Dodaj do ulubionych

Ten sklepik już znacie?

12.01.12, 15:27
Właśnie odkryłam www.ogrodniczyraj.pl/index.php
kolory przekłamane, ale na tę puyę mam straszliwą ochotę.
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: Ten sklepik już znacie? 12.01.12, 15:48

Jeszcze taki w budowie, ale zapowiada się dobrze www.ogrodytraw.eu/index.php
      • asta6265 Re: Ten sklepik już znacie? 12.01.12, 16:38
        Ja polecam jeśli chodzi o nasiona ten sklepik:

www.ogrodniczy.eu/product/id/2861,slezawa-trojwrebna
        Duży wybór nasion. Szybko, fachowo i nie przeginają z kosztami przesyłki. Trzeci sezon u nich kupuję i zawsze jestem zadowolona:)
        • dorkasz1 Re: Ten sklepik już znacie? 12.01.12, 17:12
          www.epnos.pl/okno.php?d=of_nas_kw&id_gatunek=143&id_odmiana=286&nr_kat=NAS00389
          Czy to jest to samo co ślęzawa? Jeśli tak, to w PNOSie jest taniej.
          • dorkasz1 Re: Ten sklepik już znacie? 12.01.12, 17:19
            Porównałam kilka cen. Tak jak zwykle. Niektóre taniej, niektóre drożej.
          • asta6265 Re: Ten sklepik już znacie? 12.01.12, 17:20
            Nie jest to samo, ale epnos ma droższą przesyłkę.
            • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 10:47
              A ja sobie kupiłam wczoraj nasionków w lerła i w oszołomie. Ku zaskoczeniu odkryłam, że oszołom prowadzi nasionki z krakowskiego Polanu, któren jest firmą dobrą i sprawdzoną i produkuje odmiany zdatne do naszego klimatu. Może bym tak przestała gadać gwarą, tak BTW, bo mi tak zostanie.
              • kizuk Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 13:15
                Tiaaa.
                Wspomniałyście tu kiedyś o panu Podstolcu.Weszłam,nakupiłam,teraz czekam do 15 marca,kiedy zacznie wysyłkę.Będzie co sadzić.:D
                • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 13:24
                  Zeznawaj zaraz.
                  • lellapolella Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 13:30
                    zeznaj, zeznaj, bo ja też tam zaszalałam i nawet jeszcze nie zamknęłam zamówienia, bo on wciąż coś dokłada;)
                    • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 13:38
                      To ja idę zajrzeć do tego pana z trawami.

BTW jak sobie założę kolekcję traw, co co będę miała - trawnik?
                      • horpyna4 Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 13:43
                        Raczej prerię. Albo step.
                        • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 13:50
                          łojzicku toż ja to mam
                          allegro.pl/milium-effusum-aureum-i2051275960.html
                          samo wyrosło, na gołym piachu i patelni. A pan pisze, że wilgotne, próchniczne i lekko zacienione...
                          • asta6265 Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 13:59
                            Kizuk daj namiary na tego Podstolca, to pooglądam se:)
                            • kocia_noga Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 14:06
                              asta6265 napisała:

> Kizuk daj namiary na tego Podstolca, to pooglądam se:)

motoallegro.pl/listing/user.php?us_id=12320305
                              to tylko nazwisko, nie spodziewaj się wstrząsu.
                          • se_nka0 Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 14:01
                            Kuzuuuk - nie ma dobrze - zeznawaj co zakupiłaś ! Wzięłam małą karteczkę na zapiski nasienne i pod wpływem... no agroholiczek, musiałam zmienić na większą. Tak piszę i piszę. Do nasiennego pod koniec lutego wizytę zaplanowałam, jakiej długoszczy ta lista mi wyjdzie??
                            • se_nka0 Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 14:02
                              No przecież Kizuk pisałam...
      • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 14:34
        Ten trawiasty wygląda nieżle
        • kizuk Re: Ten sklepik już znacie? 13.01.12, 23:17
          Parę godzin tu nie zaglądałam,no,ale pora na zeznanie(dobrowolne,z przyjemnością).
          Otóż:4 floksy-bo je lubię,a mam tylko jeden,teraz pewnie całą kępę ogromną zrobię.
          Kilka orlików w brakujących kolorach,malwy i anemony.
          O.
          I tak musiałam się mocno hamować,bo jeszcze zakup traw mnie czeka,a emerytka jestem.;)
          • se_nka0 Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 08:25
            Kizuk jak wszyscy to... emerytki też ;) O sobie mówię :) Wiemy, wiemy jak trudno się opanować podczas nasiennych zakupów ;) :D Gdzieś się ulatnia wtedy silna wola .
            Ładne zakupy poczyniłaś. Moje malwy w tym roku powinny już kwitnąć, siane były w ub. roku i jesienią prezentowały się dosyć dobrze. Zimę chyba przetrzymają?
          • leloop Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 08:39
            Kizuk, ja sobie nabyłam nasiona traw, jakby co mogę się podzielić
            takom bouteloua gracilis napisali, ze do -39 daje rade abo takom proso rózgowe (panicum virgatum)
            • asta6265 Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 10:37
              Fajną ma ten Podstolec ofertę, ty6lko mógłby się po polsku wyrażać byłoby łatwiej:)
              • kizuk Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 11:52
                Właśnie,brakuje mi polskich nazw do pełnego szczęścia.:)
                Musiałam się upewniać,czy echinacea to napewno jeżówka.Aha,nie przyznałam się,że 2 jeżówki też kupiłam.
                Doszłam do wniosku,że w taką pogodę klient bardziej ulegający pokusom jest.Na dworze plucha,a na obrazkach takie cuda,to człowiek tęskni.
                Dzięki za to proso,tylko:
                Ja jestem inwalidką,poruszam się o kulach i sianie czegokolwiek sprawia mi dużą trudność.Owszem,pielenie taką metodą,że w jednej ręce kula w drugiej motyczka,to mi wychodzi super,najmniejsze chwasty umiem zgrabnie wyciąć z korzeniami.Sadzi przeważnie mąż,ale siać nie lubi.Ale kupujemy gotowe byliny,cebule i sadzonki.
                • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 13:21
                  > pielenie taką metodą,że w jednej ręce kula w drugiej motyczka

Podziw. Szacun.

Kizuk, nawet nie zauważysz, jak będziesz śmigać po łacinie niczym garderobiana Cezara :) To nie jest kwestia pogody, tylko głodu. Normalnego głodu, jaki odczuwa każdy nałogowiec. Ja i tak mam dobrze, bo mam domowe, zawsze se mogę coś przesadzić...
                • leloop Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 18:31
                  Kizuk ja wysiewam najpierw do pojemników na rozsadę, dopiero jak urośnie to do ziemi, można na siedząco ;)
                  swoja droga szapoba dzielna kobieto :) ja tu jęczę, ze mam chwilowo dziurę w brzuchu i nic nie mogę robić a Ty zasuwasz ;)
              • lellapolella Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 12:03
                mi nie przeszkadza brak polskich nazw, nawet lubię właśnie TAK. Można dłużej smakować, sprawdzać, rozkoszować się jeszcze przed pożarciem;) A i w głowie się zahaczy, czasem nawet zostanie, choć zastanawiam się, czy mój mózg, jak dysk, nie ma jednak ściśle określonej pojemności. Potem próbuję sobie przypomnieć coś ważnego a tu nic, tylko echinacea, rosa villosa, geranium praetense i inna campanula...Hmm.
            • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 13:18
              Leloop fajna ta butelka, ino co nad wodą rośnie...
              • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 13:22
                e, spoko :)

trawy.eu/encyklopedia/info.php?trawa_id=1260
                • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 13:25
                  Patrz Dorkasz

w opisie jest: Kup teraz! W zajawce jest: Promocja! A pod tym: chwilowy brak towaru. Tak nie można :)
                  • dorkasz1 Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 13:30
                    Dzięki Yomka za zwrócenie uwagi, też mnie wkurza takie cuś.

Kizuk - miłośniczko floksów. Jak rozkwitną moje, poproszę Cię o odwiedziny. Mam chyba ze cztery odmiany. Też bardzo je lubię, a rozrosły mi się niemożebnie. Z wielką chęcią się podzielę. Przypomnisz mi?
                    • lellapolella Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 15:05
                      znalazłam w zeszłym roku piękny floks, z białozielonymi kwiatami, w opuszczonym i zapuszczonym ogródku. Wykopać się nie dało, bo okropnie pokrzywami zarośnięty ale zrobiłam sadzonkę- bardzom jest ciekawa, jak będzie kwitł:) Floksy lubię, ten sorbetowy mi się widzi u pana P., jak mi starczy kasy, to dorzucę do reszty:)
                    • kizuk Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 21:16
                      Dorkasz,trzymam za słowo w sprawie floksów,przypomnę napewno.
                      Moja miłość do floksów trwa jeszcze od ogródka Babci,potem Mama miała ich sporo,a potem powódź '97 zjadła wszystko w moim rodzinnym domu.Kwiatki też.Teraz moją tęsknotę za tamtymi klimatami powoli koi mój ogródek.:)
                • kocia_noga Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 15:59
                  yoma napisała:

> e, spoko :)
                  >
                  > trawy.eu/encyklopedia/info.php?trawa_id=1260

W taką pogodę czerwony rozkaz KUP TERAZ działa na mnie depresyjnie. Właśnie wyrzuciłam kartkę z listą zakupów opiewającą na ok. 500zł i postanowiłam być rozsądną. A tu kup teraz kurza twarz.
                  • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 16:22
                    Brak towaru, czyli nie kup teraz :)

Wiosna się zacznie, się będzie z tą zalaminowaną kartką łazić po realnych sklepach... rozmarzyłam się.
                    • lellapolella Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 16:41
                      szczęściara... u mnie nie ma realnych sklepów:/
                      • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 16:46
                        Znakiem tego jest luka rynkowa :)
                        • dorkasz1 Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 19:16
                          Lella, co to znaczy sorbetowy???
                          • lellapolella Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 19:30
                            znaczy tylko tyle, że idę na rękę mojej sklerozie;)
                            allegro.pl/phloxsherbet-coctail-pm-i2049862386.html
                            • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 19:41
                              A kto mi powie, co to są lilie orienpet?
                              • lellapolella Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 20:04
                                zdaje mi się, że to mieszańce trąbkowych z orientalnymi ale nie wiem, skąd to mogłabym wiedzieć...
                                • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 20:16
                                  No mnie się też coś tak majaczy, chociaż dla mnie te mieszańce to są lilie OT...
                                  • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 20:20
                                    Oriental x trumpette. Ale jesteśmy mądre.

To macie na pociechę, żeby nie narzekać na drożyznę :)

www.thelilygarden.com/pages_lilies/orienpet_1.html
                                    • dorkasz1 Re: Ten sklepik już znacie? 14.01.12, 22:28
                                      Ciekawe skąd wziąć miejsce na taki liliowy busz. Moje nornice powyskakiwałyby na powierzchnię z radości... żarłyby do wypęku.
                                      • kocia_noga Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 07:56
                                        Widziałam taki busz w parku w Łańcucie, więc mają jakieś sposoby. Gdy tam będę, spytam, co robią z nornicami. Leluje dwumetrowe.
                                        • dorkasz1 Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 09:57
                                          kocia_noga napisała:

> Widziałam taki busz w parku w Łańcucie, więc mają jakieś sposoby.

Nooo, najlepszy sposób, to nie mieć hektarów nieużytków wokół swojego ogrodu. U mnie za każdym płotem wielkie przestrzenie chaszczy, wręcz wymarzone dla nornicowych pląsów. Koty nie wyrabiają.
                                          • leloop Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 10:08
                                            > Nooo, najlepszy sposób, to nie mieć hektarów nieużytków wokół swojego ogrodu.
                                            Dorkasz, łańcucki ogród może nie jest wielkości arboretum w Wojsławicach ale blisko mu, zwierzyna tam hasa bez opamiętania, wiem bo miesiąc siedziałam tam na praktyce, nie ogrodniczej jednakże ;)
                                            radzą sadzić cebulki narcyzów i hiacyntów, które trujące są, miedzy innymi cebulami albo robić kulo-koszyki z drobnej, kurzej siatki, żeby cholery nie miały dostępu
                                            • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 12:14
                                              W stare pończochy, kiedyś pisałam. Wracając do tematu, dziesięciu baksów za cebulkę lelui jednak nie dałabym, niezależnie od stanu portfela. No nie i już.
                                              • lellapolella Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 12:43
                                                mnie leluje wcale nie ruszają i bardzo się z tego cieszę:) No, przygarnęłabym jakiegoś martagona albo św. Józefa, jakby mi w łapy wpadł ale to tyle na temat...
                                                • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 13:01
                                                  Mnie właśnie ruszają orientalno-trąbkowe, bo raz są zajedwabiste, a dwa dobrze im u mnie...
                                                • kocia_noga Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 13:47
                                                  Na Józefie dobra nalewka nie pamiętam na co.
                                                  A ja leluje poważam byle niue za blisko okna, z powodu zapachu.
                                                  • dorkasz1 Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 15:21
                                                    A ja, jak przechodzę obok Józefa Świętego, to lubię się tak sztachnąć raz. Z dzieciństwem mi się kojarzy :) Co do reszty cebulowych, to doszliśmy z nornicami do jako takiej równowagi. Ja co roku coś tam dosadzam, one coś tam wtranżalają i jest gitara. Ja nie sadzę zbyt dużo, a one też zjadają umiarkowanie, więc stan raczej mi wzrasta niż maleje.
                                                    Co do Yomkowej porady pończoszniczej... W rajstopach nie chodzę, w pończochach tym bardziej. Spódnice i sukienki zaczynam nosić, gdy już goła noga obowiązuje.
                                                  • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 15:35
                                                    Tak jak ja, ale mam jakieś dyżurne, a ty mówiłaś, że masz worek darów :) Poza tym rajstopy trzeba mieć, bo są bardzo dobre do podwiązywania pomidorów, babciną metodą.
                                                  • dorkasz1 Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 15:56
                                                    A rzeczywiście, mam te darowane! Jak dobrze mieć koleżanki z dobrą pamięcią. Może sobie jakieś lelije kupię jeszcze wiosną? Kto wie? Jak mi się te rajstopy znalazły...
                                                  • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 16:21
                                                    Rozumiesz, pigwa wymaga sześciu par nowych butów, a rajstopy wymagają lilii...
                                                  • kocia_noga Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 19:49
                                                    Widziałam cebulki tych wielkoludów po 60zł, to już w dolarach taniej.
                                                  • yoma Re: Ten sklepik już znacie? 15.01.12, 20:08
                                                    To kogoś musiało pogiąć, dorosłe kupowałam za kilkanaście zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka