Gość: gościówa IP: *.171.114.90.crowley.pl 25.07.08, 12:29 tyle mówi się o foliówkach - a co z workami na śmieci ? przecież to też folia i to nawet grubsza używacie ? bojkotujecie ? a może są na rynku jakieś worki ekologiczne ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gościówa Re: a co z workami na śmieci? IP: *.171.114.90.crowley.pl 25.07.08, 12:32 i jeszcze link do tematu : www.srodowisko.iso.pl/news/news.asp?ID=142 Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: a co z workami na śmieci? 25.07.08, 15:56 "Tych worków jest już bardzo dużo. Są na wysypiskach, ale często fruwają dookoła nich. Dlatego nie możemy myśleć tylko o ich biodegradacji ale i odzyskiwaniu. Chodzi o to, żeby ludziom nie wydawało się, że worki można bezkarnie i do woli wyrzucać, bo lepiej żeby były one zbierane i odzyskiwane" - powiedziała Stanisławska - Meysztowicz. Powiem szczerze, że nie do końca rozumiem. Jakie bezkarne wyrzucanie worków na śmieci, przecież one kosztują, kto przy zdrowych zmysłach wyrzuca dobre worki ? No i nie wiem, jak ona wyobraża sobie odzysk tych odpadów zwłaszcza w kontekście uświadamiania społeczeństwa. Oczywiście tzw. nurkowie na wysypiskach odzyskują takie rzeczy, że trudno uwierzyć, ale mnie bardziej interesuje, co można uświadomić zwykłemu człowiekowi, który nie zajmuje się odzyskiem. Używam worków na śmieci i moi sąsiedzi na szczęście też. Jest to bardzo ważne ze względów higienicznych. Jeżeli nie zabezpieczę swoich śmieci, część z nich przylgnie do kontenera i po jakimś czasie zacznie śmierdzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: a co z workami na śmieci? 25.07.08, 16:08 uzywam zwykłych worków. Jak wrzucam do dzwonka z plastikiem, to wszystko, razem z workiem. Jak do dzwonka z papierem, to wrzucam tam papier, a sam worek do kontenera z plastikami. Odpadów pozasegregacyjnych mam mało, są w małym koszu, w małym worku i wrzucam do kontenera. Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: a co z workami na ?mieci? 28.07.08, 13:38 Do surowców wtórnych używam toreb wielorazowych (foliowych), których nie wyrzucam, tylko używam do momentu aż się nie rozpadnš. Jeżeli chodzi o sortownie ?mieci na wysypiskach, to oczywi?cie się zgadzam, jednak uważam, że poruszanie tego tematu akurat w kontek?cie recyklingu worków na ?mieci jest do?ć dziwaczne ? to mniej więcej jakby omawiać problemy zagrożeń powodowanych przez rowerzystów na przykładzie nied?wiedzi cyrkowych ;) W tym szale (często bezmy?lnym) walki ze wszystkim co jednorazowe, zaraz kto? zaproponuje, żeby zakazać używania strzykawek jednorazowych :/ Odpowiedz Link Zgłoś
michal_3miasto1 Re: a co z workami na ?mieci? 28.07.08, 16:59 Recykling polega na przetworzeniu odpadów tak,aby znowu stały się pełnowartościowym surowcem.Dotyczy to również odpadów z tworzyw sztucznych,w tym worków na śmieci.Najskuteczniejszym sposobem ich pozyskania to oddzielenie od innych odpadów na sortowniach.Na świecie już tak się robi.Gdzie tu miejsce dla niedźwiedzi cyrkowych? Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: a co z workami na ?mieci? 05.08.08, 19:45 michal_3miasto1 napisał: > Recykling polega na przetworzeniu odpadów tak,aby znowu stały się pełnowartości > owym surowcem.Dotyczy to również odpadów z tworzyw sztucznych,w tym worków na ś > mieci.Najskuteczniejszym sposobem ich pozyskania to oddzielenie od innych odpad > ów na sortowniach. Wolne żarty. NAJSKUTECZNIEJSZYM sposobem jest sortowanie w miejscu zbierania odpadów - w domach, w firmach. I to się rzeczywiscie robi na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_3miasto1 Wolne żarty! 08.08.08, 14:00 Na świecie sortowanie odbywa się zarówno na wysypiskach jak i w miejscach wytwarzania śmieci.Najważniejsze jest zagospodarowanie tak pozyskanych surowców wtórnych.Samo sortowanie bez zagospodarowania jest bez sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Wolne żarty! 08.08.08, 15:19 michal_3miasto1 napisał: > Najważniejsze jest zagospodarowanie tak pozyskanych surowców wtór > nych.Samo sortowanie bez zagospodarowania jest bez sensu! Temu nikt nie zaprzecza. Ty pisałeś wcześniej na nieco inny temat - sortowania na wysypisku. Na świecie się od tego odchodzi na rzecz sortowania w domach - jest tańsze i skuteczniejsze. Automatycznie na wysypisku można sobie posortować... złom żelazny elektromagnesami. A w domach / restauracjach / sklepach firmach można na miejscu pooddzielać wszystko (no. prawie wszystko, poza paskudnymi kartonikami na napoje i tego typu zlepieńcami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wolne żarty! IP: *.chello.pl 09.08.08, 14:24 Nie pisz głupstw.Nikt na świecie nie rezygnuje z sortowni na wysypiskach.Jeżeli według Ciebie w takich sortowniach stosuje się tylko elektromagnesy to widać że nie masz pojęcia o czym piszesz.Nie u wszystkich "wytwórców" śmieci jest możliwe ich sortowanie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Wolne żarty! 11.08.08, 13:50 Zapodaj mi zatem technologię automatycznego odseparowania makulatury od np. folii aluminiowej i folii polietylenowej - ot, zwykłe rzeczy z opakowań spożywczych. I to od obierków z ziemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Nie wiem co lepsze? 06.12.08, 12:21 Wrzucanie plastikowych worków do plastików jest takim sobie pomyslem. Tak naprawde to odzyskuje się materiał z butelek PET irózne wyroby PCV. Torby foliowe moznaby chyba na olej przerabiac ale na razie zasmiecaja one odpady z plstiku i wefekcie laduja na wysypisku. Z drugiej strony lepiej jak sa na wysypisku w jednym miejscu ,niż pomieszane z obierkami od ziemniaków. Jezeli w workach wynosisz suche smieci to chyba najlepszym pomyslem jest natychmiastowy recycling tj wysypanie zawartości do kubła ,a worek uzywamy ponownie. Ja tak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_3miasto1 Re: a co z workami na śmieci? 27.07.08, 13:49 Po prostu na każdym wysypisku śmieci powinny być sortownie.Tam powinno się odzyskiwać to co nie jest biodegradowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: a co z workami na śmieci? IP: *.eranet.pl 05.08.08, 13:24 Proszę o odpowiedż. Worki na śmieci wykonane są z folii LDPE i pisze że ekologiczne o co tu chodzi? A tak niedawno kupiłem worki w Lidlu i są one wykonane z folii MDPE któresą lepsze ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: a co z workami na śmieci? IP: *.171.114.90.crowley.pl 07.08.08, 15:21 myślę że ich ekologiczność polega tylko na tym, ze są zrobione z odpadów foliowych i mniejsza o to czy z LDPE czy MDPE ;-) Żadne nie rozłożą się szybciej niż za 300 lat ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: a co z workami na śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 19:34 Trochę reklamy :). Dotychczas kupowałam worki ekologiczne jakiejś małej polskiej firmy (nazwy nie pamętam) w sklepach sieci Bomi. ? Kosztowały ok.8 zł za 30 worków 30l. Niedawno zobaczyłam, że w sklepach pojawiają się worki ekologiczne Jana Niezbędnego. Widziałam je po raz pierwszy tydzień temu w Makro, nie wiem od jak dawna są na rynku. Jan jest tańszy-kosztował ok.6zł. "Efekt ekologiczny" polega na szybszym rozkładaniu się worków pod wpływem powietrza,a przecież większość śmieci w Polsce jest składowana. Nie pamiętam szczegółów, ale producent zapewniał, że worki zaczynają się rozkładać po kilku latach,a cały proces rozkładu trwa kilkadziesiąt lat zamiast kilkuset, więc chyba warto. Innych worków ekologicznych jak dotąd nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Natychmiastowy recycling worków 06.12.08, 12:25 Ja wszystkie worki jednorazowe wykorzystuję wielokrotnie. Jeden starcza mi z reguły)ponad miesiąc . Tyle ,że nie mam śmieci mokrych. Wszystko kompostuje. Co sie da segreguje. Wszystko to wynosze do smietnika w workach i wysypuje zawartość. Worek zwijam chowam do kieszeni i jest uzywany ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka282 Re: a co z workami na śmieci? 13.06.16, 09:20 Moja firma potrzebowała dużej ilości worków LDPE www.folmi.pl/59-worki-przemyslowe dostarczyła mi firma Folmi, są bardzo wytrzymałe W ofercie: -worki do selektywnej zbiórki odpadów -worki sanitarne -worki PP z taśmą zaklejającą np: na tekstylia -woreczki strunowe -worki LDPE w dowolnych parametrach na życzenie klienta -kaptury termokurczliwe na palety Odpowiedz Link Zgłoś
odczepcie_sie Re: a co z workami na śmieci? 11.10.17, 10:09 Hm, ciekawe zagadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
efkamzu Re: a co z workami na śmieci? 30.10.17, 14:45 Wykorzystuje worki, które dostaje na zakupach. Staram się nie marnować żadnego, dlatego każda jednorazówka ma swoje przeznaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
k.m.nowak753 Re: a co z workami na śmieci? 09.05.19, 09:53 Ograniczaj. To co możesz (np. obierki, skorupki jaj) trzymaj w pojemniku, w zamrażarce i wyrzucaj bezpośrednio do śmietnika. Resztę segreguj i też wyrzucaj bezpośrednio do pojemników. Mniej znaczy więcej Odpowiedz Link Zgłoś
skyfall001 Re: a co z workami na śmieci? 20.05.19, 09:27 Zależy chyba z czego są wykonane, ja zazwyczaj staram się korzystać z foliówek więcej niż raz, żeby ograniczyć ich ilość Odpowiedz Link Zgłoś