leloop 27.10.10, 13:53 cimcifugi :) strasznie mizerne w tym roku, co się dziwić jak nie pada, ale dały rade :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorkasz1 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 17:37 A tak wogle to o so chozi? Jakie ciumcifugi? Jakieś braki w edukacji mam... Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 17:44 u mnie też kwitną na całego:) Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 17:55 bardzo pieknosciowe byliny na jesień, po polskiemu pluskwica albo swiecznica wole cimcifuge ;) mozna tu podziwiac Odpowiedz Link
horpyna4 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 18:22 Ciekawe... u mnie toto kwitnie w środku lata. Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 18:28 nie wierzę ,że to to kwitnie latem Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 18:43 pamiętam Horpyno, kiedyś już o tym dyskutowalim. znalazłam takie ło na świeciekwiatów Rdzenna roślina Kamczatki. Dorasta do 2 metrów, pokrój wzniesiony, krzaczasty, rośnie w gęstych kępach. Liście potrójnie pierzaste, intensywnie zielone, jesienią często żółte. Kwiaty drobne, pojedyncze, białe, zebrane w 35-cm, kwiatostany wydzielają nieprzyjemny zapach. Polecane odmiany: „Atropurpurea” (pluskwica purpurowa) o ciemnobrunatnych liściach i białych kwiatach. Pluskwica groniasta (C. racemosa) kwitnie w lecie, jej odmiana sercowata (C. racemosa var. Cordifolia) w miejscach słonecznych kwitnie również od sierpnia do października. Pluskwica prosta (C. simplex) kwitnie późną jesienią. Odpowiedz Link
yoma Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 18:22 hihi :) CimIcifugi... Łagodzą dolegliwości menopauzalne. No proszę :) Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 18:38 tak, tak zapomniałam "i" ;) Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 18:53 ..więc latem kwitnie groniasta,cóz trzeba będzie zakupić Odpowiedz Link
j.iwi Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 19:17 mam, wsadziłam latem ... pisało,żeby ściąć przed zimą nad ziemią ( więc ścięłam) i żeby przysypać grubo korą ( więc przysypałam) robicie tak? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 19:22 U mnie ta groniasta rośnie od północy i bardzo dobrze się tam czuje. A przy okazji - pluskwica jest rośliną trującą, jak to zwykle bywa w rodzinie jaskrowatych. Nie jest jednak aż tak trująca, jak np. tojad; może podobno wywoływać podrażnienia skóry. U mnie jakoś niczego do tej pory nie wywołała. Odpowiedz Link
yoma Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 19:30 Ale mnie się cimcifuga bardziej podoba :) Mam kumpla, który robi namiętnie literówki. Mówi się czasem ciopong na pociąg, prawda? Kumplowi napisało się, że jechał gdzieś ciponogiem... Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 19:56 ..oj sporo tych ładnych roślin to trójaki-niestety Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 20:16 długo trzymała się ODĘTKA fioletowa póki nie padła pod przymrozkiem,biała natomiast jest letnią pięknie kwitnącą. Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 20:21 cimcirimci ;) jak byłam mała mówiłam lejeń, jeszcze nie tak dawno zdarzało mi się powiedzieć dułgopis albo areobik czy inny areoport :} Odpowiedz Link
yoma Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 20:24 Ja mówiłam chrumy :) Zgadnijcie, co to byo... Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 20:30 zgaduję.....może alkohol :) Odpowiedz Link
yoma Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 21:30 Inteligentna baba. Ludzie na ogół zgadują, że świnie :) Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 21:49 www.youtube.com/watch?v=d_pXZ-hDVxw&feature=related Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 23:09 to nagroda dla szczęśliwego wygranca Newill ? wole jak CA śpiewa po francusku ale dziękuje jakby co ;) byłam kilka lat temu na jego koncercie, klasa ... Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 23:15 i znowu zgadłaś :))))) Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 27.10.10, 23:25 no to w podziękowaniu za nagrodę :) www.youtube.com/watch?v=vAAzI9dufn8&feature=related Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 05:33 O :) okoliczności piosenki porannie witają czlowieka w ten deszczowy poranek.-....jak zwykle kawa czy herbata?.......herbata zielona,póżniej kawa gdy dojadę do firmy, tak zacznie się kolejny dzień.... pozdrawiam Odpowiedz Link
se_nka0 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 05:45 Kawa już była, zielona herbata zaparzona a poranek mrożny ! Auta oszronione aż biało. Eej, chyba wrócę pod kołderkę ;) :) Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 10:07 jak dobrze wstać skoro świt :) wlasnie się obudziłam ;D mgła ... Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 19:28 Dzisiaj jest dzień bez stresu:) dlatego tak spałaś:))) Odpowiedz Link
se_nka0 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 19:32 Lella... ładnie to tak podglądać??? :):) ,,Widziałam ją nago tylko przy pikowaniu siewek i wtedy przynajmniej nie rzuciło mi się w oczy nic podejrzanego o bycie cebulą,,. Odpowiedz Link
yoma Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 20:19 No - ja mam dziką ochotę podejrzeć Pana Batata, czy robi bulwy... Ale nie zrobię mu tego. Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 20:31 newill6 napisał: Dzisiaj jest dzień bez stresu:) jakiś międzynarodowy ? ;) spalam długo bo mam wakacje :D Odpowiedz Link
yoma Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 21:07 Przeczytałam: dzień bez sensu... Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 21:52 yoma napisała: Przeczytałam: dzień bez sensu... :D muzę warto by ustanowić, mnie się zdarzają choć nie dziś ;) Odpowiedz Link
newill6 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 21:15 Światowy dzień odpoczynku dla zszarganych nerwów. więc zostało jeszcze kilka godzin :( Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 10:04 yoma napisała: Ludzie na ogół zgadują, że świnie :) nie przeczę tez mi to przyszło do głowy ale stwierdziłam, ze to zbyt proste, poza tym było o przestawianiu liter ;) Odpowiedz Link
lellapolella Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 14:33 a moje cimcirimci nie kwitły, sądząc po objawach, skupiają się na rozrastaniu:) Za to chyba dojrzały mi nasiona belamkandy:) www.about-garden.com/a/pl/2876-belamcanda-chinensis-iksja-chinska/ Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 14:40 ładne, ale to chyba nie ogrodowe ? Odpowiedz Link
lellapolella Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 15:09 jak najbardziej ogrodowe, nawet nie wymaga okrywania na zimę:)w każdym razie ja nie okrywam:P Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 15:11 ooo..., a to cebulowe czy jakie ? Odpowiedz Link
lellapolella Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 15:30 a tak wogle to nie wiem, nie zaglądałam jej i nie będę, bo jak, nie daj Boże, okaże się cebulowa, to spadnie na nią lellowa klątwa. Mam ją z nasion i, prawdę mówiąc, wygląda mi raczej na wiązko-grubo-korzeniastą ale, jak pisałam, nie zaglądałam jej:)Widziałam ją nago tylko przy pikowaniu siewek i wtedy przynajmniej nie rzuciło mi się w oczy nic podejrzanego o bycie cebulą Odpowiedz Link
horpyna4 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 28.10.10, 15:15 To częste zjawisko u długowiecznych bylin, że najpierw skupiają się na rozrastaniu. Zakwitnąć i tak kiedyś zdążą. A "cimcirimci" właśnie do takich długowiecznych należy, przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 31.10.10, 07:44 Widzę, że wątek o cimcirimci ładnie się rozwinął. Zaćmę jakąś zaliczyłam :) Posadziłam taką czerwoną ślicznotkę u klientki. Ostatnio widziałam, że posiada owocki. Żałowałam, że mi umarły baterie w aparacie, bo owocki były pięknie błyszczące. Może jeszcze ich mróz nie pożarł? Odpowiedz Link
leloop Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 31.10.10, 08:00 tak myslalam, ze to chwilowe zaćmienie bo, ze ja nie skojarzę nazwy z rośliną to normalka ale z pewnoscia nie Dorkasz ;) widzę, ze cimcirimci ma wzięcie, to z przyśpiewki, którą często podśpiewywał mój Tata :) cimcirimci dałabym ci ale nie dom, pójdę na targ i se sprzedom albo jakoś tak, oczywiscie nie zapamiętałam a teraz Tata już mi nie zaśpiewa :/ Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: a tak "wogle" to zakwitły mi właśnie 01.11.10, 18:59 E tam, Leloop, ja też miewam zaćmienia. Zdarza mi się, że nie pamiętam. Dużo tego wszystkiego i nowości ciągle się pojawiają. Na szczęście :) Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link