Dodaj do ulubionych

śledzie z kolendrą

09.12.12, 22:01
3-4 lata temu jadłam, chyba na firmowej Wigilii, śledzie przyprawione nasionami kolendry. ale nie pamiętam co było poza tym. jabłka? śliwki suszone? może ktoś zna taki przepis?
Obserwuj wątek
    • dorkasz1 Re: śledzie z kolendrą 09.12.12, 22:19
      Leloop Ci na pewno nie odpowie, bo nie znosi kolendry w kulkach. Ja Ci nie odpowiem, bo kolendrę lubię, ale takich śledzi nie jadłam. Może ktoś wie? A może by w sieci poszukać? Co tam jeszcze było? Mogłoby być ciekawe.
      • horpyna4 Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 08:02
        Mogło być bardzo różnie. Zarówno jako dodatek do klasycznych śledzi z cebulą, jak i w dowolnej kombinacji. Kolendra jest też stosowana do śledzi korzennych, ale utluczona.
    • leloop Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 08:22
      fuj, śledzie z kolendra, to dopiero musi być hardcore :P
      śledzie z grzybami i cebula to rozumiem :)
      • dorkasz1 Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 13:11
        A z jakimi grzybami te śledzie? Nigdy nie jadłam śledzi z grzybami.
        • yoma Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 15:14
          Ja nawet robiłam, ale nie przepadam, natomiast rodzina się zażera, Z prawdziwkami.

          Z kolendrą też robiłam, ale nie samą, z różnymi ziarnistymi przyprawami. Do słoika warstwa śledzi, warstwa cebuli, warstwa ziarnistych, skropić cytryną; powtarzać do wypełnienia, zalać olejem, zakręcić słoik i zapomnieć, bo im dłużej stoi, tym lepsze :)
          • niebieska.kokardka Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 15:18
            Uwielbiam śledzie w każdej postaci, chyba spróbuje w tym roku tych:D

            znalazłam takie:
            www.pysznie.pl/index.php?m=przepisy&p=pokaz&r=969
            • yoma Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 17:19
              No to coś takiego jak te moje, tylko ocet zamiast cytryny i sama kolendra. W tych moich jest wszystko, co ziarniste. Kolendra, pieprz, gorczyca, ziele angielskie.

              A i tak popisowy numer to śledzie z banananami. Wszelkie towarzystwo najpierw wyraża wielkie zdziwko, a potem się zażera :)
              • niebieska.kokardka Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 18:04
                Z bananami?? Przepis!! Pliiiss:D
                • yoma Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 18:17
                  6 śledzi, 4 banany, mała kapusta pekińska, rodzynki, sól, pieprz, majonez, śmietana. Śledzie kapustę i banany poplasterkować, dosypać wymoczonych rodzynek, z reszty ukręcić sos i zalać, można jeść od razu, a może stać.
                  • yoma Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 18:18
                    A, curry, pół łyżeczki curry do sosu.
                    • hesperia1 Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 18:30
                      Śledzie z bananami?W ciąży jesteście:D?
                      • yoma Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 18:45
                        A nie mówiłam? Wielkie zdziwko, a pycha :) Najwięksi konserwatyści jedzą.
                        • hesperia1 Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 18:47
                          Lubię śledzie,nie lubię bananów.Kiedyś wpadnę na bananowego śledzika to mnie przekonasz;)Sama się nie odważę.
                          • yoma Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 19:11
                            Mogę przywieźć na przyszłoroczny sabat :P
                            • niebieska.kokardka Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 19:24
                              :D ja na razie ciąży nie planuję:D ale tak to w przyrodzie bywa, że jak człowiek się stara to ni ma a jak się nie stara to jest, oby sie na razie Kokardki nie rozmnożyły:D ale śledzie z bananami robię! dziękuję:)
              • iza1973 Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 20:16
                wychodzi mi że to było coś takiego, tylko właśnie z cytryną a nie z octem, i chyba przed podaniem wymieszane z jabłkiem w kostkę. muszę poeksperymentować. do tego spróbuję śledzie z grzybami. nigdy takich nie jadłam. i śledzie i grzyby uwielbiam, więc powinno być nieźle :)
              • horpyna4 Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 20:54
                Z bananami nie jadłam, za to z ananasami i owszem. Najpierw słyszałam o takich, ale trudno mi było uwierzyć, że to daje się zjeść. A potem pojawiły się w sklepiku koło mnie i spróbowałam, a potem się nimi zażerałam. Przepisu nie mam, ale były w wersji śmietanowej, czy może majonezowo- śmietanowej. Nie pamiętam dokładnie, z czym jeszcze były, bo to było dość dawno i od wielu lat ich nie widziałam.

                A co do śledzi klasycznych, w oleju i z cebulą, to moja mama robiła je w wersji dla wątrobiarzy. Pokrojoną cebulę na sitku zanurzała na chwilę w gorącej wodzie z octem. Cebula była po takim potraktowaniu chrupiąca, ale łatwiej strawna i nie odbijała się. Niewielka nutka octowata w towarzystwie oleju też nie przeszkadzała, wręcz poprawiala smak.
                • niebieska.kokardka Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 21:44
                  O, dobry pomysł, może spróbuję. A moja jeszcze kiedyś zrobiła śledzie w oleju a le takim z siemienia lnianego, chyba.. W każdym bądź razie rewelacja, sledzie sa chrupiące i pyszne;)

                  A z ananasem to pewnie tak jak z rodzynkami, ja uwielbiam:D
                  • yoma Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 10:47
                    Zainspirowało mnie: śledzie z siemieniem lnianym?
                    • dorkasz1 Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 16:35
                      A co zrobisz z tym siemieniem lnianym? Chodziło raczej o olej lniany, tak mi się wydaje.
                      No dobra, a jak kupujecie śledzie z tymi łbami, to później je filetujecie? Czy kroicie po prostu na dzwonka i już?
                      • yoma Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 16:50
                        Chodziło o olej, a mnie zainspirowało, żeby wykorzystać siemię :) Filetujemy, żeby zobaczyć, czy nie ma w śledziu mlecza. Mleczu. Jak to się właściwie odmienia?
                        • hesperia1 Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 16:52
                          Śledź z mleczu jest pyszny.Moja babcia robi zawsze na Wigilię i tylko w ten dzień tak smakuje.Pyyyyyyyyyyyyyyyycha.
                          • niebieska.kokardka Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 20:41
                            Ooooo! Chodziło o olej lniany:D:D wiedziałam, że coś z lnem. Pamiętam tylko, że był drogi;
                            • yoma Re: śledzie z kolendrą 12.12.12, 12:11
                              I że występuje tylko przed Wigilią :) Ale jeśli ktoś dorwie olej z pestek dyni, niech sobie kupi, bo to pychota. Na surowo się je, nie do smażenia. Do śledzia nie próbowałam. Ale do sałatek, do serów...
        • leloop Re: śledzie z kolendrą 10.12.12, 17:01
          > A z jakimi grzybami te śledzie? Nigdy nie jadłam śledzi z grzybami.
          z grzybami suszonymi, które się gotuje tak jak do pierogów, drobno kroi. cebulę podsmaża się na oleju i dodaje grzyby + sol, pieprz + wywar z grzybów zmieszany z koncentratem pomidorowym (niedużo). jak wystygnie to robi się warstwy śledzie, grzyby z cebula, śledzie etc. odstawia na kilka dni. ja uwielbiam, śledzi tu brak wiec se mogę nagwizdać :(
          proporcje tutaj
          cosniecos.blox.pl/2009/12/Sledzie-z-grzybami.html
          • horpyna4 Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 07:37
            Coś podobnego sprzedawali kiedyś w moim sklepiku pod nazwą "przysmak gajowego". Ale od dawna już nie sprowadzają śledzi, muszę się upomnieć. Zwłaszcza o moje ulubione śledzie po katalońsku. Niezłe były też śledzie po kaszubsku.

            Oczywiście pod konkretną nazwą mogą występować różne sposoby przyrządzania, w zależności od tego, kto to robi.
            • dorkasz1 Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 08:20
              Lubię te po kaszubsku, ale chyba najbardziej lubię w oleju z dużą ilością grubo zmielonego pieprzu. Zastanawiam się czy nie kupić prawdziwych solonych śledzi. Takich z głowami i kręgosłupami, prosto z beczki. Bo matjasy ostatnio jakieś takie wymęczone, żółte, cieniutkie. Jakoś nie udaje mi się trafić naprawdę dobrych.
              • se_nka0 Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 08:33
                ,,Przysmak gajowego,, i u mnie jest. Pyszny. Trzeba tylko trafić na niego, bo często brakuje.
                • leloop Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 09:02
                  swoja droga nazwy są boskie, jakby śledź z grzybami czy z papryka gorzej się sprzedały ;)
                  • niebieska.kokardka Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 20:50
                    To tak jak polskim daniem narodowym są ruskie pierogi;D no w sumie my z Rusi trochę to może i się zgadza..
                    A myślicie, że kapusta z grzybami może być z pieczarkami i pierogi też?
                    Nie mam w tym roku leśnych:(
                    • hesperia1 Re: śledzie z kolendrą 12.12.12, 08:29
                      Kokardko,może być z pieczarkami,kto Ci zabroni.
                      Ja uwielbiam grzyby leśne ale ponieważ nie znam się na tyle żeby spokojnie je jeść,to odkąd urodził się Kajetan zrezygnowałam z leśnych na rzecz pieczarek i boczniaków.
              • yoma Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 10:47
                Ależ oczywiście, że z beczki! A jak jeszcze ci się mleczaki trafią, mmm...
    • iza1973 Re: śledzie z kolendrą 11.12.12, 22:02
      Wyszło mi na to, że na Święta zrobię: śledzie tradycyjne z cebulką w oleju, "po sułtańsku" czyli z dodatkiem cebuli podduszonej z rodzynkami, koncentratem pom. i przyprawami. Nowością będą śledzie z czosnkiem i majerankiem - kupowałam kilka razy na bazarku na dołku na Ursynowie i były rewelacyjne. czas spróbować własnej roboty. przysmak gajowego najpierw kupię gotowy, potem, jak podejdzie smakowo, będę robić sama. na razie spędzam wieczory po pracy piekąc ciasteczka :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka