Dodaj do ulubionych

Depresja rodzi sie w jelicie

01.12.11, 11:11
hej, co sadzicie o malopopularnej teori ze wiekszosc zaburzen psych. ma swoje zrodlo nie w glowie tylko w jelicie ,ktore jest ponoc drugim mozgiem , jest tam tyle zakonczen nerwowych ktore biegna wprost do mozgu,jest ponoc lekarz ktory leczy depresje lewatywami ,co o tym sadzicie ?
Obserwuj wątek
    • a.g.g.a Re: Depresja rodzi sie w jelicie 01.12.11, 15:10
      Heh,może jest w tym jakieś ziarno prawdy.Ja nie pamiętam,co było pierwsze depresja czy problemy z jelitami,a może równocześnie?Czy łepetyna nakręciła jelita czy jetita nakręciły łepetynę? ;)
      Prawdą jest,że jak żołąd i jelita szczególnie dają mi w kość,to automatycznie pojawia się nastrój depresyjny.Ale z drugiej strony, w najcięższej fazie depresji miałam zero problemów z jelitami,więc trudno powiedziec jak to jest..
      • zoliborski_goral Nazwijmy to bardziej wieszczo: w trzewiach... 02.12.11, 00:33
        W trzewiach, lub jak kto woli w wątpiach. Całkowicie się zgadzam. Popiera to moją tezę o wypieraniu wrażeń wisceralnych kojarzonych ze stanami zagrożenia.
    • babetschka Re: Depresja rodzi sie w jelicie 01.12.11, 16:41
      pytasz w jakim celu ? sam nie wiesz czy wierzyc i szukasz poparcia ?co moze sadzic przecietny depresyjny kowalski nie bedący naukowcem-czlonkiem grupy badawczej zajmującej sie wygenerowaniem a nastepnie obaleniem opisywanej przez ciebie teorii
    • lucyna_n Re: Depresja rodzi sie w jelicie 02.12.11, 00:55
      myślimy że jesteś trolem
    • zoliborski_goral Re: Depresja rodzi sie w jelicie 24.12.11, 11:30
      Ściślej, w układzie nerwowym wyścielającym przewód pokarmowy, okazuje się. Nazywany bywa nawet "drugim mózgiem". No proszę...
      www.scientificamerican.com/article.cfm?id=gut-second-brain
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka