uri_ja Re: Ale: co z Prozakiem? Działa to? Czy są już 09.04.04, 21:41 prozac to nic innego niż flu! tylko taka nazwa handlowa. ****************************************** myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! stary dowcip, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Ale: co z Prozakiem? Działa to? Czy są już 09.04.04, 22:20 Prozac (fluoxetina) był pierwszym lekiem z grupy SSRI (inne z tej grupy to np. zoloft - asentra, paxil - seroxat, cipramil - cital,fevarin). Prozac występuje na rynku poskim pod nazwami: deprexin, bioxetin, seronil, fluoxetin, fluoxetina. Leki najnowszej generacji to między innymi remeron i efectin. Trudno powiedziec czy sa lepsze od SSRI, wszystko zależy od tego jak organizm konkretnej osoby reaguje na konkretny lek. Znam osoby które reaguja tylko i wyłacznie na najstarsze antydepresanty tze. trójcykliczne. - awanturka Odpowiedz Link Zgłoś
lolo76 Re: Ale: co z Prozakiem? Działa to? Czy są już 10.04.04, 13:46 > Prozac (fluoxetina) był pierwszym lekiem z grupy SSRI (inne z tej grupy to np. > zoloft - asentra, paxil - seroxat, cipramil - cital,fevarin). Gwoli ścisłości historycznej Prozac był drugim lekiem z tej grupy. Pierwsza była fluwoksamina. Fluoksetyna była druga, ale dzięki promocji to Prozac zrobił karierę i jest zazwyczaj błędnie uważany za pierwszy SSRI. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Ale: co z Prozakiem? Działa to? Czy są już 10.04.04, 14:01 Racja. Powielilam obiegowe opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Ale: co z Prozakiem? Działa to? Czy są już 09.04.04, 22:28 Te najnowszej generacji nosza nazwę SNRI (selektywne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny i noradrenaliny). Prozac nalezy do SSRI (selektywne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny). Oprócz leków najstarszej generacji TLPD (trójcyklicznych) jest na rynku polskim jeszcze aurorix - lek z grupy IMAO (inhibitory monoaminooxydazy). Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Ale: co z Prozakiem? Działa to? Czy są już 09.04.04, 22:41 Oj, a skad Wy macie takie wiadomosci? Czy jestescie studentkami medycyny? Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: Ale: co z Prozakiem? Działa to? Czy są już 10.04.04, 12:58 z hyperreal.info oraz z książek "neuropsychologia" i "psychiatria" Odpowiedz Link Zgłoś
mad-791 Re: Ale: co z Prozakiem? Działa to? Czy są już 11.04.04, 23:47 co do aurorixu-ja biore go od dluzszego czasu 2x po 150mg i bardzo mi pomogl i w sumie pomaga nadal.moje dswiadczenia z fluoksetyną nie byly zbyt udane-duzo lepsze samopoczucie mam po aurorixie-motywacja, dobry nastroj, prawie wogole nie wpadam przy nim w tzw. "doly".pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marleen Re: Ale: co z Prozakiem? Działa to? Czy są już 12.04.04, 08:44 psychodelic napisał: > lepsze środki? nikt jeszcze nie znalazl uniwersalnego leku, ktory by pomogl wszystkim kazdy ma inny mozg, rozne sa przyczyny i przebieg depresji, dlatego trzeba probowac jednym pomagaja SSRI, innym MAOI, a czesto i tak trzeba wracac do TLPD (ale sie zaroilo od skrotow....) i laczyc z przeciwlękowymi nie jest latwo, ale kiedys sie uda! Odpowiedz Link Zgłoś