Dodaj do ulubionych

Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję?

27.01.10, 23:28
Jestem alergikiem i zmuszony jestem większą część roku zażywać leki
antyhistaminowe: Zyrtec lub Telfast.

Czy leki tego typu mogą powodować stany depresyjne?

Od pewnego czasu mam oznaki depresji, autoagresji.

Generalnie obecnie moje życie jest udane, ale samopoczucie mam
bardzo podłe.
Obserwuj wątek
    • dawid547 Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 28.01.10, 09:44
      Napewno wśród osób cierpiących na tą uciążliwą chorobę (depresja)
      są alergicy. Chodzi mi o to czy zażywanie leków antyhistaminowych
      wzmaga depresję.
      • lucyna_n Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 28.01.10, 13:07
        z obserwacji własnych to nie, ale nie wiem czy jest teoretycznie taka możliwość.
        • car.pat.k Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 28.01.10, 16:42
          lucyna_n napisała:

> z obserwacji własnych to nie, ale nie wiem czy jest teoretycznie taka możliwość
          > .
          podpisuję się pod odpowiedzią

a nic innego złego się w Twoim życiu nie dzieje, że tak od razu chcesz zwalać
          wszystko na leki?
    • berta-live Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 28.01.10, 17:59
      Nie wiem jak jest z tymi nowszej generacji, ale te starsze miały sporo efektów
      ubocznych. Generalnie mogą powodować senność i zmęczenie. Wpływają na przemianę
      materii, itp. Teoretycznie stany depresyjne mogą powodować również. Trzeba
      poczytać ulotkę i zapytać lekarza. Nawet jak producent nie zamieścił depresji
      jako efektu ubocznego, to nie można wykluczyć, że na Ciebie to zadziała depresyjnie.
      • pseudomonas_aeruginosa Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 28.01.10, 23:49
        Nie, nie powodują.
    • dawid547 Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 29.01.10, 01:36
      Dziękuję za odpowiedź, a więc muszę się wziąć w garść
      • lucyna_n Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 29.01.10, 10:51
        a więc musisz zacząć być może brać leki przeciwdepresyjne.
        Branie się w garść to ewentualnie później jak ogarnie Cię tylko podepresyjne
        rozleniwienie.
    • a-n-a-1 Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 07.09.10, 16:28
      Jestem alergikiem i po długich nietrafnych diagnozach (zatoki) wreszcie przepisano mi lek telfast. Lekarka zaleciła stosowanie rano a na ulotce - przed jedzeniem. Pierwsza tabletka wywołała u mnie nudności (połknęłam ją przed śniadaniem), więc się przestraszyłam i miałam zamiar zrezygnować z kontynuacji leczenia. Niestety zatkany nos uniemożliwiał mi normalne egzystowanie, więc połknęłam ją, ale po obiedzie (objawy najbardziej dokuczają mi wieczorem). Na szczęście nie miałam żadnych nieprzyjemnych perturbacji. Po 4 dniach stosowania leku obrzęk nosa bardzo się zmniejszył, co przyniosło mi prawdziwą ulgę. Po 3 tygodniach lek odstawiłam, ale po 5 dniach objawy choroby zaczęły powracać, więc powróciłam do leczenia. Obecnie biorę telfexo, tańszy, polski odpowiednik tego leku. Biorę lek ponad miesiąc i nie zauważyłam żadnych objawów depresji, huśtafki nastrojów, czy zawrotów głowy. Jestem zadowolona z wyników, zwłaszcza po tym co przeszłam z innymi lekami. Pozdrawiam.Ania.
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 30.06.17, 16:22
      Szanowny Panie,
      prawdopodobieństwo, że stosowane przez Pana leki mogą mieć udział w ujawnieniu się objawów depresji jest niezwykle małe. W wypadku Zyrtecu jest ono oceniane na mniejsze niż 1:1000 osób leczonych tym lekiem. Natomiast wśród objawów ubocznych Telfastu depresja w ogóle nie jest wymieniana. Nie wiązałbym więc Pana depresji z tymi lekami. Depresja jest po prostu częstą chorobą.
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • ekspert.grupa_synapsis Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 30.06.17, 16:26
        Uff. Znów mnie wprowadził w maliny jakiś internetowy reklamodawca.
        Grupa Synapsis
        www.synapsis.pl
        • mardaani.74 Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 30.06.17, 17:18
          Nic nie szkodzi, wielu ludzi teraz bierze te leki, z pewnością ta informacja jest też potrzebna.

btw mnie też wyprowadzają z równowagi te odgrzewane wątki sprzed lat, w niektórych są wpisy już nieżyjących osób, momentami dość to upiorne. Kiedyś te wątki były archiwizowane, można je było odczytać ale nie dopisać się i nie wiem komu to przeszkadzało.
          • ekspert.grupa_synapsis Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 30.06.17, 20:48
            Moim zdaniem, prodepresyjny wpływ różnych leków jest mocno przeceniany. Można spotkać listy leków, które miałyby mieć taki efekt. Pamiętam, że taki wykaz umieścił w swojej książce o depresji prof. Pużyński i było w nim wiele pozycji. Trudno mi to kwestionować, jednak w praktyce taki wpływ rzadko się obserwuje. Uważam, że leków, które mają rzeczywiście dużą siłę pogarszania podstawowego nastroju u osób z depresją jest niewiele. Na pewno należą do nich sterydy i interferon. Do tego można dodać jeszcze progesteron (i pochodne) oraz niektóre leki przeciwnowotworowe. Moja wiedza nie jest jednak w tym zakresie pełna.
            Grupa Synapsis
            www.synapsis.pl
          • ekspert.grupa_synapsis Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 30.06.17, 20:52
            Jak Pani zdrowie, Pani mardaani? Co tam się u Pani dzieje?
            Stanisław Porczyk
            Grupa Synapsis
            www.synapsis.pl
            • mardaani.74 Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 30.06.17, 21:12
              Jeśli chodzi o depresję jest ok, nad kreską i w miarę stabilnie, a na kłopoty życiowe to ja tu nie lubię narzekać :)
              ale dziękuję za życzliwe zainteresowanie.
          • ekspert.grupa_synapsis Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 30.06.17, 20:56
            Co się na forum napisze, to na 10 lat (20?, 50?) zostaje. Lepiej w szczegóły nie wchodzić jeśli już nie trzeba.
            SP
            Grupa Synapsis
            www.synapsis.pl
            • mardaani.74 Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 30.06.17, 21:14
              nadmiernie się przejmować, że coś tam się może za dużo kiedyś napisało to też nie ma co
    • sp9tcu Re: Czy leki Zyrtec i Telfast powodują depresję? 17.07.17, 18:07
      Nie
      działa nasennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka