GoĹÄ: zryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 13:22 Miska ryżu raz na dzień to prawidłowa odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mistrzr Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 16.12.10, 13:30 Pani Małgorzata Motała pieprzy takie głupoty, że aż od czytania bolą oczy. Typowa gadka szmatka jajogłowych z dużych korporacji. Przecież wiadomo, że pracodawca zawsze wybierze kogoś kto zechce pracować za mniej, więc tylko i wyłącznie po to są pytania : "ile chce Pan/Pani zarabiać" Skoro firma ma ustalone , że na tym stanowisku można zarabiać od-do to po kij takie pytania ?? Moim zdaniem powinno być ustawowo nakazane podawanie przewidywanego uposażenia, właśnie tak jak np. w Anglii . Mój brat był w H&M-ie na 2 rozmowach o pracę i nadal nie wiedział ile będzie zarabiał jeśli otrzyma posadę. Czyli stracił 2 dni, kilkadziesiąt złotych na paliwo , żeby na koniec się dowiedzieć, że proponują mu 1100,00 zł na rękę /miesiac. To wykorzystywanie braku ofert pracy na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asdf Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 195.82.180.* 16.12.10, 14:40 Proponuję poszukać sobie uczciwej pracy opartej na konkretnych umiejętnościach i wiedzy bo zapytać się o satysfakcjonującą pracę, plany na 5 lat albo o parę słów o sobie to i ja potrafię. Pytanie czy paniusia po psychologii potrafiłaby napisać prosty program w C++, zweryfikować prostą belkę w byle jakim programie MES, zaprogramować sterownik PLC, sprawdzić straty cieplne budynku, poprowadzić księgę rozchodów i przychodów mikroprzedsiębiorstwa, albo sklecić czytelny i rzeczowy raport w Wordzie ? Nie? No to jak paniusia się nauczy chociaż jednej z tych rzeczy to wtedy może zacznę te wszystkie pańcie z 'ejcz aru' brać poważnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lejzab Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.netia.pl 16.12.10, 15:59 naprawdę uważasz ze wybranie gościa do pracy to takie łatwe zadanie? to chyba nie masz pojęcia o czym mówisz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asdf Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 195.82.180.* 16.12.10, 17:11 Nie wątpię, że jak się nie ma specjalistycznej wiedzy dotyczącej określonej branży to jest to zadanie trudne ;) No bo jak jaka biedna pani ma ocenić wartość np. programisty jak sama programować nie umie? To co zrobi? Policzy kto ilość pozycji w miejscu "znane języki programowania" ? Jak oceni czy jak ktoś pisze "dobra znajomość ..." to tak naprawdę umie dobrze, bardzo dobrze, a może słabo ? Odpowiedz Link Zgłoś
avadoro Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości 16.12.10, 18:13 W jaki sposób? W rozmowie rekrutacyjnej bierze zazwyczaj udział nie tylko osoba z "HR-u", ale także pracownicy stricte merytoryczni - przyszły szef kandydata, czasem osoby z tego samego działu, które mają konkretną wiedzę i mogą kandydata podczas rozmowy sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asdf Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 195.82.180.* 16.12.10, 18:43 A ejcz arowiec co? Kibicuje? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zxcv Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.tvgawex.pl 16.12.10, 21:36 Sprawdza "motywację", "osobowość" i tego typu pierdołki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asdf Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 195.82.180.* 16.12.10, 21:42 hehe :) Kiedyś, u niewolnikówsprawdzało się uzębienie i muskuły, dzisiaj sprawdza się właśnie "osobowość" i "motywację". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gucio Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 81.219.45.* 16.12.10, 22:05 Wiesz asdf, gratuluję Ci braku wyobraźni i zadufania. To, że ktoś umie programować to czy tamto nic nie znaczy. Przykład: pewna firma poszukiwała informatyków do pracy nad projektem dotyczącym optymalizacji. Zgłosiło sie wielu, wszyscy bardzo biegli w C++ i innych takich, ale niestety nie byli w stanie zrozumieć problemów, którymi mają się zajmować. Często łatwiej nauczyć się czegos konkretnego ( w Twoim rozumieniu), np. programowania w C++, niż zrozumieć istotę zagadnienia tego i następnych, które masz podjąć. Trzeba umieć ocenić zdolności człowieka do opanowywania różnych nowych narzędzi i rozumienia problemów, a nie biegłość w posługiwaniu się jakimś jednym. I tu przydaje się "paniusia" po psychologii. Oczywiście o ile rozumie co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ksin Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.toya.net.pl 16.12.10, 22:12 paniusia przydaje sie do ustalenia terminu rozmowy. koniec kropka czasami probuje dzwoni cw srode po poludniu aby byc 200khm dalej na jutro 0 9:00 w sprawie rozmowy. apo co aby wypelnic norme i to tyle... p.... darmozjady g..no umiace... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mmk Brak prawa = korporacyjne gierki z ludzmi IP: *.acn.waw.pl 16.12.10, 22:52 W Anglii i wielu innych panstwach pracodawca MA OBOWIAZEK podawania w ogloszeniu widelek placowych lub minimalnej pensji. Dlaczego? Bo tam panstwo dba o obywateli a nie o korporacje! Polskie panstwo ma w d.... swoich obywateli. Poslowie maja tysiac spraw do zalatwienia, nie beda przeciez zajmowac sie takimi bzdetami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: atx Re: Brak prawa = korporacyjne gierki z ludzmi IP: *.internetia.net.pl 17.12.10, 11:05 "paniusia" przydaje się choćby po to, żeby odsiać takich buców jak asdf. Bo co z tego, że umieją programować PLC, jak swoim nadęciem i zacietrzewieniem będą przeszkadzać innym pracownikom. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Brak prawa = korporacyjne gierki z ludzmi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.10, 08:01 -Ile pan chce zarabiac? -A co łaska... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Brak prawa = korporacyjne gierki z ludzmi IP: *.224.189.109.customer.cdi.no 16.08.11, 11:18 Jeśli informują mnie, że moje kandydatura przeszła weryfikację CV i zapraszają mnie na rozmowę, ta ja pytam od razu o przyszłą pensję. Jeśli nie otrzymuję odpowiedzi lub kwota jest żałośnie mała (często była to minimalna z legalnie możliwych) dziękuję i odkładam słuchawkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BB Re: Brak prawa = korporacyjne gierki z ludzmi IP: 93.159.162.* 16.08.11, 12:40 i dobrze robisz, oby wiecej takich jak Ty mądrych było. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pedro-GS Re: Brak prawa = korporacyjne gierki z ludzmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 12:04 czy obowiazek to nie wiem ale wiem, ze jednak w ogloszeniach w UK idzie znalezc opcje 'salary negotiable' no ale nie bede sie spierac, jest to super rozwiazanie dla pracownika i wiekszosc firm podaje dokladne widelki i inne bonusy juz w samym ogloszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot są 3 mozliwości w ogłoszenich w UK 16.09.12, 10:36 -podają, że ogłoszenie spełnia warunki płacy minimalnej-wtedy rzeczywiscie płacą minimum, -podają konkretnie lub przedział wynagrodzenia (DOE-w zalezności od doświadczenia) -negotiable -to zazwyczaj jest powyżej minimalnej, najcześciej dużo wiecej-a wszystko zależy własnie od kultury firmy lub umiejetnosci, cv i doświadczenia/DOE -szukając specjalistów gdzie płaci sie w setkach tysiecy funtów rocznie albo firmy typu firma francuska dóbr luksusowych-musisz chcieć pracować ale za duzo nie płacą-wiecej niż minimum ale nie kosmicznie:P/ Pozdro:) Odpowiedz Link Zgłoś
karina185 Re: Brak prawa = korporacyjne gierki z ludzmi 27.06.15, 20:45 W Polsce też są bonusy, zniżka na fitness, siłownię, basen, pakiet medyczny i takie bzdury, za które i tak musisz płacić, bo tylko niewielką zniżkę masz, a z wynagrodzenia i tak nie starczy, żeby regularnie z tego korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: peerka Re: Brak prawa = korporacyjne gierki z ludzmi IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.11, 22:16 nooo.. w końcu coś merytorycznie, ale.....widełki to tylko w firmach prywatnych/korporacjach, bo gdzie indziej to nie u nas raczej.... przykład - w administracji rządowej szeregowy pracownik ma widełki 1700-3000....z autopsji 60% ma 1700-1800, 20% 1800-1900, 10% 1900-2000 itd...przy czym te ostatnie 20% mają osoby z dużym stażem pracy lub...są pupilkami szefostwa....i masz swoje widełki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grumpy Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 17.12.10, 00:30 tak bylo na "castingu" w polfarmex-ie w kutnie, zadzwonili dwa czy trzy dni przed rozmowa a wlasciwie rozmowmi, bo kandydow bylo kilkunastu i "zapraszamy na rozmowe", to jedyne 350km w pana przypadku w jedna strone... takich wezwanych na ostatnia chwile (doslownie, bo na dzien przed rozmowa) bylo wiecej... tylko raz mi sie zdarzylo, ze podczas pierwszej rozmowy telefonicznej padlo pytanie "ile pan chce zarabiac?" oszczedzono mi tym samym 400km podrozy... Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości 17.12.10, 08:39 swego czasu w "jednej z wiodacych firm w swojej branzy" zaproponowano mi przyjazd 350 w jedna strone wlasnie. krotko opisze jak to wygladalo: - "zapraszamy na czwartek na 10 do nas" - "ale przynajmniej koszt biletu panstwo zwrocicie, o ile nasze oczekiwania sie rozmina?" - "dziekuje"... i wzial sie rozlaczyl w pol slowa ;) z "wiodaca firma" nie chce miec nic wiecej wspolnego ;) I pomyslec ze inni nie maja klopotu by zarezerwowac i oplacic bilet lotniczy (o bilecie na pociag pospieszny w 2 klasie nawet nie mowie ;) ) Wiec szanowni hrowcy - zaoszczedzcie sobie prosze swoich dyrdymalow o dynamizmie, sile woli i o tym, ze nieladnie pytac o kase i mowic otwarcie o tym ile sie chce zarabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 194.9.52.* 17.12.10, 09:46 Jakbys byl taki "orzel", to latalbys wlasnym samolotem, a nie dziadowal na bilet na pkp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość portalu: zryt Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.bchsia.telus.net 17.12.10, 15:28 Gość portalu: gosc napisał(a): > Jakbys byl taki "orzel", to latalbys wlasnym samolotem, a nie dziadowal na bile > t na pkp. Mylisz sie. Nalezy oczekiwac od firmy zapraszajacej na rozmowe kwalifikacyjna: 1 Pokrycia kosztow podrozy 2. Rezerwacji i oplacenia hotelu (dla kandydatow dojezdzajacych z daleka) 3. Posilku (ow). Inaczej firma prezentuje sie dziadosko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rather Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 16:50 Zdecydowanie - firma, która nie przysyła po kandydata limuzyny z kierowcą to straszne dziadostwo... Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości 17.12.10, 16:57 Dlaczego sprowadzasz rzecz do absurdu? Jezeli firma decyduje sie na rozmowe z kandydatami z daleka, to oczywistym jest, ze pokrywa koszty dojazdu i ewentualnego zakwaterowania. To standard wszedzie na swiecie. Uczestniczylem w kilku takich rozmowach i zawsze na lotnisku ktos na mnie czekal i zawozil do hotelu. Wyjatkiem byla rozmowa w PL, do ktorej musialem dotrzec na wlasny koszt i nikt nawet nie zaproponowal noclegu. whotelu, czy "pokojach dla gosci". Dziadowstwo w pelnym zakresie. I to nie byle jaka firemka, tylko szanujaca sie uczelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: me Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.me.uk 17.08.11, 18:58 > Jezeli firma decyduje sie na rozmowe z kandydatami z daleka, to oczywistym > jest, ze pokrywa koszty dojazdu i ewentualne go zakwaterowania. Dokładnie tak, nawet jeśli delikwent jest z drugiego końca świata. Na przykład mieliśmy takiego człowieka z Indii. Oprócz zwrócenia kosztów podróży na rozmowę (został przyjęty) firma załatwiła i opłaciła wizę pracowniczą. Dodatkowo otrzymał "pakiet przeprowadzkowy" – w praktyce opłacony przez miesiąc pobyt w hotelu, aby dać mu możliwość manewru do czasu aż wynajmie mieszkanie. I nikt nie uważał tego za nic nadzwyczajnego – normalna praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot firma zaprosiła mnie na rozmowe, w UK 16.09.12, 10:42 taką miła całodzienną, zarezerwowali dla mnie hotel Plaza i zwrócili za rachunki za podróż -to jest firma, niestety pracy nie dostałem-byłem tylko jednym z 600 kandydatów zaproszonych i wybranych z 8000 aplikacji-niestety jedna ich managerka źle na mnie zareagowała i nie dogadaliśmy sie-coś mnie nie polubiła-dostałem od niej ocene C i to jedno C mnie uwaliło, bo wybierali wyłacznie tych z samymi ocenami A, a zadań i rozmów róznych było pełno przez cały dzień, piekna sprawa i ciekawe doświadczenie. Praca była marzenie-roczne szkolenie-potem własny oddział i płaca Ł100K rocznie-porazka:(Trudno-trzeba żyć dalej i nie poddawać sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jatoja Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 217.97.243.* 17.12.10, 20:54 Nie jestem nikim z HR ale bardzo szanuje ten dział za to że umie wyłapać takich jajogłowych gamoni którzy myslą że jak rzucą terminem "ja znam C++" to nawet Bill Gates powinien im co najmniej podcierać tyłek. Z żalu jaki widać w postach asdf wynika że Panie z HR poznały się na asdf wielokrotnie i nie przyjęły go do pracy bo zna C++ i innego rodzaju języki ale nie ma pojęcia o niczym więcej ASDF - może i znasz C++ ale trzeba go jeszcze umieć i umieć sprzedać swoje umiejetności - Dla mnie o dobrym programiście świadczy to że umie mi laikowi wytłumaczyć zagadnienia związane z programowaniem w sposób zrozumiały dla przeciętnego człowieka a nie cytują Biblię C++ strona 275 3 wiersz od góry - a podejrzewam że ASDF tylko tak by to umiał Nawet programista jest członkiem zespołu i musi znać też język którym operują pozostali pracownicy Firmy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.224.189.109.customer.cdi.no 16.08.11, 11:41 Nie myl proszę programisty z koderem, bo to dwa różne światy. Programista - architekt, który rozwiązuje problemy. Koder - budowniczy, który przekłada na język maszyny rozwiązane problemy. Jedna osoba może być jednocześnie i programistą, i koderem, ale należy potrafić rozróżnić te funkcje! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nikt Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.2-85.cust.bluewin.ch 16.12.10, 22:47 To nie jest brak wyobraźni. Po prostu jest to swego rodzaju standard. Stąd potrzeba często ludzi, którzy potrafią połączyć przetłumaczyć wymagania z domeny użytkowników na opis dla programisty. Ja raczej nie oczekiwałbym od programisty dokładnego zrozumienia domeny użytkownika, widziałem już trochę rozwiązań, które na pierwszy rzut oka fajnie wyglądały na slajdach, a rzeczywistość była daleka od stanu używalności w ogóle. Dobrze o ile informatyk jakiś czas działa w jednej branży wtedy pewnie rozumie o już specyfikę problemów. Generalnie jednak osoby które posiadają wiedzę o domenie użytkownika i znają dogłębnie IT + języki programowania, biblioteki itp. są raczej rzadkością. Zwykle projektant systemów tak nisko się nie zagłębia, a przynajmniej nie powinien. A artykuł jest o pytaniach o zarobki. Ja uważam, że wysokość pensji powinno się podawać przynajmniej dla niektórych stanowisk. Zwykle jak rozmawiałem z agentami to był jeden z pierwszych tematów. Czas obu stron jest cenny i szkoda go marnować jeśli oczekiwania są zupełnie różne. Co innego jak się szuka juniora, a co innego jak seniora na dane stanowisko, pierwszy dostaje mniej, ale ma się uczyć, drugiemu płaci się za wiedzę i doświadczenie. Zresztą kwota podana na początku nigdy nie jest stała i często jest obwarowanie: +/- x% zależnie od umiejętności i doświadczenia. Prawdą jest też, że każda firma ma cały arsenał innych środków motywujących jak pakiety ubezpieczeniowe, emerytalne, darmowe lunche, szkolenia i co tam jeszcze wymyślą jeżeli stwierdzą, że profil i umiejętności pracownika im odpowiadają. Przecież chodzi o to aby obie strony były zadowolone z podpisanej umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: OS ZadzwonimyyyyY...wy tchorze!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 12:23 Rozwala mnie w opowiadaniach ludzi, ktorzy na rozmowie uslyszeli od tchorzy/pajacow z HR haslo 'zadzwonimy'. Glupie tchorze nie maja nawet tyle odwagi zeby powiedziec wprost co i jak. Dobrze, ze mnie to nie spotkala bo bym im odrazu powiedzial co o takich idiotach mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asdf Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 195.82.180.* 16.12.10, 23:07 Zapytam o jedno- w którym miejscu napisałem, że jedynym kryterium przyjmowania do pracy informatyków jest znajomość C++? Napisałem, że dobrze byłoby gdyby ejcz arówa znała choćby podstawy C++ ( i innych w zależności od stanowiska) A tak poza tym to informatycy raczej nie mają problemów ze zrozumieniem i rozwiązaniem problemów. Problemem jest to, że nie potrafią postawić się w roli trzeciej czyli użytkownika aplikacji, systemu itd. I nie należy się dziwić. Takie same problemy pojawiają się wszędzie gdzie technika spotyka na drodze życie codzienne. Mało to jest debilnych rozwiązań w samochodach? Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Re: Znowu jakiś ejtiowiec nie wie o czym gada... 17.12.10, 08:40 Paniusi z ejczeru tak samo sa potrzebne podstawy programowania jak ejtiowcowi regulacje dot. żeglugi morskiej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mordred Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.itsa.net.pl 16.08.11, 14:11 Gratuluję podejścia do tematu. Rozumiem, że HR-owiec powinien być człowiekiem oświecenia i umieć wszystko. Rozumiem też, że jako specjalista od programowania, tworząc aplikacje, czy to dla HR-ów, czy księgowości, czy jakiegokolwiek innego działu, masz wiedzę z tych dziedzin, popartą umiejętnościami. Bełkoczesz kolego jak potłuczony, a twoje zastrzeżenia do pracy ludzi od rekrutacji wynikają prawdopodobnie z niepowodzeń na rozmowach rekrutacyjnych. Więcej pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marduk Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.12, 15:53 Gość portalu: Mordred napisał(a): > Gratuluję podejścia do tematu. Rozumiem, że HR-owiec powinien być człowiekiem o > świecenia i umieć wszystko. Rozumiem też, że jako specjalista od programowania, > tworząc aplikacje, czy to dla HR-ów, czy księgowości, czy jakiegokolwiek inneg > o działu, masz wiedzę z tych dziedzin, popartą umiejętnościami. > Bełkoczesz kolego jak potłuczony, a twoje zastrzeżenia do pracy ludzi od rekrut > acji wynikają prawdopodobnie z niepowodzeń na rozmowach rekrutacyjnych. Więcej > pokory. A jaki problem z tym, żeby taka firma rekrutacyjna np. specjalizowała się w rekrutacji programistów, lub dajmy na to elektryków, albo przynajmniej miała u siebie osoby trochę się znające na danej dziedzinie i prowadzące wszystkie 'projekty rekrutacyjne' z tej dziedziny? Nie wierze, że można taki sam szablon stosować przy rekrutowaniu programisty web, księgowego, kierownika budowy czy 'inżyniera sprzedaży'. Mam znikome doświadczenie z HR, ale nawet w tym zakresie odczułem, że przeciętnie nie wykonują dobrze tej pracy, którą powinni, i za którą się im płaci. A wszystko dlatego, że niestety w większości obszarów (nie mojej na szczęście) rynek pracy jest rynkiem pracodawcy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asdf ma racje Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 109.255.120.* 17.12.10, 09:00 paniusie po psychologii, HR itp to wszystko darmozjady. blaka sie to caly dzien po firmie, czasem przejrzy jakies cv, o ktorym i tak nie ma bladego pojecia. A jesli chodzi o rozmowe rekrutacyjna z hr, polega ona na opowiadaniu o glupotach, hr i tak nie zdecyduje kogo zatrudnic, zrobi to przyszly manager merytoryczny. zmienialam prace kilka razy i zawsze rozmowa z hr polegala na luznej rozmowie o bzdurach, niczym z kolezanka, wiec nie wiem gdzie tu ocena osobowosci, taka ocene kazdy glupiec moglby przeprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rocklin Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.anicasystem.com.pl 17.12.10, 14:59 Problemem nie jest, że pani z HR tylko poziom studiów które nic nie uczą. Programista musi umieć programować, a pani do HR jest zatrudniana przez drugą panią od HR, która często, gęsto nie wie za dużo o psychologi bo niby gdzie miała się tego nauczyć? Jakość umiejętności wielu programistów też pozostawia duuużo do życzenia. Tylko w oprogramowaniu albo coś działa albo nie - łatwiej umiejętności zweryfikować. A na jakość kodu mało kto zwraca uwagę (bo terminy, nowe projekty itp.). Więc dobrych programistów też szukać ze świecą w ręku. Pani z HR ma wiedzę o psychologii w momencie kiedy zajumuje się rekrutacją na wyższe stanowiska kierownicze, dla młodych dziewczyny zaraz po studiach nie mają czasu. Więc sytuacja wygląda jak wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pani od HRu Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 17:12 Zapraszam więc na rozmowę rekrutacyjną do nas:) dzięki dobrze przeprowadzonej rozmowie kawalifikacyjnej przez PREFOSJONALISTĘ można się b. wiele nauczyć, mimo nawet nie otrzymania oferty pracy... - np jak przygotować się do następnej rozmowy, jesli zamiast rozmów o niczym i "bzdur" padną konkretne standaryzowane pytania powiązane z wymogami weryfikacji kompetencji dla stanowiska, w duchu szacunku dla Kandydata, z zakamuflowanym kluczem interpretacji jaki zna tylko profesjonalista.... oraz jak w miłej, nienagannie profesjonalnej atmosferze pozwolić komuś, czyli np. mnie, na poznanie bliżej kandydata dzięki pytaniom, testom, kawestionariuszom.... oraz jak zawsze otrzymac później informację zwrotną niekoniecznie w postaci zamknięcia klamki za kandydatem i pójścia na przerwę:) Paniusie od HR nie wszytskie są mądre, ale HRM - owszem! Choć niestety - nie istenieje w sposób skuteczny w większości firm, nad czym ja, Pani od HRu, bardzo ubolewam... Pozdrawiam wszystkich - niezaleznie z której strony biurka siedzą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anna Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 93.190.152.* 16.08.11, 10:20 Uczestniczyłam w pewnym procesie rekrutacyjnym I etap - rozmowa z pracownikiem HR i przyszłym bezpośrednim przełożonym - przeszłam dalej II etap - process assesment (6h zadań indywidualnych i zbiorowych pod obserwacją 6 osób)- inf. zwrotna - wypadła Pani najlepiej - przechodzi Pani dalej III etap - rozmowa z dyrektorem HR i dyrektorem działu - odpadłam - żadnej informacji zwrotnej czemu Co z tego że merytorycznie podczas PA wypadłam najlepiej skoro i tak na końcu decydowało ogólne wrażenie jakie zaprezentowałam na ostatniej rozmowie Stracony dzień urlopu i poczucie niesparwiedliwości, że na ostatniej rozmowie nie zrobiłam sobie wystarczająco dobrej reklamy Ta firma szczyci się profesjonalnym podejściem do rekrutacji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: haha Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 93.159.162.* 16.08.11, 12:47 to cale assesment to jakaś komedia.. traktują ludzi jak małpy w cyrku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ejczartosciema Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.deheus.pl 17.08.11, 13:48 racja nic dodac nic ujac Odpowiedz Link Zgłoś
karina185 Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości 27.06.15, 21:04 No właśnie to jej wiedza skupia się na tym, żeby z takich bzdur przy luźnej rozmowie rozpoznać osobowość i charakter osoby. Twoja wypowiedź też wiele mówi o Tobie i Twoim poziomie, bo określa na jakim poziomie są Twoje wypowiedzi, ich styl i wartość, język jakim się wypowiadasz i szybko określi Twoje kompetencje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olo Słabo myślisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 12:40 I co z tego, że ktoś będzie najlepszym programistą (niech będzie w Twoim C++) skoro nie będzie się nadawał do pracy zespołowej, a danemu pracodawcy będzie zależało na zrealizowaniu projektu, w który wspólnie zaangażowanych musi być np. 25 programistów i MUSZĄ oni umieć ze sobą współpracować? Kiedyś dawno temu jak pracowałem w korporacji (NIGDY WIĘCEJ !!!) mieliśmy takiego zucha, mózg firmy (taki główny informatyk), wszystko trzymał w swojej szufladzie, każdą specyfikację projektu, za wszystko chciał być odpowiedzialny... tylko zapominał że doba ma 24 h i permanentnie zaczął wszystko zawalać. Był doskonały w swojej branży, naprawdę. Cuda wymyślał. Ale co z tego, jak nie potrafił dzielić się wiedzą? Pewnego dnia podjęto decyzję, że dalej tak być nie może. Projekty MUSZĄ być znane szerszemu ogółowi, firma nie może być zależna od 1 osoby i trzeba zacisnąć zęby ... czyli zwolnić go i przemęczyć się przez jakiś okres czasu, zanim jego współpracownicy poogarniają to do czego on bronił dostępu w szufladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: K Re: Słabo myślisz IP: 212.180.165.* 17.12.10, 13:31 A co ma do tego korporacja ? Korporacje - tak samo jak i małe czy średnie firmy - są złe, dobre, durnie i mądrze zarządzane. Nie ma jednej reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :D Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 22:55 :D własnie ten "ejdź aer" wyczrowuje pierwsze zestawienie eliminując tych co mu się wydaje, stąd naturalne, że w każdej branży wyjdzie na miernote, tylko dzięki temu że nie ma sensu specjalisty zaprzęgać do I tury, ma taki ejdź aer pole do popisu, bo płatne ma od 40łepkow, tyle moze wyróznić,+/-2 st. Jakby się znał, robiłby sito na 3-4, ale że się nie zna.... osobiscie uwazam że każdy z zawodów nawet hydraulik po kursie tygodniowym wiedziałby więcej niż odwrotnie taki ejdż aer po tygodniu hydrauliki... najgorzej własnie, jak dac małobystrym tak duże kompetencje! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Japa Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.10, 00:23 ...Bo programista to tą "osobowością" program napisze:) Mam bardzo utalentowanego kolegę. Chłopak skleci stronkę internetową z bajerami, narysuje animację jaką chcecie, i przemebluje serwer, żeby bazy danych się wreszcie mi nie zacinały...i to wszystko zrobi równocześnie w kilkadziesiąt minut. I co z tego? Nie ma prezencji, jest nieśmiały i nie ma papiera "renomowanej" uczelni więc dla speców HR jest nic nie warty:( Lepiej zatrudnić lalunię, która będąc firmowym informatykiem/zarządcą sieci prosiła żebyśmy sami złożyli sobie komputery bo przyszły w częściach. No ale ona ma papierek ze wspaniałej warszawskiej uczelni i prezęcję - i nic nie umie ale pracuje, podobnie jak nowa pani kierownik w pracy mojego brata. Takich głupot to nawet ja bym nie wymyślił co ta pani potrafi zrobić - ale to ją jakiś mądrala przyjął jako wybitnego specjalistę, a zwolnił 3 inne osoby, żeby starczyło na zupełnie nie adekwatną pensję do możliwości intelektualnych. I wiecie co? Nic na to nie poradzimy... chyba, że założymy swój biznes i nie będziemy nawet gadać z idiotami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukA Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.mostostal.waw.pl 17.12.10, 14:38 a po cholere prezesom nagi nieśmiały kolego bez prezencji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luuuuuu Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.acn.waw.pl 17.12.10, 13:06 Sprawdza, czy programista nie jest zaburzony. Agresja i pogarda w stosunku do osób o innych kwalifikacjach niż własne sugeruje, że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hermilion Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 00:55 Dokładnie tak .. bo jak nawet umie programować a jest cieciem rozwalającym cały zespół za darmo .. to sorry Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: managier Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 15:37 Tez sie zgodze. Dodatkowo takze (wiem z autopsji) tacy aroganci nie sa az tak dobrzy jak im sie wydaje, w IT nalezy caly czas sie uczyc i rozwijac a do tego potrzeba troche pokory i poczucia rzeczywistoci. Koles typu 'asdf' to pewnie lebski facet (nie przecze), ktory oprocz zatrzymania sie bardzo wczesnie w rozwoju spolecznym najpewniej zatrzymal sie rowniez jakis czas temu w rozwoju zawodowym. Dla normalnej firmy nie przedstawiaja wiekszej wartosci: zbyt dobrzy do klepania kodu a zbyt zadufani i aspoleczni do projektowania/architektury/zarzadzania gdzie trzeba posiadac troche empatii, umiejetnosci komunikacji i odnalezienia sie w strukturze spolecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jaca Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.08.11, 14:43 Takie rozmowy to tylko w większych firmach. Natomiast cała masa rynku to firmy małe i średnie, gdzie zatrudnia p. Tadziu (czyli szef). Dla nich najlepszy pracownik (np. przedstawiciel lub eskpedientka) to najtańszy pracownik. Wychodzą z założenia, że obsługi kasy to nawet małpę nauczą, więc po co przepłacać? A kasy i tak przypilnuje p. Krysia (żona Tadzia). Albo że przedstawiciel powinien być zadowolony, jak dostanie Fiata Pandę i plan sprzedaży jak całe Tesco, bo może pensja nie najwyższa, ale jak się wykaże to zarobi fortunę (nawet 3000,- oczywiście brutto)... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kapitan_wagner Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 19:07 To bardzo proste i widać, ze nigdy nie doszedłeś do dalszego etapu niż rozmowa wstępna. W momencie gdy szuka się kogoś z określonymi umiejętnościami daje się na drugim etapie jakieś zadanie. Samo zadanie może być w zależności od jego charakteru ocenianie wg. klucza przez osobę z HR lub przez wyznaczoną osobę np. przyszłego szefa kandydata. Pierwsza rozmowa ma w założeniu stwierdzenie jakie cechy ma kandydat, czy pasuje do zespołu, czy pasuje do firmy, etc. Zapewniam, że "paniusie" i "kolesie" po psychologii potrafią wyłapać takie rzeczy, tak samo jak potrafią wyłapać to czy kandydat przygotował się do rozmowy, czy klepie banały czy mówi od siebie itd. A teraz drogi adsf gdy już wyszedłeś na głupka idź powtarzać sobie, że jesteś genialny tylko cały świat na około tego nie widzi i nie docenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nikt Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.2-85.cust.bluewin.ch 16.12.10, 20:49 Skoro tak piszesz to pewnie tak jest :) . Z mojego doświadczenia wynika raczej, ze HR zwykle wybiera lepszych cwaniaczków ("psychologów") z dobrym image, takich co to w życiu towarzyskim zawsze brylują i wiedza do kogo się przymilić, zaś w tym co powinni robić reprezentują drugi sort pracownika. Ale co zrobić tacy tylko przeszli przez sito HR. Co ciekawe najbardziej wartościowymi pracownikami są ci z polecenia, których CV kadry dostały z poleceniem ich zatrudnienia. Śmieszne (albo i nie) HR i tak zatrudnieni zwykle się nie "lubia". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anna Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 93.190.152.* 16.08.11, 10:32 Podpisuję się w 100% pod tymi słowami, Dodatkowo HR w żaden sposób nie weryfikuje wiarygodności informacji zawartych w CV, przyjmują osoby które nie mają tytułu mgr/ inż i które podały nieprawdziwe informacje dotyczące stanowisk na których pracują / pracowały - piszę na podstawie konkretnych przykładów z mojej firmy, anie zasłyszanych historii Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Copan(Etan,propan) Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 89.174.216.* 16.12.10, 21:02 Niestety dla Ciebie, "adsf " ma rację. Widziałem już kilkanaście rekrutacji od wewnątrz i panny z tego tzw. HR (lokalna nazwa: kadrowa) i jej pomocnicy zwykle liczą ile 'buzz words' z CV znajduje się na ich liście (na podst. tej listy powstało też ogłoszenie o pracę). Pomoc szefa zespołu tez zwykle niewiele daje. Albo głąb albo zajmuje sie innymi rzeczami (zarządaniem, jeśli jest dobry - ta rola w zespole jest ważna ale zbyt często obsadzana idiotami), a nie tym czy kandydat potencjalnie będzie się zajmował. Najlepszy model to bezpośrednia rozmowa z potencjalnymi wspołpracownikami. Oni już wiedza co im pomoze a co opozni i rozwali zespół. Co do jawności zarobków. To dobry pomysl. Widziałem kilka przypadków kiedy zespół 5+ osobowy przestal istnieć po ujawnieniu struktury zarobków (to jest mozliwe, trzeba mieć znajomości w ZUS). Jak wiadomo najlepszą metodą na podwyżke jest zmiana pracy. PS. To co napisałem dotyczy stanowisk specjalistycznych. Na stanowiska bez wymaganych kwalifikacji jest zbyt dużo chętnych więc mozna zaniżać płacę i wymieniać pracowników z dowolną prędkością. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asdf zgadzam się w jednym IP: 195.82.180.* 16.12.10, 21:28 Uderz w stół, a odezwą się nożyce - czyżbym na odcisk nadepnął? Nawiązując do tematu. Gość portalu: kapitan_wagner napisał(a): > To bardzo proste i widać, ze nigdy nie doszedłeś do dalszego etapu niż rozmowa > wstępna. Masz absolutną rację! Wynika to z tego, że....nigdy się nie bawiłem w takie rekrutacje. Zwykle rozmawiam, z ludźmi kompetentnymi. Jak już mówiłem - nie podchodzę poważnie do osób które na rzeczy się nie znają. A firmy które zatrudniają takie osoby albo same również są niepoważne albo to zwykłe obozy pracy. Jak do tej pory źle na tym nie wychodzę :) W momencie gdy szuka się kogoś z określonymi umiejętnościami daje się > na drugim etapie jakieś zadanie. Samo zadanie może być w zależności od jego cha > rakteru ocenianie wg. klucza przez osobę z HR lub przez wyznaczoną osobę np. pr > zyszłego szefa kandydata. Skoro ocenia się wg klucza ...to może to robić nawet małpa. Potwierdzasz tylko to co napisałem. > Pierwsza rozmowa ma w założeniu stwierdzenie jakie ce > chy ma kandydat Tak właśnie, bo po 15 minutach od razu panna po psychologii dosłownie przenika do umysłu kandydata trafnie i bezbłędnie oceniając jego wady i zalety. Zapewniam, że > "paniusie" i "kolesie" po psychologii potrafią wyłapać takie rzeczy, Heheh na pewno.... > tak samo > jak potrafią wyłapać to czy kandydat przygotował się do rozmowy, czy klepie ban > ały czy mówi od siebie itd. A co to jest ? Odpytywanie z wierszyka w szkole, że trzeba się "naumieć". A najlepsze, że dalej piszesz, że trzeba mówić "od siebie", czyli innymi słowy trzeba wyreżyserować swoje wystąpienie tak, żeby było jak najbardziej autentyczne (i spontaniczne oczywiście ;)). Czy nadal mówimy o rozmowie o pracę czy o przesłuchaniu do roli Makbeta? Utwierdzasz mnie tylko w przekonaniu, że tego typu rozmowy to tylko gra w której kandydat ma jak najlepiej udawać, że "oczywiście praca jako trybik w korporacji jest spełnieniem moich najgłębszych marzeń". Wygrywa ten kto udaje najlepiej ;) > A teraz drogi adsf gdy już wyszedłeś na głupka idź powtarzać sobie, że jesteś g > enialny tylko cały świat na około tego nie widzi i nie docenia. Czy wspominałem już, że nie traktuję poważnie ocen ludzi niekompetentnych? Chyba nawet dwukrotnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ksin Re: zgadzam się w jednym IP: *.toya.net.pl 16.12.10, 22:22 brawo asdf!!! jesli na rewiev nie ma kompetentnej osboby z firmy to ppp. firme. a sprawdzenie czy profil osoby nadaje sie do firmy, mozna potwirdzic pezr gluptaki test. do sprawdzenia ktorego malpa ma juz za duze kompetencje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wiosnaidzie Re: zgadzam się w jednym IP: *.215.54.77.rev.vodafone.pt 17.12.10, 12:48 Szanowny asdf!! wszystko pięknie, ale mam wrażenie, że trochę za bardzo się zafiksowałeś na swoim przykładzie poszukiwania informatyka. Otóż - może Cię zaskoczę, ale nie tylko informatyków się na świecie szuka. I nie tylko osób, które będą siedzieć w swojej kanciapce i programowac/projektowac strony/skrecac komputery itp,itd. Poszukuje sie prawnikow, dziennikarzy, wykladowcow, liderow grup, projektantow, managerow, osob ktore beda musialy wykonywac kreatywne zadania - posiadajacych konkretne cechy. I tu wlasnie jest nieraz niezbędny HRowiec. Wyobraz sobie ze np firma informatyczna potrzebuje rzecznika prasowego. Szef zatrudnia kogos, kto ma najwieksza wiedze specjalistyczna. Zdolnosci werbalne, umiejetnosc redagowania tekstu - who cares! Jestem dziennikarką i wierz mi, nie ma nic gorszego niz rzecznik-ekspert, ktory kompletnie nie wie, jak przekazac informacje. I nie chcialabym pracowac z managerem po Harvardzie, ktoremu calkowicie brak zdolnosci interpersonalnych. Troszę elastycznosci, szanowny asdf (bo jej brak kazdy sredni HRowiec od razu wylapie). Ja na przyklad nie chcialabym miec w firmie kogos, kto nie szanuje kadrowych, bo pewnie sekretarki i pani sprzataczki tez szanowac nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inwestor01 Re: zgadzam się w jednym IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.10, 14:44 Zgadza się "asfd" reprezentuje pewnie tę grupę neurotycznych programistów, którzy nie mają żadnych umiejętnosci interpersonalnych potrzebnych do pracy w zespole. O czym również świadczy pogarda, z jaką się wyraża wobec rekruterów. Chłopak musi zrozumieć, że na świecie nie tylko informatycy pracują i w rzeczywistości nikt nie potrzebuje 'freaków' choćby i był geniuszem, bo z takim nie da się po prostu pracować. A pani od HR ma za zadanie zrobić selekcję wstępną za kierownika projektu, który po prostu nie ma czasu przejrzeć kilkaset 'zaj...tych' CVek, w których każdy deklaruje super umiejętność programowania tego i tamtego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hermilion Re: zgadzam się w jednym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 01:01 > Chłopak musi zrozumieć, że na świecie nie tylko informatycy pracują i w rzeczywistości > nikt nie potrzebuje 'freaków' choćby i był geniuszem, bo z takim nie da > się po prostu pracować To akurat nieprawda .. czasami są takie nisze ekologiczne gdzie się przydają .. ale rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wykladowca Re: zgadzam się w jednym IP: *.leeds.ac.uk 17.12.10, 22:11 Gość portalu: wiosnaidzie napisał(a): > ojej kanciapce i programowac/projektowac strony/skrecac komputery itp,itd. Posz > ukuje sie prawnikow, dziennikarzy, wykladowcow, liderow grup, projektantow, man > agerow pierwsze słyszę, ze HR prekrutuje wykładowców, chyba do jakiś szkółek gotowania na gazie ale bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mm Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 17.12.10, 15:57 Swego czasu uczestniczylem w rozmowie kwalifikacyjnej w polskiej firmie. Pani HR zapytala mnie o angielski (5 lat pracy w zawodzie w UK), czy mam certyfikaty etc. Nigdy nikt mnie nie pytal o certyfikat jezykowy w Anglii i szczerze mowiac - nie posiadam, zaproponowalem kontynuacje rozmowy po angielsku - odmowa. Ja rozumiem zapracowanie, ale poswiecilem troche czasu na przygotowanie sie do rozmowy (plus 1 dzien z wakacji) i tego samego wymagam od HR-owca a nie czytania CV i zadawania pytan na ktore sa w nim odpowiedzi. Poziom HR w Polsce lezy - studnia i 3 metry mulu... :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szukająca Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.zax.pl 17.12.10, 10:53 zgadzam się w 100% wszystkie one wystrojone w najnowsze kolekcje tylko z najmodniejszych sklepów, robią super poważne miny zadając bzdurne pytania o rzeczy, o których nie mają bladego pojęcia. A jakby taką posadzić na stanowisku, na które rekrutuję to okazało by się, że tylko komputer umie włączyć i nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość niedzielny Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.224.189.109.customer.cdi.no 16.08.11, 12:01 jedna z ciekawszych wypowiedzi na tym forum :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pedro-GS Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 12:00 prosto w cel ziom Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gruszka Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: 150.254.101.* 07.07.11, 11:39 Zfeminizowanie działów ZZL to jakiś zły sen. Przecież one nie mają zielonego pojęcia o stanowiskach, na które "robią" selekcję. Stąd np. nadmierne wymagania na stanowiska - chyba ma to zmniejszyć możliwość pomyłki. Dla mnie rekrutacją i selekcją pracowników powinny zajmować się osoby, które "przeszły" różne stanowiska, najlepiej w kilku firmach. I piszą bzdury typu: dwuletnie doświadczenie na stanowisku asytenta - ja w tydzień wiedziałem co mam robić. Inny przykład: ludzie po studiach do obsługi maszyn - przecież wystarczy średnie techniczne wykształcenie. Chętnie podyskutuję z Tobą na różne tematy dotyczące przedsiębiorstwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grzotello Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.03.12, 09:34 przykładem takiej "paniusi" jest niejaka head_duperka z liroya - baba po akademi ekonomicznej "wybitna" specjalistka od HR!! Zero kompetencji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: paniusia Re: Znowu jakaś paniusia z HR sprzedaje mądrości IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.10.12, 17:14 J a g i e l s k a :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lejzab Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.netia.pl 16.12.10, 15:57 "rzecież wiadomo, że pracodawca zawsze wybierze kogoś kto zechce pracować za mnie" to chyba jak szuka kogoś do zamiatania ulic. zwykle bierze się też pod uwagę co gość potrafi, a nie tylko ile chce zarabiać Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 16.12.10, 17:58 Przecież wiadomo, że pracodawca zawsze wybierze kogoś kto zechce pracować za mniej Brałem raz udział w rekrutacji. Zgłosił się kandydat mieszkający ok 100km od firmy, chwilowo bezrobotny, gotów wziąć niskie wynagrodzenie. Jako że sam kiedyś byłem w podobnej sytuacji, doszedłem do wniosku że weźmie każdą pracę, jaką mu dadzą i jednocześnie będzie szukał lepszej (większe pieniądze, bliżej itp - co jest oczywiści zrozumiałe i nie można mieć o to pretensji), co długo by nie trwało, bo warunki, które zaproponował, były naprawdę dla niego mało korzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 16.12.10, 18:01 uzupełnię: I doszedłem do wniosku, że kandydat długo u nas nie popracuje, więc szkoda czasu. Dowiedziałem się parę tygodni później, że pracuje gdzieś blisko domu w niezłej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 16.12.10, 18:47 A byc moze, gdybys to Ty zaproponowal mu wyzsze wynagrodzenie, zyskalbys dobrego, lojalnego pracownika. Ale rozumiem, ze wowczas nie przyszlo Ci to do glowy. Juz dwa razy zdarzylo mi sie dostac propozycje wyzszej pensji, niz ta, ktora oczekiwalem. Co przynioslo korzysci obu stronom. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 18.12.10, 09:58 Przyszło mi jak najbardziej. Był rozważany do dalszych etapów i wynagrodzenie otrzymałby zgodnie z budżetem na ten stołek. Odpowiedz Link Zgłoś
big.ot Podstawowe pytanie 16.12.10, 18:53 Czemu nie zaoferowałeś tyle ile firma miała przeznaczone na to stanowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ksin Re: Podstawowe pytanie IP: *.toya.net.pl 16.12.10, 22:27 bo wtedy durny hrowiec nie dostal by premi... Odpowiedz Link Zgłoś
maklakiewicz Re: Podstawowe pytanie 16.12.10, 23:02 od kiedy jest najniższa gwarantowana, przeznaczone na stanowikso jest własnie 800, mowie o powaznych firmach, bo reszta siedzi na umowy cywilno-prawne (nie kodeks pracy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: herrkumut Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: 178.56.134.* 16.12.10, 18:56 burak zawsze zostanie burakiem... bez wiedzy, horyzontów, rozumienia negocjacji, trade-off pomiędzy kompetencjami i oczekiwanym wynagrodzeniem... Twój brat (i pewnie Ty) będziecie zarabiali 1100. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grr Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 17.12.10, 00:44 tylko pytanie czemu jest tym burakiem? czy taka jego natura czy moze edukacja w polsce to od jakiegos czasu dno i wodorosty? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: g-lo Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.10, 11:54 Zgadzam się z mistrzr, że to zwykły bełkot rekrutanta dużej korporacji. Dodam jeszcze, że jeżeli kandydat na pracownika poda kwotę od - do, to pracodawca mu zaproponuje tą kwotę od - czyli najniższą. Także też jestem za tym aby pracodawca poważnie podchodził do pracownika i proponował mu konkretne wynagrodzenie. Jeżeli będzie ono zbyt niskie, to poważny potencjalny kandydat na pracownika będzie chciał tą kwotę negocjować, jeżeli pracodawcy nie będzie stać na więcej to albo się on zgodzi na tą niższą kwotę albo też zrezygnuje z oferowanej posady. Pracownik podejmując pracę, niestety dla szefów robi to, nie po to aby uszczęśliwiać szefa, tylko aby zarobić pieniądze na własne utrzymanie, więc założenie, że pracownik urazi szefa tym, że zależy mu tylko na pieniądzach jest bardzo naiwne. Można lubić swoją pracę ale bez przesady. Naiwnym jest także stwierdzenie, że pracownicy o podobnych kwalifikacjach ale gdy jeden zarabia grosze, a drugi konkretne pieniądze będą pracować tak samo wydajnie. Dla pracownika największą motywacją są pieniądze. Jednym słowem, "Jaka płaca, taka praca". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olo Pierdoły Wać Pan opowiadasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 12:33 Jestem pracodawcą (w dodatku o dziwo z tych małych, drobnych przedsiębiorców, na których się tak psioczy, że oszukują, nie płacą etc.) i często zdarza mi się płacić więcej niż oczekuje na rozmowie pracobiorca. Dlaczego? Bo szanuję ludzi. Jasno formułuję kryteria, przedstawiam je, płacę i wymagam. I moi pracownicy o tym wiedzą i też mnie za to szanują. Dzięki temu tworzymy ekipę zgranych osób, które mają także wspólne zainteresowania po pracy. Jestem wyjątkiem? Być może. Ale znam wiele osób w kręgu swoich znajomych, którzy postępują podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: buzek Re: Pierdoły Wać Pan opowiadasz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.11, 11:27 I pewnie płacisz 2.500 na rękę i myślisz że jesteś wielkim dobroczyńcą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asd Re: Pierdoły Wać Pan opowiadasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.11, 14:05 biznes to biznes, a nie instytucja charytatywna. zreszta, skoro ktos sie zgodzi pracowac 2500, to znaczy, ze to mu sie bardziej oplaca niz nie pracowac Odpowiedz Link Zgłoś
karina185 Re: Pierdoły Wać Pan opowiadasz 27.06.15, 21:39 To ja szukam pracy, wysłucham propozycji i porozmawiam o możliwościach. Też szanuję ludzi,którzy potrafią jasno określić kryteria, przedstawią wymagania i wywiążą się ze wzajemnych zobowiązań. Chętnie też poszerzę swoją wiedzę o nowe umiejętności, jeśli da mi to możliwość zwiększenia zarobków. Ba prawda jednak jest taka, że pracuje się dla pieniążków. Czym więcej obowiązków i większe wymagania, tym lepiej powinno być to opłacane. Pozdrawiam z całym szacunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pracodawca. Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: 62.111.212.* 17.12.10, 17:47 Uważam, że jestes w błędzie. Ja na pierwszej rozmowie podaję widełki cenowe w zalezności od stanowiska ponieważ wiem na ile mogę sobie pozwolić - przy czym nie znając człowieka jestem zmuszony mu zasugerować, że interesuje mnie raczej dolna granica, jednocześnie zaręczając mu, że jeśli spodoba mi się w pracy, to na pewno operując w podanych widełkach cenowych zwiększę mu wynagrodzenie. Nie jest to problem ponieważ widełki są z góry założone - problem raczej może wystąpić po stronie pracownika, ponieważ odnosząc się do Twojego postu uważam, że jedyne odniesienie do wysokości zarobków jest błędne. Przede wszystkim jeśli kandydat jest kolokwialnie mówiąc do bani od samego początku, to szkoda też moich 2 dni, czasu spędzonego na rozmowę etc. Także to nie tak, że tylko kandydat traci jeżdżac, rozmawiając i szukając pracy. Osobiście cenię swój czas i szkoda mi go za darmo rozdawać. A druga rzecz to niestety natrętna polska rzeczywistość - kandydaci, którzy pchają się tam gdzie widać od razu, że się nie nadają. Nie każdy nadaje się do kontaktów z klientem, nie każdy nadaje się na handlowca, nie każdy nadaje się do ślęczenie w cyferkach etc. Natomiast problemem jest to, że większości kandydatów wydaje się, że mogą robić bez problemu którąkolwiek z tych rzeczy - byle tylko ich przyjąć i to za odpowiednie pieniądze. Pracodawca zaś zapłaci pieniądze - ale na pewno nie komuś, po kim widać, że się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tttomek Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.152.141.169.dsl.dynamic.eranet.pl 17.12.10, 21:57 Hehe, no wlasnie nie pieprzy. Na specjalistycznych stanowiskach w globalnych firmach tak to wlasnie wyglada (w Polsce, zeby byla jasnosc) jak ta "pancia z HR" napisala. Ja akurat nie jestem z HR, ale zatrudniam do swoich zespolow ludzi, ktorzy zarabiaja powyzej 100 000 PLN rocznie (na reke, tak, tak, tyle zarabiaja informatycy w duzych korporacjach) i rozmowy na tematy placowe tak wlasnie wygladaja. Przepraszam, jesli zirytowalem wszystkich zarabiajacych srednia krajowa, albo mniej, ale to, ze jestescie gdzie jestescie nie oznacza, ze mozna jechac po "panciach z HRu" bo "pieprza glupoty" Nie pieprza, wy nie wiecie co mowicie. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: naukowiec Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.leeds.ac.uk 17.12.10, 22:22 Gość portalu: tttomek napisał(a): > Hehe, no wlasnie nie pieprzy. Na specjalistycznych stanowiskach w globalnych fi > rmach tak to wlasnie wyglada (w Polsce, zeby byla jasnosc) jak ta "pancia z HR" > napisala. Ja akurat nie jestem z HR, ale zatrudniam do swoich zespolow ludzi, > ktorzy zarabiaja powyzej 100 000 PLN rocznie (na reke, tak, tak, tyle zarabiaja > informatycy w duzych korporacjach) i rozmowy na tematy placowe tak wlasnie wyg > ladaja. > > Przepraszam, jesli zirytowalem wszystkich zarabiajacych srednia krajowa, albo m > niej, ale to, ze jestescie gdzie jestescie nie oznacza, ze mozna jechac po "pan > ciach z HRu" bo "pieprza glupoty" Nie pieprza, wy nie wiecie co mowicie. Pozdro drogi tomcio, 100 000 pln to około 21 000 gbp rocznie, w UK za taka stawkę żaden informatyk albo naukowiec nie będzie pracować, dlatego sporo wykształconych i madrych ludzi z polski wyjechało i z powodzeniem pracuje za okolo 50 000 gbp rocznie tzn. okolo 235 000 pln, Przepraszam, jesli zirytowalem lub ośmieszyłem ciebie i twoje marne zarobki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.10, 02:16 Wiadomo ze w UK zarobi sie wiecej, ale tez kosztem mieszkania w obcym kraju. Co do podanych zarokow dla informatykow (100k rocznie na reke w kraju) - mozliwe jest nawet i 200k (fakt ze w UK takemu gosciowi, o ile ma naprawde plynny angielski, zaplaca o wiele wiecej). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: naukowiec Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.197.26.162.threembb.co.uk 18.12.10, 22:16 Gość portalu: aaa napisał(a): > Wiadomo ze w UK zarobi sie wiecej, ale tez kosztem mieszkania w obcym kraju. > Co do podanych zarokow dla informatykow (100k rocznie na reke w kraju) - mozliw > e jest nawet i 200k (fakt ze w UK takemu gosciowi, o ile ma naprawde plynny ang > ielski, zaplaca o wiele wiecej). Nie wydaje mi się, żeby pensja specjalisty w UK zależała od 'płynnego' angielskiego, wystarczy angielski komunikatywny, nikt nie wymaga pisania poematów, ale fachowości co do 200k dla informatyka w PL to to jest wielka rzadkość (nie znam takiego przypadku), natomiast w UK to codzienność Odpowiedz Link Zgłoś
karina185 Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 27.06.15, 21:43 Ja znam takie przypadki :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tttomek Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: 10.136.114.* 22.12.10, 15:05 A co ma piernik do wiatraka drogi naukowcu? Ja tylko powiedzialem, ze to co jest trescia artykulu nie jest wyssane z palca i ma miejsce w wielu firmach w Polsce. A Ty mi drogi kolego mowisz o zarobkach w UK... I ja nie powiedzialem ile ja zarabiam, wiec moich zarobkow nie osmieszyles :) Masz kompleksy, czy nie umiesz czytac ze zrozumieniem? Pozdrawiam swiatecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
naukowiec.uk Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 23.12.10, 01:29 Napisałeś, że "rozmowy na tematy placowe tak wlasnie wygladaja. " może tak wygladają rozmowy przy zatrudnianiu za 100 000pln, ja przy zarobkach grubo ponad 200 000 (w przeliczeniu na pln) nigdy z żadną pancią z HR o pierdołach nie rozmawiałem, i takich rozmów jak opisane nie prowadziłem wątpię też aby w poważnych firmach/instytucjach naukowych zajmowano się takimi bzdurami, liczy się przede wszystkim fachowość, byłem też świadkiem przyjmowania do pracy i rozmowy z kandydatami prowadzili głównie szefowie działów/projektów/jednostek, pani z HR pilnowała tylko aby zarezerwowano i opłacono hotel/koszty podróży dla kandydatów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fabio sam pieprzysz - mnie przytrafila sie wlasnie IP: *.centertel.pl 18.12.10, 18:41 opisana wyzej sytuacja - firma w ktorej pracuje zaproponowala mi wyzsza stawke niz oczekiwalem (a wcale nie powiedzialem ze chce najnizsza, jaka osoby na moich stanowiskach zarabiaja)... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kasiula Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.31.136.122.rybnet.pl 16.08.11, 13:15 najwazniejsze to dobrze przygotowac sie do rozmowy...polecam poradnik "Rozmowa kwalifikacyjna z pracodawca po angielsku" - eprofess Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nikodem Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.morag.vectranet.pl 16.12.10, 13:34 tłumaczenie "eksperta",że w uk podają firmy prywatne wysokość zarobków ,a w pl nie -jest śmieszne.No tak w normalnym świecie można podawać ,a tu nie można.PL jest jak zwykle odporna na wprowadzanie norm i standardów cywilizowanych.W ogóle rynek pracy w pl to "wolna amerykanka"w wykonaniu "pracodawców".Kto próbował dłużej szukać pracy to wie o czym mówię.A pani eXpert jakby sie tak postwiła w roli szukającego pracy, i pochodziła na te rooozmooowyy kwalifikacyjne to by musiała zweryfikować swoje /tudzież wyczytane w mundrych książkach/poglądy. Te polskie firmy ,czy jak tam siebie nazywają,to po prostu łowcy jeleni a nie firmy rekrut. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yurek Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 18:44 Byłem kiedyś na rozmowie w instytucji publicznej. Zmarnowałem cały dzień swojego urlopu, bo grube Pani w urzędzie nie były łaskawe podać w ogłoszeniu wynagrodzenia, którego akceptacji wymagały na początku rozmowy jako podstawowy warunek dalszej rozmowy. Gdybym wiedział jakie są warunki nie zawracałbym sobie głowy. Rozmowa trwała 2 minuty (góra), bez żadnych merytorycznych pytań. Oczywiście wynagrodzenie było skandalicznie niskie. Dodam, że jestem specjalistą w swojej branży. Mam podejrzenie, że osoba jakaś została zatrudniona, aby po miesiącu dostać podwyżkę, a ja i inni kandydaci zostali zaproszeniu tylko po to, aby coś napisać w protokole rekrutacyjnym. SKANDAL!!! Polska jest po prostu krajem tanich zasobów, low cost centre i tyle. Dziwię się, że lewica nie zainteresuje się takimi sprawami, tylko in vitro ciągle i inne sprawy światopoglądowe, jest to ważne ale najważniejsze są bardziej podstawowe sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ksin Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.toya.net.pl 16.12.10, 22:32 a ja Ci odpisze spieprzja dziadu... Masz tam jakie znajomosci?, nie to nie przychodz, bo stanowisko byly juz dawno zarezerwowane., tak sie, ku ..wa splaca poparcie w wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grumpy Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 17.12.10, 00:47 dlatego w pl jeszcze dluuuuugo nie bedzie dobrze, zeby nie powiedziec nigdy, bo smiem twierdzic ze za zycia tutaj piszacych wiele sie nie zmieni :-( Odpowiedz Link Zgłoś
karina185 Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 27.06.15, 21:47 Przecież ona tez kiedyś szukała pracy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: JohnnyD Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.159.56.18.static.crowley.pl 16.12.10, 13:37 Bzdura z tą poufnością! Pracodawca nie ma prawa zabraniać pracownikowi mówienia o tym, ile zarabia. To nie jest informacja o wykonywanej pracy tylko o prywatnych zarobkach pracownika. Czytałem artykuł na ten temat: www.portalkadrowy.pl/nowosci/nie-mozesz-zabronic-pracownikowi-ujawniania-wysokosci-wynagrodzenia-pozostalym-pracownikom-188190 Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 16.12.10, 13:52 O, nawet o tym nie wiedziałem. Swoją drogą dziwne tłumaczenie że nie można podawać widełek bo nie można powiedzieć ile kto zarabia - przecież to idiotyzm. Widełki nie informują nikogo o rzeczywistych zarobkach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Czytelnik Prawidłowa odpowiedź: IP: 80.156.42.* 16.12.10, 13:54 Prawidłowa odpowiedź brzmi: Nie śmiałbym narażać Pana/Panią na koszty związane z zatrudnieniem mnie (pensja,składki ZUS itp.), zatem nie podejmę pracy w Pana/Pani firmie. Zamiast tego zrobię na złość Niemcom albo Anglikom i podejmę pracę w ich firmie narażając ich na koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenek Samo sedno IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 16.12.10, 16:43 heh dokładnie tak, jak piszesz. Mniej więcej od 6 m-cy przeglądam oferty na rynku pracy i w naszym pięknym kraju jest tragedia. Zarobki - co uskrobiesz to twoje. Zróżnicowanie na tym samym stanowisku ogromne (bo jeden się wybronił na rozmowie, a drugi nie). Pracuję w dużej międzynarodowej korporacji (na pohybel) i koledzy zza Odry mają taką samą pensję, tyle że oczywiście w €uro. A różnica w cenie za te same produkty ogromna. Nie chciałem stąd wyjeżdżać, mam tu rodzinę i przyjaciół. Ale jak sobie pomyślę, że mam starać się o złodziejski kredyt na mieszkanie, który z wielką łachą być może dostanę (no bo przecież jak zrobię kilka symulacji w m-cu, żeby sprawdzić, która oferta jest najlepsza, to na pewno chcę kogoś naciągnąć i jestem "nieodpowiedni" dla banków) i po 30 latach oddać ok 200-250% to mnie szlag trafia. Po co mam się denerwować, jak mogę wyjechać sobie na kilka(naście) lat i kiedyś wrócić na moją wieś (jak jeszcze będę miał ochotę). Od jakiegoś czasu nie mogę przestać nucić refrenu piosenki Strachy na Lachy - Żyję w kraju... - polecam (szczególnie, kiedy wczoraj zobaczyłem cenę PB95:) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aspa Re: Samo sedno IP: *.o2.ie 16.12.10, 23:05 Masz rację... Kiedyś pracowałem w Polsce w dużej miedzynarodowej korporacji związanej z mediami na tzw. kierowniczym stanowisku, w pełnym wymiarze godzin, stresu i odpowiedzialności. Pewnego dnia do miasta przyjechała laska z firmy, będącej częścią tej samej korporacji w Niemczech. U siebie "stała" dwa oczka niżej na drabinie służbowej, niż ja. Pozałatwiała, co miała załatwić i poszliśmy na piwo, pogadać o robocie (żeby była jasność - ona nie przyjechała do nas z ramienia firmy - ot, miała robotę do zrobienia w naszym regionie i potrzebowała pomocy, więc zwróciła się do siostrzanej firmy o wsparcie). Dla niej praca to była realizacja życiowych zamierzeń i spełnienie. Początkowo uważała mnie za szczęściarza, bo dla niej, materialnie i ambicjonalnie spełnionej, awans o dwa oczka oznaczał wejście w inny świat - dosłownie inny, bo moje stanowisko w jej realiach to już elita nie tylko zawodowa, ale i społeczna. Jakież było jej zdumienie, gdy usłyszała, ile zarabiam! Jakżesz się zdziwiła, gdy wyjaśniłem, że zarządzam zespołem 12 zaganianych, zaoranych i słabo opłacanych ludzi wykonujących tę samą pracę, jaką w jej, oddalonych o 200 km realiach wykonuje zespół liczący ponad 30 osób wspieranych przez stażystów! Jakżesz wstrząsnęła nią informacja, jakie kwalifikacje mają wszyscy moi ludzie i jakiej presji się ich poddaje, za jakie pieniądze... To był 10 lat temu. Na szczęście - także po tym spotkaniu - postanowiłem zmeinić klimat. Obecnie mieszkam w kraju, gdzie wynagrodzenie jest podawane w ofercie pracy, podobnie jak wymagane kwalifikacje, doświadczenie i zakres obowiązków. Działy HR służą temu, by pozyskać najlepszych z najlepszych i jak najlepiej ich wykorzystać, nie zaś do psychologicznego oceniania przydatności absolwenta filozofii do pracy w młodym i dynamicznym zespole w charakterze przedstawiciela handlowego wiodącego producenta spinek do włosów... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grumpy Re: Samo sedno IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 17.12.10, 01:05 to mi przypomnia historie kumpla, ktory pracujac w kpmg w warszawie dowiedzial sie pewnego pieknego dnia od swojego kolegi z kanady (kanadyjczyka oddelegowanego do pracy w kpmg w warszawie) ile to on zarabia (na identycznym stanowisku) i szczeka mu opadla... niby ta sama firma, to samo stanowisko z kilkunastoletnim doswiadczeniem a zarobki - przepasc... w efekcie kumpel wyemigrowal Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dziekuje za uwage Re: Samo sedno -kredyt IP: 62.233.181.* 17.12.10, 10:06 Matołków obliczających że biorąc kredyt na 30 lat oddadzą 200% zapytam czy słyszeli cos o inflacji i wartości pieniądza w czasie? Jesli nie to moga sobie robić "symulacje" orgazmów z kobietą a nie dyskutować na temat kredytów. Odpowiedz Link Zgłoś
feelhot Lepiej policz sobie 20.09.12, 19:30 wartość przyszłą oczekiwaną-to jest wiarygodna miara:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: trash Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: 89.230.90.* 16.12.10, 14:15 trzeba jak najszybciej wprowadzić ustawowy obowiązek podawania przewidywanych zarobków na danym stanowisku w ogłoszeniu. To jedyny sposób bo niestety jak ktoś wyżej napisał Polandia jest odporna na wszystkie co bardziej normalne wynalazki z bardziej cywilizowanych krajów. Z chęcią przyjmuje za to każde gó.... Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Polski biznes - sami przekręciarze 16.12.10, 14:23 Wiadomo czemu w Polsce szemrani biznesmeni ukrywają płace, łacznie z zakazem wyjawiania ich przez pracowników. Dlatego, że mają się czego wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: normal Re: Polski biznes - sami przekręciarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 08:48 To może sam załóż firmę i pokaż wszystkim dookoła jak uczciwie prowadzi się biznes i zatrudnia pracowników ? Brzydzę się anonimową krytyką, w której wszyscy, wszędzie i zawsze są oszustami. Zostałeś chyba jedynym sprawiedliwym na świecie - trudna rola. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Polski biznes - sami przekręciarze 20.12.10, 14:54 No tak się składa, że mam firmę i nie robie przewałów na wypłatach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boss Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 14:31 Warszawa. Rozmowa o pracę w dużym niemieckim koncernie. Samodzielne stanowisko. Pada kultowe pytanie: Ile by Pan chciał zarobić? Mówię bez ogródek: nie mniej niż 3000 netto. Popatrzyli na mnie jak na wariata, pokręcili głowami i standardowy slogan: Yyy to my zadzwonimy do Pana. Oczywiście nie muszę mówić, że nie zadzwonili:-) Zdaję sobie sprawę, że ci z którymi rozmawiałem to nic nie warte korposzczury, które ktoś tam posadził i kazał robić "stąd dotąd". Ale do jasnej cholery czemu my się godzimy pracować za takie grosze?? Co oni chcieli żebym pracował za mniej niż 3000 w Warsiawie? A skądinąd wiem że w niemieckim oddziale na takim samym stanowisku mój niemiecki odpowiednik zarabia 3000 ojro. I to tylko dlatego że jest Niemcem. Po co nam ta niepodległość była:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inwestor01 Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 14:42 Zgadza się. Fajnie jak jeszcze pada kwestia wynagrodzenia na pierwszej rozmowie, a nie np. na 3 rozmowie z kierownikiem, gdzie się człowiek dowiaduje, że 3tys. netto to ponad ich możliwości. Polski rynek pracy jest dziki. Tutaj w każdym ogłoszeniu jest napisane: atrakcyjne wynagrodzenie, tylko, że później się okazuje, że atrakcyjne to 2 netto miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boss Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 15:05 Bo to wynagrodzenie jest atrakcyjne. Tyle że z punktu widzenia pracodawcy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grumpy Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 17.12.10, 01:16 dlatego ja od pewnego czasu, nauczony na wlasnych bledach, juz podczas pierwszej rozmowy telefonicznej z pania z hr (ciekawe, ze jeszcze nigdy nie zadzwonil zaden facet) mowie jasno jakie sa moje oczekiwania placowe i zwykle jest to moj ostatni kontakt z dana firma (a zadam okolo 800-500zl netto wiecej od mojej obecnej placy). inna sprawa, ze mam prace i nie jestem zdesperowany, jak bylem zdesperowany to sie tak "nie rzucalem"... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asdf Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: 195.82.180.* 16.12.10, 14:45 Ja znam jeszcze lepszy przypadek -kontakty z klientami -szukanie nowych klientów -serwis -testowanie aplikacji -reklamacjie .....(itd. itp. 2 strony wymagań !) do tego oczywiście "gotowość do nadgodzin" Co w zamian? -szkolenia? niet -możliwość awansu? niet -możliwość podwyżki (kiedykolwiek!) ? niet -możliwość zwiększania kwalifikacji? niet wycena końcowa : 1400 BRUTTO Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: merek Spakuj się i wyjedź... IP: 193.179.215.* 16.12.10, 14:45 Spakuj się i wyjedź. Od 1-szego maja można będzie leganie pracowac w Niemczech. Zadzwonisz potem to tych korposzczurów w W-wie... Będziesz miał ubaw po pachy. Ja miałem. A zobaczyć ich miny, bezcenne! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boss Re: Spakuj się i wyjedź... IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 14:52 I tak zamierzam zrobić. Tyle że nie myślę czekać aż do maja. Zrobię to zaraz po nowym roku.... Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Spakuj się i wyjedź... 16.12.10, 19:40 > I tak zamierzam zrobić. Tyle że nie myślę czekać aż do maja. Zrobię to zaraz po > nowym roku... Przez okres do jednego roku można legalnie pracować w Niemczech w ramach tzw. "świadczenia usług transgranicznych" już od dawna - wystarczy, że zarejestrujesz w Polsce działalność gospodarczą. Są tacy co wyjechali w maju bieżącego roku z zamiarem pracowania przez ten pierwszy rok jako (pod)wykonawcy usług transgranicznych, a potem przejścia na zwykły etat. Poza tym ograniczenia niemieckiego rynku pracy dotyczą tylko prostych zawodów, inżynierowie żadnych zezwoleń nie potrzebują, żeby pracować w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciumorales Re: Spakuj się i wyjedź... 17.12.10, 10:04 Mylisz sie. Pracuje jako inz w Niemczech i mam pozwolenie na prace. Pierwsze otrzymalem na okres roku i zezwalajace na prace tylko u danego pracodawcy, drugie po roku na czas nieokreslony i nieograniczone. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Spakuj się i wyjedź... IP: *.224.189.109.customer.cdi.no 16.08.11, 12:37 Były zawody, w których inżynierowie nie potrzebowali pozwolenia o pracę w Niemczech. Również naukowcy pracujący na stanowiskach naukowych nie potrzebowali pozwoleń o pracę w Niemczech. Jednakże, gdy pracowali na innych stanowiskach, to już potrzebowali odpowiednich pozwoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
avadoro Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 16.12.10, 18:17 Gość portalu: boss napisał(a): > A skądinąd wiem że w niemieckim oddziale na takim samym stanowisku mój niemieck > i odpowiednik zarabia 3000 ojro. I to tylko dlatego że jest Niemcem. Po co nam > ta niepodległość była:-) Żeby nie zarabiać 3000. Rubli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: peper Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 14:38 Ja mam najniższą krajową ale za to drugie tyle co ukradnę mojemu pracodawcy a czasami uda mi się jeszcze oszukać klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bax Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: 79.189.114.* 16.12.10, 14:46 Wielu z Państwa na tym forum reprezentuje taka postawę, ze nie dziwie się że mają kłopot w relacjach z przyszłym ewentualnym pracodawcą. Chciałbym oświadczyć, że cytowane w artykule pytania i odpowiedzi są jak najbardziej sensowną podpowiedzią, szczególnie dla młodych ludzi. I guzik prawda że zatrudnia się osobę o jak najniższych wymaganiach finansowych, Zatrudnia się osobe najlepszą, a jesli na najlepszą mnie nie stać to najlepszą z tych "tańszych" itd. Ta najlepsza na którą mnie nie stać z pewnościa znajdzie zatrudnienie zgodne ze swoimi ambicjami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boss Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 14:55 Chłopcze takie bajki to możesz opowiadać licealistom. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nikodem bredzisz ,po prostu bredzisz IP: *.morag.vectranet.pl 16.12.10, 15:02 prześpij się ,popij ziółek ,i na chłodno, rozsądnie coś napisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzr Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 16.12.10, 15:25 A na ilu rozmowach o pracę ostatnio byłeś gościu ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kobalt Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 19:56 Zgadzam się w zupełności. To normalne że optymalizuje się koszt do oczekiwanych korzyści i umiejętności kandydata. Większość powyższych wpisów aż ocieka jadem i rozgoryczeniem: aaach jakie wredne te pracodawce, płacić nie chcom, przyjąć do pracy nie chcom. Ciekawe jednak dlaczego pracodawcy mają takie problemy ze znalezieniem ludzi? I to wcale nie dlatego że pracownicy kosztują zbyt wiele. A jeśli ktoś z was uważa że tak fajnie i łatwo jest zatrudniać ludzi to może niech założy własną firmę? Ktoś zabrania? Przecież każdy kto założył własną firmę wyzyskuje innych i śpi na forsie! To oczywista oczywistość. A jeśli chodzi o podawanie widełek w ofercie pracy to czasami nie ma to sensu. Co komuś powiedzą widełki 2-15k ? Jeśli ktoś spełnia tylko moje minimalne wymagania to ląduje w dolnym pułapie i chętnie zainwestuję w jego rozwój. Jeśli natomiast wnosi jakąś wartość dodaną, ma głowę pełną pomysłów, wiedzę, umiejętności, entuzjazm i ambicję - ja się bardzo chętnie podzielę zyskiem i nie widzę górnego pułapu. Przy czym o dziwo jak podaję widełki w ofercie to 80% ofert ląduje w górnym pułapie. Umiejętności i doświadczenie bliskie zeru, ale zero samokrytyki. Za to zawsze można sobie pobiadolić na forum gazety. Na pewno znajdą się chętni, żeby dołączyć do chóru "pokrzywdzonych". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inwestor01 Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 20:30 "Co komuś powiedzą widełki 2-15k " Gościu, takie widełki to tylko akwizytorom się podaje. Chodzi o to, że w polskich ogłoszeniach o pracę często nie idzie w żaden sposób oszacować wynagrodzenia, bo wymagania są nieproporcjonalnie duże do oferty. Jak już zaczniesz pracować to zobaczysz, że to nie jest takie łatwe marnować cały dzień albo kilka na rozmowy, żeby później się dowiedzieć, że proponowana płaca to jakiś żart. A sądząc po Twoich kreatywnościach, ambicji, itp. to w życiu nie szukałeś pracy i reprezentujesz typowe naiwne podejście studenta 1ego roku zarządzania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aa Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.szczecin.mm.pl 16.12.10, 20:45 dokładnie, niepodawanie widełek służy temu, ze pracodawca liczy na to, że pracownik powie zbyt mało. Gdybym znał widełki, to mogę sie do nich dostosowac - np. oceniajac ze moje umiejetnosci i doswiadczenie umozliwiaja mi pretendowanie do placy posrodku widelek. Ale nie, w Polsce widełek sie nie podaje liczac na kolejnego jelenia:) sorry ale rzucilem prace w tym kraju 1.5 miesiaca temu, i przez nast. rok bede przygotowywac sie do pewnych egzaminow zawodowych w jednej z angielskich izb gospodarczych a poczatek 2012 to wylot do Londynu bye bye kartoffelll - land, bye bye bantustan bye bye loosers Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inwestor01 Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 23:35 Mam podobne plany :) A to dlatego, ze do tej pory pracowałem tylko dla Anglików i teraz próbuję znaleźć zatrudnienie na naszym rynku pracy, ale czuję się jakbym ostatnie 3 lata spędził za oceanem, bo nijak nie mogę tu się odnaleźć. We wszystkich ogłoszeniach 'atrakcyjne wynagrodzenie' i za cholery nie dowiesz się o jakie wynagrodzenie może chodzić. Do każdej pracy wymagane wykształcenie wyższe i angielski. Czy w Polsce w każdej firmie językiem roboczym jest angielski? I jak już praca jest 'mądra' i poważna to pensja typu 2500 brutto i niby człowiek ma się za to samodzielnie w dużym mieście utrzymać. Porażka... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kobalt Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.10, 08:06 1. Nie. Branża IT. Rozstrzał wynagrodzeń jest olbrzymi. 2. Zacząłem pracować. 7 lat temu. Teraz prowadzę firmę. 3. Może i naiwne, ale dobrze mi z tym :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pokemontazo W pelni sie z panem zgadzam IP: *.137.broadband2.iol.cz 17.12.10, 16:37 "Jeśli np. kandydat stwierdza podczas spotkania, iż interesuje go wynagrodzenie X i jest to kwota nienegocjowalna, dla pracodawcy może być to sygnałem, iż ma do czynienia z osobą mało elastyczną, dla której kwestie finansowe są elementem kluczowym." W sytuacji w ktorej spora grupa pracodawcow oferuje pieniadze nie umozliwiajace nawet "przetrwania"(inaczej wegetacji) !, tego typu opinia jest conajmniej idiotyczna... sam uslyszalem kiedys wypowiedz: "jest pan mlody, rodzice troche doloza i bedzie ok ..." Ps. Co do bycia zgozknialym, bezrobotnym itp. - mam swietna prace. Tak dobra, ze az glupio mi o tym mowic jak wpadam do polski, odpowiadam wymijajaco i ludzie taktownie sie niedopytuja (chociaz podejrzewam ze zakladaja raczej sytuacje przeciwna - w koncu to polska) Nie mialem imponujacego zawodowego doswiadczenia wiec zaproponowano mi inne staniowisko niz to na ktore kandydowalem - z tym, ze praca ktora w teh chwili wykonuje jest tym wlasnie doswiadczeniem ktorego mi brakowalo. Od razo zaproponowano mi kontrakt na pare lat i mozliwosc przeniesienia sie na inne stanowisko jak juz zdobede wymagane doswiadczenie. Zarobki? tutaj przecietne, jak na kogos kto pracuje na mojej pozycji w mojej branzy. Z tym ze dopiero poza polska zrozumialem o co chodzi z tym zarabianiem godziwych pieniedzy, nie duzych - ale takich z ktorych mozna sie samemu utrzymac, rozwijac, oszczedzac, od czasu do czasu rozerwac - jednym slowem zyc. Perspektywy zawodowe? Swietne - to jest druga z rzeczy ktore mnie najbardziej w polsce bolaly, firmy stawiajace wysrubowane wymaganie - i zatrudniajace mlodego, zdolnego pracownika ktorego kwalifikacje znacznie przekraczaly te wymagane na to stanowisko - co tak naprawde konczylo sie dla niego odwrocona-kariera. Nowe stanowiska w zamian za staz pracy (i "poswiecenie" swojej pracy) - a kazdy szczebelek wyzej to coraz szybsza utrata kwalifikacji bo zamiast uczyc sie nowych rzeczy uczysz sie tylko tego jak najlepiej spalniac oczekiwania danej firmy/przelozonych, a po 30 latach ladujesz na bruku, bez szans na zatrudnieje... Wrocic do polski? Ciekawa perspektywa, interesujace pozycje (rozwoj zawodowy) w polsce oznaczaja obnizenie! moich zarobkow, pomimo tego ze to sa juz pozycje duzo lepiej oplacane - nie mowiac o tym, ze chociaz posiadam wszystkie kwalifikacje na nich wymagane to moje szanse nawet za pieniadze ktore starczaly by ledwie na utrzymanie sa zerowe, bo pracodawca woli zatrudnic kogos z zbyt wysokimi kwalifikacjami (ten glupszy "bo moza", ten sprytniejszy bo zleci mu prace ktore powinien wykonywac ktos z jego kwalifikacjami za wynagrodzenie "ciecia" (czyli mnie (^_^) )) Wiem, sporo jadu - ale taka jest prawda, polski rynek pracy to dzungla, swietny przyklad na rozprawke z biologi ewolucyjnej bo tutaj widac jak na dloni, jak dziala "survival of the fittest". Zycie jest jakie jest - tego niezmienisz, ale po co macic mlodym ludziom w glowie i niszczyc zycie tym bardziej ufnym, ktorzy przeczytaja sobie taki artykul i beda starac do niego dostosowac, podczas gdy tak naprawde odnosi sie on do sytuacji ktora panuje (jeszcze chociaz w dobie globalnych przemian to sie moze szybko zmienic) w "bardziej cywilizowanych" miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: humbrum widełki się *przydają*! IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.10, 13:34 Takie widełki zawierają tylko jedną, acz niezwykle użyteczną informację - 2k PLN. Na tyle pracodawca wycenia przyszłego pracownika, to jest, gościa wartego 1900 złotych nie jest już gotów zatrudnić, ale leszcz za 2k peelenów jest już jak najbardziej 'ok' i w pełni spełnia wymagania firmy. Innymi słowy, nawet z takich widełek można dowiedzieć się bardzo wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
qatroscc Re: widełki się *przydają*! 18.12.10, 10:49 i dlatego gość za 1900zł nie podejmie pracy za 2000zł bo się sfrajerzy (a przepraszam nie będzie w ogóle aplikował)... można się dowiedzieć ciekawych rzeczy o intelekcie internautów Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciumorales Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? 17.12.10, 10:11 Szczegolnie ta czesc mnie ubawila i po tym juz tak naprawde przestalem pytac, jak paniusia powiedziala, ze jak sie podaje sztywna kwote to sie daje sygnal ze sie jest osoba malo elastyczna dla ktorej wazne sa pieniadze. Nie no kurw... rece opadaja. Oczywiscie, ze nie sa wazne, pracuje dla idei i zeby mnie szef po ramieniu poklepal. Jak czytam takie bzdury to chyba zmienie moje konserwatywne zdanie i zostane feministem. Nie ch kobiety lepiej robia kariery niz rodza dzieci bo o ile w pracy durna baba jest do zniesienia o tyle przekazanie przez nia swoich genow na dalsze pokolenia moze wyrzadzic duzo wieksze szkody dla spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pokemontazo Re: Ile chce Pan/ Pani zarabiać? IP: *.137.broadband2.iol.cz 17.12.10, 15:32 W tym artykule jest kilka "madrosci" ktore prawdziwy przedsiebiorca skwitowalby conajmniej zyczliwym usmiechem - jesli ich nie dostrzegasz, nie zabieralbym sie za doradztwo... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qatro wreszcie ktoś pisze jak powinno być IP: *.cable.smsnet.pl 16.12.10, 15:35 a nie zbieraj się, przygotowuj się i leć na rozmowę o miskę ryżu (1200zł), ja tracę czas oni tracą czas... wszędzie tylko zachodnie standardy szkoda tylko że nie w ogłoszeniach o pracę :( 100 lat za murzynami w Anglii oficjalnie pisze - zatrudnię Księgową - zarobki 2000-3500 zł w zależności od doświadczenia i człek mniej więcej wie na czym stoi i czy warto odgrywać cyrk rekrutacyjny :) a jeszcze jedno mi się przypomniało, kumpel kiedyś był na rozmowie (jeszcze w czasie studiów) na telemarketera, porozmawiali sobie troszkę i pada ze strony rekrutujących kwota 1000 zł za 6h ;) kumpel mówi że no OK może spróbować za tyle, a panie na to że przed chwilą weszła dziewczyna i ona stwierdziła że to jest jej praca marzeń i w ogóle chce się związać z firmą na długo ;) więc jak my mamy Pana zatrudnić? Kumpel na to - Dziękuję, do widzenia! Odpowiedz Link Zgłoś