Dodaj do ulubionych

Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem?

15.08.18, 11:21
Ponieważ męczyłam się podczas mojej terapii, w końcu doszłam do buntu. Trafiłam na terapię w stanie tragicznym, załamania nerwowego. Ponieważ mam problem z uległością, szukałam winy w sobie i nie umiałam znaleźć innego terapeuty. Za niepowodzenie terapii obwiniałam siebie. Jednak teraz, ponieważ w sumie zostałam przez terapeutę obrażona, stwierdziłam że ten pan nie powinien w ogóle swojego zawodu wykonywać. Trafiłam do niego z rekomendacji i może niepotrzebnie zaufałam osobie, która mi go poleciła. Teraz natomiast się zastanwiam -

Czy są jakiekolwiek okoliczności które wyłączają danego terapeutę z wykonywania swojego zawodu?

Czy są kryteria, które zezwalają na wykonywanie zawodu?

Jak można sprawdzić czy dany terapeuta ma certyfikat nie pytając go? (obecnie ze sobą nie rozmawiamy a ja się zastanawiam czy on w ogóle powinien swój gabinet prowadzić).

Czy brak superwizji jest kryterium które wyłącza z możliwości prowadzenia terapii?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • megan.k Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 11:38
      Sprawdź tutaj.
      www.ptp.org.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=53
      • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 11:46
        Dziękuję, sprawdzałam już tę listę, jednak jest to tylko lista superwizorów. Nie widzę tam spisu psychoterapeutów. W ogóle proszę zauważyć, że jest to niejasno napisane na tej stronie. Pod tekstem o certyfikowanych psychoterapeutach, jest mowa o superwizorach. Rozumiem, że prawo do wykonywania zawodu oraz certyfikaty mają również osoby nie będące superwizorami. Chyba że się mylę, i terapeutą może zostać byle debil po psychologii wykładanej na wyższej szkole melanżu i bansu.
        • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 11:58
          Proszę zobaczyć w jakim kraju my żyjemy. Nie wiem czy się mylę ale nawet skonstruowanie tej strony najważniejszego pewnie towarzystwa psychologicznego w Polsce jest po prostu kretyńskie i wprowadza w błąd. Certyfikowany psychoterapeuta to nie to samo co superwizor. Na tej stronie nie ma zatem ceryfikowanych terapeutów. To jest po prostu absurd!
          Cytuję:
          Szukam certyfikowanych terapeutów i chcę sprawdzić czy człowieczek, do którego chodziłam od kilku lat i zostawiłam u niego kilka tysięcy złotych w ogóle się do tego nadaje. No więc sprawdzam tę stronę:
          Lista Certyfikowanych Psychoterapeutów
          Polskiego Towarzystwa Psychologicznego
          Honorowe certyfikaty superwizora psychoterapii

O ! myslę sobie! brawo. terapeuci. Ale nie, zaraz potem okazuje się że są to tylko superwizorzy.
          Moj piękny kraj, Polska, strona z 2005 roku, kompletnie bez sensu funkcjonująca.

Polskie Towarzystwo Psychologiczne w 1994 r. przyznało w uznaniu szczególnych zasług dla rozwoju psychoterapii w Polsce honorowe certyfikaty superwizora psychoterapii następującym osobom:

• 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 12:12
            Naprawdę fakt, że ten zawód nie został jeszcze w jakiś konkretny sposób uregulowany po prostu nie mieści się w głowie.
            • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 15:34
              mi się tam mieści, nie takie rzeczy...
          • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:00
            2login napisał(a):

> Proszę zobaczyć w jakim kraju my żyjemy.To jest po prostu absurd!
            > Cytuję:
            >
            > Moj piękny kraj, Polska, strona z 2005 roku, kompletnie bez sensu funkcjonująca
            > .
            >

ale Ty serio szukasz w tym kraju jakiejkolwiek logiki? serio serio?
            • leda16 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:29
              mardaani.74 napisała:
              ale Ty serio szukasz w tym kraju jakiejkolwiek logiki? serio serio?

Dalej wierzysz, że to nowoczesna 30-to letnia kobieta, a nie mentalnie infantylny, zadufany w swoich racjach dzieciak?
              • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 15:33
                Niestety widzę, że to 30, owszem zadufana w sobie, i w swoich racjach, i oby jej to nie zostało na zawsze, bo będzie taką wieczną społecznicą, ciotką klotką od ktorej wszyscy wieją bo się będą bali że znowu będzie agitka zamiast rozmowy.

Mogłaby jednak uznać choć tą prostą rację że to Ona ma problem z psychoterapią, życiem w realu i rozpoznaniem kto swój a kto "wiadomo co" nie ja, więc kto tu do czorta "wie lepiej"?

dobra, wiem, argument poniżej pasa, ale jednak ;)
                • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 15:53
                  Niestety widzę, że to 30, owszem zadufana w sobie, i w swoich racjach,

co jest w tym takiego zadufanego? nie wiem, gdyby ludzie nie staraliby się bronić swoich interesów dalej siedzieliby na drzewie...

i oby jej to nie zostało na zawsze, bo będzie taką wieczną społecznicą, ciotką klotką od ktorej wszyscy wieją bo się będą bali że znowu będzie agitka zamiast rozmowy.

Potrafię i rozmawiać i agitować. Tu zaczęłam agitować nieco, bo byłaby to zmiana w naszym interesie. Po prostu wyraziłam swoje zdanie na ten temat.

Mogłaby jednak uznać choć tą prostą rację że to Ona ma problem z psychoterapią, życiem w realu i rozpoznaniem kto swój a kto "wiadomo co" nie ja, więc kto tu do czorta "wie lepiej"?

dobra, wiem, argument poniżej pasa, ale jednak ;) ----->>> tych stwierdzeń już w ogóle nie rozumiem niestety.
                  • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 19:01
                    ja sobie tak myślę że na tym drzewie bylibyśmy naprawdę bardziej szczęśliwi, no ale coż, stało się, pcha nas ciekawość i pchać będzie, choćby do samozniszczenia
          • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 17.08.18, 10:40
            Chcialam jeszcze zaznaczyc ze mialo zostac stworzone stowarzyszenie psychologow o ktorym sluch zaginal. Ponadto strona nie przeprowadzila istotnych zmian od 2005 roku. Zastanawiam sie jak to jest mozliwe ze jest taki maly ruch i dzialanie w tym przeciez b. Duzym srodowisku cechującym sie sporymi dochodami i chyba niewielka kontrola.
            • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 17.08.18, 11:56
              No dobrze, to tak konkretnie, czego od nas oczekujesz?
              • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 17.08.18, 12:41
                Nie, niczego... Po prostu to są moje pytania. Przepraszam ale więcej napiszę później. Pozdrawiam.
        • megan.k Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 12:42
          Ta strona ma wiele różnych zakładek, które warto po prostu przeczytać, jeśli chce się głębiej poznać poruszony temat.
          A o danego terapeutę można zapytać chyba mailowo.
          ptp@psych.uw.edu.pl
          Każdy terapeuta powinien klientowi okazać swój certyfikat. Można spisać numer, przez kogo został wydany i to sprawdzić. Nikt nikomu nie każe korzystać z usług "kogoś z ulicy" i zostawiać w nieznanym gabinecie kupę kasy. To właśnie takie bezmyślne zachowania zdesperowanych osób dają sposobność na całkiem dobre funkcjonowanie oszustom.
          • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 12:54
            Łatwo oceniać ludzi i mówić bez kontekstu. Trudno sobie wyobrazić, że żyjemy w kraju, w którym każdy może zostać terapeutą, kto sobie taką informację na drzwiach wywiesi a jego praca nie jest w żaden sposób monitorowana.
            • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 13:10
              To jest właśnie charakterystyczne. Oskarżać pacjentów, gdy w gronie tzw. terapeutów być może mamy bonanze i psychologiczne bądź psychoterapeutyczne amber gold. Goście sobie siedzą i słuchają. Gdy być może będzie miało się pretensje stawiana jest przez terapeutę teza, że osoba jest trudna, niewspółpracująca, pewnie ma borderline, a poza tym jakiekolwiek pretensje są wynikiem projekcji swoich lęków i trudności na świat zewnętrzny. Tak pięknie wewnętrznie tłumacząca się filozofia jest oczywistą bzdurą.
              • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 13:13
                To że ktoś, jakiś terapeuta, może być po prostu szkodnikiem jest pomijane. Jeżeli patrzymy na ręce lekarzom czy adwokatom, dlaczego terapeuci zachowują się tak jak zachowują.
                • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:09
                  patrzymy na ręce lekarzom, hehe, byłaś kiedyś w szpitalu?
                  • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:50
                    Byłam w szpitalu. Jeśli ma się podejrzenia to można podać lekarza do sądu :)
                    • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:59
                      można, można, zwłaszcza jak się zemrze albo zdrowie straci to można sobie potem uohoho czego potem nie można, nawet można usłyszeć w sądzie że się miało rację! tylko co człowiekowi po racji? Rodzina może jaki pieniądz przytuli z odszkodowania i tyle dobrego,
                      • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:02
                        Tak, jasne. Min. dlatego może warto podtrzymywać więzi rodzinne, przyjaciół, żeby w tak skrajnych sytuacjach mógł ktoś po twojej stronie stanąc.
                        • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:02
                          W sensie, po stronie sprawiedliwości.
            • snajper55 Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 13:44
              2login napisał(a):

> Łatwo oceniać ludzi i mówić bez kontekstu. Trudno sobie wyobrazić, że żyjemy w
              > kraju, w którym każdy może zostać terapeutą, kto sobie taką informację na drzwi
              > ach wywiesi a jego praca nie jest w żaden sposób monitorowana.

Nie tylko terapeutą. Nie jest monitorowana praca glazurników, malarzy, prostytutek, mechaników samochodowych czy deratyzatorów. Wystarczy wywiesić informację na drzwiach lub w innych miejscach.

S.
              • 2login Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 13:50
                ale jest coś takiego jak zawód odpowiedzialności publicznej.
                • 2login Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 13:52
                  Chciałam napisać zaufania publicznego. Psycholog pod to podpada.
                  • megan.k Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 14:16
                    Myślę, że nie chciałaś uzyskać żadnych informacji, tylko wylać gdzieś swoje frustracje. Czasami to pomaga i co najważniejsze nie trzeba za to płacić, jeśli korzysta się z forum internetowego a nie z gabinetu psychoterapeuty. Może lepiej poczytać trochę literatury fachowej z dziedziny psychologii i zostać swoim własnym terapeutą. To też jest możliwe i oczywiście tańsze, a co najważniejsze nie zrobisz sobie tym krzywdy.
                    • 2login Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 14:31
                      Sadze ze uzywasz argumentum ad personam niepotrzebnie i sprowadzasz dyskusje do tego co myslisz na moj temat. Zauwaz ze zadalam pytania na ktore jednak nie odnalazlam odpowiedzi. Dziekuje ci za liste terapeutow. Powinnam byla tylko z nich korzystac. Sadze jednak ze ten zawod powinien byc po prostu uregulowany.
                      • megan.k Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 14:53
                        Ja nie namawiam Cię do korzystania z takich list w celu znalezienia dla siebie terapeuty, tylko, żebyś mogła sprawdzić, czy Twój terapeuta, którego uważasz za oszusta, znajduje się na tych, czy też innych listach. Jeśli psychoterapeuta ma certyfikat, to MUSI on być gdzieś zarejestrowany i wydany przez odpowiednią instytucję. To wszystko naprawdę da się sprawdzić. Zgadzam się z Tobą, że nie wszyscy psychoterapeuci nadają się do tego zawodu, ale to też można szybko ocenić i po prostu nie korzystać z ich usług. Niestety wiele osób nie nadaje się do pracy, którą wykonują zawodowo, a jednak dalej pracują, czasami nawet nieźle zarabiając. Na świecie jest wiele absurdów, więc może warto z tym po prostu powalczyć. A Ty co zrobisz w poruszonej przez Ciebie sprawie, skoro podejrzewasz, że Twój psychoterapeuta jest oszustem?
                        • 2login Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 15:00
                          Po pierwsze przestane do niego chodzic i ciagle pofejrzewac wine w sobie. Naprawde trafilam do niego w b. Trudnym momencie mojego zycia a poniewaz byl polecony przez osobe z autorytetem to poszlam. Poniewaz mocno przezylam to co uznalam za ponizenie z jego strony balam sie chodzic do innych zeby nie zostac tal samo potraktowana. Teraz jednak coraz bardziej do mnie dochodzi ze nie mam pojecoa czy ten pan ma jakiekolwiek certyfikaty i raczej nie ma superwizora.
                          • 2login Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 15:04
                            Ale jednak nie podoba mi się twoje łatwe podejście do kwestii psychoterapeutów w Polsce. Nie należy tej sprawy tak pozostawiać, należałoby się jej przyjrzeć. Może ten człowiek jest alkoholikiem, może ma inne problemy ze sobą? W takich sytuacjach, jakkolwiek ostro to zabrzmi, sami terapeuci twierdzą, że taki człowiek nie powinen prowadzić terapii. Byly już podejmowane próby uregulowania tego zawodu w samym środowisku psychologicznym, ale nie udało się.
                            • 2login Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 15:16
                              I jeszcze proszę zauważyć jak trudno dowieźć tym ludziom popełnienie błędów. Po pierwsze dlatego że nie ma się dowodów, po drugie dlatego, że mimo wszystko jest nawiązana więź więc ciężko tych ludzi oskarżyć (tak jakby się zrobiło z firmą remontową). BEZNADZIEJNA sytuacja, absurd!
                            • megan.k Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 15:31
                              Moja opinia na temat psychologów i psychoterapeutów jest chyba zbyt kontrowersyjna, żeby ją wyrażać akurat na tym konkretnym forum. :) Uważam, że każdy bez wyjątku kandydat na studia psychologiczne powinien przechodzić odpowiednie testy, a razie niejednoznacznych wyników być przebadany przez lekarza z odpowiedniej dziedziny medycyny, gdyż bardzo duży procent studentów psychologii stanowią osoby z problemami. Na razie niestety nie ma podziału na studentów, którzy będą w przyszłości wykonywali taki zawód i tych, którzy chcą pomóc przede wszystkim sobie. W tym drugim wypadku może po prostu wystarczy trochę poczytać, żeby nie wykorzystać swojego dyplomu próbując pomagać innym, a w konsekwencji ich krzywdząc.
                          • leda16 Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 15.08.18, 23:41
                            2login napisał(a):
                            Teraz jednak coraz bardziej do mnie dochodzi ze nie mam pojecoa
                            > czy ten pan ma jakiekolwiek certyfikaty i raczej nie ma superwizora.

Certyfikat i superwizja nie gwarantują skuteczności terapii. Ale podobnie jest w medycynie - dyplom i specjalizacja nie gwarantują wyleczenia. Psychoterapia w Polsce jest prowadzona w ramach działalności gospodarczej i taki gabinet prywatny może otworzyć każdy szewc, spawacz czy ślusarz. Tylko PZP finansowane przez NFZ maja obowiązek zatrudniać certyfikowanych psychoterapeutów bądź studentów II r. studiów podyplomowych lub psychologów ze specjalizacją kliniczną. Superwizora każdy psychoterapeuta musi sobie opłacić sam, co wydatnie redukuje jego dochody. W świetle prawa, jest to więc coś w rodzaju pasożyta, który żeruje na pracy stojącego niżej w hierarchii dziobania kolegi. Jeżeli czujesz się obrażona, to tylko skarga z powództwa cywilnego do sądu rejonowego. Ty musisz udowodnić, że on rzeczywiście Cię obraził (dyktafon, świadek, przyznanie się sprawcy) Za to, jak się "czujesz" na pewno ukarany nie zostanie. PTP jest tylko towarzystwem i jego stanowisko nie ma (na szczęście) żadnej mocy prawnej. Przynależność do tej czapy administracyjnej, która ma ambicje być tym, czym Naczelna Izba Lekarska, nie jest obowiązkowe. Widzę, że pałasz żądzą zemsty, ale swoje pretensje kieruj do parlamentu, że nie uregulowało prawnie radosnej działalności szarlatanów. Prawdą jest również to, że wielu pacjentów z różnych przyczyn nie nadaje się na psychoterapię i psychoterapeuta po 3-4 wizytach już to widzi. A skoro nadal doi forsę i stwarza pacjentom złudne nadzieje, to kwestia jego elementarnej, ludzkiej uczciwości.
                            • 2login Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 16.08.18, 10:52
                              Wiesz, uwazam ze sie pod pewnymi wzgledami mylisz. To ze cos nie gwarantuje to nie znaczy ze nie ulatwia, albo nie zwieksza prawdopodobienstwa. I tak, moim zdaniem naprawde czesciej spotkasz sie z sensowna porada lekarska czy prawnicza u absolewntow wyzszych uczelni po aplikacji czy specjalizacji etc. Nawet gdyby byli okropnie tepymi ludzmi to po skonczonej edukacji, wkuwaniu czasami rzeczy po kilka razy, potem uzytkowaniu w praktyce cos zapamietali. Podobnie jest moim zdaniem z tymi certyfikatami i superwizorem.
                              Poza tym sa jednak jakies zasady, kodeksy terapeutow i jesli ktos poza nie wykracza to chyba srednio dobrze.

A jedno bardzo mnie zainteresowalo- jest mozliwe aby czlowiek w ogole sie do terapii nie nadawal? Nie wiedzialam.
                              I jeszcze moze inne pytanie- to jak sobie w tym wszystkim radzic? Jak sobie pomoc?
                              • leda16 Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 16.08.18, 12:23
                                2login napisał(a):

I tak, moim zd
                                > aniem naprawde czesciej spotkasz sie z sensowna porada lekarska czy prawnicza u
                                > absolewntow wyzszych uczelni po aplikacji czy specjalizacji etc.

Ależ żaden człowiek bez ukończonych studiów medycznych i specjalizacji nie może otworzyć gabinetu prywatnego i udzielać porad lekarskich. Z prawnikami jest trochę inaczej; porad udzielać mogą ale nie mogą klientów reprezentować w sądzie. Ty masz jeszcze inną sytuację - chodziło Ci o psychoterapię a nie o poradę.

Nawet gdyby b
                                > yli okropnie tepymi ludzmi to po skonczonej edukacji, wkuwaniu czasami rzeczy p
                                > o kilka razy, potem uzytkowaniu w praktyce cos zapamietali. Podobnie jest moim
                                > zdaniem z tymi certyfikatami i superwizorem.

Czasami psychologów i psychoterapeutów nazywa się złośliwie prostytutkami przyjaźni, bo sprzedają za pieniądze to, co przyjaciel albo matka da Ci za darmo - radę, wsparcie w trudnych chwilach, konstruktywną krytykę, nadzieję. Do tego nie trzeba studiów i certyfikatów, trzeba mądrości życiowej oraz doświadczenia.

> Poza tym sa jednak jakies zasady, kodeksy terapeutow i jesli ktos poza nie wykr
                                > acza to chyba srednio dobrze.

No są, ale nie egzekwowalne prawnie, z wyjątkiem przepisów NFZ dotyczących psychoterapeutów w PZP. Tam czeka się długo, ale przynajmniej nie ponosi strat finansowych takich, jak Ty w swojej naiwności poniosłaś. Psychoterapia jest towarem, więc na przyszłość kota w worku nie kupuj. Bacznie obejrzyj oferowany towar. Nie pasuje? Tych kramików jest mnóstwo, podaż duża, jest w czym przebierać.

> A jedno bardzo mnie zainteresowalo- jest mozliwe aby czlowiek w ogole sie do te
                                > rapii nie nadawal? Nie wiedzialam.

To teraz wiesz. Nie nadaje się albo w ogóle, albo na terapię w pewnej modalności. To są pacjenci pozbawieni tzw. wglądu, nie umiejący weryfikować swoich błędów myślowych, postaw i stereotypów, wyciągać wniosków z własnych niepowodzeń, obciążający za nich wszystkich i wszystko dookoła tylko nie siebie, nie chcący brać odpowiedzialności za swoje decyzje, o nieadekwatnych oczekiwaniach wobec terapii, infantylni, itp. słowem - niepodatni na zmiany swojego postępowania. To długa litania, a mnie się nie chce wykładów akademickich tutaj robić.

> I jeszcze moze inne pytanie- to jak sobie w tym wszystkim radzic? Jak sobie pom
                                > oc?

Iść do psychiatry. Nie sobieradztwo jest Ci potrzebne, tylko farmakoterapia. To lek pierwszego wyboru. Psychoterapia może tylko pomóc w procesie czasami kilkuletniego leczenia z remisjami i zaostrzeniami stanu chorobowego i powinna być prowadzona we współpracy z psychologiem. Jeśli masz depresję, to na pewno sama siebie nie wyleczysz. Ty zaczęłaś od końca. Jak rozumiem na terapii psychoanalitycznej mieliłaś ozorem niczym dziad do obrazu i czekałaś aż od tego gadania depresja Ci przejdzie. Terapeuta spał? A Ty dalej go usypiałaś swoją gadką i jeszcze za to płaciłaś?! Pytałaś, czemu śpi a on, że nudne bajki opowiadasz? No to trzeba było na następnej sesji zapytać go o to samo, tylko z dyktafonem w kieszeni, po czym list polecony wystosować, że albo natychmiast zwraca całą kasę, albo sąd mu to nakaże. Ile Ty masz lat, 12 ?
                                • 2login Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 16.08.18, 12:32
                                  Leda, zaraz się w tobie zakocham :) Nie, nie mam 12 lat, jestem po prostu skrajnie tolerancyjna. I nie, on nie spał po prostu. Po prostu miałam wrażenie, że usypia, przymyka oczy, etc. Jak człowiek na nudnym wykładzie. I jak to udowodnisz. Ale tak, masz rację powinnam się bronić, tylko widzisz, właśnie z samoobroną mam problemy.
                                  • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 16.08.18, 12:37
                                    zamiast asertywności wychodzi Ci rozpaczliwy atak, ale spokojnie, z czasem dojdziesz do tego żeby asertywność stała się częścią Ciebie, a takie negatywne doświadczenie można wykorzystać także na własną korzyść i skorzystać z niego jako nauki na przyszłość. W końcu doświadczenia to jest to na czym budujemy, nie samym sukcesem człowiek żyje.
                                    Możesz też potrenować na panu, pójść do gabinetu i wyrąbać mu to co tu napisałaś. Sama jestem ciekawa jakbyś się potem poczuła.
                                  • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 16.08.18, 13:02
                                    eee, nie jesteś skrajnie tolerancyjna, jesteś jak na razie skrajnie nieasertywna w realu
                                • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 16.08.18, 12:34
                                  za ostro, za ostro, człowiek w stanie załamanie i brzytwy się chwyta, do psychoterapeuty nie idą ludzie mąjący poczucie własnej wartości tylko owe "trzciny nadłamane" i większość raczej "uzna" rację terapeuty i opuści głowę niż pomyśli no co za bezczelność. Osoby pewne swoich racji i świadome swoich praw i mające duże poczucie własnej wartości choćby się myliły nigdy do gabinetu nawet nie trafią tylko raczej cały świat znienawidzą a przy swoich obsesjach będą obstawać.
                                  Do gabinetu idzie się też z pewną gotowością na podważenie tego co do tej pory się o sobie myślało, z nastawieniem na zmiany, terapeuta ma być takim jakby lustrem, chcemy dowiedzieć się "prawdy" o sobie jak on nagle przyśnie i wypali bo "to było takie nudne" to pierwsza myśl jest taka "no racja, racja, było nudne" a nie jak w przypadku człowiek ze stabilną psychiką "co z tego, że nudne, na tym ta robota polega za co on hajs bierze?"
                • snajper55 Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 16.08.18, 10:04
                  2login napisał(a):

> ale jest coś takiego jak zawód odpowiedzialności publicznej.

Chyba zawód zaufania publicznego? Ale terapeuta nie jest takim zawodem.

S.
                  • 2login Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 16.08.18, 10:37
                    Napisalam ponizej ze zawod zaufania publicznego. Psycholog jest takim zawodem ergo...
                    • snajper55 Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 16.08.18, 11:36
                      2login napisał(a):

> Napisalam ponizej ze zawod zaufania publicznego. Psycholog jest takim zawodem e
                      > rgo...

Ale terapeuta czy psychoterapeuta - nie, i nie musi być psychologiem. A o terapeutach rozmawiamy.

S.
                      • 2login Re: Jak sprawdzić czy mechanik nie jest oszustem? 16.08.18, 11:41
                        Tak tak. Ale ten jest psychologiem.
        • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:27
          Tu chciałam poprawić samą siebie. Faktycznie są to zarówno terapeuci jak i superwizorzy. T takim razie przykre jest to że jest ich tak mało w skali całej Polski - mówię o certyfikowanych. To jest po prostu groza. Zapaść w ochronie psychologicznej.

2login napisał(a):

> Dziękuję, sprawdzałam już tę listę, jednak jest to tylko lista superwizorów. Ni
          > e widzę tam spisu psychoterapeutów. W ogóle proszę zauważyć, że jest to niejasn
          > o napisane na tej stronie. Pod tekstem o certyfikowanych psychoterapeutach, jes
          > t mowa o superwizorach. Rozumiem, że prawo do wykonywania zawodu oraz certyfika
          > ty mają również osoby nie będące superwizorami. Chyba że się mylę, i terapeutą
          > może zostać byle debil po psychologii wykładanej na wyższej szkole melanżu i ba
          > nsu.
        • herakles-one Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 21.08.18, 23:23
          To jest lista certyfikowanych psychoterapeutów, ale tylko PTP. Certyfikowanych psychoterapeutów jest o wiele więcej niż na tej liście.
          Pod nagłówkiem jest tylko informacja, że przyznano dwa honorowe certyfikaty tego Towarzystwa superwizorom.
          Oprócz PTP certyfikaty wydają towarzystwa zrzeszające przedstawicieli danego nurtu:www.psychoterapia-polska.org/jak-uzyskac-certyfikat-psychoterapeuty-pfp
    • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 16:46
      Chciałam również dodać, że w każdym innym zawodzie trzeba wykonać jakąś pracę, adwokat musi napisać pismo, doradzić artykuł który można użyć, ksiądz musi odprawić mszę itd itp. Natomiast terapeuta nie musi absolutnie nic. W nurcie psychoanalitycznym miło jest jeśli podczas sesji nie uśnie, w moim przypadku, zdarzało się, że terapeuta mówił, że fakt że on usypia jest spowodowany tym, że nudne jest to co mówię.
      • megan.k Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 17:15
        Jak w takim razie dochodziło do kolejnej wizyty u tego samego psychoterapeuty?
        • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 17:58
          Stwierdzalam ze byc moze faktycznie jestem nudna
          • megan.k Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 21:02
            I to właśnie był psychoterapeuta, który krzywdzi pacjentów, bo np. bardziej interesują go własne problemy, albo tylko i wyłącznie pieniądze, albo po prostu jest faktycznie oszustem. Czy chcesz, żeby tak postępował z innymi ludźmi? Masz szansę coś zrobić, bo to Ty znasz jego personalia, a ze względu na RODO niestety nie możesz ich podać na tym forum, żeby ostrzec innych potencjalnych klientów.
            • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 22:25
              Nie zamierzalam podac jego namiarow ale co na RODO do wyrazenia opinii na temat danego lekarza? Jest zakaz? Ciekawe.
              • megan.k Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 23:15
                A co zamierzasz w tej sprawie zrobić?
              • leda16 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 15.08.18, 23:46
                Nie ma zakazu, ale on może Cię zaskarżyć o zniesławienie z pomocą komunikatora publicznego do jakich zalicza się internet i wygrać. Chyba art.212 kk. W mojej ocenie nic mu nie zrobisz i szkoda fatygi. Dla przestrogi polecam książkę T.Witkowskiego "Psychoterapia bez makijażu"
                • megan.k Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 05:35
                  Jeśli byłoby to oszustwo, to też podlega pod Kodeks karny i to właśnie miałam na myśli, a to nietrudno sprawdzić ustalając, czy ma stosowny certyfikat i ukończone studia psychologiczne.
                  Jeśli chodzi o RODO, to dopóki nie pojawi się jakieś orzecznictwo sądu na temat niezgodnego z prawem przetwarzania danych osobowych, to byłabym ostrożna w sprawie podawania w internecie czyiś danych osobowych
                  • snajper55 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 10:10
                    megan.k napisała:

> Jeśli byłoby to oszustwo, to też podlega pod Kodeks karny i to właśnie miałam n
                    > a myśli, a to nietrudno sprawdzić ustalając, czy ma stosowny certyfikat i ukońc
                    > zone studia psychologiczne.

Terapeuta nie musi być psychologiem. Tak jak mechanik samochodowy nie musi mieć skończonej Politechniki.

"W Polsce nie ma prawnych uregulowań dotyczących zawodu psychoterapeuty. Oznacza to, że każdy może zarejestrować działalność psychoterapeutyczną i ją prowadzić."

www.psychoterapia-polska.org/zawod-psychoterapeuty-w-polsce
                    S.
                    • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 10:39
                      To jak leczyc depresje?
                      • leda16 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 11:37
                        2login napisał(a):

> To jak leczyc depresje?

U psychiatry. Czczą gadaniną żadnej choroby nie wyleczysz. Jeśli upierasz się przy psychoterapii certyfikowanej, to najlepiej na NFZ albo skoro tak wierzysz w papierki, żądaj okazania, zanim za pierwszą wizytę zapłacisz.
                      • snajper55 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 11:41
                        2login napisał(a):

> To jak leczyc depresje?

A jak naprawiać samochód, skoro mechanik nie jest zawodem zaufania publicznego? Jak ostrzyc włosy? Jak kupić chleb?

S.
                        • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 11:51
                          jak kupić dobry chleb, to jest pytanie!
                        • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 11:51
                          Wiesz twoje widzenie sprawy choc ciekawe to jednak odrobine do niczego. Jestem chora i dla mnie leczenie to sprawa zycia i smierci. Nie chce. Cierpiec. Napisze ci co ja stwierdzilam o tym jak sie leczyc - o pierwsze, moze to kontrowersyjne, ale szukac terapeutow wsrod osob o podobnym swiatopogladzie. Pacjent/klient ma prawo zapytac terapeute czy wierzy w Boga chociazby. Ja bym sie w obecnej sytuacji zapytala rowniez o poglady polityczne. Jesli pol kraju oskarza drugie pol o szalenstwo a lekarze rowniez maja poglady to ta kwestia moze okazac sie istotna. U mnie wlasnie min o to poszlo. Moj dziadek byl w AK a moj terapeuta stwierdzil ze byl morderca. Tyle. Dla mnie absurd. Swoje ppglady moze wylewac na forach internetowych czy zgromadzeniach publicznycj. Ode mnie moglby sie odwalic jesli przychodze do niego po myslach samobojczych. Dalej, warto czytac opinie o lelarzach i terapeutach w necie, podpisac ten kontrak itd itp.
                          • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:04
                            Jeżeli leczenie jest w tej chwili sprawą życia i śmierci to nie wiem czy jest to dobry moment na psychoterapię, to jednak wymaga już pewnego ustabilizowania.

jeżeli terapeuta w ten sposób by się przy mnie wyraził to usłyszałby "do niewidzenia się z panem, jest pan prostak i cham"
                            • leda16 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:43
                              mardaani.74 napisała:
                              > jeżeli terapeuta w ten sposób by się przy mnie wyraził to usłyszałby "do niewid
                              > zenia się z panem, jest pan prostak i cham"

Wiesz co, podejrzewam, że tego typu człowiek miałby Twoją opinię tam, gdzie słońce nie dochodzi. Nic byś tym nie zyskała. Ja bym postąpiła z korzyścią dla siebie, jak niżej czy wyżej opisałam. Pieniędzy nie znajduje się na ulicy, żeby komuś kołysanki nucić i jeszcze za to płacić :) Zresztą z dalszych wypowiedzi "wnuczki" dziadka z AK wynika, że to nastoletni troll, a taka sytuacja nigdy realnie nie zaistniała.
                              • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:54
                                Dziewczyno o co ci w ogóle chodzi. Mówię prawdę. Dziadek był w AK a ja mam 30 lat. Dziadek urodził się w latach '20 XX wieku i już dawno nie żyje. Co w tym jest dziwnego? Proszę o brak chamstwa.
                              • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:08
                                On miałby gdzieś, ale ja wypowiedziałabym żeby mi w glowie nie zostało i nie dusiło, i z pewnością nie zaplacilabym za taką wizytę. Ogólnie jestem poznańskie skąpiradło, więc już po pierwszej na której bym się zorientowala że to psychoanaliza bym czmychnęła i przez dwa miesiące wyrzucła sobie że tyle hajsu na darmo poszło :)
                                Nie no ogólnie to by do takiej wizyty nie doszło, bo pierwsze o co pytałam zanim się umówiłam to było pytanie w jakim nurcie?
                                Moim wyczulonym forumowym nosem czuję że to absolutnie realna osoba i realna historia, nie wiem skąd Ci ten troll.
                                • leda16 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:09
                                  mardaani.74 napisała:
                                  Moim wyczulonym forumowym nosem czuję że to absolutnie realna osoba i realna hi
                                  > storia, nie wiem skąd Ci ten troll.

Może stąd, że nosem nie myślę i nie wącham tego, co na monitorze widzę :).
                          • leda16 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:31
                            2login napisał(a):
                            Moj dziadek byl w AK a moj terapeuta stw
                            > ierdzil ze byl morderca. Tyle. Dla mnie absurd.

Jeśli Twój dziadek był w AK, to Ty masz ok. 40 lat i jesteś trollem :) Bo nawet średnio inteligentna nastolatka nie goniła by do psychoterapeuty i za spanie mu nie płaciła. Tylko po co zmyślasz takie brednie?
                            • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:36
                              Mam 30 lat. Nie, nie spał, tylko usypiał, zmrużał oczy, rozumiesz.

Leda, dam Ci darmową poradę psychologiczną - strasznie jesteś, czasami nadmiernie, asertywna, a na dodatek atakująca i chamska. Podoba mi się twoja asertywność, ale przestań się do mnie zwracać w ten sposób bo jest to wku...ające.
                              • leda16 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:56
                                2login napisał(a):

> Mam 30 lat. Nie, nie spał, tylko usypiał, zmrużał oczy, rozumiesz.

Pewnie miał zapalenie spojówek albo na kacu i światło go raziło :). Nie ośmielam się przypuszczać, że jego zachowanie zinterpretowałaś ksobnie. Dla mnie wystarczy - troll lub zaburzenia osobowości a nie depresja. Psychoterapia w modalności behavioralno-poznawczej bez gwarancji skuteczności. Najlepiej prywatnie, bo szkoda, żebyś w PZP blokowała miejsce ludziom w żałobie, sytuacji przedrozwodowej, maltretowanym lub chorym terminalnie.
                                • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:03
                                  No to świetnie że wyraziłaś, swoje, niczym nie poparte, całkowicie niepotrzebne zdanie :) Jak zwykle z gracją :) Dla mnie z kolei masz mysli prześladowcze i paranoję :)
                                  • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:05
                                    I jeszcze jedno - nie wiedziałam że jestem takim niesamowitym bytem. Wnuczka AKowca. Powiem ci więcej, niektórzy Akowcy wciąż chodzą po ziemi.
                                  • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:10
                                    ten wątek zaczyna przypominać walkę w kisielu, przenoszę się na trybuny :)
                                    • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:12
                                      Rozumiem, przepraszam że byłam nieuprzejma. Po prostu nie rozumiem dlaczego byłam atakowana. No i niestety zeszliśmy z tematu. Dziękuję za rozmowę i pozdrawiam.
                                  • leda16 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:12
                                    Ulżyłaś se? To spadaj. Sama się zdiagnozowałaś. - spełniasz kryteria osoby, która się na psychoterapię nie nadaje. Bez odbioru.
                                    • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:16
                                      Bo? Dlaczego? I jeszcze jedno - nie rozumiem dlaczego jesteś nieuprzejma. Naprawdę, może idź pobiegać
                                  • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:16
                                    Dobrze, nie ma sensu zaśmiecać forum. Bez odbioru.
                                    • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:19
                                      Domyślam się Leda że nie masz ukończonej psychologii ani żadnych certyfikatów. Jakoś trudno wyobrazić mi sobie osobę po psychologii która by tak myślała. Więc może nie atakuj ludzi swoimi podejrzeniami ponieważ ktoś może nie mieć "tak grubej skóry" (hahaa) jak ja i poważnie podejść do tego co piszesz. Żyj i daj żyć innym.
                                • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:14
                                  Ach i jeszcze jedno, rozumiem że osoby o takich przodkach nie mogą mieć rozwodów? ;)
                                • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:55
                                  Chciałabym jeszcze może rozwinąć temat. Nie opisałam całej sytuacji, ale miała ona miejsce. I zobacz że przychodzę z tym problemem a tu jestem ponownie oskarżona, podobnie jak w tym gabinecie.
                                • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 15:46
                                  Acha i jeszcze coś, ja tak samo jak ty płacę podatki. Ty idziesz w ramach rozwodu a ja np. (chociaż nie jest to prawda) w ramach tego że wkurza mnie kolor pomarańczowy, że kolor pomarańczowy nie daje mi żyć do lekarza psychiatry i mam do tego prawo i nie, nie zabieram nikomu miejsca. Nie rozumiem dlaczego z moich podatków miałabym finansować twoje dajmy na to problemy sercowe a nie już dajmy na to mój lęk przed kolorem pomarańczowym.
                              • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:57
                                ale wiesz, że za swoje emocje ponosimy odpowiedzialność sami? Czy oczekujesz raczej, że nikt nigdy nie powie czegoś co Ci się nie spodoba?
                                • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:20
                                  Jasne że wiem, ale pytanie, i jestem prawie pewna że mam rację, terapeuta nie może takich opinii wydawać. Nie uogólniaj nadmiernie. Nie chodzę do niego na pogadanki tylko na terapię.
                            • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:41
                              Leda, może to był skrót myślowy i pradziadek, a może dziadek miał późno dzieci a jego dzieci też miały późno dzieci? np syn w wieku lat 60 dorobił się przychówku? "są rzeczy na niebie i ziemi o których się fizjologom nie śniło"
                    • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:17
                      Słuchaj twoje teksty są wkurzające ? Sprowadzasz wszystko do absurdu. Całą rzeczywistość. Może mechanik samochodowy nie musi mieć wykształcenia (choć nie jestem pewna, nie sprawdzałam) to można się upewniać. Można chodzić do zakładów dedykowanych danej marce, które mają te certyfikaty danych marek, w tym odpowiedzialność prawną. No bo jeśli ktoś ci mocno zjebie coś w samochodzie to możesz wylądować na drzewie nie sądzisz? Po drugie - można pytać danego mechanika - jak się uprzesz oczywiscie i podobnie jak ja zaczniesz myśleć paranoicznie o idiotach tego świata - o zaświadczenie o skończeniu szkół średnich czy zawodowych kierunkowych.
                      • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:21
                        Może dodam, że odpowiadam na wypowiedzi pana snajper55 który wszystko sprowadza do absurdu, w erystyce, ad absurdum.
                        W ogóle powiedz mi, bo się nie znam, nie mam samochodu, jaki mechanik ma skonczona polibude zeby naprawiac samochody? Mają chyba raczej skonczone szkoly zawodowe czy coś podobnego. Nie wpuszczasz do naprawiania samochodu pana z ulicy, a gdyby taki gość taki zakład otworzył, to łatwo można by mu udowodnić działanie na szkodę klienta, być może nawet doprowadzenie do smierci klienta (mowimy hipotetycznie).
                        • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:42
                          ale wiesz na jakim forum jesteś? podpowiem, tu jest bardzo mało zdrowych umysłowo
                  • leda16 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 11:34
                    megan.k napisała:

> Jeśli byłoby to oszustwo, to też podlega pod Kodeks karny i to właśnie miałam n
                    > a myśli, a to nietrudno sprawdzić ustalając, czy ma stosowny certyfikat i ukońc
                    > zone studia psychologiczne.

Napisałam wyraźnie - gabinet psychoterapeutyczny może w ramach działalności gospodarczej otworzyć każdy, a Ty dalej swoje.
                    • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 11:49
                      i to jest niestety fakt, że może
                      trzeba więc wybierać tych co mają certyfikaty i są po studiach a nie po kursach, choć i to nie daje gwarancji, bo w świecie nic nigdy tak naprawdę nie daje gwarancji i trzeba jednak wykrzesać z siebie te resztki zdrowego osądu na wizytach i poddać własnej subiektywnej ocenie czy "to" ma dla nas jakiś sens.
                    • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 11:59
                      można też korzystać tylko z terapii w poradniach zdrowia psychicznego na NFZ, tam każdy musi mieć odpowiednie flepy, tyle że najczęściej pracują w nurcie psychodynamicznym, a przynajmniej niegdyś tak było, może się zmieniło.
                • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 11:54
                  Moze oskarzac o znieslawienie ale ja mam prawo wyrazenia swojej opinii. Jest jednak wolnosc slowa prawda?
                  • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 11:56
                    Zreszta to on musialby udowodnic ze go znieslawiam, ze to co mowie to nieprawda.
                    • snajper55 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:00
                      2login napisał(a):

> Zreszta to on musialby udowodnic ze go znieslawiam, ze to co mowie to nieprawda

Nie. Obowiązek dowodu leży po stronie oskarżającego. Jeśli nie udowodni - jest winny pomówienia.

S.
                      • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:11
                        Ja wyrażam opinię na temat tego co ten pan powiedział. Nie wnoszę sprawy do sądu. To on wnosząc sprawę do sądu musiałby udowodnić, ze ma rację. Ten musi dowodzić kto oskarżenie w sądzie wysunął, rozumiesz?
                        • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:25
                          A mówić sobie mogę co chcę, kiedy chcę.
                          • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:26
                            no niekoniecznie niestety, chyba że siedzisz sobie sama na środku łąki i gadasz do trawy
                            • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:37
                              No owszem, koniecznie.
                              • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:39
                                to znaczy mówić co i kiedy chcesz możesz, tylko musisz się liczyć z konsekwencjami, zasadniczo wszystko możesz
                                • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:47
                                  No i super. A jak Ci mam nadzieję udowodniłam, lekarze i terapeuci to nie są święte krowy, i mogę sobie w necie napisać, że ten a ten pan terapeuta jest słaby. Tyle.
                                  Powiedz jeszcze, bo jestem bardzo ciekawa, jakie jeszcze są konsekwencję za napisanie w necie że dany terapeuta to człowiek który nie pomaga?
                                  • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:54
                                    ale czemu ja mam Ci to powiedzieć?
                                • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:51
                                  dodam że nie mówię tu o konsekwencjach prawnych bo w państwo prawa tak ogólnie nie wierzę, ale w to że jak komuś powie że jest dureń, to może Ci np odpyskować np. Konsekwencje ponoszone są najczęściej doraźne i całkiem prywatne. Np powiesz komuś prawdę w oczy a on cię za to znielubi, jest konsekwencja? jest a co z tego że nie według paragrafu. Bardziej się człowiek boi bezpośrednich reakcji, np odrzucenia niż kary zasądzonej w sądzie (dlatego nigdy nie mówimy nudnej cioci że nie przyjdziemy bo jest nudna tylko że zarobieni jesteśmy i mamy grypę żołądkową). O takich konsekwencjach bardziej myślałam niż casusie Doroty Rabczewskiej.
                                  • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:01
                                    Ok, to oczywiście jasne. Ale tu mówimy o naszym zdrowiu. Więc powinniśmy stosować samoobronę jako społeczeństwo i się wzajemnie informować o nieuczciwych sprzedawcach, trujących cukiernikach etc ;)
                                    • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:11
                                      mam w nosie nasze społeczeństwo, jeżeli się kimś zajmuję to tylko indywidualnie, zanikło mi poczucie stadne.
                                      • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:22
                                        Masz tak bardzo w nosie społeczeństwo że właśnie sobie rozmawiamy i sobie wzajemnie radzimy co robić, jak sobie radzić :) To chyba dobre zjawisko?
                                        • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 15:20
                                          rozmawiam z Tobą, jednostką, tu i teraz nie ze społeczeństwem, jak widzisz nie urządzam właśnie pikiety na temat "rządam odpowiedzialności karnej dla nierzetelnych psychoterapeutów" i nie zamierzam
                              • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:39
                                Oczywiście uogólniam, ale tak, człowiek ma prawo mówić to co myśli. O tym, że mówisz nie prawdę musi udowodnić osoba wnosząca oskarżenie do sądu.
                                Dodam, że nie wiem jak na to wpływa RODO, ale z tego co wiem, ROdO to bardziej kwestia zajmowania się danymi osobowymi przez wszystkie firmy etc.

A tu masz ograniczenia: W rzeczywistości wolność słowa rzadko jest w pełni nieograniczona, np. w Polsce Kodeks karny zabrania publicznego znieważania Prezydenta RP oraz innych konstytucyjnych organów RP, przestępstwem może być też zniewaga i zniesławienie. Ponadto przestępstwem jest zaprzeczanie publicznie i wbrew faktom zbrodniom nazistowskim, komunistycznym oraz innym zbrodniom przeciw pokojowi, ludzkości oraz zbrodniom wojennym, czyli tak zwany negacjonizm.

Przestępstwem jest też obraza uczuć religijnych, która w środowiskach wrogich religii i Kościołowi wzbudza wiele kontrowersji. Według Jerzego Urbana taki przepis prawa jest "szczytem idiotyzmu"[4], gdyż uważa, że nie da się obrazić uczuć, do których zalicza się też miłość lub nienawiść[4]. Z kolei serwis Racjonalista.pl uważa iż ten przepis może być nadużywany celem zwalczania treści niewygodnych dla konkretnej wspólnoty wyznaniowej[5][6]. Jako przykład podaje sytuację z roku 2001, kiedy to grupa tysiąca osób wniosła pozew przeciwko projekcji filmu Dogma na terenie Polski. W trakcie procedur prawnych okazało się, że z grupy pozywających film obejrzało zaledwie 12 osób, w związku z czym nie mogły zostać obrażone czymś, z czym nie miały kontaktu[5]. Ponadto tygodnik Wprost zauważa dwa procesy sądowe w Polsce w sprawie obrazy uczuć religijnych, w których pojawiają się skrajnie różne wyroki. W jednym z nich skazano Dorotę Rabczewską za wypowiedź, sugerującą, iż autorzy Biblii mieliby ją pisać pod wpływem środków odurzających oraz alkoholu. Skarga konstytucyjna o stwierdzenie niezgodności art. 196 k. k. z Konstytucją została przyjęta do rozpatrzenia przez Trybunał Konstytucyjny[7] i odrzucona[8]. Natomiast Adam Darski, który został pozwany za publiczne podarcie Biblii w trakcie koncertu, został uniewinniony, gdyż sąd uznał to za przejaw działalności artystycznej[9].
                                • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:46
                                  jesusie nazareński, weź, ja takich tekstów nawet nie próbuję przebrnąć, jakieś przypisy, paragrafy, mój umysł się przed tym broni ręcyma i nogyma, ja to mogę sobei pogadać jak baba z babą lub baba z dziadem a nie tam rodo, paragrafy, śmaragrafy, jakieś takie na sztram wszystko naciągnięte, dyskusja w stanie najwyższego emocjonalnego wzburzenia to nie moja bajka, już.
                                  • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:49
                                    To jest rozumienie sytuacji. Być może twoim problemem jest nieumiejętność wyrażania swojego zdania albo wewnętrzny cenzor. Napisałam wyżej, że wolność słowa w demokracji jest jedną z ważniejszych zasad rządzących społeczeństwem i to jest istotne :) Nie musisz się bać.
                                    • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:54
                                      ale kto się boi i czego? bo ja się już zgubiłam w tym wątku do tego wasze loginy są podobne: krótkie, na l, i z cyfrą, i w kolorze białym, mam wrażenie, że piszecie same do siebie i myli mi się która jest po której stronie barykady.
                                      • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 12:56
                                        No moim zdaniem za tym, aby nie wyrażać nieprzyjemnej opinii o kims jest strach przed karą. Próbowałam wyżej udowodnić, że nie jest to takie proste, łatwe i oczywiste. Tyle.
                                        • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:33
                                          napisałam Ci taki pękny post i mi skasowało, no generalnie chodziło o to żeby z tej prostej sytuacji nie robić od razu misji i walki z systemem, nie odsuwać od siebie kielicha goryczy że się zawiodło samego siebie brakiem asertywności i mydlić sobie oczy że to wina systemu i braku odpowiedzialności i w ogóle "innych", tylko po prostu po pierwsze brać się za bary z własnymi słabościami od razu w momencie zaistnienia niekomfortowej sytuacji i zapanowanie nad swoimi emocjami żeby nie rządziły nimi czyny i słowa innych tylko my sami i nasze osobiste decyzje co do własnej osoby. Wtedy żadna psychoterapia nie będzie Ci potrzebna. Po prostu nauczyć się dokonywać wyborów tak żeby nie być łódeczką popychaną na fali wyborów, zachceń, emocji, oczekiwań i opinii innych ludzi. Da się to wypracować, tylko trzeba spojrzeć od innej strony, nie pędzić, nie gnać, usiąść sobie w ciszy w kąciku i pomyśleć konstruktywnie nie destruktywnie o sobie. Zająć się wreszcie sobą nie światem.
                                          • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:46
                                            Dziękuję to bardzo miłe i do przemyślenia. Ale czasami wydaje mi się, że warto by było zając się w końcu światem a nie sobą.
                                            • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 13:48
                                              Ale tak, pewnie masz rację. Dzięki za mądre spostrzeżenie.
                                            • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 15:26
                                              W tym być może tkwi Twój problem, że chcesz ajmować się światem jako takim dzięki czemu nei musisz już zajmować się sobą, tylko że siebei samej nie przeskoczysz. Prędzej czy później organizm zmusi Cię do zwrocenia się w jego stronę. Etap mesjański mam już szczęśliwie za sobą, świata nie zmienisz, co najwyżej siebie i troszkę możesz pomóc żyć ludziom z którymi bezpośrednio jesteś w kontakcie. Oczywiście podpiszę np petycję w sprawie Puszczy Białowieskiej ale nie oczekuję od tego podpisu wielkiej mocy sprawczej. Tak, na wybory też chodzę, bo to paradoksalnie ważne dla mnie jako jednostki. Ogólnie lubię ludzi i jeśli jest potrzeba to i do Sebixa rękę wyciągnę i do Karyny się uśmiechnę, ale życie jest za krótkie a moja głowa za mała na wszystkie troski tego świata.
                                              • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 15:36
                                                Ok, jako osoba która ma depresję nie mam nawet energii na zmianę świata. Ale uważam że mi i innym osobom żyłoby się lepiej w świecie w którym, dajmy na to, ludzie są bardziej słowni, biorą odpowiedzialność za siebie etc. I tyle, chciałabym nie tylko dla siebie ale i dla innych, bo nam wszystkim w tym kraju by się opłacało, gdybyśmy mieli lepszych terapeutów. Więc może nawet przez to że ten wątek się tak rozrósł, jakiś dziennikarz pracujący w gazeta.pl przeczyta argumenty i napisze artykuł o tym, co w sumie wiele osób wie, ale co wydaje się wciąż problemem, mianowicie że psychoterapia jest rozregulowana i że potrzebujemy większej ochrony pacejntów/klientów.

Ale tak... masz rację powinnam po prostu zacząć zająć się sobą. Ale jeśli mam być szczera jest to bardzo trudne.
                                                • mardaani.74 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 18:59
                                                  chęć zmiany świata jest przywilejem młodości, jest to w pewnym sensie szlachetny rys Twego charakteru

ja już wiem że to nierealne, ale dbam o zmienianie tego na co mam wpływ, bo wiem że gdyby inni też tak dbali to nie byłyby nam potrzebne żadne terapie, żadne więzienia ani odgórne przykazy i nakazy, które zresztą choćby nie wiem jakie były nie zmogą "czynnika ludzkiego" zawsze możesz trafić na minę.

Taki banał, codziennie dzieją się rzeczy straszne o których dowiadujemy się z wiadomości, wojny, tortury, znęcanie się, głod, niewolnictwo ale na co dzień jednak bardziej zaboli mnie chamski klient, czy sfochowany współpracownik. Tak obok tematu, nie macie pojęcia jak niewiele osób potrafi kulturalnie zrobić zwykłe codzienne zakupy.
                                • snajper55 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:24
                                  2login napisał(a):

> Oczywiście uogólniam, ale tak, człowiek ma prawo mówić to co myśli. O tym, że m
                                  > ówisz nie prawdę musi udowodnić osoba wnosząca oskarżenie do sądu.

Piszesz nieprawdę. To osoba oskarżająca musi udowodnić swoje oskarżenie, jeśli zostanie pozwana o oszczerstwo. Jeśli nie udowodni - zostanie skazana.

S.
                                  • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:29
                                    Moim zdaniem jest na odwrót. Osoba pozywająca o zniesławienie musi udowodnić, że osoba która wypowiada takie a nie inne twierdzenia nie ma racji.
                                    • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 14:37
                                      Znaczy może to dokładniej omówmy - gdybym skarżyła tę osobę w sądzie, zgłosiła ją na policję - to tak, sprawa udowodnienia byłaby po stronie policji czy mojej. Jeśli jednak po prostu wydałabym negatywną opinię o tej osobie (tym bardziej nie mówię tu o czynach karalnych, nie wiem czy widzisz że w trakcie rozmowy zgodziliśmy sie co do tego, że faktycznie, terapeuta może nie mieć potrzebnego wykształcenia, my jednak możemy szukać takich z certyfikatami), stwierdziłabym że dana osoba zachowała się nieprofesjonalnie to chyba byłaby to tylko moja opinia i tyle. Również tu na forum. Ale to jest tylko moje zdanie.
                                  • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 15:11
                                    Ok, pogrzebałam w tej sprawie. Gdybym była oskarżona o pomówienie to musiałabym dowodzić że osoba ta i ta to zrobiła.

Dodać wypada, że w procesie o pomówienie to oskarżony – wbrew ogólnej zasadzie rozkładu ciężaru dowodu – powinien przeprowadzić dowód prawdy. Konsekwentnie, nie dające się usunąć wątpliwości winny być interpretowane na korzyść pokrzywdzonego.
                                    • snajper55 Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 15:34
                                      2login napisał(a):

> Ok, pogrzebałam w tej sprawie. Gdybym była oskarżona o pomówienie to musiałabym
                                      > dowodzić że osoba ta i ta to zrobiła.
                                      >
                                      > Dodać wypada, że w procesie o pomówienie to oskarżony – wbrew ogólnej zasadzie
                                      > rozkładu ciężaru dowodu – powinien przeprowadzić dowód prawdy. Konsekwentnie, n
                                      > ie dające się usunąć wątpliwości winny być interpretowane na korzyść pokrzywdzo
                                      > nego.

A pokrzywdzonym jest zniesławiony.

S.
                                      • 2login Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 16.08.18, 15:40
                                        Tak, pomyliłam się. Tam są jakieś kontratypy, że gdyby to było emocjonalne i poza tym w celu zabezpieczenia intersu społecznego oraz w ramach własnie wydawania opinii na temat osób mających zawód zaufania publicznego to właśnie jest ta ulga, że można takie opinie wydawać... Zreszta nie wiem, dość skomplikowana sprawa... jeszcze poszukam. Ale interesująca. bo z jednej strony interes osoby pokrzywdzonej z drugiej interes publiczny i kwestia wolności słowa.
      • herakles-one Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 21.08.18, 23:49
        www.centrumdobrejterapii.pl/materialy/psycholog-psycholog-kliniczny-psychoterapeuta-kto-to-jest-czym-sie-zajmuje/
        • herakles-one Re: Jak sprawdzić czy terapeuta nie jest oszustem 22.08.18, 00:27
          Warto się zapoznać:www.psychotekst.pl/pdf/psychoterapia_po_ludzku_PSYCHOTEKST.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka