodzice postanowili założyć nam w domu kolektory, też się tym trochę zainteresowałam i myślę, że się opłaca. Technologia się rozwija i nic dziwnego, można sporo zaoszczędzić. Teraz nawet kolektory można w internecie zamówić sklep.cseie.com.pl/c/417/panele-sloneczne-odnawialne-zrodla-energii.html
      • Gość: pacan Re: energia odnawialna - tak czy nie? IP: *.dsv.agh.edu.pl 24.11.11, 19:33
        zrob sobie sam kolektor. Nie oplaca sie kupowac bo ich wydajnosc nie bedzie warta ceny. To jest dobre do CWU w okresie letnim. Popatrz na popmy ciepła, takie z opcja chlodzenia, zobacz jakie sa koszty obslugi i gwarancja. Przelicz w excelu. I zobaczysz. Wegiel bedzie drogi, gaz tez, jak wegiel drogi to i prad. Chcieliscie UE to macie
        • Gość: oszczędny Re: energia odnawialna - tak czy nie? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 30.11.11, 22:26
          zrób sobie kolektor z puszek po piwie :D www.solarinfo.pl/index.php/page/view_article/78
      • buderus-serwis Re: energia odnawialna - tak czy nie? 07.12.11, 10:47
        Kolektory do centralnego ogrzewania w zasadzie nie wchodzą w grę. Pompa ciepła tak. Moim zdaniem i tak dobrze jest mieć standardowe źródło ciepła - np. kominek, którym dogrzejemy w zimniejsze dni. Odnośnie pomp ciepła, warto pamiętać, że ich praca wymaga sporych ilości energii elektrycznej de facto :)
      • michal2150 Re: energia odnawialna - tak czy nie? 07.12.11, 12:27
        Oczywiscie, ze warto. Inwestycja sie zwraca oraz przyczyniamy sie do ratowania swiata.
        • Gość: Kokoszko Re: energia odnawialna - tak czy nie? IP: *.tel.tkb.net.pl 10.12.11, 19:30
          Kolego ty tak dla jaj. Inwestycja zwraca się jak się samemu zrobi lub dostanie się 50% zwrotu kosztów. W przeciwnym razie to bezsensu. Jednak pomysł dobry.
          • Gość: gość Re: energia odnawialna - tak czy nie? IP: *.xdsl.centertel.pl 20.01.12, 10:04
            Dostanie się 45% kosztów robocizny + samych materiałów zużytych do wykonania całej instalacji. Nie zapomnij o tym, że to jest tylko w kredycie, więc masz do zapłacenia odsetki oraz na koniec jeszcze 18% podatku dochodowego. Więcej info znajdziesz na www.wokolslonca.pl
      • Gość: max Re: energia odnawialna - tak czy nie? IP: *.play-internet.pl 02.02.12, 16:43
        Wszyscy codziennie mierzymy się z coraz wyższymi kosztami życia w naszym kraju. Jednym z obszarów na którym możemy poczynić znaczne oszczędności jest energetyka odnawialna. Inwestując chociażby w instalacje słoneczną możemy liczyć na stosunkowo szybki zwrot kosztów.
        energetyka-odnawialna.blogspot.com/
      • akromalpka Re: energia odnawialna - tak czy nie? 02.02.12, 23:19
        Uwazam ze to jest najlepsza decyzja jaka Mozna podjac. To jest zdecydowanie przyszlosc. Polecam tego typu rozwiazania... pozdrawiam-
      • Gość: Tadek Re: energia odnawialna - tak czy nie? IP: *.play-internet.pl 03.02.12, 23:22
        Ciekawe porady na temat energetyki odnawialnej.
        energetyka-odnawialna.blogspot.com/
      • hum-ani Re: energia odnawialna - tak czy nie? 11.04.12, 20:31
        wronie napisał:

> Czy uważacie, że warto przy budowie domu zainwestować w energię odnawialną? Czy
        > alternatywne źródła mogą zastąpić z powodzeniem ogrzewanie elektryczne w przyp
        > adku domu o powierzchni około 100 m2?
        Zastanawiałem się nad tym tematem dosyć długo ponieważ sam posiadam mały domek na niewielkim wzniesieniu. I powiem że warto zwłaszcza w geotermę której w Polsce mamy bardzo duże zasoby praktycznie największe w europie. Na dachu dodatkowo założył bym parę paneli słonecznych. A jak podpowiedział mi pewien inżynier budownictwa ważne aby wybudować pasywny domek, który będzie miał małe straty energetyczne.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka