jbacal 22.08.12, 00:28 Nad tym się zastanawiałem, wróble z mojego dzieciństwa zniknęły.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yan.nick Gdzie podziały się wróble? 27.08.12, 12:53 A u nas są: na tarasie walczą zimą z sikorkami i innmi ptakami o zirarno. Sikorki raczej je przeganiają, ale jak zlecą się tłumnie to i sikorki nie radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Wróbli jest wyraźnie mniej niż było, jak byłem 27.08.12, 13:34 dzieckiem (rocznik 1967). Za to hałasu jest zdecydowanie więcej - samochody koło bloku strasznie hałasują. Hałas ma także wpływ na gorszą komunikację między ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
martica niestety nie zniknely 27.08.12, 13:44 drze to cholerstwo dzioba od 4-5 rano i spac nie mozna! Dodatkowo sciga sie i walczy w powietrzu o jedzenie z jaskolkami. I jende i drugie ma gniazdo nad balkonem. Co rano czlowiek ma ochote wyjsc z wiateowka i wymordowac te potwory...jaskolek praktycznie nie slychac...Jaskolki sa chociaz pozyteczne, a wrobel to miejski szkodnik, tak jak golab. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: she Re: niestety nie zniknely IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 15:39 To grona miejskich szkodników powinnaś i ty dołączyć... Odpowiedz Link Zgłoś
naels Re: niestety nie zniknely 27.08.12, 16:48 Nie tylko pustak, ale w dodatku ignorant. Zastanawiam sie, czy szanowna komentatorka w ogóle wie, jak wyglada wróbel, a jak jaskólka? Jaskólki to prawdziwi mistrzowie zwinnosci i powietrznych akrobacji, lowiacy owady w locie, którego predkosc moze dochodzic niemalze do 100km/h. Wróble, wbrew powszechnemu przekonaniu, lataja raczej kiepsko, wylacznie na dosc krótkie dystanse po kilka minut (to wlasnie ta cecha umozliwila rezimowi Mao Zedonga niemalze calkowite wytepienie wróbli pod koniec lat 50., co doprowadzilo do plagi szaranczy i kleski glodu). Jesli autorka naprawde uwaza, ze widziala wróble scigajace sie z jaskólkami i konkurujace z nimi w powietrzu (!) o pokarm, to chyba byla po kilku glebszych... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tępić kretynow Re: niestety nie zniknely IP: 87.112.229.* 27.08.12, 17:35 W latach 60tych mieszkałam w bloku ok. 50m od lasu. Ok 4tej rano budził mnie chor świergocących ptakow - to moje najprzyjemniejsze wspomnienie z tamtych czasow... Teraz mieszkam także przy lesie ale teraz las jest cichy o każdej porze roku i dnia - i tylko od czasu do czasu jakiś pojedyńczy ptak się odezwie.... przyjdzie taki dzień kiedy cisza będzie kompletna i kretynki pokroju martusi będą tryumfować... to dopiero będzie radosny świat.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monarchista Re: niestety nie zniknely IP: *.146.250.85.ip.abpl.pl 27.08.12, 20:04 Gość portalu: tępić kretynow napisał(a): > W latach 60tych mieszkałam w bloku ok. 50m od lasu. Ok 4tej rano budził mnie ch > or świergocących ptakow - to moje najprzyjemniejsze wspomnienie z tamtych czaso > w... > Teraz mieszkam także przy lesie ale teraz las jest cichy o każdej porze roku i > dnia - i tylko od czasu do czasu jakiś pojedyńczy ptak się odezwie.... przyjdzi > e taki dzień kiedy cisza będzie kompletna i kretynki pokroju martusi będą tryum > fować... to dopiero będzie radosny świat.... Był taki jeden artysta, który nie cierpiał głosu ptaków i w ogóle żywej przyrody, zamykał sie w domu, itd. Nazywał się Beksiński. No, ale on wielkim artystą był, a artystom, jak wiadomo, więcej się wybacza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ula Re: niestety nie zniknely IP: *.152.144.165.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.08.12, 18:35 Ale masz kuku.Nie boli ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monarchista Re: niestety nie zniknely IP: *.146.250.85.ip.abpl.pl 27.08.12, 20:00 martica napisała: > drze to cholerstwo dzioba od 4-5 rano i spac nie mozna! Dodatkowo sciga sie i w > alczy w powietrzu o jedzenie z jaskolkami. I jende i drugie ma gniazdo nad balk > onem. Co rano czlowiek ma ochote wyjsc z wiateowka i wymordowac te potwory...ja > skolek praktycznie nie slychac...Jaskolki sa chociaz pozyteczne, a wrobel to mi > ejski szkodnik, tak jak golab. Nie wiem, co bardziej podziwiać, twoją głupotę czy chamstwo. Wróble nie moga się scigać w powietrzu o jedzenie, bo po pierwsze: nigdy wróbel nie wygra z jaskółką, która lata z prędkością 70 km/godz, wróbel w porywach 40 km/godz. i w dodatku nie jest tak wytrwały w locie. Po drugie: wróble są zdeklarowanymi ziarnojadami a owady łapią tylko wtedy, kiedy wychowuja młode, aby zapewnić im białko, ale nie potrafią łapać owadów w locie. O tym można przeczytać w podręcznikach biologii, ale czego się spodziewac od przedstawicielki pokolenia, które ma problem z przyczytanie tekstu dłuższego od SMS. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dad Re: niestety nie zniknely IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.12, 07:51 Znikaj za to ty, parszywa sadystko! Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Mylisz się. Wróble są pożyteczne. 28.08.12, 09:13 Kilkadziesiąt lat temu w Chinach zabijano wróble na potęgę, bo uważano, że wyjadają ziarno. Po wymordowaniu prawie całej populacji wróbli pojawiło się robactwo, którego wcześniej nie było, bo było zjadane przez wróble (tak, wróble są wszystkożerne). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: paweł i gaweł 6666 Re: Mylisz się. Wróble są pożyteczne. IP: *.radom.vectranet.pl 07.05.15, 21:47 myślę że wróble są bardzo nienormalne ! i w dodatku głupie i dziwne ! Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: niestety nie zniknely 30.08.12, 21:43 martica napisała: > drze to cholerstwo dzioba od 4-5 rano i spac nie mozna! Dodatkowo sciga sie i w > alczy w powietrzu o jedzenie z jaskolkami. I jende i drugie ma gniazdo nad balk > onem. Co rano czlowiek ma ochote wyjsc z wiateowka i wymordowac te potwory...ja > skolek praktycznie nie slychac...Jaskolki sa chociaz pozyteczne, a wrobel to mi > ejski szkodnik, tak jak golab. O to, to! Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pepe Gdzie podziały się wróble? IP: *.ip.netia.com.pl 27.08.12, 17:23 Wróbli nie było w ogóle jeszcze kilka lat temu. Podejrzewam jakąś chorobę. Ale one powoli się odradzają. Teraz całe stada wróbli hałasują w ogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lulu Gdzie podziały się wróble? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 17:44 u mnie wróble, mazurki i sikorki skutecznie wypleniło stado srok :( Odpowiedz Link Zgłoś
bogdaniec3 Gdzie podziały się wróble? 27.08.12, 17:57 Wróblą bardzo szkodzi nadmierna populacja srok, które w czasie lęgów wyjadają wróblą jaja i nowo narodzone pisklęta,sroki atakują także gniazda synogarlic tureckich(cukrówek),wiem coś o tym ponieważ mam ich gniazda na drzewach przed moimi oknami.Jeżeli chcemy mieć wróble w miastach trzeba ograniczać populację srok!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bet.a.12 Re: Gdzie podziały się wróble? 27.08.12, 19:41 Z tymi srokami to się zgadza. Miałam gniazdo wróbli na balkonie i sroki pożarły młode, jeden maluch się ostał. A teraz wróbla rodzinka dalsza i bliższa przylatuje na łyk świeżej wody i ziarenko słonecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ,njgc Re: Gdzie podziały się wróble? IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.12, 00:18 Nie wierzę ci. Nie możesz posiadać wiedzy na temat ptaków, skoro nie masz jej na temat poprawnej pisowni słów w ojczystym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Gdzie podziały się wróble? IP: *.152.144.165.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.08.12, 18:34 wróblom szkodzą też durni ludzie,którzy nie dokarmiają tych szaraków a na dodatek wrzeszczą jak się je dokarmia/bo brudzą.koło mnie mieszka taki kretyn co mówi,czy pani wie,że jest paragraf zakazujący dokarmianie/na MOIM TERENIE/BO POMALOWAŁEM DOM-paranoja,wylatuje i strzela kapiszonami/zadzwonię po straż miejską/.NISZCZYMY WSZYSTKO CO PIĘKNE. Odpowiedz Link Zgłoś
wyjadacz_parkietuf Gdzie podziały się sikorki? 27.08.12, 19:19 Ja mam inne pytanie - tak jak w tytule.... Wróble widuję każdego dnia w moim mieście ale powiem szczerze, że już od kilkunastu (dobrych) lat zniknęły sikorki. Pamiętam jak jesienno-zimową porą, jeszcze jako dzieci przygotowywaliśmy wraz z rodzicami słoninę dla sikorek. Wystarczyło ją powiesić za oknem i mimo tego, że mieszkaliśmy w centrum wtedy ponad 50 tysięcznego miasta, przylatywało po kilkanaście ptaków każdego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ee Re: Gdzie podziały się sikorki? IP: *.ists.pl 28.08.12, 10:02 mieszkam w srodmiesciu w krakowie, moj ogrod graniczy z innymi ogrodami, jest troche drzew i krzewow to i ptakow wiele przylatuje [dziecioly, rudziki i inne wroble; mam nawet zdjecie puszczyka na plantach].. jednak rzeczywiscie jest ich duzo mniej niz w latach 90tych. ale co sie dziwic jesli kazdy teren zielony jest traktowany jako niezabudowana dzialka? nawet tereny zalewiskowe sa zabudowane Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stanley Wrona siwa IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 19:42 Jak chodziłem do szkoły podstawowej,w latach 60-ątych w ubiegłego wieku.Na naszym boisku szkolnym zawsze było dużo wron siwych.Od tamtego czasu nigdy już nie widziałem ich.Co się stało? Czy wyniosły się z Polski ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Wrona siwa IP: 79.162.130.* 28.08.12, 00:44 We Wrocławiu jest sporo wron siwych. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime W Gdańsku jest ich sporo. 28.08.12, 09:16 Jak ja byłem dzieckiem (rocznik 1967), to nie widywało się kawek i srok. Dziś jest ich sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monarchista Gdzie podziały się wróble? IP: *.146.250.85.ip.abpl.pl 27.08.12, 21:16 "Wróbelek jest mała ptaszyna, Wróbelek - istotka niewielka, On brzydką stonogę pochłania, Lecz nikt nie popiera wróbelka! Cóż to! Czyż nikt nie pamięta, Że wróbelek jest druh nasz szczery?! Kochajcie wróbelki, dziewczęta! Kochajcie, do jasnej cholery!" (K.I.Gałczyński) Odpowiedz Link Zgłoś
atela Re: Gdzie podziały się wróble? 28.08.12, 00:21 Wrony bardzo zaszkodziło DDT, w latach 50-tych to był popularny środek ochrony roślin, później zakazany ze względu na toksyczność. A wróblom podobno ciężko zimuje się w miastach od kiedy zanikł transport konny. W końskich odchodach na ulicy znajdowały ziarna. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_ptr Gdzie podziały się wróble? 28.08.12, 00:52 W Warszawie innych dużych miastach Polski dochodzi jeszcze izolacja termiczna bloków. Po '89 wiele blokowisk z lat '70 i '80 zostało pokrytych styropianem, załomy w elewacjach wyrównane, wentylacja uszczelniona. Nowe osiedla mają tak od początku. To zmniejsza liczbę stanowisk dogodnych do gniazdowania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mirek Odbudowuję populację wróbli w Pruszkowie IP: 94.75.112.* 28.08.12, 01:26 Nawet teraz, w lecie dostają nasiona pszenicy i słonecznika. Na balkonie wisi 5 litrowa butla po wodzie. Wycięty jest w niej otwór 10x10cm. Wróble, podobnie jak sikorki chętnie wchodzą do tego karmnika. Obecnie korzystają z niego jedynie wróble. Bardzo często na balkonie toczą się małe "bójki". Krzyki i śpiew i nawoływania wróbli. Bywa że jednocześnie przyleci 10 ptaszków. Lubią się chować między kwiatami i w liściach pnącego się dzikiego wina wyrastającego w donicach. Szacuję, że jest około 4 młodych wróbli. Poznaję je po jaśniejszym upierzeniu, jaśnieszych łapkach i smuklejszej sylwetce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: trollenci0 Gdzie podziały się wróble? IP: *.scansafe.net 28.08.12, 10:55 A u mnie od zeszłego roku znów są. Więc może zamiast rwać włosy z głowy, zastanowić się nad znanym od dawna wykresem, przedstawiającym liczności populacji wilków i zajęcy? A następnie wysilić móżdżek i ekstrapolować wnioski na - bardziej jednak skomplikowany - ekosystem betonowej dżungli? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Gdzie podziały się wróble? 30.08.12, 21:40 Parę miesięcy temu straszliwie ćwierkały to może w końcu wykitowały? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wrrrr.... Re: Gdzie podziały się wróble? IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.12, 20:11 Poleciały na piwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
polonez.eu Re: Gdzie podziały się wróble? 10.10.12, 17:37 Może nie miały się czym żywić. W jednych miejscach jest masa wróbli, w innych nie ma wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jacuś Rynna IP: *.btk.net.pl 28.06.14, 15:07 U mnie gnieżdżą się pod rynną. Odpowiedz Link Zgłoś