Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używa?

IP: 80.54.118.* 21.05.08, 13:30
    Zastanawiam się czy to się opłaca. Zestaw w pewnej firmie kosztuje
    ok 69tys. - wiem, wiem to trochę chore;), jest w stanie zaopatrzyć w
    100% (jak podaje producent) średniej wielkości dom jednorodzinny w
    ciągu dnia w ponad 8kWh dziennie od marca do września a w pozostałe
    miesiące roku uzupełniany jest przez prąd z sieci. W zestawie
    znajdują się również akumulatory i inwerter.
    Słyszałem że na zachodzie możliwa jest równieżodsprzedaż prądu do
    sieci. A jak jest u nas?
    Obserwuj wątek
      • dziwny_gosc Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 29.05.08, 20:26
        Paneli nie mam, ale mam za to kalkulator. Cena kWh prądu kupowanego od zakładu
        energetycznego, to +- 50gr. Zatem w okresie letnim (przez jakieś 210 dni w
        roku), taka "elektrownia" wyprodukowałaby prąd o wartości 4 zł, czyli łącznie:
        210x4=840. Załóżmy, że w pozostałe dni w roku, produkcja wynosiłaby 4kWh
        dziennie (wartość dziennej produkcji: 2 zł), czyli 155x2=310. Zatem w ciągu
        całego roku, wartość wyprodukowanego prądu wynosiłaby: 840zl+310zl=1150zl. Cena
        instalacji to 69 000, czyli żeby inwestycja się zwróciła, to przy obecnych
        cenach prądu potrzeba by 60 lat...
        • Gość: Dominik Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.moebius.pl 11.01.09, 16:34
          Jak ktoś kupuje zestaw za tyle kasy to faktycznie zwróci mu się on
          dopiero po 60 latach. Jeśli kupisz oddzielnie elementy i poskładasz
          samemu to wyjdzie 20-40% tej ceny i wtedy zaczyna to mieć sens -
          szczególnie że dziś jest 0,5 - 0,75 z/KWh a jutro może być np 1
          zł/KWh:) Zestaw paneli o mocy 2000W to obecnie wydatek ok 15-20 tyś
          zł. Do tego zestaw akumulatorów żelowych i przetwornic - zamkniesz
          się spokojnie w 10 tyś. Same panele (licząc średnioroczną pracę na
          poziomie 6 godzin) zwrócą się przy cenie 1KWh - 1 zł (co jest
          prawdopodobne w ciągu 2-3 lat) za ok 5-6 lat. Energię można jednak
          magazynować w lepszy sposób (jak zmagazynować energię na zimę?
          pogłówkujcie trochę, są sposoby tylko nie pisze się o tym głośno).
          Lepiej gdy obywatele kupują węgiel lub gaz - bo to można łatwo
          opodatkować;)
          • dziwny_gosc Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 18.01.09, 11:12
            Owszem. Tylko, że cena prądu w sprzedaży detalicznej nie wynosi 1zl za KWh. Nie
            wynosi też, jak błędnie podałem 0,5zl, tylko ok. 0,2 zł (dane z faktury
            wystawionej przez ZE). Czyli przy obecnych cenach, czas zwrotu inwestycji to nie
            5-6 lat, ale ok. 5x więcej. Żywotność paneli, to w najlepszym wypadku jakieś 25
            lat właśnie. A żywotność akumulatorów?
            • Gość: surana Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: 202.65.147.* 18.01.10, 07:39
              25 lat to panele maja gwarancje na 75-80% mocy - jest to gwarancja czyli
              zazwyczaj moc przekracza ta wartosc bo jesli wartosc spadlaby poniezej tego
              poziomu to producent musialby wymienic panele na nowe.
            • Gość: gg Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 23:46
              na cene składa sie tez opłata stała zmienna i inne i 1kw 0,5 kosztuje ale z oplatami z 0,8 wychodzi a niebawem 1 lub 2zł za kilka lat
          • Gość: arkpir Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.040.c82.petrotel.pl 17.10.14, 01:46
            Aleś rozbudził moją ciekawość z tym magazynowaniem energii, nie mogę zasnąć, co to za sposoby ? Czyżbym czegoś nie wiedział, wiem jak to można zrobić, ale niski koszt wyszedłby przy bardzo dużej inwestycji, można by faktycznie zakumulować mnóstwo energii...
      • Gość: Andrzej Czech Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.gprs.plus.pl 07.02.09, 19:27
        Ja mam i używam, projektuję również systemy. Zapraszam na www.natekenergy.biz
        • novi Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 08.02.09, 20:52
          -czy urzadzenia pobierajac prąd "darmowy" z akumulatorów przez
          przetwornicę nie kręcą dalej licznikiem en.?
          -jak grube kable trzeba użyć gdy przetwornica np 24V dla modułów
          fotowoltaicznych rzędu 2,4kW ? czy to 20mm2 ?
          -czy takiej mocy nie trzeba zgłaszać w elektrowni? bo co się stanie
          jak elektryk odłaczy prąd w uliczce (coś naprawia) a tu z naszej
          sieci wali w niego nasz prąd?

• p.p10 Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 25.11.10, 21:52
        w wielu krajach odsprzedaje się energię wyprodukowaną przez panele PV do sieci, w dodatku po preferencyjnych cenach (chociaż ostatnio wiele Państw zaczyna się z tego wycofywać). poczytaj np tutaj:
        www.gramwzielone.pl/zielone/artykul/Podatek-od-paneli-slonecznych-na-solarnych-baronow
        • Gość: GOSC Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.11.10, 23:47
          chore to nie jest-tylko w PL jest jeszcze nieuregulowana ta sprawa-w Czechach czy Niemczech juz od dawna jest taka mozliwosc, nei dosc ze dostajesz dofinansowanie to jeszcze panstwo zobowiazuje sie na okreslony okres czasu skupowac ten prad od ciebie po okreslonej cenie i te kwoty nie sa male-w CZ masz mozliwosc korzystania z wyprodukowanego pradu a reszte sprzedajesz do sieci...
          generalnie super sprawa-my myslac o budowie domu juz planujemy taka instalacje, oswietlenie 12V, powoli pojawia sie AGD na 12 V, owszem ceny wysokie ale masz mozliwosc uniezaleznic sie od dostawcow pradu-szczegolnie jezeli jest to gdzie poza maistem-czasami wylacaja prad i nici...rzadko ale czasami tak jest

w PL generalnie jest ciezko z energiami odnawialnymi
        • properone Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 06.12.17, 17:06
          akurat wydaje mi się, że opust jest lepszym rozwiązaniem - szczególnie w naszym klimacie, gdzie zimą nie wyprodukujemy odpowiedniej ilości prądu więc świetnie, że nadwyżki z lata można odebrać - nawet jesli jest to 80%
      • madrebudowanie.pl Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 05.01.11, 14:39
        Temat rzeka:
        Jeśli chodzi o kupno na wolnym rynku, po rynkowych cenach, to jest to inwestycja nieopłacalna i jak piszą przedmówcy nie zwróci się szybko, albo NIGDY, ponieważ panele mają akceptowalną żywotność ok 20-25 lat przy zachowaniu 70-80% mocy.
        Tak na prawdę, można myśleć o takim systemie, jeśli nie ma się co zrobić z pieniędzmi, właściciel posesji chce mieszkać w lecie w daczy bez sieci z ZE, czy też chce być ekologiczny, niezależnie od ceny.

Jeszcze jeden aspekt to ubezpieczenie. Jeśli zabraknie prądu w gniazdku, to taka przydomowa elektrownia, nawet w zimie jest w stanie pomóc przetrwać, albo i komfortowym życiu w lecie. Uzależniliśmy się od en. el. w bardzo dużym stopniu...

Samoróbka jest w tej chwili jakąś opcją, ale trzeba mieć do tego umiejętności, miejsce i czas i wtedy cena będzie mniejsza. Prowadziłem kiedyś obliczenia na kolanie i wyszło mi, że ok połowy taniej. Raczej samemu nie zrobimy inwertera i akumulatora, więc tu nie kupujemy po cenach rynkowych.

Sensowna opcja, to ogrzewanie wody do mycia, picia i podłogówki (jak zostanie moc). Wszystko grzałkami na 12 lub 24V. Wtedy nie ma kosztów urządzeń dodatkowych, które też wieczne nie są. Co zaś robić w zimie, kiedy dach pokryty pół metrową warstwą śniegu...? Odgarniać?

Co do odsprzedaży, to sprawa jest zaporowa. Nie tak jak w Niemczech, czy Czechach, czy innych cywilizowanych krajach. Da się sprzedawać i prąd i certyfikaty energetyczne (zielone, czyli najdroższe), wtedy cena rzeczywiście oscyluje ok. 50 gr. Natomiast, żeby odsprzedawać prąd, trzeba mieć działalność gospodarczą związaną produkcją en. el.

Podsumowując włodarze wytyczający kierunki rozwoju en. odnawialnych w Polsce stawiają na kogenerację ('eko-ciepłownie' spalające biomasę) i farmy wiatrowe, czyli rejony niedostępne dla szaraków, więc PV zostaje dla pasjonatów i tam gdzie jest jedyną opcją.
        • snajperos Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 14.04.11, 13:26
          spoko, masz racje, jest drozej wszyscy to wiedza. ale takie gadanie jest czcze.
          niemniej jest to tez sprawa troche prestizu, troche sumienia a troche priorytetow. wielu produkuje (zarabia) wiecej niz zuzywa. mozna te nadwyzke przerzucic na piekny, drogi samochod lub wlasnie na zielone energie. to jest wybor. gadanie tylko o kasie cechuje mimo wszystko analitykow bankowych. ci, jak wiadomo, do postepu sie nie przyczyniaja.
      • Gość: Tomasz1978 Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.11, 11:28
        W Polsce można kupić już takie panele 230W Schott Solar za 1250 zł netto. Okazja prawdziwa.
        renvolt.com/?-b-hit-cenowy-!!-b-,166
      • Gość: maru Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 14:58
        Piszesz, że system fotowoltaiczny, który zapewni 8kW latem kosztuje 69tys. Na stronie firmy Modern HST www.modernhome.pl taki system można mieć już za 25tys.
      • spoonfork Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 06.11.12, 19:29
        Istnieją różne systemy fotowoltaiczne PV. W Polsce można kupić różne zestawy solarne które się opłacają, wydajne i dobre są np takie: systemyfotowoltaiczne
        • Gość: Szymon Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: 153.19.131.* 02.01.13, 16:00
          Zapraszam do sklepu internetowego odnawialnych źródeł energii automaeko.sklepna5.pl/ gdzie znajdą Państwo prawie wszystkie produkty umożliwiające samodzielną budowę własnego systemu zasilanego lub systemu C.O. i C.W.U.
          • Gość: jurandooo Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 15:02
            Witam ja urzywam swój zestaw przenośny na ryby tutaj filmik jak to działa
            www.youtube.com/watch?v=iV6Nm-EotYc
      • Gość: Derwad Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.13, 15:29
        Wydaje się, że to się opłaci, ale dopiero po iluś latach. Z informacji zebranych na tej stronie www, wynika że można miesięcznie całkiem niezły zysk wygenerować (kilkaset złotych). Tylko właśnie zanim zwróci się to w pełni, musi trochę czasu minąć.
      • zeroenergy Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 13.12.13, 13:03
        Z prostej kalkulacji nie opłaca się instalować ogniw fotowoltaicznych w Polsce. Bardziej opłaca się umieścić te 50 tys na lokacie w dobrym banku. Jednakże jest to technologia obiecująca i warto przyglądać się temu co się wokół niej dzieje. Wkrótce sytuacja moze sie zmienić na korzyść PV. Opłaca się natomiast stosować panele BIPV zamiast i tak drogich np. szklanych paneli elewacyjnych - podkonstrukcja ta sama, cena podobna, a BIPV produkuja dodatkowo energie elektryczną.
        • pulkol Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 23.07.15, 12:44
          podzielam tę opinię.Budując mikroinstalację fotowoltaiczną dorabiamy budżet firm energetycznych.Nie można czerpać energii elektrycznej bezpośrednio z mikroinstalacji,lecz jedynie poprzez zakład energetyczny, a ten zadbał odpowiednio o swoje interesy.Z tego co wyprodukujesz 1/5 dla właściciela mikroelektrowni, a 4/5 dla zakładów energetycznych.Tak w ustawie o OZE z lutego br. ustawodawca zadbał o energetyczne lobby.Pulkol
          • Gość: Marcin Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.centertel.pl 23.07.15, 13:23
            Bzdura, przeczytajcie Ustawę, jest zupełnie inaczej, nie słuchajcie tu bzdur

Pozdrawiam,

Marcin
      • zchotomowa Moja elektrownia PV 17.10.14, 01:50
        u nas jest tak: www.facebook.com/MojaElektrowniaPv

a wyniki pracy są tu: www.tinyurl.com/Chotomow-dom

pozdrawiam,

Marcin
        • piotrnowak6 Re: Moja elektrownia PV 30.10.14, 16:46
          Link Ci nie działa kolego ;)
          • zchotomowa Re: Moja elektrownia PV 09.08.16, 12:50
            pomogę: www.tinyurl.com/chotomow-dom

pozdrawiam,

Marcim
      • jacekzebik Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 27.11.14, 15:28
        Jeśli ktoś interesuje się domowymi elektrowniami słonecznymi z dotacją to dam Wam linka co to jest i jaką dotację można na to pozyskać;

Link;
        Instalacje fotowoltaiczne
        Elektrownie słoneczne z dotacją

Pozdrawiam
        Jacko
        • kasik1230 Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 05.12.14, 11:19
          Zapoznajcie się z informacjami na stronie Słoneczny Dach www.slonecznydach.pl. Możecie tam znaleźć wiele informacji na temat instalacji baterii słonecznych, są na niej dostępne kalkulatory, będziecie mogli obliczyć ilość energii jaką możecie uzyskać ze swojego dachu. Po zalogowaniu się do bazy strona automatycznie połączy was z instalatorami, będziecie mogli wybrać sobie najkorzystniejszą ofertę spośród nich. Na stronie możliwe jest również znalezienie inwestora, który będzie chciał wykorzystywać energię słoneczną z waszego dachu, dzięki czemu będziecie mogli na nim zarabiać.
      • Gość: entuzjasta Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.15, 15:33
        bardzo fajną sprawą jest możliwość samodzielnego zaprojektowania sobie instalacji pv za pomocą darmowego programu on-line. Proszę zrobić sobie kawke i poświęcić kilka minut na stronie solarmodel.com. pełna kalkulacja kosztów i gotowa odpowiedź na pytanie "Czy się opłaca??"
      • zchotomowa Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 13.01.15, 21:25
        Gość portalu: ekoPV napisał(a):

> Słyszałem że na zachodzie możliwa jest równieżodsprzedaż prądu do
        > sieci. A jak jest u nas?

u nas jest tak: www.facebook.com/MojaElektrowniaPv

pozdrawiam,

Marcin
        • tolotolo128 Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 09.08.16, 11:26
          Obecnie, to u nas jest tak: ZASADY ROZLICZENIA ENERGII OZE
      • Gość: gość Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: 193.59.136.* 20.01.15, 16:48
        Wszystkim zainteresowanym własną przydomową elektrownią słoneczną polecam zapoznanie się z tym bardzo obszernym materiałem:

www.ekademia.pl/kurs/fotowoltaika-praktyczny-kurs-dla-przyszlych-prosumentow#t42302
        Zawiera odpowiedzi na wszystkie nurtujące przyszłego właściciela paneli fotowoltaicznych pytania.
        • weronikadul Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 18.06.15, 10:23
          Fajny tekst, obszerny i dużo przydatnych informacji:) Jesli ktoś jest już na dalszym etapie - mianowicie poszukiwania firmy, której zlecić owe zadanie - polecam przyjrzeć się Columbus Energy. My z mężem skorzystaliśmy z ich oferty a w zamian otrzymaliśmy kompleksową obslugę + biora na siebie wszelkie formalności prawne. Polecam
        • ppplacki Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 20.07.15, 13:16
          Swoją instalację solarną zakupiłem w rossasklep.pl/ ponad rok temu. Jestem bardzo zadowolony. Polecam
      • Gość: ankagala Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.15, 15:17
        Polecam firme SOLARPROJEKT CONSTRUCTION z woj. łódzkiego.
        Firma zajmuje się wizualizacją, projektowaniem, wyceną oraz pomaga w zdobyciu dofinansowania 40% w baku ochrony środowiska. POLECAM
      • pulkol Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 23.07.15, 12:20
        [u]Witam,w kwietniu tego roku założyłem instalację fotowoltaiczną o mocy 10 kW przez firmę Promag. Żałuję mojej decyzji.Zapłaciłem 50000 zł i oprócz stresu związanego z tą inwestycją nie mam nawet satysfakcji ,że uczestniczę w ekologicznym procesie wytwarzania energii.Wytworzyłem w miesiącu ca.2000 kWh, a mimo otrzymałem rachunek za zużycie energii na kwotę 120 zł za zużycie 180 kWh energii.Zadziwiony faktem ,że zużyłem w miesiącu aż 2180 kWh( w przeciętym miesiącu zużywam około 200 kWh)zacząłem dochodzić przyczyn.Wówczas dowiedziałem się,że wyprodukowana przez moją instalację energia, trafia do sieci zakładu energetycznego za którą mogę otrzymać 13 groszy brutto za kWh o ile zawiążę umowę na sprzedaż,natomiast czerpana energia z tejże sieci przeze mnie kosztuje,łącznie z wszelkimi kosztami 65 groszy za kWh.Rachunek jest prosty.Inwestycji zwróci się po 50 latach( producent paneli gwarantuje 25-30 lat pracy urządzeń). Żałuję mojej decyzji w sprawie tej inwestycji i przestrzegam wszystkich potencjalnie zainteresowanych fotowoltaiką.
        • Gość: Marcin Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.15, 19:35
          Masz źle zainstalowany licznik i źle wpiętą instalację.

wystarczy chwila nieuwagi montera i będziesz płacił za własny prąd.
          To nie jest wina fotowoltaiki.

Marcin
        • Gość: Instalator PV Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: 91.208.93.* 04.08.15, 12:13
          Coś tu jest nie tak z tego co piszesz, gdybyś rzeczywiście zużył w miesiącu 2180kWh energii to zapłaciłbyś 1420 zł, a tak zapłaciłeś tylko 120 za 180kWh. Jeżeli masz zainstalowany licznik dwukierunkowy to oddzielnie liczona jest energia pobrana z sieci i odprowadzona. Wobec tego za 2000kWh powinieneś otrzymać zapłatę w kwocie 340 zł. Więc de-facto zarobiłeś 160 zł. Może montując instalację nie do końca zrozumiałeś kto to jest Prosument.
        • Gość: asior Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.wave.com.pl 28.08.15, 17:43
          ale jest rozliczenie co pół roku
        • Gość: Agot Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.15, 14:31
          Ja mam i jestem bardzo zadowolony, nie ma się do czego doczepić PROMAG ma dobrej jakości sprzęt.
          • Gość: Markus Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.internetia.net.pl 02.10.15, 12:59
            Jak dla mnie PROMAG nie ma sobie równych jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny
            • Gość: Paweł Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.17, 10:05
              Jeżeli chodzi o PROMAG to niestety, ale była to totalna porażka, instalacje montowali hydraulicy, za zabezpieczenia DC robiły zwykłe ESY 16A, totalny brak wiedzy, kompetencji i jakości wykonania. Nie wiem jak się ma sprawa na dzień dzisiejszy, ale tą Firmę akurat doradzam omijać, jest takich jeszcze kilka. PROMAG miał jedynie kilka ciekawych rozwiązań autorskich, typu fajne układy nadmiarowe, czy sterujące, niestety często się psuły, a wiele montujących je osób nie miało pojęcia jak to robić. Firmę znam od środka i sprawy typu montaż na kątownikach dekarskich i nawiercanie ram, montaż na stalowych profilach, bezpośrednie układanie paneli na dachach, oszczędności, gdzie i jak się da, gubienie sprzętu i "Klientów", którzy znajdowali się czasem nawet po 2 latach to niemalże norma. Instalacje fotowoltaiczne to wbrew pozorom bardzo złożone zagadnienie, o dziwo wcale nie trzeba bardzo dużo zapłacić za taką instalację, aby była dobra, trzeba po prostu trafić na kogoś umie cieszyć się tym zagadnieniem i wykonuje swoją pracę z najwyższą starannością, proszę pamiętać, że sprzęt w tych instalacjach to sprawa drugorzędna, najważniejszy jest prawidłowy montaż, a w Polsce dobrych montażystów jest jak na lekarstwo, a Firm, które uczciwie płacą za montaż jeszcze mniej, niestety nawet dobry montażysta nie wykona dobrej usługi za 200 czy 300 zł/ kW, ponieważ to się po prostu nie kalkuluje, szczególnie przy mniejszych instalacjach. Nie podam na siebie namiarów, bo będzie zaraz, że robię antyreklamę, czy sobie reklamę. W związku z tym dam podpowiedź jak szukać wykonawcy, przede wszystkim przed inwestycją przygotować sobie zestaw pytań, podzwonić po wykonawcach i posłuchać, co mówią, zapytać ile mają zrealizowanych montaży oraz ile mają ekip, ponieważ 300 montaży na 10 ekip to tylko 30 na ekipę, żadne to doświadczenie, następnie najlepiej wybrać 3, którzy zdają się być najrozsądniejsi i poprosić o propozycję instalacji dla siebie, na koniec skonfrontować ich ze sobą przesyłając oferty miedzy nimi. Taka konfrontacja pozwoli na wyłonienie najbardziej kompetentnego wykonawcy. Jest z tym trochę zachodu, ale to nie są małe pieniądze, a instalacja źle wykonana może przynieść więcej szkody niż pożytku, a gdy słucham swojej konkurencji to mi się czasami nóż w kieszeni otwiera, to samo dotyczy instalacji, które oglądam czasami. Warto poświęcić 2 tygodnie na zorientowanie się i dopiero podjąć decyzję. Ładna strona i świetny marketing wcale nie gwarantują dobrej usługi.
      • lorens55 Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 12.10.15, 15:11
        marono1 napisał(a):

> Moim zdaniem Promag ma jedną z lepszych ofert na rynku jeśli zależy Ci na jakoś
        > ci i nie wygórowanej cenie.

Po przejrzeniu różnych ofert zastanawiam się nad panelami PROMAGU. Mają bardzo dobre ceny. Mam nadzieję, że się nie zawiodę ...
        • Gość: Alkor Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.tktelekom.pl 16.11.15, 16:20
          Czy ktoś jeszcze może się podzielić doświadczeniami z panelami Promag? Mają bardzo dobre ceny i zastanawiam się czy warto w nie zainwestować
          • Gość: Adma Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.15, 16:50
            Ja korzystałem z oferty PROMAG ale z zakresu piecu i byłem bardzo zadowolony. Konkurencyjne ceny i świetne rozwiązania.
          • Gość: noja Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: 212.125.206.* 30.09.16, 19:47
            Boże bron przed promag,firma oszukuje na wszystkim co robi,nie płac zaliczki nie oddadzą,nie kupuj w kredycie nic nie otrzymasz na pismie,oszustwo aż bije po oczach,a na koniec cisza w telefonach,
            emeil milczy,zdecydowanie nie polecam uwazaj na to co montuja,a robią to bardzo niechlujne,powodzenia ,-noja
            • gosiaxxx6 Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 10.10.16, 12:49
              Ja polecam firmę solarx.pl. Niedośc, że doradzili mi jaką instalację zamontować, to jeszcze pozyskali dofinansowanie z EU
      • sebastian_oseki Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 24.11.15, 17:39
        Co do cen paneli fotowoltaicznych, to warto najpierw rozeznać się, jakiej jakości oczekujemy i na jaką jest nas stać. Rzetelnie opisali to tutaj www.polskiinstalator.com.pl/aktualnosci/z-zycia-branzy/1491-ogniwa-fotowoltaiczne-ceny-w-polsce, więc zanim wybierze się jakąś firmę, warto się zapoznać.
      • kami.los2 Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 22.12.15, 12:10
        A ja się zastanawiam nad panelami fotowoltaicznymi ale dla firmy. Mamy całkiem sporą halę produkcyjną z dużym dachem i wydaje mi się, że szkoda tego nie wykorzystać. Macie jakieś doświadczenie w temacie?
      • zchotomowa Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 22.12.15, 12:12
        zerknij na www.facebook.com/MojaElektrowniaPv - tam znajdziesz odpowiedzi.

pozdrawiam,

M
      • konsultant_viessmann Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 11.07.16, 12:07
        Tutaj znajdziecie również ceny naszych zestawów fotowoltaicznych jak i wszystkich naszych komponentów: CENNIKI

Jak są jakieś pytania - służę pomocą!
        • konsultant_viessmann Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 08.08.17, 22:25
          Witam, odświeżam wątek, a powodem są nowe cenniki Viessmann - zapraszam po aktualną ofertę na komponenty fotowoltaiczne pod linkiem: www.viessmann.pl/pl/cennik.html
          Ceny obowiązują od 1 sierpnia 2017!

Pozdrawiam!
      • prinspr Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 19.07.16, 13:29
        Mam mikro elektrownie 3 KW z Promagu. czy po podłączeniu do energetyki musieliście oddać sterownik inwertera i czy było to wpisane do umowy?
        • Gość: noja Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ IP: 212.125.206.* 30.09.16, 19:50
          Błąd,oni powinni Ciebie poinformować/promag/ i załatwić wszystko,za to im zapłaciłes.
      • jankows Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 26.07.16, 11:15
        Jeszcze niestety nie posiadam takiego udogodnienia. Moi znajomi takie panele posiadają u siebie w domu i bardzo pozytywnie się o tym wypowiadają. Podobno dużo oszczędzają na tym :) Polecam jeszcze poczytać artykuły , ponieważ bardzo dynamicznie się rozwija. Można dostać nawet dofinansowanie na budowe domów ekologicznych.
        Pozdrawiam
        • tolotolo128 Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 09.08.16, 11:28
          Ja polecam ciekawy miesięcznik TUTAJ

Prawo, technologia, wywiady, a z tego co wiem, to jest za free!
      • radekmachwic Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 15.09.16, 14:36
        Ja przekonałem się do solarów dzięki temu artykułowi home7.pl/jak-dzialaja-solary/ ale tak jak tam piszą, u mnie przez większa część dnia jest słońce ;)
        • properone Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 01.12.16, 16:52
          23 grudnia też? ;) słońce jest tak samo dostępne dla każdego u nas. co do tego ile tego słońca kiedy, to polecam sprawdzić - www.kospel.pl/images/stories/index/pl/poradnik_solarny/1_wykres_pokrycia_OK.jpg

aczkolwiek nie neguję fotowoltaiki, to jest bardzo dobre rozwiązanie i szybko się zwraca
          • konsultant_viessmann Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 01.12.16, 18:35
            A jeśli ktoś byłby zainteresowany uzyskaniem więcej informacji na temat jak działa instalacja fotowoltaiczna, polecam naszą broszurę, gdzie jest to w sposób jasny i klarowny przedstawione.

www.viessmann.pl/content/dam/vi-brands/PL/PDF/PR/PR-Prad_ze_slonca_2014_11.pdf/_jcr_content/renditions/original.media_file.download_attachment.file/PR-Prad_ze_slonca_2014_11.pdf
            Pozdrawiam!
            • properone Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 16.12.16, 14:39

Ilość energii słonecznej docierającej do danego miejsca zależy od szerokości geograficznej oraz od czynników pogodowych. Średnie roczne nasłonecznienie obszaru Polski wynosi ok.3500 MJ m.kw/rok (~1100 kWh m.kw. rok) na poziomą powierzchnię, co odpowiada wartości opałowej 120 kg paliwa umownego. Energia ta może być wykorzystana doskonale przez ogniwa fotowoltaiczne
              • konsultant_viessmann Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 30.12.16, 10:16
                I oczywiście jest dobrze wykorzystywana, jednak sprawność paneli fotowoltaicznych nie pozwala wykorzystać jeszcze maksymalnego potencjału słońca. Żeby uzyskać średnio 1000 kWh już energii elektrycznej wyprodukowanej z fotowoltaiki musimy zainstalować 1KW mocy modułów (np. 4x250W) czyli daje to około 7,2m2 zajętej powierzchni na dachu pod optymalnym kątem na południe.
                • properone Re: Panele PV - fotowoltaiczne - czy ktoś ma/używ 22.09.17, 12:02
                  Wiadomo, że gorzej jest zimą, ale myślę, że opust i możliwość odebrania zimą nadwyżek z lata (nawet te 80%) przemawia za opłacalnością instalacji fotowoltaiki.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka