Dodaj do ulubionych

obornik koński czy bydlęcy?

04.03.15, 10:47
Pojawił się w sklepie obornik koński i bydlęcy (granulowany), chciałabym kupić, głównie pod róże.
Możecie podpowiedzić, który lepszy?
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: obornik koński czy bydlęcy? 04.03.15, 11:28
      Używałam tego i tego, specjalnych różnic nie widziałam, tyle, że koński działa jakby szybciej a bydlęcy dłużej. Niestety, czy też stety, żaden z nich nie był granulowany, więc naprawdę trudno mi ocenić, co wybrać. Ale, jako że jest wiosna, pewnie wzięłabym koński:)
      • edziakrys Re: obornik koński czy bydlęcy? 04.03.15, 12:49
        Nauka twierdzi, że koniaczek lepszy, ale podobnie jak Lella nie używałam granulatu. W tym roku zmuszona jestem zastosować bydlęcy pod ogórka i aż się boję....
        • d.wludyka Re: obornik koński czy bydlęcy? 04.03.15, 13:04
          Dzięki dziewczyny, ależ będę będą mi pięknie rośliny rosły w tym roku...
    • leloop Re: obornik koński czy bydlęcy? 04.03.15, 13:52
      obornik koński zalicza się do nawozów "ciepłych" dlatego daje się go na wiosnę, rozrzucona warstwa ogrzewa ziemie.
      obornik bydlęcy należy do nawozów "zimnych", wolniej uwalnia elementy odżywcze i dlatego nawozi się nim jesienią.
      oczywiście to o oborniku świeżym, nie wiem czy podobnie zachowuje się granulat.
      biorąc jednak pod uwagę to czym obecnie się karmi krowy (kiszonki) wybrałabym koński. kiedyś krowi placek zasychał na polu, można go było zabrać i użyć w ogrodzie. teraz krowie placki nie wysychają tylko fermentują i gniją. podejrzewam, ze ma to tez wpływ na jakość nawozu. koń w zimie je siano.
      najszybciej składniki odżywcze uwalnia ptasie guano ale musi się odstać.
      • d.wludyka Re: obornik koński czy bydlęcy? 04.03.15, 20:40
        A to mnie zaskoczyłaś, wszędzie piszą, że obornik bydlęcy jest nawozem "ciepłym" i w ogóle bardzo podobnym do końskiego, dlatego nie wiedziałam, który wybrać.

Jako zimne wymieniane są: kozi, barani i ptasi.
        • dorka556 Re: obornik koński czy bydlęcy? 04.03.15, 20:52
          Bydlęcy jest ciepły. Zimny jest świński.
        • leloop Re: obornik koński czy bydlęcy? 05.03.15, 08:30
          > A to mnie zaskoczyłaś
          widać są różne szkoły. ja bazuje na tubylczych, czyli francuskich. przed wyjazdem z Polski miałam bardziej niż mgliste pojecie o nawożeniu ;)
          natomiast już w polskich źródłach wyczytałam, ze kozi, barani i ptasi jest gorący .
          a w tym linku jest opis wszystkich rodzajów i pokrywa się z moimi źródłami, ze koński na gleby ciężkie bo je ogrzewa a bydlęcy i świński na piaszczyste, które same się szybciej nagrzewają.
          natomiast mam wrażenie, ze w przypadku granulatu ta zasada nie działa.
          • d.wludyka Re: obornik koński czy bydlęcy? 06.03.15, 09:27
            leloop, czytałam wcześniej artykuł z linku i kilka innych też, ale znalezione informacje były tak różne, że zgłupiałam. Dlatego postanowiłam zapytać praktyków.
            • leloop Re: obornik koński czy bydlęcy? 06.03.15, 10:03
              jak widzisz praktycy tez maja odmienne zdanie :D
      • d.wludyka Re: obornik koński czy bydlęcy? 05.03.15, 00:04
        A i jeszcze wszędzie zwracają uwagę, żeby obornik (każdy) był przykryty, głównie ziemią (ale może być i plandeką), bo w styczności z powietrzem traci wartościowe składniki.

Ale będę stosowała obornik po raz pierwszy w życiu, więc nie jestem ekspertem.
    • d.wludyka Re: obornik koński czy bydlęcy? 08.03.15, 00:47
      Kupiłam: bydlęcy granulowany, koński i kurzy granulowany.
      Najbardziej zadowolona jestem z tego bydlęcego - nie suchy, bardzo go było dużo w porównaniu z końskim (zwykłym), a do kurzego dobrał mi się pies.
      • asta6265 Re: obornik koński czy bydlęcy? 13.03.15, 11:26
        A mączki rogowej ktoś używa?
        Kupiłam ostatnio i jestem ciekawa, bo ponoć bardzo dobra?
        • leloop Re: obornik koński czy bydlęcy? 13.03.15, 11:46
          znam, używam, polecam. zawiera dużo azotu, wolno się rozkłada.
          szybko działającym źródłem azotu jest natomiast suszona krew.
          • lellapolella Re: obornik koński czy bydlęcy? 13.03.15, 11:57
            Ja mam ale na ogół zapominam o używaniu. Dobrze, że przypomniałaś, bo wiosną ponoć jest bardzo korzystna dla różnych cebulowych.
        • d.wludyka Re: obornik koński czy bydlęcy? 13.03.15, 13:18
          kupiłam w ub. roku i sypałam pod róże, ale trudno mi ocenić czy ładnie rosły, bo:
          - dostały mączki,
          - obsypałam im korzenie mikoryzą,
          - w środku lata sypnęłam też nawozem,
          - mam w ogrodzie bardzo dobrą ziemię.

• asta6265 Re: obornik koński czy bydlęcy? 13.03.15, 13:54
            Zobaczę, wyprubuję na hostach i różach. Niby bardzo dobra rzecz i przedawkować nie można, a to dla mnie ważne bo zawsze chcę przedobrzyć:-)
            -
            https://suwaczki.maluchy.pl/li-61591.png
            • asta6265 Re: obornik koński czy bydlęcy? 13.03.15, 13:59
              Posta nie można edytować? Bo przez te dwa byki spać nie będę mogła :-)
              • lellapolella Re: obornik koński czy bydlęcy? 13.03.15, 14:26
                Ja tam widzę tylko jednego, to możesz drzemać;-) Przecinki się nie liczą.
              • leloop Re: obornik koński czy bydlęcy? 13.03.15, 16:16
                > Posta nie można edytować?
                mogę go wykasować jak chcesz ale kolejne nie będą miały sensu :D
                każdemu się zdarza ;)
                • asta6265 Re: obornik koński czy bydlęcy? 13.03.15, 19:53
                  No to niech zostanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka