Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Karton mleka - papier czy plastik?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 00:28
    po przeczytaniu artykułu wiem jak prawidłowo segregować śmieci -dzięki
    Obserwuj wątek
      • Gość: Fanti Dancer Pudełko po margarynie kontra butekla po oliwie IP: 88.220.184.* 10.08.07, 12:07
        Segreguję śmieci od dość dawna. Taszczę je dzielnie trzy podwórka
        dalej, bo tam są kontenery. Ucieszyła mnie wiadomość, że kartonów po
        napojach nie trzeba wyrzucać do ogólnych pojemników. Mam jednak
        dylemat - dlaczego pudełko po margarynie, nawet nieumyte, mogę
        wrzucić do żółtego pojemnika a butelkę po oliwie z oliwek (a napewno
        po oleju spożywczym) nie. I co z opakowaniem po oliwce kosmetycznej?
        Zawsze lubiłam wiedzieć, dlaczego coś się robi tak a nie inaczej.
        Bardzo proszę o wyjaśnienie.
      • Gość: muffin Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 13:23
        warto też się dowiedzieć czy w miejscowości, której mieszkamy zbierane są
        kartony po napojach (tzw. tetrapaki) np. MPO w Krakowie nie ma na nie odbiorcy
        więc nie należy ich wrzucać do niebieskich pojemników, najlepiej po prostu w
        ogóle nie kupować produktów w tetrapakach a w szkle lub PET-ie(nadają się do
        recyklingu)
        • Gość: efte! Re: Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.undp.org.pl 13.08.07, 15:40
          strasznie mnie wkurza to ze wladze warszawy z jednej strony kaza
          ustawiac smietniki do segregacji a z drugiej strony daja ludziom
          ZERO informacji np. w mojej wspolnocie po kilku miesiacach walk w
          koncu stoi pojemnik (jeden taki wysoki i waski na blok z 24
          mieszkaniami) z enigmatycznym napisem "surowce zmieszane"

sorry ale jak ktos kto wczesniej sie tym w ogole nie interesowal ma
          wiedziec co i po co wlasciwie ma tam wrzucac?

czy gdzies w necie jest przyklad takiej ulotki ktora mozna sciagnac
          i wydrukowac zeby wszystko bylo ladnie i jasno wytlumaczone?
          dzieki
          • muffin_20 Re: Karton mleka - papier czy plastik? 20.09.07, 11:59
            z pewnością należy tam wrzucać:
            - Makulaturę (karton i papier)
            - PET(politereftalan etylenu) czyli buteki po napojach (ZGNIECIONE !!!)
            - Chemia gospodarcza a więc opakowania z polietylenu (HD PE), polipropylenu
            (PP), polistyrenu (PS)
            - Folie (LD PE)
            - Aluminium (Alu) - ZGNIECIONE !!! puszki po piwie i napoajch
            - Złom - puszki po konserwach i produktach spożywczych, nakrętki i kapsle,
            drobny złom
            - Szkło - jeżeli jest to pojemnik na zmieszanae surowce to raczej oczyszczone
            lub pozakręcane butelki i nie potłuczone aby nie zanieczyścić i nie zamoczyć
            innych surowców (makulatury)
      • dr_schab Przydałyby się specjalne pojemniki przeznaczone... 13.12.07, 02:05
        ...wyłącznie na kartony po napojach...
      • Gość: maćko85 Re: Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.aster.pl 10.03.08, 18:11
        specjalne pojemniki na takie artukuły nie są potrzebne z tego względu, że
        smieciarka nie zawozi odpadów bezpośrednio na wysypisko, tylko do segregowni,
        gdzie się te śmieci segreguje. Część idzie do recyklinku, częśc na wysypisko.
        • miska_malcova Re: Karton mleka - papier czy plastik? 24.06.08, 22:28
          staram się nie kupować produktów w takich kartonach
      • Gość: gościówa papier IP: *.171.114.90.crowley.pl 25.07.08, 12:09
        jw
      • Gość: Michał Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 11:04
        A ja znalazłem w internecie:
        "UWAGA: Na terenie Warszawy, zgodnie z RUCiP, opakowania wielomateriałowe typu
        TETRA-PAK (kartoniki po sokach, napojach, mleku) należy wrzucać do pojemnika
        żółtego na plastik i metale. Opakowań takich nie wrzucamy do pojemnika na papier."

Z koleji na stronie akcji "ReKarton":
        "Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 25 października
        2005 r. opakowania kartonowe do płynnej żywności zbiera się w pojemnikach
        żółtych oznaczonych napisem "metale, tworzywa sztuczne". Natomiast z
        przeprowadzonych programów pilotażowych wynika, że najbardziej ekonomicznie
        uzasadnioną formą selektywnej zbiórki opakowań kartonowych jest zbiórka wraz z
        frakcją papieru (papier, makulatura, karton). Ostateczna decyzja należy jednak
        do firm wywozowych, dlatego najlepiej upewnić się bezpośrednio u własnej firmy
        wywożącej odpady lub u administratora, do jakich pojemników wrzucać kartony po
        mleku i sokach."

Wynikałoby z tego, że każdy z nas wybiera do którego kontenera takie
        opakowania wrzuca ?
      • Gość: Krakowianka jedna. Karton mleka - papier czy plastik? IP: 162.27.161.* 25.11.08, 13:11
        No wlasnie. Na tym samym portalu podawane sa sprzeczne informacje na
        temat segregowania opakowac po mleku i sokach - raz, że plastik, raz
        że makulatura.
        Jakiś koszmarny galimatjas jest ... :(
      • Gość: łałłłłłłł Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.icpnet.pl 04.02.09, 12:29
        szukałem takiej strony,i wreśćie znalazłem,ćiesze się bardzo,i dzie,kuje bo
        wreśćie wiem gdzie wrzucac te tetra-paki,dziękuje
      • Gość: gość Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 18:30
        Pracowałem w takiej firmie która produkowała kartony powlekane
        pe(polietylenem)jest to materiał niepodlegający recyklingowi.Czyli tylko do
        ziemi z tym.średnio na tonę papiru powlekanego pe 250 kg to właśnie pe.Bardzo
        ekologiczne!!!!!
      • Gość: qwerty4312 Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.zdnet.com.pl 13.10.10, 15:35
        Ja stawiam na niszczenie dokumentów oddając stare dokumenty profesjonalnej firmie, która zajmuje się brakowaniem dokuemntów. Wspieram w ten sposób środowisko. Stary papier jest przetwarzany an nowy, a ja mam pewność, że dokumenty te nie wpadną w niepowołane ręce.
      • margonik Re: Karton mleka - papier czy plastik? 21.10.10, 00:00
        A mnie zastanowiły dwie rzeczy:

1) Po co mam umyć słoik po drzemie, skoro później szkło i tak jest myte? Czy w ten sposób nie marujemy wody? Rozumiem mycie kartonów po mleku, które wrzucamy do makulatury, ale po co myć szło, które wrzucamy do szkła?

2) Skoro żarówki energooszczędne zawierają rtęć i są niebezpieczne dla środowiska, a jak podejrzewam, mało kto oddaje je później do sklepu, to czy rzeczywiście ich używanie jest eko? Nie wątpię, że jest eko, jeśli trafią do elektrośmieci, ale jaki jest bilans ekologiczny, jeśli nie trafią?
        • mazda25 Re: Karton mleka - papier czy plastik? 04.12.10, 11:24
          Masz racje,ze nie nalezy myc szkla przed wrzuceniem do smieci,bo to marnotrawstwo wody .Ale jezeli wrzucasz karton po mleku do papierow,to robisz blad.Karton po mleku wylozony jest w s rodku folia i nie jest juz papierem!
      • Gość: Gemini Re: Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.dynamic.mm.pl 01.08.11, 10:18
        margonik; drugie pytanie bardzo dobre. Może żarówki energooszczędne nie odpowiednio składowane nie są wcale takie eko!?
        mazda25; zdaje się, że nie masz racji. Opakowania po mleku (kartonowe) umieszczamy w pojemniku na makulaturę - z tą folią, która tam jest urządzenia do przetwarzania sobie poradzą.

A ja mam inne pytanie. Gdzie wyrzucić torebki po chipsach, wszelkiego rozdaju słodyczach, groszkach czy papierki po cukierkach, czyli te wszystkie śliskie, błyszczące, szeleszczące i fruwające najczęściej po ulicach? Ni to plastik, ni folia, ni metal, ale jednak blisko. Czyli do żółtego kontenera?
        p.s. Tylko nie odpowiadajcie w stylu "takich opakowań nie powinniśmy wogule używać", bo to nie jest odpowiedź.
        • kapitan_p_laneta Re: Karton mleka - papier czy plastik? 16.08.11, 22:04
          moim zdaniem, opakowania po chipsach, paluszkach, orzeszkach etc. należy wyrzucać do pojemników na tworzywa sztuczne.
          • qwerty0231 Re: Karton mleka - papier czy plastik? 25.08.11, 16:41
            Karton po mleku to zdecydowanie papierowe opakowanie. Z niego tworzy się potem papier makulaturowy.
            • pulcino3 Re: Karton mleka - papier czy plastik? 30.08.11, 15:22
              tetra paki, kartony po mleku w niemczech wyrzuca się do żółtych pojemników na plastik, a tam recykling jest już dobre kilka lat
            • pulcino3 Re: Karton mleka - papier czy plastik? 30.08.11, 15:24
              karton po mleku to zdecydowanie nie tektura, czy papier, środek jest powleczony folią , inaczej płyn przedostałby się na zewnątrz "kartonu"
      • aleksandradobry Re: Karton mleka - papier czy plastik? 22.09.11, 11:53
        Niby takie proste a sama zastanawiałam się kiedyś czy aby to faktycznie papier? :-D
        • Gość: martycja Re: Karton mleka - papier czy plastik? IP: 79.162.74.* 06.10.11, 14:14
          A ja tak się zastanawiam, gdzie wyrzucać pieluszki po dziecku? Do pojemników z tworzywem sztucznym?
          • Gość: :) Re: Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.tktelekom.pl 08.10.11, 14:41
            Nie. Do odpadów ogólnych (zmieszanych). Gówno nie podlega recyklingowi. Zwłaszcza gdy jest owinięte w takninę z granulatem, który nie jest raczej plastikiem :)
            • Gość: martycja Re: Karton mleka - papier czy plastik? IP: 31.61.70.* 13.10.11, 13:10
              Dobrze wiedzieć.:) Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią. U mnie pod blokiem stały pojemniki na szkło, plastik, papier, itp., ale po pewnym czasie je stamtąd zabrano. Gdy pytałam się administratorki od czego to zależy, żeby stały tam te pojemniki, mówiła, że to sprawa Gminy - Gmina je postawiła, Gmina je zabrała. I tak sobie myślę, czy jeżeli chce je przywrócić, to muszę napisać do Urzędu Gminy? Złożyć jakąś petycję z podpisami mieszkańców? Czy jest jakiś łatwiejszy na to sposób?
              • lamiaja Re: Karton mleka - papier czy plastik? 14.10.11, 15:28
                Myślę, że musisz po prostu napisać do Urzędu Gminy, albo najlepiej zadzwonić tam w celu dowiedzenia się, co musisz zrobić, by ponownie postawili te kontenery pod Twoim blokiem. Przygotuj się na to, że urzędnik może zignorować Twoją prośbę i będziesz musiała kilka razy apelować do Urzędu. No, niestety life is brutal. Ale należy spróbować. Jeżeli Ty się o to nie dowiesz, to prawdopodobnie żaden z Twoich sąsiadów nie zada sobie takiego trudu. Z podejściem ekologicznym do wielu spraw jest tak, że najpierw trzeba zacząć od siebie. Powodzenia!
                • moni-ka72 Re: Karton mleka - papier czy plastik? 16.10.11, 16:41
                  A wiecie, gdzie mogę wyrzucać opakowania z przeterminowanymi kosmetykami? Do odpadów ogólnych - zmieszanych, czy do innego pojemnika? Jeżeli do innego pojemnika, to do jakiego?
                  • mrzona Re: Karton mleka - papier czy plastik? 16.10.11, 22:35
                    Wydaję mi się, że ani tu, ani tu. Niekiedy co jakiś czas w różnych miastach organizowane są okresowe zbiórki odpadów. Najlepiej byłoby dowiedzieć się, kiedy i gdzie w Twoim mieście takie zbiórki się odbywają.
      • Gość: sekstans Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.180.125.38.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.10.11, 15:56
        świetny i merytoryczny artykuł. Cieszę się, że media co raz częściej piszą na temat recyclingu, segregacji śmieci i ekologii. jest więc jeszcze nadzieja na świecie. W naszym obowiązku jest uświadamiać ludzi co do potrzeby oszczędzania energii i dbania o środowisko naturalne. Pomóżmy krzewić świadomość wśród innych, pojawiają się co raz to nowe projekty ekologiczne w internecie, tutaj link do jednej z nich- www.zakreckran.pl , przyłączmy się, bo to ciekawy projekt.
      • Gość: Kimono Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.centertel.pl 14.10.11, 14:04
        najważniejsze, żebyśmy zmienili nawyki związane z podchodzeniem do segregowania śmieci, oszczędzania energii elektrycznej i szanowania czystej wody. Cieszy mnie, że co chwila pojawiają się inicjatywy obywatelskie uświadamiające ludzi o istniejącym problemie. fajna akcja pojawiła się nawet ostatnio, możecie ją znaleźć pod adresem www.zakreckran.pl
      • stepniak.basia Karton mleka - papier czy plastik? 09.11.11, 00:17
        zastanawiam również nad tym w którym, w pudełku czy w butelce mleko dlużej zachowuje swiezosc (tak a propos nie marnowania zywnosci...) ? ktoś wie?
        z gory dzieki
      • 1listekzielony Re: Karton mleka - papier czy plastik? 10.07.12, 13:34
        Polecam szczegółowy przewodnik po segregacji: ekokonsorcjum.pl/sortowanie-smieci-jak-to-robic-wlasciwie/ :-)
      • Gość: Pan Sułek Karton mleka - papier czy plastik? IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.12, 20:14
        żydów z PISu trzeba i .....to szybko leczyć psychicznie
      • eddie1980 Re: Karton mleka - papier czy plastik? 29.01.13, 00:26
        zapytałam wprost odbiorcy śmieci i otrzymałam odp., żeby odpady po np mleku, napojach wrzucać do plastików i później firma segreguje na pet i papier i pewnie to zależy od odbiorcy, a ja mam czyste sumienie bo jestem za segregacja i staram się tego przestrzegać...
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka