Dodaj do ulubionych

zdecydowanie namawiam - pijcie...

03.11.10, 21:12
zimową porą rozgrzewajacą od wewnątrz herbatkę z majeranku
majerankiem nei czuć
zaparza się łyżkę (dzieciom łyżeczkę) zalewajac wrzątkiem i słodzi się miodem i się spożywa
dobrze działa na wątpia i na zdrowie
i wcale nei zajezdża majerankiem, o dziwo
po prostu zamieńcie herbatę na majeranek :)

jedzcie gotowane jedzenie, Sloneczka, gotowane - a zarazy ominą
Obserwuj wątek
    • newill6 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 03.11.10, 21:15
      nie ma to jak zielona herbata!!!!!!
    • leloop Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 03.11.10, 21:21
      mnie tam nie przeszkadza zapach marjanku ale jak se kubasa kawy rano nie wypije to cały dzień mnie nie ma ...
      a ciepły posiłek minimum raz dziennie, cale życie mama mi powtarzała :) kocham zupy :D
      • se_nka0 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 03.11.10, 21:45
        Gorące, świeże obiady codziennie. Co by nie było, ale musi być ;) I zielona cytrynowa herbata.
        • dorkasz1 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 03.11.10, 22:02
          Zielona jaśminowa. Bez niczego. Sama ze sobą. Uwielbiam.
          • newill6 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 03.11.10, 22:06
            ech,,,,,żołądkowa gorzka,,,nawet bez zagrychy :)))
            • lellapolella Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 03.11.10, 22:28
              hej, Dorkasz, trza się kiedyś na herbatę umówić, zielona jaśminka też moja ulubiona:) Majerankową piłam przy bezsenności, bardzo miła ciecz, choć już nie herbata:)
              • dorkasz1 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 07:40
                Z przyjemnością wielką napiję się z Tobą zielonej jaśminki :)
                Jak rano nie zrobię sobie kawy, to zapominam o tabletce na nadciśnienie :)
                Przyznam, że jakoś trudno mi sobie wyobrazić herbatę majerankową. Jakoś to ziółko kojarzy mi się z grochówką albo białą kiełbasą. Może kiedyś spróbuję.
                Kiedyś ktoś mnie namówił na białą herbatę. Pewnie się nie znam, ale dla mnie miała smak... wody. To znaczy wcale nie miała smaku. Ktoś ma jakieś doświadczenie z białą? Bo ponoć zdrowa niesamowicie...
                • horpyna4 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 08:10
                  Ja tam preferuję czarną i to bez żadnych dodatków typu cukier, czy cytryna. Herbata ma być herbatą, a nie lemoniadą na gorąco.

No, w razie przeziębienia może być "z prądem"...
                  • leloop Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 08:41
                    herbata z cukrem, bleee ;)
                    natomiast czasem do kolacji herbata z cytrą, zwłaszcza jak jest po polsku, kanapki z kełbasom albo serem ;D
                    niestety czarna herbata uwielbia doskonałą wodę a o taka już coraz trudniej, najlepsza herbatę pijałam i pijam w Sopocie, tam ciągle jeszcze ciągną ze źródeł. w zeszłym roku gdy siedziałam u mojego Taty w sopockim hospicjum wypijałam hektolitry herbat, panie z obsługi aż się śmiały, ze jak smok wawelski ;)
                • leloop Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 08:35
                  ja czasem lubię białą, bo ja w ogóle herbaciara bardziej niż kawiara, na jednej kawie z mlekiem rano się kończy. Biała me letko kwaskowaty posmak jak dla mnie, może Twoja była źle zaparzona ? ale przyznaje racje "zielona, jaśminowa" wymiata uwielbiam :) kupuje sobie zawsze u Chińczyka wielka torbiel a czasem tez dodatkowo sam jaśmin i wtedy dorzucam ;)
                  w chińskich i japońskich knajpach zawsze herbatę sobie zamawiam do popitki, zwłaszcza u Japończyków :) mniam ...
            • leloop Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 08:51
              ech,,,,,żołądkowa gorzka,,,nawet bez zagrychy
              nie w każdej sytuacji da się ;)
              ale przypomniała mi się taka scenka. moja znajoma pani adwokat, nobliwa dama, z dobrego domu takiego z francuskim i z fortepianem ;) przygotowywała kiedyś zakrapianą kolacyjkę dla swoich przyjaciółek, przelewała "żołądkową gorzką" do kryształowej karafki, bo przecież butelka niegodnie na stole wygląda. cala zawartość butelki nie zmieściła się w karafce, znajoma przyjrzała się, oceniła ilość, zakręciła butelką i chlust z gwinta prosto w nobliwe gardło, z komentarzem, ze dary boże nie mogą się marnować :)
              • se_nka0 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 09:52
                Biała pyszna!! Kto lubi zieloną szybko złapie smak białej. Uwaga dla niepijących - biała pita sporadycznie działa bardziej orzeżwiająco niż kawa. Wypiłam póżnym wieczorem i spanie z głowy. Mimo, iż piję zieloną i czasami białą.
    • alfika Re: uprasza się :D 04.11.10, 10:39
      uprasza się o nieszerzenie buntów :D
      raz sobie zaparzcie ten majeranek, najwyżej wylejecie, spróbować można

ps. toż mówię - zamienić herbatę, nei kawę, na majerankową
      kawa muss sein rano, bo człowiek pójdzie nei tam, gdzie chciał i zasnie po drodze - i same dziwy z tego będom

ps.ps. a zielona to tylko o smaku maliny ;)
      jasminy to tylko w pracowni chemicznej przy butlach z estrami albo w czerwcu w ogrodzie :D
      • dorkasz1 Re: uprasza się :D 04.11.10, 10:54
        W czerwcu w ogrodzie to jaśminowce :) A kwiatki białe, pachnące, trafiające się między zwiniętą w kuleczki zieloną herbatką, to raczej z Dalekiego Wschodu pochodzą i prawdziwym jaśminem są :)
        • dorkasz1 Re: uprasza się :D 04.11.10, 10:56
          A majerankowej spróbuję. Jak najbardziej :)
        • alfika Re: z Dalekiego Wschodu... 04.11.10, 11:03
          "z Dalekiego Wschodu" to teraz wszystko jest, i zabawki - i jak widzę i herbata, i jasmin
          łooomatko
          :D:D:D
          • yoma Re: z Dalekiego Wschodu... 04.11.10, 11:07
            A nieprawda

kosz wiklinowy nabyłam ostatnio drogą kupna i był made in Poland. Alfika tak zachęcająco zaczęłaś i co, flaki w płynie?
            • alfika Re: z Dalekiego Wschodu... 04.11.10, 12:51
              no i widzisz, niby zachęcająco zaczęłam, a Wy wszyscy tu chińszczyznę z dodatkami chińsko-polskimi autoreklamujecie :D

flaki w płynie :D dobre!
              flaki w zielonej herbacie - dodała alfikazaczepka
              • yoma Re: z Dalekiego Wschodu... 04.11.10, 13:48
                Flaki to ja nawet lubię :)
    • hesperia1 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 11:10
      Zielona z nagietkiem-cudna!A majeranek mam własny działkowy to i spróbuje:)
      A o kawie z żołędzi ktoś słyszał?
      • alfika Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 12:47
        dziki! dziki syszały :)

jak dziecię się ma, Hesperio? a Ty?
        • hesperia1 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 14:15
          Dziecię nie najlepiej,a matka tak jak dziecię.Czy mogłoby być inaczej?Jedno z drugim powiązane:(
          • alfika Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 17:33
            kurczę
            znam ten ból
            własnie po tygodniu pracy sobie zafundowałam gorączkę, bo ukochana latorośl pochrapywała przez nosek
            już pomijam nieprzemijającą panikę, gdy jej cośkolwiek...
            trzymajcie się zdrowo, za miesiąc wymrozi już te wszystkie latające zarazy
      • dorkasz1 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 13:05
        Alfika sprowokowała mnie do sprawdzenia skąd dokładnie pochodzi jaśmin. No i trafiłam na fajowy link oherbacie.pl/herbata-jasminowa/
        Pochodzi więc nie tylko z Chin, ale przypuszczam że ta nasza jest właśnie z stamtąd.
        Nie cieszy mnie to, że tak dużo rzeczy pochodzi z Chin, ale jeśli czegoś w Polsce po prostu nie ma, to czy to oznacza, że mamy z tego nie korzystać?
        W temacie wiklinowym, to ja kupuję tutaj:
        www.wiklina-bz.com.pl/
        A zielonej z nagietkiem spróbuję, bo nagietek mam ze swojego ogrodu :)
        • yoma Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 13:48
          Dany jaśmin, jako zwierzątko doniczkowe, to ja sobie bym...
        • lellapolella Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 14:00
          aaa, przypomniało mi się, że w tym roku nagle zapachniało mi jaśminką zieloną na podwórzu, szukałam niczym pies gończy i znalazłam: mam hostę, której kwiaty pachną adekwatnie i bardzo mocno:) Ciekawe, czy można doustnie?
        • hesperia1 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 14:18
          To koniecznie,zachęcam,namawiam jak nagietki własnego chowu:)A jak pięknie pomarańczowe płatki wyglądają,a jak pachnie...idę sobie zapodać:)
          • yoma Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 14:28
            A nasturcję i cukinię jadły, hę? Kwiatki, znaczy.
            • hesperia1 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 14:43
              Nie.Ale stokrotki smażone w cieście naleśnikowym to i owszem:)
              • yoma Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 15:12
                Stokrotek to nie. Ale bratki jw.
                • dorkasz1 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 16:11
                  Cukinię żem jadła :)
                  • dorkasz1 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 16:37
                    Można czasem kupić taki jaśmin zapleciony na jakimś kółku. Ale czy to taki "hirbaciany", to nie wiem... Ale pachnie piknie. Miałam taki, ale jak pojechałam na wakacje, to mi go teściowa utopiła :(
                    • yoma Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 16:43
                      Poczekam. Nie zmieściłby mi się.

Tak samo chcę zwykłą, normalną, pospolitą monsterę, ale poczekam :)
                    • leloop Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 04.11.10, 21:44
                      ja mam jaśmin pnącze zewnętrzne ale to chyba nie to, tam chyba pisali, ze to krzew. pachnie rzeczywiście nieziemsko i wszystkie bzykająco-klujące bydlaki są wtedy kolo domu :/
                      • dorkasz1 Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 05.11.10, 08:55
                        A masz żółty czy biały?
                        • leloop Re: zdecydowanie namawiam - pijcie... 05.11.10, 10:17
                          biały a właściwie kremowy
                          • leloop Jasminum polyanthum 05.11.10, 10:30
                            to chyba ten Jasminum polyanthum
                            https://www.garten.cz/images_data/5021-jasminum-polyanthum-jasmin-mnohokvety.jpg

albo ten Jasmínum officinale
                            https://www.garten.cz/images_data/3514-jasminum-officinale-jasmin-pravy-1.jpg

nie wiem dokładnie bo dostałam odrosty od sąsiadki a ona tylko wiedziała, ze to jaśmin
                            • dorkasz1 Re: Jasminum polyanthum 05.11.10, 10:47
                              No to ja miałam takiego w doniczce jako roślinę pokojową. Pytałam czy może żółty, bo miałam kiedyś jaśmin nagokwiatowy
                              www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=230
                              Rósł przy tarasie aż którejś zimy wymarzł. Fajny był. Kwitł baaardzo wcześnie.
                              • leloop Re: Jasminum polyanthum 05.11.10, 14:21
                                tez takiego miałam ale dostał zaprawa murarska (wapno) i nie przeżył :(
                                kwitł u mnie już w grudniu :)
                                • newill6 Re: Jasminum polyanthum 06.11.10, 21:26
                                  fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/BcPNCd1E2khST2gt5B.jpg
                                  rureczki do picia ,ponoć najzdrowszej herbaty Yerba maty-testowałem pół roku:)
                                  • leloop Re: Jasminum polyanthum 06.11.10, 21:50
                                    i co ? zdrowszy jesteś ?
                                    dostalim od śwagra w charakterze suweniru, przywiózł nam z Argentyny. specjalny kubek, rurkę i yerba-mate oraz instrukcje obsługi, bo to wcale nie takie proste napić się herby yerby ;)
                                    stoi to na razie jako gadżet i pewnie tak postoi, jakoś nie mam przekonania a poza tym od razu przypomina mi się ten nawiedzony cham Cejrowski :/
                                    • newill6 Re: Jasminum polyanthum 06.11.10, 22:31
                                      naturalnie że jestem zdrowszy,bo oprócz tego że nadciśnienie,cholesterol,cukrzyca,zadyszka ,żylaki to czuję się świetnie:)))
                                      • leloop Re: Jasminum polyanthum 06.11.10, 22:41
                                        naturalnie że jestem zdrowszy

fakt, okaz zdrowia ;D
                                    • yoma Re: Jasminum polyanthum 06.11.10, 22:37
                                      > dostalim od śwagra w charakterze suweniru

he

siostrze i świagru podarowałam na gwiazdkę bodaj dwa lata temu nabywszy osprzęt w sprzedaży wysyłkowej, nie wiem, czy piją, ale firma porządna, bo zapomniała mi przysłać jedną rurkę (zamówiłam dwie) i na moj grzeczny monit dosłała wraz z dwiema paczkami yerby ekstra. To i piję, zresztą samą yerbę lubię, a osprzęt mi niepotrzebny.
                                      • leloop Re: Jasminum polyanthum 06.11.10, 22:40
                                        zresztą samą yerbę lubię,
                                        no to chyba spróbuje :)
                                    • yoma Re: Jasminum polyanthum 06.11.10, 22:37
                                      PS co do Cejrowskiego, popieram opinię
                                      • newill6 Re: Jasminum polyanthum 06.11.10, 22:43
                                        www.youtube.com/watch?v=9Np0O0AW-10&feature=related
                                        • dorkasz1 Re: Jasminum polyanthum 07.11.10, 14:24
                                          Rzeczywiście, zielona z własnym nagietkiem - pychota!
                                          Hesperia, dziękuję za przepisa :)
                                          • hesperia1 Re: Jasminum polyanthum 07.11.10, 16:50
                                            Cieszę się że smakowało:)
                                        • leloop Re: Jasminum polyanthum 07.11.10, 14:39
                                          Newill,
                                          cudne :)
                                          kocham Pana Jana :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka